ili - muhammed assad
Kviz
- nellington
#627 Re: Kviz
Zadužio je svoju zemlju i čovječanstvo jako mnogo (uticajna ličnost 20. vijeka). Više ga cijene svuda nego u vlastitoj zemlji. Kad je preselio - na mezaru su mu napisali epitaf u kojem je stajala i riječ musliman. Međutim, naknadno su obrisali riječ musliman. Ko je on?
- nellington
#628 Re: Kviz
Hint: naučnik.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#629 Re: Kviz
Hajde jos koji hint
odakle je,ili polje proucavanja ....
- nellington
#630 Re: Kviz
Azija, fizika.WipeOut wrote:Hajde jos koji hint![]()
- bijela
#631 Re: Kviz
pakistanac, dobitnik nobelove nagrade?
muhammed abdusselam
muhammed abdusselam
- nellington
#632 Re: Kviz
bijela wrote:pakistanac, dobitnik nobelove nagrade?
muhammed abdusselam
Pisalo mu na mezaru: Prvi musliman dobitnik Nobelove nagrade, obrisali musliman, pa sad piše Prvi ______ dobitnik Nobelove nagrade.
- bijela
#633 Re: Kviz
eto, nisam znala za to..
jer je bio ahmedija?
jer je bio ahmedija?
- nellington
#634 Re: Kviz
Da.bijela wrote:eto, nisam znala za to..
jer je bio ahmedija?
- WipeOut
#635 Re: Kviz
Sto niko nista ne pita
Hajde @bijela,ili @MultiKultiVator-e hajdeeeeee ti
- Motokultivator
#636 Re: Kviz
Mislio sam postaviti pitanje ko je Kotromanic II sa pdf religija, ali necu da budem tako neozbiljanWipeOut wrote:Sto niko nista ne pita![]()
Ko je lik sa slike (za pocetak bez hintova)

- WipeOut
#637 Re: Kviz
Hajde hint...
nije vise pocetak
nije vise pocetak
- Motokultivator
#638 Re: Kviz
Ja evo sve malo, malo posjetim, da vidim hoce l neko otpocetWipeOut wrote:Hajde hint...
nije vise pocetak
hint #1: Nije musliman, ali neki ga smatraju da podrzava islamsko ucenje (i ja sam djelimicno tog misljenja
- bijela
#639 Re: Kviz
meni treba još hintEva jer takvih je dosta..
- Motokultivator
#640 Re: Kviz
Bojim se da poslije ovoga odma nadjete odgovor, onda nece biti zanimljivobijela wrote:meni treba još hintEva jer takvih je dosta..
hint #2: Jedan od vodecih, ako ne i vodeci strucnjak za biblijska pitanja.
hint #3: Amerikanac
- WipeOut
#641 Re: Kviz
Nista se ne boj, ja ne znam
uzdam se u @bijelu
uzdam se u @bijelu
- bijela
#642 Re: Kviz
aha, ne znam ja te biblijske stručnjake..
- Motokultivator
#643 Re: Kviz
hint #4: Specijalizirao se za tekstologijubijela wrote:aha, ne znam ja te biblijske stručnjake..
Edit: ja sam iz jednog pokusaja, na osnovu ovih hintova naguglo
- bijela
#644 Re: Kviz
jao jaolilla wrote:eto izguglano iz jednog pokušaja: Bart Ehrman
- WipeOut
#645 Re: Kviz
Dzabe se opire,Motokultivator wrote:Ja evo sve malo, malo posjetim, da vidim hoce l neko otpocetWipeOut wrote:Hajde hint...
nije vise pocetak
hint #1: Nije musliman, ali neki ga smatraju da podrzava islamsko ucenje (i ja sam djelimicno tog misljenja). Cak neki hoce za njega kazati da je 'prikriveni' musliman, medjutim on to za sebe ne govori.
cim je spomenut ovdje mora da je musliman
- Motokultivator
#646 Re: Kviz
Evo iz jedne od njegovih knjiga:lilla wrote:eto izguglano iz jednog pokušaja: Bart Ehrman
KADA JE NAUČNIK SVETSKOG GLASA, vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Barl Erman (Bart Ehrman) krenuo da izučava biblijske tekstove na originalnim jezicima na kojima su pisani, veoma se iznenadio kada je otkrio mnoštvo grešaka i namernih izmena načinjenih od strane njenih ranijih prevodilaca. U knjizi Isus to nije rekao, Erman nam pripoveda priču koja leži u pozadini grešaka i izmena koje su drevni pisari načinili u Novom zavetu, ukazujući na veličinu njihovog uticaja na Bibliju koju čitamo danas. Svoj prikaz obogatio je i ličnom pričom o tome kako ga je njegovo izučavanje drevnih grčkih rukopisa nagnalo da napusti svoja ranija ultrakonzervativna gledišta o Bibliji.
Od trenutka kada je izumljena štamparska presa i kada je precizna reprodukcija tekstova postala stvarnost, medu ljudima se uvrežilo shvatanje kako je ono što čitaju u Novom zavetu verna kopija Isusovih reči ili spisa svetog Pavla. A ipak su skoro hiljadu i po godina pre toga ove rukopise svojeručno umnožavali pisari koji su bili izloženi snažnom uticaju kulturnih, teoloških i političkih rasprava SVOG vremena. Sačuvani rukopisi obiluju kako greškama tako i namernim izmenama, otezavajući umnogome rekonstrukciju originalnih Isusovih reči. Po prvi put Erman otkriva gde i zašto su ove izmene načinjene, predstavljajući istovremeno najedan popularan način različite metode kojima se naučnici koriste da bi što vernije rekonstruisali originalne reči Novog zaveta.
Kafinirano, ali i na jedan krajnje izazovan način, Erman iznosi dokaze o tome kako je puno omiljenih biblijskih priča i široko prihvaćenih verovanja koje se odnose na Isusovu božanstvenost, Trojstvo, božansko poreklo i nadahnutost Biblije, nastalo kao plod namernih i slučajnih izmena načinjenih od strane drevnih pisara - a ove izmene su, pak, dramatično uticale na sve naredne verzije Biblije.
- Motokultivator
#647 Re: Kviz
Evo jos jedno, kad vec nece nikolilla wrote:Vi nastavite, ja moram ić' u prikupljanje
Kako se zvao covjek iz naroda Benu Israila koji je lijecio dovom svakog bolesnika, zivio je 70 godina, ali je preselio kao kjafir. Da olaksam pitanje. Na kraju svog zivota je pocinio blud, poslije toga ubio nekog covjeka i potpuno se pokjafirio, te kao takav preselio.
- bijela
#648 Re: Kviz
u suri el-kehf (pećina) se spominju, recimo, 4 pripovijesti.
o kome/čemu te pripovijesti govore?
edit: previdjela sam motokultivatorovo pitanje...
o kome/čemu te pripovijesti govore?
edit: previdjela sam motokultivatorovo pitanje...
- WipeOut
#649 Re: Kviz
Jel mislis na pouku ili dogadjaji da se opisu?
Prva prica o Ashabul Kehf
Druga prica o Oholom bastovanu i siromasnom vjerniku
Treca Musa i Hidr
Cetvrta o Zuklarnejnu a.s.
Pricu iz @Motokultivatorovog pitanja znam,mislim cula sam ali ne znam ime poboznjaka
Prva prica o Ashabul Kehf
Druga prica o Oholom bastovanu i siromasnom vjerniku
Treca Musa i Hidr
Cetvrta o Zuklarnejnu a.s.
Pricu iz @Motokultivatorovog pitanja znam,mislim cula sam ali ne znam ime poboznjaka
- Motokultivator
#650 Re: Kviz
Pitanje je stvarno tesko pa cu ja odgovoriti, a vi onda nastavite, da se malo i igramo 
Iz hadisa kada je iblis l.a. dosao kod poslanika a.s.
....
Zar ne znas,o Muhammede,za Behrisa Rahiba ( jedan poboznjak )od beni Israila ( od jehudija ), zidov koji je robovao Allahu s'ihlasom 70 godina,tako da je sa svojom dovom ozdravljao onog ko je bio bolestan,pa ga ja nisam pustio sve dok on nije ucinio zinaluk ( blud ), poslije toga ubio je jednu osobu i na koncu se pokjafirio.To je onaj sto ga Allah spominje u Kur'anskom ajetu,suretul Hasr,16.ajet:
"Slicni su sejtanu kad kaze covjeku: "Budi nevjernik!" - pa kad on postane nevjernik,on onda rekne: "Ti se mene vise ne tices, ja se zaista Allaha, Gospodara svjetova bojim!"
...
Iz hadisa kada je iblis l.a. dosao kod poslanika a.s.
....
Zar ne znas,o Muhammede,za Behrisa Rahiba ( jedan poboznjak )od beni Israila ( od jehudija ), zidov koji je robovao Allahu s'ihlasom 70 godina,tako da je sa svojom dovom ozdravljao onog ko je bio bolestan,pa ga ja nisam pustio sve dok on nije ucinio zinaluk ( blud ), poslije toga ubio je jednu osobu i na koncu se pokjafirio.To je onaj sto ga Allah spominje u Kur'anskom ajetu,suretul Hasr,16.ajet:
"Slicni su sejtanu kad kaze covjeku: "Budi nevjernik!" - pa kad on postane nevjernik,on onda rekne: "Ti se mene vise ne tices, ja se zaista Allaha, Gospodara svjetova bojim!"
...