BRAK
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Aurora Borealis
#626 Re: BRAK - DA ILI NE?
Kako si samo velikodusan
Ne brini za mene, posto je za moje pojmove to duzi put, popicu jednu tabletu protiv mucnine, sto znaci da cu prespavati sve do tamo
kud ces bolje 
- madner
#627 Re: BRAK - DA ILI NE?
Khm, to je sad vec moralna dilema. Gdje ne iskoristiti priliku koja se pruza 
- Aurora Borealis
#628 Re: BRAK - DA ILI NE?
Za moralnog covjeka kakav jesi, dilema ne postoji
Znaci dogovoreno?
Samo nesto dogovaram po ovom forumu

- madner
#629 Re: BRAK - DA ILI NE?
Zdogovoreno, ako se ispune moji uslovi 
- Aurora Borealis
#630 Re: BRAK - DA ILI NE?
To ce Ridjobrki da regulise
Trazila bih da i mene jedan Banjalucanin doceka, da prozborimo o problemima nasih mjesnih zajednica
ali sto je previse previse je
Tamo idem poslom, i tako ce i ostati 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#631 Re: BRAK - DA ILI NE?
Aurora Borealis
sjecam se i prosle zime si spamala forum
šta je reć? nema te ljeti
sjecam se i prosle zime si spamala forum
šta je reć? nema te ljeti
- Aurora Borealis
#632 Re: BRAK - DA ILI NE?
Odakle da krenem... 
- madner
#633 Re: BRAK - DA ILI NE?
To je dobar znak za Ridjog, kad moze obuc ljetne haljine ne mora spamat 
- Aurora Borealis
#634 Re: BRAK - DA ILI NE?
A kako mislite spamam?
Zar mi nije svaka zlatna 
- Aurora Borealis
#635 Re: BRAK - DA ILI NE?
Eto necu onda vise, povlacim se 
- madner
#636 Re: BRAK - DA ILI NE?
Lapsus linguiAurora Borealis wrote:A kako mislite spamam?Zar mi nije svaka zlatna
- Aurora Borealis
#637 Re: BRAK - DA ILI NE?
Moj il' tvoj?madner wrote:Lapsus linguiAurora Borealis wrote:A kako mislite spamam?Zar mi nije svaka zlatna
- madner
#638 Re: BRAK - DA ILI NE?
Ko ovdje ima kljuceve od auta 
- Aurora Borealis
#639 Re: BRAK - DA ILI NE?
Nemoj ti da ucjenjujes posten narod
Nemoj da sad ne idem nikako

- madner
#640 Re: BRAK - DA ILI NE?
Nemoj da te ostavimo medju Kraisnicima

- Aurora Borealis
#641 Re: BRAK - DA ILI NE?
Snasla bih se ja
A sad laku noc 
- astrid
#642 Re: BRAK - DA ILI NE?
Ovo je ozbiljna tema,a vi tako 
-
PalaSa Marsa
#643 Re: BRAK
Reci im Auroro, bili bi' o ni k'o male mace. Namjesto grrrrr bilo bi mjauuu i to bi pitali jel' dobar ton mjauuu.
PS: Ljubav ne smije imat' granica.
PS: Ljubav ne smije imat' granica.
- Dioda
#644 Re: BRAK
Pogledaj malo oko sebe, pa ces skontati zasto ljudi imaju takav stavPravnica_xy wrote:Mene brinu ovi zadnji na listi, vele da ne planiraju brak.![]()
Eh bas bih voljela znati sta tacno navodi ljude na takva razmisljanja... razumijem da stvari nisu bas najsjajnije i da je tako mnogo brakorazvodnih parnica (al' meni odgovara),ali mislim da je takvo pogresno razmisljanje ,pogotovu kod onih koji jos nisu iskusili brak.
Ja sam u zivotu vidjela samo par dobrih brakova (tu mislim na brakove bez nekih velikih trzavica, parove koji i nakon puunoo godina braka tolerisu jedni drugima svasta nesto, parova koji se trude ocuvati ono nesto posebno sto su imali na pocetku). Na netu je malo drugacije, vecina ima savrsene brakove i veze, savrsenu djecu, savrsene zivote, gu*e svaki dan i zive tako sretno do...dok se ne istekaju sa net-a
Cast izuzetcima kojih ima jako malo
Iskrena da budem, ne bih nikad pozelila zivjeti zivotom kakav zive ljudi oko mene koji nastoje ostati u losem braku radi djece, radi okoline, radi nesposobnosti da bilo sta promijene, radi nesposobnosti da mijenjanju sebe a ne druge, itd.
Neki dan cujem za jedan par koji se razvodi nakon dvadeset i vise godina braka. Bili su primjer para koji zivi sretno, brak iz filmova, dobri poslovi, dobra djeca, kucica u cvijecu
Da li bih se ja zalila da sam na njihovom mjestu? Ja ne bih. Cisto iz razloga sto su ti ljudi imali dvadeset i kusur godina lijepog zivota. Sto neki parovi koje takodjer poznajem nece docekati ni pod razno. Zive u paklu, i tjese se da nisu jedini, da ima i gorih.
Ljudi se neozbiljno upustaju u brak, bez razmisljenja da li je to ono pravo, i da li je osoba koju su izabrali ona prava. I onda izlaze iz toga razocarani. Doduse, ne postoji nikakva garancija da ce nesto uspjeti ili nece.
Sto se mene tice, ako ne nadjem osobu koja mi stvarno odgovara u vecini stvari koje su meni bitne, necu se ni udavati. Ne pada mi na pamet udavati se samo zato jer "to tako treba".
Danas je tesko naci momka/curu koji ti odgovara, a kamoli naci nekoga s kim ces provesti zivot. Ne zato sto su ljudi postali prezahtijevni, nego zato sto sto je malo ljudi danas spremno promijeniti sebe i malo se prilagoditi
Za mene je brak institucija, a dobar brak je brak bez vecih problema (ovdje mislim na probleme u slaganju karaktera), gdje se ljudi mogu osloniti jedno na drugo, medjusobno se podsticati, postovati jedno drugo, imati iste ciljeve, i truditi se podjednako da to uspije.
Jako rijetko danas vidim ovakav brak. Obicno je po principu- ma 'ta ce on/ona
Bas sam ovo otkucala...onako...sazeto
- Šef
#645 Re: BRAK
Brak je malogradjanska institucija.

- kolega
#646 Re: BRAK
ma samo sa bismilom i ne bojte se ... biće u braku i bereketa onda

- Ductus Holedocus
#647 Re: BRAK
link wrote:ko se nije ozenio, nije ni pogrijesio
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#648 Re: BRAK
ovo možda funkcionaira do 45. godine za muškarca...link wrote:ko se nije ozenio, nije ni pogrijesio
međutim nije isto ako se ženskar ne oženi ili smoto
obiteljski tip ili kafandžija
-
pridearijana
#649 Re: BRAK
sanabe wrote:Listu loših navika koje ugrožavaju bračnu sreću predvodi nedostatak seksa, a slijede ništa manje važne stavke: zapuštanje fizičkog izgleda, provođenje previše vremena s prijateljima, previše posla i odvojenih hobija, beskonačno prigovaranje, zaboravljanje malih gesti, prešućivanje troškova, izigravanje žrtve, zanovijetanje oko malih stvari i nedostatak “fair playa”. Rješavanje loših navika može potrajati danima, mjesecima, pa i godinama, ali brak ne može toliko čekati. Prema istraživanju koje proveo Newsweek, između 15 i 20 posto parova živi u braku bez seksa, a supružnici vode ljubav rjeđe od deset puta na godinu. Seks u dugim vezama nije isti kao u vrijeme “hodanja” ili medenog mjeseca, stoga treba naučiti kako održavati “vatru” na duge staze.
Umjesto od seksa, u braku je važno suzdržavati se od konstantnoga kritiziranja i prigovaranja partneru, zbog čega će patiti njegovo samopouzdanje. Iako neki misle kako u sitnom podsjetniku na neobavljenu obvezu nema ništa loše, to izaziva sve veći bijes i zato prekinite taj zatvoreni krug tretirajući partnera kao jednakog sebi. I igrajte pošteno. Ne morate uvijek biti u pravu, izbjegavajte emocionalne ucjene i ne izvlačite stare grijehe. S lošim se navikama treba obračunati prije nego unište brak.
LJUBAV NE PITA ZA KILE, NO MALO TRUDA NIJE NAODMET
Čim zaljubljenost preraste u ljubav, višak kilograma, celulit ili trbuščić postaju manje bitni, a tolerancija i razumijevanje ono je što se “broji”. No iako su sitne mane prihvatljive, neodostatak truda nije. Koja kila viška nije problem - zapuštenost jest.
OBITELJ NE MORA ZNATI BAŠ SVE DETALJE VEZE
Bračnog partnera samo jedna stvar može izluditi više od beskrajnih posjeta njezine/njegove obitelji, a to je iznošenje povjerljivih informacija iz vašeg braka. Iako je pohvalno održavati dobre odnose s obitelji, treba povući jasnu granicu i imati mjeru.
PRAVA LISTA PRIORITETA
Iako je važno imati i vlastite interese i hobije odvojene od partnera, pobrkana lista prioriteta može ugroziti brak. Partner se tada može osjetiti odbačenim, pa je važno dati mu do znanja da su posrijedi ispušni ventili.
LJUBAV SE MJERI BITNIM STVARIMA
On je zaboravio pokupiti oprano rublje ili promijeniti žarulju, a obećao je. To ne znači da svoju partnericu ne voli i ne poštuje. U braku, gdje bezbroj stvari može poći krivo, važno je razlučiti bitno od nebitnog.
GESTE GOVORE VIŠE OD RIJEČI
Male geste su ono što intimnost i romansu drži na životu, ali mnogi to zaboravljaju. Dočekajte partnera poljupcem, iznenadite ga sitnim darom, zahvalite kad nešto lijepo učini za vas.
ČIST RAČUN - DUGA LJUBAV
Čak 37 posto parova svađa se zbog budžeta, a 82 posto priznalo je da krije troškove. Prešućivanje nove haljine neće naštetiti, ali kupnja dionica zajedničkom ušteđevinom partneru iza leđa sigurno hoće.
by Unisex magazin
Vasa iskustva, mishljenje, ocekivanja? Da li je brak izumrla ili zastarjela institucija? Zashto u tako puno slucajeva stvari krenu naopako? Zashto dosta brakova postojI samo i jedino zbog djece? Gdje grijeshimo?
Brak je kompromis i tajna dobrog baraka je koliko su ljudi spremni na kompromise i toleranciju.Parovi pretezno ne shvataju da je kompromis najvazniji i u vezi i u braku...to se zaboravlja,svadje se javljaju i na najmanje sitnice i svi vide izlaz iz problema u razvodu...Ljudi nemaju vise strpljenja jedni za druge.Stopa razvoda brakova je bila daleko manja prije jer su ljudi imali vise tolerancije,pravili su vise kompromisa a postojao i stid kao jedan od razloga zasto se ne razvesti jer ste po automatimu bili odmah osudjeni od okoline...pretezno zene su te koje prije zbog stida nisu brak dovodile pod upitnik...Danas je drugacije vrijeme,zene zaradjuju sasvim dovoljno za sebe,samostalne su,prag tolerancije je na niskom nivou i nisu vise primorane da budu u losem braku...Muskarci se vecinom promjene po pitanju navika...jako puno prijatelja koji po svojim godinama bi trebalo da su zreli govore mi kako noc provode za racunarom,igraju igrice u tridesetim,partnericu zapostavljaju a o seksu da i ne govorimo...Jedino pitanje koje ja sebi ali i svojim prijateljima postavljam jeste:kako se izbjegavajuci odnose a i pri tome svaku pomoc svojoj partnerice ne zapitate da li i ona ima pravo da bude nezadovoljna i da vas napusti?U braku je potreban kompromis i zadovoljstvo i za jednu i drugu stranu i tek tad mozete ocekivati srecu i stabilan brak.
-
Dialer
#650 Re: BRAK
A sto samo negativne strane pricate, pricajte malo o tome, kako su vas zaprosili, medeni mjesec, sta kako, sta nas prepadate