Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#626 Re: Renault Megane all about
Dizel, a da ne pusi nikako ? Ne moze ni sa Euro-5 normom i novim motorom...
-
direstraits0078
#627 Re: Renault Megane all about
Norma zatamnjenja za motor 1.5 dCi (koji inace i bez FAP-a ima Euro4) je 1.5/m. Sto znaci da mora da dimi pri odredjenom opterecenju. Euro5 motori s FAP-om imaju normu od 0.51/m (prakticki nema cestica, tj. dima, ocisti se 99.9%), a ja mogu da kazem da nakon preko 50.000 km cijev auspuha nema ni truna garezi unutra, sto je sasvim logicno jer FAP filter radi svoj posao.
- chelo
#628 Re: Renault Megane all about
Imam istog. 160k n satu. Iza mene su vozili, nisam bio previse opterecen, ali je bilo visokih turaza i nema nista vidljivo.infoinfo wrote:Pitanje za poznavaoce motora megane 2 1.5 dci. Da li taj motor smije da baca imalo dima na auspuh i pri najvecim turazama (cuo sam da ne bi smio), medjutim rekao mi je kolega kada sam isao izpred njega uz jednu dobru uzbrdicu 4 brzinom sa 4 ljudi u autu da je auspuh bacao malo dima ne nista posebno. Zelio bih da cujem komentare ljudi koji se u to razumiju. Poz.
Medjutim na karambolki ima malo cadji, vjerovatno izbacuje u nekim manjim koncentracijama, pa se vremenom natalozi. Nije preporucljivo vrtiti taj motor, pogotovo kad klima radi. Inace nije on ni za preko 130 kmh.
-
direstraits0078
#629 Re: Renault Megane all about
Sta rece, jadan ne bio? Nije za preko 130 kmh??? Pa nije R4 TL sa 850cc...chelo wrote: Imam istog. 160k n satu. Iza mene su vozili, nisam bio previse opterecen, ali je bilo visokih turaza i nema nista vidljivo.
Medjutim na karambolki ima malo cadji, vjerovatno izbacuje u nekim manjim koncentracijama, pa se vremenom natalozi. Nije preporucljivo vrtiti taj motor, pogotovo kad klima radi. Inace nije on ni za preko 130 kmh.
Moj je redovno prasio njemackim autobahnom na 160 kmh s ukljucenim tempomatom i nije se ni na sta zalio.
A za ovu izjavu da nije preporucljivo vrtiti motor dok klima radi...
- chelo
#630 Re: Renault Megane all about
Ma samo vrti stari...pricamo o dizelskih 80ak konja na tonu i dvjesto.direstraits0078 wrote:Sta rece, jadan ne bio? Nije za preko 130 kmh??? Pa nije R4 TL sa 850cc...chelo wrote: Imam istog. 160k n satu. Iza mene su vozili, nisam bio previse opterecen, ali je bilo visokih turaza i nema nista vidljivo.
Medjutim na karambolki ima malo cadji, vjerovatno izbacuje u nekim manjim koncentracijama, pa se vremenom natalozi. Nije preporucljivo vrtiti taj motor, pogotovo kad klima radi. Inace nije on ni za preko 130 kmh.![]()
Moj je redovno prasio njemackim autobahnom na 160 kmh s ukljucenim tempomatom i nije se ni na sta zalio.![]()
A za ovu izjavu da nije preporucljivo vrtiti motor dok klima radi...Klima uzima snagu motora, i moras vise vrtiti motor da bi se vozio iole normalnim brzinama.
edit: mozda tvoj ima 115?
-
direstraits0078
#631 Re: Renault Megane all about
Moj je bio K9K 732 sa 106 KS, a i ovi s 85KS idu sasvim fino i 150-tak kmh, bez problema, s redovnim odrzavanjem i odgovarajucim uljem. Trenutno vozim K9K 782 sa 110 KS i takodje s motorom nema nikakvih problema.
Jeste zamijenjena jedino 5. dizna koja ubrizgava gorivo u FAP, nije bila ispravna ni kad je auto kupljen, a FAP filter se bez regeneracije nije zapusio ni nakon citavih 50.000 km, sto ce reci da motor sam po sebi ne pravi puno cadji. Tj. kad se motor redovno servisira s odgovarajucim uljem...
Jeste zamijenjena jedino 5. dizna koja ubrizgava gorivo u FAP, nije bila ispravna ni kad je auto kupljen, a FAP filter se bez regeneracije nije zapusio ni nakon citavih 50.000 km, sto ce reci da motor sam po sebi ne pravi puno cadji. Tj. kad se motor redovno servisira s odgovarajucim uljem...
- chelo
#632 Re: Renault Megane all about
Mala digresija za Neuron.
Svojevremeno su mi pucale H7 sijalice, a ja se nisam trudio da naucim sam da mijenjam. Put me nanio njima i pokusam rijesiti problem, kad vrli majstor nakon nekoliko pokusaja veli:
"Ovo je osigurac - skidanje akumulatora, kompjutera da bi stigao do kutije, zamjena osiguraca, sat i po posla. Eto razmisli."
Naravno da sam razmislio, dosao pred kucu, sam ponovo ustimao sijalicu, jer od kad u Renou postoje osiguraci za svaku H7 pojedinacno.
Svojevremeno su mi pucale H7 sijalice, a ja se nisam trudio da naucim sam da mijenjam. Put me nanio njima i pokusam rijesiti problem, kad vrli majstor nakon nekoliko pokusaja veli:
"Ovo je osigurac - skidanje akumulatora, kompjutera da bi stigao do kutije, zamjena osiguraca, sat i po posla. Eto razmisli."
Naravno da sam razmislio, dosao pred kucu, sam ponovo ustimao sijalicu, jer od kad u Renou postoje osiguraci za svaku H7 pojedinacno.
- Deleter
#633 Re: Renault Megane all about
Ne postoje. A grijalice crkavaju zato sto im nije rijesen far kako treba, pa dolazi do stalnog pregrijavanja.
Kako je vec receno - uzimajte Wurth-ove H7 bez UV zastite (prekrizeno UV u cosku pakovanja). Ima ih na Selexovoj pumpi u Hrasnom i kostaju 9-10 KM, a traju bar 6 mjeseci. Ostale ne izdrze duze od 3, a mislim da sam ih probao sve.
Kako je vec receno - uzimajte Wurth-ove H7 bez UV zastite (prekrizeno UV u cosku pakovanja). Ima ih na Selexovoj pumpi u Hrasnom i kostaju 9-10 KM, a traju bar 6 mjeseci. Ostale ne izdrze duze od 3, a mislim da sam ih probao sve.
- chelo
#634 Re: Renault Megane all about
Znate li kod koga bi se mogla uraditi promjena adaptera za dijagnostiku u Meganu, ispod srednje konzole? Servisi odbijaju.
To je nekako najefektivniji nacin zastite od kradje.
Poenta je da se OBD izlaz presretne nekim drugim izlazom, tj. kablovskim portom, a onda na njega kao produzni se konektuje pravi OBD koji je originalno izveden u autu. U tom slucaju bi se ovaj produzetak sa OBD-om na kraju mogao drzati podalje od auta, a i sprijecio bi 80% pokusaja kradja uvjeren sam...
Jer kako sam upucen, prvo sto urade, je da spoje OBD-USB sa laptopom, dobiju kôd na bjanko kartici i upale ko gospoda.
I da li im koristi vidljivi broj sasije za informacije o kljucu?
To je nekako najefektivniji nacin zastite od kradje.
Poenta je da se OBD izlaz presretne nekim drugim izlazom, tj. kablovskim portom, a onda na njega kao produzni se konektuje pravi OBD koji je originalno izveden u autu. U tom slucaju bi se ovaj produzetak sa OBD-om na kraju mogao drzati podalje od auta, a i sprijecio bi 80% pokusaja kradja uvjeren sam...
Jer kako sam upucen, prvo sto urade, je da spoje OBD-USB sa laptopom, dobiju kôd na bjanko kartici i upale ko gospoda.
I da li im koristi vidljivi broj sasije za informacije o kljucu?
- Deleter
#635 Re: Renault Megane all about
Da, broj sasije daje sve podatke, pa tako i o kljucu - ali, da bi se dobili podaci o kljucu za neko vozilo lopovi bi trebali imati fabricki software i biti konektovani na fabricku bazu podataka, a to nisu.
-
milojicabrzi
#636 Re: Renault Megane all about
...uglavnom, kako sam ja shvatio, rizicni za kradju su Megani i Lagune koje imaju paljenje putem kartice.
Navodno su neki kriminalci iz Srbije, uspjeli nabaviti ili napraviti laptop i opremu, putem koje kodiraju bjanko kartice, ali to je bilo prije par godina.
Preko mafije iz Srbije, brzo su se uvezali i ovi nasi bh kriminalci, pa su se pojavile kradje i kod nas.
Kada je prije oko godinu i po pokrenuta akcija "Kamen", protiv auto-mafije koja je dugo ordinirala u SA, medju vise od 100 ukradenih auta, bila su samo dva Renaulta, i to oba su ukradena na karticu.
Navodno su neki kriminalci iz Srbije, uspjeli nabaviti ili napraviti laptop i opremu, putem koje kodiraju bjanko kartice, ali to je bilo prije par godina.
Preko mafije iz Srbije, brzo su se uvezali i ovi nasi bh kriminalci, pa su se pojavile kradje i kod nas.
Kada je prije oko godinu i po pokrenuta akcija "Kamen", protiv auto-mafije koja je dugo ordinirala u SA, medju vise od 100 ukradenih auta, bila su samo dva Renaulta, i to oba su ukradena na karticu.
- chelo
#637 Re: Renault Megane all about
Sjecam se u toj akciji fotografija na kojima je bila vidljiva naljepnica Hudinija, Zedera, Kobri kojekakvih.milojicabrzi wrote:...uglavnom, kako sam ja shvatio, rizicni za kradju su Megani i Lagune koje imaju paljenje putem kartice.
Jednostavno, ne sminkaj auto, jer ako se namjere, sjedi i cekaj.
- Deleter
#638 Re: Renault Megane all about
U sustini, preko interneta od Rusa se moze naruciti elektronska djidja za bilo koje vozilo, pa tako i Reno. Koliko sam cuo, kosta od 15-20 milja E.
I ovo nije nista cudno. Sjetite se prije 2-3 godine one trojice sto ih klepise u HR. Jedan masinski inzinjer, a dvojica elektrotehnicki inzinjeri. Svi ozenjeni, djeca, preko 40 kuka, poslovni ljudi...ali dzaba. Nasli im preko 20 vozila po garazama na raznim lokacijama, i to sve Audi 6 i 8, BMW 5 i 7 i Mecka C i S. Oni pravili elektroniku za otkljucavanje i paljenje, a balavurdija od 20-22 godine odradjivala fiziku.
I ovo nije nista cudno. Sjetite se prije 2-3 godine one trojice sto ih klepise u HR. Jedan masinski inzinjer, a dvojica elektrotehnicki inzinjeri. Svi ozenjeni, djeca, preko 40 kuka, poslovni ljudi...ali dzaba. Nasli im preko 20 vozila po garazama na raznim lokacijama, i to sve Audi 6 i 8, BMW 5 i 7 i Mecka C i S. Oni pravili elektroniku za otkljucavanje i paljenje, a balavurdija od 20-22 godine odradjivala fiziku.
-
infoinfo
#639 Re: Renault Megane all about
Koje ulje sipate u 1.5 dci motor? Na koliko pređenih kilometara ga mjenjate ili nakon koliko vremena? Ja sipam po preporuci neko Valvoline 10w-40 synthetic blend. Serviser mi je rekao da ga mjenjam po želji od 10000 do 12000 pređenih kilometara ili nakon godinu dana. Jel još neko koristi ovo ulje i kako se pokazalo?
-
milojicabrzi
#640 Re: Renault Megane all about
Renault preporuca da se korsite ELF ulja a kod njih u servisu vjerujem i da mozes dobiti podatke o potrebnom viskozitetu u ovisnosti od starosti auta, ljeto ili zima i sl.
Eh sad..interval zamjene
Meni na potpuno novom Meganu, 1,5 dci, na board kompjuteru pise da do slijedeceg servisa ima nesto manje od 20 000 km, ili 23 mjeseca, sto znaci da je interval 20 000 km, ali cujem da Renault preporuca da se u slucaju otezane eksploatacije, kada se vozi u prosjeku manje od 40 km/h i u jos nekim uvjetima (cistoca goriva i sl), preporuca da se interval upolovi...dakle, na 10 000 km ili jednom godisnje.
Ipak, najbolje je da ih kontaktiras i vidis sa njima....
Eh sad..interval zamjene
- chelo
#641 Re: Renault Megane all about
Ovdje sam i ja ranije dovodio u pitanje interval servisiranja na istom motoru, ali nema druge - ljudi su upravu, na 10.000 km mijenjaj, ne vozimo mi 50 km po verglanju. Meni sipaju 5w40.milojicabrzi wrote:Renault preporuca da se korsite ELF ulja a kod njih u servisu vjerujem i da mozes dobiti podatke o potrebnom viskozitetu u ovisnosti od starosti auta, ljeto ili zima i sl.
Eh sad..interval zamjeneMeni na potpuno novom Meganu, 1,5 dci, na board kompjuteru pise da do slijedeceg servisa ima nesto manje od 20 000 km, ili 23 mjeseca, sto znaci da je interval 20 000 km, ali cujem da Renault preporuca da se u slucaju otezane eksploatacije, kada se vozi u prosjeku manje od 40 km/h i u jos nekim uvjetima (cistoca goriva i sl), preporuca da se interval upolovi...dakle, na 10 000 km ili jednom godisnje.
-
motorola01
#642 Re: Renault Megane all about
Pa valjda 5W40 ide na 15 000 km, a 10W40 na 10 000 km? Tacno ili ne?
- basicm
#643 Renault Megane all about
U mene je 5w i mijenja se na 10 hiljada. Turbine ce vam na tom biti zahvalne.
- Deleter
#644 Re: Renault Megane all about
Ja uvijek mijenjam na 7.500, bez obzira na voznju. Nase ceste i gorivo su odron, tako da uopste ne zelim da razmisljam.
Naranvo, ovlasteni servis i originalno fabricko ulje koje je, mislim, ELF 5W40.
Naranvo, ovlasteni servis i originalno fabricko ulje koje je, mislim, ELF 5W40.
-
motorola01
#645 Re: Renault Megane all about
Kod mene je benzinac i kad sam uzeo auto, receno mi je da sipam 10w40 i da mijenjam na svakih 10 000 km. Tako i radim godinama.basicm wrote:U mene je 5w i mijenja se na 10 hiljada. Turbine ce vam na tom biti zahvalne.
- drndalo
#646 Re: Renault Megane all about
Neki dan je zaplatio crveni sedan dizel... Sluzbeni, >300.000 km na satu, nestao netragom...
Elem, malo studioznijim raspitivanjem dodjoh do informacije, pa malo vise pripazite na svoje ubuduce... Navodno su ih krali dosta, prvo u Srbiji, a sada kada ih vise bas i nema, i kod nas... Razog je navodno velika kolicina uvezenih jako jeftino iz UK, ali se zbog naopake kabine nisu prodavali, mozda ni mogli homologirati, pa onda od ukradenih im u stvari i treba samo cijela prednja plastika ispred vizaca/suvozaca... Posto cuo, po to prodao, pripazite vise...
Elem, malo studioznijim raspitivanjem dodjoh do informacije, pa malo vise pripazite na svoje ubuduce... Navodno su ih krali dosta, prvo u Srbiji, a sada kada ih vise bas i nema, i kod nas... Razog je navodno velika kolicina uvezenih jako jeftino iz UK, ali se zbog naopake kabine nisu prodavali, mozda ni mogli homologirati, pa onda od ukradenih im u stvari i treba samo cijela prednja plastika ispred vizaca/suvozaca... Posto cuo, po to prodao, pripazite vise...
-
milojicabrzi
#647 Re: Renault Megane all about
...je li ovaj ukradeni imao kljuc ili se palio na karticu?
-
milojicabrzi
#648 Re: Renault Megane all about
... u tom slucaju, osovina i letva volana su na kontra strani, kao i komande, tako da nije to bas tako jednostavno...drndalo wrote:pa onda od ukradenih im u stvari i treba samo cijela prednja plastika ispred vizaca/suvozaca...
- drndalo
#649 Re: Renault Megane all about
Cuj, komande se prebace, imaju se gdje mehanicki dijelovi montirati, ono sto nemaju ako je ta prica istinita, nekoliko stotina kompleta lijevih prednjih instrument plastika... Za karticu ne znam...
-
milojicabrzi