Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Locked
Imamopobjednika

#626 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Imamopobjednika »

Alfons Kauders wrote:... samo jos jedan u nizu dokaza da je organizovana religija izvor svih problema ovog svijeta...

osim komaraca
E jbg sad..
Alfons Kauders

#627 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote:
Alfons Kauders wrote:... samo jos jedan u nizu dokaza da je organizovana religija izvor svih problema ovog svijeta...

osim komaraca
I sta predlazes? Da se prekrstimo i rijesimo probleme?
prekrstiti se na ateizam?

i ti ga druze znas lupiti al da valja
and

#628 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by and »

goran5
Pa objasnjavam ti 2 sata bolan.

Porijeklom si il Hrvat il Srbin, preci su ti se poturcili jer su ih na to natjerale osmanlije ( sto politicki, sto fizicki ), u medjuvremenu si izgubio vezu sa svojim narodom kroz generacije, dugo nisi znao bas tko si al si znao da si musliman onda ti je -93 Alija rekao da si Bosnjak i da su muslimani ustvari Bosnjaci.

I od tada se furas da si "bosnjak" iako ni dan danas ne znas bas tocno tko si.

U medjuvremenu si se tolko ufurao da si "bosnjak", skup sa svojima iste fele, i sada Hrvate il Srbe od kojih si nastao ( sto u biti i jesi jos uvijek) gledas kao nekave druge nacije.

I tako se sve vise ufuravas da si nesto sto ne postoji (bosanska nacija) a odmices od onog sto jesi ( hrvatska il srpska nacija). Iako si to ustvari samo porijeklom. Kulturom, nosnjom, vjerom,imenom, arhitekturom i obicajima si preslikani Turcin.
Kulturoski po svemu Turcinu, ufas se da si bosnjanin, porijeklom H-S, a ni sam siguran sta jesi.

U tome je sva ironija povjesti koja je zadesila ove krajeve.

Hvala lijepa i laku noc :dance: :run:

PS. sad mogu i ovi obavjestajci spat :skoljka:

Good night
Hrvati vole ‘1001 noć’ jer su podrijetlom Turci?!
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar ... fault.aspx
Last edited by and on 19/11/2010 00:57, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#629 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

Imamopobjednika wrote:

osim komaraca
E jbg sad..
sto bolan?
goran5

#630 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by goran5 »

Konacno nesto pametno da vidim da si i ti napisao. Cestitam.. Ali vidi nesto, kako ja sada mogu znati da li su moji preci prije prelaska na Islam bili Srbi ili Hrvati? Odgovori mi na ovo pls prije nego odes spavati.
[/quote]

samo za tebe sam sa iz krevetya digao :D

Ne mozes ti to znati, ne moze nitko. Ipak postoji vjerojatnost da ako su tvoji porijeklom iz zapadne,srednje bosne, hercegovine ili krajine da si hrvatskog podrijetla. Ako su pak iz istocne bosne ili hercegovine ( podrinje) onda vjerojatno srpskog podrijetla.
Ustvari samo tvoji preci , jer se u medjuvremenu desilo vise velikih seoba i Hrvata i Srba po bosni tako da ne mozes bas zakljuciti. Ovi sto su sacuvali originalni identitet bosanskih Hrvata kroz stoljeca znaju. Isto i sa ovim drugima...

E sad nije to bitno, bitno je kako se ti osjecas, a ne osjecaas se ni ko Hrvat ni ko Srbin ocito. Ipak dobro je znati zasto je tomu tako i da nisi repa bez korijena.

I jos jedna opaska: "prelazak na islam" znaci dobrovoljan prelazak. U bosni je to bilo nasilno, sijekle su se usi, nabijali zivi ljudi na kolac, uzimao danak u krvi otimala imovina a o zivotnoj perspektivi da i ne pricam. Ja tu ne bih koristio rijec prelazak.

noc :run:
Imamopobjednika

#631 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Imamopobjednika »

goran5 wrote:
Konacno nesto pametno da vidim da si i ti napisao. Cestitam.. Ali vidi nesto, kako ja sada mogu znati da li su moji preci prije prelaska na Islam bili Srbi ili Hrvati? Odgovori mi na ovo pls prije nego odes spavati.
samo za tebe sam sa iz krevetya digao :D

Ne mozes ti to znati, ne moze nitko. Ipak postoji vjerojatnost da ako su tvoji porijeklom iz zapadne,srednje bosne, hercegovine ili krajine da si hrvatskog podrijetla. Ako su pak iz istocne bosne ili hercegovine ( podrinje) onda vjerojatno srpskog podrijetla.
Ustvari samo tvoji preci , jer se u medjuvremenu desilo vise velikih seoba i Hrvata i Srba po bosni tako da ne mozes bas zakljuciti. Ovi sto su sacuvali originalni identitet bosanskih Hrvata kroz stoljeca znaju. Isto i sa ovim drugima...

E sad nije to bitno, bitno je kako se ti osjecas, a ne osjecaas se ni ko Hrvat ni ko Srbin ocito. Ipak dobro je znati zasto je tomu tako i da nisi repa bez korijena.

I jos jedna opaska: "prelazak na islam" znaci dobrovoljan prelazak. U bosni je to bilo nasilno, sijekle su se usi, nabijali zivi ljudi na kolac, uzimao danak u krvi otimala imovina a o zivotnoj perspektivi da i ne pricam. Ja tu ne bih koristio rijec prelazak.

:lol: :lol: kakav si ti pacijent to nije normalno... pa zajebavam se bolan. :lol:
Warhead

#632 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Warhead »

Alfons Kauders wrote:
Warhead wrote:

osim komaraca
I sta predlazes? Da se prekrstimo i rijesimo probleme?
prekrstiti se na ateizam?

i ti ga druze znas lupiti al da valja
Ja ne znam ko je vise lupio. Ovo sto si ti napisao je za ozbiljne dijagnoze. U najblazem obliku utopija koja se nikad nece ostvariti. A i inace ljudima koji su radili zlo po ovim prostorima je najmanje bilo bitno je li neko ateista ili nije. Dovoljno je bilo ime na LK, nisu pitali da li si ateista ili ne. Tako da ovo tvoje ubacivanje predstavlja cisto relativiziranje.
Alfons Kauders

#633 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote: Ja ne znam ko je vise lupio. Ovo sto si ti napisao je za ozbiljne dijagnoze. U najblazem obliku utopija koja se nikad nece ostvariti. A i inace ljudima koji su radili zlo po ovim prostorima je najmanje bilo bitno je li neko ateista ili nije. Dovoljno je bilo ime na LK, nisu pitali da li si ateista ili ne. Tako da ovo tvoje ubacivanje predstavlja cisto relativiziranje.
znaci ja sam "za dijagnoze" zato jer smatram da religija proizvodi netrpeljivost, sukobe, rat itd...

krasno...

ako smo vec kod tih sto su radili zlo, garantujem ti da u hagu ne sjedi nijedan ateista... :D al et ja sam za dijagnoze... :D a ne takvi... :D
star(i)mo

#634 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by star(i)mo »

Gorane, kralju, sahu... :thumbup:
bicebolje

#635 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by bicebolje »

Warhead wrote:Mozemo se mi smijati, ali situacija nazalost i jeste da vecina Hrvata u BiH razmislja ovako kao goran5. S druge strane i vecina Srba razmislja isto, samo sto oni kazu da nema ni Hrvata vec da su i oni Srbi koji su se odrekli pravoslavlja i presli na katolicizam. Zalosno, ali je tako.
Koliko si jak toliko te poštuju. Amerikanci su za 300 godina postojanja stekli ugled u cijelom svijetu a za naše narode je i dva milinijuma malo da bi pridobili poštovanje.
Warhead

#636 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Warhead »

goran5 wrote: I jos jedna opaska: "prelazak na islam" znaci dobrovoljan prelazak. U bosni je to bilo nasilno, sijekle su se usi, nabijali zivi ljudi na kolac, uzimao danak u krvi otimala imovina a o zivotnoj perspektivi da i ne pricam. Ja tu ne bih koristio rijec prelazak.
Pa kako svi ne predjose? Da je bilo tako ne bi bilo katolika do Beca, a da ne pricam o BiH. Za 500 godina koliko je to trajalo svi bi bili muslimani. Tvoj je problem sto razmisljas genocidno i sto bi ti tako uradio da ti se posreci pa mislis da su svi isti i da tako stvari uvijek funkcionisu.
someone_

#637 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by someone_ »

goran5 wrote:

Jesul bacali djecu lavovima?
Warhead

#638 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Warhead »

Alfons Kauders wrote: ako smo vec kod tih sto su radili zlo, garantujem ti da u hagu ne sjedi nijedan ateista... :D al et ja sam za dijagnoze... :D a ne takvi... :D
E vidis ja mislim da su ti u Hagu vecinom ateisti, a da su se "koristili" vjerom i nacijom za svoje ciljeve i lijecenje raznih kompleksa. Sve bivsi funkcioneri SK i clanovi Partije. Toliko o tome...
Alfons Kauders

#639 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote:
Alfons Kauders wrote: ako smo vec kod tih sto su radili zlo, garantujem ti da u hagu ne sjedi nijedan ateista... :D al et ja sam za dijagnoze... :D a ne takvi... :D
E vidis ja mislim da su vecinom ateisti, a da su se "koristili" vjerom i nacijom za svoje ciljeve i lijecenje raznih kompleksa. Sve bivsi funkcioneri SK i clanovi Partije. Toliko o tome...
aha...

znaci ja sam za psihijatra zato jer sam rekao da religija prouzrokuje belaj... a onda ti kroz 5 minuta sam kazes kako su se oni "koristili vjerom" za zlo... :D ne znam samo jel pravdas religiju ili njih... :D vjerovatno oboje... religija, sovinizam i glupost rijetko putuju odvojeno, pa ti vidi... :D

toliko o tome indeed... odo spavati...
Warhead

#640 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Warhead »

Alfons Kauders wrote:znaci ja sam za psihijatra zato jer sam rekao da religija prouzrokuje belaj... a onda ti kroz 5 minuta sam kazes kako su se oni "koristili vjerom" za zlo... :D ne znam samo jel pravdas religiju ili njih... :D vjerovatno oboje... religija, sovinizam i glupost rijetko putuju odvojeno, pa ti vidi... :D

toliko o tome indeed... odo spavati...
Ne, ja kazem da su zaista bili religiozni vjerovatno ne bi radili to sto jesu. To je bruka vas ateista koji ste imali vlast pa pustili da takvi isplivaju. Anyway, svakako si izvalio utopijsku glupost i sad mozes nastaviti relativizirati koliko hoces. Opet ti ponavljam da na ovim prostorima nije bilo bitno jesi li ateista ili ne. Pikalo se ime na LK. Ti ospori da nije tako.

Uostalom tema nije religija a ako hoces da raspravljas o tome otvori novu temu na pripadajucem podforumu i rado cu se ukljuciti.
stari grad Visegrad

#641 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by stari grad Visegrad »

Mislnjenje sta si ko si, su ti rekli roditelji, ucitelji i svestenici. Kad citam istoriju, kad citas iz srbijasnkih knjiga odna je to jedna istorija, a kad citas iz hrvatskih knjiga onda je druga, a istina je treca. Od polovine 18 vijeka su Srbija i Hrvatska htjeli Bosnu sebi prikljuciti, te su iskoristili vjeru i povezali je sa susjednim drzavama.
Na kraju ce se pokazati da su bosanci najstariji narod.
Kad odes u srbiju znas da to nije tvoj narod. A kad odes u Hrvatsku i tamo kroz razgovor vidis da to nije tvoj narod.
Najgore kad pricaju viceve a tebi nije smijesno. Bosanci su iskonski narod.
Upoznao sma jednog Hrvata u Puli. Odmah sam skontao Bosanac po naciji i dusi.
Ali on se izjanio koa Hrvat, a tu se doselio prije ca 10 godina. Pa dobro, kako hoce.
Ukosheni

#642 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

Jedno je izvesno, nema vama ozbiljnog napretka, a potencijalno ima nazatka, dok ne resite granicu i suverenitet s Hrvatima.
medvjed23

#643 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by medvjed23 »

šta znači riješiti suverenitet s Hrvatima?
Ukosheni

#644 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Ukosheni »

medvjed23 wrote:šta znači riješiti suverenitet s Hrvatima?
Kada imas realno dva identiteta, sa jakim antagonizmima, pod zajednickim suverenitetom (manje-vise Federacija, nesto kanton) uvek ces imati majorizaciju, koja opet za posledicu ima paralizu, ako ne postoji potpuna dominacija.
Resenje je razgranicenje, i to BEZ izlovanih teritoriija/enklava, i onda prosto stavljanje suvereniteta (zakonodavna, sudska, izvrsna vlast) u ta dva subjekta.
medvjed23

#645 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by medvjed23 »

Nisam siguran da je suverenitet djeljiv. Ne mogu sad da kopam po knjigama i po googlu...

To je jedno od mogućih rješenja.

Ovi moji ekstremisti bi rekli da je rješenje potpuna dominacija Bošnjaka.

Ja kažem da je rješenje država u kojoj će glavni politički faktor biti Bosanci ( a ne Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

Takva država može biti unitarna (bez regija) ili sastavljena od multietničkih regija. Etnički čiste regije, po mom mišljenju, nisu optimalno rješenje bosanskih problema. (ako su uopšte rješenje)
Jozinho

#646 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

astala_vistala wrote:
bogumil-8 wrote:Kada se prestanete prebrojavati, tek onda će se otvoriti putevi za EKONOMSKI napredak!
Želim da slušam gdje se živi bolje, a ne gdje je kojih više/manje.
Zato sto smo stoka od naroda ! tri stada ovaca,eto sto nema napretka,opet smo dali vlast nacionalistima koje najmanje boli briga za narod koji ih je izglaso sace se oni svadjat oko fotelja i koja ce stranka upravljati kojim sekotrom i ministarstvom da ubace svoje ljude,i tako iz godine u godinu daboga sva tri narodna nestala,neka se dosele kinezi i nece bit belaja.
stani malo. zar nije relativni pobjednik SDP? Ili je i to nacionalistička stranka?
Jozinho

#647 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

luckypot wrote:kako vam se da s ovakvim komentarima raspravljati?
prestani vjerovat u bošnjačku mitomaniju
Jozinho

#648 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

ravno wrote:
Warhead wrote:
goran5 wrote:E sad razmisli zasto se bosanci katolici nikada nece izjasnjavati kao Bosanci nit govoriti bosanskim "jezikom" nego su bosanski Hrvati i govore Hrvatskim jezikom a na bosanskom dijalektu.
Zato sto im je Aralica napisao da su iranci :lol: :lol: :lol:
Vratite se u Teheran.

Ma bjez ba, mi u Tursku, oni u Iran, pa i tamo komsije i vaki ciganluk.... :-D
Ova ti je dobra

LOL!!!
Jozinho

#649 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

Imamopobjednika wrote: Konacno nesto pametno da vidim da si i ti napisao. Cestitam.. Ali vidi nesto, kako ja sada mogu znati da li su moji preci prije prelaska na Islam bili Srbi ili Hrvati? Odgovori mi na ovo pls prije nego odes spavati.
nije pitanje upućeno meni, ali odgovorit ću ti.

pokušaj u franjevačkim samostanima ako te baš zanima. ima tamo zanimljive građe. jbg, ako ne nađeš tamo onda znaš kojeg si porijekla :-D

Nego, ja bi dodao još da vas Hrvati smatraju jednom novom nacijom sa svim pravima kojima slobodan čovjek (i kao pojedinac i kao kolektiv) može imati, ali ne na štetu drugih. Svi osim cvjećara i reformiranih komunista smatraju tako.

Ja na vas ne gledam kao na neku bratsku naciju, a s vama nikad ne bih vezao zastave. Eto...

:bih:
Jozinho

#650 Re: Ne potcjenjujte Hrvate u BiH

Post by Jozinho »

and wrote: Hrvati vole ‘1001 noć’ jer su podrijetlom Turci?!
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar ... fault.aspx
nije bolan, nego je serija dobra.
Locked