Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
GAU 8 wrote:Spreci je bitno da se "laje na Einsteina" tada i cistacica zahoda u NASA-i moze proci kao vrhunski "rocket scientist"
Zalosno kako po stare dane ljudi znaju zagristi u ove teorije zavjere.
ma on je zagrizo jos 1992. - nije tad bio toliko star (mada vise nisam siguran, jer mi se sve cini da je ajnstajnov vrsnjak i da mu je ajnstajn pokupio trebu, pa mu se spreco sad "sveti")..
vjerovatno je ovo do sad neregistrovani oblik PTSPa
Ja se ovdje javljam iskljucivo iz znatizelje ne bi li nekako kroz diskusiju otkrio motiv iza ovoga.
A inace sam svjestan sa Spreco nece odstupiti od svoje ideje.
Samo je bitno to da li je podrzava iz svog neznanja, ili iz nekog drugog interesa.
Srecom nece ni naici na plodno tlo za sirenje iste.
Onog koga zanima STR, dovoljno je sam inteligentan da skonta u startu o cemu se radi.
Onaj ko ne voli fiziku ce ovu temo svakako zaobici u sirokom luku.
GAU 8 wrote:Znaci ti, koji se pozivas na STVARNOST, RAZUM, INTUICIJU, odjednom negiras stvarne opipljive eksperimente, i hladno podmeces matematiku.
Izađem "u prirodu", naprimjer na ulicu, pomoću "štapa i kanapa" mjerim, posmatram, računam i utvrdim "prirodnu zakonitost" posmatranog zbivanja. Naprimjer zakone puta (c+v)t i (c-v)t. Zatim te zakone puta koristim u geometrijskom predstavljanju i algebarskom iskazivanju relativnih kretanja. Ako su mi relativne brzine toliko male (tako male da ni čitav moj životni vijek nije dovoljan da pomoću navedenih zakona puta iskažem neku dužinu) onda prizivam upomoć "božanski jezik" ( izračunam) kolika bi to dužina bila nakon 1000 godina takvog kretanja. Isto to primijenim i na veelike brzine i vremenske intervale za koje nemam odgovarajuću spravu za mjerenje ( koristim "božanski jezik" i računam šta je šta). Tako uz pomoć matematike "vidim" i što moje oči ne vide!
Edit: Šta zna barbarin o Arhimedovim krugovima. Za njega ništa ne znači molba: "Ne dirajte moje krugove!" On ih nije ni dotakao ( ali jeste "dotakao" Arhimedovu glavu). Nešto slično rade GAU i janje ( radije bi me "maljem dotukli" nego što bi se udubili u ono o čemu govorim).
Last edited by bogumil-8 on 21/10/2010 10:24, edited 1 time in total.
GAU 8 wrote:Znaci ti, koji se pozivas na STVARNOST, RAZUM, INTUICIJU, odjednom negiras stvarne opipljive eksperimente, i hladno podmeces matematiku.
Izađem "u prirodu", naprimjer na ulicu, pomoću "štapa i kanapa" mjerim, posmatram, računam i utvrdim "prirodnu zakonitost" posmatranog zbivanja. Naprimjer zakone puta (c+v)t i (c-v)t. Zatim te zakone puta koristim u geometrijskom predstavljanju i algebarskom iskazivanju relativnih kretanja. Ako su mi relativne brzine toliko male (tako male da ni čitav moj životni vijek nije dovoljan da pomoću navedenih zakona puta iskažem neku dužinu) onda prizivam upomoć "božanski jezik" ( izračunam) kolika bi to dužina bila nakon 1000 godina takvog kretanja. Isto to primijenim i na veelike brzine i vremenske intervale za koje nemam odgovarajuću spravu za mjerenje ( koristim "božanski jezik" i računam šta je šta). Tako uz pomoć matematike "vidim" i što moje oči ne vide!
O ovome se krije tvoja greska.
Ti bi pomocu kanapa i stapa mjerio duzine i postavljao zakone za brzine v << c.
Ali zasto se trudis? Pa to je uradio neko davno prije tebe, a g. Newton lijepo opisao i kompletirao.
Da zelis opovrgnuti Newtona, pa bih jos i razumio.
Kad ces shvatiti da ti kao ljudsko bice u prirodi, bez odgovarajucih pomagala nisi u stanju da primijetis zakonitisti o kojima govori STR?
Samim tim je i sva tvoja matematika od samog pocetka pogresna.
Zaključak ti je veoma "TAČAN"! Pametan si ti!
Ne koristim uvijek "štap i kanap". Ponekad koristim i pedalj, korake, lakat i pješčani sat! A za izračunavanja koristim algebru AL Hvarizmija ( Muhamed iz Horezma)!
To što ti vjeruješ "Mehdiji" ( Albertu Ajnštajnu) nikakva pamet ti nije u stanju promijeniti "vjeru"!
Last edited by bogumil-8 on 21/10/2010 10:34, edited 1 time in total.
bogumil-8 wrote:Zaključak ti je veoma "TAČAN"! Pametan si ti!
Ne koristim uvijek "štap i kanap". Ponekad koristim i pedalj, korake, lakat i pješčani sat! A za izračunavanja koristim algebru AL Hvarizmija ( Muhamed iz Horezma)!
Ovo je uvijek tvoj odgovor kad nemas odgovor.
Haj'mo malo Majkelson-Morli.
Priznajes li njihov aparat, ili bas mora biti špaga??
Nemam Majkelson_Morlijev interferometar, a nije ga imao ni G. Galilej ( pa opet bio u stanju dosta od tih zakonitosti precizno utvrditi, konstatovati i iskazati matematičkim jezikom). Ma pametan si ti ( samo te ružno slušati i čitati šta pišeš).
Gau 8 wrote:Da zelis opovrgnuti Newtona, pa bih jos i razumio.
Kad ces shvatiti da ti kao ljudsko bice u prirodi, bez odgovarajucih pomagala nisi u stanju da primijetis zakonitisti o kojima govori STR?
Samim tim je i sva tvoja matematika od samog pocetka pogresna.
Njutna ne treba osporavati, već Ajnštajna ( ne "je .e" nas Njutn u zdrav mozak već A. Ajnštajn).
Naravno sva matematika srednje škole je pogrešna! Važi samo matematika u kojoj se tretiraju neeuklidske geometrije i matrice!
Last edited by bogumil-8 on 21/10/2010 10:45, edited 2 times in total.
bogumil-8 wrote:Nemam Majkelson_Morlijev interferometar, a nije ga imao ni G. Galilej ( pa opet bio u stanju dosta od tih zakonitosti precizno utvrditi, konstatovati i iskazati matematičkim jezikom). Ma pametan si ti ( samo te ružno slušati i čitati šta pišeš).
Znam da ga ti nemas.
Zanima me, da ga imas, da li bi ga upotrijebio?
bogumil-8 wrote:Niti ga upotrebljavam niti bi ga upotrijebio ("primrazilo mi se ko baklave").
Zasto ga ne bi upotrijebio?
Da li se bojis onoga sto bi moza otkrio?
Sta mislis o rezultatima eksperimenta Majkelsona i Morlija, koji je uzgred budi receno prozvan najvecim propalim eksperimentom do tada, a i jos neko vrijeme poslije
O Majkelson-Morlijevom eksperimentu mislim ( kao i Ruža) sve najbolje! Kao što se o pokojniku najčešće i priča!
Hajde malo i čitaj (dosta je za danas), odoh igrati cugerice.
Last edited by bogumil-8 on 21/10/2010 11:01, edited 1 time in total.
bogumil-8 wrote:Pojma nemam ( prvi put čujem za njega). O čemu se tu radi?!
Ovo je bilo ozbiljno pitanje, i ako zelis ozbiljno i argumentovano diskutovati na vlastitoj temi, bilo bi primjereno odgovarati na pitanja ostalih ucesnika.