Prodas auto i kupis Dorata.....ja sa time nemam problema ....autu masala sace 6 godinica.....na proljece mijenjam ali iskreno mi zao.....ja mislim da ovi noviji nemaju sajlu,,,,,nemoj mi vjerovati ja se u ovo razumijem ko mara u kriv kuracDanguba wrote:To mi se desilo jednom kada je voda usla u gumu vrata od gepeka pa smrznula. Valjda nije imala gdje da izadje, smrzla i vrata nisu mogla dovoljno da se zatvore pa je na bordu bilo ''zadnja vrata otvorena''. To sam rijesio tako sto sam na najnizoj tacki gume isjekao rupicu da moze voda koja dodje odmah otici.esso_sa wrote:Ma ne crkavaju prekidaci, problem je u onoj gumi sto dodje preko mehanizma brave.
Taster prekidaca klizi po toj gumi/mehanizmu, guma se vremenom podere i onda nastane luft izmedju tastera prekidaca i mehanizma.
Posto se radi o mikro prekidacu, ta razlika u 1mm je dovoljna da prekidac pogresno "okida" i sistem se onda ponasa kao da su ti vrata stalno otvorena (imas upozorenje na instrument tabli). Barem je tako kod mene bilo
A problem se jednostavno rijesi - zgulis gumu na radnom dijelu prekidaca a taster prekidaca malo produzis da dira direktno metalni dio mehanizma brave. Tako vise nema sta da se pohaba osim samog prekidaca
Za ovo sto opisujes, nemam ti pojma. Valja otici do servisa ali kako sam citao na stranjskim forumima(cesta pojava), treba motor zamijeniti. Vidim da imaju ljudi koji to revidiraju(zamijene ishabane dijelove, sve podmazu, ociste...i prodaju pod garancijom.
Mislim da je ovdje veci problem to sve rastaviti da se dodje do tog motorica ali neka i serviseri nesto zarade.
Imam jedno pitanje za sve a narocito za one koji startaju motore preko kvacila:
Postoji li senzor na pedali kvacila?
Prilikom startanja pritisnem kvacilo i onda guram kljuc. Kvacilo moram do poda da zakujem da bi motor startovao.![]()
Je li to normalno a ako nije, sta mi je ciniti. Moze li se ta sajla kratiti ili ima neki senzor(regulator) koji se moze podesavati kao kod nozne kocnice(stop svjetlo).
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- spreca
#626 Re: Pitamo Mehanicare ?
- Danguba
#627 Re: Pitamo Mehanicare ?
Lahko je tebi kad dijelove nabavljas kod Macka.spreca wrote: Prodas auto i kupis Dorata.....ja sa time nemam problema ....autu masala sace 6 godinica.....na proljece mijenjam ali iskreno mi zao.....ja mislim da ovi noviji nemaju sajlu,,,,,nemoj mi vjerovati ja se u ovo razumijem ko mara u kriv kurac![]()
![]()
Nemam ni ja nekih ekstra problema nego sam ja picajzla i sve mi smeta.
Danas uradio tehnicki. Par sitnica 3 joje eura.
- spreca
#628 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma Macak je silaDanguba wrote:Lahko je tebi kad dijelove nabavljas kod Macka.spreca wrote: Prodas auto i kupis Dorata.....ja sa time nemam problema ....autu masala sace 6 godinica.....na proljece mijenjam ali iskreno mi zao.....ja mislim da ovi noviji nemaju sajlu,,,,,nemoj mi vjerovati ja se u ovo razumijem ko mara u kriv kurac![]()
![]()
![]()
Nemam ni ja nekih ekstra problema nego sam ja picajzla i sve mi smeta.
Danas uradio tehnicki. Par sitnica 3 joje eura.
-
esso_sa
#629 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imas prekidac i na pedali kvacila i mozes ga stimati isto kao na kocnici. Sajle nema, na novijim modelima je iskljucivo hidraulicno kvaciloDanguba wrote: Imam jedno pitanje za sve a narocito za one koji startaju motore preko kvacila:
Prilikom startanja pritisnem kvacilo i onda guram kljuc. Kvacilo moram do poda da zakujem da bi motor startovao.![]()
Je li to normalno a ako nije, sta mi je ciniti. Moze li se ta sajla kratiti ili ima neki senzor(regulator) koji se moze podesavati kao kod nozne kocnice(stop svjetlo).
Kvacilo svakako treba biti do poda kada startas... Jedino ako imas problem da moras ono bas da pritisnes pedalu (da proleti kroz pod auta
Uglavnom, to mozes sam uraditi i ne treba ti vise od 5 minuta
- Danguba
#630 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fala ti esso gdje cuo i ne cuo.esso_sa wrote:Imas prekidac i na pedali kvacila i mozes ga stimati isto kao na kocnici. Sajle nema, na novijim modelima je iskljucivo hidraulicno kvaciloDanguba wrote: Imam jedno pitanje za sve a narocito za one koji startaju motore preko kvacila:
Kvacilo svakako treba biti do poda kada startas... Jedino ako imas problem da moras ono bas da pritisnes pedalu (da proleti kroz pod auta), onda trebas malo podesiti prekidac.
Uglavnom, to mozes sam uraditi i ne treba ti vise od 5 minuta
Poslije to potrazim pa javim.
-
esso_sa
#631 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nista, drago mi je ako sam pomogaoDanguba wrote:
Fala ti esso gdje cuo i ne cuo.![]()
Poslije to potrazim pa javim.
I pripremi se na skidanje one plastike sto ide iznad pedala, mislim da neces moci doci do prekidaca bez njenog skidanja.
Skroz je na vrhu pedale (na nosacu) gore zavucen
-
preludezalude
#632 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo jedno pitanje za mehanicare i od mene. Bitanga sa otesa je vjerovatno iskusna sto se tice ovakvih problema.
Sumnjam da mi je na autu otisao dihtung glave, ali nemaa nekih jakih simptoma niti problema. Uglavnom, desava se slijedece. Vec neko vrijeme gubi mi vodu lagano. Jednostavno voda nestaje a nigdje nema tragova curenja. Otprilike izgubi mozda 1litar na 1000 km , nekad i smanji gubitak vode. Uvijek mi fali vode u hladnjaku oko 2dl, a nece da povuce to iz prelivne posude. Rijetko se desi da povuce vodu iz posude, ali se i to desava. Jedina indikacija zbog koje sumnjam na dihtung je ta da kod paljenja auta, auto trokira prvih 2-3 sekunde i onda se ustabili i radi najnormalnije. Zato sumnjam da mi voda curi u cilindar. Nasao sam na internetu neke price o tome kako voda iz sistema curi u cilindar samo kad se ugasi auto nakon neke voznje, a voda u sistemu je pod nekim pritiskom i tada taj pritisak pogura vodu u cilinar. Sinoc sam nakon gasenja auta odmah popustio pritisak u sistemu hladjenja otvaranjem cepa hladnjaka. Jutros je auto upalilo normalno i od samog pocetka radilo bez ikakvih problema.
Sta mislis o ovom slucaju i ima li jos kakvih opcija da mogu ispitati u cemu je problem.
Napominjem na autu je potpuno nov hlanjak, cep hladnjaka, termostat, motorno ulje izgleda super, ulje mjenjaca izgleda super, tekucina u hladnjaku izgleda super, ne nabija ogroman pritisak u crijeva, auto radi i ide super i ne pregrijava se.
Sumnjam da mi je na autu otisao dihtung glave, ali nemaa nekih jakih simptoma niti problema. Uglavnom, desava se slijedece. Vec neko vrijeme gubi mi vodu lagano. Jednostavno voda nestaje a nigdje nema tragova curenja. Otprilike izgubi mozda 1litar na 1000 km , nekad i smanji gubitak vode. Uvijek mi fali vode u hladnjaku oko 2dl, a nece da povuce to iz prelivne posude. Rijetko se desi da povuce vodu iz posude, ali se i to desava. Jedina indikacija zbog koje sumnjam na dihtung je ta da kod paljenja auta, auto trokira prvih 2-3 sekunde i onda se ustabili i radi najnormalnije. Zato sumnjam da mi voda curi u cilindar. Nasao sam na internetu neke price o tome kako voda iz sistema curi u cilindar samo kad se ugasi auto nakon neke voznje, a voda u sistemu je pod nekim pritiskom i tada taj pritisak pogura vodu u cilinar. Sinoc sam nakon gasenja auta odmah popustio pritisak u sistemu hladjenja otvaranjem cepa hladnjaka. Jutros je auto upalilo normalno i od samog pocetka radilo bez ikakvih problema.
Sta mislis o ovom slucaju i ima li jos kakvih opcija da mogu ispitati u cemu je problem.
Napominjem na autu je potpuno nov hlanjak, cep hladnjaka, termostat, motorno ulje izgleda super, ulje mjenjaca izgleda super, tekucina u hladnjaku izgleda super, ne nabija ogroman pritisak u crijeva, auto radi i ide super i ne pregrijava se.
-
530i
#633 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguće da je negdje vrisnuo dihtung glave, imao sam isti slučaj, nikakvih simptoma, samo trokira malo kad se upali...na kraju skinuta glava, nisam je ni ravao, samo novi dihtung...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#634 Re: Pitamo Mehanicare ?
mozda nije dihtung glave,na nekim autima se usisna grana,klapna/karburator grije vodom ,pa moze biti da je i taj neki dihtung,provjeri prvo to ...jer ako voda curi u cilindar slobodnim padom kad se motor upali kompresija bi prolazila u rashladni sistem ,puno je veci pritisak u cilindru nego u rashladnom sistemu.u slucaju usisne grana, depresija nije velika ,pa pomalo vuce iz sistema...provjeri dobro te gluposti da ne skidas glavu bezveze ..
-
preludezalude
#635 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na info. Da kompresiju nabija u rashladni sistem, bio bih siguran. Ovako nisam siguran. Da li je uopste moguce da se desi da voda moze proci u cilindar preko dihtunga glave a da kompresija motora ne nabija pritisak u rashladni sistem. Nema mi logike da je to moguce. Ali malo me je zamislio neki tekst na nekom usa forumu na kojem je neki tip pisao da je bas takav slucaj imao. Nema mi nikako logike.
- bitanga_sa_otesa
#636 Re: Pitamo Mehanicare ?
pritisak u rashladnom sistemu 1.2 bar,pritisak u komori 10 bar...da li je moguce ?
-
direstraits0078
#637 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje vozilo je u pitanju, koji motor?preludezalude wrote:Evo jedno pitanje za mehanicare i od mene. Bitanga sa otesa je vjerovatno iskusna sto se tice ovakvih problema.
-
goran16v
#638 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam na Kangoo-u imao identicne simptome, trokira ujutro i gubutak vode (za sta sam okrivio supalju hladnjak jer su se vidjeli tragovi antifriza) da bi se na kraju ispostavilo da je vrisnuo dihtung glave koji je nabijao pritisak u rashladni sistem da je zibacivao na spojevima. Posoije promjene dihtunga se sve stabilizovalo i prestalo da pisa na hladnjak.
- chockad
#639 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ja ba
Last edited by chockad on 14/01/2015 20:50, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#640 Re: Pitamo Mehanicare ?
pritisni na tastaturi ctrl+alt+prtsc i onda f11 i izbacice ti sve greske koje mogu bit....
niko ti to na forumu ne moze reci dok ne spojis auto na dijagnostiku ....
niko ti to na forumu ne moze reci dok ne spojis auto na dijagnostiku ....
-
NediM17
#641 Re: Pitamo Mehanicare ?
Posto imas plin pogledaj dobro crijeva vode oko isparivaca, meni je tu gubio tecnost, dotegao sam one selne i od tada sve super.preludezalude wrote:Evo jedno pitanje za mehanicare i od mene. Bitanga sa otesa je vjerovatno iskusna sto se tice ovakvih problema.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#642 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozdra narode. Treba mi optimalno cijena ulja, zračnog, naftnog i uljnog filtera za Passata 1997 tdi te eventualno ako ima sa ugradnjom neki provjeren majstor. Dakle, manji redeovan servis. Hvala.

- bitanga_sa_otesa
#643 Re: Pitamo Mehanicare ?
dobro pregledaj one T komade sto ugradjuju kad montiraju plin,koji god auto mi je dosao na neki servis curi mu na tim T komadima...stavljaju kokosarske selne i kokosarsku plastiku....NediM17 wrote:
Posto imas plin pogledaj dobro crijeva vode oko isparivaca, meni je tu gubio tecnost, dotegao sam one selne i od tada sve super.
-
preludezalude
#644 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za ovo si potpuno u pravu. Na pocetku su bili plasticni t komadi i na njima je uvijek curilo. Nikako se nije moglo stegnuti dovoljno da ne curi. Ali to je davno zamjenjano sa, mislim, aluminijskim i od tada na tim spojevima ne curi. Stalno pipam sve te spojeve nebi li negdje nasao da makar vlazi. Ali nigdje nikakvih naznaka nema da curi.bitanga_sa_otesa wrote:dobro pregledaj one T komade sto ugradjuju kad montiraju plin,koji god auto mi je dosao na neki servis curi mu na tim T komadima...stavljaju kokosarske selne i kokosarsku plastiku....NediM17 wrote:
Posto imas plin pogledaj dobro crijeva vode oko isparivaca, meni je tu gubio tecnost, dotegao sam one selne i od tada sve super.
-
preludezalude
#645 Re: Pitamo Mehanicare ?
Grand cherokee wj 4.7 ima ugradjen plin, ali mislim da sa tim plinom nema veze. Isprobao sam kako se ponasa kada se ne koristi plin. Ista stvar.direstraits0078 wrote:Koje vozilo je u pitanju, koji motor?preludezalude wrote:Evo jedno pitanje za mehanicare i od mene. Bitanga sa otesa je vjerovatno iskusna sto se tice ovakvih problema.
-
Zastavnik_dzemo
#646 Re: Pitamo Mehanicare ?
Clio 1 .... nakon pola sata voznje auto hoce da se ugasi .... stanem na semaforu trese se, u voznji se pale lampice akumulator tecnost i ulje .... vrlo tesko salta brzine .... jedva primi brzinu ... pomoc?
-
preludezalude
#647 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svi ovi simptomi sto si nabrojao, osim ovog teskog saltanja, se znaju desiti kad alternator ne puni a napon u akumulatoru padne tj ispraznis akumulator.
-
preludezalude
#648 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bitango, ima li itko u ovoj zemlji tester CO gasova u rashladnom sistemu? Pa ne mogu vjerovati kako me mehanicari pogledaju kad upitam to.
- bitanga_sa_otesa
#649 Re: Pitamo Mehanicare ?
nema ovde zmigavca za renault megane ,a ne da bude to....ti kao da zivis u zambiji a ne u bih....samo kafane i trzni centri ovde rade ,ostalo nista....sta god trazis egzoticno to se ceka mjesec ili te blijedo gledaju...
-
esso_sa
#650 Re: Pitamo Mehanicare ?
Umocis lambda sondu u ekspanzionu posudu i eto gapreludezalude wrote:Bitango, ima li itko u ovoj zemlji tester CO gasova u rashladnom sistemu? Pa ne mogu vjerovati kako me mehanicari pogledaju kad upitam to.