Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#626 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Novi segment bloga - Enciklopedija čajeva

Gunpowder

Image
MaxPayne

#629 Re: Dobri čajevi

Post by MaxPayne »

da li neko može preporučiti dobar čaj za iskašljavanje?
MaxPayne

#630 Re: Dobri čajevi

Post by MaxPayne »

babyline wrote:
MaxPayne wrote:da li neko može preporučiti dobar čaj za iskašljavanje?
anis
petrovac ranjenik
jagorcevina
sljez
ok,tnx :)
TDK-90

#631 Re: Dobri čajevi

Post by TDK-90 »

Čaj od borovnice je trenutno kod mene na repertoaru :-D

U Bingu ima malo pakovanje šumske sušene borovnice, jednu veliku kašiku sameljem u mlinu stavim u hladnu vodu i kuham 5 min. onda još 10 min ostavim poklopljeno.

Moguće ga je procijediti ali i ne mora ( naime dobije se neka kašica koja se može kašikom pojesti :-D )

Boja čaja nije baš neka intenzivna ( ali tu tek vidim koliko su izvještačeni tvornički voćni čajevi i odakle im ona "fantastična" boja i aroma :cry: ) ukus je dobar kada se doda limun i med ...naravno u malo ohlađen čaj.

A o koristi borovnica ne treba puno diskutovati ;-)
TDK-90

#632 Re: Dobri čajevi

Post by TDK-90 »

Za prestanak kašljanja bršljan...to je ono što se kao loza penje po drveću. Meni je pomoglo kad ništa nije moglo pomoći a na nagovor drugih ljudi kojima je također pomoglo nakon što su sve drugo isprobali.

Dva tri lista izmrviš u šolju preliješ vrelom vodom i kada se ohladi popiješ, nekoliko puta na dan :-D
terremoto

#633 Re: Dobri čajevi

Post by terremoto »

suncandan wrote:Zivim u Sarajevu..nisam znala za ovu cajdzinicu....bas cu navratiti i isprobati mozda neki novi caj...

franz and sophie :thumbup:
MaxPayne

#634 Re: Dobri čajevi

Post by MaxPayne »

TDK-90 wrote:
Za prestanak kašljanja bršljan...to je ono što se kao loza penje po drveću. Meni je pomoglo kad ništa nije moglo pomoći a na nagovor drugih ljudi kojima je također pomoglo nakon što su sve drugo isprobali.

Dva tri lista izmrviš u šolju preliješ vrelom vodom i kada se ohladi popiješ, nekoliko puta na dan :-D
Hvala,probaću.Sličan je i meni problem,mada nemam ništa na plućima kašljem kao lud a nikako da iskašljem,poslije sile sirupa i terapija.
soxx

#636 Re: Dobri čajevi

Post by soxx »

Poceo sam piti zeleni caj..
ujutro jedan i navecer jedan evo bas kuham sebi..

Al posto mi je mrsko svaki put kuhat dal ga mogu skuhat npr sada 3 solje i naspem u flasicu neku i preko dana da pijem?

Jel ima razlike kad ohladi i kad je vruc??

Il ako hocu hladan jel moram drugacije pripremit
kOmpir

#637 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

soxx wrote:Poceo sam piti zeleni caj..
ujutro jedan i navecer jedan evo bas kuham sebi..

Al posto mi je mrsko svaki put kuhat dal ga mogu skuhat npr sada 3 solje i naspem u flasicu neku i preko dana da pijem?

Jel ima razlike kad ohladi i kad je vruc??

Il ako hocu hladan jel moram drugacije pripremit
Zelene, crne i ostale izvorne čajeve bi trebalo piti u roku od pola sata - sat. Gube svojstva vremenom a i poprimaju ružan, muljast okus. Možeš jedino staviti čaj u hladnu vodu pa u frižider da se namače preko noći, tako ostaje duže frišak na sobnoj temperaturi.

Da ne spamam, evo i novog posta na blogu:

Dnevne degustacije 5 - tri nova čaja od Plantaga

Image
agenštajn

#638 Re: Dobri čajevi

Post by agenštajn »

Znate li neki čaj koji pomaže kod cisti na jajnicima i možda neki koji će pomoći smanjenju estrogena?
labudan

#639 Re: Dobri čajevi

Post by labudan »

Image
muniza

#640 Re: Dobri čajevi

Post by muniza »

Stvarno ne mogu listati temu unazadi tražiti jel već bilo.

Uglavnom zanimame gdje u Sarajevu ima kupiti kvalitetan zeleni čaj u listovima?

Prije je bio dobar u DM-u ali ga odavno nisam vidio, onaj u badem butiku je slabog kvaliteta, vjerovatno već jednom cijeđen...
kOmpir

#641 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

muniza wrote:Stvarno ne mogu listati temu unazadi tražiti jel već bilo.

Uglavnom zanimame gdje u Sarajevu ima kupiti kvalitetan zeleni čaj u listovima?

Prije je bio dobar u DM-u ali ga odavno nisam vidio, onaj u badem butiku je slabog kvaliteta, vjerovatno već jednom cijeđen...
Imaš u čajdžinici Franz & Sophie, a što se tiče zelenog iz Badema, nije cijeđen samo je lošeg kvaliteta, a moguće da je i izlapio pošto je prosječan vijek zelenog čaja 1 godina.

Usput, evo recenzije iz pomenute čajdžinice:

Cui Min (Franz & Sophie)

Image
muniza

#642 Re: Dobri čajevi

Post by muniza »

Hvala lijepo na brzom odgovoru :)
soxx

#643 Re: Dobri čajevi

Post by soxx »

jesul kvalitetni cajevo od proizvodjaca "plantago" i "francko" cini mi se francko, vi koji pijete skontat ce te i ako je greska..

ja sam sebi jucer uzeeo zeleni caj i kamilicu od francka i koprivu od plantaga pa valjal to cemu.. uglavnom 2 marke i nesto feniinga kostaju.. jednu od skupljih su tu. nisam vidio da ima neki da kosta 3 KM..
kOmpir

#644 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

soxx wrote:jesul kvalitetni cajevo od proizvodjaca "plantago" i "francko" cini mi se francko, vi koji pijete skontat ce te i ako je greska..

ja sam sebi jucer uzeeo zeleni caj i kamilicu od francka i koprivu od plantaga pa valjal to cemu.. uglavnom 2 marke i nesto feniinga kostaju.. jednu od skupljih su tu. nisam vidio da ima neki da kosta 3 KM..
Dobri su čajevi od Plantaga, imaš par recenzija njihovih čajeva ovdje.
kOmpir

#645 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Novi post za enciklopediju: Lapsang Souchong

Image
kOmpir

#646 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

neretvanac

#647 Re: Dobri čajevi

Post by neretvanac »

Od dugogodišnjeg bavljenja sportom imam nekada problema sa zglobovima, bole me lagano, pogotovo koljena i desno rame.
Jedan drug mi je savjetovao da pokušam piti čaj od kurkume, đumbira i žare.
Koliko mogu očekivati da će mi ovo pomoći ?
Čitam da je dobro za zglobove...
Ima li još neka trava koju bi bilo dobro uključiti ?
kOmpir

#648 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

neretvanac wrote:Od dugogodišnjeg bavljenja sportom imam nekada problema sa zglobovima, bole me lagano, pogotovo koljena i desno rame.
Ne znam koliko ovdje ima osoba koje prate temu a da se pri tome razumiju u tvoj problem. Nadam se da će se neko u međuvremenu javiti sa odgovorom budući da sam ja više upoznat sa načinima uživanja čaja i ostalog bilja nego njihovog ljekovitog djelovanja.

ČAJ U KUHINJI 2 - MITARASHI DANGO I MATCHA

Image
neretvanac

#649 Re: Dobri čajevi

Post by neretvanac »

kOmpir wrote:
neretvanac wrote:Od dugogodišnjeg bavljenja sportom imam nekada problema sa zglobovima, bole me lagano, pogotovo koljena i desno rame.
Ne znam koliko ovdje ima osoba koje prate temu a da se pri tome razumiju u tvoj problem. Nadam se da će se neko u međuvremenu javiti sa odgovorom budući da sam ja više upoznat sa načinima uživanja čaja i ostalog bilja nego njihovog ljekovitog djelovanja.

ČAJ U KUHINJI 2 - MITARASHI DANGO I MATCHA

Image
Znam da se ovi čajevi piju kod reumatoidnog artritisa, koje je ozbiljna i jaka bolest.
Po nekoj logici bi trebalo uticati i na obicne upale u pojedinicim zglobovima.
Jel se neko razumije ili je, još bolje, kakvo šta isprobao ?
vazi

#650 Re: Dobri čajevi

Post by vazi »

vjerovatno si vec sve procitao o kurkumi, ali toliko je dobra da ne mogu odoliti a da ne zalijepim ovo ovdje:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kurkuma

Ljekovitost [uredi]
Kurkuma u prahu kao začin.
Korijen kurkume.
Cvijet kurkume.
Kurkuma u prahu.
Kurkuma kao nasad.Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka, a u upotrebi preko 5000 godina. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Antioksidansi sprječavaju štetno djelovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu sprječava oksidaciju kolesterola, čime se štite krvne žile od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara. [3]

Protuupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvog otrovnog djelovanja. Novija istraživanja utvrdila su mogućnost ljekovitog djelovanja na upalnu bolest crijeva (Chronova bolest ili ulcerozni kolitis). Kliničke studije pokazale su da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kao simptomi kod reumatoidnog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje učinkovito djelovanje na smanjenje ukočenosti ujutro, dužu mogućnost hodanja i smanjenje oteklina oko zglobova. Kurkuma na 100 g sadrži 21 g prehrambenih vlakana.

Kurkuma je predmet mnogih medicinskih istraživanja. Vrlo značajno otkriće je povoljno djelovanje kurkumina na usporavanje pojave raka debelog crijeva, prostate, pluća i dojke. U Indiji se primjerice rjeđa pojava raka prostate pripisuje prehrani bogatoj kupusnjačama i kurkumi. Obje biljke posjeduju fitokemikalije koji zajedničkim djelovanjem inhibiraju razvoj stanica raka. Vrlo jednostavan način da svoje jelo nutritivno obogatite je da pospete malo kurkume po obroku od cvjetače, kupusa, kelja ili slično. Kurkuma se dobro slaže i s lukom. Kvercetin iz luka i kurkumin mogu zaštititi probavni sustav od oštećenja koja prethode pojavi raka. Prehrana obogaćena kurkumom može inhibirati neke od rizičnih faktora okoliša koji utječu na pojavu leukemije kod djece. Laboratorijske studije daju obećavajuće rezultate o povoljnom djelovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacijske sposobnosti jetre.

Epidemiološka testiranja na starijoj populaciji u Indiji, gdje se kurkuma svakodnevno upotrebljava, pokazuje manju pojavu neuroloških bolesti (npr. Alzheimerova bolest). Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da kurkumin može zaustaviti napredak multipleskleroze.

Osim toga prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu kože, neki izvori navode da može pomoći kod psorijaze i ostalih upalnih procesa kože.

Stručnjaci za alternativnu medicinu savjetuju uzimanje kurkume s mlijekom zbog smanjenja rizika od pojave osteoporoze ili ublažavanje simptoma artritisa. Redovitim konzumiranjem kurkume smanjuje se mast u krvi i potiče cirkulacija. Kod odabira začina savjetujemo čistu kurkumu, umjesto mješavina za curry, u kojoj se nalazi vrlo mali postotak kurkume.

Probavne smetnje [uredi]Kurkuma se smatra lijekom protiv nadimanja. Može biti dodana u hranu, uključujući rižu i grah, za poboljšanje probave, smanjenje plinova i nadutosti. Stimulira proizvodnju žuči u jetri i potiče izlučivanje žuči kroz žučni mjehur. Time se poboljšava sposobnost tijela da probavlja masti. Ona može biti konzumirana kao ekstrakt ili u obliku probavnih tonika, koji se kombiniraju s drugim ljekovitim biljem. Kurkuma je korisna za ljude koji se osjećaju umorni nakon konzumiranja obroka ili imaju problema s plinovima i nadutosti. Bez obzira na koji način se kurkuma konzumira, ona je korisna za probavni sustav i jetru.

Bolesti jetre [uredi]Kurkuma je korisna zbog svoj utjecaja na jetru. Ljekovito bilje i određena hrana mogu ojačati jetru. Kurkuma ima slične sastojke za zaštitu jetre kao čičak i artičoka. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što su hepatitis, ciroza i žutica.

Rak [uredi]Nedavna znanstvena istraživanja potvrđuju da kurkuma može izliječiti niz bolesti, a također se otkrilo da kurkuma može obuzdati rast raznih vrsta raka. Kurkuma se koristi za liječenje raka kože ili prekancerogenih stanja kože. [4]

Ateroskleroza [uredi]Kurkuma može pomoći u prevenciji začepljenja arterija koje postupno mogu izazvati srčani ili moždani udar na jedan od dva načina. Kurkuma snižava razine kolesterola i inhibira oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola. Oksidirani LDL na stjenkama krvnih žila i doprinosi formiranju aterosklerotskog plaka. Kurkuma također može spriječiti nakupljanje trombocita uz stjenke ozlijeđenih krvnih žila. Trombociti prikupljeni na mjestu oštećenja krvnih žila uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti arterije.

Osteoartritis [uredi]Kurkuma može pomoći osloboditi od simptoma osteoartritisa zbog svoje sposobnosti da smanji bol.

Menstrualni problemi [uredi]Za žene koje pate od menstrualnih grčeva, ekstrakt kurkume dva puta dnevno tijekom dva tjedna prije očekivane menstruacije može pomoći. Kurkuma smanjuje grčeve tako da može smanjiti težinu bolova, ako ne i potpuno ukloniti bolove.

Bakterijske infekcije i rane [uredi]Kurkuma je korisna kao vanjski antibiotik u prevenciji bakterijske infekcije rana.

Drugi zdravstveni poremećaji [uredi]Kurkuma smanjuje zagušenja i upale. Djeluje antiupalno na sluznicu grla, pluća, želuca i crijeva. Redovita uporaba kurkume može pomoći kod kolitisa, Crohnove bolesti i proljeva. Svrbež i upale koje prate hemoroide i analne fisure mogu se smanjiti primjenom kurkume. Kurkuma također može pomoći kod kožnih bolesti poput ekcema, psorijaze i akni. [5]
Post Reply