Došao bih na sapunicu, ali baš nemam volje... Možda sutra budem bolje (volje)elizabeth a wrote:Ja baš htjela pitati đe nellington.nellington wrote:@tranquil: dobra![]()
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje![]()
Kutak za ljubitelje matematike
- nellington
#626 Re: Kutak za ljubitelje matematike
- elizabeth a
#627 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Da to nisi bolestan??nellington wrote:Došao bih na sapunicu, ali baš nemam volje... Možda sutra budem bolje (volje)elizabeth a wrote:Ja baš htjela pitati đe nellington.nellington wrote:@tranquil: dobra![]()
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje![]()
Ma ja i ne pitam zbog sapunice, to mi nije tako čudno koliko to da te nema na matematici...al hajd' da ne idemo off topic
- Sunrise00
#628 Re: Kutak za ljubitelje matematike
dje se to nabavljanellington wrote:@tranquil: dobra![]()
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje
- nellington
#629 Re: Kutak za ljubitelje matematike
U mom slučaju, downloadSunrise00 wrote:dje se to nabavljanellington wrote:@tranquil: dobra![]()
@sunrise00: Evo meni na stolu Flatland - ne zahtijeva nikakvo znanje matematike, samo elan za čitanje
- Sunrise00
#630 Re: Kutak za ljubitelje matematike
downloadovana!nellington wrote:U mom slučaju, downloadSunrise00 wrote:dje se to nabavljanellington wrote:@tranquil: dobra![]()
- nellington
#631 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Oswald Teichmüller. Ključni doprinos dao u polju gometrijske teorije funkcija. Nacista, poginuo pri bijegu iz Staljingrada.
Na današnji dan umro je Kazimierz Kuratowski. Bavio se topologijom i teorijom skupova. Programeri, inženjeri, matematičari, vjerovatno ste čuli za njegovu teoremu o potrebnim i dovoljnim uslovima da bi graf bio planaran (graf je planaran ako i samo ako ne sadrži K5 ili K3,3 podgraf).
- nellington
#632 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Blaise Pascal. Matematičar i filozof koji je doprinio mnogim oblastima matematike: bavio se tako konusnim presjecima, projektivnom geometrijom, te je zajedno sa Fermatom postavio temelje teorije vjerovatnoće. U fizici, bavio se proučavanjem pritiska.
- nellington
#633 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Alfred Loewy. Bavio se linearnim grupama, algebarskom teorijom diferencijalnih jednačina i aktuarskom matematikom. Zanimljiva je njegova saradnja i uticaj na Fraenkela (bili su tazbina).
Na današnji dan rodila se Helena Rasiowa. Bavila se algebarskom logikom i matematskim osnovama kompjuterske nauke.
- nellington
#634 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Simeon Poisson. Najvažniji njegovi radovi bave se određenim integralom i Fourierovim redom. Svojim otkrićima udario je temelje daljim napredovanjima Riemanna i Dirichleta.
Na današnji dan umro je D'Arcy Thompson, biolog, stručnjak za grčki jezik i književnost i matematičar. Smatra se začetnikom biomatematike i prvim biomatematičarem.
- nellington
#635 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Hermann Minkowski. Razvio je novi pogled na prostor i vrijeme i dao temelje teorije relativnosti. (Einsteinovo matematičko znanje nije veliko, rekao je - znam to, jer ga je dobio od mene, rekao je Minkowski). Minkowski se još bavio diofantskim aproksimacijama, osnovao tzv geometriju brojeva. Blizak Hilbertov prijatelj, čak mu je sugerisao šta da uzme za temu onog slavnog predavanja 1900 (na kom je predočio svoj program i listu problema).
Na današnji dan umro je Felix Klein. Njegova sinteza geometrije kroz proučavanje osobina prostora invariantnih na određeni skup transformacija (poznata kao Erlanger Program) imala je značajnog uticaja na matematičko razmišljanje.
- cellisto
#636 Re: Kutak za ljubitelje matematike
nellington wrote:
Na današnji dan rodio se MC Escher. Možda nije matematičar, ali matematičari vole njegovu umjetnost
i ne samo matematicari!
- nellington
#637 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Svaka čast - ovih dana opet čitam Gödel-Escher-Bach Eternal Golden Braid opet i oduševljavam secellisto wrote:nellington wrote:
Na današnji dan rodio se MC Escher. Možda nije matematičar, ali matematičari vole njegovu umjetnost
![]()
![]()
![]()
i ne samo matematicari!
- cellisto
#638 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ja sam citala samo ovu:

Zao mi je sto se ne razumijem vise u matematiku, ali kazu da je i muzika matematika, pa eto..

Zao mi je sto se ne razumijem vise u matematiku, ali kazu da je i muzika matematika, pa eto..
- nellington
#639 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Hmm, ako voliš muziku, voliš Eschera, ne moraš voljeti i razumjeti matematiku da bi čitala GEBcellisto wrote: Zao mi je sto se ne razumijem vise u matematiku, ali kazu da je i muzika matematika, pa eto..
- nellington
#640 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Alan Turing. O njemu smo već pisali.

Na današnji dan umro je Wilhelm Weber. Bavio se konstrukcijom preciznih magnetometara, radio na odnosu između elektrodinamičkih i elektrostatičkih jedinica naboja, pisao u polju elektrodinamike i električne strukture tvari. Sarađivao sa Gaussom. Jedinica za magnetni fluks danas nosi njegovo ime.
Na današnji dan umro je Wilhelm Weber. Bavio se konstrukcijom preciznih magnetometara, radio na odnosu između elektrodinamičkih i elektrostatičkih jedinica naboja, pisao u polju elektrodinamike i električne strukture tvari. Sarađivao sa Gaussom. Jedinica za magnetni fluks danas nosi njegovo ime.
- nellington
#641 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Oswald Veblen. Projektivna, diferencijalna geometrija, te topologija su oblasti u kojim je ostvario važne rezultate.
Na današnji dan umro je Jules Lissajous. Bavio se oscilacijama (mehaničkim - zvučnim), ostao poznat po parametarskim grafičkim prikazima složenih periodičnih kretanja koji se danas zovu Lissajousove figure.
- PapakizSarajeva
#642 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ridjanovici su jedna stara, intelektualna porodica u BiH. Nabrojati cu samo dvojicu za koje znam : R.prof.dr. Muhamed Ridjanovic (MFS), R.prof.dr. Midhat Ridjanovic (FFS-anglistika). Prvi je bio svjetski priznati strucnjak iz oblasti mehanike fluida, Akademik ...Dedo Hikmet wrote:Kada smo kod Bosanaca i Hercegovaca bio je i jedan Riđanović iz Trebinja mislim. Sada ne znam ništa tačnije.
- nellington
#643 Re: Kutak za ljubitelje matematike
+ još dvojica braće, također univerzitetski profesori, u sumi 4PapakizSarajeva wrote:Ridjanovici su jedna stara, intelektualna porodica u BiH. Nabrojati cu samo dvojicu za koje znam : R.prof.dr. Muhamed Ridjanovic (MFS), R.prof.dr. Midhat Ridjanovic (FFS-anglistika). Prvi je bio svjetski priznati strucnjak iz oblasti mehanike fluida, Akademik ...Dedo Hikmet wrote:Kada smo kod Bosanaca i Hercegovaca bio je i jedan Riđanović iz Trebinja mislim. Sada ne znam ništa tačnije.
- PapakizSarajeva
#644 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Potpisujem !!!nellington wrote: ...
A matematika je osnov ovog svijeta oko tebe, ...
Mnogi ljudi ne znaju znacenje ovoga sto si ti napisao. Jednostavno, tesko je shvatiti da se sve, ama bas sve moze "opisati" matematickom jednacinom. A drugo je pitanje da li se ta matematicka jednacina moze rijesiti. Stvar je samo granicnih uslova da se svaka jednacina svede na realne parametre.
Drug, posto si istinski zaljubljenik matematike i poznavalac velikih matematicara, molim te da isceprkas i napises nesto o Mahmutu Bajraktarevicu.
- nellington
#645 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Neće biti problemPapakizSarajeva wrote:
Drug, posto si istinski zaljubljenik matematike i poznavalac velikih matematicara, molim te da isceprkas i napises nesto o Mahmutu Bajraktarevicu.
- nellington
#646 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Da ispunim želju kolegi koji je tražio nešto o profesoru Bajraktareviću, ovdje ću prekucati nekrolog objavljen u časopisu Radovi Matematički, Vol. 1 No. 2 (1985), autori Naza Tanović-Miller i Manojlo Maravić.
Odlazak u štampu prve knjige časopisa Radovi Matematički u parilu 1985. označava početak jednog novog matematičkog časopisa i kraj životnog i stvaralačkog puta matematičara Mahmuda Bajraktarevića, koji je svojim djelom omogućio njegovo nastajanje. Prvo je dugo i sa radošću pripremano, drugo je bila neočekivana smrt i nenadoknadiv gubitak. Mahmud Bajraktarević umro je iznenada, od srčanog udara, 13. aprila 1985. godine u Bugojnu, boraveći kao počasni gost organizatora XXVII takmičenja maldih matematičara, učenika srednjih škola Bosne i Hercegovine. Samo nekoliko dana prije primio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, koja je za njega bila jedno od najdražih priznanja.
Mahmud Bajraktarević rođen je u Sarajevu, 22. decembra 1909. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Sarajevu. Maturirao je na Prvoj muškoj gimnaziji, 1929. godine. Iste godine upisao je studij na Filozofskom fakultetu univerziteta u Beogradu. Diplomirao je na grupi matematika, racionalna mehanika s teorijskom fizikom i eksperimentalna fizika 1933. godine. Doktorat matematike stekao je u Parizu, 1953. godine.
Svoj profesionalni život započeo je 1934. godine radeći najprije kao suplent, a zatim kao profesor u Šerijatskoj gimnaziji i Perijatskoj sudačkoj školi u Sarajevu. Poslije rata bio je profesor matematke Šerijatske gimnazije, Druge muške gimnazije, Prve muške gimnazije, te Više pedagoške škole u Sarajevu. Od 1950. godine radio je najprije kao predavač, zatim kao docent, odnosno vanredni profesor na Prirodno-matematičkom odsjeku Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sve do kraja 1960. godine kada se taj Odsjek izdvaja u poseban fakultet. Na novoosnovanom Prirodno-matematičkom fakultetu nastavio je da radi kao vanredni profesor, zatim kao redovni profesor do odlaska u penziju 1980. godine.
Za dopisnog člana Naučnog društva NR Bosne i Hercegovine izabran je u januaru 1961. godine. Prerastanjem društva u Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1966. godine, prelazi u dopisnog člana Akademije. Za redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je u oktobru 1967. godine.
Stvaralački rad Mahmuda Bajraktarevića započeo je oko 1950. godine. Svoje prve naučne radove objavio je 1951. godine u Glasniku mat. fiz. i astr. Hrvatske i Vesniku Društva mat. fiz. i astr. Srbije. Ubrzo zatim napisao je više naučnih radova koji su objavljeni u jugoslovenskim i francuskim časopisima. Ovi prvi radovi akademika M. Bajraktarevića bili su o iteriranim nizovima i predstavljali su značajan doprinos ovoj problematici. Njegovi dalji rezultati i interes bili su i ostali u dvjema važnim oblastima analize, teoriji nizova i sumabilnosti i teoriji funkcionalnih jednadžbi. Mahmud Bajraktarević je objavio 56 naučnih radova. Njegovi doprinosi u oblasti sumabilnosti i teoriji funkcionalnih jednadžbi dali su podsticaja mnogim matematičarima za danja istraživanja i donijeli su mu ugled istaknutog naučnika kod nas i u svijetu. Mahmud Bajraktarević je radio predano i tiho, zaokupljen svojim istraživanjima i mnogim različitim obavezama profesora i akademika, sve do kraja svog života. Dva posljednja rada su na stranicama ovog časopisa, kao svjedoci jedne neumorne stvaralačke vitalnosti.
Njegovi radovi u oblasti sumabilnosti o iteriranim nizovima, uopštenim sredinama kao i oni kasniji o problemima brzine konvergencije, doveli su do uzajamnog obogaćivanja ideja kroz duži period i ostavili trajan trag u nizu članaka domaćih i stranih matematičara. Citirani su i u više monografija među kojima je najpoznatija knjiga K. Zeller-W. Beekmann, Theorie der Limitierungsverfahren, Springer Verlag Berlin-Heidelberg-New York, 1970.
Rezultati M. Bajraktarevića u oblasti funkcionalnih jednadžbi čine veći i još značajniji dio njegovog ukupnog stvaralaštva. Matematičarima u ovoj oblasti njegovo ime je dobro poznato. Njegovi radovi o raznim klasama funkcionalnih jednadžbi citirani su u desetinama članaka poznatih matematičara i inspirisali su mnoge nove ideje i nova istraživanja. Među monografijama u ovoj oblasti koje se pozivaju na radove M. Bajraktarevića su: J. Aczel, Vorlesungen über Funktionalgleichungen und ihre Anwendung, Basel, Stuttgart, Berlin, 1961; M. Kuczma, Functional equations in a single variable, Polska akademia nauk, Monografie matematiczne, Warszawa, 1968.
ukupno naučno stvaralaštvo M. Bajraktarevića, njegova predanost, korektnost i serioznost doprinijeli su ne samo njegovoj ličnoj reputaciji kao cijenjenog matematičara, nego i ugledu jugoslovenske matematike u cjelini.
Mahmud Bajraktarević je jedan od osnivača Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i dugi niz godina dijelio je sav teret nastava sa još svega nekoliko članova tog Odsjeka, Predavao je mnoge predmete iz raznih oblasti matematike i sa ogromnom energijom pristupao odgajanju brojnih generacija matematičara i fizičara Bosne i Hercegovine. Bio je prodekan Filozofskog fakulteta, sekretar i potpredsjednik Društva matematičara, fizičara i astronoma Bosne i Hercegovine. Bio je član Odbora za nastavu Republičkog sekretarijata za obrazovanje nauku i kulturu i višegodišnji član Pedagoškog savjeta Bosne i Hercegovine. Dugo godina bio je predsjednik za naučni rad Odsjeka za matematiku i član Komisije za prirodnomatematičke nauke Republičke zajednice za naučni rad. Bio je glavni organizator Savjetovanja o matematici u BiH, 1978. Obavljao je mnogo drugih naučnih, nastavničkih i društvenih funkcija.
Kao dugogodišnji član Uredništva časopisa Publications de l'Institute Mathematique i kao glavni i odgovorni urednik Radova Odjeljenja prirodno-matematičkih nauka ANUBiH, dao je ogroman doprinos publiciranju matematičkih radova. Svojim predanim radom oko uređivanja serije Matematika i fizika, Radova Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka ANUBiH, doprinio je afirmaciji matematičara bosne i Hercegovine i omogućio osnivanje časopisa Radovi Matematički.
Iako u mirovini, posljednje godine života proveo je radeći i ulažući veliki trud da se zamisao o novom časopisu ostvari. Izabran je za glavnog i odgovornog urednika novoosnovanog časopisa u aprilu, 1984. godine. Ime akademika Mahmuda Bajraktarevića ostaće trajno vezano za nastanak ovog časopisa.
Za uspješan naučni, nastavni, stručni i društveni rad, kao i cjelokupnu aktivnost u matematičkom životu Bosne i Hercegovine, akademik M. Bajraktarević je dobio razna priznanja i nagrade. Dbio je Plaketu Univerziteta 1974. godine, Priznanje Prirodno-matematičkog fakulteta 1978. godine, Povelju Saveza Društva matematičara, fizičarai astronoma Jugoslavije 1974. godine i Povelju Društva matematičara, fizičara i astronoma BiH 1977. godine. Odlikovan je Ordenom rada III reda (1957. godine), Ordenom rada sa crvenom zastavom (1971. godine) i Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima (1977. godine). Dobitnik je Dvadesetsedmojulske nagrade za naučni rad i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za cjelokupan doprinos razvoju matematičke misli u našoj sredini.
Akademik Mahmut Bajraktarević je nesumnjivo pionir naučnog rada u oblasti matematike u Bosni i Hercegovini. Za njegovo djelo vezan je cjelokupan razvoj matematičke kulture kod nas. Kao jednom od osnivača Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Društva matematičara, fizičara i astronoma BiH, kao začetniku naučnog rada i osnivaču matematičkih časopisa u našj Republici, svi matematičari Bosne i Hercegovine mu odaju ogromno priznanje.
Njegova skromnost i nenametljivost, beskrajna strpljivost i povjerenje, kreativnost i sluh za napredak, te njegova sposobnost da nečujno čini velika djela ostaće trajna uspomena svima koji su imali čast da poznaju Mahmuda Bajraktarevića.
- Sunrise00
#647 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Dobih na poklon knjigu "Veliki matematicari", Ranka Risojevica
da se pohvalim 
i naravno, da se beskrajno zahvalim nellingtonu na istoj

i naravno, da se beskrajno zahvalim nellingtonu na istoj
- nellington
#648 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo
Uživaj u knjizi;)
- nellington
#649 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rodio se Willard Quine. Sigurno ste čuli za Quineov (Kvajnov) algoritam
Na današnji dan umro je Cornelius Lanczos. Bavio se relativnošću i matematičkom fizikom. Smislio algoritam koji će Tukey (sjećate se - već smo pominjali dotičnog) poslije 25 godina ponovno otkriti i nazvati FFT (Brza Fourierova transformacija).
- Dedo Hikmet
#650 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Već smo na ovoj temi spominjali Grišu Perelmana i Poenkarevu pretpostavku.
Na vikipediji sam našao lijep primjer koji ilustruje topološki homeomorfizam između između šolje i
donuta.

Na vikipediji sam našao lijep primjer koji ilustruje topološki homeomorfizam između između šolje i
donuta.