Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#626 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

bob dylan wrote:@Kamen Nisi odgovorio čovjeku koliko dugo traju rezultati tog endo izbjeljivanja pa ako ne smeta ja bih odgovorio:
Efekat izbjeljivanja bude stvarno dobar u početku(mada zub trenutno možeš izbjeliti i ako ga dobro osusiš tačnije uradiš dehidrataciju zuba) ali vjeruj mi da se već nakon godinu dana a nekad i prije boja gotovo u potpunosti vrati.Tako da sam na gotovo sva izbjeljivanja na kraju stavio navlake.
Prvi put sam se sreo sa tom metodom prije nekih šest -sedam godina kad se je u Hrvatskoj pojavio opalescence boost i sa velikim oduševljenjem sam počeo da radim to endo izbjeljivanje ali vrlo brzo je oduševljenje splasnulo kad sam nakon godinu i pol počeo viđati svoje prve pacijente izbjeljene tom metodom.Bilo je gotovo isto kao i prije tretmana jedino nije bilo one crne boje u vratu zuba koje nisam izbjelio već sam očistio crni dio punjenja koji često zna nastati na ulazu u kanal,mada kod dobrog punjenja i dobre plombe toga gotovo i nema.
I pitao bih kamena kad je uradio prvo endo izbjeljivanje i da li je vidio tog svog pacijenta nakon 2 godine.I koliki mu je procenat uspješnosti nakon 2 godine,i ako je procenat veći od 20 % nek mi javi na pp čime i kako radi bio bi mu zahvalan.
imam par slucajeva koje pratim i duze od dvije godine...rezultat nekih 80tak % onoga sto je bilo odmah nakon bleach tretmana...no i to je uspjeh...ako uzmes u obzir da je ponovni tretman moguc...sto je opet jeftinije i sto je jos vaznije manje agresivno pa sam zub...i na kraju mogu i ja postaviti kontrapitanje...kako izgleda gingiva nakon dvije godine protetike i kako izgleda sam taj prizor solo keramicke navlake...pa makar bila i najbolji zirkonium od 500tinjak maraka?
s ostalim se slazem...posebno s dijelom da se jako obojenje moze izbjeci ako se endo tretman obavi korektno...mada ona prica o izbjeljivanju susenjem avitalnog zuba ipak ne stoji...to prolazi samo kod vitalnih...za vrlo kratak period :)
uostalom rekoh,ova prica je strogo strucna a od nje vrlo forumsko pucanstvo nejma koristi
kamen spoticanja

#627 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Brus Lee wrote: Nije ovdje problem koliko trudnica zna o medicini, vec da li se smije ili ne davati anestezija trudnicama. Od kada je pocela praksa da se daju trudnicama lok. anestetici? Prije su ekstrakcije zuba radili visi stomatol. tehnicari, a od osnutka Stomatol fakulteta u Sa (mislim 1962) poceli su prvi doktori stomatologije da rade. Pa su onda poceli da zavrsavaju specijalizacije i subspecijalizacije i tako se podigao nivo zdravstvene zastite. Cije misljenje treba oralni hirurg da trazi? Od ginekologa? Zasto? Alergijska reakcija se moze pojaviti kod svakoga. I sta ako se pacijentici koja nije trudna pojavi alergijska reakcija na anestetik? A, nema se nicije misljenje. Ili da li necije misljenje oslobadja moju odgovornost? BTW, trudnice nisu totalno drugi svijet, trudnoca je normalno stanje. Nije bolest.
trudnoca nije uobicajeno stanje i to je kvaka...i poenta nije bila dajemo li anestetik jer ako se vec radi onda je anestetik obavezan kao sredstvo kojim smanjujemo endogeni adrenalin koji stomatoloski tretman izaziva...i opet kazem...nema to veze s ne poznavanjem materije koliko s sistemom koji tako funkcionise...i treba da funkcionise...i ne samo kod trudnica nego i kod svih ostalih specificnih stanja i bolesti...al sad se vec ponavljam i neda mi se vise :roll:
azurna_obala

#628 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by azurna_obala »

Asi wrote:
azurna_obala wrote:Evo da i sa vama podijelim za mene jako olakšavajuću vijest (ja sam inače ona koja je IMALA problem sa cistama na korijenu zuba). Danas sam to konačno operisala kod dr.Bejtovića. Apsolutno ništa me nije boljelo. Kaže doktor da sam to na vakat uradila. Eto, uglavnom hvala onima koji su preporučili dr.Bejtovića, i ja ga sad slobodno mogu preporučit svima kojima je potrebno. :)
super
ja moram iduce sedmice na resekciju korijena dvojke i ovakva sam :shock:
Nije strašno, nećeš ni osjetiti. Mene ništa nije boljelo, a 3 sam zuba radila, i sve je bilo gotovo za oko 45 minuta.
Sretno :)
bob dylan

#629 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

kamen spoticanja wrote:
Brus Lee wrote: Nije ovdje problem koliko trudnica zna o medicini, vec da li se smije ili ne davati anestezija trudnicama. Od kada je pocela praksa da se daju trudnicama lok. anestetici? Prije su ekstrakcije zuba radili visi stomatol. tehnicari, a od osnutka Stomatol fakulteta u Sa (mislim 1962) poceli su prvi doktori stomatologije da rade. Pa su onda poceli da zavrsavaju specijalizacije i subspecijalizacije i tako se podigao nivo zdravstvene zastite. Cije misljenje treba oralni hirurg da trazi? Od ginekologa? Zasto? Alergijska reakcija se moze pojaviti kod svakoga. I sta ako se pacijentici koja nije trudna pojavi alergijska reakcija na anestetik? A, nema se nicije misljenje. Ili da li necije misljenje oslobadja moju odgovornost? BTW, trudnice nisu totalno drugi svijet, trudnoca je normalno stanje. Nije bolest.
trudnoca nije uobicajeno stanje i to je kvaka...i poenta nije bila dajemo li anestetik jer ako se vec radi onda je anestetik obavezan kao sredstvo kojim smanjujemo endogeni adrenalin koji stomatoloski tretman izaziva...i opet kazem...nema to veze s ne poznavanjem materije koliko s sistemom koji tako funkcionise...i treba da funkcionise...i ne samo kod trudnica nego i kod svih ostalih specificnih stanja i bolesti...al sad se vec ponavljam i neda mi se vise :roll:
Hvala bogu da si se konačno složio da anestetik i nije toliki bauk.A diskusija je i počela oko anestetika samo što si ti otišao u smjeru kojekakvih infekcija,amalgama i ne polimerizovani monomera.
Vidiš kako kad te ljudi usmjere dođeš do pravih zaključaka.
kamen spoticanja

#630 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bob dylan wrote:
kamen spoticanja wrote:
Hvala bogu da si se konačno složio da anestetik i nije toliki bauk.A diskusija je i počela oko anestetika samo što si ti otišao u smjeru kojekakvih infekcija,amalgama i ne polimerizovani monomera.
Vidiš kako kad te ljudi usmjere dođeš do pravih zaključaka.
:lol: :lol:jedino na sto bi ti mogao navesti nekoga ko bas i ne poznaje materiju je da radi svakome zirkoniumske navlake uz obavezno ojacavanje kolcicom...dakle onih malo masnijih radova od mnogo,mnogo maraka :roll:
kolega ljubazno cu zamoliti da procitas moj prvi post na postavljeno pitanje oko trudnica! pa mi nadji gdje sam kazao da je anestezija problem?
a onda bi ja mogao izvuci tvoje postove pa da vidis sta znaci nedosljednost :) :wink:
ili hoces da ja nadjem taj post da se uvjeris...
Last edited by kamen spoticanja on 28/04/2011 00:05, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#631 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

kamen spoticanja wrote:
kiki-miki wrote:Pitanje:prije se nije davala anestezija trudnica,a sada da?Što je dovelo do te promjene?
Koliko znam nije u pitanju neka posebna anestezija nego ona standardna.
ni danas se trudinicama ne radi nisto sto nije hitno...i ako je moguce to hitno se ostavlja za drugo tromjesecje... a onda ako se vec mora raditi,ide odobrenje ginekologa i anestezija jer je veca steta raditi bez pod velikim bolom i lucenjem adrenalina nego pod adrenalinskom anestezijom...
ali kazem,svakako treba izbjegavati
evo ga stovani kolega...pa mi kazi na sto si me ti to usmjerio? :wink: a ja jos cekam odgovor na par pitanja...bio bih zahvalan da ih postas na pp da ne kvarimo temu
Michun

#632 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Michun »

Mislim da su ljubomorni na kamena kako je kulturan, fin i sa zadovoljstvom pomaze raji.
Ne mRes ti u nas i ni pomoci nekome a da ti drugi zavidnici ne kazu da se foliras. :shock:
VenomousV

#633 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by VenomousV »

Michun wrote:Mislim da su ljubomorni na kamena kako je kulturan, fin i sa zadovoljstvom pomaze raji.
Ne mRes ti u nas i ni pomoci nekome a da ti drugi zavidnici ne kazu da se foliras. :shock:
:thumbup:
Pitar s Kariba

#634 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Pitar s Kariba »

kamen spoticanja wrote:
Pitar s Kariba wrote:
zahvaljujem :)
ali, ako može i par podpitanja (nadam se da neću biti dosadan :) )
šta ustvari predstavlja to izbjeljivanje, odnosno, na kojem principu se to radi? pošto kažeš da je najmanje štetno po zub, koliko je i na koji način štetno? koliko dugo mogu da traju rezultati izbjeljivanja i koliko puta i koliko često se može i smije ponavljati taj postupak?
dalje, šta znači to strašno oboljenje, odnosno, kakve kategorije postoje među avitalnim zubima i na koji način rezultati izbjeljivanja zavise od toga? ili, da budem jasniji, da li to znači da postoje beznadežni slučajevi u kojima izbjeljivanje ne može pomoći?
i još da pitam, pošto nisam čitao temu od početka, o kojoj se ordinaciji radi? ne znam sad kako to hoda vezano za pravila foruma i sprječavanje reklamiranja, ako ne može ovako, može li na pp?
pokusati cu sto laickije :)
dakle nakon endo tretman prirodno zub promjeni boju...kakvo ce biti obojenje zavisi uglavnom od spretnosti terapeuta pri procesu lijecenja...i od toga zavisi i stepen obojenja...od cega opet zavisi i uspjesnost tretmana izbjeljivanja...
sam tretman se izvede tako sto se zubic otvori i u zub se ubaci sredstvo za izbjeljivanje...nakon 2 dana pacijent dolazi ponovo i postupak se ponavlja ili se ne ponavlja ako je izbjeljivanje dovoljno...onda se ceka 20 dana i ponovo se stavlja plombica tamo gdje je zub otvoren...ovo je ukratko i najprostije objasnjeno...i procenat uspjesnoti je oko 95%...
i ovakav tretman moze imati nepovoljne strane ali ako se uradi korektno i po pravilima uglavnom sve bude ok :)
ostalo na pp :)

zahvaljujem još jednom!
ja sam čuo da postoji i metoda izbjeljivanja laserom. s obzirom da je to, pretpostavljam, metoda bez otvaranja zuba, je li ona šta bolja od ove koju si ti objasnio?
nadam se samo da to izbjeljivanje ne utiče na čvrstoću, odnosno trajnost avitalnog zuba, jer opet mi je draži moj zub ovakav kakav je tamniji nego neki umetak od porcelana, cirkona ili bilo čega.
ja ne nađoh nikakvu pp. ako može kontakt ordinacije? rado bih došao, ako ništa na pregled i savjet uživo.
kamen spoticanja

#635 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Pitar s Kariba wrote:
kamen spoticanja wrote:
Pitar s Kariba wrote:
zahvaljujem :)
ali, ako može i par podpitanja (nadam se da neću biti dosadan :) )
šta ustvari predstavlja to izbjeljivanje, odnosno, na kojem principu se to radi? pošto kažeš da je najmanje štetno po zub, koliko je i na koji način štetno? koliko dugo mogu da traju rezultati izbjeljivanja i koliko puta i koliko često se može i smije ponavljati taj postupak?
dalje, šta znači to strašno oboljenje, odnosno, kakve kategorije postoje među avitalnim zubima i na koji način rezultati izbjeljivanja zavise od toga? ili, da budem jasniji, da li to znači da postoje beznadežni slučajevi u kojima izbjeljivanje ne može pomoći?
i još da pitam, pošto nisam čitao temu od početka, o kojoj se ordinaciji radi? ne znam sad kako to hoda vezano za pravila foruma i sprječavanje reklamiranja, ako ne može ovako, može li na pp?
pokusati cu sto laickije :)
dakle nakon endo tretman prirodno zub promjeni boju...kakvo ce biti obojenje zavisi uglavnom od spretnosti terapeuta pri procesu lijecenja...i od toga zavisi i stepen obojenja...od cega opet zavisi i uspjesnost tretmana izbjeljivanja...
sam tretman se izvede tako sto se zubic otvori i u zub se ubaci sredstvo za izbjeljivanje...nakon 2 dana pacijent dolazi ponovo i postupak se ponavlja ili se ne ponavlja ako je izbjeljivanje dovoljno...onda se ceka 20 dana i ponovo se stavlja plombica tamo gdje je zub otvoren...ovo je ukratko i najprostije objasnjeno...i procenat uspjesnoti je oko 95%...
i ovakav tretman moze imati nepovoljne strane ali ako se uradi korektno i po pravilima uglavnom sve bude ok :)
ostalo na pp :)

zahvaljujem još jednom!
ja sam čuo da postoji i metoda izbjeljivanja laserom. s obzirom da je to, pretpostavljam, metoda bez otvaranja zuba, je li ona šta bolja od ove koju si ti objasnio?
nadam se samo da to izbjeljivanje ne utiče na čvrstoću, odnosno trajnost avitalnog zuba, jer opet mi je draži moj zub ovakav kakav je tamniji nego neki umetak od porcelana, cirkona ili bilo čega.
ja ne nađoh nikakvu pp. ako može kontakt ordinacije? rado bih došao, ako ništa na pregled i savjet uživo.
ev sad imas pp :)
Bianconeri1988

#636 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bianconeri1988 »

Mene zanima, da li ja mogu ugraditi neku protezu, ali samo za 4 zuba, jedan do drugog su u nizu, da ne popravaljam svaki pojedinačno jer bi me to izašlo preko 1000 KM jer su otišli...Eto, ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori. :)
bob dylan

#637 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Naravno da možeš uraditi protezu.Proteza se može uraditi bilo da fali jedan ili 16 zuba nije bitno.Mada bi puno bolje bilo da spasiš te postojeće zube jer nijedna proteza ne može zamijeniti ni najslabiji prirodan zub.
Poenta je nekako skupi 1000 Km pa probaj napraviti navlake na te postojeće zube i riješit ćeš problem dugoročno.Vjeruj mi ta 4 zuba vrijede puno više od hiljadu maraka.
melb26sa

#638 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by melb26sa »

Evo mene opet dr kamen, planiran je posjet BiH vrlo brzo a vjerujem da bih trebala izvaditi donji lijevi umnjak - izasao je i toliko je dobre "kvalitete" da mi je danas otpao komadic.

Moze info za cijene, trajanje vadjenja i duzinu oporavka?
kamen spoticanja

#639 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

melb26sa wrote:Evo mene opet dr kamen, planiran je posjet BiH vrlo brzo a vjerujem da bih trebala izvaditi donji lijevi umnjak - izasao je i toliko je dobre "kvalitete" da mi je danas otpao komadic.

cijena varira...od 15 KM ako ekstrakcija nije komplikovana,preko 30-50 KM ako je ex teze prirode,pa do 150 KM ako ide vani oprativnim putem...od svega toga zavisi i trajanje samog zahvata i postoperativni oporavak...no u 90tako posto slucajeva sve prodje lahko i bez puno tegoba :)
melb26sa

#640 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by melb26sa »

kamen spoticanja wrote:
melb26sa wrote:Evo mene opet dr kamen, planiran je posjet BiH vrlo brzo a vjerujem da bih trebala izvaditi donji lijevi umnjak - izasao je i toliko je dobre "kvalitete" da mi je danas otpao komadic.

cijena varira...od 15 KM ako ekstrakcija nije komplikovana,preko 30-50 KM ako je ex teze prirode,pa do 150 KM ako ide vani oprativnim putem...od svega toga zavisi i trajanje samog zahvata i postoperativni oporavak...no u 90tako posto slucajeva sve prodje lahko i bez puno tegoba :)
Hvala puno na informacijama!
kamen spoticanja

#641 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

melb26sa wrote:
kamen spoticanja wrote:

Hvala puno na informacijama!
molim lijepo :)
funeral blues

#642 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by funeral blues »

Jedno pitanje: Koja je razlika između amalgamske i kompozitne plombe, koja je bolja?
kamen spoticanja

#643 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

funeral blues wrote:Jedno pitanje: Koja je razlika između amalgamske i kompozitne plombe, koja je bolja?
odgovor na to pitanje naucno potvrdjeno donijet ce nekome oskara i nobelovu nagradu za stomatologiju :D
tesko je kazati ali svaka ima u odredjenim uslovima odredjene prednosti...
ja bih na osnovu vlastitog iskustva kazao ovako izdrzljvost amalgam 65%,kompozit 35%,estetika kompozit 90% amalgam 10 %...ostalo su nijanse
zemo_online

#644 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by zemo_online »

zasto su neki skloniji karijesu ,a neki manje skloni?
kamen spoticanja

#645 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Nefsun wrote:Image
:thumbup: uglavnom...
plus genetika,prehrambene navike,profesionalna podloznost i sl.
funeral blues

#646 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by funeral blues »

kamen spoticanja wrote:
funeral blues wrote:Jedno pitanje: Koja je razlika između amalgamske i kompozitne plombe, koja je bolja?
odgovor na to pitanje naucno potvrdjeno donijet ce nekome oskara i nobelovu nagradu za stomatologiju :D
tesko je kazati ali svaka ima u odredjenim uslovima odredjene prednosti...
ja bih na osnovu vlastitog iskustva kazao ovako izdrzljvost amalgam 65%,kompozit 35%,estetika kompozit 90% amalgam 10 %...ostalo su nijanse
Hvala :thumbup:
bic

#647 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bic »

Gdje slikati zub u Sarajevu,i koliko kosta,otprilike? :?
Asi

#648 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Asi »

imam pitanje za kamen spoticanja, pocetkom maja radili su mi resekciju korijena dvojke na Stom. fakultetu i ja jos uvijek imam neki osjecaj tezine u tom zubu, kao nekakav pritisak, ne boli me, samo sam zabrinuta jeli to ok?

I jos jedno pitanje za forumase, znate li gdje ima aparat za provjeru vitaliteta zuba u Sarajevu?
alica.k

#649 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by alica.k »

imam ja jedno pitanje
danas mi je zubarka stavila kompozitnu plombu u sedmicu...i sad me to bas boli...ono, nije nepodnosljivo, nije da vristim od bolova, al bol je jako ruzan i smeta mi i imam osjecaj da ce u svakom trenu postat gore, kao sto se poceo i povecavati otkako je popustila anestezija.

ja joj nisam trazila kompozit, rekla sam joj da stavi sta ona misli da je bolje. obzirom da mi je to prvi pokvaren zub i plomba ikad, pojma nemam dal treba ovo vako da boli il sta :S

onda odem citat, i skontam da je google zlo. kolko sam skontala, ako boli, znaci da nije dobro stavila to cudo, da je ostalo zraka ispod i da cu morat ponovo to radit. meni je to HOROR. boli me kad zagrizem malo jace...a boli me i ovako konstantno.

ajde ako neko ima iskustvo il savjet, jel treba ovo da boli? znala sam da ce da boli na hladno i vruce, al samo od sebe?

(moram jos dodati da sam danas dobila, ne znam da li i kolko to uopste ima veze..)
bob dylan

#650 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Bol poslije popravka zuba je uglavnom normalna pojava,tako da nemaš razloga za strah trebaš pričekati par dana i ako ne prestane onda trebaš tražiti pomoć stomatologa.
Popravak zuba je jedna vrsta "operativnog" zahvata (zub je organ koji je "živ" tj jest ima svoje nervne završetke i on ne zna drugačije da reaguje nego bolom) tako da kao i kod drugi zahvata opisana je postoperativna bol.Prilikom popravka zuba dođe do podražaja nervnih završetaka koji se nalaze u dentinskim tubulima i koji su povezani sa zubnom pulpom tako da poslije prestanka djelovanja anestezije pulpa reaguje na taj podražaj bolom.Druga stvar prilikom stavljanja kompozitnog ali i bilo kojeg drugog ispuna(plombe) dešavaju se hemijske reakcije koje također iritiraju pulpu,tj zub reaguje na strane agense koji su stavljeni u zub.A sve ovo je naročito izraženo ako je riječ o dubokom kvaru jer što je kvar dublji i zub je slabiji odnosno osjetljiviji.
Postoje i drugi razlozi bola nakon popravka zuba ali o njima još uvijek nemoj razmišlati jer je još uvijek rano i jer se nadam da je samo riječ o postoperativnojh poreosjetljivosti.Bol u "popravljenom" se zubu može javiti ukoliko je zatvoren avitalan ili gangrenozan zub,ako je oštećena pulpa prilikom popravka,ili to što si našla na googlu da je ostalo prostora između zuba i plombe tj ako plomba nije dobro sabijena pa ne prilježe čitavom površinom uz zubnu supstancu tad se javlja bol prilikom zagriza kao bockanje iglom ali to je najmanji problem plomba se zamijeni i problem je riješen.
Post Reply