BIH maloprodajni lanaci
Moderator: anex
-
udrch
#626 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
pričate gluposti..on je otvorio trgovinu na dobrom mjestu..u počecima nema kriminala sigurno, sasvim obična priča..
ako je i bila otpremnina iz rudnika to nije bio kriminal, već zakonsko pravo..
-
emirolini
#627 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Sigurno bi sipa do sad dosla po naplatu, pogotovo Tuzlaku, ne pravi se blesav... zar je toliko tesko povjerovati u neciji uspjeh bez kriminala ?citro wrote:Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.desni wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
Je li se ovdje pravimo blesavi ili ....
-
citro
#628 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Mojne majke ti .... Sve posteno pa covjek sagradi desetine trgovackih centara. American dream u Bosniudrch wrote:pričate gluposti..on je otvorio trgovinu na dobrom mjestu..u počecima nema kriminala sigurno, sasvim obična priča..
Da se dogovorimo - ja ti dam te 24 rudarske plate pa ti sagradi deset centara za 5 godina i onda dijelimo lovu ?
Znas sta, kriminal je izmedju ostalog i to sto me pod krinkom patriotizma domaci papak pokusava napraviti budalom i uvaljuje mi robu katastrofa. Da se odmah razumijemo, u ratu sam ovdje proveo svaki je..ni dan pa mi nema ko davati pridike o patriotizmu.
Kada god sam usao u bilo koji Bingo market svaki bukvalno smrdi na jeftinu kinesku plastiku. Ali, nesto manjim prividnim cijenama privuce domaceg covjeka koji voli da kupi domace. Uzgred budi receno, Mercator nudi procentualno daleko vise domacih (BiH) proizvoda nego Bingo. I kada se uzmu u obzir sve pogodnosti kupovine (popusti, Pike itd) nije u finalu nista skuplji od Binga.
-
citro
#629 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Opet taj bijedni i nepotrebni animuzitet Tuzle prema Sarajevu. Slusam ga stalno, kao da ste neka napacena specijalna nacija. Nema potrebe za tim, i u Sarajevu se otegao red krimosa za naplatu kao i u Tuzli, ne brini. Sve u svoje vrijeme.emirolini wrote:Sigurno bi sipa do sad dosla po naplatu, pogotovo Tuzlaku, ne pravi se blesav... zar je toliko tesko povjerovati u neciji uspjeh bez kriminala ?citro wrote:Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.desni wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
U uspjeh bez kriminala vjerujem, ali ne u toliki i ne u BiH. Da bi sve to postigao moras se malo izreketariti i podmititi okolo. A to je vec kriminal, zar ne ?
-
rekla-kazala
#630 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Da nije bilo rata ne bi bilo ni Binga kao ni Džananovića ili Ekre u Zenici.johntra wrote:Meni nije samo jasna ona priča, to jeste bajka, dobio je na bingu i otvorio Bingo...najviše radi toga što uskoro Bingo slavi 20 godina, a ako se vratimo 20 godina unazad, to je 1993...gdje je tada postojala neka bingo igra ili je on već imao neku firmu tada? ali opet, kako otvoriti firmu u jeku rata?
Ljudi bez obrazovanja sa pijace i jedne tezge prije rata krenuli u ratu u biznis.
Vlasnik Ekroprom-a u Zenici ne skida jeftine trenerke sa sebe iako je težak bar desetak miliona maraka.
Koliko sam čuo sa jednog kamiona robe se u ratu "zarađivalo" 200.000 maraka.
-
StupskaBitanga
#631 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Tu dodajte Todorića koji je svakako u HR od cvijeća sve dobio na tacni i vidi gdje je danas (mada sve teže posluje)
- strong69
#632 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Otkud vam da je Bingo kriminalac? Ima li neko konkretan dokaz ili je ovo samo jedan u nizu koje smo tako okarakterisali i proglasili kriminalcem. Ne kazem ni da jeste ni da nije jer to ne znam ali vasi argumenti za to su neozbiljni.
Ja ne znam da postoji ijedan privrednik koji ispunjava stroge moralne i eticke zahtjeve bosanskog naroda?
Ja ne znam da postoji ijedan privrednik koji ispunjava stroge moralne i eticke zahtjeve bosanskog naroda?
-
emirolini
#633 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Mercator kazes a? Pa idi u Mercator pa vidi kako ces proci kada im doneses da ulistaju neki bosanski proizvod, hiljada za ovo hiljada za ono, na kraju samo ulistavanje jednog artikla kosta vise nego sto mozes zaraditi za 5 godina
A Mercator, mora se priznati ima dobar marketing, pa sve te pike, "domace proizvode" po katalozima i tak ti trikovi i privuku takve kao sto si ti, tipa u Bingu kineska roba smrdi a ta ista roba u mercatoru ne smrdi? Sigurno je u Mercatoru plastika iz Njemacke na kojoj pise made in china... budimo realni, u vecini europskih centara 80% neprehrambenih artikala je iz Kine...
sam nek je domace, odmah ne valja...
A Mercator, mora se priznati ima dobar marketing, pa sve te pike, "domace proizvode" po katalozima i tak ti trikovi i privuku takve kao sto si ti, tipa u Bingu kineska roba smrdi a ta ista roba u mercatoru ne smrdi? Sigurno je u Mercatoru plastika iz Njemacke na kojoj pise made in china... budimo realni, u vecini europskih centara 80% neprehrambenih artikala je iz Kine...
-
StupskaBitanga
#634 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
nije se rodio ko je narodu ugodio
- McMoy
#635 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
čovjek - pa bio on privrednik, političar, estradni umjetnik, ratni k-dant, naučnik... bilo ko.strong69 wrote:Otkud vam da je Bingo kriminalac? Ima li neko konkretan dokaz ili je ovo samo jedan u nizu koje smo tako okarakterisali i proglasili kriminalcem. Ne kazem ni da jeste ni da nije jer to ne znam ali vasi argumenti za to su neozbiljni.
- desni
#636 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Ovdje se jedino ti praviš blesav,čovjek je krenuo kako sam rekao a ti prijavi SIPI ako nešto znaš,mnogima sve bosansko smrdi a sve hrvatsko miriše.Od mene veeeliki respekt za Binga a ti kupuj gdje hoćeš niko ti ne brani.Bingo je u Tuzli barem uspio tako što je bio jeftiniji od svih polijepo.citro wrote:Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.desni wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
- desni
#637 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Opet taj bijedni i nepotrebni animuzitet Tuzle prema Sarajevu. Slusam ga stalno, kao da ste neka napacena specijalna nacija. Nema potrebe za tim, i u Sarajevu se otegao red krimosa za naplatu kao i u Tuzli, ne brini. Sve u svoje vrijeme.
U uspjeh bez kriminala vjerujem, ali ne u toliki i ne u BiH. Da bi sve to postigao moras se malo izreketariti i podmititi okolo. A to je vec kriminal, zar ne ?[/quote]
Tako jarane reci nam,mi smo specijalna(retardirana)nacija,imamo i koza nostru na čijem čelu je stari reketaš Bingo.Lijepi naš Konzum,mi Bošnjaci smo toliko glupi da nam treba još i da dođe neko preko Save i prodaje hrvatski proizvod kojima smo ionako preplavljeni.Ne znamo mi sami sebi prodavati strani proizvod,naša proizvodnja je i tako uništena pa daj da i trgovinu prepustimo strancima.Očit primjer kolonijalnog mentaliteta.
U uspjeh bez kriminala vjerujem, ali ne u toliki i ne u BiH. Da bi sve to postigao moras se malo izreketariti i podmititi okolo. A to je vec kriminal, zar ne ?[/quote]
Tako jarane reci nam,mi smo specijalna(retardirana)nacija,imamo i koza nostru na čijem čelu je stari reketaš Bingo.Lijepi naš Konzum,mi Bošnjaci smo toliko glupi da nam treba još i da dođe neko preko Save i prodaje hrvatski proizvod kojima smo ionako preplavljeni.Ne znamo mi sami sebi prodavati strani proizvod,naša proizvodnja je i tako uništena pa daj da i trgovinu prepustimo strancima.Očit primjer kolonijalnog mentaliteta.
-
citro
#638 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Da si retardiran to niko nije rekao, citaj lijepo sta je napisano a ne tumaci onako kako se tebi svidja. Izbij iz sebe taj kompleks manje vrijednosti.desni wrote: Tako jarane reci nam,mi smo specijalna(retardirana)nacija,imamo i koza nostru na čijem čelu je stari reketaš Bingo.Lijepi naš Konzum,mi Bošnjaci smo toliko glupi da nam treba još i da dođe neko preko Save i prodaje hrvatski proizvod kojima smo ionako preplavljeni.Ne znamo mi sami sebi prodavati strani proizvod,naša proizvodnja je i tako uništena pa daj da i trgovinu prepustimo strancima.Očit primjer kolonijalnog mentaliteta.
Da ima cosa nostre, ima.
A sto se tice kolonijalnog mentaliteta - eto barem od 1992 nismo kolonija pa nemozemo ni vlast uspostaviti kako treba.
A to sto je domaca proizvodnja unistena lijepo se zahvali domacim politicarima a ne meni. Onim istim koji nemogu vlast uspostaviti jer da je vlasti ne bi ni ovakva situacija bila.
U medjuvremenu cu ja za svoj novac kupovati tamo gdje mi se kupuje i gdje se osjecam lijepo a ne u smrdljivim prodavnicama tipa Bingo.
A ti kao neces nista kupiti od odjece naprimjer ako si u posjeti u Njemackoj ili Italiji nego ces ostaviti lovu da se obuces u Bingu ? Kupujmo domace ! Ha, ha...
I zapamti da ipak i u Mercatoru i Konzumu (kojeg usput budi receno licno i ne cijenim i rijetko tamo kupujem) rade nasi ljudi i da se sve dadzbine i PDV placaju u Bosni.
-
citro
#639 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
U tvojoj skoli se matematika nije ucila ? Bio jeftiniji polijepo od sviju i najvise uspio ? Dobar neki recept, tipicno Bosanski.desni wrote:Ovdje se jedino ti praviš blesav,čovjek je krenuo kako sam rekao a ti prijavi SIPI ako nešto znaš,mnogima sve bosansko smrdi a sve hrvatsko miriše.Od mene veeeliki respekt za Binga a ti kupuj gdje hoćeš niko ti ne brani.Bingo je u Tuzli barem uspio tako što je bio jeftiniji od svih polijepo.citro wrote:Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.desni wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
Da je i meni tako ako bog da.
- starii
#640 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Bingo je poceo negdje krajem rata otvorivsi samoposlugu preko puta male pijace u tuzli...imao jeftiniju robu u odnosu na drugu i eto dokle je danas dogurao...citro wrote:U tvojoj skoli se matematika nije ucila ? Bio jeftiniji polijepo od sviju i najvise uspio ? Dobar neki recept, tipicno Bosanski.desni wrote:Vjerovatno zna i SIPA, ali nije jos doslo na red.citro wrote:Što se tiče početaka Binga,on je krenuo sa biznisom nakon što je podigao novac u vrijednosti 24 plate na površinskom kopu,,Dubrave" i počeo sa nekom manjom trgovinom.To je bilo jedno vrijeme u rudnicima aktuelno podigneš pare i potpišeš da daješ otkaz ili tako nešto.Sve ostalo su mitovi i legende.Sad kako je napravio ovoliki uspjeh on zna.
Ovdje se jedino ti praviš blesav,čovjek je krenuo kako sam rekao a ti prijavi SIPI ako nešto znaš,mnogima sve bosansko smrdi a sve hrvatsko miriše.Od mene veeeliki respekt za Binga a ti kupuj gdje hoćeš niko ti ne brani.Bingo je u Tuzli barem uspio tako što je bio jeftiniji od svih polijepo.
Da je i meni tako ako bog da.
- bingov buraz
#641 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Ocito im dobro ide dok zaposlenici drugih firmi pljuckaju po sluzbenoj duznosti 
-
rekla-kazala
#642 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Žalosno je da su ova zemlja i ovaj narod pljačkani i izvana i iznutra. Većina sadašnjih vlasnika trgovačkih lanaca je 91. i 92. švercala cigarete, a kasnije u ratu i hranu. Po završetku rata glavna lova se ponovo pravili švercom cigareta i goriva ( neplaćanjem poreza). Na jednoj cisterni goriva bez poreza se zarađivalo i preko 20.000 maraka.
Dovoljno je spomenuti Luku Rajića koji je bio vozač kamiona u Dukatu i čiji je punac radio u Zagrebačkoj banci i bio nadležan za uništavanje jugodinara koji su bili mjenjani za hrvatski dinare.
E ti bezvrijedni jugodinari su završili u Hercegovini a odatle su išli do Sarajeva i Zenice i mjenjani za njemačke marke pa je Luka Rajić na kraju sa leđa BiH postao vlasnik Dukata koji je unovčio za 258 miliona eura.
Većina priča o uspješnim biznismenima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji je slična ovoj ili pričama nekih ruskih milionera ili milijarderima.
Dovoljno je spomenuti Luku Rajića koji je bio vozač kamiona u Dukatu i čiji je punac radio u Zagrebačkoj banci i bio nadležan za uništavanje jugodinara koji su bili mjenjani za hrvatski dinare.
E ti bezvrijedni jugodinari su završili u Hercegovini a odatle su išli do Sarajeva i Zenice i mjenjani za njemačke marke pa je Luka Rajić na kraju sa leđa BiH postao vlasnik Dukata koji je unovčio za 258 miliona eura.
Većina priča o uspješnim biznismenima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji je slična ovoj ili pričama nekih ruskih milionera ili milijarderima.
Last edited by rekla-kazala on 12/11/2013 17:02, edited 1 time in total.
-
udrch
#643 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
čak mislim da je ova radnja otvorena nakon rata..starii wrote:Bingo je poceo negdje krajem rata otvorivsi samoposlugu preko puta male pijace u tuzli...imao jeftiniju robu u odnosu na drugu i eto dokle je danas dogurao...
vlasnik Binga ne spada u ratne profitere, u Tuzli je to bio Hame..
-
StupskaBitanga
#644 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
evidentno jer drugim pada promet zbog Bingabingov buraz wrote:Ocito im dobro ide dok zaposlenici drugih firmi pljuckaju po sluzbenoj duznosti
-
SSemir
#645 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
tokom rata su cijelo vrijeme radili porezna uprava, SDK, sudovi svi...tako da to nije bilo nemoguce.johntra wrote:Meni nije samo jasna ona priča, to jeste bajka, dobio je na bingu i otvorio Bingo...najviše radi toga što uskoro Bingo slavi 20 godina, a ako se vratimo 20 godina unazad, to je 1993...gdje je tada postojala neka bingo igra ili je on već imao neku firmu tada? ali opet, kako otvoriti firmu u jeku rata?
-
citro
#646 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Hvala ti na rijecima zdravog razuma, u zemlji u kojoj je to sve teze naci kao da je vecina lobotomizirana pa im mogu progurati smijesne price za malu djecu.rekla-kazala wrote:Žalosno je da su ova zemlja i ovaj narod pljačkani i izvana i iznutra. Većina sadašnjih vlasnika trgovačkih lanaca je 91. i 92. švercala cigarete, a kasnije u ratu i hranu. Po završetku rata glavna lova se ponovo pravili švercom cigareta i goriva ( neplaćanjem poreza). Na jednoj cisterni goriva bez poreza se zarađivalo i preko 20.000 maraka.
A ovaj zadnji komentar kako su u ratu radili poreska uprava i tako dalje ..... Grohotom se smijem. Jesu, dolazili su na posao i obavljali svoju radnu obavezu, a da su radili - ha, ha. Ubili se od naplacivanja poreza na svercovanu robu. Sjecam se da sam ih vidjao na ulazu u sarajevski tunel spasa kako popisuju robu koju su krisom uvlacila danas cuvena sarajevska imena
-
citro
#647 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
udrch wrote:čak mislim da je ova radnja otvorena nakon rata..starii wrote:Bingo je poceo negdje krajem rata otvorivsi samoposlugu preko puta male pijace u tuzli...imao jeftiniju robu u odnosu na drugu i eto dokle je danas dogurao...
vlasnik Binga ne spada u ratne profitere, u Tuzli je to bio Hame..
Hame je bio jedini ratni profiter u Tuzli ?
Jesi li ti to Bingu cuvao svijecu pa znas sta je a sta nije ?
-
udrch
#648 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
nisam držao svijeću, ali sam godinama živio u neposrednoj blizini i prije pojave velikih tržnih centara često kupovao..
nisam upoznat kako je Bingo postao ovo što jeste, ali znam da se nije ništa desilo preko noći..
u vrijeme kad je on svoj hipermarket za Tuzlu morao graditi na Šičkom brodu i do kojeg je vrlo nezgodno doći, pa je udaljenost u stvarnosti veća nego se čini, baš u to vrijeme je načelnik Tuzle poklonio najbolju lokaciju u gradu tvom voljenom Mercatoru, a usput obmanjivao javnost kako je to investicija od 35 mil maraka..
u stvari pravo pitanje je koji je tvoj razlog za ovako negativan stav o jedinom ozbiljnom domaćem lancu..jel i njega trebamo prepustiti Agrocoru?
nisam upoznat kako je Bingo postao ovo što jeste, ali znam da se nije ništa desilo preko noći..
u vrijeme kad je on svoj hipermarket za Tuzlu morao graditi na Šičkom brodu i do kojeg je vrlo nezgodno doći, pa je udaljenost u stvarnosti veća nego se čini, baš u to vrijeme je načelnik Tuzle poklonio najbolju lokaciju u gradu tvom voljenom Mercatoru, a usput obmanjivao javnost kako je to investicija od 35 mil maraka..
u stvari pravo pitanje je koji je tvoj razlog za ovako negativan stav o jedinom ozbiljnom domaćem lancu..jel i njega trebamo prepustiti Agrocoru?
-
citro
#649 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Ne, nego mu umjesto njegovog loga trebamo dati tvoj avatar.
-
citro
#650 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac
Je li to trebao Bingo biti na mjestu Mercatora u Tuzli, majke ti ? Pravo bi se Tuzla usrecila.udrch wrote:nisam držao svijeću, ali sam godinama živio u neposrednoj blizini i prije pojave velikih tržnih centara često kupovao..