BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

ins

#626 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Tacticus wrote: mander ti je veoma tacno odgovorio, inace BNT nije proizveo ni jednu haubicu 155 mm, NORA je jos klasicni standard sa kalibrom 152 mm, sto se tice 155 mm to se radilo prosirenjem cjevi topa M-46 130 mm, a interesatno je da tu istu cjev koristi i srpska samohotka NORA B
a nije tako lako napraviti samohotku, ono sto si ti naveo je autotop, tj. top na kamionu, za samohotku trebas napraviti dobar barem poluautomatski punjac (mada je automatika sada skoro standard), napraviti stabilizaciju vozila, moderan sustav ciljanja i kada bi to sve napravili imali bi orudje koje bi bilo 30% Pzh 2000 ili svedskog archera koji su ipak svjetlosnu godinu ispred, ali bi imali oruzije koje bi bilo efikasno kako za nas tako i za siromasnije zemlje, a kako ta kupovina funkcionise opet ti je mander objasnio
Meni je sasvim ozbiljan covjek pricao da Srbija uopste ne proizvodi cijev za NORu, vec da "prepakiva" cijevi iz rashodovanih JNA haubica u samohotku, da to prodaju iskljucivo zemljama treceg svijeta (citaj: najgorim Africkim plemenima), i da ce to trajati koliko imaju cijevi. A da dalje bez BNT nece moci.

On tvrdi da prica o silnom izvozu Srbije u oblasti namjenske industrije je obicni spin za njihovu dnevnupolitiku, jer oni ustvari izvoze malo osvjezene viskove svog naoruzanja. I da su ti viskovi skoro potroseni, te da ce se tek narednih godina vidjeti koliki je realni izvoz Srbije u novoproizvedenoj robi.
ins

#627 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Sto se tice RV i PVO OSBiH, ovdje ima odlican pregled stanja sa fotografijama, i primjetit ce te da stanje uopste nije lose:

http://www.milavia.net/airforces/report ... rzegovina/

Par slika:

Remontovane Gazele (6 komada)
Image
Image

One koje cekaju remont:
Image

Po NATO standardu modernizirani Mi-8/17 (7 komada, jedan se srusio u februaru 2012)
Image

Spreman za transport u Ukrajinu na modernizaciju (jedan od 3 koj treba da idu)
Image

Jedan od 4 UH-1 koji redovno lete:
Image

8 komada koji cekaju remont (navodno u prvom cilkusu trebaju ici 4 komada u modernizaciju na Huey II specifikaciju):
Image

I ovo:
Plans are now being drawn up to acquire new aircraft when the financial resources are there, including a modern transport aircraft such as the CN-235
Koliko znam, odluka je da se kupi jedan nov CN-295 za mirovne misije
Haettenschweiler

#628 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Haettenschweiler »

Izvini ins ali je meni malo šuhveli ta teorija o njihovom raspadu sistema i našoj spremnosti.
Svi znamo da će Rusija, Rumunija, Grčka, Bugarska i ostala pravoslavna braća odriješili ćesu kada se ponovo bude svetilo "Turcima". Kod nas malo drugačija situacija. Ovdje mnogi zaboravljaju da smo mi ne samo okupirana država već i država koja ne graniči ni sa jednom prijateljski nastrojenom državom a povrh svega nemamo izlaz na more.
Kako vi mislite hraniti vojsku? Ko zna hoće li ponovo biti humanitarne pomoći? Zar očekujete neku pomoć od Hrvatske? Znamo koliko nas je ta pomoć koštala u zadnjem ratu.

Mi smo kao neka srednjovjekovna tvrđava. Ono što se zadesi u tvrđavi u trenutku dolaska neprijatelja, to je što imaš pa se ti snalazi.

Si vis pacem, para bellum
ins

#629 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Ma nisam ja rekao da je kod nas sve kako treba, vec sam rekao da je svugdje u okruzenju u OS jako, jako tesko stanje, i da u tom kontekstu mi ne treba da imamo lose misljenje o nasim OSBIH.
mihlebulesed

#631 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

Haettenschweiler wrote:O čemu vam ja govorim svo vrijeme:
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... 20608073#2
to je sica.. :D

http://www.mycity-military.com/PVO-i-si ... 3S_12.html

praga u rukama srpskih civila kod Prnjavora.. :-)
mihlebulesed

#632 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mihlebulesed »

ins wrote:
Sto se tice RV i PVO OSBiH, ovdje ima odlican pregled stanja sa fotografijama, i primjetit ce te da stanje uopste nije lose:

ono sto sam primijetio na fotkama sa te stranice jeste da su na tim avionima uglavnom srpske trobojke, ne znam da li tebi, no meni to bas i ne ulijeva povjerenje da ce me ti avioni cuvati... :roll:

naprotiv... :run:
lajkujMe

#633 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Trobojke su tu zato sto su ti navedeni helikopteri bili u sastavu VRS i ti helikopteri nisu remontovani primjeti isti tip helikoptera samo sto je remontovan ima umjesto trobojke zastavu BIH znaci ti nista nemora da znaci.
4m3l

#634 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 4m3l »

Ma ovi avioni su smece zestoko..a nisam ni znao da ih uopste imamo..

Image
Gojeni H

#635 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

Samo da pohvalim pokretaca teme i ostale koji veoma aktivno i sa zavidnim znanjem ucestvuju na ovoj temi.

Pitanje. Da li je moguce da jedna "komponenta" proglasi ponovno sluzenje vojnog roka, u kakvoj god formi to bilo?
Da ne razmisljamo o finansiranju. Znaci, ima se, hoce se, patriotska "komponenta" zeli da po uzoru na Svicarsku ili Finsku ima stalni broj ljudi koji imaju osnovnu obuku, rezerviste s oruzjem kod kuce, i sl.

Ovo pitanje postavljam zato sto je svakom pametnom jasno da je prekid sluzenja vojnog roka oduzimanje muda vojno-sposobnoj populaciji, a prica o demilitarizaciji priprema za novu agresiju i genocid.
muzicar_iz_parka

#636 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

Gojeni H wrote:Samo da pohvalim pokretaca teme i ostale koji veoma aktivno i sa zavidnim znanjem ucestvuju na ovoj temi.

Pitanje. Da li je moguce da jedna "komponenta" proglasi ponovno sluzenje vojnog roka, u kakvoj god formi to bilo?
Da ne razmisljamo o finansiranju. Znaci, ima se, hoce se, patriotska "komponenta" zeli da po uzoru na Svicarsku ili Finsku ima stalni broj ljudi koji imaju osnovnu obuku, rezerviste s oruzjem kod kuce, i sl.
U tome slučaju bi morao biti promjenjen zakon u parlamentarnoj skupštini BiH uz saglasnost predstavnika iz oba entiteta (2/3 većina jednih i drugih ako se ne varam).
Držanje oružja kod kuće je jedino dozvoljeno za pištolje i lovačko naoružanje ako si član lovačkog društva.
155_mm

#637 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ins wrote:Meni je sasvim ozbiljan covjek pricao da Srbija uopste ne proizvodi cijev za NORu
srbija sigurno ne prozvodi cijev za NORU. srbija cak sto vise nije u mogucnosti da napravi ni jedan metak bez inicijalnih kapisli iz gorazda.
155_mm

#638 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Gojeni H wrote:Samo da pohvalim pokretaca teme i ostale koji veoma aktivno i sa zavidnim znanjem ucestvuju na ovoj temi.

Da ne razmisljamo o finansiranju. Znaci, ima se, hoce se, patriotska "komponenta" zeli da po uzoru na S vicarsku ili Finsku ima stalni broj ljudi koji imaju osnovnu obuku, rezerviste s oruzjem kod kuce, i sl.

Ovo pitanje postavljam zato sto je svakom pametnom jasno da je prekid sluzenja vojnog roka oduzimanje muda vojno-sposobnoj populaciji, a prica o demilitarizaciji priprema za novu agresiju i genocid.
uvesti ponovo sluzenje vojnog roka bi bilo veoma tesko. to se kosi direktno sa ciljevima politickih predstavnika bosanskih srba (a i onih u srbiji). jer je krajnji cilj demilitarizacija BiH (ustvari bosnjaka). mada ima i drugi nacina da se sansa za opstanak bosnjaka poveca.
- moglo bi se na primjer prilikom prijema novih pripadnika u OS BiH odluka o prijemu kandidata dosnositi tek nakon prodjene tromjesecne obuke u centru za obuku u pazaricu svih koji su se prijavili. tako da bi svi prijavljeni prosli tu osnovnu obuku.
- mogla bi se osnovati zandarmerija (to je ustvari policija u kasarnama) koja bi imala svoj rezervni sastav.
- moglo bi se osnovati veci broj airsoft i planinarskih klubova.
ma ima toga mnogo sto jedan narod moze da ucini da bi osigurao biolosku egzistenciju.

P.S. a moglo bi se i ispijati kahva i pricati kako MZ, EU i NATO "nece dati da ovdje vise ikad bude rata".
Tacticus

#639 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

ins wrote:Sto se tice RV i PVO OSBiH, ovdje ima odlican pregled stanja sa fotografijama, i primjetit ce te da stanje uopste nije lose:

Par slika:

Remontovane Gazele (6 komada)
Image
Image

One koje cekaju remont:
Image

Po NATO standardu modernizirani Mi-8/17 (7 komada, jedan se srusio u februaru 2012)
Image

Spreman za transport u Ukrajinu na modernizaciju (jedan od 3 koj treba da idu)
Image

Jedan od 4 UH-1 koji redovno lete:
Image

8 komada koji cekaju remont (navodno u prvom cilkusu trebaju ici 4 komada u modernizaciju na Huey II specifikaciju):
Image

I ovo:
Plans are now being drawn up to acquire new aircraft when the financial resources are there, including a modern transport aircraft such as the CN-235
Koliko znam, odluka je da se kupi jedan nov CN-295 za mirovne misije
vidis ovi UH-1H helikopteri ili ti bell-205 helikopteri su smjesteni u rajlovcu, a samo koju stotinu metara dalje dugo vremena se nalazilo italijansko helikoptersko odeljenje koje je imalo UH-1D helikoptere ili ti Agusta/Bell-205 (napravljeni od strane auguste po bellovoj licenci) koji su bili stariji od nasih, samo oni su imali logistiku i redovno su odrzavali svoje, dok kod nasih je nazalost bila cesta nestasica, a ponavljam imali smo helikoptere koji su bili generalno u boljem stanju nego njihovi, sjecam se da su prvo nasi poceli traziti nesto od njih tj. skoro uvjek maziva i lubrifikante koji su nasi nabavljali samo u USA (uvjet sa dobijanjem helikoptera) a koje su italijani imali jer su se proizvodila u Italiji, dok su se kasnije mjenjali sa nekim djelovima koji su nasi imali tipa matica i sarafa, cak jednom sa elisom
neznam da li se sjecate da je zimus kada je pao snjeg aktiviran jedan bilateralni sporazum sa USA gdje su nam oni dovukli neke rezervne djelove i prvenstveno upravo ta maziva i lubrifikante kako bi osposobili nase helikoptere za let
inace UH-1 za nase uslove je dobar helikopter zato sto je robusna masina koja ima dobru mehaniku, a nema koplikovanu elektroniku samim tim lak je za odrzavanj, tj. isti je kao golf 2 u auto svjetu, a i srednje lak helikopter je sto znaci da omogucuje efikasno prebacivanje trupa, dovlacenje municije i evakuaciju ranjenika blizu ili cak na liniji borbe (sjetite se snimaka iz vijetnama pa cak i iraka)
sto se ticeMI-8/MI-8MTV jer nemamo MI-17 tj. nove helikoptere napravljene po novom standardu, nego nekoliko Mi-8 i MI-8 MTV to jest vec modernizovanih na MI-17 nivo (tj. poboljsane turbine i elektronika), znao sam da postoje planovi za modernizaciju i sada po prvi put cujem da su neki modernizovani i remontovani, sto je veoma pohvalno
a gazelle su laki helikopteri koji su se nekad po licenci pravili u mostaru i mogu se koristiti u vise namjena, a svi su pripadali VRS-u

inace stanje zracnih snaga (mada su vise armijska avijacija) kod nas je vise manje OK, vecina zrakoplova su u vise manje dobrom stanju i sa brzim nabavkama nekih materijala (npr. na predznak rata u roku dan-dva mogli bi nabaviti sve potrebno) bili bi brzo u funkciju,a ono sto je najvaznije nasi piloti imaju solidno letacko iskustvo koje se redovno odrzava sto ih cini poprilicno sposobnijih od istocnih susjeda

a najbolje helikoptere imaju hrvati kada su dobili cini mi se 10-tak Mi-171Sh koji su najmodernija verzija M-17 i na kojima cesto lete, a zatim su slovenci koji imaju bell-412 tj. modernu verziju bell-205 sa 2 turbine i elise sa 4 kraka i daleko modernijom elektronikom (tj. mi imamo golf 2, a oni golf 5)

4m3l galebovi i njihovo unapredzenje supergaleb su nekih 15-20 godina bili medju najmodernijim trenaznim avionima / lakim bombader-lovcima i plus bili su proizvod BiH jer pravljeni (dobro sastavljani) u mostaru

uhhhh kako bi bilo dobro da imamo nekih 6-8 modernizovani supergalebova (ta verzija je bila skoro gotova prije pocetka rata) koji bi mogli nositi maverik navodzene rakete i IR rakete zrak-zrak kratkog dometa da ih koristimo upravo kao trenazne i za podrsku trupama, a samo da znas da su u NATO-u izvukli zakljucak da im upravo nedostaju ovakvi jeftiniji avioni jer kada se unisti protivnicka avijacija i sistem protivavionske zastite moderni lovci postaju prekupi za pronalazenje i unistavanje niskoprioritenih ciljeva (tipa pojednacnih tenkova, artiljeriskih orudja, pjesadiski bunkera), italijanska (i brazilska) avijacija upravo zbog toga se nikada nije odrekla amix-t aviona koji je slicna klasa

sada je sudbina jedinog G-4 da ili zavrsi u otpadu ili u srbiji da ga koriste za djelove da barem osposobe koji njihov
madner

#640 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Mislim da to nije realno, sve to za sobom vuce puno ozbiljnija ulaganja.

Realno je osposobiti jednu brigadu i pokusati se sto vise ulizati USA, time bi stekli borbena iskustva, dobili na reputaciji i poboljsali najslabiju kariku C3C.
Tacticus

#641 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

sto se tice odbrane zemlje
vidite neko vrijeme sam bi usko vezan za desavanja u oruzanim snagama, a onda sam promjenom posla jednostavno prestao pratiti, ali vratile mi se stare znatizelje i ostao sam pozitivno iznenadjen
reforma oruzanih snaga je bila po meni izvrsna, formirane su 3 multieticke brigade, a sa po 3 nacionalna bataljona, ali tako dobro strateski postavljena
srpski bataljoni su postavljeni u bileci, bjeljini i banja luci, znaci 2 na predstrazi u istocnoj bosni izmedju vecinsko bosnjackih teritorija i srbije, a jedan brani bosansku krajinu
hrvatski u orasiju, capljini i livnu, znaci svi blizu hrvatskoj granici i gdje su hrvati vecina
i bosnjacki u tuzli, gorazdu i bihacu + brigada takticke podrske jedinice ciji djelovi su u osnovi (artiljerija i vojna policija) podjeljene po brigadama kao podrska i oklopni bataljon u tuzli
po meni ovo je izvrsno postavljeno jer postavio si jedna bosnjacki bataljon sa najvecim djela oklopa upravo na pravcu gdje se jedino oklopno-mehanizovane jedinice mogu efikasno razviti (semberija i posavina), dok pretezno brdovito-planinski dio brani jedinica u gorazdu

e sada moramo gledati strategiju
u slucaju da zaratimo sa hrvastkom mozemo ocekivati da se vecina jedinica OS sa srpskim predznakom bore, a sa hrvatskim da se vecinom pridruze agresoru i u tom slucaju imas pravilno rasporedzene jedinice u bihacu, banjaluci, bileci i tuzli koje mogu pravovremeno reagovati i pruziti adekvatnu odbranu, a u nasem okruzenju vrijeme je krucijalno jer vise niko nije u stanju voditi produzeni rat kako radi politike, tako radi i resursa koje sada zemlje posjeduju i jos jedna vazna stvar, stvarno mislim da ce hrvatska (sem nekih ekstremnih slucajeva na svjetskoj sceni) biti neprijatelj BiH, jer su shvatlili da kvantiteta teritorija malo znaci, ako nemas kvaltetu i gubitak BiH trzista bi bio koban udaras njihovoj ekonomiji
u slucaju da zaratimo sa srbijom opet imamo situaciju gdje bi se vecina jedinica sa hrvatskim predznakom barem branila, a sa srpskim vecinom priklonila neprijatelju, ali opet imas situaciju da postoje bataljoni u bihacu i livnu koji efektivno eliminisu snage u banjaluci, dok jedinice iz tuzle, gorazda i capljine mogu zaustaviti napade sa istoka, a sto se tice realne sanse da srbija napadne BiH opet ih smatram niskim, ali sigurno vecim nego u slucaju hrvatske, zbog toga sto izabir nikolica pokazuje da san o velikoj srbiji nije jos umro i zato sto bi mogli racunati na veliku podrsku unutar BiH
a u slucaju ponovnoe dvostruke agresije (koja je skoro pa nemoguca zbog efektinog konstatnog udaljavanja hrvatske i srbije) opet su nase snage strateski postavljeneda odbrane djelove gdje je bosnjacka vecina

a sto se drugog aspekta tice, izuzetno je vazno sto sada postoje OS jer nije samo oruzije vazno, sada postoji napokon oficirski, podofocirski i specijalisticki (profesionalni tekisti, piloti, artiljerci, mehanicari, vezisti,...) kadar koji nam je toliko ocajnicki nedostajao u proslom ratu, a njega je daleko teze stvoriti nego nabaviti oruzije + sada imamo sisteme veze koji su u regionu na zavidnom nivou se centrom komandovanja koji je u ratnom periodu mogao biti smatran kao naucna fantastika

sto se tice opremljenosti OS po meni, a opet gledajuci region, trenutno je zadovoljavajuca sem artiljerije, jer sada nam je artiljerija samo srednje kategorije jer se naglasava mobilnost, ali sa penzionisanjem M-114 (sto razumijem jer to je samo modernizovana M-2 haubica iz 2 svjetkog rata) skoro da nemamo teske/dalekometne artiljerije, zato i govorim da bi ako niko vlada FBiH trebala malo uloziti da se razvije kakva solidna samohotka kalibra 155/52 i koju bi trebalo kupiti OS barem u 14 komada (12 za artiljeriski bataljon + 2 za rezervu i obuku) tako bi malo uposlili nasu industriju i ucinili je konkuretnom na trzistu u ovom aspektu

ukratko da sazmem, BiH ima dobre odbranbene snage koje imaju kapacitet za limitirana ofanzivna dejstva (kao protiv napad ili povrat nekih djelova teritorije), ali nisu (i netrebaju biti) nikakva ofanzivna sila
Last edited by Tacticus on 09/06/2012 02:52, edited 1 time in total.
Tacticus

#642 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:Mislim da to nije realno, sve to za sobom vuce puno ozbiljnija ulaganja.

Realno je osposobiti jednu brigadu i pokusati se sto vise ulizati USA, time bi stekli borbena iskustva, dobili na reputaciji i poboljsali najslabiju kariku C3C.
ne da nije realno, nego je nemoguce, soko mostar kao avio industrija vise nepostoji, a mi za avijaciju mlaznog pogona nemamo novca
ovo sam napisao samo da kazem da G-4 nije smece
Gojeni H

#643 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Gojeni H »

155_mm wrote:

Da ne razmisljamo o finansiranju. Znaci, ima se, hoce se, patriotska "komponenta" zeli da po uzoru na S vicarsku ili Finsku ima stalni broj ljudi koji imaju osnovnu obuku, rezerviste s oruzjem kod kuce, i sl.

uvesti ponovo sluzenje vojnog roka bi bilo veoma tesko. to se kosi direktno sa ciljevima politickih predstavnika bosanskih srba (a i onih u srbiji). jer je krajnji cilj demilitarizacija BiH (ustvari bosnjaka). mada ima i drugi nacina da se sansa za opstanak bosnjaka poveca.
- moglo bi se na primjer prilikom prijema novih pripadnika u OS BiH odluka o prijemu kandidata dosnositi tek nakon prodjene tromjesecne obuke u centru za obuku u pazaricu svih koji su se prijavili. tako da bi svi prijavljeni prosli tu osnovnu obuku.
- mogla bi se osnovati zandarmerija (to je ustvari policija u kasarnama) koja bi imala svoj rezervni sastav.
- moglo bi se osnovati veci broj airsoft i planinarskih klubova.
ma ima toga mnogo sto jedan narod moze da ucini da bi osigurao biolosku egzistenciju.

P.S. a moglo bi se i ispijati kahva i pricati kako MZ, EU i NATO "nece dati da ovdje vise ikad bude rata".

Hvala. Lijepe ideje, samo da ima sluha medju patriotskim snagama.
A ovo boldirano je najlakse (za one s kvocijentom inteligencije oko 12). Pa opet nekog drugog krivit' sto nas nije odbranio.
andromeda101

#644 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

"Nema rata, nema rata", i onda će tražiti nekog novog odgovornog krivca... a sve narod kriv. Tražiće nekog novog smotanog Aliju ili Nasera Orića i govoriti kako ih je prodao.

Znaju svi kriviti ratno predsjedništvo, a što se nisu angažovali da vode državu nego prepuste smotanima.

Pa ako si bolji, angažuj se a ne samo šuplje.

I ne branim SDA, vogna su.

Pošto znam masu ljudi koji su se u onom predratnom periodu libili pripremiti, angažovati itd, bilo ih sramota Srba, pa čak i iz SDA, a onda masa te inteligencije bila poklana i prognana.

Četnik mu siluje sve žensko, kolje, a on bježi umjesto da uzme pušku i brani. Još neki i iz logora.

I onda im svima Alija kriv.

Alija jeste bio smotan, i pravio je greške oko islamizacije ArBiH, ali nemojte njega koristiti kao žrtveno jare.

A tako ni MZ.
BISCANIN2

#645 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by BISCANIN2 »

:sax: Tema je vrh ,guto sam sve od pocetka pa do kraja.
Nekoliko pitanja za znalce :Dali kod nas postoji skola za obuku nizi i visih oficira i skola za obuku rezervnih oficira .Dali postoji domaci oficirski kadar i dali smo u mogucnosti da ga skolujemo
Znaci ja se prijavim u skolu rezervnih oficira i idem oderedjeni vremenski period i kvalifikujem se kao neka vrsta oficira ili podoficira,direktni aganzman u vojsci me ne interesuje.
Planinarski klub ok ,ynaci upoznavanje terena orjentacija u prirodi i slicno ,streljački klubovi ok savladavanje osnovne obuke iz pucanja i uvježbavanje iste ,sta je slijedeci korak ?Dajte malo informacija sta bi bilo korisno razvijati odnosno šta raditi na civilnom planu da opet ne budemo kurbani .Kako i sta da radi obicni gradjani da povecaju sasnu za efikasnom odbranom .
I pitanje sta imamo sad od pješadijskog oruzja i orudja ,dali bataljoni imaju vlastite minobacčke baterije 40 mm 60 mm 82 mm i kakva je sad situacija sa lakim i teskim mitraljezima ,imamoli adekvatna pješadijska protuoklopna sredstva za najmodernije oklope ?
madner

#646 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Najbolje je, ako vas je vise, da osnujete agenciju za zastitu i sigurnost.

Onda mozete traziti dozvole za gotovo sve sto laka pjesadija treba. Za tesko naoruzanje i podrsku, mislim da nema sanse da se legalno nesto napravi ili obuci.

Za najmoderniji oklop nema, ali ovdje je najmoderniji oklop medjukorak JNA iz 1980 te koji je trebao biti zamjenjen sto prije.
sinuhe

#647 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sinuhe »

Dajte malo informacija sta bi bilo korisno razvijati odnosno šta raditi na civilnom planu da opet ne budemo kurbani .
Šefove u privredi koji znaju voditi ljude.

Kakvi šefovi takva i vojska :D
lajkujMe

#648 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by lajkujMe »

Imam jedno pitanje u vezi sa Gazelama da li bi one mogle biti remontovane i modernizirane da bude laki borbeni helikopteri s 3 razlicita oruzja kao sto su to npr Apache ali samo ne toliko jaki i moderni, mislim da bi se te gazele mogle modernizovati da nose Laserski navodjene protiv oklopne rakete slicne tipu Hellfire, ne navodjene protiv pjesadijske rakete i jedan Mitraljez ili top, osposobljene za nocni let i modernom elektronikom zajedno s jednim radaraom iznad elisa itd nadam se da znate sta hocu da kazem, u biti helikopter za podrsku koji bi mogao da unistava neprijatelja koji je prijetnja nasoj pjesadiji. Znamo da su ti helikopteri veoma efektivni protiv oklopnih vozila a i pjesadije. Bar da imamo 6 ovakvih bi nevjerovatno pomoglo cjelokupnoj odbrani zemlje.
155_mm

#649 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

BISCANIN2 wrote::sax: Tema je vrh ,guto sam sve od pocetka pa do kraja.
Nekoliko pitanja za znalce :Dali kod nas postoji skola za obuku nizi i visih oficira i skola za obuku rezervnih oficira .Dali postoji domaci oficirski kadar i dali smo u mogucnosti da ga skolujemo
Znaci ja se prijavim u skolu rezervnih oficira i idem oderedjeni vremenski period i kvalifikujem se kao neka vrsta oficira ili podoficira,direktni aganzman u vojsci me ne interesuje.
Planinarski klub ok ,ynaci upoznavanje terena orjentacija u prirodi i slicno ,streljački klubovi ok savladavanje osnovne obuke iz pucanja i uvježbavanje iste ,sta je slijedeci korak ?Dajte malo informacija sta bi bilo korisno razvijati odnosno šta raditi na civilnom planu da opet ne budemo kurbani .Kako i sta da radi obicni gradjani da povecaju sasnu za efikasnom odbranom .
I pitanje sta imamo sad od pješadijskog oruzja i orudja ,dali bataljoni imaju vlastite minobacčke baterije 40 mm 60 mm 82 mm i kakva je sad situacija sa lakim i teskim mitraljezima ,imamoli adekvatna pješadijska protuoklopna sredstva za najmodernije oklope ?

vise od toga sto si nabrojao je tesko kao pojedinac, skola rezervnih podoficira koliko je meni poznato ne postoji. oficiri se skoluju po inostranstvu davno je bilo prica o osnivanju oficirske skole u sarajevu ali to su izgleda bile samo price.

nabaviti dobru opremu za planinarenje (ranac, dvogled, cizme i slicno) i uclaniti se u neku klub lovacki, planinarski ili airsoft je maksimum za pojedinca. na drustvenom nivou se moze nesto vise. na primjer razvojem namjenske industrije. a ima i sasvim drugih stvari kao na primjer od vitalnog znacaja je spajane zeljeznicke pruge od varesa do banovica i elektrifikacija iste. to bi povezalo direktno sarajevo sa tuzlom i omogucilo brz i efikasan transport vojske i opreme izmedju ta dva mjesta. elekrifikacija je bitna jer ako dodje do sukoba bosnjaci ostaju u okruzenju i to nafte sto imaju moraju cuvati a struje ce vjerovatnjo biti i dalje za pogon elektricnih lokomotiva. a o ekonomskom znacaju povezivanja sarajevskog i tuzlanskog regiona nebih na ovoj temi. samo cu reci da bi bila ogromna.

koliko je meni poznato da OS BiH vise ne koriste minobacace 82/81 mm ostali su samo 60 i 120 mm. sad kakav je formacijski raspored to neznam. sto se tice bacaca od 40 mm znam samo da se granate za njih proizvode u BINASU u bugojnu.

teskih mitraljeza M60 je donirano 1000 komada u programu opremi i obuci brojno stanje danas nepoznato. u okviru istog programa je turska donirala 840 protivoklopnih raketa tipa MILAN (broj lansera je nepoznat) ovome se jos moze dodati nepoznat broj crvenih (ustvari "zelenih") strijela i lansera za njh. strijele su dosle jos za vrijeme rata i odradile su svoj posao, vidi se na snimci ovdje:

sto se tice danasnje mogucnosti protivoklopne borbe probosanskih snaga ona je sigurno na zavidnom nivou.
155_mm

#650 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Tacticus wrote: sto se tice opremljenosti OS po meni, a opet gledajuci region, trenutno je zadovoljavajuca sem artiljerije, jer sada nam je artiljerija samo srednje kategorije jer se naglasava mobilnost, ali sa penzionisanjem M-114 (sto razumijem jer to je samo modernizovana M-2 haubica iz 2 svjetkog rata) skoro da nemamo teske/dalekometne artiljerije, zato i govorim da bi ako niko vlada FBiH trebala malo uloziti da se razvije kakva solidna samohotka kalibra 155/52 i koju bi trebalo kupiti OS barem u 14 komada (12 za artiljeriski bataljon + 2 za rezervu i obuku) tako bi malo uposlili nasu industriju i ucinili je konkuretnom na trzistu u ovom aspektu

ukratko da sazmem, BiH ima dobre odbranbene snage koje imaju kapacitet za limitirana ofanzivna dejstva (kao protiv napad ili povrat nekih djelova teritorije), ali nisu (i netrebaju biti) nikakva ofanzivna sila
u potpunosti se slazem da se OS BiH po svemu (raspored i noruzanje tih snaga) moraju koncipirati kao cisto odbranbene snage ali sa visokim efektom odbrane.

artiljerija je za odbranu na bosanskom brdovitom terenu odlucujici faktor. na kratkim udaljeonstima su to minobacaci 120 mm zbog visokog ugla ubacivanja granate (moze da gadja i ciljeve iza brda). vojska federacije je nekad imala skoro 400 komada ovih minobacaca. brojno stanje danas nepoznato. slicu ulogu kao i minobacaci 120 mm imaju i haubice D30J 122 mm s tim sto haubice imaju veci domet ali manji ugao ubacivanja granate takozvanu vertikalnu elavaciju.

za gadjanje na vecoj udaljenosti su sigurno potrebne haubice u kalibru 155 mm. to sto su M114A2 penzionisane i nije toliko strasno ako su "penzioneri" i dalje u bosni. idealno bi bilo da se u okviru namjenske industrije razvije za pocetak barem vucna haubica u kalibru 155/52 jer bi i to imalo prodju na vanjskom trzistu (sa dobrom cijenom svakako). poslije bi se moglo u sa radnji sa nekim stranim partnerom na razvoju "haubice na kamionu" jer je tu potrebno automatski punjac i slicne stvarcice koje do sad nisu radjene u BNTu.
Post Reply