Hvala, prvi put "cujem".nellington wrote:Otprilike znači mrziti.
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- BSn
#626 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- Ajatolah_
#627 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Osjetiš.BSn wrote:Hvala, prvi put "cujem".nellington wrote:Otprilike znači mrziti.
- minjonja
#628 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
jel se pise ne cu na hrvatskom sad?
- nellington
#629 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Trenutačno se u Hrvatskoj za školsku upotrebu koristi 4. izdanje „Hrvatskoga pravopisa“ (Babić – Finka – Moguš) i „Pravopis hrvatskoga jezika“ (Anić – Silić). To često dovodi do zabune, jer postoje bitne razlike u tim pravopisima.
Npr.: negacija se u 4. izdanju BFM može pisati ne ću i neću, a u 7. izdanju BFM ne ću.
(No, za 5., 6., 7. i 8. izdanje BFM „Hrvatskog pravopisa“ nije izdano odobrenje za upotrebu u školama.)
A, u AS pravopisu negacija se piše neću.
Npr.: negacija se u 4. izdanju BFM može pisati ne ću i neću, a u 7. izdanju BFM ne ću.
(No, za 5., 6., 7. i 8. izdanje BFM „Hrvatskog pravopisa“ nije izdano odobrenje za upotrebu u školama.)
A, u AS pravopisu negacija se piše neću.
- ilo
#630 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
neću, nemam(inf. nemati), nemoj, nedostajati, nestati( -nestajati- nesvršen oblik) .. tih 5 je bilo zlatno pravilo .. jel' se šta promijenilo otkako sam završila srednju školu, ne znam ..
-
ja71
#631 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Svi nabrojani nemaju smisla bez onog "ne" ispred, pa bi ih zato bilo besmisleno razdvojeno pisatiilo wrote:neću, nemam(inf. nemati), nemoj, nedostajati, nestati( -nestajati- nesvršen oblik) .. tih 5 je bilo zlatno pravilo .. jel' se šta promijenilo otkako sam završila srednju školu, ne znam ..
- BSn
#632 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kako nemaju, npr. krenula majka da napravi neki zijan u kuhinji, a ti joj kazes: Ne, mati!ja71 wrote:Svi nabrojani nemaju smisla bez onog "ne" ispred, pa bi ih zato bilo besmisleno razdvojeno pisatiilo wrote:neću, nemam(inf. nemati), nemoj, nedostajati, nestati( -nestajati- nesvršen oblik) .. tih 5 je bilo zlatno pravilo .. jel' se šta promijenilo otkako sam završila srednju školu, ne znam ..
Je li se "naprimjer" pise skupa ili odvojeno? Meni je logicno skupa, al' sad dvojim.
Last edited by BSn on 31/03/2010 16:21, edited 1 time in total.
- Jara
#633 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da, kao i uz priloge koji isto glase kao pridjevi srednjeg roda koje si naveo.EdoI wrote:Riječca ne se uvijek piše odvojeno od glagola, osim u par izuzetaka: nemam, neću i još možda poneki kojeg se ne mogu sjetiti.Jack Be Nimble wrote:on nezna odgovor ili on ne zna odgovor - sta je tacno?
Dalje, uz pridjeve se piše sastavljeno, naprimjer: nevidljivo, neuračunljivo, nezanimljivo.
- simonese
#634 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nasa gramatika je k....
- atko
#636 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Mene ne nerviraju toliko pojmovi koji su nakrivo nasadjeni pa se takvi i zadrzali... poput: pretis lonac, digitron i sl
Nervira me kad neko npr kaze "pet marki"
pa jebo te cujes od 90% ljudi da se kaze pet maraka ... takve greske me iritiraju narocito kod mladjih generacija ...
Al jezik je takav da jednostavno ljudi teze da govore pogresno ... imam ja jednu anegdotu ... mali rodjak doso iz njemacke ... nas jezik jedva nabado ... i ko naucio on al pokupio neke izraze tipa "vode" ... kazem mu ja nije "vode" nego "ovdje" ... kroz pola sata on govori "vodje"
Nervira me kad neko npr kaze "pet marki"
Al jezik je takav da jednostavno ljudi teze da govore pogresno ... imam ja jednu anegdotu ... mali rodjak doso iz njemacke ... nas jezik jedva nabado ... i ko naucio on al pokupio neke izraze tipa "vode" ... kazem mu ja nije "vode" nego "ovdje" ... kroz pola sata on govori "vodje"
- minjonja
#637 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ima ih koji kazu " da se ne bih smo sada previse zadrzali..."lilla wrote:Mene interesuje zašto neki pišu "će mo"jOFLA wrote:Nakon dugih rasprava, nije prošlo.minjonja wrote:jel se pise ne cu na hrvatskom sad?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#638 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
duplo jeftinije
koliko je to?
koliko je to?
- Loulou
#639 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
plain vanilla wrote:duplo jeftinije![]()
koliko je to?
- atko
#640 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ili "na po' centra" dje je to 
- erni3
#641 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
lilla wrote:Je li vama čudno zvuči kad komentatori kažu, recimo: Ibrahimović je napravio pogrešku?
Zar nije lakše reći grešku? Ili sad ja griješim
Ne grijesis nego pravis pogresku
-
ja71
#642 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Haman se to "marki" toliko udomacilo da ja ne mogu da kazem sta je pravilnije.atko wrote: Nervira me kad neko npr kaze "pet marki"pa jebo te cujes od 90% ljudi da se kaze pet maraka ... takve greske me iritiraju narocito kod mladjih generacija ...
Nego stvarno da li je 5 vocki/vocaka, kruski/krusaka ?
- atko
#643 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Jezik je zanimljiv jer nije bas matematika ... 5 vocaka mi nekako para usi pa bih rekao 5 vocki... a opet 5 kruski mi totalno para usi pa bih rekao 5 krusakaja71 wrote:Haman se to "marki" toliko udomacilo da ja ne mogu da kazem sta je pravilnije.atko wrote: Nervira me kad neko npr kaze "pet marki"pa jebo te cujes od 90% ljudi da se kaze pet maraka ... takve greske me iritiraju narocito kod mladjih generacija ...
- Jara
#644 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nego, da li je pravilno 5 lopti ili 5 lopata?atko wrote:Jezik je zanimljiv jer nije bas matematika ... 5 vocaka mi nekako para usi pa bih rekao 5 vocki... a opet 5 kruski mi totalno para usi pa bih rekao 5 krusakaja71 wrote:Haman se to "marki" toliko udomacilo da ja ne mogu da kazem sta je pravilnije.atko wrote: Nervira me kad neko npr kaze "pet marki"pa jebo te cujes od 90% ljudi da se kaze pet maraka ... takve greske me iritiraju narocito kod mladjih generacija ...
Nego ( još jedno
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#645 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nego, da li je pravilno 5 lopti ili 5 lopata?Jara wrote: Jezik je zanimljiv jer nije bas matematika ... 5 vocaka mi nekako para usi pa bih rekao 5 vocki... a opet 5 kruski mi totalno para usi pa bih rekao 5 krusaka
Nego ( još jedno
a sta ga dodje povrćka?
-
Shoshana
#646 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Zavisi hoces li da se igras, ili ces da kopasJara wrote: Nego, da li je pravilno 5 lopti ili 5 lopata?![]()
![]()
Nego ( još jedno): Koliko ja znam
voćka je drvo, a voće je plod. Zar ne? Često se brkaju značenja ovih dviju riječi.
A sad, salu na stranu, ozbiljno pitanje... Ja sam to 'vocka' i povrcka' uvijek smatrala onim simpaticnim djecjim greskama. No - kako bi bio diminutiv od 'voce'?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#647 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
mozda vocence
a mozda i nije
a mozda i nije
- Jara
#648 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Dođe ga 3 KM.Toto wrote:a sta ga dodje povrćka?Jara wrote:Nego, da li je pravilno 5 lopti ili 5 lopata?![]()
![]()
Nego ( još jedno): Koliko ja znam
voćka je drvo, a voće je plod. Zar ne? Često se brkaju značenja ovih dviju riječi.
-
M na 2
#649 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Meni se fino zvuči:
vuzgorek = uzbrdo
nizdolek = nizbrdo
vuzgorek = uzbrdo
nizdolek = nizbrdo
-
M na 2
#650 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kod nas nema ni paukova ni konjovaminjonja wrote:e vidis, i mnozina kratkih imenica zna zbuniti.jOFLA wrote:Zvukovi prirode. Opuštajaći zvukovi. Srceparajući zvukovi. Zvukovi životinja.
Sinonim za zvukove je prema tome valjda 'zkurjaci' .
neki kazu zvuci, neki zvukovi. neki pauci, neki paukovi.
ima li neko pravilo za to?
meni je ljepse kad se koristi "ovi", ali onda bi bilo konjevi, kao i kljucevi.
kako se kaze u vasem kraju i kako su vas u skoli ucili?