Nijedan student bez obećane karte

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
sarajevo63

#626 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

*mima* wrote:
MUNAFIK wrote:

naravno Gras karta od 50 KM na godisnjem nivou je pravi nacin da se poguraju studenti, akademski gradjani :) ne mora se valjda objasnjavati kako? ali nie to ni do kese ni do bilo koga, ti ljudi ne znaju raditi a ruku na srce i ne moraju znati jer ih niko i ne pita...

50 km godisnja karta..koja inace kosta......766 km.....
Mora biti do nekoga. Znaju oni raditi. Rade za sebe.
Neka bude i 0 KM.
Ali prije toga je trebalo posjetiti Rektorat.
amrica

#627 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

MUNAFIK wrote:[

naravno Gras karta od 50 KM na godisnjem nivou je pravi nacin da se poguraju studenti, akademski gradjani :) ne mora se valjda objasnjavati kako? ali nie to ni do kese ni do bilo koga, ti ljudi ne znaju raditi a ruku na srce i ne moraju znati jer ih niko i ne pita...
EEE, Munafiku, sta izvali :shock: .... Cuj niko ih ne pita.... O glavi ti rade, kod njih su pare i moc odlucivanja, milioni miliona para, odredjuju ti plan i program studija, rokove, zaposljavaju profe i asistente, i cistacice i tete po SS.... odredjuju stipendije, finansiraju raznorazne bezveznjakovice da u ime studentskih organizacija putuju svijetom, izabranim placaju studijska putovanja po egzoticnim zemljama... blablabla
Odredjuju, u talu sa grasom, i cijene karata i smjestaja u domovima, i socijalnu pomoc, i sve ostalo.

A sad zavisi sa koje strane posmatras znaju li raditi svoj posao, sa stanovista obicnih ljudi, nemaju pojma, ali sa stanovista svoje stranke odlicno odrajuju sve.

Najbolji primjer ovo sa studdentima, cak i ako dobijete te karte, zvrcka je boli glava, 18 miliona KM ce biti prebaceno grasu, 'nako, a studenti usutkani za narednih 5 generacija.
Ispadoste sitna lova za potkusurivanje izmedju SDA, SBIH i sredjivanje internih talova.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#628 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by PipiDugaDevetka »

amrica wrote: ...Najbolji primjer ovo sa studdentima, cak i ako dobijete te karte, zvrcka je boli glava, 18 miliona KM ce biti prebaceno grasu, 'nako, a studenti usutkani za narednih 5 generacija.
Ispadoste sitna lova za potkusurivanje izmedju SDA, SBIH i sredjivanje internih talova.
http://www.noroblog.com/uploads/image/oyster(1).jpg
MUNAFIK

#629 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

PipiDugaDevetka wrote:
amrica wrote: ...Najbolji primjer ovo sa studdentima, cak i ako dobijete te karte, zvrcka je boli glava, 18 miliona KM ce biti prebaceno grasu, 'nako, a studenti usutkani za narednih 5 generacija.
samo mi nije jasno otkud cifra os 18 miliona KM... ljudi ili fakat namjerno grijese ili nemaju pojma pa pucaju cifre... nista licno, ali fakat me interesuje... nego odoh na protest :D
sarajevo63

#630 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

MUNAFIK wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
samo mi nije jasno otkud cifra os 18 miliona KM... ljudi ili fakat namjerno grijese ili nemaju pojma pa pucaju cifre... nista licno, ali fakat me interesuje... nego odoh na protest :D
Haj, pa javi kako je bilo
amrica

#631 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

@MUNAFIK

amrica wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
ili
:( :( :( :roll: :roll: :roll:

cirkus ilitivamga igranka, sami ste trazili

[b]Kešo: Premijer studentima nameće kupovinu karte kao uvjet za upis godine![/b]
Nekim studentima karta ne treba jer stanuju blizu, neki imaju svoja vozila..., kaže ministar Kešo
Autor: N. PILAVDŽIĆ
26.02.2010. 07:49

Obećanje premijera Besima Mehmedića da će studentima omogućiti jeftiniji javni gradski prijevoz izgleda da je samo mogućnost za nove marifetluke. Tako će se preko leđa studenata, a uz pomoć premijera i SBiH, preduzeće GRAS domoći dodatnih pet miliona KM, saznaje "Dnevni avaz".

Bez ankete

Premijerova računica ide ovako: 40.000 studenata množi se s 50 KM, koliko bi koštala godišnja studentska karta. To su dva miliona koje plaćaju studenti. Na to premijer izdvaja još dva miliona s pozicije Ministarstva saobraćaja te milion iz Ministarstva obrazovanja i nauke.

- Pet miliona samo za studentske karte bilo bi direktno dato GRAS-u. Ovo je ad hoc računica, bez ozbiljnih parametara i provedene ankete. Još je gore što premijer planira natjerati 40.273 studenta da kupi tu jeftiniju kartu. Kupovina karte bila bi uvjet za upis u narednu školsku godinu. To je nedopustivo. Nekim studentima karta ne treba jer stanuju blizu fakulteta, neki imaju svoja vozila, dosta studenata vozari na predavanja iz drugih bližih gradova... - rekao nam je ministar Safet Kešo.

Naljutili ministra

Ministra je ova proizvoljna računica premijera i direktora GRAS-a Hasana Bašića veoma naljutila i kaže da za toliki novac svi studenti mogu dobiti besplatnu kartu. Još više bio je šokiran kada mu je Bašić rekao da su studenti šverceri i da nanose štetu GRAS-u.

- Aproksimativno je pomnožio 34.800 studenata s 53 KM, koliko košta karta. Sve to je umnoženo za deset mjeseci. Kad se sve sabere, to je 18.440.000 KM. Bašić kaže da za toliko novca studenti oštećuju GRAS. Pa, to je nevjerovatno! I zato neću dopustiti da naše akademske građane bilo ko zloupotrebljava - poručio je Kešo.

Utvrditi koliko studenata želi kartu

Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta, kazao nam je da neće dopustiti da ovakve stvari idu preko njihovih leđa.

- Mi želimo da se uzme u obzir koliko studenata želi kartu. Drugo, treba tačno utvrditi model projekta. Ne znam uopće otkud ideja da se kupovina karte stavi kao obaveza za upis naredne godine. Parlament sve, pa i ovo, radi u interesu svih studenata - rekao je Bajrić.

////////////////////////////////////////////////////////////
26.02.10. u 10:21 od allba
Ministar je u pravu kad je rijec o kartama samo za redovne studente koji redovno davaju :-) godine.Jer ih ima dosta vjecitih studenata.Zato obavezno onim koji daju godinu za godinom.Ako bude besplatna onda ce svaki student trebalo netrebalo kupiti kartu.Karte nebi smjele sa popustom ici manje od 20,00KM.
26.02.10. u 10:26 od allba
Molim novinare da postave pitanje Ministru i direktoru GRS-a kako to da penzioneri iz RS imaju iste povlastice kod kupovine mjesecnih (besplatnih)kupona i ko to dotira.Ovo pitanje postavljam po 100 xi nemam ni od koga odgovora.
sarajevo63

#632 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

amrica wrote:@MUNAFIK

amrica wrote::lol: :lol: :lol: :lol:
ili
:( :( :( :roll: :roll: :roll:

cirkus ilitivamga igranka, sami ste trazili

[b]Kešo: Premijer studentima nameće kupovinu karte kao uvjet za upis godine![/b]
Nekim studentima karta ne treba jer stanuju blizu, neki imaju svoja vozila..., kaže ministar Kešo
Autor: N. PILAVDŽIĆ
26.02.2010. 07:49

Obećanje premijera Besima Mehmedića da će studentima omogućiti jeftiniji javni gradski prijevoz izgleda da je samo mogućnost za nove marifetluke. Tako će se preko leđa studenata, a uz pomoć premijera i SBiH, preduzeće GRAS domoći dodatnih pet miliona KM, saznaje "Dnevni avaz".

Bez ankete

Premijerova računica ide ovako: 40.000 studenata množi se s 50 KM, koliko bi koštala godišnja studentska karta. To su dva miliona koje plaćaju studenti. Na to premijer izdvaja još dva miliona s pozicije Ministarstva saobraćaja te milion iz Ministarstva obrazovanja i nauke.

- Pet miliona samo za studentske karte bilo bi direktno dato GRAS-u. Ovo je ad hoc računica, bez ozbiljnih parametara i provedene ankete. Još je gore što premijer planira natjerati 40.273 studenta da kupi tu jeftiniju kartu. Kupovina karte bila bi uvjet za upis u narednu školsku godinu. To je nedopustivo. Nekim studentima karta ne treba jer stanuju blizu fakulteta, neki imaju svoja vozila, dosta studenata vozari na predavanja iz drugih bližih gradova... - rekao nam je ministar Safet Kešo.

Naljutili ministra

Ministra je ova proizvoljna računica premijera i direktora GRAS-a Hasana Bašića veoma naljutila i kaže da za toliki novac svi studenti mogu dobiti besplatnu kartu. Još više bio je šokiran kada mu je Bašić rekao da su studenti šverceri i da nanose štetu GRAS-u.

- Aproksimativno je pomnožio 34.800 studenata s 53 KM, koliko košta karta. Sve to je umnoženo za deset mjeseci. Kad se sve sabere, to je 18.440.000 KM. Bašić kaže da za toliko novca studenti oštećuju GRAS. Pa, to je nevjerovatno! I zato neću dopustiti da naše akademske građane bilo ko zloupotrebljava - poručio je Kešo.

Utvrditi koliko studenata želi kartu

Adnan Bajrić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta, kazao nam je da neće dopustiti da ovakve stvari idu preko njihovih leđa.

- Mi želimo da se uzme u obzir koliko studenata želi kartu. Drugo, treba tačno utvrditi model projekta. Ne znam uopće otkud ideja da se kupovina karte stavi kao obaveza za upis naredne godine. Parlament sve, pa i ovo, radi u interesu svih studenata - rekao je Bajrić.

////////////////////////////////////////////////////////////
26.02.10. u 10:21 od allba
Ministar je u pravu kad je rijec o kartama samo za redovne studente koji redovno davaju :-) godine.Jer ih ima dosta vjecitih studenata.Zato obavezno onim koji daju godinu za godinom.Ako bude besplatna onda ce svaki student trebalo netrebalo kupiti kartu.Karte nebi smjele sa popustom ici manje od 20,00KM.
26.02.10. u 10:26 od allba
Molim novinare da postave pitanje Ministru i direktoru GRS-a kako to da penzioneri iz RS imaju iste povlastice kod kupovine mjesecnih (besplatnih)kupona i ko to dotira.Ovo pitanje postavljam po 100 xi nemam ni od koga odgovora.
Aproksimativno
KadSeMrtviProbudimo

#633 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by KadSeMrtviProbudimo »

moderator wrote:Eno ih 50ak sa kisobranima. Ispred zgrade Kantona.

od 40.000 studenata...
*mima*

#634 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Ruzno je vrijeme.....pada kisa.
sarajevo63

#635 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

Je l aproksimativno?
*mima*

#636 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

Velur cipelice......eiihhhhh
sarajevo63

#637 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

moderator wrote:
sarajevo63 wrote:
Je l aproksimativno?
A no sam ih broj'o i legitimis'o :)

Aproksimativno 50, eventulano 70. Bilo neke buke, zvizdanja ne znam sta je sad na terenu. Kisa pada a ja u velur cipelama :(
Odakle ti velur cipele?
KadSeMrtviProbudimo

#638 Re: Nijedan student bez obećane karte

izbrisah....
sarajevo63

#639 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

moderator wrote:
*mima* wrote:Velur cipelice......eiihhhhh
:lol: ako ima ko da je blizu, nek javi sta se desava. Hvala.
Naljutili su se, evo čuje se do GRAS-a.
KadSeMrtviProbudimo

#640 Re: Nijedan student bez obećane karte

sarajevo63 wrote:
moderator wrote:
*mima* wrote:Velur cipelice......eiihhhhh
:lol: ako ima ko da je blizu, nek javi sta se desava. Hvala.
Naljutili su se, evo čuje se do GRAS-a.

A šta kažu u GRAS-u, čuje li se kakva galama, kakvi su komentari...
*mima*

#641 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by *mima* »

A sta bi to moglo bit?
KadSeMrtviProbudimo

#642 Re: Nijedan student bez obećane karte

moderator wrote:
sarajevo63 wrote: Odakle ti velur cipele?
Dobio na lutriji :D

JA ih ne cujem a relativno sam blizu :( da nije sta bilo?
Možda su svi dobili po besplatnu godišnju, pa razgulili kući :D
sarajevo63

#643 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by sarajevo63 »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
moderator wrote:
sarajevo63 wrote: Odakle ti velur cipele?
Dobio na lutriji :D

JA ih ne cujem a relativno sam blizu :( da nije sta bilo?
Možda su svi dobili po besplatnu godišnju, pa razgulili kući :D
U GRAS-u kažu sad će sa Mehmedićem obrnut promotivni krug. Tramvajem, to mu je omiljeno vozilo.
samo_ovaj_put

#644 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by samo_ovaj_put »

cemu da se nadamo mi koji smo upisati u blokice od strane ljubaznih policajaca
amrica

#645 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

samo_ovaj_put wrote:cemu da se nadamo mi koji smo upisati u blokice od strane ljubaznih policajaca

OOOPPPPSSSS, ako niste najavili skup, mozete biti optuzeni za remecenje reda i mira, a za tim slijedi uplatnica sa najmanje dvije nulice, mozda i poziv na sud.... :run:

Nadam se da nisam u pravu :sad: i da su vas samo htjeli zastrasiti da odete.
amrica

#646 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by amrica »

Tražili obećane karte za prevoz
Studenti protestvovali bez najave, specijalci ih rastjerali
Danas se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo blizu 300 studenata koji su tražili ispunjenje datog obećanja i početak realizacije projekta StudID kojim bi studentima bile omogućene povoljnije karte za javni prevoz.

Studenti su najprije blokirali zvanični ulaz u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, zatim blokirali ulicu kod Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nešto kasnije i ulicu kod Doma Sindikata u Sarajevu.

"Pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo došlo je do spontanog okupljanja studenata, te je blokiran zvanični ulaz u zgradu Vlade KS. Nešto kasnije studenti su se okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH zbog čega je saobraćaj zaustavljen na deset minuta, a kasnije su se preselili ispred Doma Sindikata gdje je također saobraćaj bio nakratko zaustavljen dok specijalci nisu došli i rastjerali studente", kazao je za Sarajevo-x.com član Alternativnog studentskog pokreta Suvad Cibra.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić kazao je kako je novac za subvencioniranje karata obezbijeđen, te su ovi protesti bili nepotrebni.

"Određena grupa građana danas se okupila ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, te sam ja tražio od sekretara da pozove njihove predstavnike kako bih im dokumentovao to da je obećanje ispunjeno. Ja sam upravo Skupštini Kantona Sarajevo proslijedio Nacrt budžeta u kojem je izdvojeno tri miliona maraka za subvencioniranje studentskih karata", kazao je premijer Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić za Sarajevo-x.com nedugo nakon održanih protesta.

Inače, nedavno je Alternativni studentski pokret organizovao masovne studentske proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Tada su studenti uputili pojedinačne zahtjeve premijeru Besimu Mehmediću tražeći da ispuni dato obećanje i omogući realizaciju projekta StudID zahvaljujući kojem bi, izuzev drugih pogodnosti, studenti imali i povoljnije karte za javni prevoz.

"Ja sam svoje obećanje ispunio Nacrt budžeta u kojem je izdvojeno tri miliona KM za subvencioniranje studentskih karata Vlada Kantona Sarajevo je odobrila i Nacrt je poslan skupštinskim službama", naglasio je Mehmedić.

Prema riječima portparola MUP-a Kantona Sarajevo Irfana Nefića studenti su se danas u 12 sati neorganizirano i spontano okupili ispred zgrade Vlade KS, zatim su nakratko obustavili saobraćaj kod zgrade Predsjedništva, a onda i kod Doma Sindikata. Nisu zabilježeni nikakvi incidenati, a policija je legitimisala nekoliko učesnika protesta radi eventualnog poduzimanja daljnjih mjera.
clav

#647 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by clav »

oko ovih brojki od 18M i nacina na koji je vrli ministar sve to upakovao jednostavno nije istina. ocito je da pucaju talovi sbih - sda, pa se krompir prebacuje iz jednih usta u druga.

sto se tice danasnjih protesta:
od 38.000 studenata dodje 400 studenata, u roku od pola sata ostade 150. kisa, ne mogu mrsko mi, hladno mi jarane.. na kraju besim posla interventnu na oko 70 studenata, a da nije bio jedan stariji krupni policajac dobili bi degenek samo tako. ovo oko blokica, mozda ce neko dobiti prijavu za remecenje javnog reda i mira, ali je mala vjerovatnoca. u blokice se zapisuje uvijek kada se neko legitimise, a ovo legitimisanje je bilo preventivno.

sve u svemu sve kritike na racun studenata su vise nego opravdane, i realno ne zasluzujemo bolje od sda-sbih.
MUNAFIK

#648 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by MUNAFIK »

Evo bio na protestu i sta da kazem, za mene (koji sam realan) ovo je ispalo dobro :) Dosli su ljudi i svaka im cast nekih 300-350 studenata, i sve kritike na racun studenata trebaju se upucivati na racun onih 38 000 i kusur studenata koji nisu dosli. Moji motivi za podrsku ovome su jasni i iznio sam ih vise puta. Oni koji su dosli su zaista nada za ovo nase drustvo, ti isti ce doci na na svake sljedece proteste koji budu bili a ovi ostali, pa zar nekoga iznenadjuje sto je vecina studenata pasivna??? mene ni najmanje tako da je svaki skup uspjeh u ovom gradu (sto se studenata tice)... i jos jednom svaka kritika ide i treba da ide pasivnoj masi, a ne ovim pojedincima...

Nego vidio sam da je policija zapisala neke studente, ma ne sikirajte se nista, to je samo da se zna da su bili na radnom mjestu, standardna procedura. Siguran sam da nece biti nikakvih posljedica...
minjonja

#649 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by minjonja »

napisano danas u 12:54. ne znam cemu taj fazon sirenja dezinformacija. tacno se sjecam da sam tad pogledala na sat i da nas je bilo tristotinjak.

ja sam zadovoljna danasnjim protestima. puno nas je i bilo kad se skonta da su nenajavljeni protesti. mislila sam da ce nas biti desetak, iskreno. bas sam se pozitivno iznenadila brojem. evo vidim mehmedic govori da su pare obezbjedjene. kladim se da ne bi tako bilo da nije bilo protesta. jedva cekam jeftiniju kartu. opet me srce boli jer sutra moram sugavom grasu dati 33KM.

sljedeci korak mora biti protest u vezi studentskih domova. ima li iko info sta su rekle vlade SBK i HNK? jesu li obezbjedili novac ili sada studenti moraju davati puno iznos?

btw, spominjete cifre kako je malo 300 studenata od 40 000. koliko sarajevo ima gradjana? koliko je ljudi bilo na protestima u februaru prije dvije godine?
homar

#650 Re: Nijedan student bez obećane karte

Post by homar »

Iskrene čestitke ovoj grupi studenata koja je došla na proteste, a ovima pljuvačima na daljinu neka se stide. Ja nisam student, nisam ni znao za proteste, a sigurno bih došao. Prijedlog za ubuduće, da nebi davali povoda da se neko kazni, da se protesti uredno najave, veća medijska priprema, uspjeh je zagarantovan.
Locked