Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
armin_jocker

#626 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

vrtlar wrote:
armin_jocker wrote:
safran wrote:Sad pročitah ovaj zadnji post. Sve aktivnosti u plasteniku koje si naveo imaju smisla - međutim, nemoj se zavaravati - prošla godina je bila specifična, kiša nije pala više od tri mjeseca - faktički cijelu sezonu plodonošenja. Kad nema vlage nema ni plamenjače. Nova godina - nova nafaka.
Kao sto ti rece prosla godina je bila specificna i povoljna, mada je i prosle godine bilo dosta plamenjace, kod mene nije hvala bogu, ali bilo je, vidim po komentarima ljudi. Mnogo vise sam se educirao, puno vise vremena provodio, malo kvalitetnije posadio, sa vecim rastojanjem izmedju biljki, puno vise ventilaceije, napravio sam otvore s obje strane plastenika koji su u toku dana bili otvoreni, nekad i preko noci, ako su noci bile svjezije zatvorim i to je to.

Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...

Pozdrav Armine dobro dosao u klub bastoljubaca.List zove(Bazge) se upotrebljava za biljne usi vrtnih musica i muha.Po tvojim slikama vidim da nisi okrecio plastenik.Posto je prosla god bila prevruca to se radi radi reflekcije svjetlosti i manjeg zagrijavanja kad su velike vrucine .A ima i preventivno dejstvo posto bijela boja odbija biljne vasi.I moras paziti na plodored i druge stvari.Plastenicka proizvodnja je dosta kompliciranija nego vanjska a sam si napisao na pocetku da se treba vise raditi u plasteniku.I Plemenjacu nikad ne unistimo mikroorganizmi su uvijek tu samo cekaju pogodno vrijeme( vlaznost).Zato se radi plodored i higijena i preventivna zastita.Plemenjaca se pojavljuje skoro uvijek krajem juna pocetkom jula.Biljka zahvacena ovim patogenom je kao plamenom spaljena zato je dobila naziv plemenjaca.Preventiva je ako neko nece hemijska sredstva 3 velike kasike sode bikarbone 5 l vode i 3 kasike ulja od suncokreta pomijesati i prskati cijelu biljku
Hvala na dobrodoslici. plastenik nisam krecio proslu sezonu, neznam jesi li primjetio al plastenik je staklenik, plastenik, jedan dio je u staklu, a krov i jedan dio u najlonu( prve dvije sezone je to bila obicna folija kupljena u penny plusu, ove godine razmisljam da kupim kvalitetniju foliju i konstrukciju za plastenik, al neznam koliko mi je to isplativo i koliko cu imati novca da izdvojim za to, jer treba mi bar 300 -400 KM za plastenik, konstrukciju i foliju, a recimo ja sam prosle godine potrosio maximalno 50-60 KM za najlon,kvalitetnu presadu i sve ostalo za plastenik.
Juce sam posadio sjemena koja sam ostavio od svojih plodova iz plastenika iako sam cuo da ce to jako tesko da bude rodno i kvalitetno, pa me zanima ima li neko slicnih iskustava, tj da li je proizvodio sebi presadu od vlastitih plodova i koliko je to isplativo i uspjesno? pokusao sam kod nas naci neko kvalitetnije sjeme al tesko, ima nekih hibrida F1 ali su pakovanja po 500 ili 1000 kom i to mi se ne isplati jer mi ne treba toliko! Ima li neko ovdje ko je voljan ili pokloniti ili prodati neko kvalitetno plastenicko smjeme paradajza, paprika, itd hvala
pemanapemani

#627 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

armin_jocker wrote:Zna li neko gdje se u Sarajevu po nekim razumnim cijenama ima kupiti folija za plastenik, ja sam pronasao u agrikomu, ali je 1 KG oko 10 maraka, mislim da je to dosta skupo, na piku sam pronasao i cijenu od 6,5 KM po kilogramu, ali nema u sarajevu, tuzla, kalesija i nece niko da dostavi u Sarajevo samo najlon, trebalo bi mi 30- 40 m2 dimenzije 8 x 4,5 bi bile savrsene
Pozdrav

Nedavno se otvorila trgovina poljoopremom u blizini stupske petlje. Tačnije, kada ideš od aerodroma nekih stotinjak metara prije petlje sa desne strane. Najlon 7 KM kilogram. Čikica ga je nahvalio, kaže da može izdržati najmanje četiri godine. Širina najlona je 8 metara.
Prošle godine sam bio na predavanju kojeg je držao profesor Omer (ne mogu se sjetiti prezimena) i on preporučuje isključivo papriku "vedrana" za sadnju u plastenicima na području Sarajeva. Takođe, preporučio je zadrugu Bios u Visokom za kvalitetna sjemena i sadnice.

Prošle godine sam sadio neku papriku (nisko stablo). Vjerovatno je plodnija ova vedrana (visoko stablo), ali onakav ukus paprika ne bih mijenjao za kvantitet. Ove godine ću probati sa vrstom "šorkošari" i "slonovo uho".
flag

#628 Re: Bášča

Post by flag »

Masala, cije je ovo? Tvoje Mu'mine?
Mu'min wrote:Image
Mu'min

#629 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar i safran

nemojte me mlatiti, da ću svakom po 1 onu dinju. :D
"Bidnemo" jarani. :)

P.S. Šta je pipun? :)

flag

da, da moja. eh da vidiš i ostalih slika, ja 1001 gledo i svaki put zakujem očima.
Al ne smijem brate objavljivati, vidiš nama prijete po forumu, da će mlatiti. :D
immuno

#630 Re: Bášča

Post by immuno »

dinja se u hercegovini zove pipun ma znas nase hercegovce oni brez pipuna,tepe,i saransaka nemogu :lol:
flag

#631 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:
flag

da, da moja. eh da vidiš i ostalih slika, ja 1001 gledo i svaki put zakujem očima.
Al ne smijem brate objavljivati, vidiš nama prijete po forumu, da će mlatiti. :D
E ne valja ti to, nisi trebao priznati... Sada si dobio i treceg za degenek, i ja bih da te mlatim zbog ovog :mrgreen: ! Salim se naravno. Bravo majstore. Masala dinje, svaka cast! Koji ti je ovaj zuti krupni paradajz?

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#632 Re: Bášča

Post by Toto »

ta zuta je kavada :D
Mu'min

#633 Re: Bášča

Post by Mu'min »

immuno
hvala za info, nisam znao. :)

Toto
ne zbunjuj me sa novim izrazima. :)

flag
to je sorta od moje rahmetli nene, koju preko 30 godina iz sezone u sezonu sijemo.
A dinje su bile relativno uspješne prošle sezone. Valja ove godine pojačati broj sadnica. :)

ms
Mu'min
flag

#634 Re: Bášča

Post by flag »

Toto wrote:ta zuta je kavada :D
Mu'min wrote: Toto
ne zbunjuj me sa novim izrazima. :)

flag
to je sorta od moje rahmetli nene, koju preko 30 godina iz sezone u sezonu sijemo.
A dinje su bile relativno uspješne prošle sezone. Valja ove godine pojačati broj sadnica. :)

ms
Mu'min
Ma to Toto namjerno :D nama sukne ovaj svoj hercegovacki lokalizam, ali hvala Totu na informaciji.
Jeli ti Mu'mine dinja kalemljena ili iz sjemena. Moje (dvije sadnice kalemljene) su lani bile k'o ova tvoja druga - manja. Ali su bile predobre, ukus se ne moze porediti sa pijacnim pipunom . Kakav je ukus ove kavade :D ? Svaka vam cast... 30 godina sacuvati sjeme... bas je za svaku pohvalu.
Mu'min

#635 Re: Bášča

Post by Mu'min »

nisu bile kalemljene, iz domaćeg običnog sjemena (nije ni kupovno sjeme).
Jedino što sam uradio jeste sijao u lončiće i poslije na njivu. A sve su te veličine bile više manje.

A mi ćemo Totu kako ufatiti na samo i izbiti iz njega sve "strane riječi" :)
Oticon

#636 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ja još čekam sa sadnjom rasada (lokacija Sarajevo).Je li kasno sad za vikend? Nekako kad vidim ovaj snjeg sve mislim još je rano.
Za flag: Radnja na okretaljci Ilidža je isto Agricor i trenutno je slična ponuda ali očekuju nove isporuke.
Mumine svejedno je, je li dinja, melon, pekun, pipun ili pepun, važno je da je uspjelo i da je ukusno :razz: i za kavadu svaka čast, meni je to najukusnija sorta.
Mu'min

#637 Kada paradajze sijati?

Post by Mu'min »

Oticon

ako ti šta pomaže ja ću sijati između 5-8.marta.
Eto orientacije radi, kako radimo ostali.
za 7 dana nikne sjeme + 14 dana za pikiranje i to je 21 dana, 3 hefte i već smo oko 1. aprila.
ako misliš na otvorenom saditi do 1. maja nema se šta tražiti možda i 15. maja.
A za mjesec (od 1.apr. do 1.maja) ili čaka mjesec i po će sadnica narasti dovoljno da ide na njivu.
Pod uslovom da imaš normalne uslove.
Sijati prije BEZ odgovarajućih uslova je samo još gore, zato nema žurbe.
Ako si slabo obučen, izlazak vani prije vremena znači samo problem a ne zagrijavanje. :)
Last edited by Mu'min on 29/02/2012 11:51, edited 1 time in total.
Oticon

#638 Re: Kada paradajze sijati?

Post by Oticon »

Hvala Mumine... ja sam početnik već treću sezonu :? i uvijek neke greške...ili prerano ili prekasno ili pregusto, ili nedovoljno zaljevanje ili previše zaljevanja :? ... ali ne odustajem.
Mu'min

#639 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Službeno je još zima pa da bar gledamo slikice dok ne počne prava akcija.
Evo moje prošlo godišnje sezone:
Image
safran

#640 Re: Bášča

Post by safran »

immuno wrote:dinja se u hercegovini zove pipun ma znas nase hercegovce oni brez pipuna,tepe,i saransaka nemogu :lol:
a kamo raštika :lol: :lol: :lol:

Nego Toto se našali a vidim da se primilo pa da ispravim na vrijeme - kavada je paradajz generalno, ne samo ovaj žuti.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#641 Re: Bášča

Post by Toto »

safran wrote:
immuno wrote:dinja se u hercegovini zove pipun ma znas nase hercegovce oni brez pipuna,tepe,i saransaka nemogu :lol:
a kamo raštika :lol: :lol: :lol:

Nego Toto se našali a vidim da se primilo pa da ispravim na vrijeme - kavada je paradajz generalno, ne samo ovaj žuti.
:D :D
Image
safran

#642 Re: Bášča

Post by safran »

Ma jok, samo pirijan ili pod ulje - valja meni motati.
Banksy

#643 Re: Bášča

Post by Banksy »

armin_jocker wrote: Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...
Obrano mlijeko probaj u omjeru 6/1, dobro je kao prevencija protiv plamenjače, ili kad je biljka tek napadnuta, kasnije ništa ne pomaže.
Žaru, 1kg na 10l vode, ostavi 24 sata, pa odmah koristi. Ne ostavljaj duže, jer onda fermentira, pa je moraš razrijediti vodom. To je odlično protiv lisnih ušiju na paradajzu ili na bilo kojoj drugoj kulturi. Najbolje je kao prevencija jednom sedmično kopriva, jednom mlijeko. Koprivu takođe koristi za zalijevanje, za jačanje biljke.
Protiv gljivičnih oboljenja, najbolje za zaštitu krastavaca, koristi preslicu. 1 kg na 10 l vode, stoji 24 h, onda stavi nek ti proključa pa kuha pola sata, ohladi, procijedi, pa razrijedi vodom u omjeru 1 (preslice)/5 (vode).
Slike su ti odlične, dobro ti ide,
Sretno
Oticon

#644 Re: Bášča

Post by Oticon »

Safran je napisao: Nego Toto se našali a vidim da se primilo pa da ispravim na vrijeme - kavada je paradajz generalno, ne samo ovaj žuti.

da mi se hoće rasad primiti kao ova kavada :lol: :lol: :lol:
Mu'min

#645 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo danas prvi put u životu probao ukiseljene čili Jalapenjo early i mogu reći da su fenomenalne.
Sočno ko bostan.
Ko stvorene za početnike u gutanju ljutog. :D
Ako igdje naletite u trgovini na tu sortu, preporučujem.
Ja slučajno prošle godine ukiselio 2 galončića ljutača i među njima i par tih Jalapenjo. :)
vrtlar

#646 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ja danas dobi ove ljute papricice iz Meksika.Zovu se antillais ,navodno ova ima preko 150 000 scovilla.Nema veze lijepe su na izgled a bogme i ljute i te kako.Ja cu njih u tegle a kazu moze se i sos praviti.

Image
armin_jocker

#647 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

pemanapemani wrote:
armin_jocker wrote:Zna li neko gdje se u Sarajevu po nekim razumnim cijenama ima kupiti folija za plastenik, ja sam pronasao u agrikomu, ali je 1 KG oko 10 maraka, mislim da je to dosta skupo, na piku sam pronasao i cijenu od 6,5 KM po kilogramu, ali nema u sarajevu, tuzla, kalesija i nece niko da dostavi u Sarajevo samo najlon, trebalo bi mi 30- 40 m2 dimenzije 8 x 4,5 bi bile savrsene
Pozdrav

Nedavno se otvorila trgovina poljoopremom u blizini stupske petlje. Tačnije, kada ideš od aerodroma nekih stotinjak metara prije petlje sa desne strane. Najlon 7 KM kilogram. Čikica ga je nahvalio, kaže da može izdržati najmanje četiri godine. Širina najlona je 8 metara.
Prošle godine sam bio na predavanju kojeg je držao profesor Omer (ne mogu se sjetiti prezimena) i on preporučuje isključivo papriku "vedrana" za sadnju u plastenicima na području Sarajeva. Takođe, preporučio je zadrugu Bios u Visokom za kvalitetna sjemena i sadnice.

Prošle godine sam sadio neku papriku (nisko stablo). Vjerovatno je plodnija ova vedrana (visoko stablo), ali onakav ukus paprika ne bih mijenjao za kvantitet. Ove godine ću probati sa vrstom "šorkošari" i "slonovo uho".
Nisam te bas dobro skontao gdje tacno se nalazi ova prodavnica, znaci od aerodroma prema stupskoj petlji, jel rodjem one interexe, pijacu, pumpu, jel tu negdje, ili sam fulio? zna li neko koliko uopce dodje u 1 Kg te folije kvadrata, tj koliko mi je kg potrebno za 40m2 folije??
Sto se tice smjemena i ja sam cuo da su u visokom kvalitetna, da li je to ta lokazija nisam siguran, ali ovog covjeka u hotonju prije vogosce gdje sam ja kupio prosle godine presadu svi hvale, a i blizu je, bas juce kad sam bio u agrikomu prodavac mi nahvali tog ciku i njegov presad, stvarno je kvalitetna prozivodnja, eh sad je pitanje da li ce ove godine biti skuplja zbog ovog snijega i svega ostalog neznam.
Ciko se zove Adil i ja sam ga juce zvao da vidim hoce li biti presade i dobio potvrdan odgovor, pa ako nekome bude trebalo neka se javi ja cu ostaviti njegov broj mob, ciko se zove Adil
vrtlar

#648 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:quote="armin_jocker"]

Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...

Nema veze sto je staklo trebao si okreciti moze se i ona mreza staviti ali ona je preskupa.Ja nekih 15 god ne kupujem rasad sve sam proizvodim i uvijek mi je super jer znam sta stavljam i cime prskam.
Pokusaj nabaviti sjeme paprika sorte Amanda,delfina i madonu ovo su sorte koje mogu i vani ali su kao bolje za plastenicku proizvodnju.Od ove delfine plod je deblji ja jedan i po put ako se gaji u plasteniku.A od paradajza
daje izuzetan rod u plasteniku sorta fenomen i dos mercados i crvena stijena.Ima jos sorti ali napisace jos neko.
armin_jocker

#649 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

vrtlar wrote:
armin_jocker wrote:quote="armin_jocker"]

Nema veze sto je staklo trebao si okreciti moze se i ona mreza staviti ali ona je preskupa.Ja nekih 15 god ne kupujem rasad sve sam proizvodim i uvijek mi je super jer znam sta stavljam i cime prskam.
Pokusaj nabaviti sjeme paprika sorte Amanda,delfina i madonu ovo su sorte koje mogu i vani ali su kao bolje za plastenicku proizvodnju.Od ove delfine plod je deblji ja jedan i po put ako se gaji u plasteniku.A od paradajza
daje izuzetan rod u plasteniku sorta fenomen i dos mercados i crvena stijena.Ima jos sorti ali napisace jos neko.
Hvala na savjetu, znaci ove godine krecim, obicni krec, jel? Sto se tice sjemena trazio sam ali nisam pronasao, ove obicne ne bi kupovao jer neznam koliko su kvalitetne za plastenik. gdje se vi nalazite, imate li slucajno sjemena za prodati ili znate gdje bi mogao kupiti? Ja sam posadio u kontejnere od stiropora prije dva dana sjemena paprika i paradajza koje sam ostavio od svojih plodova proslogodisnjih, al kazu da ce to tesko uspjeti.
vrtlar

#650 Re: Bášča

Post by vrtlar »

armin_jocker wrote:

Hvala na savjetu, znaci ove godine krecim, obicni krec, jel? Sto se tice sjemena trazio sam ali nisam pronasao, ove obicne ne bi kupovao jer neznam koliko su kvalitetne za plastenik. gdje se vi nalazite, imate li slucajno sjemena za prodati ili znate gdje bi mogao kupiti? Ja sam posadio u kontejnere od stiropora prije dva dana sjemena paprika i paradajza koje sam ostavio od svojih plodova proslogodisnjih, al kazu da ce to tesko uspjeti.

Ne znam ko ti je rekao da tvoj rasad nece valjati naravno nece valjati ako ne uradis kako treba.Ja nisam u Bih i da imam sjemena ne bih ti ga prodao nego dao.Ja sam ostavio jos za dvije osobe kojima sam obecao zao mi je stvarno sto ti ne mogu dati sjemena.Da obicni krec ali samo ako bude godina kao prosla.
Post Reply