Hvala na dobrodoslici. plastenik nisam krecio proslu sezonu, neznam jesi li primjetio al plastenik je staklenik, plastenik, jedan dio je u staklu, a krov i jedan dio u najlonu( prve dvije sezone je to bila obicna folija kupljena u penny plusu, ove godine razmisljam da kupim kvalitetniju foliju i konstrukciju za plastenik, al neznam koliko mi je to isplativo i koliko cu imati novca da izdvojim za to, jer treba mi bar 300 -400 KM za plastenik, konstrukciju i foliju, a recimo ja sam prosle godine potrosio maximalno 50-60 KM za najlon,kvalitetnu presadu i sve ostalo za plastenik.vrtlar wrote:armin_jocker wrote:Kao sto ti rece prosla godina je bila specificna i povoljna, mada je i prosle godine bilo dosta plamenjace, kod mene nije hvala bogu, ali bilo je, vidim po komentarima ljudi. Mnogo vise sam se educirao, puno vise vremena provodio, malo kvalitetnije posadio, sa vecim rastojanjem izmedju biljki, puno vise ventilaceije, napravio sam otvore s obje strane plastenika koji su u toku dana bili otvoreni, nekad i preko noci, ako su noci bile svjezije zatvorim i to je to.safran wrote:Sad pročitah ovaj zadnji post. Sve aktivnosti u plasteniku koje si naveo imaju smisla - međutim, nemoj se zavaravati - prošla godina je bila specifična, kiša nije pala više od tri mjeseca - faktički cijelu sezonu plodonošenja. Kad nema vlage nema ni plamenjače. Nova godina - nova nafaka.
Sto se tice zastite biljke prskanjem probao sam sa kombinacijom cvijeta zove kao i lista zove sa zarom, ostaviti u vodi najmanje 24 h i onda sam tim prskao stabla i zaljevao zemlju, pokazalo se doasta korisnim, kao i otopina domaceg miljeka sa vodom u omjeru 1:10, znaci na 1 l mlijeka 10 litara vode i time prskao biljke ...
Pozdrav Armine dobro dosao u klub bastoljubaca.List zove(Bazge) se upotrebljava za biljne usi vrtnih musica i muha.Po tvojim slikama vidim da nisi okrecio plastenik.Posto je prosla god bila prevruca to se radi radi reflekcije svjetlosti i manjeg zagrijavanja kad su velike vrucine .A ima i preventivno dejstvo posto bijela boja odbija biljne vasi.I moras paziti na plodored i druge stvari.Plastenicka proizvodnja je dosta kompliciranija nego vanjska a sam si napisao na pocetku da se treba vise raditi u plasteniku.I Plemenjacu nikad ne unistimo mikroorganizmi su uvijek tu samo cekaju pogodno vrijeme( vlaznost).Zato se radi plodored i higijena i preventivna zastita.Plemenjaca se pojavljuje skoro uvijek krajem juna pocetkom jula.Biljka zahvacena ovim patogenom je kao plamenom spaljena zato je dobila naziv plemenjaca.Preventiva je ako neko nece hemijska sredstva 3 velike kasike sode bikarbone 5 l vode i 3 kasike ulja od suncokreta pomijesati i prskati cijelu biljku
Juce sam posadio sjemena koja sam ostavio od svojih plodova iz plastenika iako sam cuo da ce to jako tesko da bude rodno i kvalitetno, pa me zanima ima li neko slicnih iskustava, tj da li je proizvodio sebi presadu od vlastitih plodova i koliko je to isplativo i uspjesno? pokusao sam kod nas naci neko kvalitetnije sjeme al tesko, ima nekih hibrida F1 ali su pakovanja po 500 ili 1000 kom i to mi se ne isplati jer mi ne treba toliko! Ima li neko ovdje ko je voljan ili pokloniti ili prodati neko kvalitetno plastenicko smjeme paradajza, paprika, itd hvala