Moj dedo je otkrio 17 ovih "snajperista" koji su gadjali po civilima iz stanova, sa zgrada itd. Cak se jednom od tih i "postavljao" jer nije mogao da skonta odakle gadja
Snajperisti u Sarajevu..
-
Alive
#626 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da se pohvalim
Moj dedo je otkrio 17 ovih "snajperista" koji su gadjali po civilima iz stanova, sa zgrada itd. Cak se jednom od tih i "postavljao" jer nije mogao da skonta odakle gadja

- vinnie_jones
#627 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imam jednog komšu koji je većinu rata proveo u protiv diverzantskoj jedinici u kojoj je dužio pasivu a nekoliko ljudi mi je pričalo da je veoma studiozno pristupao obavljanju zadataka, zašteka se i po nekoliko sati ne mijenja položaj dok mu šta ne naleti, ljeto/zima/kiša/snijeg/vjetar ništa mu ne smeta, uvijek je spreman na čeki.
Imao je platnenu vrećicu u kojoj je čuvao čahure od "korisno utrošene municije" koju je poslije nekog vremena prestao da nosi iz praktičnih razloga, dobar čova pravo i dan danas mi je drago kad ga vidim, ne znam zašto.
Imao je platnenu vrećicu u kojoj je čuvao čahure od "korisno utrošene municije" koju je poslije nekog vremena prestao da nosi iz praktičnih razloga, dobar čova pravo i dan danas mi je drago kad ga vidim, ne znam zašto.
-
kv99
#628 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa kolike su bile te snage HOS-a ? Divizije pa da je bilo jedan na jedan ( Divizija HOS-a- Divizija tzv JNA ) ? Brigada ? Bataljon ? Ceta ? Vod ? Kolike su bile te snage o kojima ti pricas pa je bilo potrebno da citava jedna divizija dobije zadatak vec u februaru 1992 ?paradox71 wrote:Izgleda da si preskočio podatak da su snage HOS-a bile na Babanovcu 28.02.92.,ujedno su prisutni bili u kupreškoj rijeci iza Titove vile nadomak Bugojna, i još na nekim značajnim mjestima,al ajde.kv99 wrote:paradox71 wrote:
Slučajno naletih na ovaj post,pa pitanje, što je čudno što je prvi zadatak obavio 1.Marta 1992. ?
Naime, jedinice HOS-a su bile na Babanovcu po vikendicama i u hotelu 28.02.1992 (mjesec je imao 29 dana).
Procijena je bila da se radi na budućem spajanju centralne Bosne sa poteza Vlašić-Turbe-Jajce sa Bugojnom i Donjim Vakufom sa Ključom,Sanskim Mostom,Prijedorom i bihaćkom regijom.
Sreća je za srpsku stranu što je imala dobre obavještajne podatke i samim pokretom jedne jedinice sa 200 ljudi krenula prema Bababovcu. HOS-ovci su se prepali i nagulili u Travnik.
Zadatak 30.divizije je bila da stavi pod kontrolu potez od Kotor-Varoši pravac Vlašić-Turbe-Komar-Kuprešku visoravan-Vitorog-Golija-Dinara.
Za informaciju više, prevoj "Smetovi" je zaposjelo oko 30 vojnika,ništa specijalno ni obučeni ni naoružani sa l/n i jednim b/k i bez artiljerije. Formirana je 1.Vlašićka brigada koji su preuzeli položaj i sreli se sa zamjenikom načelnika milicije Travnik,ništa spektakularno.
Druga bitna stvar je, što su regularne jedinice JA bile u kasarni u Travniku i Smetovi su zaposjednuti i radi evakuacije istih.
E pa šteta po drugu stranu što se to zbilo 1.Marta, 3. bi već bilo kasno.
Pa ne bi bilo cudno da se ne tvrdi kako je tzv JNA bila neutralna i kako je "rat " poceo pogibijom srpskog svata u Sarajevu. Sve ovo sto si ti naveo nije cudno kada se zna da je tzv JNA pocela da izvodi borbena dejstva mnogo prije pogibije svata i da nije uopste bila neutralna. Drago mi je da si potvrdio ono sto se i te kako negira.
I lahko je bilo zauzeti Smetove sa 30 vojnika kada je na drugoj strani bilo ...0 vojnika. Ti pricas o zadacima koje je u februaru 1992 imala divizija dok je na drugoj strani u to vrijeme vod bila misaona imenica.
JNA je bila prisutna više decenija na cijelom svom prostoru,e sad pitanje dali je moguće da se u jednom danu donese odluka tzv. predsesdništva BiH da se JNA povuče a svaki vojnik koji se nađe na teritoriji BiH smatra neprijateljskim ?
Zamislite da nakon ujedinjenja Njemačke njena vlada proglasila Sovjetsku vojsku okupatorskom,i da smatra svaki sovjetski vojnik neprijateljskim,sa dekretom da se isti neutrališu,MTS zarobi/zaplijeni ... besmisleno.
Koliko se dugo nakon sporazuma ujedinenja sovjetske trupe povlačile, a 1992. se nije dalo prostora da se JA povuče ni 2 km,nije samo primjer presječene kolone u Sarajevu i Brčanska Malta,masu primjera imamo i u zapadnom dijelu Bosne gdje su muslimanske snage otvorili vatru na kolone JNA u povlačenju,konkretno na autobuse.
Povlačenje vojske i stvaranje nove je malo dugotrajniji proces koji se pravi sporazumima u mirnim uslovima a ne u roku nekoliko dana.
I eto,kako krvavi rat prođe,tako se napravi i kakva-takva OS BiH,povukoše se prije toga sve "strane jedinice",uništi se višak naoružanja,etnički se očistiše teritorije na sve tri strane,povratak dozvoljen,bezbjednost na nivou,sloboda kretanja kroz BiH nije upitna.
Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma,mogli su i strani stručnjaci pomoći u riješavanju krize na početku,ali eto NIJE IM BILO U INTERESU,a mi ćemo i dalje pljuvati po forumima jedne na druge.
JNA je bila prisutna vise decenija ali ona vojska koja je dobila zadatak da zauzme polozaje od Skender -Vakufa pa do Dinare to nije bila JNA. Da je bila JNA ne bi zauzimala te polozaje. Da je bila JNA ne bi pola godine prije toga sa kokardama na glavi klala i ubijala po Vukovaru. Zato je i cudno kada se tvrdi kako je ta tzv JNA bila neutralna i kako je rat poceo jer je ubijen svat u Sarajevu a ta ista tzv JNA mjesecima prije izvodila borbene zadatke zauzimanja polozaja. Onih istih polozaja koje je ta ista tzv JNA koristila godinama poslije. Isti vojnici, ista oprema, isti komadanti , iste uniforme, isti cilj, iste metode, samo drugi naziv. I onda tvrditi kako je ta ista tzv JNA bila nautralna i kako se trebalo na miru da pusti jer nije bila neprijatelj a ponasala se neprijateljski. Slazem se da trebalo tzv JNA pustiti na miru da se povuce ali pod uslovom da se tzv JNA na miru povlacila ali ona to nije. Sam si priznao da je ta tzv JNA mjesecima prije zauzimala borbene polozaje , dijelila oruzje, pa vec od kraja marta napadala, klala, zatvarala u logore i onda se neko cudi kako to da se nisu mogli da povuku na miru ? I na kraju laz je da se tzv JNA povukla, vec je okupirala dijelove Bosne i Hercegovine i prebacila je u Smrdiju samo ono sto joj nije bilo potrebno za agresiju u BiH. Glupo je tvrditi da se tzv JNA povukla a sam si priznao da je ostala na istim onim polozajima koje je zauzela vec u martu i da je samo promjenila ime.
- vinnie_jones
- svjezi_ustipak
#631 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tzv Predsednistvo BiH je bio organ legalne vlasti i moglo je donijeti odluku da se tzv. JNA (koja se u momentu povlacenja iz RBiH nije vise tako zvala nego VJ) povuce. JNA je prestala biti i jugoslovenska i narodna davno prije toga, kad je klala i ubijala po Hrvatskoj i kad je naoruzaval cetnike u Bosni, kad je okupirala veci dio ove drzave. JNA je oduzela oruzje Teritorijane odbrane RBiH koje nije bilo vlasnistvo savezne vlade nego gradjan RBiH i koristila to isto oruzje protiv gradjana BiH.paradox71 wrote: JNA je bila prisutna više decenija na cijelom svom prostoru,e sad pitanje dali je moguće da se u jednom danu donese odluka tzv. predsesdništva BiH da se JNA povuče a svaki vojnik koji se nađe na teritoriji BiH smatra neprijateljskim ?
Zamislite da nakon ujedinjenja Njemačke njena vlada proglasila Sovjetsku vojsku okupatorskom,i da smatra svaki sovjetski vojnik neprijateljskim,sa dekretom da se isti neutrališu,MTS zarobi/zaplijeni ... besmisleno.
Koliko se dugo nakon sporazuma ujedinenja sovjetske trupe povlačile, a 1992. se nije dalo prostora da se JA povuče ni 2 km,nije samo primjer presječene kolone u Sarajevu i Brčanska Malta,masu primjera imamo i u zapadnom dijelu Bosne gdje su muslimanske snage otvorili vatru na kolone JNA u povlačenju,konkretno na autobuse.
Povlačenje vojske i stvaranje nove je malo dugotrajniji proces koji se pravi sporazumima u mirnim uslovima a ne u roku nekoliko dana.
I eto,kako krvavi rat prođe,tako se napravi i kakva-takva OS BiH,povukoše se prije toga sve "strane jedinice",uništi se višak naoružanja,etnički se očistiše teritorije na sve tri strane,povratak dozvoljen,bezbjednost na nivou,sloboda kretanja kroz BiH nije upitna.
Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma,mogli su i strani stručnjaci pomoći u riješavanju krize na početku,ali eto NIJE IM BILO U INTERESU,a mi ćemo i dalje pljuvati po forumima jedne na druge.
JNA jeste bila okupatorska, agresorska sila i njeno poredjenje sa sovjetskom vojskom ne stoji. U kojem su to gradu zapadne Bosne "muslimanske" snage otvorile vatru na JNA i autobuse koje spominjes?
Da pogodim, upitaces me ono drevno pitanje: Ko nas to zavadi? I onda ces mi napisati kako su politicari zavadili narod i kako su svi isti...
- Co0l
#632 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koje su to 'muslimanske' snage?Mozda Hezbolah?Hamas?Talibani?paradox71 wrote:nije samo primjer presječene kolone u Sarajevu i Brčanska Malta,masu primjera imamo i u zapadnom dijelu Bosne gdje su muslimanske snage otvorili vatru na kolone JNA u povlačenju,konkretno na autobuse.
- Chisum
#633 Re: Snajperisti u Sarajevu..
paradox71 wrote: .......... tzv. predsesdništva BiH........ muslimanske snage.......Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma.....
Trebalo te je odmah obrisati cim si ovo napisao. Ne znam sto ti se uopste odgovara na postove.
Last edited by Chisum on 03/12/2011 20:26, edited 1 time in total.
- JoeyTribbiani
#634 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"Sve je to politika velikih sila. Da nije njih, ništa od ovoga ne bi bilo. Sad se bezveze svadjamo po forumima. To što je u Sarajevu (tema je SNAJPERISTI U SA, a bilo je širom BiH) ubijeno preko 1000 djece i preko 10000 civila...e jebi ga. Desilo se." Ko što čovjek iznad reče - MRŠ!.
-
antonio_ man
#635 Re: Snajperisti u Sarajevu..
velikosrpski snajperisti,su bili vodjeni motivom da se unisti sve sto nije srpsko,to je motiv.uz drogu,alkohol i kljucnu stvar nedostatak hrabrosti da se bore muski prsa u prsa,kao i vecina tih takozvanih velikosrba, pa su onda uzimali snajper i pucali po djeci i civilima.u ostalom snajperisti su i stvoreni za podmuklu borbu.i zato se treba zabraniti njihovo djestvo u ratu,
- svjezi_ustipak
#636 Re: Snajperisti u Sarajevu..
snajperisti su stvoreni za djelovanje po dubini neprijatelja sa ciljem neutralizacije posebnih meta. zato se i biraju posebnim metodama i prolaze specijalisticku obuku jer imaju posebno ulogu na bojistu. na blogu Vikicevog specijalca mozes procitati kako je snajperista za nasu stranu bio ono sto je cetniku bio minobacaclija-vitalno vazni dio kostura vatre jedinica.antonio_ man wrote: snajperisti su i stvoreni za podmuklu borbu.i zato se treba zabraniti njihovo djestvo u ratu,
kao i snajpere cetnici su jednako neselektivno djelovali iz artiljerijskih oruzja i orudja po gusto naseljenim podrucjima. takva ideologija. manje je kriv snajper, vise ruka koja isti drzi.
-
antonio_ man
#637 Re: Snajperisti u Sarajevu..
bas zbog neselektivnog djelovanja treba se zabraniti dejstvom tom kukavickom oruzju,
-
paradox71
#638 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Heh,dobro mi reče jedan iz 5.korpusa: "Nevolimo sarajlije ni u jednom agregatnom stanju",izgleda da imamo i nečeg zajedničkogChisum wrote:paradox71 wrote: .......... tzv. predsesdništva BiH........ muslimanske snage.......Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma.....
- tetakk
#639 Re: Snajperisti u Sarajevu..
[/quote]paradox71 wrote:kv99 wrote: Ukratko lična karta:
Februar 1992. mobilisan u rezervni sastav 13.Partizanske Brigade
1.Mart 1992. prvi borbeni zadatak,izbijanje na prevoj "Smetovi" u rejonu planine Vlašić.
Od Aprila 1992 angažovan u borbenim zadacima na Kupreškoj visoravni,kao pripadnik ID voda.
Od Maja 1993. do kraja rata angažovan u 2.IDO "ORLOVI GRMEČA" u zoni odgovornosi 2.KK.
Odsutan iz jedinice od Jula-Decembra 1994. zbog ranjavanja.
Većinu borbenih dejstava proveo na Bihaćkom dijelu ratišta.
Slučajno naletih na ovaj post,pa pitanje, što je čudno što je prvi zadatak obavio 1.Marta 1992. ?
Naime, jedinice HOS-a su bile na Babanovcu po vikendicama i u hotelu 28.02.1992 (mjesec je imao 29 dana).
Procijena je bila da se radi na budućem spajanju centralne Bosne sa poteza Vlašić-Turbe-Jajce sa Bugojnom i Donjim Vakufom sa Ključom,Sanskim Mostom,Prijedorom i bihaćkom regijom.
Sreća je za srpsku stranu što je imala dobre obavještajne podatke i samim pokretom jedne jedinice sa 200 ljudi krenula prema Bababovcu. HOS-ovci su se prepali i nagulili u Travnik.
Zadatak 30.divizije je bila da stavi pod kontrolu potez od Kotor-Varoši pravac Vlašić-Turbe-Komar-Kuprešku visoravan-Vitorog-Golija-Dinara.
Za informaciju više, prevoj "Smetovi" je zaposjelo oko 30 vojnika,ništa specijalno ni obučeni ni naoružani sa l/n i jednim b/k i bez artiljerije.[/b] Formirana je 1.Vlašićka brigada koji su preuzeli položaj i sreli se sa zamjenikom načelnika milicije Travnik,ništa spektakularno.
Druga bitna stvar je, što su regularne jedinice JA bile u kasarni u Travniku i Smetovi su zaposjednuti i radi evakuacije istih.
E pa šteta po drugu stranu što se to zbilo 1.Marta, 3. bi već bilo kasno
Za tvoju informaciju isto tako nas 30-ak je u jesen 95 zauzelo negdje predvece isti prevoj u pjesadijskom napadu za par minuta. Bilo je tako brzo da je nekom i RB bio tezak pri bjezaniji
- svjezi_ustipak
#640 Re: Snajperisti u Sarajevu..
paradox71 wrote:Heh,dobro mi reče jedan iz 5.korpusa: "Nevolimo sarajlije ni u jednom agregatnom stanju",izgleda da imamo i nečeg zajedničkogChisum wrote:paradox71 wrote: .......... tzv. predsesdništva BiH........ muslimanske snage.......Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma.....
to je covjek iz Abdicevih, iz Abdicevih sine....
- LBVIEW
#641 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Za tvoju informaciju isto tako nas 30-ak je u jesen 95 zauzelo negdje predvece isti prevoj u pjesadijskom napadu za par minuta. Bilo je tako brzo da je nekom i RB bio tezak pri bjezaniji.
Last edited by LBVIEW on 06/12/2011 10:04, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#642 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kako da ne, priupitaj one iz I ili II Krajiskog korpusa "VRS" koliko imaju zajednickog s ovim iz V Armije BiH.paradox71 wrote:Heh,dobro mi reče jedan iz 5.korpusa: "Nevolimo sarajlije ni u jednom agregatnom stanju",izgleda da imamo i nečeg zajedničkogChisum wrote:paradox71 wrote: .......... tzv. predsesdništva BiH........ muslimanske snage.......Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma.....
Jedni su usli u Guiness-ovu knjigu rekorda po najbrzem povlacenju(citaj bjezaniji) u historiji ratovanja, a ovi drugi
po najbrzem napredovanju.
- Chisum
#643 Re: Snajperisti u Sarajevu..
paradox71 wrote:Heh,dobro mi reče jedan iz 5.korpusa: "Nevolimo sarajlije ni u jednom agregatnom stanju",izgleda da imamo i nečeg zajedničkogChisum wrote:paradox71 wrote: .......... tzv. predsesdništva BiH........ muslimanske snage.......Moglo je tako biti i prije 1992. prije glupog referenduma.....
Nadam se da si stigao procitati post prije nego ga je moderacija obrisala do pola.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#644 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moje iskustvo sa snajperistima na strani ABiH.
Situacija: Mirna
Naoružanje: PASP + 15-tak metaka.
Obuka: Neće niko da ga duži ( valja ga nosat).
I onda se naravno nađe lola koji je "prošao spec obuku u bivšoj JNA" i razvaljuje sa PASP-om. Ide da "rokne" četničkog konja, da da pravog bosanskog brdskog konja (jebiga tad se znalo ko je na kojoj strani
Nakon jedno pola sata u pripremi se stvarno čuo pucanj sa linije, Vrača se lola sa ŠLJIVOM na desnom oku i šuti.
Ne moram napominjati da konju nije bilo ništa.
PS. Ne znam da li je ušao u UN-ov prosjek.
Situacija: Mirna
Naoružanje: PASP + 15-tak metaka.
Obuka: Neće niko da ga duži ( valja ga nosat).
I onda se naravno nađe lola koji je "prošao spec obuku u bivšoj JNA" i razvaljuje sa PASP-om. Ide da "rokne" četničkog konja, da da pravog bosanskog brdskog konja (jebiga tad se znalo ko je na kojoj strani
Nakon jedno pola sata u pripremi se stvarno čuo pucanj sa linije, Vrača se lola sa ŠLJIVOM na desnom oku i šuti.
Ne moram napominjati da konju nije bilo ništa.
PS. Ne znam da li je ušao u UN-ov prosjek.
Last edited by Pitar sa Kariba on 18/01/2012 18:15, edited 1 time in total.
- karanana
#645 Re: Snajperisti u Sarajevu..
gdje je bio snajper(i) koji je djelovao po ulici ivana krndelja, malti i gore sve do paromlinske? jeli na ozrenskoj? mi smo drzali varazdinsku i triglavsku jelde sve do vrha hrasnog brda odnosno do ozrenske.
odakle mu tako redovan i cist pregled citavog hrasnog niz brdo niz krndeljovu, pa most, pa sve tamo jos 200-300 metara do paromlinske? kolika je to razdaljina? ima preko 2 kilometra. koji je prosjecan domet njihovih snajpera?
odakle mu tako redovan i cist pregled citavog hrasnog niz brdo niz krndeljovu, pa most, pa sve tamo jos 200-300 metara do paromlinske? kolika je to razdaljina? ima preko 2 kilometra. koji je prosjecan domet njihovih snajpera?
- Dupli_skalp
#646 Re: Snajperisti u Sarajevu..
i olovsku, i to mislim najveći dio olovske. a možda i čitavu, nisam 100% siguran.karanana wrote:mi smo drzali varazdinsku i triglavsku jelde sve do vrha hrasnog brda odnosno do ozrenske.
a sigurno na vrhu ozrenske je bio.
-
riko-ga
#647 Re: Snajperisti u Sarajevu..
eyesburn wrote:i olovsku, i to mislim najveći dio olovske. a možda i čitavu, nisam 100% siguran.karanana wrote:mi smo drzali varazdinsku i triglavsku jelde sve do vrha hrasnog brda odnosno do ozrenske.
Mislim da nije tako.Mi smo iznad Miliklanske bili na brdu.I odatle sve do Mojmila mi smo drzali brdo.Oni su bili od sastava Miliklanske i Ozrenske pa prema Vracima na brdu.E sad koliko smo bili ispod brda u tim ulicama nisam siguran 100%.
- Dupli_skalp
#648 Re: Snajperisti u Sarajevu..
riko-ga wrote:eyesburn wrote:i olovsku, i to mislim najveći dio olovske. a možda i čitavu, nisam 100% siguran.karanana wrote:mi smo drzali varazdinsku i triglavsku jelde sve do vrha hrasnog brda odnosno do ozrenske.
Mislim da nije tako.Mi smo iznad Miliklanske bili na brdu.I odatle sve do Mojmila mi smo drzali brdo.Oni su bili od sastava Miliklanske i Ozrenske pa prema Vracima na brdu.E sad koliko smo bili ispod brda u tim ulicama nisam siguran 100%.
ok to, to niko ne spori ali nije o tome riječ.
lik pita oko ulica varaždinska, triglavska, a tu je odmah prva ulica i olovska. i koliko sam upućen, barem dio olovske je bio pod našom kontrolom. to je ulica od pekare as prva lijevo.
- Dozer
#649 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Imate mapu na 17. stranici. Mislim da je vise nego precizna.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#650 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pravi snajperista je rak rana protivničkoj vojsci.antonio_ man wrote:bas zbog neselektivnog djelovanja treba se zabraniti dejstvom tom kukavickom oruzju,
Snajperisti rade kao strijelci-osmatraći(solo) i unutar timova.
Radio i jednoj i u drugoj opciji.
Prva je više amaterska i oslanja se na mirnu ruku strijelca i njegovo lično iskustvo. Prmjenjuje se kod aktivnih borbenih djelovanja(napad i zaustavljanje napada), djeluje često sa prve linije ili iza protivničkih linija.
Timovi se sastoje od 1, rijetko 2 strijelca,2 -4 markera(osmatrača) i 1 čuvara(obezbjeđuje tim).
Glavni strijelac je u načelu je fokusiran na zonu, naoružan je najkvalitenijom puškom ponekad nosi i dvije. Obično je to najiskusniji strijelac sa oficirskim činom. Nikad regrut.
Markeri osmatraju okolinu zone, djeluju na grupne ciljeve(čiste periferne mete) i pokrivaju glavnog strijelca ukoliko bude markiran. Naoružani su oružjem u rangu PASP-a ili PAP-ovke sa optikom.
Timovi nikad ne rade sa prve linije nego iz pozadine.
Ko je bio u ratu zna da se poprilično odo ovog odstupalo. HVO i ARBiH nisu imali dovoljno školovanih strijelaca, VRS je u načelu zanemarivala ovo i uglavnom se orijentisala na solo opciju. 24% snajperista poginuli prilikom borbenih dejstava je poražavajuća statistika. U WWII bilo je ruskih i njemačkih snajperista koji su imali i po nekoliko stotina potvrđeih pogodaka. To su bili školovani strijelci koji su u praksu provodili naučeno. U Afagnistanu su bili nočna mora bradonjama. U nekim dijelovima bojali su se više ruskih snajperista nego helikoptera.
Ono što su radili snajperisti VRS po Sarajevu i sadistički lov na nenaoružanu divljač-Sarajlije. Nabijeli neboderima uz milju su trojica ostavili živote pucajući po civilima.