Ispade Hare opet u pravu.

Post Reply
nosara

#626 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by nosara »

1gorstak wrote:
nosara wrote:To je upuceno kolegi koji forsira konfrontaciju umjesto dogovora...
Teza o dogovoru je utemeljena na neosnovanom optimizmu. Sve sto ima ikakve veze sa BiH, moralo je biti nametnuto velikosrpskom faktoru. Taj je politicki projekat nametanja srpskog identiteta kao jedinog sluzbenog, prihvatljivog, utjecajnog, morao biti slomljen u Kosovi, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nema apsolutno nikakvog razloga vjerovati da je dogovor moguc u BiH.

BiH ce (brze) krenuti naprijed tek kada taj velikosrpski faktor bude porazen, jer sve dok na bosanskohercegovackoj politickoj sceni postoji kao relevantan politicki faktor, zloupotrebljavace mehanizme blokada cak i na minornim stvarima kao sto je tekst himne. Tu dogovora jednostavno ne moze biti jer su ciljevi oprecni. Okrenite volan u autu krajnje desno i stanite na papucicu gasa, e to je ono sto se desava Bosni i Hercegovini, velikosrpski faktor je okrenuo volan krajnje desno, Lagumdzija i ostali politicari u BiH kao daju gas a drzava ide u krug. Kakav dogovor ? Tu dogovora ne moze biti i jedna strana mora popustiti, ili ce se odustati od blokiranja drzave ili ce se prestati sa pokusajima da drzava krene naprijed, te pristati na disoluciju.

Mi u konfrontaciju po pitanju tih zloupotreba entitetskog glasanja svakako idemo, nema potrebe baviti se mijenjanjem guma na tom autu ili presvlaka, treba rijesiti problem zloupotreba sistema blokada. Prica o Aprilskom paketu je prica o presvlakama na autu koje ne moze ici pravo.
Upravo cinjenica da se skoro sve do aprila 2006. moralo nametati Srbima u BiH, daje na znacaju Aprilskom paketu koji je predstavljao prvu cjelovitu reformu unutrasnje organizacije BiH koja je bila dogovorena i ZAJEDNICKI prihvacena (i, plasim se, posljednju)...

Da je odbacivanjem aprilskog paketa najvise izgubila strana koja se, barem deklarativno, zalaze za cjelovitu BiH, ocigledno je iz cinjenice da se MZ vise ne koristi metodom pritiska na dodika, niti je u stanju nametnuti bilo kakav znacajniji akt koji se tice buducnosti BiH...

Dakle, ove tvoje analize "velikosrpskog faktora" koji okrece pedale, volan, sta vec, macku o rep... Trenutno, potpuno ravnopravno, tri klero-nacionalisticka projekta sinhronizovano rasturaju ovu drzavu... Za trenutno stanje kriv je onaj koji je zaustavio reformski proces... lepi, narcisoidni prodavac magle i BiH preduzeca za 1 marku...

I, nisam znao da si van BiH... Kako onda imas obraza zagovarat nekakvu drugu opciju osim pregovora i kompromisa...? Kao, dotrcao bi da se boris ako se zakuha...? :-)
zonbirile

#627 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile »

@nosara
kako nebi,pa najjače su nam bile 3.minhenska viteška,i 2.američka motorizovana brigada.
tuzlak-x

#628 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by tuzlak-x »

nosara,
odhebi vise. nece narod ni travanjski, a ni aprilski paket. sta si se uspuho pa uzbrdo guras? niko na balkanu se nije uspio dogovoriti sa srbima ni pomocu trikova, a mislis, da bi trebali bosnjaci sagnuti kao najvece i najtragicnije zrtve srpskog programa '"srbi svi i svuda". ostavi se hareta, jer ne samo on, nego niti jedan zreo covjek u bosnui ne zeli i ne podrzava taj paket.
1gorstak

#629 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

nosara wrote:
1gorstak wrote:
nosara wrote:To je upuceno kolegi koji forsira konfrontaciju umjesto dogovora...
Teza o dogovoru je utemeljena na neosnovanom optimizmu. Sve sto ima ikakve veze sa BiH, moralo je biti nametnuto velikosrpskom faktoru. Taj je politicki projekat nametanja srpskog identiteta kao jedinog sluzbenog, prihvatljivog, utjecajnog, morao biti slomljen u Kosovi, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nema apsolutno nikakvog razloga vjerovati da je dogovor moguc u BiH.

BiH ce (brze) krenuti naprijed tek kada taj velikosrpski faktor bude porazen, jer sve dok na bosanskohercegovackoj politickoj sceni postoji kao relevantan politicki faktor, zloupotrebljavace mehanizme blokada cak i na minornim stvarima kao sto je tekst himne. Tu dogovora jednostavno ne moze biti jer su ciljevi oprecni. Okrenite volan u autu krajnje desno i stanite na papucicu gasa, e to je ono sto se desava Bosni i Hercegovini, velikosrpski faktor je okrenuo volan krajnje desno, Lagumdzija i ostali politicari u BiH kao daju gas a drzava ide u krug. Kakav dogovor ? Tu dogovora ne moze biti i jedna strana mora popustiti, ili ce se odustati od blokiranja drzave ili ce se prestati sa pokusajima da drzava krene naprijed, te pristati na disoluciju.

Mi u konfrontaciju po pitanju tih zloupotreba entitetskog glasanja svakako idemo, nema potrebe baviti se mijenjanjem guma na tom autu ili presvlaka, treba rijesiti problem zloupotreba sistema blokada. Prica o Aprilskom paketu je prica o presvlakama na autu koje ne moze ici pravo.
Upravo cinjenica da se skoro sve do aprila 2006. moralo nametati Srbima u BiH, daje na znacaju Aprilskom paketu koji je predstavljao prvu cjelovitu reformu unutrasnje organizacije BiH koja je bila dogovorena i ZAJEDNICKI prihvacena (i, plasim se, posljednju)...
Ako im se sve moralo nametati a Aprilski paket nije, zar ti to nije nimalo sumnjivo ?
Da je odbacivanjem aprilskog paketa najvise izgubila strana koja se, barem deklarativno, zalaze za cjelovitu BiH, ocigledno je iz cinjenice da se MZ vise ne koristi metodom pritiska na dodika, niti je u stanju nametnuti bilo kakav znacajniji akt koji se tice buducnosti BiH...
Pa prolongirana stagnacija ce natjerati medjunarodnu zajednicu da se aktivnije ukljuci u rjesavanje problema. Na primjer, krajem ovog mjeseca se u Savjetu Evrope, (po prvi put na tako visokom nivou), predlaze odrzavanje svojevrsnog „Dejtona 2"! U Savjetu Bezbjednosti se manji entitet krivi za krsenje mirovnog sporazuma a EU dokument identificira zloupotrebu entitetskog glasanja kao kocnicu napretku. Sve to sekundarisati i rjesenje traziti u odobrovoljavanju velikosrpskog faktora je, u najboljem slucaju, gubljenje vremena a u najgorem, izdaja.
Za trenutno stanje kriv je onaj koji je zaustavio reformski proces...
Ako na svinju stavis masnu, to ostaje svinja. Ako na sistem koji ne funkcionise zbog zloupotreba entitetskog glasanja stavis masnu, taj sistem ostaje problematican. A mi imamo jednu sansu za ustavnu reformu, jer da imamo vise ti bi to vec necim argumentovao. Sada ja tebe trebam pitati na cemu temeljis svoju tezu da bi doslo do druge faze ustavne reforme, ti ces reci da bi to medjunarodna zajednica nametnula, ja cu ti reci da se dogovoris sam sa sobom po pitanju nametanja od strane medjunarodne zajednice, ti ces to opet ignorisati i javiti se kao ponovo na neki drugi komentar misleci da sam ja zaboravio tvoje eskiviranje. E nisam. Ali nije mi problem da kroz to opet prodjemo, pet, deset puta, svejedno.
I, nisam znao da si van BiH... Kako onda imas obraza zagovarat nekakvu drugu opciju osim pregovora i kompromisa...? Kao, dotrcao bi da se boris ako se zakuha...? :-)
Koji vam je ku*ac ? Ja sam u BiH, glasao sam za SDP i Komsica, znaci nisam ni "dijasporac" ni "harisovac", sta sad ? Kako ce me se sada pokusati diskvalifikovati ?
zonbirile

#630 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile »

@tuzlak-x
problem sa dojenčadi je što znaju pokazati što neće,ali ne znaju ,nemogu reći šta hoče.Lepi Hare ipak nije beba,stalno kaka šta neće i šta ne valja.Nikad sem septembra 93g na prvom kongresu ne reće javno šta hoće.E vidiš to mnogo ljudi u Federaciji neće u RS niko,i šta sad.Prdibega se jebe zbrinuo 18 koljeno i može ovako da sudnjeg dana.
1gorstak

#631 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

zonbirile wrote:@tuzlak-x
problem sa dojenčadi je što znaju pokazati što neće,ali ne znaju ,nemogu reći šta hoče.Lepi Hare ipak nije beba,stalno kaka šta neće i šta ne valja.Nikad sem septembra 93g na prvom kongresu ne reće javno šta hoće.E vidiš to mnogo ljudi u Federaciji neće u RS niko,i šta sad.Prdibega se jebe zbrinuo 18 koljeno i može ovako da sudnjeg dana.
"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.

Evo sluzbeni dokument Evropske Unije trazi rjesavanje sustinskog problema. Aprilski paket je bio povrsna reforma kojom bi se posredno biralo clanove Predsjednistva (Tihic in, Komsic out), taj se paket uopste nije bavio kljucnim problemom, zloupotrebom entitetskog glasanja iako je to kocnica napretka drzave, a ne proces biranja clanova Predsjednistva.
nosara

#632 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by nosara »

tuzlak-x wrote:nosara,
odhebi vise. nece narod ni travanjski, a ni aprilski paket. sta si se uspuho pa uzbrdo guras? niko na balkanu se nije uspio dogovoriti sa srbima ni pomocu trikova, a mislis, da bi trebali bosnjaci sagnuti kao najvece i najtragicnije zrtve srpskog programa '"srbi svi i svuda". ostavi se hareta, jer ne samo on, nego niti jedan zreo covjek u bosnui ne zeli i ne podrzava taj paket.
To "odjebi" proslijedi materi i babi... :D Zreo covjek... :lol:

@1gorstak

Najveci problem ove drzave su korupcija i kriminal, a ne entitetsko glasanje... Neces nikad, zapamti, nikad imat BiH drzavu bez neke vrste zastite vitalnog nacionalnog interesa, a uslovi kada se ta zastita moze pokrenuti morace se DOGOVORITI... To pod uslovom da se vise ikada sjedne za stol i ako se u federaciji klero-nacisti skinu s vlasti...

Sto se tice tog nametanja MZ i mog eskiviranja... Da je Aprilski paket usvojen MZ bi samo nadgledala proces, a ne bi bilo potrebno nametati bilo sta... To je moje misljenje...

Povuklo me ovo zonbirilovo, pa sam mislio da si izvan BiH... Svejedno, cudno je da glasac SDP-a u tako bitnom slucaju podrzava drugu stranu... Bas cudno...
1gorstak

#633 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

nosara wrote:Najveci problem ove drzave su korupcija i kriminal, a ne entitetsko glasanje...
Netacno, korupcija i kriminal su posljedica politicke nestabilnosti. Da se prestane sa zloupotrebama entitetskog glasanja doslo bi do stabilizacije, jacanja pravne drzave i ekonomskog napretka. Ti se bavis simptomima. EU dokument kojeg sam citirao kao prepreku napretku navodi zloupotrebe entitetsko glasanje koje "hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU".
Neces nikad, zapamti, nikad imat BiH drzavu bez neke vrste zastite vitalnog nacionalnog interesa, a uslovi kada se ta zastita moze pokrenuti morace se DOGOVORITI...
Ja nisam "nikad, zapamti, nikad", trazio da BiH bude drzava zasnovana na principu jedan covjek-jedan glas. To od BiH pravi bosnjacku drzavu i ja se za to nisam borio. Nekakav vid zastite je neizbjezan i to nije problem, problem su zloupotrebe tog sistema, zloupotrebe kojim se BiH pokusava drzati dovoljno dugo u komi kako bi se izazvao zamor u medjunarodnoj zajednici i kako bi ta medjunarodna zajednica digla ruke od BiH.
Sto se tice tog nametanja MZ i mog eskiviranja... Da je Aprilski paket usvojen MZ bi samo nadgledala proces, a ne bi bilo potrebno nametati bilo sta... To je moje misljenje...
Opet eskiviras. Ja sam te pitao sta su garancije da bi bilo druge faze, da bi se uopste ustavnom reformom dovelo u pitanje zloupitrebe entitetskog glasanja nakon sto bi se Aprilskim paketom Finciju dozvolilo da bude izabran. Dodik bi samo rekao da je Ustav u skladu sa Deklaracijom o ljudskim pravima i to je to, ne bi bilo druge faze. Kada sam te ranije pitao ko garantuje da bi to bio proces a ne samo jedna povrsna reforma ti si rekao : "Pa ista ona MZ od koje ti ocekujes zavrtanje usiju i bezuslovnu podrsku nasem vidjenju BiH...". Znaci odluci se, ili od medjunarodne zajednice ocekujes nametanje ili ne ocekujes.
Povuklo me ovo zonbirilovo, pa sam mislio da si izvan BiH... Svejedno, cudno je da glasac SDP-a u tako bitnom slucaju podrzava drugu stranu... Bas cudno...
Nema "druge strane", moja strana je BiH, to sto je Lagumdzija imao pogresan stav po pitanju Aprilskog paketa nije razlog da se distanciram od SDP-a, ne zivimo u diktaturi.
Alfa_Ze

#634 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Alfa_Ze »

nosara wrote: Upravo cinjenica da se skoro sve do aprila 2006. moralo nametati Srbima u BiH, daje na znacaju Aprilskom paketu koji je predstavljao prvu cjelovitu reformu unutrasnje organizacije BiH koja je bila dogovorena i ZAJEDNICKI prihvacena (i, plasim se, posljednju)...

Dakle, ove tvoje analize "velikosrpskog faktora" koji okrece pedale, volan, sta vec, macku o rep... Trenutno, potpuno ravnopravno, tri klero-nacionalisticka projekta sinhronizovano rasturaju ovu drzavu... Za trenutno stanje kriv je onaj koji je zaustavio reformski proces... lepi, narcisoidni prodavac magle i BiH preduzeca za 1 marku...
Prosla su vremena ratova, sada se ''ratovi'' vode na drugi nacin.Politickim i ne nasilnim putem.
Mnogi ne razumiju politiku koju vodi ''Lijepi Hare'' ?? A Dodik je najbolji Haretov igrac :idea: 8-) . Ono sto je Dzeko za nasu repku, to je Dodik za Haretovu politiku. Kad se Dodik ''osvjesti'', tek onda ce skontat da je donji. Al, o tom' - potom. :bih: :bih:
nosara

#635 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by nosara »

1gorstak wrote:
nosara wrote:Najveci problem ove drzave su korupcija i kriminal, a ne entitetsko glasanje...
Netacno, korupcija i kriminal su posljedica politicke nestabilnosti. Da se prestane sa zloupotrebama entitetskog glasanja doslo bi do stabilizacije, jacanja pravne drzave i ekonomskog napretka. Ti se bavis simptomima. EU dokument kojeg sam citirao kao prepreku napretku navodi zloupotrebe entitetsko glasanje koje "hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU".
Neces nikad, zapamti, nikad imat BiH drzavu bez neke vrste zastite vitalnog nacionalnog interesa, a uslovi kada se ta zastita moze pokrenuti morace se DOGOVORITI...
Ja nisam "nikad, zapamti, nikad", trazio da BiH bude drzava zasnovana na principu jedan covjek-jedan glas. To od BiH pravi bosnjacku drzavu i ja se za to nisam borio. Nekakav vid zastite je neizbjezan i to nije problem, problem su zloupotrebe tog sistema, zloupotrebe kojim se BiH pokusava drzati dovoljno dugo u komi kako bi se izazvao zamor u medjunarodnoj zajednici i kako bi ta medjunarodna zajednica digla ruke od BiH.
Opet eskiviras. Ja sam te pitao sta su garancije da bi bilo druge faze, da bi se uopste ustavnom reformom dovelo u pitanje zloupitrebe entitetskog glasanja nakon sto bi se Aprilskim paketom Finciju dozvolilo da bude izabran. Dodik bi samo rekao da je Ustav u skladu sa Deklaracijom o ljudskim pravima i to je to, ne bi bilo druge faze. Kada sam te ranije pitao ko garantuje da bi to bio proces a ne samo jedna povrsna reforma ti si rekao : "Pa ista ona MZ od koje ti ocekujes zavrtanje usiju i bezuslovnu podrsku nasem vidjenju BiH...". Znaci odluci se, ili od medjunarodne zajednice ocekujes nametanje ili ne ocekujes.
Nema "druge strane", moja strana je BiH, to sto je Lagumdzija imao pogresan stav po pitanju Aprilskog paketa nije razlog da se distanciram od SDP-a, ne zivimo u diktaturi.
Stavovi su ti skandalozni...

Entitetsko glasanje je uzrokovalo korupciju i kriminal u zemlji...? Izvini, ali ovo je blesavo... :lol:
Kriminal i korupcija u ovoj drzavi su stariji problem od Dejtona i entitetskog glasanja ... Ko to ne vidi, ili su mu ruke u pekmezu ili ne razmislja previse...

Sta bi bilo poslije prve faze, da li bi sve bilo blokirano ili bi krenula druga, treca... Nikada necemo saznati, zahvaljujuci lupezu koji je blokirao prvu fazu... Od MZ ne ocekujem vise nista, jer sve sto je dosada napravila bilo je bacanje bisera pred svinje...

I, ima "druga strana"... I u Sarajevu, gdje dodik nema bas nikakvog uticaja ima "druga strana"... Zbog te "druge strane" klizimo u provaliju, a ti misli sta god hoces...
zonbirile

#636 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by zonbirile »

u torbama sa usranim gaćama i smrdlijvim čarapama su se šnjirale milijarde,još tokom rata kada se glasalo granatama.Ja priče,Brankoviću matere ti jesi li to ti?
1gorstak

#637 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

nosara wrote:Sta bi bilo poslije prve faze, da li bi sve bilo blokirano ili bi krenula druga, treca... Nikada necemo saznati...
Ako ne znas sta bi bilo, zasto insistiras na tom da je trebalo prokockati jedinu reformu za koju znamo da moramo imati (jer krsi Fincijeva ljudska prava) ? Otkud ti pravo da vrijedjas one koji su oborili taj paket ako nisi u stanju objasniti sta i kako dalje ? Prvo kazes da bi zloupotrebe entitetskog glasanja magicno prestale, pa onda kazes da bi medjunarodna zajednica nametnula drugu fazu, sada tvrdis da se u stvari ne zna sta bi bilo. I mrtav ozbiljan meni kazes da imam skandalozne stavove. Smijesno. I nisi odgovorio na postavljeno pitanje :

Tvoj komentar : "Upravo cinjenica da se skoro sve do aprila 2006. moralo nametati Srbima u BiH, daje na znacaju Aprilskom paketu koji je predstavljao prvu cjelovitu reformu unutrasnje organizacije BiH koja je bila dogovorena i ZAJEDNICKI prihvacena (i, plasim se, posljednju)..."
Moje pitanje : "Ako im se sve moralo nametati a Aprilski paket nije, zar ti to nije nimalo sumnjivo ?"
Alfa_Ze

#638 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Alfa_Ze »

1gorstak wrote: Koji vam je ku*ac ? Ja sam u BiH, glasao sam za SDP i Komsica, znaci nisam ni "dijasporac" ni "harisovac", sta sad ? Kako ce me se sada pokusati diskvalifikovati ?
To je tvoj licni izbor, ali ..... ??? :-) Socijal demokratija u normalnim zemljama da, ali u BiH ? :?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#639 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by -LIBERO- »

Sza BIH,je stranka koju nisam mogao ocima,zbog razlicitih politickih stavova,kadrovske politike i slicno.

Ali...izgleda da,barem meni izgleda :D ,je ovaj novi prijedlog o 4. clanu predsjednistva iz reda ostalih pozitivan prijedlog?

Sta mislite vi???

Kad' vec nemozemo imati jednog predsjednika,onda bi trebali uvesti i ovoga cetvrtog,koji bi bio iz reda ostalih,naravno pod uslovom da ovi "ostali" smo i mi koji se pisu Bosancima i Hercegovcima. :bih: :thumbup:
Last edited by -LIBERO- on 26/01/2010 19:59, edited 1 time in total.
cyprus

#640 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by cyprus »

Ja nisam vjerovo da ću ovo ikad reć :D , ali prijedlog Stranke za BiH nije nimalo loš :) . 4 predsjednika jesu cirkus, ali ni sa 3 nije drugačije :-)
vee-jay

#641 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vee-jay »

hmmm a vi kao da ste se tek sad prijavili na ovaj forum :?

ljudi upravo o tome diskutovali po temama... mrsko mi traziti, ali sam prije nekog vremena procitao post koji je maltane 100% :D isti ovoj izjavi
stochar

#642 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by stochar »

moram reci da je prijedlog sa 4 clana predsjednistva za ove prilike jedini realan, nazalost. ono sto se meni cini iz ovog istupa, posebno sto su dali tri dobra i jedan problematican prijedlog koji znaju da Mile nikad nece prihvatiti, jeste to da se radi o nekom mracnom dogovoru Mile-Haris.

zasto? zato sto su tri prijedloga prihvatljiva za sve i vrlo vjerovatno ce ih svi morati prihvatiti ako misle raspisati izbore, a oko ovog entitetskog glasanja ce se garant popickarat i to nece proci. tako da ce Hare Lepi imati pricu kako je progurao tri stvari, a mile Zajebani ce imati pricu kako je odbranio RS i zadrzao entitetsko glasanje. helem, njima dobro.

p.s. osim ako 'kojmputerski' virusi sve ne sjebu ili ne dodje do neke greske dublje u sistemu :)
Image
1gorstak

#643 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

cyprus wrote:Ja nisam vjerovo da ću ovo ikad reć :D , ali prijedlog Stranke za BiH nije nimalo loš :) . 4 predsjednika jesu cirkus, ali ni sa 3 nije drugačije :-)
U Jugoslaviji smo imali devet clanova predsjednistva, ne vidim problem da mi imamo cetiri. Ubacimo Bosanca kao cetvrtog clana i ljepota :)
Bosnolog

#644 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by Bosnolog »

1gorstak wrote:
cyprus wrote:Ja nisam vjerovo da ću ovo ikad reć :D , ali prijedlog Stranke za BiH nije nimalo loš :) . 4 predsjednika jesu cirkus, ali ni sa 3 nije drugačije :-)
U Jugoslaviji smo imali devet clanova predsjednistva, ne vidim problem da mi imamo cetiri. Ubacimo Bosanca kao cetvrtog clana i ljepota :)
Ispade Finci veci borac za BiH od mnogih koji od silnog bosanstva pristase na podijelu BiH,....evo nam Finci ojaca BH front,....velikosrbima se ocito steze omca oko vrata smanjenjem manevarskog prostora svakim novim izbijanjem poluga za realizaciju njihovih velikosrpskih ciljeva ,..... :mrgreen: :thumbup:
1gorstak

#645 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

Bosnolog wrote:
1gorstak wrote:
Ispade Finci veci borac za BiH od mnogih koji od silnog bosanstva pristase na podijelu BiH,....evo nam Finci ojaca BH front,....velikosrbima se ocito steze omca oko vrata smanjenjem manevarskog prostora svakim novim izbijanjem poluga za realizaciju njihovih velikosrpskih ciljeva ,..... :mrgreen: :thumbup:
I ovako treba nastaviti jos 5-10 godina, razvuci im pamet bez mrtvih i krvoprolica. Svaki dan, svaki mjesec, smireno i dosljedno ... neprijatelji BiH ne mogu jos dugo podnijeti pritisak sa svih strana. Treba sloziti jednu zvrcku kojom ce se moci zaobilaziti velikosrpske blokade, a onda se svi mozemo okrenuti ekonomiji, onda cebe, pivara, rostilj i odbojka .....
vee-jay

#646 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by vee-jay »

ne moze Dodik izdrzati 10 godina. previse se pokralo a nema novih investicija...
za PC bi bilo najbolje, kada bi smijenili Dodika. ali nece im uspjeti. :D
1gorstak

#647 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

inhibitor wrote:
1gorstak wrote: I ovako treba nastaviti jos 5-10 godina, razvuci im pamet bez mrtvih i krvoprolica. Svaki dan, svaki mjesec, smireno i dosljedno ... neprijatelji BiH ne mogu jos dugo podnijeti pritisak sa svih strana. Treba sloziti jednu zvrcku kojom ce se moci zaobilaziti velikosrpske blokade, a onda se svi mozemo okrenuti ekonomiji, onda cebe, pivara, rostilj i odbojka .....
Jel tebi odista izgleda da je pritisak sve veci ili sve manji? Zar si zaboravio kakav je pritisak na RS bio ranije? Ta sad se vec pominje referendum, cak probaju i neki kao zakon donijeti, a do prije koju godinu nisu smjeli ni crtati refe na preferansu.

Sta znaci sloziti zvrcku?
Zasto u ovih 15 godina nije slozena zvrcka?
Ako ne bude te zvrcke ni narednih 5-10, sta onda nema "okrenuti ekonomiji, onda cebe, pivara, rostilj i odbojka..."? Josh koliko dugo poslje toga "okrenuti ekonomiji, onda cebe, pivara, rostilj i odbojka..." treba cekati na zvrcku?
Nema napretka dok jedna strana ne posustane, a neko mora popustiti, ili oni koji traze etnicki aparthejd ili oni koji traze suzivot. Klinč, pa ko duze izdrzi. A sto se tice vanjskog pritiska, polako raste jer EU i NATO ne mogu zauvijek tolerisati to da se sistemom blokada BiH drzi u komi.
miop

#648 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by miop »

@inhibitor
Znaci po tebi pristati na entički aparthejd?
1gorstak

#649 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by 1gorstak »

inhibitor wrote:"Moracete nas gledati kako se muchimo, necete to izdurati dugo" mi se ne cini kao tak stravichna prijetnja, a imajuci u vidu kakve sve ratove je Europa prezivila u povijesti cak djeluje kao neslana shala.
Ne "Moracete nas gledati kako se mucimo", nego "Gledajte sve ove blokade, ni tekst himne ne mozemo imati, pokusajte se vi dogovoriti sa orangutanom"

A to je vec pocelo radjati plodove ....

"The misuse of provisions such the "entity voting" and complex rules on quorums prevents swift decision- making and, therefore, hinders reform and the country's capacity to make rapid progress towards the EU. Among other things, the problem of blockages due to the entity voting rules needs to be addressed, and a stricter definition of the vital national clause in the Constitution is necessary. .... The work of the various Parliamentary committees has been affected by inter-ethnic divergences. Entity voting has often prevented swift adoption of legislation. Overall, the work of the Parliamentary Assembly of Bosnia and Herzegovina continued to be adversely affected by the unstable political climate and insufficient administrative resources." COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Enlargement Strategy and Main Challenges 2009-2010.
BKrajina

#650 Re: Ispade Hare opet u pravu.

Post by BKrajina »

Orbini wrote:Ne vidim neke fajde od heretove retorike o moralu, pravdi, zavjerama, zrtvi,.. ali ni niceg loseg.
Prije nekog vremena se desio blagi incident povodom susreta Silajdjic-Rasmusen(NATO sekretar).
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen (Fogh Rasmussen) prekjučer, prilikom prve zvanične posjete BiH, bio je, najblaže rečeno, iznenađen izjavama člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Umjesto da na konstruktivan način pokuša ubijediti prvog čovjeka NATO-a u reforme i progres koji je BiH postigla na putu ka Sjevernoatlantskom vojnom savezu, kako bi nam ministri vanjskih poslova u četvrtak otvorili vrata ka Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), Silajdžić je uvjeravao Rasmusena u teoriju zavjere evropskih zemalja protiv BiH.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -incidenta

Jucerasnja vijest je:
Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a danas su odbili prihvatiti aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u Akcioni plan za članstvo u Sjevernoatlantskom savjetu, rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen, prenijele su agencije.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=4141

Haretova retorika je cesto na tapetu kao nepotrebna, neucinkovita,... ali je nazalost istinita. Ovo nije nikakvo navijanje za njega, nego otvoreno pitanje imamo li sta izgubiti retorikom o pravdi i moralu. Mislim da ne,.. posto svakako ne mozemo sami promijeniti i posto je sudbina BiH i Bosnjaka svakako u rukama mocnika i navodjena interesom,.. - retorika niti pomaza a niti odmaze. Rekao sta mislis i pricao o tome, ili sutio - isto ce ti biti.
Ipak treba procitati izmedju redova. Cinjenica je da mnogi nasi politicari stavljaju svoje privatne interese ispred interesa vlastitog naroda. Ne bih se zacudio (a nesto se i suska) da su pojedinci trazili privatne protiv usluge za prijem nase zemlje u NATO. Niko nemisli na narod i buducnost ove zemlje. Niko nemoze i nesmije unistiti takvu sansu kao prijem u NATO zaradi licnog interesa i otvaranja firmi preko bare ili slicno. To narod BiH nesmije dozvoliti. Korupcija i kriminal su najveci problem nase zemlje koji mora biti iskorijenjen ako mislimo naprijed. Nacionalizam je samo foluska i bacanje prasine u oci jadnom narodu.

NATO clears entry plan for Montenegro, Bosnia waits
Fri Dec 4, 2009 2:47pm GMT
Email | Print | Share| Single Page[-] Text [+] BRUSSELS, Dec 4 (Reuters) - NATO offered a formal membership plan to Montenegro on Friday but withheld an invitation to its Balkan neighbour Bosnia, saying it needed further democratic reforms and a more effective military first. CITAJ ZAKON !!!

Membership for Montenegro, an independent state since 2006, could still take years as the former Yugoslav republic of 650,000 people has to first meet the conditions of NATO's Membership Action Plan, a roadmap for accession.

Both Montenegro and Bosnia are already part of the Partnership for Peace programme, a platform for countries hoping to join NATO, a military alliance of 28 members. They hope to join the European Union at some point, as well.

"Montenegro has been granted its request to join the Membership Action Plan and a clear message has been given to Bosnia-Herzegovina," NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen said at a meeting of NATO foreign ministers.

"Bosnia-Herzegovina will join the Membership Action Plan once it achieves the necessary progress in reform," he told a news conference.

Rasmussen said it was only a matter of time before Montenegro won full membership in NATO, and he said Bosnia should not lose hope of joining the military alliance.
Post Reply