U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Locked
Soul_Sista

#626 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Soul_Sista »

[/quote]Ako nisi znala u Svicarskoj se prica 4 jezika.Tako da postavljanje linka sa nekim jezikom sve govori o tebi integrisana.Koliko mi moj skolski njemacki kaze ovdje skoro sve pise kako sam ja napisao ali nebitno vazno da si ti pokusala ispasti faca integrisana.Ali polako ima vremena inegrisaces se ti za jedno 40 god kao i mnogi sa balkana. Vrijeme radi za tebe sta te briga.
Ovi pred prodavnicom su tvoji zemljaci ne moji ali vidim da sam te bas pogodio.Pravi Svicarci preziru nerad i one koji ne postuju zakone a takvih je sve vise i dosta su Svicarci sutili o anomalijama u svom okruzenju.Ja treba da radim placam porez da bi ti i tebi slicni zivjeli na socijali nece moci vise.Slijedece je pitanje da se izbace svi stranci koji su imali problema sa policijom ako si integrirana ovo je pitanje odavno pokrenuto.Pa onda revizija svih drzavljanstva zato nikome nije trazen ispis iz drzavljanstva koje je imao.Sve polako integrirana doci ces i ti na red za reviziju.Jel dosta je vise da se cuvaju ne integrisane izbjeglice i da su meni i mnogima na grbaci jer ja placam porez.I kad se budes integrisala onda se javi da nastavimo diskusiju nadam se da ce to biti prije 30 god[/quote]

:shock: :lol: :lol: :lol:

..ah du liebe Schatz :D kome ces se danas u shupak uvuci? :roll: :dance:
Zlata M.

#627 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

@Henna je vec rekla...ovakvom rezultatu glasanja,najvise su kumovali svicarski seljaci (ne - seljaci kako mi pocesto volimo okvalifikovati ljude,nego - seljaci zemljoradnici ! Nisu ni oni losi ljudi...oni su nosivi stub ove zemlje,ali to je vec neka druga prica...). Ti ljudi su najveci patrioti medju Svicarcima,"cuvari tradicija"...a znamo da prevelik patriotizam lako zglajza u ono drugo... :(

Mene licno u ovoj prici ovi ljudi

http://www.youtube.com/watch?v=-X1uf4IA ... onse_watch

interesuju i do njih mi je veoma stalo.
"vise ljubavi,vise mira,vise mjesta za sve nas",kaze pjesma kojom je popracen ovaj snimak.
Nije nista izgubljeno,kad je u pitanju suzivot.
:)
kockica_kockica

#628 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by kockica_kockica »

26 stranica brige sto ce zabraniti/sto su zabranili gradnju munare u Svicarskoj.. pa ja ne mogu da vjerujem :-)
Broj 1

#629 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Broj 1 »

Ovima integrisanim da napomenem, ukoliko dodje do radikalizacije desnih partija u Evropi a izgleda da hoce da vam nece pomoci ukoliko ste integrisani i ne licite na muslimane, Poznato je da su u IIww Holandjani imali bolju evidenciju o porijeklu svakog integrisanog Jevreja tako da su masovno zavrsili po conc. logorima. Tako je i danas, imaju tacno evidenciju prakticirajucih muslimana i muslimana koji nisu prakticari a anketu su mudro obavili kroz razgovore sa djecom po skolama, tako da je bilo na radiju da Marokanci poste 90%, a Turci oko 60 %.
Kaze mi rodjak da cak sta vise imaju tacnu evidnciju po naseljima ko je ko i koje je vjeroispovjesti.
Izgleda da je rat u BiH bio samo eksperiment Evrope kako da se rijesi muslimana u stvari kusali puls islamskog svijeta da vide kako ce reagovati na masovna ubistva, pa su sad uvjereni ako naprave manje nerede bice isto.
Druga varijanta je da ce evropske muslimane masovno protjerati u BiH i napraviti neku vrstu geto drzave. Ovo sam davno citao i ta varijanta je jako moguca jer sve mirise na to. Medjutim ta geto drzava ce sluziti za uvjezbavanje njihovih trupa kao sto rade po Afghanistanu.
zonbirile

#630 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

kockica_kockica wrote:26 stranica brige sto ce zabraniti/sto su zabranili gradnju munare u Svicarskoj.. pa ja ne mogu da vjerujem :-)
----------------------------------------------
a lopov Branković ode sa neutvrđenim brojem miliona da tiho krcka ukradeno do kraja života.Pa fukara je uvijek brala tuđu brigu,valjda im lakše sada se uljuljkivati u lažnu sigirnost,kao vidiš kako je muslimanima teško u Evropi,u Švicarskoj pogotovu,a ovde slobodno se diše.Imamo svoju vjeru,na svojoj zemlji,IZ,Reisa,vojsku,policiju,ma ljepota božija.
Broj 1

#631 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Broj 1 »

Pravo da vam kazem mene ne poagdja zabrana izgradnje minareta, mene pogadja licemjernost Evrope, kada je vrsen genocid u BiH.
Vise bi se bunili da se desavao pomor galebova ili delfina.
Izgleda da se Evropa tek propbudi kad im se taj bumerang obije o glavu kao sto je bilo podrzavanje hitlera i ostalih fasista.
U osvit IIWW rata nije samo Njemacka bila okicena svastikama nego mnogi gradovi evrope, to je bila moda u ono doba. To sam gledao u dokumentarcima na Discovery programu.
zonbirile

#632 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

Broj 1 wrote:Pravo da vam kazem mene ne poagdja zabrana izgradnje minareta, mene pogadja licemjernost Evrope, kada je vrsen genocid u BiH.
Vise bi se bunili da se desavao pomor galebova ili delfina.
Izgleda da se Evropa tek propbudi kad im se taj bumerang obije o glavu kao sto je bilo podrzavanje hitlera i ostalih fasista.
U osvit IIWW rata nije samo Njemacka bila okicena svastikama nego mnogi gradovi evrope, to je bila moda u ono doba. To sam gledao u dokumentarcima na Discovery programu.
--------------------------------------------------------------------
lova drug,poslije plasmana u crveni teror na red je došao crni,lova traži tržište i profit,pa onda 1936g OI u Berlinu,pa 38g g.A.Hitler nominovan za Nobelovu nagradu za mir.Igra le se igre i cijelo vreme rata poslije,pa ne znam otkud toliko čuđenje,pa imali smo to i u Bosni.Iza kulisa,cvala je trgovina svim i svačim ,pa i artiljerijskom vatrom po polažajima trećeg.
BELLUNO

#633 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by BELLUNO »

Zlata M. wrote:
BELLUNO je napisao/la:

Ako nisi znala u Svicarskoj se prica 4 jezika.Tako da postavljanje linka sa nekim jezikom sve govori o tebi integrisana.Koliko mi moj skolski njemacki kaze ovdje skoro sve pise kako sam ja napisao ali nebitno vazno da si ti pokusala ispasti faca integrisana.Ali polako ima vremena inegrisaces se ti za jedno 40 god kao i mnogi sa balkana. Vrijeme radi za tebe sta te briga.
Ovi pred prodavnicom su tvoji zemljaci ne moji ali vidim da sam te bas pogodio.Pravi Svicarci preziru nerad i one koji ne postuju zakone a takvih je sve vise i dosta su Svicarci sutili o anomalijama u svom okruzenju.Ja treba da radim placam porez da bi ti i tebi slicni zivjeli na socijali nece moci vise.Slijedece je pitanje da se izbace svi stranci koji su imali problema sa policijom ako si integrirana ovo je pitanje odavno pokrenuto.Pa onda revizija svih drzavljanstva zato nikome nije trazen ispis iz drzavljanstva koje je imao.Sve polako integrirana doci ces i ti na red za reviziju.Jel dosta je vise da se cuvaju ne integrisane izbjeglice i da su meni i mnogima na grbaci jer ja placam porez.I kad se budes integrisala onda se javi da nastavimo diskusiju nadam se da ce to biti prije 30 god
:D :D :D ti se pravo integris'o!
I ufur'o se samo tak'o.
Pa k vragu,@belluno,zar ti niko nije imao reci da uvlacenje jednoj grupi naroda (nekud...) putem ponizavajuceg izrazavanja o vlastitom narodu NIJE integracija ?!

Poslije ovakve niskosti,dodju mi fakat simpaticni svi koji piju pivo pred prodavnicom.
Koja ljigavost! Koje lazi !
Nas narod je ovdje izuzetno vrijedan i posten. Izuzetaka ima tu i tamo,procentualno - veoma malo.

Sa ovim postom o "mojim zemljacima" ti si rekao,zapravo,o sebi samom jako mnogo...neupitan.
Bice da si se istrcao. :)

Zaobilazim! :run:

Niti sam se "integriso" niti sam imao potrebe to sam sve dobio rodjenjem.Negdje davno sam napisao na nekoj temi ko sam i sta sam.Ali da ponovim otac original Svicarac majka porijeklom Bosanka. Moj djed je original Bosanac.Majka rodjena i odrasla u Svicarskoj.Citiraj gdje ja pljujem svoj narod i gdje sam napisao da sam Bosanac ili Bosnjak.Ne pljujem niti Bosnjacki narod nego dio tog naroda koji se ne ponasa kako treba.Nece da rade,kradu, ne postuju zakone,i sutra kad bude da se isti izbace prvi cu glasati.DA je Bosnjacki narod posten i vrijedan uvijek cu stati iza takvog misljenja.Znam jednu Bosnjacku porodicu koji su dosli prije 10 god.Kcerka i sin im idu na fakultet a oni rade i dan i noc da im mogu placati sve a odbili su stipendiju za djecu kazu mi smo sposobni da zaradimo i skolujemo svoju djecu.I ovo je samo jedan od primjera a ima ih koliko hoces.Ali poenta je sasvim drugacija onih koji ne postuju zakone,ne rade ,kradu je oko 3% i po njima svi se svrstavaju da nevaljaju.Upucen sam malo vise oko izbjeglica ili azilanata ali drugi nisu za njih su svi isti.Ako ti hoces i zelis da stanes iza ovih neradnika,i kriminalaca,onih koji zive od socijale,ti stani tvoj problem ja necu jer niti je moj narod a nedam vise ni da mi se odbija porez za tu sacicu ljudi.Vec vidjeno na ovom forumu ko ima svoj stav onda pocne pljuvanje te se ja uvlacim u supak,kako neko napisa a i ti, te se bijeda najela "kruha".felipe kajetano je pogodio sustinu sa svojim postom i ja sam mu odgovorio i dodao neke slucajeve o Bosnjacima sta i kako rade.Ali nedaj boze da se moze Bosnjak kritikovati ili drugi Muslimani.Oko 25 stranica pljuvanje po Svicarskom narodu,ali demokratija to se moze.Svake godine u Svicarskoj se povecava broj,onih koji su protiv stranaca,a za sve je zasluzena grupa ljudi svih nacija.Ovi koji piju pivo ispred Supermarketa i pisaju ispred zgrada,one Bosnjakinje(koje su bile 8 mjesec trudnoce) sjede po citav dan na mjestu gdje se baca smece i prerove sve kad neko donese smece za baciti,kojima radnici koji rade tu nisu mogli nista te su zvali nekoliko puta policiju,koja ih je kaznila i sad ih vise nema.Oni Bosnjaci koji se potuku zbog smeca (koje se izbacuje ispred zgrade svakog mjeseca ormari i druge velike stvari) i jedan je udario glavom od beton i jos je u komi.Ovdje posto je Bosanski forum spominjem Bosnjake a isti slucaj je sa svim strancima da grupa ljudi kriminalaca,neradnika stvara losu sliku o tom istom narodu.Zabrana gradnje munareta je bezvezna sustina je mnogo dublja jel da se hoce zabraniti mogla je svaka comuna kazati moze gradnja ali munaret nemoze biti visociji od 4-5-6 metara i gotova stvar.
kockica_kockica

#634 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by kockica_kockica »

zonbirile wrote:
kockica_kockica wrote:26 stranica brige sto ce zabraniti/sto su zabranili gradnju munare u Svicarskoj.. pa ja ne mogu da vjerujem :-)
----------------------------------------------
a lopov Branković ode sa neutvrđenim brojem miliona da tiho krcka ukradeno do kraja života.Pa fukara je uvijek brala tuđu brigu,valjda im lakše sada se uljuljkivati u lažnu sigirnost,kao vidiš kako je muslimanima teško u Evropi,u Švicarskoj pogotovu,a ovde slobodno se diše.Imamo svoju vjeru,na svojoj zemlji,IZ,Reisa,vojsku,policiju,ma ljepota božija.

Brankovic vise nije IN :oops:

Sad je IN zaliti Svicarske muslimane :lol: sto nece moci graditi munare :oops:

Da im posaljemo Reisa da on malo uredi Svicu :mrgreen:
udrch

#635 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by udrch »

BELLUNO wrote:
Zlata M. wrote:
BELLUNO je napisao/la:

Ako nisi znala u Svicarskoj se prica 4 jezika.Tako da postavljanje linka sa nekim jezikom sve govori o tebi integrisana.Koliko mi moj skolski njemacki kaze ovdje skoro sve pise kako sam ja napisao ali nebitno vazno da si ti pokusala ispasti faca integrisana.Ali polako ima vremena inegrisaces se ti za jedno 40 god kao i mnogi sa balkana. Vrijeme radi za tebe sta te briga.
Ovi pred prodavnicom su tvoji zemljaci ne moji ali vidim da sam te bas pogodio.Pravi Svicarci preziru nerad i one koji ne postuju zakone a takvih je sve vise i dosta su Svicarci sutili o anomalijama u svom okruzenju.Ja treba da radim placam porez da bi ti i tebi slicni zivjeli na socijali nece moci vise.Slijedece je pitanje da se izbace svi stranci koji su imali problema sa policijom ako si integrirana ovo je pitanje odavno pokrenuto.Pa onda revizija svih drzavljanstva zato nikome nije trazen ispis iz drzavljanstva koje je imao.Sve polako integrirana doci ces i ti na red za reviziju.Jel dosta je vise da se cuvaju ne integrisane izbjeglice i da su meni i mnogima na grbaci jer ja placam porez.I kad se budes integrisala onda se javi da nastavimo diskusiju nadam se da ce to biti prije 30 god
:D :D :D ti se pravo integris'o!
I ufur'o se samo tak'o.
Pa k vragu,@belluno,zar ti niko nije imao reci da uvlacenje jednoj grupi naroda (nekud...) putem ponizavajuceg izrazavanja o vlastitom narodu NIJE integracija ?!

Poslije ovakve niskosti,dodju mi fakat simpaticni svi koji piju pivo pred prodavnicom.
Koja ljigavost! Koje lazi !
Nas narod je ovdje izuzetno vrijedan i posten. Izuzetaka ima tu i tamo,procentualno - veoma malo.

Sa ovim postom o "mojim zemljacima" ti si rekao,zapravo,o sebi samom jako mnogo...neupitan.
Bice da si se istrcao. :)

Zaobilazim! :run:

Niti sam se "integriso" niti sam imao potrebe to sam sve dobio rodjenjem.Negdje davno sam napisao na nekoj temi ko sam i sta sam.Ali da ponovim otac original Svicarac majka porijeklom Bosanka. Moj djed je original Bosanac.Majka rodjena i odrasla u Svicarskoj.Citiraj gdje ja pljujem svoj narod i gdje sam napisao da sam Bosanac ili Bosnjak.Ne pljujem niti Bosnjacki narod nego dio tog naroda koji se ne ponasa kako treba.Nece da rade,kradu, ne postuju zakone,i sutra kad bude da se isti izbace prvi cu glasati.DA je Bosnjacki narod posten i vrijedan uvijek cu stati iza takvog misljenja.Znam jednu Bosnjacku porodicu koji su dosli prije 10 god.Kcerka i sin im idu na fakultet a oni rade i dan i noc da im mogu placati sve a odbili su stipendiju za djecu kazu mi smo sposobni da zaradimo i skolujemo svoju djecu.I ovo je samo jedan od primjera a ima ih koliko hoces.Ali poenta je sasvim drugacija onih koji ne postuju zakone,ne rade ,kradu je oko 3% i po njima svi se svrstavaju da nevaljaju.Upucen sam malo vise oko izbjeglica ili azilanata ali drugi nisu za njih su svi isti.Ako ti hoces i zelis da stanes iza ovih neradnika,i kriminalaca,onih koji zive od socijale,ti stani tvoj problem ja necu jer niti je moj narod a nedam vise ni da mi se odbija porez za tu sacicu ljudi.Vec vidjeno na ovom forumu ko ima svoj stav onda pocne pljuvanje te se ja uvlacim u supak,kako neko napisa a i ti, te se bijeda najela "kruha".felipe kajetano je pogodio sustinu sa svojim postom i ja sam mu odgovorio i dodao neke slucajeve o Bosnjacima sta i kako rade.Ali nedaj boze da se moze Bosnjak kritikovati ili drugi Muslimani.Oko 25 stranica pljuvanje po Svicarskom narodu,ali demokratija to se moze.Svake godine u Svicarskoj se povecava broj,onih koji su protiv stranaca,a za sve je zasluzena grupa ljudi svih nacija.Ovi koji piju pivo ispred Supermarketa i pisaju ispred zgrada,one Bosnjakinje(koje su bile 8 mjesec trudnoce) sjede po citav dan na mjestu gdje se baca smece i prerove sve kad neko donese smece za baciti,kojima radnici koji rade tu nisu mogli nista te su zvali nekoliko puta policiju,koja ih je kaznila i sad ih vise nema.Oni Bosnjaci koji se potuku zbog smeca (koje se izbacuje ispred zgrade svakog mjeseca ormari i druge velike stvari) i jedan je udario glavom od beton i jos je u komi.Ovdje posto je Bosanski forum spominjem Bosnjake a isti slucaj je sa svim strancima da grupa ljudi kriminalaca,neradnika stvara losu sliku o tom istom narodu.Zabrana gradnje munareta je bezvezna sustina je mnogo dublja jel da se hoce zabraniti mogla je svaka comuna kazati moze gradnja ali munaret nemoze biti visociji od 4-5-6 metara i gotova stvar.
Ma ti si fašista i nacista zajedno..čitaš li ti šta pišeš..kakav ti švicarac, ti si najcrnji balkanac kojeg sam ja u posljednje vrijeme imao priliku čuti..ja ovoliko etiketirane mržnje prema jednom narodu nisam čuo odavno, čak ni u ovoj zatucanoj Bosni, u Sarajevu u kojem te na svakom semaforu dočeka najmanje 5,6 Roma, u kafiću dok popiješ kahvu najmanje deset istih te obiđe i traži "socijalu"..svi Romi sa Kosova se preselili u Bosnu, žive bez ikakvih papira, ništa živo ne rade niti će ikad raditi, i sam si čuo za Roberta Mućištu i njegovog brata, ali nikad nisam čuo nijednog Bošnjaka da kaže treba ovo sve istjerati..
Većina stvari koje si napisao i sam znaš da nije istina..
A i da jeste istina ne može na osnovu nečijeg tuđeg grijeha da ispašta neko ko sa tim nema ništa..
Svi Jevreji nisu bili bankari, bilo je i sirotinje među njima, ali na osnovu takvog razmišljanja kojeg imaš ti Hitler otvori koncentracione logore za sve Jevreje..

Zabrana gradnje džamija i munara je u Švicarskoj odavno na snazi, samo nije bilo upisano u Ustav..navedi mi i jednu bošnjačku, albansku ili tursku džamiju u Švicarskoj, a da svojim izgledom imalo liči na džamiju..

I na kraju nisu Švicarci ili bilo koji evropljani primili strance zato što su milostivi, tolerantni i što vole strance..primili su ih kao jeftiniju radnu snagu..
Henna

#636 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Henna »

Raja, samo da vam kazem:
Nemojte se svadzat i prepirat, zato nas muslimane niko ne prihvata i mrzi i nogu nam postavljaju sto smo nazalost vrlo cesto neslozni i handrimo jedni druge. Nemojte ba, dosta nas ovi cinculiraju! I ko nije musliman: budi prvo covjek pa onda sve drugo. Evo slijedece sto su nam ove ugladzene "demokrate" pripremile: hoce da zabrane izgradnju muslimanskog groblja u CH i hoce zenama zabranit da pokrivene rade. (Ko sad ovdje omalovazava i zlostavlja zene?) Ako jedna zena ZELI da nosi maramu i to nosi dostojanstveno (ljepota je vidjeti) sto to njima smeta? Kad se opatica negdje pojavi svi je gledaju sa postovanjem (jel to ona nije pokrivena?). Ascare nas mrze, ma mrze sve sto je muslimansko, a sve zato sto sto se boje islama, kofol hocemo da im islamiziramo Svicu!
Sto se tice integracije: Zivim u CH, radim, postujem zakone, mislim da se mogu nazvat integrisanom. Al: nemoj mi dirat obicaje i vjeru, to je ono moje, to je ono sto sam ja!
Jesil to kompletno integrisan samo onda kad promijenis vjeru, odreknes se svojih korijena, pogazis svoje porijeklo??? Ako je to ta integracija, e Bogami se nikad necu integrisat!
Ko je musliman musliman je i sa munarom i bez munare, nije stvar u munari, nego u tome sto su nam sad dali do znaja da smo im mrski. A nismo im bili mrski kad su nasi ocevi i djedovi ovdje radili po baustellama i svoje zdravlje narusavali gradeci njima ni zakakve pare. Tad smo im trebali pa su molili da im se dodze da im se radi. Ali sada kad su ti djedovi i ocevi ovdje porodice osnovali, pa hoce da njihova djeca imaju neka prava, da se skoluju, da zive ko i CH- djeca, sad ima problema, sad im smetamo. Ali sabur, i polahko. Danas se u CH na 1 par (musko + zensko) radza 0.9 djece. Pa sam neki dan pitala jednog svicarca, ko ce im placat porez za jedno 20 - 30 godina. Opet ce oni moliti da im se dodze, pa makar morali i munare pravit. I od tih 0.9 djece je 50% stranaca! Sta oni misle?
I jos nesto: dzaba ti integracija, dzaba ti sto 100% pricas schwiizerdütsch, dzaba ti sto hodas polugola i pijes, i CH-pasos ti je dzaba! Kad im kazes prezime (-ic), odma koda si ih osamario!
Zato, nemojte se nikom kosto jedan rece "uvlaciti u ..." nemojte sebe nijekati i svoje porijeklo a Boga mi ni vjeru. Zivite tako kako vam je dusa na mjestu, jer nista vas nemoze odvojii od onog -ic. Necu da vas savjetujem, samo zakljucujem iz svojih posmatranja i prenosim vam. Nikad oni nas nece voljeti, samo cemo im mozda nekad opet zatrebati pa ce nas koristiti. Nedajte svoje!
michio

#637 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by michio »

Te zemlje kad prihvacaju izbjeglice valjda ih prihvacaju sa svim njihovim manama i vrlinama. Ne vidim nikakav problem ako se neko slabije uklopio i ako hoce da se mole Bogu onako kako hoce.
nosara

#638 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by nosara »

Henna wrote:Raja, samo da vam kazem:
Nemojte se svadzat i prepirat, zato nas muslimane niko ne prihvata i mrzi i nogu nam postavljaju sto smo nazalost vrlo cesto neslozni i handrimo jedni druge. Nemojte ba, dosta nas ovi cinculiraju! I ko nije musliman: budi prvo covjek pa onda sve drugo. Evo slijedece sto su nam ove ugladzene "demokrate" pripremile: hoce da zabrane izgradnju muslimanskog groblja u CH i hoce zenama zabranit da pokrivene rade. (Ko sad ovdje omalovazava i zlostavlja zene?) Ako jedna zena ZELI da nosi maramu i to nosi dostojanstveno (ljepota je vidjeti) sto to njima smeta? Kad se opatica negdje pojavi svi je gledaju sa postovanjem (jel to ona nije pokrivena?). Ascare nas mrze, ma mrze sve sto je muslimansko, a sve zato sto sto se boje islama, kofol hocemo da im islamiziramo Svicu!
Sto se tice integracije: Zivim u CH, radim, postujem zakone, mislim da se mogu nazvat integrisanom. Al: nemoj mi dirat obicaje i vjeru, to je ono moje, to je ono sto sam ja!
Jesil to kompletno integrisan samo onda kad promijenis vjeru, odreknes se svojih korijena, pogazis svoje porijeklo??? Ako je to ta integracija, e Bogami se nikad necu integrisat!
Ko je musliman musliman je i sa munarom i bez munare, nije stvar u munari, nego u tome sto su nam sad dali do znaja da smo im mrski. A nismo im bili mrski kad su nasi ocevi i djedovi ovdje radili po baustellama i svoje zdravlje narusavali gradeci njima ni zakakve pare. Tad smo im trebali pa su molili da im se dodze da im se radi. Ali sada kad su ti djedovi i ocevi ovdje porodice osnovali, pa hoce da njihova djeca imaju neka prava, da se skoluju, da zive ko i CH- djeca, sad ima problema, sad im smetamo. Ali sabur, i polahko. Danas se u CH na 1 par (musko + zensko) radza 0.9 djece. Pa sam neki dan pitala jednog svicarca, ko ce im placat porez za jedno 20 - 30 godina. Opet ce oni moliti da im se dodze, pa makar morali i munare pravit. I od tih 0.9 djece je 50% stranaca! Sta oni misle?
I jos nesto: dzaba ti integracija, dzaba ti sto 100% pricas schwiizerdütsch, dzaba ti sto hodas polugola i pijes, i CH-pasos ti je dzaba! Kad im kazes prezime (-ic), odma koda si ih osamario!
Zato, nemojte se nikom kosto jedan rece "uvlaciti u ..." nemojte sebe nijekati i svoje porijeklo a Boga mi ni vjeru. Zivite tako kako vam je dusa na mjestu, jer nista vas nemoze odvojii od onog -ic. Necu da vas savjetujem, samo zakljucujem iz svojih posmatranja i prenosim vam. Nikad oni nas nece voljeti, samo cemo im mozda nekad opet zatrebati pa ce nas koristiti. Nedajte svoje!
Ti si gore, valjda znas sta pricas...

Samo jedna stvar... Opatice, kako ih ti nazivas, su defakto, vjerske sluzbenice, pa se ne moze pravit usporedba sa zenama koje su pokrivene jer su vjernice...

Kad sam bio ranjen '94. u bolnici Kosevo su radile neke casne sestre, ali nisu bile u svojoj "crkvenoj", vec u bolnickoj uniformi... Nisu zbog toga bile manje casne ili manje vjernice...
Zlata M.

#639 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Zlata M. »

BELLUNO je napisao/la:

Haj' nema veze...iako rekoh da cu zaobillaziti tvoje komentare...evo cu se korigovati. :) Rekoh vec da covjeka nikad ne treba potpuno odbaciti,sto bi rekao nas dragi Bugari "ako nije slatko,mora da nisam dobro promijesao secer" :)
@Belluno,moras priznati da je tvoj outing bio vise nego arogantan.
Sad si se malo "popravio",ali opet pretjerujes...Hvala na iscrpnim informacijama o tvom porodicnom stablu,al' nije trebalo,sto se mene tice. :)
Aferim! Sve sami "originali",fino...samo,vjeruj mi da te sve to u mojim ocima nije ni uzvisilo ni ponizilo.Niti si tema ovdje ti,ni ja !
Otkud ti znas koliko ja znam ili ne znam o izbjeglicama i azillantima?!
Ne znas,niti cu ja o tome pricati.
U obrani svojih stavova ti malko sam sebe pobijas...govoris o nekih 3%...?!...i nadalje mrtav-hladan uzimas ta 3% kao relevantne ?!
Nije to - to!
Sa takvim stavovima ti radis,kako rece,u jednoj humanitarnoj organizaciji ?! :shock: Interesantno.

Tvoje me pisanje podsjeca na pisanje ovdasnjih dnevnih novina "Blick",koje ja licno smatram odgovornim za mnoga zla i predrasude.
Nadohvat ruke su u svakodnevnom zivotu,po restoranima su izlozene besplatno...ljudi ih citaju da zadovolje svoje potrebe za senzacijama i svjesno ili nesvjesno gutaju straha puno rasizma,sovinizma...u tim novinama ces svaki dan procitati kako je,eto,neki tamo "Ali...Moustaffa..." polomio zenu i istjerao je napolje,sa obaveznom naznakom da je on musliman ! :shock: ....u istim novinama pise kako je neki Hans (domaci ili austrijski ili njemacki Hans) godinama silovao svoje 3 kcerke,i nigdje se sa tim zlocinom u vezu ne dovodi njegova vjerska pripadnost (sto i ne treba,naravno)...

Sta sve Svicarci rade (pojedini...)...stranci su mila majka!
Treba bar pokusati razumjeti covjeka,prije nego ga se objesi na stup srama.
Zar ne? :)

"Ko spasi jednog covjeka,spasio je covjecanstvo."
popajic

#640 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by popajic »

Blago nama kad smo sve unutrasnje probleme rijesili :? ,pa imamo i vremena i volje da tabirimo o munarama u Svici :-)
Definitivno nismo normalni !
udrch

#641 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by udrch »

nosara wrote:
Henna wrote:Raja, samo da vam kazem:

Samo jedna stvar... Opatice, kako ih ti nazivas, su defakto, vjerske sluzbenice, pa se ne moze pravit usporedba sa zenama koje su pokrivene jer su vjernice...

Kad sam bio ranjen '94. u bolnici Kosevo su radile neke casne sestre, ali nisu bile u svojoj "crkvenoj", vec u bolnickoj uniformi... Nisu zbog toga bile manje casne ili manje vjernice...
Kakve veze profesija ima sa vjerom..
Vjera je unutrašnje stanje duše..
Ove pokrivene žene neće biti manje vjernice ako im takvi kao ti zabrane da žive pokrivene, ali mi hvala Bogu živimo u zemlji u kojoj je to normalno, tako da im to pravo neće niko uskratiti kao što ga nikad niko nije uskratio..
nosara

#642 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by nosara »

udrch wrote:
nosara wrote:

Ove pokrivene žene neće biti manje vjernice ako im takvi kao ti zabrane da žive pokrivene, ali mi hvala Bogu živimo u zemlji u kojoj je to normalno, tako da im to pravo neće niko uskratiti kao što ga nikad niko nije uskratio..
:lol:

Ti si se pogubio... Tema je Svica i njihovi problemi... Cuj, kakve veze ima profesija "casna sestra" sa vjerom...? :-)
E, jesi tolerantan za popizdit... :lol:
Henna

#643 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Henna »

[!

Kad sam bio ranjen '94. u bolnici Kosevo su radile neke casne sestre, ali nisu bile u svojoj "crkvenoj", vec u bolnickoj uniformi... Nisu zbog toga bile manje casne ili manje vjernice...[/quote]

Ove pokrivene žene neće biti manje vjernice ako im takvi kao ti zabrane da žive pokrivene, ali mi hvala Bogu živimo u zemlji u kojoj je to normalno, tako da im to pravo neće niko uskratiti kao što ga nikad niko nije uskratio..[/quote]

Svaka cast, opatice su vjerske sluzbenice, aferim! Dobro si to skonto. Ali: i ja radim u bolnici, sta mislis sta bi bilo kad bi dosla sa maramom u bolnicu? (casne sestre dolaze). I neka dolaze, nesmeta mi, vjeruj da su neke od njih veci ljudi od mnogih nasih "bosnjaka". Ja bi naravno odma na razgovor (u slucaju da se pokrijem) a onda bi bilo il baci maramu il evo otkaz. To je garant! Al nema veze, ja svoju maramu nosim u srcu. Neznam sta ima lose u tome da covjek drzi do svoje vjere. Kad bi svak postovo makar malo od onoga sto mu vjera zapovjeda nebi bilo vakih diskusija (a mi nebi imali o cemu cirlikati).
Al jok, mi se moramo prepirat i razglabat o necemu sto je u sustini vrlo logicno i jednostavno. Moze neko i reci: vako ti je kako ti je, ako ti nevalja, kupi prnje i furaj gdje ti je bolje. Samo, hajmo pogledat kolko ima rodzenih svicaraca koji su konvertirali na islam pa da mi neko kaze sta ce s njima. Ja znam dvojicu. A znam jos jednog koji razmislja o tome.
Al da se vratimo marami. Ima zena ovdje (ja sam jedna od njih) koje zude za tim da nose maramu, ne zato sto je to babo il cojk naredio, vec zato sto ih srce vuce. Al nemoze buraz, onda il se zatvori medzu zidove il se kupi odavde. Da se zatvorim u kucu nepada mi napamet! Hocu da radim i da sam sa ljudima (bez obzira koje vjere i nacije). A da idem odavde, kuda? Svi su mi ovdje. I ovakvih ima na pretek ovdje.
Ja hvala Bogu imam i prijatelje, i posao i dobro mi je. Ali ima i onih sto su odbaceni, sto nemaju kontakta sa komsijama, djece koja u skoli nemogu naci drugare samo zato sto roditelji prakticiraju islam. A onda se za takve kaze da nisu integrisani jer ne komuniciraju sa svicarcima. Pa kako ce tek sad poslije ovoga sto su izglasali komunicirat, sad je povjerenje ispod nule! Stvarno nerazumijem
zonbirile

#644 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

ne poduzimati ništa dok se ne oglasi MuCeTung.Ja sam da se demonstartivno napusti Švica i vrate na pradjedovska ognjišta,ove ih svi jedva čekaju,a i pare su spremne.
Henna

#645 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by Henna »

zonbirile wrote:ne poduzimati ništa dok se ne oglasi MuCeTung.Ja sam da se demonstartivno napusti Švica i vrate na pradjedovska ognjišta,ove ih svi jedva čekaju,a i pare su spremne.
Haj vazi. Ja cu reci starom da kaze sefu da ti sacuva njegovo radno mjesto pa kad se on vrati na babino mu ognjiste da ti preuzmes poso. Morel?
udrch

#646 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by udrch »

nosara wrote:
udrch wrote:
nosara wrote:

Ti si se pogubio... Tema je Svica i njihovi problemi... Cuj, kakve veze ima profesija "casna sestra" sa vjerom...? :-)
E jesi pametan za popizdit..
Po tvome shvaćanju da bi se nekome dalo pravo da može nositi maramu treba biti profesionalni vjernik, kao časna sestra ili mualima..
Ostalim običnim smrtnicima to nije dozvoljeno i treba im zabraniti..
Ko si bolan ti da nekome namećeš svoje ideje jednoumlja..ti još živiš u Titomanovom dobu..trzni se malo ili se preseli na Kubu ili Sjevernu Koreju..ni u Kini više ne prolaze tvoje ideje..anahronizam je u XXI vijeku ljudima zabranjivati bilo koje pravo :D
zonbirile

#647 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by zonbirile »

@udrch
stani ba ,neko nekog zajebaje.Sada je konstatovano da niti je žena manje vjernica bez uniforme,niti joj je to obaveza.Znači lako se povinovati zakonima sekularne države i biti bez toga na javnim institucijama,poslije ko kako želi,a slobode tumačiti tako bukvalno...Ima ona univerzalna,sloboda jednog je ograničena slobodom drugog.Ima slična tema o tužiteljstvu u BiH.Evo ja Hari krišna i hoću,to je moja sloboda da radim u naranđastim čafinima u sudu.Može li,ide li,nije fol,bez obzira na sve.
nosara

#648 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by nosara »

udrch wrote:
nosara wrote:
udrch wrote:

E jesi pametan za popizdit..
Po tvome shvaćanju da bi se nekome dalo pravo da može nositi maramu treba biti profesionalni vjernik, kao časna sestra ili mualima..
Ostalim običnim smrtnicima to nije dozvoljeno i treba im zabraniti..
Ko si bolan ti da nekome namećeš svoje ideje jednoumlja..ti još živiš u Titomanovom dobu..trzni se malo ili se preseli na Kubu ili Sjevernu Koreju..ni u Kini više ne prolaze tvoje ideje..anahronizam je u XXI vijeku ljudima zabranjivati bilo koje pravo :D

Ako ne mozes shvatit sta ti napisem, samo reci, ne stidi se...

Ocigledno tesko kopcas... :D

Nemam namjeru nigdje selit, nego ces se ti morat prilagodit... :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#649 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by hrasno38 »

Henna wrote:[!

Ove pokrivene žene neće biti manje vjernice ako im takvi kao ti zabrane da žive pokrivene, ali mi hvala Bogu živimo u zemlji u kojoj je to normalno, tako da im to pravo neće niko uskratiti kao što ga nikad niko nije uskratio..[/quote]

Svaka cast, opatice su vjerske sluzbenice, aferim! Dobro si to skonto. Ali: i ja radim u bolnici, sta mislis sta bi bilo kad bi dosla sa maramom u bolnicu? (casne sestre dolaze). I neka dolaze, nesmeta mi, vjeruj da su neke od njih veci ljudi od mnogih nasih "bosnjaka". Ja bi naravno odma na razgovor (u slucaju da se pokrijem) a onda bi bilo il baci maramu il evo otkaz. To je garant! Al nema veze, ja svoju maramu nosim u srcu. Neznam sta ima lose u tome da covjek drzi do svoje vjere. Kad bi svak postovo makar malo od onoga sto mu vjera zapovjeda nebi bilo vakih diskusija (a mi nebi imali o cemu cirlikati).
Al jok, mi se moramo prepirat i razglabat o necemu sto je u sustini vrlo logicno i jednostavno. Moze neko i reci: vako ti je kako ti je, ako ti nevalja, kupi prnje i furaj gdje ti je bolje. Samo, hajmo pogledat kolko ima rodzenih svicaraca koji su konvertirali na islam pa da mi neko kaze sta ce s njima. Ja znam dvojicu. A znam jos jednog koji razmislja o tome.
Al da se vratimo marami. Ima zena ovdje (ja sam jedna od njih) koje zude za tim da nose maramu, ne zato sto je to babo il cojk naredio, vec zato sto ih srce vuce. Al nemoze buraz, onda il se zatvori medzu zidove il se kupi odavde. Da se zatvorim u kucu nepada mi napamet! Hocu da radim i da sam sa ljudima (bez obzira koje vjere i nacije). A da idem odavde, kuda? Svi su mi ovdje. I ovakvih ima na pretek ovdje.
Ja hvala Bogu imam i prijatelje, i posao i dobro mi je. Ali ima i onih sto su odbaceni, sto nemaju kontakta sa komsijama, djece koja u skoli nemogu naci drugare samo zato sto roditelji prakticiraju islam. A onda se za takve kaze da nisu integrisani jer ne komuniciraju sa svicarcima. Pa kako ce tek sad poslije ovoga sto su izglasali komunicirat, sad je povjerenje ispod nule! Stvarno nerazumijem[/quote]

Sto se tice nosenja marama za mene licno je smijesno sputavati nekoga da ih nosi izuzev ako nisu u pitanju skole u kojima je propisom odredjena skolska uniforma i naravno odredjene ustanove u kojima su pravila ista za sve bez izuzetaka. Sto se tice casnih sestara to je njihova 24 casovna uniforma i mislim ipak da se to ne moze uporedjivati. One se po tome raspoznaju a njihov rad koliko znam makar kod nas je uvijek na humanitarnoj osnovi bez stalnog zaposlenja. E sad ima jedna stvar koju nikako ne mzoemo da shvatimo a to je da je na zapadu ili bar na vecini zapada vjera iskljucivo privatna stvar i apsolutno se ne moze mijesati recimo sa poslom. U radno vrijeme nema upraznjavanja vjere ili ako ima to moze samo za vrijeme pauze sto kod nas ni u mislima nije slucaj. Drugu stvar isto koju ne mozemo da prihvatimo je ta da kada zivimo u nekim drugim drzavama moramo zivjeti po zakonima tih drzava i kraj price. To vazi za sve bili starosjedici ili doseljenici. U jednoj Svedskoj kralju uzmu vozacku dozvolu jer je vozio prebrzo i nema pardona. Ja sticajem okolnosti i posla kojim se bavim odlicno znam kakve sve probleme prave nasi gradjani po zapadu bez obizra sto su im te zemlje omogucile sve. Naravno rijetko cete cuti osude od istih nasih ljudi koji zive casno i posteno a ponajmanje osude vjerskih sluzbenika. Naravno velika vecina nasih ljudi casno i postenu zaradjuju svoj hljeb i jednostavno su prihvatili principe i zakone drzava u kojima zive i za njih nema nikakvih problema. Ako smo mi bili ti koji smo tlaceni raznoraznim sankcijama od zapada u ratu i sa pravom smo sa podozrenjem gledali na taj zapad isto tako trebamo i gledati sada sa podozrenjem na ljude koji vode nasu zemlju zasto se nismo integrirali na taj zapad ali osude uglavnom ostaju u domenu ovog i slicnih foruma. I onda se ne trebamo cuditi sto nas posmatraju tako kako nas posmatraju. U ovoj drzavi su pokradene milijarde donacija tog zapada i sad se mi nesto ibretimo i busamo sto nas niko ne voli a samokriticnosti ni na mapi. Imamo mi ovdje basnoslovno veci broj problema nego sto je zabrana munara u Svici ali rijetko na kojoj temi se naparvi ovoliki broj strana. Vrijeme je da malo detaljnije pogledamo sami sebe a onda da filozofiramo o tudjim dvoristima a pogotovo o zemljama koje su 1000 godina ispred nas u svemu.
nosara

#650 Re: U Svicarskoj glasanje o zabrani gradnje munara

Post by nosara »

hrasno38 wrote: Sto se tice nosenja marama za mene licno je smijesno sputavati nekoga da ih nosi izuzev ako nisu u pitanju skole u kojima je propisom odredjena skolska uniforma i naravno odredjene ustanove u kojima su pravila ista za sve bez izuzetaka. Sto se tice casnih sestara to je njihova 24 casovna uniforma i mislim ipak da se to ne moze uporedjivati. One se po tome raspoznaju a njihov rad koliko znam makar kod nas je uvijek na humanitarnoj osnovi bez stalnog zaposlenja. E sad ima jedna stvar koju nikako ne mzoemo da shvatimo a to je da je na zapadu ili bar na vecini zapada vjera iskljucivo privatna stvar i apsolutno se ne moze mijesati recimo sa poslom. U radno vrijeme nema upraznjavanja vjere ili ako ima to moze samo za vrijeme pauze sto kod nas ni u mislima nije slucaj. Drugu stvar isto koju ne mozemo da prihvatimo je ta da kada zivimo u nekim drugim drzavama moramo zivjeti po zakonima tih drzava i kraj price. To vazi za sve bili starosjedici ili doseljenici. U jednoj Svedskoj kralju uzmu vozacku dozvolu jer je vozio prebrzo i nema pardona. Ja sticajem okolnosti i posla kojim se bavim odlicno znam kakve sve probleme prave nasi gradjani po zapadu bez obizra sto su im te zemlje omogucile sve. Naravno rijetko cete cuti osude od istih nasih ljudi koji zive casno i posteno a ponajmanje osude vjerskih sluzbenika. Naravno velika vecina nasih ljudi casno i postenu zaradjuju svoj hljeb i jednostavno su prihvatili principe i zakone drzava u kojima zive i za njih nema nikakvih problema. Ako smo mi bili ti koji smo tlaceni raznoraznim sankcijama od zapada u ratu i sa pravom smo sa podozrenjem gledali na taj zapad isto tako trebamo i gledati sada sa podozrenjem na ljude koji vode nasu zemlju zasto se nismo integrirali na taj zapad ali osude uglavnom ostaju u domenu ovog i slicnih foruma. I onda se ne trebamo cuditi sto nas posmatraju tako kako nas posmatraju. U ovoj drzavi su pokradene milijarde donacija tog zapada i sad se mi nesto ibretimo i busamo sto nas niko ne voli a samokriticnosti ni na mapi. Imamo mi ovdje basnoslovno veci broj problema nego sto je zabrana munara u Svici ali rijetko na kojoj temi se naparvi ovoliki broj strana. Vrijeme je da malo detaljnije pogledamo sami sebe a onda da filozofiramo o tudjim dvoristima a pogotovo o zemljama koje su 1000 godina ispred nas u svemu.
To je sustina...
Locked