Ti pises kojesta . Ti pises kao da si ti taj koji je potpisivao sporazume od Zeneve do Daytona . Ti pises ( ponekad ) kao da si narod ...Ovi tvoji sporazumi 1 i 2 su obicna glupost ( cuj evo ruke necemo vam uci u BL u VitezMister Yes wrote:Pa naveo sam ti u prošlom postu:Skijaš wrote: Pa ako Bošnjaci prihvate otcjepljenje manjeg entiteta, izgubili bi kredibilitet da se bune protiv Herceg Bosne. Dakle, onaj Bošnjak koji bi prihvatio granicu na Dobrinji, ne bi imao pravo da se buni kada bi na Kupreškim vratima ili usred Gornjeg Vakufa osvanule barikade. Na kakve bi se on pravne, istorijske ili moralne argumente mogao pozvati ?
Radi se znači o dva različita sporazuma.Washingtonski sporazum je potpisan skoro dvije godine prije Daytona i njime je definisana zajednica Bošnjaka i Hrvata bez obzira šta se kasnije dogovorilo sa Srbima. U Daytonu je samo određeno na koji način će ta zajednica Bošnjaka i Hrvata funkcionisati u zajedničkoj državi sa Srpskom zajednicom.
Sporazum 1: Odustanite od Herceg-Bosne a zauzvrat vam nećemo ući u Vitez i ostale enklave. Evo ruke.
Sporazum 2: Odustanite od toga da RS prikljućite Srbiji a zauzvrat vam nećemo ući u Banja Luku. Evo ruke.
Ako se sa Srbima nekada dogovorimo (a nećemo naravno) da ipak nose dio BiH Srbiji to ćemo vjerovatnu uraditi u zamjenu za neke teritorijalne ustupke i biće to novi sporazum koji će zamjeniti onaj "Sporazum 2" gore naveden. Ali to ne znači da prestaje da važi sporazum 1.
Bojite li se za sudbinu BiH?
-
Aspekt
#626 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
- madner
#627 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Mister suplja teorija, upravo suprotno. Potpisom Deytona raniji sporazumi nisu vise validni.
-
Aspekt
#628 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Slazem se . niko ti nije nista dao . to ste vi oteli . Necete to vjecno moci cuvati , nema sanse . To je okupirana zemlja . Tamo se vijori zastava neprijateljske drzave koja je sa lokalnim Srbima izvrsila genocid . To neces sacuvati jer su preko plota oni koji su prezivjeli .sreten75 wrote:a jeste velikodusni,,cask ste komsijama dali 49 posto a sebi uzeli 23 posto,,e to se zove ljubav.
- Mister Yes
#629 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
madner wrote:Mister suplja teorija, upravo suprotno. Potpisom Deytona raniji sporazumi nisu vise validni.
Ali Skijaš se i ne poziva na pravo već na pravdu. A ako smo se nešto dogovorili ranije onda je za pravdu dovoljan i stisak ruke.
Tuđman je odustao od Herceg-Bosne jer je na to natjeran. Možemo raspravljati o tome kako/čime je natjeran ali mislim da se svi slažemo da je natjeran. Sigurno nije od dobrote i merhameta odustao od svog projekta HercegBosne. A to se desilo početkom 94-e dakle skoro dvije godine prije Daytona. Šta god da je razlog Tuđmanove kapitulacije taj razlog očigledno nije vezan za RS i dogovor iz Daytona. A ako je tako onda ne može biti vezan ni za buduću sudbinu RS-a.
-
Aspekt
#630 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Evo ga opet po ko zna koji put o otcjepljenju genocidnog entiteta . Ti podsices otcjepljenje genocidnog entiteta i samo o tome trubis izmedju redova . Prljav si igrac .Mister Yes wrote:madner wrote:Mister suplja teorija, upravo suprotno. Potpisom Deytona raniji sporazumi nisu vise validni.I danas imaš kantone u Federaciji koji nisu rezultat Daytona već Washingtona.
Ali Skijaš se i ne poziva na pravo već na pravdu. A ako smo se nešto dogovorili ranije onda je za pravdu dovoljan i stisak ruke.
Tuđman je odustao od Herceg-Bosne jer je na to natjeran. Možemo raspravljati o tome kako/čime je natjeran ali mislim da se svi slažemo da je natjeran. Sigurno nije od dobrote i merhameta odustao od svog projekta HercegBosne. A to se desilo početkom 94-e dakle skoro dvije godine prije Daytona. Šta god da je razlog Tuđmanove kapitulacije taj razlog očigledno nije vezan za RS i dogovor iz Daytona. A ako je tako onda ne može biti vezan ni za buduću sudbinu RS-a.
- Mister Yes
#631 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Ne do bog. Meni je Dayton gotovo pa idealan sporazum. Ali bitno je napraviti distinkciju između otcjepljenja RS-a i otcjepljenja dijelova nekih kantona. Ovo prvo je teoretski moguće ako se u budućnosti velike sile odluče za taj korak. Ovo drugo nije ni teoretski moguće bez novog crtanja karata koje po definiciji zahtjeva konsenzus onih koji karte crtaju.Aspekt wrote: Evo ga opet po ko zna koji put o otcjepljenju genocidnog entiteta . Ti podsices otcjepljenje genocidnog entiteta i samo o tome trubis izmedju redova . Prljav si igrac .
-
Aspekt
#632 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Dok je tebi Dayton idealan ti si kao forumas daleko od idealnog . Sta vise blize si poplavi . ali pisi ti , samo da znas da pises i pisas uz vjetar .Mister Yes wrote:Ne do bog.Aspekt wrote: Evo ga opet po ko zna koji put o otcjepljenju genocidnog entiteta . Ti podsices otcjepljenje genocidnog entiteta i samo o tome trubis izmedju redova . Prljav si igrac .. Ali bitno je napraviti distinkciju između otcjepljenja RS-a i otcjepljenja dijelova nekih kantona. Ovo prvo je teoretski moguće ako se u budućnosti velike sile odluče za taj korak. Ovo drugo nije ni teoretski moguće bez novog crtanja karata koje po definiciji zahtjeva konsenzus onih koji karte crtaju.Meni je Dayton gotovo pa idealan sporazum
- Mister Yes
#633 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
To kad ti budeš dijelio certifikate.Aspekt wrote:Dok je tebi Dayton idealan ti si kao forumas daleko od idealnog
Dayton nije problem. Problem su oni koji ne prihvataju Dayton.
-
daddy-kool
#634 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Tako je, problem su Sejdić i Finci.Mister Yes wrote: Dayton nije problem. Problem su oni koji ne prihvataju Dayton.
-
daddy-kool
#635 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Ako su velike sile spremne postaviti svoju vojsku na te granice, onda je sve moguće.Mister Yes wrote: Ali bitno je napraviti distinkciju između otcjepljenja RS-a i otcjepljenja dijelova nekih kantona. Ovo prvo je teoretski moguće ako se u budućnosti velike sile odluče za taj korak. Ovo drugo nije ni teoretski moguće bez novog crtanja karata koje po definiciji zahtjeva konsenzus onih koji karte crtaju.
U suprotnom je dobrim dijelom do nas.
- Michio Kaku
#636 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
upravo suprotno. kriza je integralni dio kapitalistickog sistema. to je nacin na koji trziste funkcionise i bosna kao permanentno krizna zemlja savrseno se uklapa u taj sistem. na taj nacin se iz nje izvlace bogatstva. postoje drugi modeli i nesto slicno investicijama o kojima ti pricas ali u drugim drzavama, bosna je saraf sa drugacijom ulogom i njoj nisu namjenjene investicije o kojima ti pricas vec upravo ovo sto imamo.Skijaš wrote:Ekonomski hoće biti gore, a da bi bilo bolje, treba stvoriti uslove, učlaniti se u NATO i sl. jer malo je onih koji će ulagati u privredu ako postoji ta prijetnja secesijom i ratom koji bi uslijedio.Ali Kemal wrote:Za sudbinu BiH nema potrebe da se strahuje. Propada konstantno i sigurno, tako da bilo koja opcija osim totalne propasti je ravna vjerovatnoci da ce Miljacka da potece uzbrdo.
Razlog propasti je vrlo jednostavan, sistematsko unistavanje ekonomije, sve ostalo je zamazivanje ociju.
- Michio Kaku
#637 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
silver testelone wrote:tag33 wrote:Ne brinem se za sudbinu BiH, buduci da se ni ona za moju nesto ne brine![]()
takođe, baš me briga
ovo je puno dublje nego sto se cini na prvi pogled. ovako bi svi trebali da razmisljamo.
- Michio Kaku
#638 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Skijaš wrote: No kako i sam kažeš, nema nikakvih otcjepljenja. Biće nam ovako do aktivnijeg djelovanja međunarodne zajednice koja će se prije ili kasnije morati upetljati. Ovo sa MMF-om je dobra šansa za to.
Međunarodna zajednica se može upetljati na način da nacrta nove granice.
- Skijaš
#639 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Isuviše je ovo malo tržište da bi neko imao tako razrađene planove, stvar je obrnuta i strance treba animirati da ovom području poklone bar malo pažnje.Michio Kaku wrote:upravo suprotno. kriza je integralni dio kapitalistickog sistema. to je nacin na koji trziste funkcionise i bosna kao permanentno krizna zemlja savrseno se uklapa u taj sistem. na taj nacin se iz nje izvlace bogatstva. postoje drugi modeli i nesto slicno investicijama o kojima ti pricas ali u drugim drzavama, bosna je saraf sa drugacijom ulogom i njoj nisu namjenjene investicije o kojima ti pricas vec upravo ovo sto imamo.Skijaš wrote:Ekonomski hoće biti gore, a da bi bilo bolje, treba stvoriti uslove, učlaniti se u NATO i sl. jer malo je onih koji će ulagati u privredu ako postoji ta prijetnja secesijom i ratom koji bi uslijedio.Ali Kemal wrote:Za sudbinu BiH nema potrebe da se strahuje. Propada konstantno i sigurno, tako da bilo koja opcija osim totalne propasti je ravna vjerovatnoci da ce Miljacka da potece uzbrdo.
Razlog propasti je vrlo jednostavan, sistematsko unistavanje ekonomije, sve ostalo je zamazivanje ociju.
- Skijaš
#640 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Kao što treba uvažiti stav onih koji nisu emotivno vezani za domovinu, tako treba uvažiti i stav onih koji jesu. Niko po tom pitanju nema pravo dizati nos, puhati se nešto i osjećaje drugog predstaviti kao nazadne.Michio Kaku wrote:ovo je puno dublje nego sto se cini na prvi pogled. ovako bi svi trebali da razmisljamo.silver testelone wrote:tag33 wrote:Ne brinem se za sudbinu BiH, buduci da se ni ona za moju nesto ne brine![]()
takođe, baš me briga
- Skijaš
#641 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
I to je moguće. Teoretski.Michio Kaku wrote:Međunarodna zajednica se može upetljati na način da nacrta nove granice.Skijaš wrote: No kako i sam kažeš, nema nikakvih otcjepljenja. Biće nam ovako do aktivnijeg djelovanja međunarodne zajednice koja će se prije ili kasnije morati upetljati. Ovo sa MMF-om je dobra šansa za to.
- Michio Kaku
#642 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
ti ne kontas. ne postoje razradjeni planovi niti konspirativno djelovanje vec je to priroda stvari. ne mogu sve zemlje biti tehnoloski napredne, pravno uredjene sa sredjenom infrastrukturom. neophodno je da poneka bude rupa u koju ce se bacati smece. isto kao sto u stvarnom svijetu ne mogu svi biti direktori, mora neko da cisti klozete. mi smo postali ta zemlja i to nam je sad uloga i tu cemo ostati ne zbog necijeg plana vec inercijom globalnog trzista. to sto smo mali i nebitni ide u prilog tome.Skijaš wrote:
Isuviše je ovo malo tržište da bi neko imao tako razrađene planove, stvar je obrnuta i strance treba animirati da ovom području poklone bar malo pažnje.
ti ako vjerujes kako ce ovde neko investirati zato sto smo postali clanica nato saveza zivis u utopiji koja je dublja od one iz vremena samoupravnog socijalizma.
- Mister Yes
#643 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Sejdić-Finci se može jednostavno zadovoljiti sitnim kozmetičkim promjenama.daddy-kool wrote:Tako je, problem su Sejdić i Finci.Mister Yes wrote: Dayton nije problem. Problem su oni koji ne prihvataju Dayton.
Problem/oni koji ne prihvataju Dayton su redom:
1. Hrvatske stranke koje nisu zadovoljne sa dvoentitetskim uređenjem i rade na tome da bude troentitetsko (pa se tome pokušavaju približiti između ostalog i putem Sejdića i Fincija)
2. Srpske stranke koje im u tome pomažu.
3. Bošnjačke stranke koje teže majorizacija nad Hrvatima (pa pokušavaju to obezbjediti i nakon Sejdića i Fincija)
- Mister Yes
#644 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Dovoljno je da iz zraka podrže svoje favorite.daddy-kool wrote: Ako su velike sile spremne postaviti svoju vojsku na te granice, onda je sve moguće.
-
sreten75
#645 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
sejdic i finci koce politicari iz federacije,,znaci u bih je jedino problem federacija,nista se u svom entitetu ne mozete da dogovorite,daddy-kool wrote:Tako je, problem su Sejdić i Finci.Mister Yes wrote: Dayton nije problem. Problem su oni koji ne prihvataju Dayton.
-
sreten75
#646 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
ma nema od toga nista,,ovako ce stanje ostati buducih 50 god,gdje su svi i zadovoljni i nezadovoljni,nece velike sile postavljati svoje vojske dovoljno bi bilo dopustiti rs i herceg bosni da se prikljuce srbiji i hrvatskoj i sta ce tad bosnjaci ,njih 2 miliona ratovati protiv gotov 5 miliona hrvata i preko 8 miliona srba,smijesno.Mister Yes wrote:Dovoljno je da iz zraka podrže svoje favorite.daddy-kool wrote: Ako su velike sile spremne postaviti svoju vojsku na te granice, onda je sve moguće.
-
zavrzlama
#647 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
sreten75 wrote:ma nema od toga nista,,ovako ce stanje ostati buducih 50 god,gdje su svi i zadovoljni i nezadovoljni,nece velike sile postavljati svoje vojske dovoljno bi bilo dopustiti rs i herceg bosni da se prikljuce srbiji i hrvatskoj i sta ce tad bosnjaci ,njih 2 miliona ratovati protiv gotov 5 miliona hrvata i preko 8 miliona srba,smijesno.Mister Yes wrote:Dovoljno je da iz zraka podrže svoje favorite.daddy-kool wrote: Ako su velike sile spremne postaviti svoju vojsku na te granice, onda je sve moguće.
I ja se slazem....de mi nacrtaj granice te podjele,da znam sta je cije
- Ali Kemal
#648 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Tacno, ja ne razumijem ove sto se ubise braniti drzavu koja je trula u svakom pogledu, gdje se zivi katastrofalno, gdje se krse osnovna ljudska prava na svakom koraku, gdje je korupcija nepisano pravilo, gdje vecina populacije masta da se iseli negdje gdje je bolji zivot, gdje penzioneri umiru od gladi i hladnoce, gdje je normalno vidjeti covjeka kako kopa po kontejneru, gdje nema nikakve koncepcije kako dalje, niti nagovjestavaja da ce biti bolje za 5, 10, 20 godina...Michio Kaku wrote:ovo je puno dublje nego sto se cini na prvi pogled. ovako bi svi trebali da razmisljamo.silver testelone wrote:tag33 wrote:Ne brinem se za sudbinu BiH, buduci da se ni ona za moju nesto ne brine![]()
takođe, baš me briga
- Ramzess Veliki
#649 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Mene zaboli kita za ovu državu. Jednom sam joj vjerovao, prolio more tuđe krvi a i svoje braneći je (jednom me zatvarač ogrebao nezgodno ...
), a kad sam tražio posla ko te j..., kad sam tražio pomoć za stan - ko te j..., đabe činovi i zasluge, đabe škole - snalazi se sam.
Valjda misle da je dovoljno da te neko potapše na ulici i kaže - Joj kakav si ti heroj bio ... jebeš ti to, ne živi se od tapšanja.
A već vidim - da se opet zarati, došli bi mi na koljenima - Ramzeze životati, de nas brani najebasmo ... e nema više. Da Bog da vam Interpol zakucao na avlijsku kapiju.
Valjda misle da je dovoljno da te neko potapše na ulici i kaže - Joj kakav si ti heroj bio ... jebeš ti to, ne živi se od tapšanja.
A već vidim - da se opet zarati, došli bi mi na koljenima - Ramzeze životati, de nas brani najebasmo ... e nema više. Da Bog da vam Interpol zakucao na avlijsku kapiju.
-
Hafis
#650 Re: Bojite li se za sudbinu BiH?
Normalno da se ne bojim. A rješenje je jednostavno:
Ukoliko međunarodna zajednica i odgovorne elite u BiH zaista žele održati Bosnu i Hercegovinu, onda će morati pristupiti rekonstrukciji sadašnjeg stanja. Za taj postupak je neophodno opraštanje od centralizirane nacionalne države i oslobađanje od ideje da je Bosna i Hercegovina „država kao i druge“. Ona to jednostavno nije. Ona može biti održiva zajednica različitih naroda i identiteta ako se konačno prestanu zastarjelim metodama rješavati njeni problemi.
Ukoliko međunarodna zajednica i odgovorne elite u BiH zaista žele održati Bosnu i Hercegovinu, onda će morati pristupiti rekonstrukciji sadašnjeg stanja. Za taj postupak je neophodno opraštanje od centralizirane nacionalne države i oslobađanje od ideje da je Bosna i Hercegovina „država kao i druge“. Ona to jednostavno nije. Ona može biti održiva zajednica različitih naroda i identiteta ako se konačno prestanu zastarjelim metodama rješavati njeni problemi.