Sve u svemu, sam show je dobar, i bez obzira koliko Zele bio "krajiški" izravan i brutalan, ne lupa on baš sve što kaže onim malcima. Sad bih ja mogao reći da mu zamjeram što stalno patronizira onoj dječurliji iz Maxim Powera, mislim da malci dobro sviraju, i mislim da su ih par puta bezze kritikovali. OK, onom malcu malo glas mutira, pa šta? Djeca odlično praše, bolji su od onih Santosa.
RAT BENDOVA - OBN
Moderator: anex
-
VerticalHairFactor
#626 Re: RAT BENDOVA - OBN
Da, tu si u pravu, "sistem vrijednosti u muzici", ja bih samo definirao - u "muzičkom biznisu", dakle na tržištu muzike, koje se sastoji iz 90% muzički "neosviještene" mase
. Sve može biti banalno ali i suptilno, svaki muzički izražaj. No, obično sve te neke ljestvice popularnosti iliti vrijednosti u muzičkom biznisu budu totalno iskrenute kad se pogledaju ljestvice koje naprave sami muzičari. Tada se vide pravi kreativci i inspiratori... Naravno biti dobar i kreativan ne znači sigurno i steći pop-status. Mali broj muzičara sebi može dopustiti da bude "bastard" prema medijima a da i dalje prodaje dosta albuma i puni dvorane.
Sve u svemu, sam show je dobar, i bez obzira koliko Zele bio "krajiški" izravan i brutalan, ne lupa on baš sve što kaže onim malcima. Sad bih ja mogao reći da mu zamjeram što stalno patronizira onoj dječurliji iz Maxim Powera, mislim da malci dobro sviraju, i mislim da su ih par puta bezze kritikovali. OK, onom malcu malo glas mutira, pa šta? Djeca odlično praše, bolji su od onih Santosa.
- DaysleepeR
#627 Re: RAT BENDOVA - OBN
meni je 33 godine i muzikom se bavim od 4 osnovne tako da sve gledam prvo kao muzičar pa onda kao slušatelj
muzička industrija i njena pravila su realnost i danas više i nema romantičara...
ne znam da li znaš koliko utjecajnih ljudi stoji iza Maximum Powera i koliko njima uopšte treba ova emisija
ne treba se uopšte uzbuđivati s tim ko je upao ko je ispao, ja se nadam da će do kraja biti dobroh izvedbi a sve ostalo je zabava za raju...
muzička industrija i njena pravila su realnost i danas više i nema romantičara...
ne znam da li znaš koliko utjecajnih ljudi stoji iza Maximum Powera i koliko njima uopšte treba ova emisija
ne treba se uopšte uzbuđivati s tim ko je upao ko je ispao, ja se nadam da će do kraja biti dobroh izvedbi a sve ostalo je zabava za raju...
- Better Man
#628 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ono sto sam spominjao za Londonsku avanturu Divljih jagoda se desilo prije nego je Alen postao pjevac Bijelog Dugmeta i da je nakon te avanture odbio ponudu Brege iz razloga kojih sam naveo, a tek kasnije je postao pjevac Bijelog Dugmeta. Ne znam koliko je Zele pisao i komponovao za Tifu, ali znam da drugi album Tife kompletan i muziku i tekstove potpisuju Zlatan Cehic i Tifa (njih dvojica su se znali jos s pocetka osamdestih jer su zajedno bili u grupi Top). Vlatko Stefanovski je bog i batina kad su u pitanju gitaristi na ovim ex Yu prostorima i da je sigurno jedan od najboljih u svijetu. Davno su gvorili za Vlatka da bi mogao bez problema da svira sa Claptonom i ostalim gitaristickim magovima bez problema, ali da oni ne bi mogli svirati s njim Makedonsku muziku. Poslije Vlatka tu je Tocak, a onda ide Zele. Svojevremeno sam prije rata citao da je Zele znao satima sjediti u fotelji gledati MTV i druge muzicke kanale, a onda po 17 sati vjezbati gitaru.
- Neelix
#629 Re: RAT BENDOVA - OBN
to sto sam zeleta nazvao retardom i moronom nema veze sa time sta mislim o njemu kao muzicaru, a pogotovo s tim iz kojeg dijela BiH dolazi, nego sa njegovom ulogom u onome sto je naslov ove teme.
- Better Man
#630 Re: RAT BENDOVA - OBN
Kurt Cobain je produkt jednog vremena u kojem se dobro snasao i bio je jedan od zacetnika novog muzickog pravca zvanog Grunge, ali nikad ne moze biti na listi najboljih gitarista, jer onaj ko ga stavlja na tu listu je totalni idioti nema pojma. Kad je osnovana Nirvana Kurt nije imao pojma o sviranju gitare i nije znao ni jednog akorda. Bukvalno osnivanjem grupe poceo je uciti svirati gitaru i legenda kaze da je lider Dinosaur Jr. pod pseudonimom svirao na prvom albumu Nirvane, kako bi nadoknadio Kurtovo ne znanje. Tek kasnije Kurt je naucio svirati gitaru, ali nikad nije bio niti ce biti medju velikanima tipa Hendrix, Glimour, Page, Clapton, Blackmoore, Moore, Satriani, Vai Zappa, Stefanovski, Maidenov trojac itd. Da se razumijemo volim Nirvanu i Kurta smatram orginalnom pojavom u muzici i spada medju najvece muzicare i pojave u rock muzici, ali nikako ne moze ici na listu najvecih gitarista. Mike McCready iz Pearl Jama je veci i bolji gitarist i prije bi on trebao biti na listi najvecih gitarista.DaysleepeR wrote:
Virtuoznost nije nikakvo mjerilo gitariste već upravo kompozitorske sposobnosti.
Zato je redovno jedan Kurt Cobain uvijek ispred jednog Malmsteena na listi najboljih gitarista ikad, a za Santanu ni da ne pričam. Jednostavno ti kao gitarista vrijediš onoliko koliko ljudi tvoja muzika oduševi pa makar bila 3 akorda. A ne koliko nota možeš u sekundi da odsviraš.
Zele naravno lupa ko maksim po diviziji što rade svi stari muzičari sa ex-yu prostora. ja ga lično ne volim, Divlje Jagode ne smatram antologijom ex-yu, ali čovjeka i njegovo iskustvo, kilometre, svirke, i činjenicu da je čitav život posvetio muzici pa uspio ili propao beskrajno poštujem...
U tom smislu se slažem sa citiranim kolegom, samo mi je žao raje što se zamaraju ovim diskusijama kad to ništa ne mijenja...
-
VerticalHairFactor
#631 Re: RAT BENDOVA - OBN
Imaš na siteu Jagoda Ćehin intervju, koji dosta toga pojašnjava - a najviše Ćehin animozitet spram Alena http://www.divljejagode.net/index.php?o ... Itemid=121 .Better Man wrote:Ono sto sam spominjao za Londonsku avanturu Divljih jagoda se desilo prije nego je Alen postao pjevac Bijelog Dugmeta i da je nakon te avanture odbio ponudu Brege iz razloga kojih sam naveo, a tek kasnije je postao pjevac Bijelog Dugmeta. Ne znam koliko je Zele pisao i komponovao za Tifu, ali znam da drugi album Tife kompletan i muziku i tekstove potpisuju Zlatan Cehic i Tifa (njih dvojica su se znali jos s pocetka osamdestih jer su zajedno bili u grupi Top). Vlatko Stefanovski je bog i batina kad su u pitanju gitaristi na ovim ex Yu prostorima i da je sigurno jedan od najboljih u svijetu. Davno su gvorili za Vlatka da bi mogao bez problema da svira sa Claptonom i ostalim gitaristickim magovima bez problema, ali da oni ne bi mogli svirati s njim Makedonsku muziku. Poslije Vlatka tu je Tocak, a onda ide Zele. Svojevremeno sam prije rata citao da je Zele znao satima sjediti u fotelji gledati MTV i druge muzicke kanale, a onda po 17 sati vjezbati gitaru.
Legenda kaže - a ne drži me za riječ, mislim da je "Džuboks" - kako je Ritchie Blackmore čuo Vlatka kako svira i pozvao ga na jam, pa ga je Vlatko oduševio nekim makedonskim kolom - kao ono Ritchie se pogubio od oduševljenja...
-
VerticalHairFactor
#632 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ma, drug, muzika je apstraktna umjetnost u supstancijalnom smislu, a pravila muzičke industrije su takva da je Šako Polumenta "bolji" pjevač od Tife po toj logici, jer je popularniji, više ga raje sluša, bolje zarađuje, itd.DaysleepeR wrote:meni je 33 godine i muzikom se bavim od 4 osnovne tako da sve gledam prvo kao muzičar pa onda kao slušatelj
Nema romantike u biznisu, ali u muzici, kao umjetničkom izražaju, kvalitet i senzibilitet su temelj. Odatle je i Shakira, tom logikom, bolja pjevačica od Loreene McKennitt. Naravno, obojica znamo da to nije tako, te da Shakira zarađuje u muzičkom biznisu koji protažira pitkost i sexualnost, ali kao pjevačica ona je iznimno osrednja, dok je Loreena istinska umjetnica (koja može sanjati o ciframa, koje Shakira pravi). Odatle i Kurt Cobain nije dobar gitarista, on je samo pop-figura u bendu koji je imao dobrih stvari, a njegova karizma i osebujnost su neupitni, ali ništa više od toga.
- DaysleepeR
#633 Re: RAT BENDOVA - OBN
Ja nisam rekao da je to PO MENI tako, ja samo kažem da se ti ljudi koji evidentno pa i za mene nisu nikakvi gitaristi redovno nalaze na top 10 najutjecajnijih i najboljih svih vremena što će reći da tehnika, virtuoznost i slično nisu najbitniji...
Što se tiče paralele Zele - Stefanovski, samo ću reći da se Stefanovski ponaša onako kako se najveći i trebaju ponašati - kao gospodin, dok Zele i dan danas pati od malograđanskih kompleksa...
Što se tiče paralele Zele - Stefanovski, samo ću reći da se Stefanovski ponaša onako kako se najveći i trebaju ponašati - kao gospodin, dok Zele i dan danas pati od malograđanskih kompleksa...
- irvinx1
#634 Re: RAT BENDOVA - OBN
Jeste li primjetili da Zele nikada ne spominje Tocka??? Kompleksiiii.
I tehnika i virtuoznost naravno da nisu najbitniji. Za Zeleta je recimo najbitnije, kao sto neko rece, da pogodis koju on pjesmu voli...Slicno je i sa vecinom drugih koji ocijenjuju kako neko svira gitaru-stav je subjektivnog dozivljaja. Ipak, neka solaze, poput Knopflera, Gilmoura,...e to je valjalo smisliti, a i prenijeti tu emociju na publiku....
I da, kreteni sa OBN-a su u ziri mogli da pozovu nekoga poput Branimira Loknera, dakle nekoga ko nema zanrovskih ogranicenja, a fantasticno poznaje rock scenu (u najsirem smislu).
Ja recimo slusam i kantri, alternativni rap, americki folk i tako... ali mi je i sasvim jasno da su FS bili medju najboljima, a vjerovatno i najbolji bend tamo. Oni moroni u ziriju nemaju pojma ni da li nesto izvodi EKV ili Van Gogh...Jos ex -yu bendovi. Da sam ja kojim slucajem sjedio u ziriju emisija bi mozda bila prekinuta i FS izbaceni, ali im (mu) ono sigurno ne bi proslo bez detonacije.
Ono je bila objava rata....Zeleta na lomacu

I tehnika i virtuoznost naravno da nisu najbitniji. Za Zeleta je recimo najbitnije, kao sto neko rece, da pogodis koju on pjesmu voli...Slicno je i sa vecinom drugih koji ocijenjuju kako neko svira gitaru-stav je subjektivnog dozivljaja. Ipak, neka solaze, poput Knopflera, Gilmoura,...e to je valjalo smisliti, a i prenijeti tu emociju na publiku....
I da, kreteni sa OBN-a su u ziri mogli da pozovu nekoga poput Branimira Loknera, dakle nekoga ko nema zanrovskih ogranicenja, a fantasticno poznaje rock scenu (u najsirem smislu).
Ja recimo slusam i kantri, alternativni rap, americki folk i tako... ali mi je i sasvim jasno da su FS bili medju najboljima, a vjerovatno i najbolji bend tamo. Oni moroni u ziriju nemaju pojma ni da li nesto izvodi EKV ili Van Gogh...Jos ex -yu bendovi. Da sam ja kojim slucajem sjedio u ziriju emisija bi mozda bila prekinuta i FS izbaceni, ali im (mu) ono sigurno ne bi proslo bez detonacije.
Ono je bila objava rata....Zeleta na lomacu
- tranquil
#635 Re: RAT BENDOVA - OBN
I ja sam ušao u ovu temu kritikujući Zeleta kojeg nikada nisam naročito volio, ali čovjek izbaci bend sa puno fanova i šta se desilo - od legende domaćeg rock-a je postao moron, retard i kompleksaš, pogodan za lomače
Pa ni ja se ne slažem sa tom odlukom, ali dajte ljudi malo samokontrole, pa nije oslobodio Karadžića u Haagu.
- Neelix
#636 Re: RAT BENDOVA - OBN
nije bas da su ga na temi nazivali legendom ni prije izbacivanja forever storma 
- irvinx1
#637 Re: RAT BENDOVA - OBN
No no...tranquil wrote:I ja sam ušao u ovu temu kritikujući Zeleta kojeg nikada nisam naročito volio, ali čovjek izbaci bend sa puno fanova i šta se desilo - od legende domaćeg rock-a je postao moron, retard i kompleksaš, pogodan za lomačePa ni ja se ne slažem sa tom odlukom, ali dajte ljudi malo samokontrole, pa nije oslobodio Karadžića u Haagu.
Jos uvijek je legenda domaceg rocka, ja nisam dirao njegove kvalitete kao muzicara. A ni moron nije postao preko noci, isto kao sto ni ja nisam postao genijalan jucer
I za fanove Zeleta:
Napisao je pjesmu Santos Brothers Band-u, a u istoj svira i gitaru (vjerovatno neki solo od sto hiljada evrica). Predvidjam im svjetsku slavu, pa bi na Zeletovim motorima mogli da stignu cak i do Amerike.
- DaysleepeR
#638 Re: RAT BENDOVA - OBN
sam si dao odgovor na pitanje zasto je tako dobar bend kao FS ispao...irvinx1 wrote:No no...tranquil wrote:I ja sam ušao u ovu temu kritikujući Zeleta kojeg nikada nisam naročito volio, ali čovjek izbaci bend sa puno fanova i šta se desilo - od legende domaćeg rock-a je postao moron, retard i kompleksaš, pogodan za lomačePa ni ja se ne slažem sa tom odlukom, ali dajte ljudi malo samokontrole, pa nije oslobodio Karadžića u Haagu.
Jos uvijek je legenda domaceg rocka, ja nisam dirao njegove kvalitete kao muzicara. A ni moron nije postao preko noci, isto kao sto ni ja nisam postao genijalan jucer![]()
![]()
![]()
I za fanove Zeleta:
Napisao je pjesmu Santos Brothers Band-u, a u istoj svira i gitaru (vjerovatno neki solo od sto hiljada evrica). Predvidjam im svjetsku slavu, pa bi na Zeletovim motorima mogli da stignu cak i do Amerike.
posto FS imaju album i jos puno odlicnih pjesama, sta Zele ima od njih?
S druge strane ima jako puno od klinaca kojima treba kompozitor a babo ima para, ili od benda Supernova koji super izgleda ali osnovan je u avgustu ove godine sa ciljem nastupa na Ratu Bendova i sigurno su taknki sa svojim pjesamama jer objektivno nije ni bilo vremena za iste...
prestani se sekirati jer Rat Bendova je tu najmanje radi bendova a najprije radi gledanosti, malo kontraverze a najvise zbog interesa i para...
- Neelix
#639 Re: RAT BENDOVA - OBN
ima tu logike itekako
eto stavio je u "baraz" i Livia koji je, cini mi se, isto tako izvrstan muzicar i ima autorskih pjesama iza sebe, i nikako nije zasluzio da se tu nadje 
- DaysleepeR
#640 Re: RAT BENDOVA - OBN
Livio je čovjek kojeg Zele odavno munta da bude pjevač Jagoda...Neelix wrote:ima tu logike itekakoeto stavio je u "baraz" i Livia koji je, cini mi se, isto tako izvrstan muzicar i ima autorskih pjesama iza sebe, i nikako nije zasluzio da se tu nadje
ljudi koji inače ne prate tu scenu ne znaju slijedece, svi ex yu "velikani" rock n rolla sviraju uglavnom po motorijadama jer je to jos jedino trziste koju tu muziku slusa tako da na motorijadama sviraju
Atomsko, Jagode, Osmi Putnik, Psihomodo, Opca Opasnost, Kerber, Smak, Čorba, Đorđe David, itd.
Druga kategorija rockera koji sviraju po motorijadama su: Livio (ex Speed Valpovo), Atlantida, Sabbatka, Nasty Michelle, Santos Brothers, Problem Child, Gruhak, itd...
Razlika između prve i druge kategorije je samo u honorarima, jer Jagode dobiju do 3000 EUR dok je drugoj kategoriji plafon 1200 EUR, inače je sve isto, i jedni i drugi dođu istim kombijima, presvlače se u kukuruzu, spavaju pop šatorima, jedu iste hamburgere i sviraju na istoj opremi...i svi ti ljudi se međusobno znaju i redovno viđaju, druže komuniciraju, tu padaju ponude o komponovanju pjesama, saradnjama i sl.
u baraž idu oni bendovi koje prozove Ćaleta iz reportažnih kola Zeletu u uho i ispada onaj bend kojeg Ćaleta odabere
- Neelix
#641 Re: RAT BENDOVA - OBN
cekaj, a kakav onda interes ima Caleta da ispadne bend sa vise fanova, u odnosu na onaj sa manjim brojem?
- DaysleepeR
#642 Re: RAT BENDOVA - OBN
zato sto se vise prica tako o emisiji nego da ispada neko ko svakako nije interesantanNeelix wrote:cekaj, a kakav onda interes ima Caleta da ispadne bend sa vise fanova, u odnosu na onaj sa manjim brojem?
kad moze ispasti svako onda svako gleda jer nije siguran ko leti
napetost se stvara, raja prica po kafama, raspravlja po forumima, i sl...
- Neelix
#643 Re: RAT BENDOVA - OBN
ne znam, zar nije logicnije da ce emisija biti uspjesnija i popularnija ako nastupaju bendovi koji imaju vise podrske? evo ja sam od 6 emisija 5 pratio u slozi, a nakon ove gadosti u zadnjoj, vise mi ne pada na pamet ni da ih gledam na tv, a kamoli odem tamo.
naravno da uvijek treba moci ispasti svako - ali valjda to treba zasluziti svojom svirkom u emisiji. da su FS bili losi ne bi meni smetalo sto su ispali, ali u zadnje dvije emisije su ih nasilu strpali u "baraz" iako su izazivali najbolju reakciju u publici. tom logikom na kraju ce ovo biti takmicenje za najgori bend. trebao sam i ja gitaru uzet tri dana pred takmicenje pa "plink plonk" pred zeletom
naravno da uvijek treba moci ispasti svako - ali valjda to treba zasluziti svojom svirkom u emisiji. da su FS bili losi ne bi meni smetalo sto su ispali, ali u zadnje dvije emisije su ih nasilu strpali u "baraz" iako su izazivali najbolju reakciju u publici. tom logikom na kraju ce ovo biti takmicenje za najgori bend. trebao sam i ja gitaru uzet tri dana pred takmicenje pa "plink plonk" pred zeletom
- DaysleepeR
#644 Re: RAT BENDOVA - OBN
ti i dalje gledaš emisiju kao takmičenje a ne kao ono što jeste a to je show za raju i odličan produkt za marketing i media buying
ko je ispao u prvoj emisiji? garant ne znas a da ne pogledas, dakle los show, dok je ovaj zadnji bio odlican jer je ispao jedan od favorita
ponavljam, bendovi su najmanje bitni kao i publika koja navija za bendove, nit plaćaš Ćaleti pretplatu nit marketing, šta ima od tebe?
ko je ispao u prvoj emisiji? garant ne znas a da ne pogledas, dakle los show, dok je ovaj zadnji bio odlican jer je ispao jedan od favorita
ponavljam, bendovi su najmanje bitni kao i publika koja navija za bendove, nit plaćaš Ćaleti pretplatu nit marketing, šta ima od tebe?
- Neelix
#645 Re: RAT BENDOVA - OBN
znam, ispali su momci iz kosovske mitrovice, mada nisam zapamtio ime benda
logicno je da ih se necu sjecati jer je tek poceo serijal i pojma nisam imao ko je ko, ni za FS nisam cuo dok ih nisam primjetio ovdje. u prethodnoj emisiji su ispali alter ego, zasluzeno, a ne vjerujem da je bila nesto manje gledana od ove.
caleti ne placam pretplatu ali oni koji gledaju show na tv, gledaju i reklame, a to se pokazuje na ovih dana aktuelnim peoplemetrima. sto je veca gledanost, vise ce i reklama bit, jel?
a i placam vladi pive, fino je zaradio ovih 5 nedjelja
caleti ne placam pretplatu ali oni koji gledaju show na tv, gledaju i reklame, a to se pokazuje na ovih dana aktuelnim peoplemetrima. sto je veca gledanost, vise ce i reklama bit, jel?
- DaysleepeR
#646 Re: RAT BENDOVA - OBN
buraz, gledanost ce porasti ovim sto se desava, inace Ćaleta to ne bi radioNeelix wrote:znam, ispali su momci iz kosovske mitrovice, mada nisam zapamtio ime bendalogicno je da ih se necu sjecati jer je tek poceo serijal i pojma nisam imao ko je ko, ni za FS nisam cuo dok ih nisam primjetio ovdje. u prethodnoj emisiji su ispali alter ego, zasluzeno, a ne vjerujem da je bila nesto manje gledana od ove.
i ti ćeš gledati i dalje i sve do kraja kao i ostatak ljudi...
- Neelix
#647 Re: RAT BENDOVA - OBN
ne znam, puno mi je lakse povjerovati u onu prvu teoriju zavjere koju si iznio
o odabiru bendova na osnovu toga kako ce im zele moci prodati pjesme.
- DaysleepeR
#648 Re: RAT BENDOVA - OBN
i meni je teško povjerovati da nećeš ići u Slogu iduće sedmiceNeelix wrote:ne znam, puno mi je lakse povjerovati u onu prvu teoriju zavjere koju si iznioo odabiru bendova na osnovu toga kako ce im zele moci prodati pjesme.
- Neelix
#649 Re: RAT BENDOVA - OBN
ma nema sanse...moguce je da ce me prenijet da ih gledam na tv-u...sta mi ostavise, da slusam abbu i fazone
EKG su najbolji od ovog sto je preostalo
supernova mi odabirom pjesama sve vise pada u ocima. bon jovi
sad gledam, FS su ljetos svirali na Wackenu
sad gledam, FS su ljetos svirali na Wackenu
- frumpy