Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
suncica24

#626 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Ja imam veliki problem sa svojim mackom.

Naime, poceo je da piski po stanu. Tacnije, upiski se na dva mjesta, kod ulaznih vrata (skontala sam da bi to moglo biti jer ga ostavimo samog u kuci preko dana, pa nam se sveti) i u kadi.

Macak je kastriran i ne bi trebalo ovo da radi, znaci nije instinkt parenja, a idok nije bio kastriran nikad se nije piskio okolo (sem kad je bio bolestan), tako da... sta bi moglo biti i kako da ga otjeram od tih mjesta?
jesi li mijenjala pijesak u skorije vrijeme? da nije nadrastao WC?
Jos uvijek je mali, pa stane u wc koji je dovoljno velik i za velikog macora, tako da to nije.
Moze biti da je do pijeska, mislila sam da mu nije cist, medjutim upiskio se bas kad je pijesak ociscen, tako da cu pokusati da promjenim ovaj koji koristim trenutno, da vidim da nije do vrste.
vox-populi

#627 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

suncica24 wrote: Jos uvijek je mali, pa stane u wc koji je dovoljno velik i za velikog macora, tako da to nije.
Moze biti da je do pijeska, mislila sam da mu nije cist, medjutim upiskio se bas kad je pjesak ociscen, tako da cu pokusati da promjenim ovaj koji koristim trenutno, da vidim da nije do vrste.
Koliko cesto mijenjas pijesak? Koliko cesto cistis WC? Neke macke su izrazito osjetljive na to. Mi mijenjamo pijesak komplet dva puta mjesecno, cistimo jednom do dva puta dnevno.

A ne mora biti do pijeska. Pisanje van WC je cesto znak stresa koji moze biti uzrokovan mnogim stvarima. Recimo, promjena namjestaja u stanu, promjena zdjela za hranu, promjena same hrane. Macke su zivotinje rutine, jednom kada stvore svoju dnevnu rutinu, bilo kakva promjena moze biti stresna.

Jako je bitno da pravilno ocistis sva mjesta gdje je macka pisala. Jer se vrlo lako moze desiti da nastavi pisati van WC-a. Pogledaj malo po internetu i po zoo shop-ovima sta mozes kupiti za ciscenje.
Amazonka27

#628 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

svoju macku ne zelim kastrirati. jesam li neodgovorna vlasnica? imala sam kuju koja se dva puta kotila..imala sam ribice koje su se razmnozavale...imala sam papagaje koji nikad nisu snijeli jaje i bila sam tuzna zbog toga...
moja Vanna pripada rijetkoj vrsti i u turskoj postoji poseban program za razmnozavanje ove vrste. ako ona zeli bebe, tu sam da joj pomognem. ne zelim da se igram sa prirodom i nadam se da nikad nece morati pod noz.
vox-populi

#629 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

Amazonka27 wrote:svoju macku ne zelim kastrirati. jesam li neodgovorna vlasnica? imala sam kuju koja se dva puta kotila..imala sam ribice koje su se razmnozavale...imala sam papagaje koji nikad nisu snijeli jaje i bila sam tuzna zbog toga...
moja Vanna pripada rijetkoj vrsti i u turskoj postoji poseban program za razmnozavanje ove vrste. ako ona zeli bebe, tu sam da joj pomognem. ne zelim da se igram sa prirodom i nadam se da nikad nece morati pod noz.
Pa ako zelis i ako mozes preuzeti odgovornost za sve macice koji ce s godinama doci, onda definitivno nisi neodgovorna vlasnica, sta vise, upravo si suprutno od toga.
miki27A

#630 Frontline vise ne djeluje?

Post by miki27A »

Pozdrav,
zanima me da li i drugi vlasnici kucnih ljubimaca primjecuju da Frontline vise ne djeluje?
Prije kad bi macke bile tretirane njim, odmah bi prestale sa cesanjem, a sad cak ni mjesecno stavljanje Frontline ne pomaze? Zna li neko za drugi proizvod koji bi bio korisniji (13 KM za jednu ampulu x 2 macke mjesecno je preskupo, s obzirom da ne djeluje) da se moze nabaviti?
Ogrlice ne bih stavljala, jer macke hodaju i napolju, malo su na zivahnijoj strani :))
Hvala unaprijed,
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#631 Re: Frontline vise ne djeluje?

Post by anjusha »

miki27A wrote:Pozdrav,
zanima me da li i drugi vlasnici kucnih ljubimaca primjecuju da Frontline vise ne djeluje?
Prije kad bi macke bile tretirane njim, odmah bi prestale sa cesanjem, a sad cak ni mjesecno stavljanje Frontline ne pomaze? Zna li neko za drugi proizvod koji bi bio korisniji (13 KM za jednu ampulu x 2 macke mjesecno je preskupo, s obzirom da ne djeluje) da se moze nabaviti?
Ogrlice ne bih stavljala, jer macke hodaju i napolju, malo su na zivahnijoj strani :))
Hvala unaprijed,
A da ti mace nisu zaradile neku alergiju? MOzda da popricas sa nekim veterinarom prije svega?
samo ideja....
miki27A

#632 Re: Frontline vise ne djeluje?

Post by miki27A »

anjusha wrote:
miki27A wrote:Pozdrav,
Hvala unaprijed,
A da ti mace nisu zaradile neku alergiju? MOzda da popricas sa nekim veterinarom prije svega?
samo ideja....
Hvala @anjusa, i to ti je dobra ideja, nazvacu Amara danas (mace imaju buhe sigurno: vidjela sa svojim ocima + ono sitno crno od buha= najbolje se vidi na crno-bijeloj maci: na bijelom dijelu, ova tigrasta se teze da maziti, i pregledati.)
amiria

#633 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Imam jedno pitanje... Maca od komsinice se okotila, prvi joj je okot i samo je jedno mace... Posto komsinica nije hranila macu ona se preselila nama a na naselje ponijela svoju bebicu :-D

E, sada mace je progledalo prije neke dvije-tri sedmice (ne znam tacno jer ga je nama donijela tek nedavno), sve je bilo uredu al evo vec citavu ovu sedmicu krmelja... kada zaspe kapci se zaljepe jedan za drugi i onda ono ne moze da otvori okice :sad:
Ja sam to cistila dva tri puta na dan, ali svaki put nakon sto zaspe isto :sad:
Je li imaju neke kapi ili nesto drugo da kupim ?????

A ono je svo k'o loptica, debelo "pufasto", ma dusa prava :)
minjonja

#634 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

amiria wrote:Imam jedno pitanje... Maca od komsinice se okotila, prvi joj je okot i samo je jedno mace... Posto komsinica nije hranila macu ona se preselila nama a na naselje ponijela svoju bebicu :-D

E, sada mace je progledalo prije neke dvije-tri sedmice (ne znam tacno jer ga je nama donijela tek nedavno), sve je bilo uredu al evo vec citavu ovu sedmicu krmelja... kada zaspe kapci se zaljepe jedan za drugi i onda ono ne moze da otvori okice :sad:
Ja sam to cistila dva tri puta na dan, ali svaki put nakon sto zaspe isto :sad:
Je li imaju neke kapi ili nesto drugo da kupim ?????

A ono je svo k'o loptica, debelo "pufasto", ma dusa prava :)
samo kamilice napravi i gazom namoci i preko ociju predji. kao da sebi pravis, da nije pretoplo i prehladno. ne znam zasto krmeljaju, zaboravila sam, ali znam da sam tako svoje macke lijecila. ako ne bude kamilica pomogla, a trebalo bi da pomogne, ima kupit mast za oci hloramfenikol za ljude. super djeluje i na mackama.
amiria

#635 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Cistila sam kamilicom i nije pomogle, onda sam crnim cajem od njega mu bude bolje, ali ako ne cistim svako 2-3 sata, kao da nisam nijednom... probat cu onda tu mast :) nadam se da ce mu biti bolje :)
amiria

#636 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

moderator wrote:
amiria wrote:Cistila sam kamilicom i nije pomogle, onda sam crnim cajem od njega mu bude bolje, ali ako ne cistim svako 2-3 sata, kao da nisam nijednom... probat cu onda tu mast :) nadam se da ce mu biti bolje :)
Cista mlaka voda, gaza, ocistis, namazes sa mascu, mast kosta 2 KM u apoteci.
Samo voda, nista cajevi. Za pse i macke isto.
OK :)
Razumjela :)
Poison_Ivy

#637 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Cini mi se da nisam jedina koja brigu brine se neprekidnim cesanjem svoje krznene ljubimice: prije nekoliko sedmica je napravila cijelu ranicu na njuskici, sad joj tu opet raste dlaka, ali pocela se cesati na drugom mjestu, na vrh glave i tu pravi nove krastice. Mislim da nema buhe, barem ih ja ne vidim, i nosi onu ogrlicu za svaki slucaj iako ne ide van.Vidim da je moguce da je to od alergije, moze li mi iko reci malo vise o tome dok je ne odvedem kod veta, sto se nadam da ce biti uskoro.
ami8

#638 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

cLo wrote:
suncica24 wrote:Ja imam veliki problem sa svojim mackom.

Naime, poceo je da piski po stanu. Tacnije, upiski se na dva mjesta, kod ulaznih vrata (skontala sam da bi to moglo biti jer ga ostavimo samog u kuci preko dana, pa nam se sveti) i u kadi.

Macak je kastriran i ne bi trebalo ovo da radi, znaci nije instinkt parenja, a idok nije bio kastriran nikad se nije piskio okolo (sem kad je bio bolestan), tako da... sta bi moglo biti i kako da ga otjeram od tih mjesta?
i vi kao ljubitelji životinja??????????? :x :x :x :x .....što sebe ne kastrirate???????? LUNATICI!!!!!!!
Haj ti strucnjak zamisli, mozda je bolje macki da ostane na ulici, puna buha,glista i da jos unatoc tome svake godine proizvede jos 5-6 macica koji ce snjuhati po kontejnerima, i crkavati od gladi. Pa eto kastriraj ti sam sebe ???????
RosaSpinosa

#639 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 21:29, edited 1 time in total.
miki27A

#640 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by miki27A »

I moje mace su kastrirane, ali su obje bile skotne prije toga:
Domina je imala dva okota, pa smo je onda kastrirali.
Tigrica je dosla nama kad ju je auto negdje udarilo, vidjelo se da je karlica krivo zarasla. Onda je bila skotna i kad je doslo i proslo vrijeme da se okoti nista: stomak velik, tvrd, i kad sam vidjela da iz straznjice idu CRVI nazvala rodjaka i Amara. Hitno na operaciju: jedan macic je bio krenuo, pa zaglavio i umro ,a onda i svi ostali, niko nije prezivio. Ocistili to, kastrirali je usput. Tako da ja sam da se macka kastrira, pogotovo ako je vanjska. Kao sto neko rece 2 puta godisnje po minimalno 5-6 (preslatkih) macica je puno za izdrzavati, koji su u dobi od vec 6 mjeseci sposobni za razmnozavanje. Moje mace nemaju nikakvih posljedica, obje su zivahne, iako je Domina vec starica sada (oko 13 godina) Tigrica je lovica nema joj ravne. (nedavno donese bijelog misa!)
amiria

#641 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Poison_Ivy wrote:Cini mi se da nisam jedina koja brigu brine se neprekidnim cesanjem svoje krznene ljubimice: prije nekoliko sedmica je napravila cijelu ranicu na njuskici, sad joj tu opet raste dlaka, ali pocela se cesati na drugom mjestu, na vrh glave i tu pravi nove krastice. Mislim da nema buhe, barem ih ja ne vidim, i nosi onu ogrlicu za svaki slucaj iako ne ide van.Vidim da je moguce da je to od alergije, moze li mi iko reci malo vise o tome dok je ne odvedem kod veta, sto se nadam da ce biti uskoro.

Moj macak je imao te krastice na nekoliko mjesta (na sapici, na glavi kod uha, iznad repa), sva mu je dlakica opla sa tih mjesta, ja uzela jekoderm i mazala time.... 2, 3 puta namazala, krasice se skinule, koza omladila i nova dlaka narasla... ne znam ni ja zboga cega to nastane... uglavnom mom macku je pomogao jekoderm pa probaj i ti :)
Poison_Ivy

#642 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

Hvala na savjetu, samo me vise interesuje zbog cega se uopste toliko cese :?
SenSen

#643 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

Poison_Ivy wrote:Hvala na savjetu, samo me vise interesuje zbog cega se uopste toliko cese :?
Ponovo sam procitala onaj post gdje opisujes kako se maca ceska. Mislim da je dosta sigurno reci da nije zbog buha, djelimicno zbog lokacija na kojima je napravila rane, a i zbog toga jer ima ogrlicu. Znaci mora da je nesto drugo, a jedino sto meni pada na pamet su gljivice (koje mislim izazivaju crvenilo na kozi) ili alergija. Isto tako zivotinje koje su pod stresom mogu razviti takvo ponasanje, gdje same sebi cupaju krzno ili se nervozno ceskaju. Ovo je u svakom slucaju dosta uobicajeno kod glodara (dugo sam imala chinchilu) ali znam da se pojavljuje i kod drugih zivotinja.. Htjela sam samo da spomenem i tu mogucnost. Posto ti sama najbolje znas svoju macku pitam se dali je u zadnje vrijeme pod nekakvim stresom?
Poison_Ivy

#644 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Poison_Ivy »

SenSen wrote:
Poison_Ivy wrote:Hvala na savjetu, samo me vise interesuje zbog cega se uopste toliko cese :?
Ponovo sam procitala onaj post gdje opisujes kako se maca ceska. Mislim da je dosta sigurno reci da nije zbog buha, djelimicno zbog lokacija na kojima je napravila rane, a i zbog toga jer ima ogrlicu. Znaci mora da je nesto drugo, a jedino sto meni pada na pamet su gljivice (koje mislim izazivaju crvenilo na kozi) ili alergija. Isto tako zivotinje koje su pod stresom mogu razviti takvo ponasanje, gdje same sebi cupaju krzno ili se nervozno ceskaju. Ovo je u svakom slucaju dosta uobicajeno kod glodara (dugo sam imala chinchilu) ali znam da se pojavljuje i kod drugih zivotinja.. Htjela sam samo da spomenem i tu mogucnost. Posto ti sama najbolje znas svoju macku pitam se dali je u zadnje vrijeme pod nekakvim stresom?
Pa cinjenica jeste da su mi nedavno provalili u kucu i ona se tada uzaaasno prepala,zavukla se pod kauc i nije htjela izaci ako nije barem neko od nas bio tu da je uzme u ruke. Moze biti i ili to ili neka alergija, za gljivice sam prilicno sigurna da nisu u pitanju jer sam citala dosta o tome i mislim da simptomi ne odgovaraju (barem se to meni kao laiku tako cini).
Hvala u svakom slucaju
suncica24

#645 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

JA CU POLUDITI!!!

Macak se i dalje piski na dva mjesta u stanu koja je oznacio i nije pomoglo ni sredstvo za uklanjanje mirisa mokrace, a ja zaista ne mogu vise da cistim za njim!

Da li bi moglo pomoci da kupim sprej koji ih odbija od tog mjesta? Kako je jedno mjesto pokraj wc-a pomjerila sam mu posudu na balkon (usput oznacivsi mu pijesak pisom) i obrisala to ovim rastvorom, ali sumnjam da ce upaliti, pa razmisljam da oznacim to mjesto sprejom... ali hocu li moci kasnije vratiti wc tu?
samo da kazem da se pijesak cisti svaki dan, sad i mijenja (iako nema bas potrebe za to) svaki drugi dan, kaki fino u wc, ali se popisa okolo!

PS: I za sve druge savjete sam otvorena! Poludih! A kad dodju ostali stanari bojim se da nece ostati samo na mojoj histeriji :(
minjonja

#646 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja bih stavila njegov wc na to mjesto gdje piski, cisto da vidim sta ce uraditi. mozda mu se ne svidja lokacija wc-a, pa se preselio :D
suncica24

#647 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

minjonja wrote:ja bih stavila njegov wc na to mjesto gdje piski, cisto da vidim sta ce uraditi. mozda mu se ne svidja lokacija wc-a, pa se preselio :D
Ali piski tacno oko wc-a :roll:
Ja sam mislila da nije do vrste pijeska pa je i to promjenjeno, i cisto uvijek, tako da sam mu sad pomjerila wc i oznacila pjesak mokracom, a pod dooobro oribala, pa...
Karabaja

#648 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

poklanjam ispravnog flekija :D
suncica24

#649 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Karabaja wrote:poklanjam ispravnog flekija :D
Hiiiiiiiiiiiiiiiis!
Ne bih se mijenjala ni za 100 finih flekija... jos uvijek :D
Karabaja

#650 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Karabaja »

Ma jašta je, ne može on bez mene. Kaže kod tebe sam rahat, mnogo prostora, nigdje nikog po cijeli dan, mogu se izležavati, niko me ne dira :D
Post Reply