Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Bekir_SA

#626 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Evo par slicica od mene...

Aponogeton ulvaceus

Image

pustio je dva izdanka, koja su skoro pa izasla iz akvarijuma, danas su pocela da cvetaju...

Image

Sto se tice CO2 evo nekih dijelova

Boca od 2kg.

Image

stigao regulator nabavljen preko ebay-a...

Image

Image

cekam jos difuzor i drop cheker da stigne pa da pustim sve u pogon...

pozzzzzzzzzz... :run:
uradi sam

#627 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Amazonka27 wrote:@belissimma ako je tema oznacena kao "ne propusti" to nikako nije "ne propusti za*ebati temu". Ako mislis da znas vise od ovih ljudi koji su podigli ovu temu na zavidno kvalitetan nivo, onda se ponasaj kao intelektualaka a ne ko provokator, jer u slucaju ovog drugog radi se o krsenju pravila foruma.

suvisni postovi su izbrisani jer ne zelim da se ova tema pretvori u prepirku i u pricu iz supljeg u prazno.

Molim ostale ucesnike na ovoj temi da prijave ovake provokacije kako bi zadrzali temu poucnom i zanimljivom.

Hvala :)
Ma mi to stavimo na ignore i picimo dalje....thx Amazonka... :-D
uradi sam

#628 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Polako sa co2 ljudi u svakom sluaju nista raditi bez dropchekera...a nocu gasiti co2 jer biljke nakon gasenja svijetla uzimaju kiseonik..opste poznato...LP.
zdruzdjo

#629 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

moje zenke samo sto nisu ispljunule male.
puna usta. kad ih izbacim samo ide pitanje cime ih hraniti u mrijestilci jer gotovo siguran da ako odu u gen pop pojesti ce ih vukovi.
vec se vide kod ove jedne u ustima da su ozivjeli.
uradi sam

#630 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

zdruzdjo wrote:moje zenke samo sto nisu ispljunule male.
puna usta. kad ih izbacim samo ide pitanje cime ih hraniti u mrijestilci jer gotovo siguran da ako odu u gen pop pojesti ce ih vukovi.
HEHE Vidi malawci kad proplivaju imaju na stomaku dio jajeta, u kojem imaju hranu za nekih 10tak dana, tako da se na taj nacin hrane. Vidjet ces kako rastu tako se jaje smanjuje i nestaje... sto znaci da ih trebas poceti hranit.
Ja sam koristio istu hranu sto dajem i velikim ribama,stim da sam je mrvio u prah i tako davao dva do tri puta u 24 sata u manjim kolicinama. A ako isfuraju iz mrjestilice boga mi nepise im se dobro.
Edmond

#631 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Evo par slika za akcije preuređenja akv. :) Slikano je mobitelom,pa nije neki ekstra kvalitet.

Privremeno stanište ribica u kanti,a mali akvarijum je za 15ak malih, koji su ispali iz filtera :-D

Image

Poslije pranja opreme i akvarijuma, postavljena je pozadina

Image

Zatim sam dodao neku cvjetnu zemlje koja je prethodno pripremljena i izapirana,ali sad vidimda za njom nije bilo potrebe.

Image

Postavljena crijeva za CO2 i zrak i preko toga treset

Image

Postavljena mreža da treset ne bi isplivao.

Image

Dodani panjevi. Malo sam postao skeptičan oko ove "tople čokolade" :D

Image

Ispiranje i prvo probno punjenje

Image

Proba sa svjetlom

Image

I na kraju to izgleda ovako,s tim da mi fali bilja za prednji plan (trava i mahovina za panjeve, pa ako neko ima viška :-D ) i da je ovo crijevo za CO2 privremeno postavljeno.

Image

Voda je malo mutna,ali se potpuno izbistrila nakon 2 dana.
doktor78

#632 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Zanimljiv aquascaping, samo ja i dalje mislim da ti je sljunak prekrupan za neki ozbiljniji razvoj biljaka.
Drugo, bojim se da ce ti rasprsivanje zraka ponistiti CO2 u vodi.

@Zdruzdjo:koliko je vremena proslo od narudzbe do prispijeca kataloga iz Njemacke (zajac)? Ja narucio prije mjesec dana, jos uvijek ga nema...
Edmond

#633 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

doktor78 wrote:Zanimljiv aquascaping, samo ja i dalje mislim da ti je sljunak prekrupan za neki ozbiljniji razvoj biljaka.
Drugo, bojim se da ce ti rasprsivanje zraka ponistiti CO2 u vodi.
Već sam uzeo novi šljunak iz Neretvice, sitniji i tamniji, tako da ću raditi novu postavku dok se biljke oporave i razmnože, a zrak za sada ne uvodim,samo CO2. Dodao sam i tečno gnojivo,Tetrino i vidim napredak biljaka, dnevno. Podloga mi je ostala predebela,pošto sam dodao i zemlju i treset,ali na greškama se uči. :wink:
Qler

#634 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

I ja i brat smo malo sredjivali akvarij, kupili jos pijeska, jer je ono bilo stvarno malo, kupili 10kg u udruzenju, nije los.

U glavnom malo smo preslozili biljke, sredili, pa cemo vidjeti kako ce se situacija razvijati. Kasnije cemo uzeti jos malo biljki, i dok se ove razmnoze, moglo bi ispasti pravo fino. Sada kako god uslikam ne ispadne lijepo nikako, a u zivo je stvarno super :) tako da jos necu postavljati nikakve slike :)
Bekir_SA

#635 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Stigao je i Drop Checker, stvarno mi nije jasno zasto te male stvarcice nema nigdje kod nas... narucio sam je preko eBay-a iz Malezije :-) stigao je za 6 dana :shock: sistem je sastavljen i pusten u funciju, rezultate cekamo...
par slika...

Image

u vodi

Image

dali neko zna kada se mijenja mjesavina reagensa u Drop Checkeru :cry: :?:
doktor78

#636 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Koliko je kostao dropchecker?
Bekir_SA

#637 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

13 KM sa shipingom, uhvatio na aukciji...
uradi sam

#638 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

to: Bekir-Sa

Dobar drop ko u Amana :-D nije puno love...e kada se mijenja taj reagens u chekeru stvarno ne znam...samo ja mislim da je tebi rano za co2...bojim se kontra efekta.LP
zdruzdjo

#639 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

@ doktor78
fakat ja i zaboravio na njih
prvi put mi je dosao za nekih 15-ak 20 dana. ovaj put kasne zestooooko.
huxley

#640 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by huxley »

Neki od vas možda i prepoznaju;

Image

Ovo je bilo prije.

Treba mi info gdje mogu naći pijesak za malawi ciklidni akvarijum. Idealno bijeli kvarcni.
Nakon toga, pls na PP ako imate viška mbuna i želite da ih udomite.
rumit

#641 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

zdruzdjo wrote:moje zenke samo sto nisu ispljunule male.
Najbolja je artemija, ako ti se da bakcati sa njom.
Mozes, kao sto ti je Uradi sam rekao, usitniti hranu za velike, ili kupiti vec gotovu za male ribice (TetraMin Baby).
JBL ima i hranu za male (mislim da imaju i gotovu artemiju). Na C. Vili su nabavili JBL, pa pogledaj ima li sta od ovoga kod njih.

Ako mozes izdvojiti zenku (ne znam kolika ti je mrjestilica) pusti je neka sama izbaci male. Iako se sa ovim mnogi nece sloziti, nema potrebe pozurivati prirodu (jedino ako se nema uslova).
Ako ih budes izbacivao budi pazljiv. Nekad ne ide to glatko. Ako mali ne budu mogli izaci nemoj zenku previse cuvati da se ne ugusi.
doktor78

#642 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

huxley wrote:Neki od vas možda i prepoznaju;

Image
Prelijepo!!!
rumit

#643 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

huxley wrote: Treba mi info gdje mogu naći pijesak za malawi ciklidni akvarijum. Idealno bijeli kvarcni.
Bijeli sitni kvarcni pijesak - firma Kema na Ilidzi. Pijesak se moze kupiti u njihovom skladistu. Makar mi tako rekose.
Na njihovoj stranici imas vrste pijeska i kontakt pa vidi.

Imas lijepe biljkice.
doktor78

#644 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Eh,evo i mene sa izvještajem:
Uspio sam iz drugog pokušaja napraviti CO2 reaktor, i to po Edmondovom receptu (1 šolja šećera, 2 kašikice kvasca), i prije par dana sam ga pustio u pogon. Evidentan je napredak u rastu biljaka, a posebno zadivljujuce je gledati kada biljke ispustaju mjehurice kisika u procesu fotosinteze :thumbup:
Nadam se da cu sad konacno stati u kraj algama
rumit

#645 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

doktor78 wrote:Eh,evo i mene sa izvještajem:
Uspio sam iz drugog pokušaja napraviti CO2 reaktor, i to po Edmondovom receptu (1 šolja šećera, 2 kašikice kvasca), i prije par dana sam ga pustio u pogon. Evidentan je napredak u rastu biljaka, a posebno zadivljujuce je gledati kada biljke ispustaju mjehurice kisika u procesu fotosinteze :thumbup:
Perling je ljepota jedna.
Kako ribice podnose?
ozd@

#646 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by ozd@ »

huxley wrote:Treba mi info gdje mogu naći pijesak za malawi ciklidni akvarijum. Idealno bijeli kvarcni.
ja ti ne bih preporucio taj bjeli kvarcni...kolega s foruma "uradi sam" je imo losa iskustva s tim pjeskom,njegovoj mbuni se stvorila rana na ustima od kopanja tog pjeska jer je taj pjesak puno ostar...ja mislim da ti je bolje kupit sivi dunavac,boje ciklida jos vise dodju do izrazaja nego na bijeloj podlozi...pa i u samom jezeru malawi je pjesak siv
pozz
Bekir_SA

#647 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

zdruzdjo wrote:@ doktor78
fakat ja i zaboravio na njih
prvi put mi je dosao za nekih 15-ak 20 dana. ovaj put kasne zestooooko.
i ja sam ga narucio ima mjesec, mjesec i pol, nije jos stigao... mozda su provalili da ne kupujemo nista :D
doktor78

#648 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

rumit wrote: Perling je ljepota jedna.
Kako ribice podnose?
Za sada super, nije ni intenzitet ubacivanja CO2 bas prevelik, uglavnom nema potrebe za iskljucivanjem tokom noci
Edmond

#649 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

doktor78 wrote:Eh,evo i mene sa izvještajem:
Odlično da je proradio. :thumbup: Šta si stavio kao raspšivač ? Meni se kao pripreveno rješenje odlično pokazao filter od cigare. Daje veoma male mjehuriće i stalno ih ubacuje,tako da se rasprše po akv,a unos nije prevelik,tako da ni ja ne gasim preko noći. U svakom slučaju javni za progres. Pozz
Edmond

#650 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Edmond »

Je li iko naručivao bilje preko ebay-a ?
Post Reply