Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
mistek
#626 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nije ti obavezno ono što nije boldirano na dnu, ako se dobro sjećam. Znači onaj neki fond i SPUS ili tako nešto. Iako će ti neka teta na studentskoj reći da to moraš, a neka neće. Uglavnom, to nije obavezno 100%. Ostalo moraš 
-
triple mama
#627 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
a kad se vrsi upis? sada, u septembru ili ...perfect_guy wrote:-uplatiš upisni materijal, popuniš prvu stranu indeksa sa podacima, popuniš i preostale papire koji ti dođu u paketu. Dotad pripremiš i ostale uplatnice i sve zajedno nosiš u studentskuremark wrote:Zna li neko kako ide procedura upisa, da ne idem na faks, tj. kojim redoslijedom?
http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Student ... a_upis.pdf
1. Je l' prvo vadim slike i uplacujem za upisni materijal i indeks i nosim sve to skupa na faks, pa onda rjesavam preostale stavke il' nekim drugim redoslijedom?
2. Zna li neko jesu li sve ove stavke iz pdf sto se placanja tice obavezne(posto ova e-kartica ima u opisu biblioteku, razvoj ISSSA, a ispod postoje te stavke posebno i posebno se naplacuju?).
3. Ljekarsko uvjerenje (izdaje Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu) - Je l' svi vade ljekarsko ovdje, tj. ne vadi se u lokalnom domu zdravlja i tako to? Gdje je ovaj zavod?
4. Ovo se naslanja na 1. pitanje. Do kad je potrebno uplatiti skolarinu? Je l' pri upisu il' ima neke fore?
Unaprijed hvala
-mislim da jesu, pošto se prethodnih godina znalo desiti da zovu studente da donesu uplatnicu koja fali da bi ih mogli upisati. Što se tiče isss-a, jedan dio ide fakultetu, a drugi univerzitetu. Zato je taj dio koji ide fakultetu unutar kartice, a ovo što ide univerzitetu izdvojeno na posebnu uplatu.
-ja se barem nisam susretao da je raja predavala iz doma zdravlja. Taj zavod je na ciglanama. Ako dolaziš iz pravca tunela, skrećeš lijevo prema jezeru (kud vozi trola), i nakon možda 200tinjak metara ti dolazi zavod s desne strane.
-u pravilu niko nije ostao neupisan, ali se nekako najbolje pridržavati roka koji je postavljen
hvala.
-
triple mama
#628 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
i da, da li se placa ovo ljekarsko uvjerenje? pretpostavljam da da...uhh
- Melanholik
#629 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
na EFSA se plaća sve. znači sve.triple mama wrote:i da, da li se placa ovo ljekarsko uvjerenje? pretpostavljam da da...uhh
-
CheeseW01f
#630 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Da nije to slucajno zavod za sportsku medicinu?perfect_guy wrote:-uplatiš upisni materijal, popuniš prvu stranu indeksa sa podacima, popuniš i preostale papire koji ti dođu u paketu. Dotad pripremiš i ostale uplatnice i sve zajedno nosiš u studentskuremark wrote:Zna li neko kako ide procedura upisa, da ne idem na faks, tj. kojim redoslijedom?
http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Student ... a_upis.pdf
1. Je l' prvo vadim slike i uplacujem za upisni materijal i indeks i nosim sve to skupa na faks, pa onda rjesavam preostale stavke il' nekim drugim redoslijedom?
2. Zna li neko jesu li sve ove stavke iz pdf sto se placanja tice obavezne(posto ova e-kartica ima u opisu biblioteku, razvoj ISSSA, a ispod postoje te stavke posebno i posebno se naplacuju?).
3. Ljekarsko uvjerenje (izdaje Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu) - Je l' svi vade ljekarsko ovdje, tj. ne vadi se u lokalnom domu zdravlja i tako to? Gdje je ovaj zavod?
4. Ovo se naslanja na 1. pitanje. Do kad je potrebno uplatiti skolarinu? Je l' pri upisu il' ima neke fore?
Unaprijed hvala
-mislim da jesu, pošto se prethodnih godina znalo desiti da zovu studente da donesu uplatnicu koja fali da bi ih mogli upisati. Što se tiče isss-a, jedan dio ide fakultetu, a drugi univerzitetu. Zato je taj dio koji ide fakultetu unutar kartice, a ovo što ide univerzitetu izdvojeno na posebnu uplatu.
-ja se barem nisam susretao da je raja predavala iz doma zdravlja. Taj zavod je na ciglanama. Ako dolaziš iz pravca tunela, skrećeš lijevo prema jezeru (kud vozi trola), i nakon možda 200tinjak metara ti dolazi zavod s desne strane.
-u pravilu niko nije ostao neupisan, ali se nekako najbolje pridržavati roka koji je postavljen
- Muhamed Đakmić
#631 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Jeste, kad sam ja upisivao, dakle 2009. godine, ljekarski se radio u zavodu za sportsku medicinu.
- perfect_guy
#632 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ova studentska ambulanta i sportska medicina su u istom objektu. Najlakše je da na ulazu pitaš da te upute gdje tačno ideš.CheeseW01f wrote:Da nije to slucajno zavod za sportsku medicinu?
na oglasnoj ploči stoji do 23.7.triple mama wrote: a kad se vrsi upis? sada, u septembru ili ...
hvala.
15 ili 20 KM, ali ovaj dio već ne zavisi od EFSAMelanholik wrote:na EFSA se plaća sve. znači sve.triple mama wrote:i da, da li se placa ovo ljekarsko uvjerenje? pretpostavljam da da...uhh
-
triple mama
#633 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
popunjavam uplatnice za upis.
da li su dvije posljednje stavke obligatorne ili su to stavili po zelji da se uplati?
radi se o Fondu Suada Dikberovic i Studentskom parlamentu UNSA
da li su dvije posljednje stavke obligatorne ili su to stavili po zelji da se uplati?
-
ad0o
#634 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
zanimam dali je ovo sve potrebno i za DL
mislim trebam li vadit ljekarski
-
DON_eARL
#636 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Samo uplati sve što trebaš, i ništa ti više ne treba. Kakvo ljekarsko i fazoni.ad0o wrote:zanimam dali je ovo sve potrebno i za DL
- Muhamed Đakmić
#637 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Možeš li upasti na samofinansirajući studij? Mislim da imaš više prava kao samofinansirajući student nego kao student na DL-u.ad0o wrote:zanimam dali je ovo sve potrebno i za DL
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#638 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Da li neko od vas zna da li je moguće da onaj ko nije nikako polagao prijemni na ekonomiji može da upadne u redovne samofinansirajuće?
- Muhamed Đakmić
#639 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ne može. Može na DL studij koji je dosta sličan redovnom samofinansirajućem, ali student na DL-u nema status redovnog studenta.Admir_1984 wrote:Da li neko od vas zna da li je moguće da onaj ko nije nikako polagao prijemni na ekonomiji može da upadne u redovne samofinansirajuće?
-
mistek
#640 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nije obavezno.triple mama wrote:popunjavam uplatnice za upis.![]()
Možeš ko DLAdmir_1984 wrote:Da li neko od vas zna da li je moguće da onaj ko nije nikako polagao prijemni na ekonomiji može da upadne u redovne samofinansirajuće?
- Admir_1984
#641 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Sarajevo1946 wrote:Možeš li upasti na samofinansirajući studij? Mislim da imaš više prava kao samofinansirajući student nego kao student na DL-u.ad0o wrote:zanimam dali je ovo sve potrebno i za DL
- Muhamed Đakmić
#642 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Moram priznati da sa pravima nisam totalno upoznat, mislim da je DL student nešto između vanrednog i redovnog, dakle ni jedno ni drugo. DL studij ima vlastita predavanja, ne znam tačno koliko često, uglavnom rjeđe od predavanja na redovnom studiju i dolazak na ista nije obavezan. Također, ako ti je lakše, možeš ti komotno sa redovnim studentima dolaziti na predavanja i na vježbe, otvorenog su tipa i niko te neće provjeravati sve dok ne ometaš nastavu.
-
klotZZZ
#643 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
DL se vodi kao Redovan samofinasirajuci Distance Learning. Drug mi je DL, a ja sam redovan samofinansirujaci i imamo ista prava. Mnogi misle da je to sto je nekada bilo vanredan, ali nije. Jedino je izvodjenje nastave kao vanredno, ostalo je sve isto.Admir_1984 wrote:Sarajevo1946 wrote:Možeš li upasti na samofinansirajući studij? Mislim da imaš više prava kao samofinansirajući student nego kao student na DL-u.ad0o wrote:zanimam dali je ovo sve potrebno i za DL
-
klotZZZ
#644 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
DL ima nastavu svaku 5-tu sedmicu. Predavanja su od 17h. Ispiti u istoj sedmici kad i svima, od 17h takodje. Ako vas jos nesto zanima, tu samSarajevo1946 wrote:Moram priznati da sa pravima nisam totalno upoznat, mislim da je DL student nešto između vanrednog i redovnog, dakle ni jedno ni drugo. DL studij ima vlastita predavanja, ne znam tačno koliko često, uglavnom rjeđe od predavanja na redovnom studiju i dolazak na ista nije obavezan. Također, ako ti je lakše, možeš ti komotno sa redovnim studentima dolaziti na predavanja i na vježbe, otvorenog su tipa i niko te neće provjeravati sve dok ne ometaš nastavu.
- Admir_1984
#645 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pitam ovo za rodicu, jel to baš oficijalno da ne moze ili uz neke molbe, dopunski neki rok dozvole da se upise, a zavrsila je i ekonomsku skolu, ide joj se redovno na predavanja i slicno. znam kad sam ja studirao da su vala dozvoljavali na kraju svima da upisuju ekonomiju i mgmt i vpš po tom statusu samofinansirajuceg studijaSarajevo1946 wrote:Moram priznati da sa pravima nisam totalno upoznat, mislim da je DL student nešto između vanrednog i redovnog, dakle ni jedno ni drugo. DL studij ima vlastita predavanja, ne znam tačno koliko često, uglavnom rjeđe od predavanja na redovnom studiju i dolazak na ista nije obavezan. Također, ako ti je lakše, možeš ti komotno sa redovnim studentima dolaziti na predavanja i na vježbe, otvorenog su tipa i niko te neće provjeravati sve dok ne ometaš nastavu.
-
klotZZZ
#646 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ne moze. Samo DL. Ko na prijemnom polozi matematiku, a padne bosanski, moze u redovne samofinansirajuce. Ko polozi bosanski, a padne matematiku, DL. I ko nista ne polozi moze DL.Admir_1984 wrote:pitam ovo za rodicu, jel to baš oficijalno da ne moze ili uz neke molbe, dopunski neki rok dozvole da se upise, a zavrsila je i ekonomsku skolu, ide joj se redovno na predavanja i slicno. znam kad sam ja studirao da su vala dozvoljavali na kraju svima da upisuju ekonomiju i mgmt i vpš po tom statusu samofinansirajuceg studijaSarajevo1946 wrote:Moram priznati da sa pravima nisam totalno upoznat, mislim da je DL student nešto između vanrednog i redovnog, dakle ni jedno ni drugo. DL studij ima vlastita predavanja, ne znam tačno koliko često, uglavnom rjeđe od predavanja na redovnom studiju i dolazak na ista nije obavezan. Također, ako ti je lakše, možeš ti komotno sa redovnim studentima dolaziti na predavanja i na vježbe, otvorenog su tipa i niko te neće provjeravati sve dok ne ometaš nastavu.
- Admir_1984
#647 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
a postoji li opcija prebacivanja sa dl na ovaj redovni samofinasirajuci ako imas dobar prosjek nakon prve godineklotZZZ wrote:Ne moze. Samo DL. Ko na prijemnom polozi matematiku, a padne bosanski, moze u redovne samofinansirajuce. Ko polozi bosanski, a padne matematiku, DL. I ko nista ne polozi moze DL.Admir_1984 wrote:pitam ovo za rodicu, jel to baš oficijalno da ne moze ili uz neke molbe, dopunski neki rok dozvole da se upise, a zavrsila je i ekonomsku skolu, ide joj se redovno na predavanja i slicno. znam kad sam ja studirao da su vala dozvoljavali na kraju svima da upisuju ekonomiju i mgmt i vpš po tom statusu samofinansirajuceg studijaSarajevo1946 wrote:Moram priznati da sa pravima nisam totalno upoznat, mislim da je DL student nešto između vanrednog i redovnog, dakle ni jedno ni drugo. DL studij ima vlastita predavanja, ne znam tačno koliko često, uglavnom rjeđe od predavanja na redovnom studiju i dolazak na ista nije obavezan. Također, ako ti je lakše, možeš ti komotno sa redovnim studentima dolaziti na predavanja i na vježbe, otvorenog su tipa i niko te neće provjeravati sve dok ne ometaš nastavu.
-
klotZZZ
#648 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Postoji. Potreban je prosjek od 8 ili 8,5, ali su rijetki ti slucajevi prebacivanja, posebno sa DL-a. Ali moze ici na predavanja i sa redovnim i sa samofinansirajucim, polagati na DL-u, ako bas zeli.
- Muhamed Đakmić
#649 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Da, kao što ti klotZZZ napisa, sve ti je isto. Možeš i ti dolaziti na predavanja na redovnom studiju ako hoćeš, tako da sigurno može i tvoja rodica koju još zanima ekonomija i koja tu studira. Prije dok nisu uveli kartice pa su se kao raja potpisivala, znali su doći ljudi s drugih fakulteta da nekoga potpišu na vježbama i predavanjima.
klotZZZ: Dakle, DL studenti imaju pravo i na studentsku kartu i zdravstveno su osigurani? Pa nije loše onda nikako
klotZZZ: Dakle, DL studenti imaju pravo i na studentsku kartu i zdravstveno su osigurani? Pa nije loše onda nikako
- perfect_guy
#650 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
da. Redovan samofinansirajući DL je puni status tih studenataSarajevo1946 wrote: klotZZZ: Dakle, DL studenti imaju pravo i na studentsku kartu i zdravstveno su osigurani? Pa nije loše onda nikako