Ja bih stvarno volio da se malo vratimo na ovo vrlo bitno pitanje.Molio bih vjernike (nije važno kojoj religiji pripadaju) da mi odgovore na pitanje : Ko je stvorio Boga?frla wrote:
Nemoj bolan lupati gluposti ko da sviraš bubanj u Sarajevo Drum Orchestra![]()
Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao.
Pitanje ateistima
-
EdgeLoop
#626 Re: Pitanje ateistima
- sistem
#627 Re: Pitanje ateistima
ahaaaaa, zato znaci postojeci helikopteri nisu u stanju da lete!frla wrote:Jeste li ikada hodali gradom i vidjeli sjeme lipe kako pada sa grana i okrece se u krug kao helikopter?
Da li znate da su konstruktori helikoptera pokušavali bezuspješno godinama da naprave sličnu elipsu koja bi se okretala u krug kao i sjeme lipe ali nisu uspjeli? Znate li zašto?
Naime, i pored najsavremenije moderne opreme za mjerenje težine i balansiranje iste, nikako nisu mogli da naprave balans težine u tijelu i krilcima elipse kao što to postoji kod sjemena lipe.
Otkuda informacija drvetu lipe da proizvede takav savršen balans težine u tijelu i krilcima sjemena lipe da bi moglo na taj način tako daleko letjeti od drveta?
kako vjetar zna u kojem pravcu treba da puse, da bi nam donio topal zrak?
kako voda zna da treba da ima vodoravnu povrsinu?
kako dan zna kad treba da dodje?
gdje ode mrak kad upalis svjetlo?
sve sama cudesa ...
(meni ovaj frla dodje kao 'olovka pise srcem'
Last edited by sistem on 27/04/2009 16:04, edited 2 times in total.
- Optimus Prime
#628 Re: Pitanje ateistima
To se ne pita, kaze Frla.EdgeLoop wrote:Ja bih stvarno volio da se malo vratimo na ovo vrlo bitno pitanje.Molio bih vjernike (nije važno kojoj religiji pripadaju) da mi odgovore na pitanje : Ko je stvorio Boga?frla wrote:
To je tako i gotovo. Reko hodza.
- Dozer
#629 Re: Pitanje ateistima
E ova je najbolja - gdje ode mrak kad upalis svjetlo?
Optimuse
Ma na to sam i mislio. I vjerske knjige idu postepeno, vrlo preciznim jezikom, ali i prilagodjenim starim vremenima. Ali, to je upravo ono sto sam i rekao stranicama ranije - upravo su te jezicke vratolomije koje su se vremenom mijenjale i dovele do danasnjeg razlicitog poimanja i tumacenja vjere. Ne samo Islama, nego svake vjere.
A atomska fizika je atomska fizika. Tu bas i nema tumacenja - ide pretpostavka i prakticno dokazivanje. Za razliku...
Last edited by Dozer on 27/04/2009 16:19, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#630 Re: Pitanje ateistima
Nemoj misliti da se Frla nije uistinu tako nesto pitao!Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
E ova je najbolja - gdje ode mrak kad upalis svjetlo?![]()
![]()
-
PeroKosoric
#631 Re: Pitanje ateistima
Shoshana wrote:Dobro, jesi li ti ovo napisao, ili ti se neko privalio na kompjuter dok si ti bio u hali?PeroKosoric wrote:
Vjernici se uglavnomj slazu da su svete knjige direktna rijec Bozija.
Zasto bismo ovakvom Bogu ista vjerovali, izmedju ostalog da je licno pisao svete knjige, kad nije bio u stanju ispuniti prvo obecanje koje je dao ljudskom rodu?
Shoshana, a da se javis Papi i Vatikanu i s njima raspravis o Bibliji kao Rijeci Bozijoj?Shoshana wrote:PeroKosoric wrote: Hoces da kazes da Je Petar u Drugoj poslanici zapravo lagao?![]()
E, ti bas ne znas odustati ...
Petar ne kaze, ama bas nigdje da je bog pisao Bibliju. I.... bilo bi dobro da naucis citirati svete knjige kako je bog rekao...
http://www.vatican.va/roman_curia/synod ... tml#PART_Ie. Sacred Scripture is the message of revelation written down under divine inspiration. As such, it can truly be said to be the Word of God (cf. DV 24) which is entirely focussed on Jesus, because "it is they [the Scriptures] that bear witness to me" (Jn 5:39). Through the charism of divine inspiration, the Books of Sacred Scripture have a direct, concrete power of appeal not possessed by other texts or human discourses.
Ako treba pomoc oko prevoda, reci.
- Dozer
#632 Re: Pitanje ateistima
Hmmm...interesantno pitanje, zaista. Mada, mislim da je i odgovor(i) ponudjen u par navrata, ili ga je moguce izvuci iz svih dosadasnjih komentara. Ali, prije toga bi se mozda moglo postaviti i neko drugo, a slicno pitanje - gdje su nestali neki drugi Bogovi poput Neptuna, Ra, Ozirisa, Zeusa, Odina i mnogih drugih u koje su vjerovali razni narodi u razna vremena...?EdgeLoop wrote:Ja bih stvarno volio da se malo vratimo na ovo vrlo bitno pitanje.Molio bih vjernike (nije važno kojoj religiji pripadaju) da mi odgovore na pitanje : Ko je stvorio Boga?frla wrote:
Recimo, stari Grci su vjerovali u vise njih, a danasnji...?
Sta se desilo? Pojavili se "jaci" Bogovi? Ili su se pojavili pametniji ljudi koji su osmislili "jace" i "vrijednije" nove Bogove?
Kada se pojavljuje islam?
Kada se pojavljuje katolicantsvo?
Da li su i neandertalci vjerovali u Allaha? Ili pak u Isusa? Koliko se zna, a zna se, neandertalci nisu vjerovali ni u jedno od ovo dvoje, a zasto? Mozda zato sto nisu imali dovoljno svijesti da vjeruju ni u jedno?
Sta nam to govori? Meni licno - da ni Allah ni Isus ni islam ni katolicantsvo tada nisu postojali kao bilo kakve "kategorije", a samim tim, Frla, ne stoji ti izjava da: "Allah dž.š. nije stvoren On je oduvjek, nije postao niti nastao".
Vikinzi, odnosno danasnji Norvezani, su vjerovali u Odina...a danas?
- anonimus19
#633 Re: Pitanje ateistima
Ko govori o zavjeri ateista? JahOptimus Prime wrote: Ma da podla zavjera ateista.
A tvoje informacije su vjerovtno sa harunyahya.com.
Na njemackoj Wikipediji pise eksplicitno da je prekinuo studij to jest da nije diplomirao.
Citiram : Adnan Oktar studierte Innenarchitektur, beendete sein Studium jedoch nicht.
Da se radi o lazi neko od onih tri miliona turaka u Njemackoj bi na to reagirao.
Usput kazu i da mu je 1983 dijagnosticirana paranoidna sizofrenija.
opcenito wikipadia, na kojem god da je jeziku nije pravi izvor informacija. To sto pise na njemackoj se razlikuje od one na engleskom, a ova opet od one na bosanskom. Ako je po tebi validan izvor wiki, onda sam ja bandera, a ne majmun. A za shizofreniju, heh, najlakse je napraviti budalu od insana.
harun je rodjen u post-ataturkovskom razdoblju, kad je ovaj ukidao mnoge vjerske duznosti i gradio sekularnu drzavu, pa je donekle i harun zrtva tog rezima. nemam nista protiv sekularne drzave, ali vladavina vojske mi nikako ne lezi.
- Optimus Prime
#634 Re: Pitanje ateistima
Ma da, bio je public enemy No.1anonimus19 wrote:Ko govori o zavjeri ateista? JahOptimus Prime wrote: Ma da podla zavjera ateista.
Na njemackoj Wikipediji pise eksplicitno da je prekinuo studij to jest da nije diplomirao.
Citiram : Adnan Oktar studierte Innenarchitektur, beendete sein Studium jedoch nicht.
Da se radi o lazi neko od onih tri miliona turaka u Njemackoj bi na to reagirao.
Usput kazu i da mu je 1983 dijagnosticirana paranoidna sizofrenija..
opcenito wikipadia, na kojem god da je jeziku nije pravi izvor informacija. To sto pise na njemackoj se razlikuje od one na engleskom, a ova opet od one na bosanskom. Ako je po tebi validan izvor wiki, onda sam ja bandera, a ne majmun. A za shizofreniju, heh, najlakse je napraviti budalu od insana.
harun je rodjen u post-ataturkovskom razdoblju, kad je ovaj ukidao mnoge vjerske duznosti i gradio sekularnu drzavu, pa je donekle i harun zrtva tog rezima. nemam nista protiv sekularne drzave, ali vladavina vojske mi nikako ne lezi.
A Wikipedija kao i obicno samo siri lazi.
-
mercur
#635 Re: Pitanje ateistima
samo sam pročitala pitanje koje je napisao naš dragi Pero Kosorić (od cijele teme)
zato se moj komentar odnosi samo na Perino pitanje
a koje je otprilike glasilo : " ...jel to ti hoćeš da kažeš da je St. Peter lagao u drugoj poslanici..."?
ljudi koji su pisali Evanđelja kao :St. Luck, St. John, St. Mathew i St.Mark
nisu ni čuli ni vidjeli Isusa, nikad;
rođeni su mnogo poslije njegovog odlaska s ovog svijeta;
nije se lako bilo domisliti svog tog sadržaja,
a što neko pomenu u jednom isječku na engleskom,
o inspiraciji od strane "Holly Ghost" tijekom puta...
pa da nije bilo te i takve "inspiracije" ,hehe,
ne bi ni mogao ništa napisati - ni jeo ni pijo niti svjedočio ičemu relevantnom
zato se moj komentar odnosi samo na Perino pitanje
a koje je otprilike glasilo : " ...jel to ti hoćeš da kažeš da je St. Peter lagao u drugoj poslanici..."?
ljudi koji su pisali Evanđelja kao :St. Luck, St. John, St. Mathew i St.Mark
nisu ni čuli ni vidjeli Isusa, nikad;
rođeni su mnogo poslije njegovog odlaska s ovog svijeta;
nije se lako bilo domisliti svog tog sadržaja,
a što neko pomenu u jednom isječku na engleskom,
o inspiraciji od strane "Holly Ghost" tijekom puta...
pa da nije bilo te i takve "inspiracije" ,hehe,
ne bi ni mogao ništa napisati - ni jeo ni pijo niti svjedočio ičemu relevantnom
- NIN
#636 Re: Pitanje ateistima
Dobro. A kako onda karakteriziras svoj pristup kada uvjereno, bez ikakve sumnje, hladno kazes:Callahan44 wrote:moja je replika zapravo najviše bila okrenuta dogmatskom pristupu forumaša koji osim znanosti ne priznaju niti jedan drugi način spoznaje...
Kritika na dogmatski pristup forumasa koji u nauci vide odgovore na svoja pitanja nakon cega zakljucujes ovo gore?Callahan44 wrote:Bog je stvorio sve, i ustanovio red
kako u prirodi, tako i u društvu
Kada vec kazes da je to tako onda bi trebao to isto potkrijepiti dokazom? Daj i jedan jedini dokaz da je bog stvorio kamen, atom, molekulu, psa, svinju, kravu, kukuruz, plave oci, plavu kosu, fotone svjetlosti, izotope ugljika i uranija, Himalaje, plavo nebo danju, crno nocu, crveno nebo na Marsu danju, plavo pri zalasku Sunca i, recimo, ljudku DNK?
S druge strane, misljenja sam da je bas covjek taj koji je svorio boga onakvim kakav je, a ne obratno! Razmislite samo o bozijem karakteru i uporedite ga sa ljudskim.
Naravno. Ali otkud onda ogromna kolicina religijske homocentricnosti i sve tri sestrinske abrahamske religije?Callahan44 wrote:o tome se ba radi
nije ovaj svijet stvoren samo da bismo ga mi premjerili i katalogizirali
Kako je ja vidim? Najprostije, recimo, vjera je psiholoski faktor gradualno nastao internalizacijom i socijalizacijom jedne individue. Religija, kao njen socijalni nusprodukt, je institucija koja je ovu ljudsku sklonost kasnije iskoristila u homogenizaciji ljudskih drustava. Ne zaboravi da smo mi primarno teritorijalne zivotinje pa tek onda one duhovne!Callahan44 wrote:e o tome je vjera - o odnosu među ljudima, odnosu prema okolini, prema planeti i svemiru
a jedan od vidova tog odnošenja, jedan sasvim mali vid jest i znanost
Misljenja sam da je covjek taj koji se prvi bogu okrece!Callahan44 wrote:a onaj kome se Bog smiluje
taj se okrene samo Njemu
i ni za šta ga drugo nije briga niti ga je čega strah
al to je već golemo
-
frla
#637 Re: Pitanje ateistima
NIN,NIN wrote: Kako je ja vidim? Najprostije, recimo, vjera je psiholoski faktor gradualno nastao internalizacijom i socijalizacijom jedne individue. Religija, kao njen socijalni nusprodukt, je institucija koja je ovu ljudsku sklonost kasnije iskoristila u homogenizaciji ljudskih drustava. Ne zaboravi da smo mi primarno teritorijalne zivotinje pa tek onda one duhovne!
Pošto ti duboko oreš po jalovoj zemlji onda objasni kako iz ovakve "mrtve" zemlje ....

nastane ovakvo zeleno i "živo" polje sa biljkama ...

ako je sve samo od materije?
Last edited by frla on 27/04/2009 17:41, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#638 Re: Pitanje ateistima
@Frla
Je si li dosao do zakljucka kako je nastao bog, to jest kako je iz nule nastala jedinica.
Ostao si nam duzan odgovor.
Je si li dosao do zakljucka kako je nastao bog, to jest kako je iz nule nastala jedinica.
Ostao si nam duzan odgovor.
- madner
#639 Re: Pitanje ateistima
U pravu je da wikipedia nije validan izvor informacija. Ostatak je iznosenje misljenja.Optimus Prime wrote:Ma da, bio je public enemy No.1anonimus19 wrote:Ko govori o zavjeri ateista? JahOptimus Prime wrote: Ma da podla zavjera ateista.
Usput kazu i da mu je 1983 dijagnosticirana paranoidna sizofrenija..
A Wikipedija kao i obicno samo siri lazi.
- Optimus Prime
#640 Re: Pitanje ateistima
Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?frla wrote:Pošto ti duboko oreš po jalovoj zemlji onda objasni kako iz ovakve "mrtve" zemlje ....NIN wrote: Kako je ja vidim? Najprostije, recimo, vjera je psiholoski faktor gradualno nastao internalizacijom i socijalizacijom jedne individue. Religija, kao njen socijalni nusprodukt, je institucija koja je ovu ljudsku sklonost kasnije iskoristila u homogenizaciji ljudskih drustava. Ne zaboravi da smo mi primarno teritorijalne zivotinje pa tek onda one duhovne!
nastane ovakvo zeleno i "živo" polje sa biljkama ...
ako je sve samo od materije?
-
frla
#641 Re: Pitanje ateistima
Fotosinteza je samo "posljedica" a šta je "uzrok" ako je sve od materije kao što tvrdite?Optimus Prime wrote: Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?
Kako proklija sjeme u zemlji?
Last edited by frla on 27/04/2009 17:47, edited 1 time in total.
- madner
#642 Re: Pitanje ateistima
Sta je posljedica a sta uzrok?
De nam ti objasni kako to fercera.
De nam ti objasni kako to fercera.
- Optimus Prime
#643 Re: Pitanje ateistima
O uzrocima ce mo raspravljati kada ti objasnis kako je bog nastao iz nista. Znaci na tebi je da objasnis onaj primarni uzrok, to jest kako je nastao taj bog koji je po tvom misljenju uzrok za fotosintezu.frla wrote:Fotosinteza je samo "posljedica" a šta je "uzrok" ako je sve od materije kao što tvrdite?Optimus Prime wrote: Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?
- Optimus Prime
#644 Re: Pitanje ateistima
Nisi ti shvatio sta je fotosinteza!frla wrote:Kako proklija sjeme u zemlji?Optimus Prime wrote: Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?
-
frla
#645 Re: Pitanje ateistima
Poslušaj savjet i ne roni toliko duboko ...Optimus Prime wrote:O uzrocima ce mo raspravljati kada ti objasnis kako je bog nastao iz nista. Znaci na tebi je da objasnis onaj primarni uzrok, to jest kako je nastao taj bog koji je po tvom misljenju uzrok za fotosintezu.frla wrote:Fotosinteza je samo "posljedica" a šta je "uzrok" ako je sve od materije kao što tvrdite?Optimus Prime wrote: Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?
Kada je jedan murid (učenik) upitao svoga šejha (učitelja) "Imaju li biljke dušu?", on mu je na to mudro odgovorio "Ne roni sine toliko duboko potonučeš."

Last edited by frla on 27/04/2009 17:56, edited 1 time in total.
-
frla
#646 Re: Pitanje ateistima
Pa objasni mi ....Optimus Prime wrote:Nisi ti shvatio sta je fotosinteza!frla wrote:Kako proklija sjeme u zemlji?Optimus Prime wrote: Ima li iko zivaca da mu objasni fotosintezu?
- madner
#647 Re: Pitanje ateistima
De ti nama prvo objasni svoju teoriju kako to fercera. Mislim nije fino da samo dobijas besplatne casove. 
- Optimus Prime
#648 Re: Pitanje ateistima
Znaci niko ne zna kako je moguce to sto kuran tvrdi da je iz nule nastala jedinica?
Bolna tacka islama.
Kako vjerovati u knjigu u kojoj stoje takvi paradoksi, ha Frla!
Last edited by Optimus Prime on 27/04/2009 17:58, edited 1 time in total.
- Ateista
#649 Re: Pitanje ateistima
Pa ta propaganda je svuda oko nas, malo pogledaj "oko sebe" pa ces vidjeti, pogotovo na tv-u, filmovi, serije, razne emisije, svijet je prepun religijske propagande. Meni to smeta jer mislim da lose utice na ljude, kao i bilo kakva propaganda, zato sto ljudi te stvari prihvataju bez razmisljanja, kao na primjer coca cola, toliko ljudi je pije ili je pilo zbog reklame, postalo je to stvar navike.anonimus19 wrote:Kakva religijska propaganda? Ako se odnosi na moj prethodni post, onda ja govorim da bilo kakva propaganda koja me ne interesuje, jednostavno je zanemarim i ignoriram. Ne znam zasto ateiste to toliko dotice.Ateista wrote:Ja ne znam koliko puta trebam ponoviti, ali ukljucivanje ateista u ove teme (bar kad govorim u svoje ime) ima cilj da napravi ravnotezu sa religijskom propagandom koja je previse izrazena. Treba malo razbti tabue i iznijei neke nelogicnosti religijskih stavova, vjernicima to nece nista znaciti i nece promijeniti misljenje, ali mozda hoce neki koji su na granici, ili ako nista, ohrabriti ostale ateiste da o tome javno i slobodno diskutuju.
Vjerovatno to nekima smeta? Treba da zivimo u drustvu u kojem niko nista ne smije reci protiv religije, gdje ce vaziti samo jedno misljenje a ostale ce spaljivati na lomaci?
O kojim tabuima je rijec, nelogicnostima...?
Sto se tabua tice, malo ko se danas usudjuje da kaze da nije vjernik jer to nije popularno, jos vise nego sto nije bilo popularno biti vjernik u vrijeme socijalizma. Isto tako se malo ko usudjuje da o tome raspravlja, da dovodi u pitanje religiju, to se odmah smatra vrijedjanjem, dok se ne smatra vrijedjanjem kada vjernici tretiraju ateiste kao nemoralne, kao manje vrijedne i slicno.
Meni nije cilj nikog da vrijedjam ovim raspravama time sto dovodim u pitanje stvari koje tvrdi religija, ali smatram da je to jako dobro i korisno za drustvo, da ima izbor, da cuje i drugu stranu jer danas jako malo ima prilike da je cuje, pa da onda odluci u sta ce vjerovati ili nece vjerovati, ovako ako nema ovih rasprava nema odakle da cuje drugu stranu i pocinje da prilazi religiji iz navike, a smatram da to nije u redu, za bilo koju ideologiju, teoriju niti bilo sta da ljudi prilaze iz navike i nedostatka izbora.
-
frla
#650 Re: Pitanje ateistima
Gdje to piše u Kur'anu?Optimus Prime wrote:Znaci niko ne zna kako je moguce to sto kuran tvrdi da je iz nule nastala jedinica?
Bolna tacka islama.
Kako vjerovati u knjigu u kojoj stoje takvi paradoksi, ha Frla!