VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CaneBos

#626 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by CaneBos »

Nije tacno da se to desavalo nekada, a vise ne.
U mojoj uzoj porodici djecak je primio vakcinu u Domu zdravlja Kumrovec i dan nakon dijete dobija temperaturu i paralizu, posljedice citav zivot, umjesto zdravog djeteta, to je dijete sa posebnim potrebama i stalnom njegom.

Iz istog razloga, moje dvoje djece nije vakcinisano..jednostavno ne bi mogla da podnesem cekanje i strah hoce li sve biti ok.
suza81

#627 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by suza81 »

CaneBos wrote:Nije tacno da se to desavalo nekada, a vise ne.
U mojoj uzoj porodici djecak je primio vakcinu u Domu zdravlja Kumrovec i dan nakon dijete dobija temperaturu i paralizu, posljedice citav zivot, umjesto zdravog djeteta, to je dijete sa posebnim potrebama i stalnom njegom.

Iz istog razloga, moje dvoje djece nije vakcinisano..jednostavno ne bi mogla da podnesem cekanje i strah hoce li sve biti ok.
Zao mi je zbog toga :(
Koja je vakcina bila u pitanju? Je li se medijski i sudski sta propratilo?
The Realist

#628 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

sabanss wrote:Spominjao sam da bebama i sada daju OPV vakcinu u redovnoj vakcinaciji iako je IPV naveden u kalendaru vakcinacije. Razlog je tender.

Nisam strucnjak za vakcinaciju ali iz dostupnih clanaka cini mi se da OPV ima malu sansu za razvojem bolesti. Jeste da nismo bogato drustvo ali mislim da bi svaki roditelj doplatio razliku izmedju IPV i OPV vakcine iz vlastitog dzepa da bi izbjegao taj famozni promil sanse za oboljenjem. Statistika izgleda super dok se ne slomi na tebi...
Ovo je istina. Problem je što se nije mogla ni IPV nabaviti u jednom periodu (probao, dolazila u sklopu petovalentne vakcine), na kraju smo išli i mi sa oralnom. Šansa da se nešto ozbiljno desi kod prve doze (kod ostalih je taj omjer 7-21 puta povoljniji) je minimalna i iznosi 1:2,7 miliona, ali postoji, no kad nemaš izbora, onda je sigurnije ići ovako, nego rizikovati bolest (razlog što se ovo prihvatilo je taj što rizik je činjenica da je isti puno niži, nego da se ništa ne daje, što je statistika jasno pokazala).

Nešto bitno za ovo, VAPP (poliomijelitis izazvan vakcinama) je češći kod odraslih (starijih od 18 godina), nego kod djece, a među djecom je opet puno češći kod imunokompromitovane djece, nego kod djece zdrave djece (oko 7000 puta je veća šansa da će se kod imunokompromitovanog djeteta pojaviti VAPP, nego kod zdravog djeteta). Kad se uzme i ova statistika, vidimo da je kod zdrave djece onaj odnos još puno veći od 1:2,7mio.

U SAD-u su od 1980-1999 bila 154 slučaja poliomijelitisa izazvanih OPV vakcinom, a znamo kolika je njihova populacija. Prije vakcinacije su imali u prosjeku 35 hiljada slučajeva godišnje (opet uporediti odnos).

Od 1988. godine je dato preko 10 milijardi vakcina (u siromašnim zemljama) i smatra se da se spriječilo preko 5 miliona paraliza (da uzmemo ovu najgoru procjenu od 1:2,7 miliona to bi značilo 4000 paraliza u odnosu na 5000000).

OPV se izbacuje u nekim razvijenim zemljama, ali razlog tome je stopa vakcinacije.

OPV ostaje tamo gdje se mora puno ljudi brzo vakcinisati i gdje je stopa vakcinacije niska (mi spadamo u te zemlje, tj. nije niska stopa vakcinacije, ali je niža nego bi trebala biti), pošto se virus (oslabljeni) replicira u crijevima i izbacuje fecesom, ali i direktnim kontaktom se može prenijeti na drugu osobu, što znači da se tako vrši i pasivna imunizacija.
ozdrlje_donje

#629 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by ozdrlje_donje »

CaneBos wrote:Nije tacno da se to desavalo nekada, a vise ne.

Malo mi je tesko povjerovati da se odmah dan nakon vakcinacije jave takvi simptomi. Virus ima svoj inkubacioni period a pogotovu za vakcinalni soj zive vakcine koji je oslabljen i koji treba da prodje kroz proces reverzne mutacije i povratka na virulentnost, sto je slucaj i sa polio vakcinom. Cini mi se da bas lupetate bez da imalo prethodno promislite.

@The Realist: nazalost nisam u mogucnost da pratim i aktivno se ukljucim u ove rasprave na forumu ali vidim da zdravo rezonujes i vladas podacima. Odgovorit cu samo kratko glede testiranja vakcina sa prethodne stranice cim malo uhvatim vremena ali to sto ste spomenuli je u biti srz i o tome su protokoli lako dostupni (konkretno u slucaju polio vakcine):

http://www.who.int/biologicals/vaccines ... 2.pdf?ua=1

http://www.who.int/biologicals/vaccines ... 2.pdf?ua=1.

Vakcina je definitivno prosla te testove, da nije ne bi postojali ovi protokoli (SOP) samo sada nisam toliko citao i pratio konkretno glede ove vakcine kada su statisticki krenuli da se javljaju problemi vezani za vakcinaciju i da li je to u biti propust u testiranju na sigurnost ili jednostanvno nuzni rizik dok se ne razviju sigurnije vakcine. Svaka vakcina ima svoje prednosti i mane ali ziva vakcina i dalje ostaje najimunogenija vakcina. Evo jos jedna studija koja moze objasniti par stvari jer ja sam stvarno u zurbi: http://cid.oxfordjournals.org/content/49/8/1287.full.

Do iduci put, pozdrav.

P.S. posto ja radim iskljucivo na parazitarnim vakcinama (povremeno sam, dijelom, ukljucen u studije vezane za virusne vakcine) samo bi podijelio jednu recenicu iz publikacije koju rado citiram u svojim radovima a kaze "In comparison with human diseases, vaccine development for animals has practical advantages such as the ability to perform experiments in the natural host, the option to manufacture some vaccines in vivo, and lower safety requirements". Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24476952. I ovo je jedan od nedostataka razvoja vakcina za humane bolesti.
The Realist

#631 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Kod njih nije ziva iz vakcina kriva za autizam, vec crvi.... Nedavno sam citao o ovom protokolu, zanima me sta ce biti sljedeci razlog autizma.
suza81

#632 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by suza81 »

Ccc... jadna djeca :( koliko glup moras biti da povjerujes u nesto takvo.
Bloo
Globalna šefica

#633 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

Ponavljam opet, meni se čini da protivnici vakcinisanja u suštini i ne razumiju/ne znaju kako funkcionišu vakcine.
Vakcine nisu svete čini ili napici koje damo djeci i onda su zauvijek zaštićena od nekih bolesti.

Idem logikom, ako se ne slažem sa nečim, istražit ću do kraja na koji način to funkcioniše da bih pokušala pronaći rupe ili manjkavosti u funkcionisanju.
The Realist

#634 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Bloo wrote:Ponavljam opet, meni se čini da protivnici vakcinisanja u suštini i ne razumiju/ne znaju kako funkcionišu vakcine.
Vakcine nisu svete čini ili napici koje damo djeci i onda su zauvijek zaštićena od nekih bolesti.

Idem logikom, ako se ne slažem sa nečim, istražit ću do kraja na koji način to funkcioniše da bih pokušala pronaći rupe ili manjkavosti u funkcionisanju.
Oni koji su pokrenuli kampanje razumiju kako funkcionišu, ne razumiju osobe kao one što se ovdje jave na forumu, ili prof. Sabina.... Ono što ne razumiju osobe iz druge grupe je to da oni iz prve grupe zarađuju ogroman novac od svega.

Mercola, jedan od vodećih protivnika vakcine zaradi oko 7mio dolara godišnje prodajom svojih proizvoda. Na isti način zarađuju i ostali.

Dvije stvari su ovdje upečatljive.

Prva je ta da skoro s kim god da popričaš će reći kako je iza svega stoji big pharma i neće da im daju novac, da bi onda taj novac dali Mercoli i sličnima. Štaviše, oni sami ustvari puno više novca daju, nego što bi ih koštale vakcine.

Druga stvar je ta da Mercola, te svi oni koji ga slijede stalno traže neka istraživanja, a istovremeno na svakom produktu koji prodaje Mercola (Tenpenny i ostali,...) stoji kako NIJE ODOBREN OD STRANE FDA, niti za iste imamo ikakva istraživanja.

Prije nego neko upita koliko farmaceutske kompanije zarade na vakcinama, reći ću da se radi o 2-3% ukupne zarade farmaceutskih kompanija u svijetu, a i to samo zato što su rekli da ili će skuplje naplaćivati, ili ih uopšte neće praviti, jer im se nije isplatilo (i da se izbace vakcine, svako liječenje izazvano bolestima koje štite vakcine bi njima donosilo prihode). Mercola i kompanija 100% svoje zarade zahvaljuju pokretu koji održavaju.
The Realist

#635 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Evo šta piše na stranici jedne od vodeđih aktivistica protiv vakcina (koja dr. ima ispred svog imena samo radi načina na koji je to dozvoljeno staviti u SAD-u, ali nije završila medicinu), a koja između ostalog kritikuje nemogućnost da se tuže farmaceutske kompanije (što kao prvo nije 100% tačno, a kao drugo postoji način da se dobije naknada):

http://drtenpenny.com/dr-sherri-tenpenny/disclaimer-2/

Evo zanimljiv isječak (naravno, kada sve pročitate možete vidjeti da u potpunosti se ograđuju od bilo kakvih neželjenih posljedica nastalih radi njihovih savjeta):
The information contained on this website is for general educational purposes only. While we strive to keep the information up to date, we make no representations or warranties of any kind, expressed or implied, about the completeness, accuracy, reliability, suitability or availability with respect to the website or the information, products, services, or graphics contained on this site. Any reliance placed on such information is therefore strictly at your own risk.
I još jedan:
The entire contents of this website are based upon the opinions and personal research of Dr. Sherri Tenpenny unless otherwise noted. The information found on this website is not intended to replace a one-on-one relationship with a qualified health care professional and is not intended as medical advice.
Naravno, jako često proziva farmaceutske kompanije radi profita, te je u svrhu borbe protiv njih otvorila svoju trgovinu kako bi im umanjila profit :D :

http://www.drtenpennystore.com/supplements.html

Evo jedan product: http://www.drtenpennystore.com/optibone.html i naravno, odmah imamo napisano koliko je kontrolisan ovaj produkt i čemu služi (a koliko samo galame kako bi opovrgli istraživanja koja su rađena, traže neke zavjere, ili neka istraživanja koja em su irelevantna, ili nemoguća za izvesti, a onda prodaju stvari koje aposlutno niko ne testira i za razliku od vakcina, niko nema pravo testirati, osim ako ne dođe do nekih teški neželjenih posljedica - tako je i nastao problem sa efedrom recimo, jer oni imaju pravo staviti šta god hoće u ove pripravke i samo trebaju reći da se u tome nalazi dati produkt, ne smije biti ništa što je zabranjeno, ali apsolutno ne moraju imati dokaz niti da je nešto sigurno, niti da nešto stvarno ima efekat kako oni tvrde da ima - na kraju, možemo vidjeti u nastavku da oni ne stoje iza svojih produkata):
Product Description

All your core bone health needs in two concenient packets of Pro Bono: Calcium, Magnesium, Strontium, Vitamin K, Vitamin D and a host of trace minerals.

*These statements have not been evaluated by the FDA. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.
Možemo ovako i za ostale "dr." uraditi pokazati šta prodaju, evo recimo za Mercolu:

http://shop.mercola.com/product/breast- ... ,397,0.htm

http://media.mercola.com/assets/pdf/pro ... -label.pdf (obratiti pažnju na donji desni ugao).

Naravno, ako odete na njegovu početnu stranicu, možete vidjeti koliko samo stvari prodaje, ali i šta koliko stoji iza svojih produkata (samo na dno otiđite i vidite šta piše o testiranju i njegovoj odgovornosti):

http://shop.mercola.com/

Ova rečenica je uvijek interesantna:
Dr. Mercola encourages you to make your own health care decisions based upon your research and in partnership with a qualified health care professional.
Naravno, gornja rečenica vrijedi sve dotle dok se ne ugrozi njegova prodaja, a kada se to desi, ljekari postaju potkupljeni (hebote, onolike duhanska i naftna industrija nisu uspjele kupiti naučnike da izađu sa rezultatima sa kojima su izašli, ali farmaceutska industrija ipak jeste) :D.

Interesantno da svi navode to da treba pitati ljekare prije nego se krenu koristiti ovi produkti, jer naravno, moraju zaštititi sebe, ali kada ti isti ljekari kažu da se treba vakcinisati, onda oni krenu sa svojom pričom.

Ovo čisto da se vidi ko su ti ljudi koji govore o "Big Pharma", štetnosti produkata, koliko oni stvarno stoje iza stvari koje govore i prodaju i koliko su spremni odgovarati za to.
Bancho

#636 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bancho »

@The Realist

Koje su tvoje kvalifikacije?
The Realist

#637 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Bancho wrote:@The Realist

Koje su tvoje kvalifikacije?
Zašto je to bitno, mijenja li to tačnost onoga što sam napisao?
Thorgerson

#638 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Thorgerson »

Meni je najjaca ta konstatacija da bogati farmaceutske kompanije zaradjuju i zato forsiraju vakcinaciju.

Ili ona da vakcinacijom zele smanjiti populaciju.

Pa gdje je tu logika.

Pod jedan, pa zar za farmaceutske komapnije nije logicnije da postoje te bolesti koje se sprjevcavaju vakcinom, to znaci za njih vise profita?

Dva, smanjenje populacije. Opet kontradiktornost. Dakle, kompanije zele da pobiju svoje kupce. Zanimljivo.

:-)
šatirana_ljubičica

#639 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by šatirana_ljubičica »

Thorgerson wrote:Meni je najjaca ta konstatacija da bogati farmaceutske kompanije zaradjuju i zato forsiraju vakcinaciju.

Ili ona da vakcinacijom zele smanjiti populaciju.

Pa gdje je tu logika.

Pod jedan, pa zar za farmaceutske komapnije nije logicnije da postoje te bolesti koje se sprjevcavaju vakcinom, to znaci za njih vise profita?

Dva, smanjenje populacije. Opet kontradiktornost. Dakle, kompanije zele da pobiju svoje kupce. Zanimljivo.

:-)

Nije logika uvijek u pravu, a ni ona ti nije baš jača strana :D
The Realist

#641 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Je dugo, ali bilo bi dobro da se pročita (barem onaj koji ima neka pitanja), jer opisuju načine na koji funkcioniče pokret protiv vakcinacije i kakvim metodama se služe, plus ukazuje i na određene studije, čisto da se vidi da nije istina da neke stvari nisu provjeravane:

http://pediatrics.about.com/od/immuniza ... mation.htm
The Realist

#642 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

Je dugo, ali bilo bi dobro da se pročita (barem onaj koji ima neka pitanja), jer opisuju načine na koji funkcioniče pokret protiv vakcinacije i kakvim metodama se služe, plus ukazuje i na određene studije, čisto da se vidi da nije istina da neke stvari nisu provjeravane, pojašnjava se broj vakcina (i zašto je ona manje bitan, nego broj antigena), zašto se daju neke vakcine odmah po rođenju i da su novorođenčad već spremna da proizvode antitijela protiv nekih antigena, zašto prolongiranje vakcinacije nije dobro, šta je shedding, koliko je opasan i koliko je nelogično ono što predlažu protivnici vakcinacije (strahuju radi sheddinga, ali namjerno zaraze dijete potentnijim virusom) i možda jedna od najbitnijih stvari (mada je teško reći šta je bitnije) pokazuje kako te bolesti, za koje se tvrdi da su bezazlene uopšte nisu bezazlene i koliko su ustvari opasne:

http://pediatrics.about.com/od/immuniza ... mation.htm
chino

#643 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by chino »

Evo malo iz komšiluka kako se to radi, naravno prema uputama EU :thumbup:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/triput ... 00/tczm3hx
CherryLips

#644 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by CherryLips »

.
Last edited by CherryLips on 24/02/2016 13:50, edited 1 time in total.
jalijas74

#645 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by jalijas74 »

chino wrote:Evo malo iz komšiluka kako se to radi, naravno prema uputama EU :thumbup:

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/triput ... 00/tczm3hx

Vrlo rado cu izdvojiti tu cifru i platiti kaznu :evil:
mijonja

#647 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by mijonja »

Ovaj doktor je, po mome, u sukobu interesa, jer prodaje neke svoje preparate (ne ulazeci u njihovu djelotvornost), tako da posredno ostvaruje korist i od (ne)vakcinacije.
http://www.torexin.co.rs/
ozdrlje_donje

#648 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by ozdrlje_donje »

Ovdje je toliko toga sto nema veze sa stvarnoscu naskrabano. Uz svo duzno postovanje starije osobe i godina iskustva, ni jedan njegov naucni rad nije objavljen u peer reviewed zurnalu osim nekih knjiga koje je sam stampao. Konkretno za ovaj podebljani clanak, kada navodi atenuirane viruse kaze da su oni atenuirani dodavanjem otrovnih hemikalija!?! Virusi se uglavnom atenuiraju u celijskim kulturama i dodatkom takvih hemikalija celije potrebne za propagiranje virusa bi vjerovatno pomrle. I kada mi neko kaze, kao u privatnim porukama koje primam, kako imam obraza da disrespektujem starije kolege sa daleko vise iskustva nego ga ja imam. Ludilo.
The Realist

#649 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by The Realist »

ozdrlje_donje wrote: Ovdje je toliko toga sto nema veze sa stvarnoscu naskrabano. Uz svo duzno postovanje starije osobe i godina iskustva, ni jedan njegov naucni rad nije objavljen u peer reviewed zurnalu osim nekih knjiga koje je sam stampao. Konkretno za ovaj podebljani clanak, kada navodi atenuirane viruse kaze da su oni atenuirani dodavanjem otrovnih hemikalija!?! Virusi se uglavnom atenuiraju u celijskim kulturama i dodatkom takvih hemikalija celije potrebne za propagiranje virusa bi vjerovatno pomrle. I kada mi neko kaze, kao u privatnim porukama koje primam, kako imam obraza da disrespektujem starije kolege sa daleko vise iskustva nego ga ja imam. Ludilo.
Ma "stručnjaci".

Bio je ovdje članak gdje također jedan takav "stručnjak" govori kako vakcina protiv tetanusa ne djeluje i ne može djelovati, jer je clostridium tetani anaerob, te ne može preživjeti u krvi koja je puna kisika, a samim time vakcina ne može djelovati na njega, jer ne može doći do njega.

I onda neko hladno taj članak postavi i kaže evo vidite šta kaže struka.
insomnia78

#650 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by insomnia78 »

smrdim/dr-enisa-mulalic-preds ... eni-alarm/
...Vakcinisanost bi trebala biti provedena 90 posto po zakonu, za MRP vakcinu (protiv krzamaka, zaušnjaka i rubeole), čak i 95 posto. Mi smo još uvijek daleko od toga. Za svaku vakcinu imamo posebne podatke koji se kreću oko 60 posto. Zbog toga smo prije nekoliko mjeseci na području Kantona Sarajevo imali dvije epidemije krzamaka, a razlog je upravo nedovoljan broj vakcinisane djece protiv ove zarazne bolesti. Imali smo i slučaj da nam je jedno dijete podleglo – kaže dr. Mulalić.

Da je alarm, ali za čitavu zemlju, već odavno upaljen, najbolje govori podatak kako je BiH, zajedno sa Ukrajinom, označena crvenom bojom kada je u pitanju virus dječije paralize Polio.

– Virus nije aktivan, ali zamislite da prodre šta bi se desilo. Na udaru bi bila sva nevakcinisana djeca, o posljedicama me strah i govoriti.
Kada na terenu imamo 90 posto vakcinisane djece, onda su nam i oni mališani, koji ne mogu biti podvrgnuti imunizaciji zbog trenutne ili trajne medicinske kontraindikacije, zaštićeni – pojašnjava naša sagovornica...
Post Reply