Hidžab-mahrama
- beautyfool
#627 Re: Hidžab-mahrama
Bolje bi bilo da ti pitasMutazilah wrote:Pa eto pitaj onda njega.
Selam alejkum
-
bosna123
#628 Re: Hidžab-mahrama
Nova sam ovdje, pa jos ne poznajem sve forumase. Jesi li ti pripadnik neke sekte? Ne bih ulazila u neke duboke rasprave sa tako oprecnim stavovima, jer to nikuda ne vodi, postavit cu ti samo jedno pitanje ako nije previse licno. Da li tvoja supruga, naravno ako je imas, klanja pokrivene kose? I da li igdje u muslimanskom svijetu zene obavljaju namaz otkrivene kose? Jedno je ne izvrsavati farz, a sasvim drugo je tvrditi da farz nije farz. To zaista vodi smutnji, jer zbunjujes ljude koji zele saznati.Mutazilah wrote:Muslimanskoj zeni nije kuranska duznost pokrivati kosu. Kuran ne govori o mahrami, te se stoga taj obicaj moze nazvati arapskim, turskim ili pak bosnjackim ali ne islamskim. Islam ne zabranjuje mahramu, ali je i ne naredjuje.
-
Mutazilah
#629 Re: Hidžab-mahrama
Nisam pripadnik nikakve sekte, sa obzirom da nemam nikakvog Gurua ili "ucitelja" do Allaha dz.s. i ne nazivam se drugacije od "Musliman".
Mahrama zaista nije farz, jer se pokrivanje kose u Kuranu ne spominje. A evo brat beauty ce i pitati svog hafiza, da budemo sigurni.
Poznajem licno mnogo ljudi koji na takav nacin obavljaju namaz. U Kuranu postoje obaveze oblacenja za zena, ali ne i obaveza pokrivanja kose.
Ne mislim da zbunjujem ljude. Sama si rekla da zele saznati. Ako nista sada su saznali da Mahrama nije kuranska naredba i da postoje muslimanke koji zive i obavljaju namaz bez iste. A ako nista, oko te cinjanice se mozemo svi sloziti.
Mahrama zaista nije farz, jer se pokrivanje kose u Kuranu ne spominje. A evo brat beauty ce i pitati svog hafiza, da budemo sigurni.
Poznajem licno mnogo ljudi koji na takav nacin obavljaju namaz. U Kuranu postoje obaveze oblacenja za zena, ali ne i obaveza pokrivanja kose.
Ne mislim da zbunjujem ljude. Sama si rekla da zele saznati. Ako nista sada su saznali da Mahrama nije kuranska naredba i da postoje muslimanke koji zive i obavljaju namaz bez iste. A ako nista, oko te cinjanice se mozemo svi sloziti.
- beautyfool
#630 Re: Hidžab-mahrama
Jeli ti nisi mene shvatio ili ne zelis shvatiti, ja sam odgovor postirala, ja nisam brat BEAUTY da pitam hafiza vec sam SESTRA beauty i odgovor sam vec postirala !Mutazilah wrote:Nisam pripadnik nikakve sekte, sa obzirom da nemam nikakvog Gurua ili "ucitelja" do Allaha dz.s. i ne nazivam se drugacije od "Musliman".
Jos nesto s obzirom da ne znam jesi li imao priliku odlazka na umru ili hadz bilo bi ti korisno da pogledas snimke ili slike istog tog mjesta i pokusaj pronaci zenu otkrivene kose da klanja namaz.
Selam alejkum
-
Mutazilah
#631 Re: Hidžab-mahrama
Ama sestro draga sto si nervozna 
Jel ti vjerujes u sve sto vidis na Youtube? Rijec je o Kuranu seko
- beautyfool
#632 Re: Hidžab-mahrama
Ne, nego sto vidim i cujem uzivoMutazilah wrote:Ama sestro draga sto si nervozna
-
bosna123
#633 Re: Hidžab-mahrama
Svasta.
U zivotu nikada nisam vidjela zenu kako otkrivena klanja, niti sam znala da ovakva razmisljanja postoje. Povlacim se iz ove rasprave, jer zaista nemam vremena za ova medjumuslimanska prepucavanja. Ljudi koji zele saznati, saznat ce ako Bog da.
U zivotu nikada nisam vidjela zenu kako otkrivena klanja, niti sam znala da ovakva razmisljanja postoje. Povlacim se iz ove rasprave, jer zaista nemam vremena za ova medjumuslimanska prepucavanja. Ljudi koji zele saznati, saznat ce ako Bog da.
-
Mutazilah
#634 Re: Hidžab-mahrama
bosna123 wrote:Svasta.
Eto, svaki dan nesto covjek novo nauci.
-
Mrs.Zurbrigen
#635 Re: Hidžab-mahrama
O_o
e mene ste sad totalno zbunili.
user beautyfool je u jednom postu citirala drugog usera koji je uz pomoc primjera objasnjavao zasto je muslimanskoj zeni obavezno da se pokrije.
sad user mutazilan kaze, da nije obaveza. jel to sad samo provokacija, ili postoje razlicita tumacenja?
user beautyfool je u jednom postu citirala drugog usera koji je uz pomoc primjera objasnjavao zasto je muslimanskoj zeni obavezno da se pokrije.
sad user mutazilan kaze, da nije obaveza. jel to sad samo provokacija, ili postoje razlicita tumacenja?
-
Mutazilah
#636 Re: Hidžab-mahrama
Nema razlicitog tumacenja. Pokrivanje kose u Kuranu nije naredjeno. Oni temelje tu praksu na Hadisima, koje ja ne prihvatam kao vjerski izvor. Nadam se da je sad jasnije 
- beautyfool
#637 Re: Hidžab-mahrama
Ma jok on ce ti reci i da hadisi nisu tacni i jos puno togaMrs.Zurbrigen wrote:O_o
Ja kazem Hvala Allahu pa postoje ljudi koji su tumacili Kuran, postoji tefsir,postoje tumaci arapskog jezika, postoje ljudi koji su studirali i ucili o zivotu naseg Poslanika i pisali djela i knjige da bi mi sad lakse mogli shvatiti znacenje svakog ajeta, postoje ljudi koji su se godinama obrazovali na tom polju da bi nama sada olaksali i da bi nama prenijeli svoje znanje
-
Mrs.Zurbrigen
#638 Re: Hidžab-mahrama
evo ja tek od danas znam sta su hadisi. ti tekstovi govore o poslaniku. a tko ih je pisao? i zasto onda, ako po tvom misljenju nisu prihvatljivi kao vjerski izvor ocigledno imaju tako veliki utjecaj?Mutazilah wrote:Nema razlicitog tumacenja. Pokrivanje kose u Kuranu nije naredjeno. Oni temelje tu praksu na Hadisima, koje ja ne prihvatam kao vjerski izvor. Nadam se da je sad jasnije
i sto jos ne razumijem, pisateljica posta je citirala i sure (33.59 i 24,31) - ja nisam nikada citala kuran, ali znam da se sastoji od sura. ako je znaci ta praksa utemeljena na hadisima, zasto onda citira iz kurana? (nadam se, da sad nisam pobrkala tekstove?)
- arzuhal
#639 Re: Hidžab-mahrama
Sjećam se, davno jednom, pričao ti ja sa jednim selefijom (al onim sa dna kace) i spomenem ja tako hanefijski mezheb, (tek tako, mogao sam spomenuti i zubno meso mongolskog žohara, svejedno..) kad on odmah: "Ja nisam mezhepčija!". "Šta je to?". "Ne slijedim nikakav/nečiji mezheb! Samo Kur'an i sunnet!".Mutazilah wrote:Nema razlicitog tumacenja. Pokrivanje kose u Kuranu nije naredjeno. Oni temelje tu praksu na Hadisima, koje ja ne prihvatam kao vjerski izvor. Nadam se da je sad jasnije
Haj', kontam, pa nije Ebu Hanifa slijedio predsokratovce...nejse..
Pitam jedne prilike muftiju:"Sreo sam čovjeka koji veli da ne slijedi nijedan mezheb!?"
"Onda je on ili mudžtehid (neko ko je toliko upućen u znanost islama: tefsir, hadis, akaid, fikh, arapski jezik,itd. da je kadar da sam pronalazi rješenja) ili budala - trećeg nema!"
Pitam tebe @mutazilo, koji smutnju siješ po forumu:
- poznaješ li arapski jezik?
- poznaješ li svih 7 vedžhova na kojima je objavljen Kur'an?
- poznaješ li esbabul-nuzul?
Ili si tek nesretnik, kojem je furka biti racionalista/separatist/mutazila, koji umišlja da pruža nake argumenta, a samo fitnu prosipa i zbunjuje raju koja nešto pita?
Mislio sam da si iskren u svom poimanju vjere, al' kako samo znaš ponižavati velikane islama, to je dno dna.
Ako ne poznaješ arapski jezik, ako ne poznaješ džahilijetsku, predislamsku poeziju, čijim terminima i Allah objavljuje posljednju Objavu, ako ne poznaješ sve načine čitanja i učenja Časne Knjige - onda zašuti, tako ti Allaha!
-
Mutazilah
#640 Re: Hidžab-mahrama
Ne znam sta je sestra citirala. Kada uzmemo arapski original Kurana, nigdje ne mozemo naci obevezu pokrivanja kose. To ce vam potvrditi i svi iskreni hafizi i teolozi.
Hadisi su zapravo "dogodovstine" koje su zapisivane stotinama godina poslije Poslanika Muhammeda a.s., opisujuci "njegove karakteristike". Uticaj tih hadisa u historiji islama je bio razliciti. Na pocetku vjerovanja da su hadisi vjerski izvor (i objava od Boga) se nalazi Shafija koji stoji nasuprot vecine koja ne prihvata to vjerovanje.
Kuran ne samo da upozorava na sopstveno kreiranje vjerskih izvora, nego i zabranjuje sve izvan njega samog. Primjer svih Poslanika se nalazi u samom Kuranu.
Kuran ima 114 Poglavlja (sura)
Hadisi se nalaze u "hadiskim zbirama" napisanim stotinama godina poslije Muhammeda: Bukhary, Muslim, Nahdjul Balagha itd
Vjerovanje da zensko mora pokrivati kosu nije kuransko, nego je izvedeno iz hadisa, te stoga isto ne smatram vjerski obavezujucim.
Ja mislim da sam ovo dovoljno puta ponovio
Lahku noc i neka je Mir sa vama!
Hadisi su zapravo "dogodovstine" koje su zapisivane stotinama godina poslije Poslanika Muhammeda a.s., opisujuci "njegove karakteristike". Uticaj tih hadisa u historiji islama je bio razliciti. Na pocetku vjerovanja da su hadisi vjerski izvor (i objava od Boga) se nalazi Shafija koji stoji nasuprot vecine koja ne prihvata to vjerovanje.
Kuran ne samo da upozorava na sopstveno kreiranje vjerskih izvora, nego i zabranjuje sve izvan njega samog. Primjer svih Poslanika se nalazi u samom Kuranu.
Kuran ima 114 Poglavlja (sura)
Hadisi se nalaze u "hadiskim zbirama" napisanim stotinama godina poslije Muhammeda: Bukhary, Muslim, Nahdjul Balagha itd
Vjerovanje da zensko mora pokrivati kosu nije kuransko, nego je izvedeno iz hadisa, te stoga isto ne smatram vjerski obavezujucim.
Ja mislim da sam ovo dovoljno puta ponovio
Lahku noc i neka je Mir sa vama!
- arzuhal
#641 Re: Hidžab-mahrama
I nemoj ba našeg rahmetliju, Huseina Ef. Đozu, nakog velikana kojeg su gušili dok mu srce nije popustilo od muke, spominjat navodeći vodu na svoj mlin. Zna se ko je bio Đozo, i gdje studirao i ko su bili ljudi koji su mu predavali na Azharu, itd. Al' nemoj ti sobom sve to kaljat, bolan ne bio.
-
Mutazilah
#642 Re: Hidžab-mahrama
Dragi arzuhal!
Zasto pokusavas temu svesti na moju licnost? Mi ovdje razgovaramo o mahrami i vjerskim duznostima.
A ti ako mislis da je Kuranom mahrama naredjena, zamolio bi te da citiras shodan ajet
Nemojmo diskusiju spustati na nivo mahalskog prepucavanja.
Zasto pokusavas temu svesti na moju licnost? Mi ovdje razgovaramo o mahrami i vjerskim duznostima.
A ti ako mislis da je Kuranom mahrama naredjena, zamolio bi te da citiras shodan ajet
- arzuhal
#643 Re: Hidžab-mahrama
Izbjegavaš moja pitanja?
Ne smiješ odgovoriti koliko ne znaš a pamatovao bi protiv sunneta i hadisa?
Idi spavaj kako si i naumio!
Ne smiješ odgovoriti koliko ne znaš a pamatovao bi protiv sunneta i hadisa?
Idi spavaj kako si i naumio!
- Bosanac sa dna kace
#645 Re: Hidžab-mahrama
jeste hadisom, i ajetom spustite ''pustite vela niz svoja grudi...''Mutazilah wrote:Dragi arzuhal!
- arzuhal
#646 Re: Hidžab-mahrama
Ajet govori da žene spuste haljine nizase i pokriju ukrase. Ne govori se eksplicitno o hidžabu. Hadisima znamo o pokrivanju. Eto, ja prihvatam hadis kao izvor.
A sad, koliko ti znaš, mutazilo?
-
Mutazilah
#647 Re: Hidžab-mahrama
Hvala arzuhal na razjasnjenju! Time je ova tema za mene zavrsenaarzuhal wrote:Ajet govori da žene spuste haljine nizase i pokriju ukrase. Ne govori se eksplicitno o hidžabu. Hadisima znamo o pokrivanju. Eto, ja prihvatam hadis kao izvor.
- arzuhal
#648 Re: Hidžab-mahrama
Odgovori sa DA/NE. Jel to teško, sokole?arzuhal wrote:Pitam tebe @mutazilo, koji smutnju siješ po forumu:Mutazilah wrote:Nema razlicitog tumacenja. Pokrivanje kose u Kuranu nije naredjeno. Oni temelje tu praksu na Hadisima, koje ja ne prihvatam kao vjerski izvor. Nadam se da je sad jasnije
- poznaješ li arapski jezik?
- poznaješ li svih 7 vedžhova na kojima je objavljen Kur'an?
- poznaješ li esbabul-nuzul?
....
Ako ne poznaješ arapski jezik, ako ne poznaješ džahilijetsku, predislamsku poeziju, čijim terminima i Allah objavljuje posljednju Objavu, ako ne poznaješ sve načine čitanja i učenja Časne Knjige - onda zašuti, tako ti Allaha!
- Bosanac sa dna kace
#649 Re: Hidžab-mahrama
.....
Last edited by Bosanac sa dna kace on 25/02/2009 22:02, edited 1 time in total.
- arzuhal
#650 Re: Hidžab-mahrama
Da onda dodam i da si kukavica? Kad se ti već možeš izigravat sa Sulejmanom Bugarijem...