Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#626 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

@ljubav_aha, pa ako ti već znaš odgovore onda nema toliko svrhe da postavljaš pitanja, imam utisak da te bar na ovoj
temi više privlači polemika nego dijalog, iskreno rečeno, a i uz svo poštovanje, imam utisak da su ovih par tvojih postova donekle konfuzni i kontradiktorni, nije baš jasno, bar meni (možda je do mene, ne isključujem mogućnost) šta želiš da ustvrdiš, kao da želiš da na neki način diskredituješ budizam "a priori" kao učenje ili religiju (kako ti drago), nije baš jasno šta želiš da ustvrdiš.
Naravno ukoliko ti nešto ili sve "ne štima" u budizmu to je tvoje apsolutno pravo isto kao i da budeš "polemična"
iako imam utisak da nemaš potrebnog predznanja za tako nešto, pa sam ti zato i predložio gore navedeni link.

Pozz, fata.
ljubav_aha

#627 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

fatamorgana wrote:@ljubav_aha, pa ako ti već znaš odgovore onda nema toliko svrhe da postavljaš pitanja, imam utisak da te bar na ovoj
temi više privlači polemika nego saznavanje, iskreno rečeno, a i uz svo poštovanje, imam utisak da su ovih par tvojih postova donekle konfuzni i kontradiktorni, nije baš jasno, bar meni (možda je do mene, ne isključujem mogućnost) šta želiš da ustvrdiš, kao da želiš da na neki način diskredituješ budizam "a priori" kao učenje ili religiju (kako ti drago), nije baš jasno šta želiš da ustvrdiš.
Naravno ukoliko ti nešto ili sve "ne štima" u budizmu to je tvoje apsolutno pravo isto kao i da budeš "polemična"
iako imam utisak da nemaš potrebnog predznanja za tako nešto, pa sam ti zato i predložio gore navedeni link.

Pozz, fata.
fatamorgana,naravno da ne znam odgovore,ne zna niko sve odgovore :-D postavila sam par pitanja,koji nisu rezultat konfuzije,vec sam postavila primjer lamaizam;sto je tvoje misljenje,kao osobe koja "njeguje" i voli ucenja Bude,da li postoji opravdanje ili ne :?: ljudska vjerovanja me interesuju informativno,ne sa ciljem "novog_rodjenja",i naravno,u svakoj religji/vjeri postoje konfuzne informacije ,stoga,ne ocekujem tacan odogvor,vec iskren i razumljiv,a koji je usmjeren danasnjim konflitkima koji obuhvataju drustvo,ne iskljucivo tvojim razmisljanjima,to je tvoj svijet,to je tvoj izbor,hvala
fatamorgana

#628 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Evo baš slušam ovu lijepu pjesmu, ugodnu noć i tebi želim!

ime_kojeg_nema

#629 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

ljubav_aha wrote: pitanj,kako uopste u Budizmu postoji ideja o radjanju Buda,znaci zadnji buda je doticni iz kraljevske porodice,postoje li dokazi o prethodnim Budama :?:
Koliko ja znam postoje (ukoliko Pali kanon uzimas kao relevantan dokaz) ali budisticka kosmologija mi bas i nije u centru interesovanja. Neke sutte govore bas o tome, sve se valjda dijeli na vremenske cikluse (kalpe), pa su se u njima pojavljivale i razlicite Bude. Uglavnom cini se da je nas Gotama valjda cetvrti po redu, a naredni bi trebao biti Maitreja. Pitanje je zanimljivo pa ce se valjda javiti neko upuceniji od mene da nam to razjasni :).
dr.Gonzo

#630 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Great Cornholio,eh to je ono sto mene takodjer iritira,ljudi idealiziraju i zele vjerovati kako njima odogovora,vec sam postavila tekst LAMAIZAM,znaci lama je izabran prema opisanim brutalnim kriterijumima,ali to je samo dio biznisa nastavljanja "lnaca" osptanka lama_tradicije na Tibetu,vlro okrutan nacin ,ujedno vlro kontraditkroan,jer apeluje na mir a upravo tradicija primjenju vrlo agresivan nacin produzenja tradicije

...

da li su njegovi ucenici sjedili cijeli dan meditirajuci i analizirajuci svijet u sebi i oko sebe

postoje razne skole i pravci ,iz prostog ralzoga:prilagodjavanje raznim tradicijama/kulturama
Budizam na kraju krajeva praktikuju ljudi. Normalno je da je doslo do sinteze budistickih ucenja sa ucenjima lokalnim za neku sredinu. Tibet je bio feudalna sredina do prije 60 godina, tako da se ne treba cuditi sto im vjerska tradicija sadrzi obicaje koji iz danasnje, zapadne perspektive djeluju nazadno i surovo. Vjerovatno i njima neki nasi obicaji djeluju tako. Medjutim, Dalai Lama je primjer vjerskog vodje koji se trudi ostati aktuelan, i prilagoditi svoja ucenja vremenu i potrebama dananjih ljudi, pa i na zapadu, sto se ne moze reci za vecinu vjerskih vodja sa zapada.

Sto se tice samog naslova ove teme, mislim da je pitanje da li je Budizam religija ili filozofija sasvim nerelevantno. Na kraju krajeva, to je samo stvar definicija pojmova kao sto su religija i filozofija. Odgovor na to pitanje bi nam samo omogucio da Budizam strpamo u neku fioku, zajedno sa ostalim stvarima i predrasudama koje imamo o tim pojmovima. Puno smislenije pitanje bi bilo sta je to zapravo Budizam.
Great Cornholio

#631 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

cartman wrote:
opet ti malo po budizmu cim nema tema o evoluciji itd :D :D super je sto imas svoj stav, al ja bi ti preporucio da malo dublje procitas ucenja bude. da li znas da si i ti buda?
Čuj ja Budo :D Da sam bogdom, onda bi ljudi pokušavali da dođu do istine koju sam ja jedino prvi uočio ;-)
Postojanje svećenstva, obrednih rituala, vjerskih dogmi ( poput one po kojoj ne trebamo željeti jer želja je izvor patnje) zapisanih u vjerskim spisima nastalim prije 2000 godina, sve to je ono što Budizam čini religijom.
Fatamorgana reče da Budini savremenici nisu smatrali budu Budu natprirodnim bićem, ali danas je očigledno da je od Bude napravljen idol, neko natprirodno biće, vrhovni autoritet, sve ono po čemu je sličan islamskom, kršćanskom ili jevrejskom bogu.
dr.Gonzo

#632 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Postojanje svećenstva, obrednih rituala, vjerskih dogmi ( poput one po kojoj ne trebamo željeti jer želja je izvor patnje) zapisanih u vjerskim spisima nastalim prije 2000 godina, sve to je ono što Budizam čini religijom.
A zasto je toliko bitno da li je cemo nesto nazvati religijom ili ne? :)

Cisto da odgovorim nesto po pitanju ovoga sto si rekao o dogmama:
Kalama Sutta wrote: Discerning Religious Teachings
The Buddha proceeds to list the criteria by which any sensible person can decide which teachings to accept as true. Do not believe religious teachings, he tells the Kalamas, just because they are claimed to be true, or even through the application of various methods or techniques. Direct knowledge grounded in one's own experience can be called upon. He advises that the words of the wise should be heeded and taken into account. Not, in other words, passive acceptance but, rather, constant questioning and personal testing to identify those truths which you are able to demonstrate to yourself actually reduce your own stress or misery:

Do not go upon what has been acquired by repeated hearing,
nor upon tradition,
nor upon rumor,
nor upon what is in a scripture,
nor upon surmise,
nor upon an axiom,
nor upon specious reasoning,
nor upon a bias towards a notion that has been pondered over,
nor upon another's seeming ability,
nor upon the consideration, "The monk is our teacher."
Great Cornholio

#633 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Za razliku od drugih religija budizam nema toliko puno dogmi, ali ih ipak ima.
fatamorgana

#634 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Za razliku od drugih religija budizam nema toliko puno dogmi, ali ih ipak ima.
Moguće, eto, trenutno mi ne padaju na pamet, navedi pokoju ...
ime_kojeg_nema

#635 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

Great Cornholio wrote: Postojanje svećenstva, obrednih rituala, vjerskih dogmi ( poput one po kojoj ne trebamo željeti jer želja je izvor patnje)
Budizam ne govori da trebamo prestati zeljeti vec poziva na razumijevanje prirode zelje. Pojednostavljeno: iz zelje nastaje vezanost a iz vezanosti neki oblik patnje. Pa ti vidi sta ces s tim :)
Great Cornholio wrote:Za razliku od drugih religija budizam nema toliko puno dogmi, ali ih ipak ima.
Ako bi htjeli cjepidlaciti oko terminologije onda bi mogli reci da budizam nema nijednu dogmu buduci da dogma ne smije biti dovedena u pitanje od strane vjernika dok budizam insistira upravo na "dovodjenju u pitanje" svojih istina.
arzuhal

#636 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

Poznajući tek ovlaš, dakle nedovoljno, GC-a, on će se dosjetiti: ako postoji stalno dovođenje u pitanje osnovnih pitanja, onda je to dogma! :D
Iz neprestane želje da ruši dogme, u mene ti jaran GC stalno u nakoj patnji :D
ime_kojeg_nema

#637 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

arzuhal wrote:Poznajući tek ovlaš, dakle nedovoljno, GC-a, on će se dosjetiti: ako postoji stalno dovođenje u pitanje osnovnih pitanja, onda je to dogma! :D
:-D
Govoreci o patnji treba imati na umu da kod nas postoji cuvena izreka koja savjetuje stavljanje kamencica u cipelu ukoliko nas nista ne zulja. Narod koji ima ovakve izreke trebao bi biti zabrinut oko vlastite budisticke buducnosti :).
cartman

#638 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Great Cornholio wrote:
cartman wrote:
opet ti malo po budizmu cim nema tema o evoluciji itd :D :D super je sto imas svoj stav, al ja bi ti preporucio da malo dublje procitas ucenja bude. da li znas da si i ti buda?
Čuj ja Budo :D Da sam bogdom, onda bi ljudi pokušavali da dođu do istine koju sam ja jedino prvi uočio ;-)
Fatamorgana reče da Budini savremenici nisu smatrali budu Budu natprirodnim bićem, ali danas je očigledno da je od Bude napravljen idol, neko natprirodno biće, vrhovni autoritet, sve ono po čemu je sličan islamskom, kršćanskom ili jevrejskom bogu.
u startu grijesis :D rijec koju je sidarta koristio nije bila zelja, volio bi kad bi procitao malo vise o budizmu, vjerovatno bi saznao koja je to rijec bila :D
ljubav_aha

#639 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

ime_kojeg_nema wrote:
ljubav_aha wrote: pitanj,kako uopste u Budizmu postoji ideja o radjanju Buda,znaci zadnji buda je doticni iz kraljevske porodice,postoje li dokazi o prethodnim Budama :?:
Koliko ja znam postoje (ukoliko Pali kanon uzimas kao relevantan dokaz) ali budisticka kosmologija mi bas i nije u centru interesovanja. Neke sutte govore bas o tome, sve se valjda dijeli na vremenske cikluse (kalpe), pa su se u njima pojavljivale i razlicite Bude. Uglavnom cini se da je nas Gotama valjda cetvrti po redu, a naredni bi trebao biti Maitreja. Pitanje je zanimljivo pa ce se valjda javiti neko upuceniji od mene da nam to razjasni :).

ime_kojeg_nema,hvala,zato sam podvukla istnitost dokaza i izvor istih :)
Great Cornholio

#640 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

arzuhal wrote:Poznajući tek ovlaš, dakle nedovoljno, GC-a, on će se dosjetiti: ako postoji stalno dovođenje u pitanje osnovnih pitanja, onda je to dogma! :D
Patnja je kad nešto nazor radiš, ja rušim vjerske dogme zato što to želim, zato što mi to pretstavlja zadovoljstvo, i budisti vjerovatno meditiraju iz istog razloga. Ništa se ne može uraditi bez želje da se to uradi, i nema šanse da se oslobodimo želja, bez obzira što je po budističkoj dogmi, koju navedoh, to moguće.

@cartman, ako Buda nije mislio na želju, na šta je mislio, de boga ti ako možeš objasni da se ne patim tražeći, ne budi sebičan :D Nemoj samo da bi rekao da je mislio na Sarajevo :lol:
ljubav_aha

#641 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

dr.Gonzo wrote:
Great Cornholio,eh to je ono sto mene takodjer iritira,ljudi idealiziraju i zele vjerovati kako njima odogovora,vec sam postavila tekst LAMAIZAM,znaci lama je izabran prema opisanim brutalnim kriterijumima,ali to je samo dio biznisa nastavljanja "lnaca" osptanka lama_tradicije na Tibetu,vlro okrutan nacin ,ujedno vlro kontraditkroan,jer apeluje na mir a upravo tradicija primjenju vrlo agresivan nacin produzenja tradicije

...

da li su njegovi ucenici sjedili cijeli dan meditirajuci i analizirajuci svijet u sebi i oko sebe

postoje razne skole i pravci ,iz prostog ralzoga:prilagodjavanje raznim tradicijama/kulturama
Budizam na kraju krajeva praktikuju ljudi. Normalno je da je doslo do sinteze budistickih ucenja sa ucenjima lokalnim za neku sredinu. Tibet je bio feudalna sredina do prije 60 godina, tako da se ne treba cuditi sto im vjerska tradicija sadrzi obicaje koji iz danasnje, zapadne perspektive djeluju nazadno i surovo. Vjerovatno i njima neki nasi obicaji djeluju tako. Medjutim, Dalai Lama je primjer vjerskog vodje koji se trudi ostati aktuelan, i prilagoditi svoja ucenja vremenu i potrebama dananjih ljudi, pa i na zapadu, sto se ne moze reci za vecinu vjerskih vodja sa zapada.

Sto se tice samog naslova ove teme, mislim da je pitanje da li je Budizam religija ili filozofija sasvim nerelevantno. Na kraju krajeva, to je samo stvar definicija pojmova kao sto su religija i filozofija. Odgovor na to pitanje bi nam samo omogucio da Budizam strpamo u neku fioku, zajedno sa ostalim stvarima i predrasudama koje imamo o tim pojmovima. Puno smislenije pitanje bi bilo sta je to zapravo Budizam.

Dr. Gonzo,hvala,sve vjere,uvjerenja prakticiraju osobe,ali urpavo doticne osobe mogu danas promjeniti npr. biranje buduceg LAME ,jer trenutni proces u 21 vj,jeste nehuman i brutalan ,ipak danas svijet djeluje lokalno i globalno

Dalai Lama sigurno ima bolji status od danasnjeg Pape,defitivno si u pravu ,ali Lama zivi djelomicno izoliran od istog drustva,a Papa nema takvu privilegiju ,stoga romantizirani stav Lame je iskljuciv razultat istorjskih i geografskih okolnosti ,i zivot Lame je nemoguce primjeniti i promjeniti ,ali se Budizam,kao nacin razmisljanja mijenja u raznim sredinama
Last edited by ljubav_aha on 03/05/2011 18:03, edited 1 time in total.
cartman

#642 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

ljubav_aha wrote:
ime_kojeg_nema wrote:

ime_kojeg_nema,hvala,zato sam podvukla istnitost dokaza i izvor istih :)
kao sto rekog GC-u, buda postoji u svakom od nas. buda nije religijski ili drustveni status vec percepcija uma i svjesnosti

@GC rijec koju je sidarta koristio se ne moze tacno prevest na nas jezik, kao ni na engleski. rijec koju je koristio je tanha, to jeste "zedj", nezadovoljstvo u trenutku u kojem zivis, pozuda. ne postoji jednostavan nacin da se jednotsavno objasni na sta je mislio, ipak mislim da moras malo procitat o tom :D :D
fatamorgana

#643 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ja gužve na temi, naroda ko na ferhadiji, :)
ljubav_aha

#644 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:kao sto rekog GC-u, buda postoji u svakom od nas. buda nije religijski ili drustveni status vec percepcija uma i svjesnosti

@GC rijec koju je sidarta koristio se ne moze tacno prevest na nas jezik, kao ni na engleski. rijec koju je koristio je tanha, to jeste "zedj", nezadovoljstvo u trenutku u kojem zivis, pozuda. ne postoji jednostavan nacin da se jednotsavno objasni na sta je mislio, ipak mislim da moras malo procitat o tom :D :D

cartman,i jucer lijepo potvrdih > razumijem sto zelis /ponovo/ podvuci :) ali u svakoj vjeri se moze pronaci isti ili slican zakljucak ;-)
Great Cornholio

#645 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:Ja gužve na temi, naroda ko na ferhadiji, :)
Ja se boga mi bojim se da se ne zaključa, jer ja na kojoj god temi sam bio aktivan brzo je doživjela tu sudbinu, ureknem je asli :lol:
cartman

#646 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

ljubav_aha wrote:
cartman wrote:kao sto rekog GC-u, buda postoji u svakom od nas. buda nije religijski ili drustveni status vec percepcija uma i svjesnosti

cartman,i jucer lijepo potvrdih > razumijem sto zelis /ponovo/ podvuci :) ali u svakoj vjeri se moze pronaci isti ili slican zakljucak ;-)
cisto sumnjam da se u abrahamskim religijama moze naci slican a kamoli isti zakljucak.
ljubav_aha

#647 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:
ljubav_aha wrote:
cisto sumnjam da se u abrahamskim religijama moze naci slican a kamoli isti zakljucak.

sustinski,sve religije,vjere,uvjerenja imaju isti cilj,stoga,slicnosti postoje,ne razumijem kako mozes sumnjati,ako vlro dobro razumijes budisticku misao ;-) posotje razliciti smjerovi,usmjerenja ka istom cilju :)
cartman

#648 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

ljubav_aha wrote:
sustinski,sve religije,vjere,uvjerenja imaju isti cilj,stoga,slicnosti postoje,ne razumijem kako mozes sumnjati,ako vlro dobro razumijes budisticku misao ;-) posotje razliciti smjerovi,usmjerenja ka istom cilju :)

ja samo ne shvatam kako mislis da je cilj isti? sta je cilj u budizmu a sta u abrahamskim religijama? i ne shvatam kako mi mozes reci " kako mozes sumnjati,ako vlro dobro razumijes budisticku misao", kad ti sam znas jako povrsno o budizmu?
fatamorgana

#649 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Ja gužve na temi, naroda ko na ferhadiji, :)
Ja se boga mi bojim se da se ne zaključa, jer ja na kojoj god temi sam bio aktivan brzo je doživjela tu sudbinu, ureknem je asli :lol:
Ma neće, ovo je poštena tema, samo ti budi aktivan, zajedno smo jači od sudbine i uroka, :wink:
ljubav_aha

#650 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:
ljubav_aha wrote:

ja samo ne shvatam kako mislis da je cilj isti? sta je cilj u budizmu a sta u abrahamskim religijama? i ne shvatam kako mi mozes reci " kako mozes sumnjati,ako vlro dobro razumijes budisticku misao", kad ti sam znas jako povrsno o budizmu?
sto je tvoje misljenje o povezanosti budizma i hinduizma,hinduizma i islama :) da li sad kontas "povezanost" vjerovanja :?:
Post Reply