Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
hakazvaka

#626 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:novi mishonja je pravo kul :D aj mast hev it :D

novi imac 27ica sa kvad korom je primamljiva zvjerka :D prihvatljive cijene :D

i mac mini je obnovljen - ima chak i server varijanta :thumbup: malo paprena dodushe :D
27" :shock: :shock:
2000$ - i nije neka zavala.
Kruler

#627 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

Novi iMac 27" nije samo quad core, nego i i5/i7. Velika razlika :)

Miš izgleda subrealno.

Mini sa Snow Leopard Serverom je razumljivo skuplji ali mislim da je pravo jeftin kada skontate da je namjenjen radu u ulozi servera. Kome treba home entertainment jedinica može ići na jeftinije varijante svakako (koje se i ulozi malih servera ponašaju ok).

Ja sad jedva čekam da naprave upgrade MacBook Pro linije sa novim procesorima (i3 vjerovatno) pa da (kad neko od raje ode preko bare) konačno pazarim jedan od 13".
shiljak

#628 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

apple mis - bez tipki :D
http://www.apple.com/magicmouse/
Image
Šeha

#629 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ok bio u Apple store-u i novi Imac-i svi pice filmove :D ili HD video klipove. Prednost najskupljeg modela je sto ima display port IN tako da se moze pretvoriti u monitor za Playstation ili DVD/Blue Ray player ili sta god. Mis mi je jos uvijek cudan ali cini mi se da mi je najveci problem sto je bezican i meni se cini sporiji nego obicni, USB mis. "Gestures" rade super i to mu je najbolja strana.
hakazvaka

#630 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

dobro hajd, znao sam uvijek da je ovaj itunes GLUP, ali da je ovoliko glup, pa stvarno. ma nisam ni ljut, place mi se :(

valjda se je pametnica updateovala, ili sta li vec, i cijelu bazu od 4500+ pjesama mi, obrise u obliku playliste na onom Music :( :( to je sve bilo sortiranoooooooo... mrzim ga :x

edit.
da, i sve playliste su mi obrisane.
hakazvaka

#631 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:
hakazvaka wrote:dobro hajd, znao sam uvijek da je ovaj itunes GLUP, ali da je ovoliko glup, pa stvarno. ma nisam ni ljut, place mi se :(

valjda se je pametnica updateovala, ili sta li vec, i cijelu bazu od 4500+ pjesama mi, obrise u obliku playliste na onom Music :( :( to je sve bilo sortiranoooooooo... mrzim ga :x

edit.
da, i sve playliste su mi obrisane.
backup or die :D
sjoj. razocmaranje totalno. nemoj ih vadit majketi :P
Šeha

#632 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Jel ti obrisao pjesme ili samo liste?
hakazvaka

#633 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Šeha wrote:Jel ti obrisao pjesme ili samo liste?
"samo" liste
shiljak

#634 Re: Apple MAC all about

Post by shiljak »

shiljak wrote:apple mis - bez tipki :D
http://www.apple.com/magicmouse/
Image
DYD666

#635 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

@Haka
"valjda se je pametnica updateovala, ili sta li vec" - sto se tice update-a, to samo po sebi nebi smjelo da spsolutno stvara ni najmanji problem, cak ni sa aplikacijama sa iPhone kamo li sa Mp3 fileovima, prvi put cujem za nesto takvo a radio sam bezbroj update-a iTunesa. A ovaj drugi dio koji opisujes "ili sta vec" je zanimljiv jer ako si nesto cackao napamet to je druga stvar.
Jedno je sigurno, iTunes ti nece nikada sam od sebe iz ma kakvog razloga tek tako pobrisati nista, ni liste, a kamoli isprazniti library.
Mozes li malo pojasniti sta znaci "obrise u obliku playliste na onom Music" ? Jesu li ti orginalni Mp3 fileovi obrisani isto tako sa HDD-a ili ih samo iTunes ne pokazuje vise?
Image
Ovaj defaulti folder...user/MyMusic/iTunes/iTunesMusic ili kako je vcc kod koga na Win...je tricky, ako se u ovom folderu nalazi orginalni Mp3 koji library pokazuje, kad brises taj song iz iTunesa, ipak ce te uvijek upitati;
Image
I ako ne kazes "keep file" ode ta Mp3 u kantu. Naravno bio si upozoren korektno. Ne desava se ovo samo od sebe tek tako. A i dalje je u kanti i sve dok neoprezno ne ispraznis trash, nisi izgubio pjesmu
Zato uopste Mp3 ce ne drzim u iTunesMusic folderu, i niti je taj folder "organized" pa da mi pravi podfoldere tipa artist/album, niti se bilo sta u njega dodaje pri ubacivanju u library, kao sto sam na slici 1 i chekirao.
Kako su kod tebe te opcije podesene?
Mada bez obzira, ako su pjesme bile iole uredno tagovane, pri vracanju istih u tunes, nakon ovakve eventualne zavrzlame, trebalo bi sve doci na svoje mjesto.
hakazvaka

#636 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote:@Haka
"valjda se je pametnica updateovala, ili sta li vec" - sto se tice update-a, to samo po sebi nebi smjelo da spsolutno stvara ni najmanji problem, cak ni sa aplikacijama sa iPhone kamo li sa Mp3 fileovima, prvi put cujem za nesto takvo a radio sam bezbroj update-a iTunesa. A ovaj drugi dio koji opisujes "ili sta vec" je zanimljiv jer ako si nesto cackao napamet to je druga stvar.
Jedno je sigurno, iTunes ti nece nikada sam od sebe iz ma kakvog razloga tek tako pobrisati nista, ni liste, a kamoli isprazniti library.
Mozes li malo pojasniti sta znaci "obrise u obliku playliste na onom Music" ? Jesu li ti orginalni Mp3 fileovi obrisani isto tako sa HDD-a ili ih samo iTunes ne pokazuje vise?
Image
Ovaj defaulti folder...user/MyMusic/iTunes/iTunesMusic ili kako je vcc kod koga na Win...je tricky, ako se u ovom folderu nalazi orginalni Mp3 koji library pokazuje, kad brises taj song iz iTunesa, ipak ce te uvijek upitati;
Image
I ako ne kazes "keep file" ode ta Mp3 u kantu. Naravno bio si upozoren korektno. Ne desava se ovo samo od sebe tek tako. A i dalje je u kanti i sve dok neoprezno ne ispraznis trash, nisi izgubio pjesmu
Zato uopste Mp3 ce ne drzim u iTunesMusic folderu, i niti je taj folder "organized" pa da mi pravi podfoldere tipa artist/album, niti se bilo sta u njega dodaje pri ubacivanju u library, kao sto sam na slici 1 i chekirao.
Kako su kod tebe te opcije podesene?
Mada bez obzira, ako su pjesme bile iole uredno tagovane, pri vracanju istih u tunes, nakon ovakve eventualne zavrzlame, trebalo bi sve doci na svoje mjesto.
a sto ga ti posteno zakomplikova :D

vidi, sa strane stoji ono
LIBRARY pa ispod
MUSIC
MOVIES
TV SHOWS itd.

i sada ja sam navikao, da u taj Music nista se ne sihronizira i to, nego je jednostavno radilo da sam ja jednom ubacio jedan veliki folder, i onda kada ja skinem nesto sa LimeWire, samo otvorim taj fajl, a on mi ga doda u to Music. Bio je SORT postavljen na Date added. i to je perfektno radilo do juce kada mi je samo ponudio neke opcije za dodavanjem muzike blabla. nisam ja nista ni cackao nit sam primjetio da se updateovao... odjednom :x

a pored toga dole je bilo nekih playlista koje su se sihronizirale sa iPodom, i one su nestale. ostale samo one default.
DYD666

#637 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Te "opcije za dodavanjem muzike blabla" kad ti je ponudio...kakve su tacno bile i sta si mu ti kliknuo/odgovorio?
hakazvaka

#638 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

DYD666 wrote:Te "opcije za dodavanjem muzike blabla" kad ti je ponudio...kakve su tacno bile i sta si mu ti kliknuo/odgovorio?
ne sjecam se. stajale su neke 2 ili 3 velike ikone. ja samo minimizirao i pokrenuo jednu pjesmu iz foldera i on je ubacio tamo u Music kao i inace, ali samu :(
Kruler

#639 Re: Apple MAC all about

Post by Kruler »

Danas sam se BBI Centru raspitivao za novi Mac mini sa Snow Leopard serverom. Uglavnom, nemaju ga i kažu da ge neće imati još jedno mjesec dana. Čak mi nisu mogli reći ni cjenu,
hakazvaka

#640 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

Kruler wrote:Danas sam se BBI Centru raspitivao za novi Mac mini sa Snow Leopard serverom. Uglavnom, nemaju ga i kažu da ge neće imati još jedno mjesec dana. Čak mi nisu mogli reći ni cjenu,
sta's gore :lol:
idi u mekline ba
DYD666

#641 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

hakazvaka wrote: ne sjecam se. stajale su neke 2 ili 3 velike ikone. ja samo minimizirao i pokrenuo jednu pjesmu iz foldera i on je ubacio tamo u Music kao i inace, ali samu :(
Bojim se da tu lezi zackoljica, ali bez vise detalja :sad:
Šeha

#642 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Its medzik :D

Image
mobsterc

#643 Re: Apple MAC all about

Post by mobsterc »

Ergonomija=0
Zanima me nesto vise o dizajnerovom fetisu prema sapunima. S druge strane, napokon se neko sjetio da ugradi gestures u misa...
alanskoda

#644 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

pa Seha reci kakolezi u ruci,kako je sa komandama.Kontao sam ga i sam uzeti ali izgleda da taj logitech-ov mis bolje lezi u ruci.A imam isti.
Šeha

#645 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ma ne lezi lose u ruci... Ergonomicniji je od proslog Appleovog misa. Takodje lag se manje primijeti nego sa proslim misem.

Ipak ja ga ne namjeravam kupovati. Ovo je doslo uz novi IMac koji je firma kupila i za sada koliko kontam radi samo sa Imacom. Na mom MBP ne rade gestures jos. Valjda ce biti firmware update uskoro. Ja se navikao na ove Logitech-ove i nemam razloga da ih mijenjam.
Halftime

#646 Re: Apple MAC all about

Post by Halftime »

Logitech :thumbup:
alanskoda

#647 Re: Apple MAC all about

Post by alanskoda »

Šeha wrote:Ma ne lezi lose u ruci... Ergonomicniji je od proslog Appleovog misa. Takodje lag se manje primijeti nego sa proslim misem.

Ipak ja ga ne namjeravam kupovati. Ovo je doslo uz novi IMac koji je firma kupila i za sada koliko kontam radi samo sa Imacom. Na mom MBP ne rade gestures jos. Valjda ce biti firmware update uskoro. Ja se navikao na ove Logitech-ove i nemam razloga da ih mijenjam.
M i meni ovaj logitech pravo lezi,samo jos da je u bijeloj boji (koja mu je jedina mana).
hakazvaka

#648 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

sta ovo ova apple-ova tastatura kada je spojim na PC, nece da pušča ove USB portove da rade :(
nesto preopterecenje :roll: jel to znaci da je na macu brzi usb :D :D :D
hakazvaka

#649 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:
hakazvaka wrote:sta ovo ova apple-ova tastatura kada je spojim na PC, nece da pušča ove USB portove da rade :(
koja tastatura? aluminum - sa ili bez num tipki ili pak ona g5?
e vaka ista :D :D
Image
Yamahalac

#650 Re: Apple MAC all about

Post by Yamahalac »

hakazvaka wrote:sta ovo ova apple-ova tastatura kada je spojim na PC, nece da pušča ove USB portove da rade :(
ne znaci da je brzi vec mozda pusta vise struje tako da moze napajati i ostale uredjaje, mada ne vjerujem da je to

ja imam aluminijsku i dosta stvari radi, medjutim kad skopcam externi hdd koji ide preko usba sa napajanjem dobijem poruku da ne moze da ga pokrene
Post Reply