Gledao previse filmova o dobru i zlu...
Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
- statix
#626 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ma coj'k nas zajebava jthomas, nema svrhe objasnjavati...
- andolC
#627 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
pa kako ne vidis da ima izbor. njegov izbor se sastoji u tome da ne ubije po cijenu vlastitog zivota, ali ipak ima izbor. imas masu primjera gdje su ljudi upravo tako postupili.kakvog izbora ima dijete od 13 godina koje je u africi u vojsci? ili još dalje, kakvog izbora ima obični vojnik prašinar bilo koje vojske koji je tu svakako silom doveden? on mora ubiti, da ne bi bio sam ubijen. kakav je njegov izbor? nikakav. kakav je izbor onih s druge strane protiv kojih se on bori? isto tako nikakav.
gledaj, nema on izbora po ovim "demokratskim" gabaritima, u smislu da otvori firmu, zapocne bisnis, ima pojest popit, kupit porsche - zguzit, ali definitivno ima izbor da ne krade, da se prostituira, da ne ubije, itd...kakvog izbora ima stanovnik sjeverne koreje ili bilo koje druge diktature, kakvih je pun svijet? kakvog izbora ima čovjek koji živi od šake riže na dan? on radi ono što može i mora da radi, nikakvog on apsolutno izbora nema, ni u kojem pogledu.
- JThomas
#628 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
da sad neko ne pomisli da sam ja cinik koji misli da nema dobra i zla...gluho bilo, nikad u životu. ali da bismo i počeli govoriti o dobru i zlu, mora postojati odsustvo prisile. a taj uslov za velik, velik dio stanovnika ove planete nije ispunjen.
- andolC
#629 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
nije vrijedno komentara...statix wrote:Ma coj'k nas zajebava jthomas, nema svrhe objasnjavati...
- JThomas
#630 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
do jaja mu je izbor. ubiti ili biti ubijen, k'o životinja. a u oba slučaja gine neko ko je tu silom doveden. ono, žešći izbor.andolC wrote:pa kako ne vidis da ima izbor. njegov izbor se sastoji u tome da ne ubije po cijenu vlastitog zivota, ali ipak ima izbor. imas masu primjera gdje su ljudi upravo tako postupili.kakvog izbora ima dijete od 13 godina koje je u africi u vojsci? ili još dalje, kakvog izbora ima obični vojnik prašinar bilo koje vojske koji je tu svakako silom doveden? on mora ubiti, da ne bi bio sam ubijen. kakav je njegov izbor? nikakav. kakav je izbor onih s druge strane protiv kojih se on bori? isto tako nikakav.
gledaj, nema on izbora po ovim "demokratskim" gabaritima, u smislu da otvori firmu, zapocne bisnis, ima pojest popit, kupit porsche - zguzit, ali definitivno ima izbor da ne krade, da se prostituira, da ne ubije, itd...kakvog izbora ima stanovnik sjeverne koreje ili bilo koje druge diktature, kakvih je pun svijet? kakvog izbora ima čovjek koji živi od šake riže na dan? on radi ono što može i mora da radi, nikakvog on apsolutno izbora nema, ni u kojem pogledu.
- andolC
#631 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
prisila jeste zlo, ali i "blagostanje" ako ubija duh je takodjer zlo, cak vece nego stanje prisileJThomas wrote:da sad neko ne pomisli da sam ja cinik koji misli da nema dobra i zla...gluho bilo, nikad u životu. ali da bismo i počeli govoriti o dobru i zlu, mora postojati odsustvo prisile. a taj uslov za velik, velik dio stanovnika ove planete nije ispunjen.
- statix
#632 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Dakle, covjek koji se rodi na periferiji Rio de Janier-a u kojem su stope nabrojanih stvari pet puta vece i onaj koji se rodi u elitnom naselju Berlina imaju isti izbor po pitanju kradje, prostitucije, ubistva itd...definitivno ima izbor da ne krade, da se prostituira, da ne ubije, itd...
- andolC
#633 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
dobro, sad kad si se malo uozbiljio da ti odgovorim...statix wrote:Dakle, covjek koji se rodi na periferiji Rio de Janier-a u kojem su stope nabrojanih stvari pet puta vece i onaj koji se rodi u elitnom naselju Berlina imaju isti izbor po pitanju kradje, prostitucije, ubistva itd...definitivno ima izbor da ne krade, da se prostituira, da ne ubije, itd...
da, ima isti izbor. da ukrade, ili da ne ukrade. kako ti to nije jasno.
a sve mi se cini, da ti ides onom logikom "cilj opravdava sredstvo"...
- JThomas
#634 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
čuj blagostanje veće zlo od prisile. e stvarno će svašta čovjek pročitati na forumu. a cijeli svijet gleda kako bi se dokopao trulog zapada, što li bože ne idu u kinu i sjevernu koreju...
nema bolan dobra i zla kad si ti fizički natjeran na nešto. ako sam ja pod prijetnjom smrću natjeran da nešto radim ili ne radim, o kakvom tu dobru i zlu možemo govoriti?
nema bolan dobra i zla kad si ti fizički natjeran na nešto. ako sam ja pod prijetnjom smrću natjeran da nešto radim ili ne radim, o kakvom tu dobru i zlu možemo govoriti?
- statix
#635 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ne, ja se samo pitam sta je covjeka natjeralo da tako postupi, jer imam vecu dozu humanosti od tebe i ne djelim ljude na dobre i lose, i tako pravim svijet crno-bijelim...
- andolC
#636 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
pa sto bolan ne procitas cijeli citat, "blagostanje koje ubija duh" tu je kvakačuj blagostanje veće zlo od prisile. e stvarno će svašta čovjek pročitati na forumu. a cijeli svijet gleda kako bi se dokopao trulog zapada, što li bože ne idu u kinu i sjevernu koreju...
znaci i kod tebe cilj opravdava sredstvo?nema bolan dobra i zla kad si ti fizički natjeran na nešto. ako sam ja pod prijetnjom smrću natjeran da nešto radim ili ne radim, o kakvom tu dobru i zlu možemo govoriti?
- andolC
#637 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
opet ti o tome kako cilj opravdava sredstvo...statix wrote:Ne, ja se samo pitam sta je covjeka natjeralo da tako postupi, jer imam vecu dozu humanosti od tebe i ne djelim ljude na dobre i lose, i tako pravim svijet crno-bijelim...
put do "pakla" cesto je poplocan dobrim namjerama
a termin "humanost" je toliko iskurvan i cesto zna biti licemjeran. sta spasavas kad si toliko human, tijelo ili dusu? tijelo ce propasti spasio ga ti ili ne, to je neminovno, a duh je ono sto nas cini covjekom. ako pricas o humanosti, razmisljaj o dusi, jer ako spasavas tijelo nista nisi uradio. tijelo je cisti materijalizam, isto kao i cigla u zidu.
a sto se tice ovo crno-bijelo, pa brate budi ili crn ili bijel, tvoj izbor, ali nemoj biti siv, tako nit smrdis nit mirises
- JThomas
#638 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
ja nedokazna čovjeka.
bolan, duhovnost nije ni mogla nastati dok nije nastao određeni stepen blagostanja, čovjek da bi filozofirao mora prvo imati pun stomak pa sve ostalo. čuj blagostanje koje ubija duh. prisila i bijeda su ti koji ubijaju duh, dobra, zla i duhovnosti nema gdje je prisila tu, ti da bi pokazao jesi li dobar ili zao, moraš imati slobodu, izbor da uradiš šta hoćeš, i moraš imati svijest o posljedicama svojih radnji. a nijedno od to dvoje ne možeš imati ako ti je mozak ispran od malih nogu u totalitarnoj diktaturi, informacije servirane selektivno, a za sve moguće zaprijećeno strogim kaznama.
ako ja poštujem neku zabranu zato što se bojim kazne, a duša mi pišti da je prekršim, jesam li ja "dobar" zato što to ne radim? ili to ne radim zato što ne smijem?
bolan, duhovnost nije ni mogla nastati dok nije nastao određeni stepen blagostanja, čovjek da bi filozofirao mora prvo imati pun stomak pa sve ostalo. čuj blagostanje koje ubija duh. prisila i bijeda su ti koji ubijaju duh, dobra, zla i duhovnosti nema gdje je prisila tu, ti da bi pokazao jesi li dobar ili zao, moraš imati slobodu, izbor da uradiš šta hoćeš, i moraš imati svijest o posljedicama svojih radnji. a nijedno od to dvoje ne možeš imati ako ti je mozak ispran od malih nogu u totalitarnoj diktaturi, informacije servirane selektivno, a za sve moguće zaprijećeno strogim kaznama.
ako ja poštujem neku zabranu zato što se bojim kazne, a duša mi pišti da je prekršim, jesam li ja "dobar" zato što to ne radim? ili to ne radim zato što ne smijem?
- statix
#639 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
A sto ti jedes, je l' da spasis tijelo? Cesto je to osnovni cilj, po tebi nemoralnih djela, tih zlih ljudi...andolC wrote:opet ti o tome kako cilj opravdava sredstvo...statix wrote:Ne, ja se samo pitam sta je covjeka natjeralo da tako postupi, jer imam vecu dozu humanosti od tebe i ne djelim ljude na dobre i lose, i tako pravim svijet crno-bijelim...
put do "pakla" cesto je poplocan dobrim namjerama
a termin "humanost" je toliko iskurvan i cesto zna biti licemjeran. sta spasavas kad si toliko human, tijelo ili dusu? tijelo ce propasti spasio ga ti ili ne, to je neminovno, a duh je ono sto nas cini covjekom. ako pricas o humanosti, razmisljaj o dusi, jer ako spasavas tijelo nista nisi uradio. tijelo je cisti materijalizam, isto kao i cigla u zidu.
a sto se tice ovo crno-bijelo, pa brate budi ili crn ili bijel, tvoj izbor, ali nemoj biti siv, tako nit smrdis nit mirises
- andolC
#640 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
gluposti... zar ti se ne cini kad su po nama pucali, da smo bili bolji ljudi?bolan, duhovnost nije ni mogla nastati dok nije nastao određeni stepen blagostanja, čovjek da bi filozofirao mora prvo imati pun stomak pa sve ostalo. čuj blagostanje koje ubija duh. prisila i bijeda su ti koji ubijaju duh, dobra, zla i duhovnosti nema gdje je prisila tu, ti da bi pokazao jesi li dobar ili zao, moraš imati slobodu, izbor da uradiš šta hoćeš, i moraš imati svijest o posljedicama svojih radnji. a nijedno od to dvoje ne možeš imati ako ti je mozak ispran od malih nogu u totalitarnoj diktaturi, informacije servirane selektivno, a za sve moguće zaprijećeno strogim kaznama.
bolan cilj ne opravdava sredstvo. sam si sebi odgovorio na svoje pitanj (dusa izgara). i nemoj bezveze komplicirat i postavljat 16 pitanja odjednom. slagat mozes jedino sam sebe. odgovore potrazi u sebi, jer ako "dusa pisti" znaci da nije sve izgubljeno, pozzako ja poštujem neku zabranu zato što se bojim kazne, a duša mi pišti da je prekršim, jesam li ja "dobar" zato što to ne radim? ili to ne radim zato što ne smijem?
- andolC
#641 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
bolan kako mozes postavljat tako idiotska pitanja. idiot i jos se stim ponosi... fol cinik, sarkastican, sam si sebi cool...statix wrote: A sto ti jedes, je l' da spasis tijelo? Cesto je to osnovni cilj, po tebi nemoralnih djela, tih zlih ljudi...
ne zasluzujes nista drugo nego ovakav komentar, uzalud ti 2 puta pisem da "nemam komentara..."
- statix
#642 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ne znam za dusu, ali razmisljenje ti je plitko i usko...
-
Bušman
#643 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ja mislim da ste vi svi isfrustrirani i da vam nedostaje seksa

- JThomas
#644 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
najveća šuplja na planeti. da smo dobri, bili bismo vazda dobri. nema bolan duhovnosti kad se ti boriš za koru hljeba, nema ničega kad se boriš za goli život, to je instinkt za preživljavanjem. prisila i bijeda čovjeka svode na nivo životinje. ko je dobar, a ko je loš, može se vidjeti tek kad im pustiš da urade šta im je ćejf.
i smorio si s tim cilj opravdava sredstvo, nikakve to veze s ovim nema. život nije holivudski blokbaster, nije crno bijel, i nemoj suditi druge prestrogo, da se ne bi tebi sutra isto tako sudilo.
i smorio si s tim cilj opravdava sredstvo, nikakve to veze s ovim nema. život nije holivudski blokbaster, nije crno bijel, i nemoj suditi druge prestrogo, da se ne bi tebi sutra isto tako sudilo.
- andolC
#645 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
pa normalno da je tako kad ne zelim da se zamaram bespotrebnim i ispraznim stvarima. previse informacija ce te samo zbuniti. u najboljem slucaju vremenom ces doci (ako uopce i dodjes) do one famozne izjave "znam da nista ne znam", a u najgorem, ces jednostavo postat glupstatix wrote:razmisljenje ti je plitko i usko...
- andolC
#646 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
zivotinje nismo, imamo mogucnost izbora i u najtezoj situaciji. vrtimo se u krug, al ako tebi tako odgovara, nema frke, meni nije problem tipkatnajveća šuplja na planeti. da smo dobri, bili bismo vazda dobri. nema bolan duhovnosti kad se ti boriš za koru hljeba, nema ničega kad se boriš za goli život, to je instinkt za preživljavanjem. prisila i bijeda čovjeka svode na nivo životinje. ko je dobar, a ko je loš, može se vidjeti tek kad im pustiš da urade šta im je ćejf.
ima itekako veze, samo neces da vidis.i smorio si s tim cilj opravdava sredstvo, nikakve to veze s ovim nema. život nije holivudski blokbaster, nije crno bijel, i nemoj suditi druge prestrogo, da se ne bi tebi sutra isto tako sudilo.
nemoj mislit da neznam sta je zivot, ne poznamo se, tako da ni ti ne bi trebao suditi o drugome.
- JThomas
#647 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
joj šuplje za malu djecu. svaki mujo misli za sebe da je bogzna kako poseban, a nismo svjesni koliko smo uslovljeni i oblikovani okolnostima i okolinom...
veći dio čovječanstva ima samo kozmetičke izbore, od danas do sutra, bez ikakve realne mogućnosti da nešto promijeni u svom životu, bilo u materijalnom bilo u duhovnom pogledu. lijepo sve to zvuči, onako, idealizirano, ali stvarnost najvećeg broja ljudi je potpuno drukčija. ako smo i ja i ti pod prisilom, ne može se uopšte vidjeti ko je dobar a ko je zao, dok god nemamo mogućnosti da u skladu s tim i postupamo - jer ti ne možeš znati šta je meni u duši ako ti ja ne kažem ili ne pokažem postupcima.
čak smo i mi u bosni blagoslovljeni u odnosu na veći dio zemljine kugle, čim imamo mogućnost da ovo tipkamo u boljem smo položaju nego 75% planete, pit'o bi te ja za mogućnost izbora da si rođen u kampu u etiopiji, ili u sjevernoj koreji gdje ti država od kolijevke određuje bukvalno šta ćeš misliti...jes', ista je mogućnost izbora onoga u švedskoj, onoga u bosni, i onoga u etiopiji...aha, tu je to negdje, al' da ne kažem u čemu...to je sve tebi isto? jebote koji bezosjećajan način razmišljanja, umri, skapaj ako treba, al' ostani "dobar" (naravno, dobar po nečijoj subjektivnoj definiciji), jel?
ako ima kreatora, vala, nije svima ni približno dao iste šanse i mogućnost izbora, a niti iskušenja. možemo mi to okretati na milion načina, ali stvarnost na terenu je surova.
veći dio čovječanstva ima samo kozmetičke izbore, od danas do sutra, bez ikakve realne mogućnosti da nešto promijeni u svom životu, bilo u materijalnom bilo u duhovnom pogledu. lijepo sve to zvuči, onako, idealizirano, ali stvarnost najvećeg broja ljudi je potpuno drukčija. ako smo i ja i ti pod prisilom, ne može se uopšte vidjeti ko je dobar a ko je zao, dok god nemamo mogućnosti da u skladu s tim i postupamo - jer ti ne možeš znati šta je meni u duši ako ti ja ne kažem ili ne pokažem postupcima.
čak smo i mi u bosni blagoslovljeni u odnosu na veći dio zemljine kugle, čim imamo mogućnost da ovo tipkamo u boljem smo položaju nego 75% planete, pit'o bi te ja za mogućnost izbora da si rođen u kampu u etiopiji, ili u sjevernoj koreji gdje ti država od kolijevke određuje bukvalno šta ćeš misliti...jes', ista je mogućnost izbora onoga u švedskoj, onoga u bosni, i onoga u etiopiji...aha, tu je to negdje, al' da ne kažem u čemu...to je sve tebi isto? jebote koji bezosjećajan način razmišljanja, umri, skapaj ako treba, al' ostani "dobar" (naravno, dobar po nečijoj subjektivnoj definiciji), jel?
ako ima kreatora, vala, nije svima ni približno dao iste šanse i mogućnost izbora, a niti iskušenja. možemo mi to okretati na milion načina, ali stvarnost na terenu je surova.
- andolC
#650 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
sve je to fino i krasno sto si napisao ( i nisam cinican kad ovo kazem), cak sta vise mogu reci da se slazem s tobom, ali shvati jednom da ne govorim o pravu izbora po un kovneciji o ljudskim pravama i slobodama, govorim o pravu izbora u ezotericnom smislu (religijskom, duhovnom). u tom smislu, svaki covjek je isti, ima jednako pravo izbora, da cini dobro, ili da cini lose, bez obzira gdje se nalazi i kakvi su mu uslovi zivota. ti razmisljas previse realisticki, a pravo izbora koje spominjem je filozofsko-teoloska kategorija. cini mi se da si ok osoba, i ne bi mi bilo drago da se ovako "prepucavamo", ako shvatas pojam izbora u ezotericnom smislu, onda mozemo raspravljati na istoj ravni, ovako nema smisla ti o kruskama a ja o jabukama.joj šuplje za malu djecu. svaki mujo misli za sebe da je bogzna kako poseban, a nismo svjesni koliko smo uslovljeni i oblikovani okolnostima i okolinom...
znaci radi se o pravu izbora u ezotericnom smislu...ako ima kreatora, vala, nije svima ni približno dao iste šanse i mogućnost izbora, a niti iskušenja. možemo mi to okretati na milion načina, ali stvarnost na terenu je surova.