http://cdn-users1.imagechef.com/ic/stor ... 710bef.jpg
Pčelarstvo
Moderator: anex
- safet_cucak
#626 Re: Pčelarstvo
evo jos jedne slike iz mog pcelinjaka ... pogledajte kako se pcele razhladjuju...jako interesantno...
-
pčelar
#627 Re: Pčelarstvo
safet_cucak wrote:evo jos jedne slike iz mog pcelinjaka ... pogledajte kako se pcele razhladjuju...jako interesantno...![]()
![]()
A ovdje svakako evo dokaza da su pčele miroljubiva i bezopasna božija stvorenja ako se snjima postupa prema njihovim pravilima
Ove godine na pčelinjaku do sad još nisam imao ni jedan roj,
Last edited by pčelar on 31/08/2010 16:53, edited 2 times in total.
-
pčelar
#628 Re: Pčelarstvo
Evo još jednog od milon dokaza da se ne treba plašiti pčela da su one kao i sva druga živa bića bezopasne samo ih treba poštivati i držati se određenih pravilnosti. Naravno ne preporučujem da se ovo radi bez određenog iskustva i nadzora iskusnog pčelara
Last edited by pčelar on 31/08/2010 16:54, edited 1 time in total.
-
Eddis
#629 Re: Pčelarstvo
Selam alejkum kako si pcelar? Jel bilo meda jesil izvrcao, koliko moze dati oko 25 kosnica meda?
Last edited by Eddis on 12/06/2009 23:27, edited 1 time in total.
-
pčelar
#630 Re: Pčelarstvo
Edise javiću ti se na pp i poslati msn pa se čujemoEddis wrote:Selam alejkum kako si pcelar?
-
nikola6252
#631 Re: Pčelarstvo
moze li mi neko reci zasto su moji trutovi mutirali i sada imaju bele oci. unapred hvala
- safet_cucak
#632 Re: Pčelarstvo
to ti je ja mislim zbog pticije gripe mada nisam siguran ...,nikola6252 wrote:moze li mi neko reci zasto su moji trutovi mutirali i sada imaju bele oci. unapred hvala
hahah
-
kemmon
#633 Re: Pčelarstvo
Svaka vam ćast ljudi, pćelaru prije svega a i svim ostalim na ovoj izuzetno lijepoj, konstruktivnoj i nadasve potrebnoj prezentaciji ovog nam lijepog druženja sa pćelama i prirodom koje je po meni nerazdvojivo.
Aferim
Moram reći da sam ono u dahu proćitao svih 26 stranica ovog podforuma i mada sam se koji put i ranije imao potrebu ukljućiti suzdržavao sam se i na kraju recimo "svario" utiske pa evo prvi put pišem.
Ja sam Kemal iz Zenice i od kada znam za sebe zaljubljenik u prirodu i sve vezano za nju a naravno pćele su tu nezaobilezne.
Već dugo vremena razmišljam o pćelarenju i nabavci par društava, proćitao hrpu literature, obišao i bunu i bunicu ( na internetu) a sticanjem adekvatnih uslova evo ovih dana, ako Bog da to i realizujem .
Kupio sam za poćetak tri košnice tipa LR , podište, nastavak sa ramovima sa utopljenom satnom osnovom, konbinovanom hranilicom i krovištem.
Zapravo namjeravao sam od nekog pćelara koji se bavi i prodajom društava za sve 3 košnice kupiti po 5 ramova; 2 zatvorena legla, jedno otvoreno ram sa medom i ram sa polenom, pripadajućim pćelama i naravno mladom maticom pa vas strućne pitam da li je to ispravan poćetak i da li je cijena do koje sam došao iz razgovora sa nekim od pćelara od 70 do 80 km (sa njegovim ramovima) realna (naravno po jednoj košnici) .
Pćele bih držao na vikendici, 5 km udaljene od Viteza a od Zenice 18 km. Inaće na nadmorskoj visini od nekih 600 m i još bih napomenuo da mi posao kojim se bavim ne bi smetao u ćestom obilasku pćela.
Eto za sada toliko i svako dobro vam želim .
Aferim
Moram reći da sam ono u dahu proćitao svih 26 stranica ovog podforuma i mada sam se koji put i ranije imao potrebu ukljućiti suzdržavao sam se i na kraju recimo "svario" utiske pa evo prvi put pišem.
Ja sam Kemal iz Zenice i od kada znam za sebe zaljubljenik u prirodu i sve vezano za nju a naravno pćele su tu nezaobilezne.
Već dugo vremena razmišljam o pćelarenju i nabavci par društava, proćitao hrpu literature, obišao i bunu i bunicu ( na internetu) a sticanjem adekvatnih uslova evo ovih dana, ako Bog da to i realizujem .
Kupio sam za poćetak tri košnice tipa LR , podište, nastavak sa ramovima sa utopljenom satnom osnovom, konbinovanom hranilicom i krovištem.
Zapravo namjeravao sam od nekog pćelara koji se bavi i prodajom društava za sve 3 košnice kupiti po 5 ramova; 2 zatvorena legla, jedno otvoreno ram sa medom i ram sa polenom, pripadajućim pćelama i naravno mladom maticom pa vas strućne pitam da li je to ispravan poćetak i da li je cijena do koje sam došao iz razgovora sa nekim od pćelara od 70 do 80 km (sa njegovim ramovima) realna (naravno po jednoj košnici) .
Pćele bih držao na vikendici, 5 km udaljene od Viteza a od Zenice 18 km. Inaće na nadmorskoj visini od nekih 600 m i još bih napomenuo da mi posao kojim se bavim ne bi smetao u ćestom obilasku pćela.
Eto za sada toliko i svako dobro vam želim .
-
Macolaaa
#634 Re: Pčelarstvo
Jucer postadoh i ja pcelar pocetnik
Kupio sam tri jaka drustva koje sam jucer dotjerao u nukleusima u svoj pcelinjak gdje cu bile moje nove LR kosnice.
Prilokom prebacivanja okvirova u svoje kosnice jedno drustvo je malo vise bilo agresivno jer nam se dimilica ugasila i to drustvo nismo zadimili i dobih 5 uboda u noge kroz trenerku
otekline crvene na nogama kojih evo jutros nema, pa valjda je to dobra stvar sto znam da valjda nisam alergican.
E sad moje pitanje za vas iskusnije je, posto sam juce dodao po pet novih okvira u svoje nove kosnice koji je moj sljedeci korak? Da li trebam staviti stimulativne pogace, sirupa? i koliko cesto?
Da li sam ispravno stavio nove okvire, naime stavio sam 2 nova na krajeve a ova tri izmedju starih sa tim da raspored starih okvira nisam mjenjao sem sto sam izmedju te nove dodao.
Kupio sam tri jaka drustva koje sam jucer dotjerao u nukleusima u svoj pcelinjak gdje cu bile moje nove LR kosnice.
Prilokom prebacivanja okvirova u svoje kosnice jedno drustvo je malo vise bilo agresivno jer nam se dimilica ugasila i to drustvo nismo zadimili i dobih 5 uboda u noge kroz trenerku
E sad moje pitanje za vas iskusnije je, posto sam juce dodao po pet novih okvira u svoje nove kosnice koji je moj sljedeci korak? Da li trebam staviti stimulativne pogace, sirupa? i koliko cesto?
Da li sam ispravno stavio nove okvire, naime stavio sam 2 nova na krajeve a ova tri izmedju starih sa tim da raspored starih okvira nisam mjenjao sem sto sam izmedju te nove dodao.
-
pčelar
#635 Re: Pčelarstvo
Nikola vjerovatno je to par trutova koji su se samo izlegli (rodili) pa se još nisu adaptirali a još su možda sunčeve zrake više im oči bjelile. Pokušaj uslikati da vidimo kako izgleda, ili pogledaj drugi dan u istu košnicu pa vidi jeli ista slikanikola6252 wrote:moze li mi neko reci zasto su moji trutovi mutirali i sada imaju bele oci. unapred hvala
-
pčelar
-
pčelar
#637 Re: Pčelarstvo
Aferim macolaaa.Macolaaa wrote:Jucer postadoh i ja pcelar pocetnik![]()
Prilokom prebacivanja okvirova u svoje kosnice jedno drustvo je malo vise bilo agresivno jer nam se dimilica ugasila i to drustvo nismo zadimili i dobih 5 uboda u noge kroz trenerkuotekline crvene na nogama kojih evo jutros nema, pa valjda je to dobra stvar sto znam da valjda nisam alergican.
Osnovaćemo udruženje pčelara Sarajevo x com
Eto saznao si da nisi alergičan, mada to može i da prestane pa da budeš pa budi oprezan. Ako si postupio tako da je bilo 5 okvira tog roja (3 okvira legla 1 meda i 1 polena) sa strane od legla a desno i lijevo najbolje bi bilo da je bilo sačuvanih okvira i satne osnove. Bilo bi dobro da malo prihraniš po mogućnosti sirupom omjera 1:1 šećer i voda i ne previše 200-250ml svaku drugu noć i pratiš da li ga uzimaju. Ako uzimaju nakon par dana možeš pomjeriti okvire sa medom i polenom desno i lijevo a na njihova mjesta staviti izgrađene okvire da matica može u njih polagati jaja. Dalje pratiš i eventualno po potrebi možeš dodati satnu osnovu da i voskarice imaju šta raditi jer se nemoj iznenaditi ako i takav roj dođe u rojevi nagon
- Andrej4MRN7H
#638 Re: Pčelarstvo
Pozdrav svima dragi pcelari.Tebi Pcelar urucujem selam i zahvaljujem se na takvoj susretljivosti ka ostalima koji su poceli ili ce poceti da se bave pcelarstvom.Ti si profi nema se sta reci,obogacen svjetskim saznanjima iz ove oblasti.Ja sam od malih nogu odrastao sa pcelama i bavio se pcelarstvom jos od onog vremena kad su se pravile trnke(plele od pruca) pa govedjom balegom oblijepljivale,kad su se rojevi pcela lovili i stresali sa drveca u te trnke.Sad se ne bavim pcelarstvom jer zivim u milionskom gradu koji i sam znas ubija covjeka,dusu mu uzima.
Htio sam da te pitam dragi prijatelju o nekim stvarima na primjer; zasto nekad pcele nastupaju agresivno,a nekad su posve mirne.Koji su to razlozi njigove agresije.Da li vrijeme,da li miris znoja,da li mozda rukovanje pcelara i koji djavo ih cini da su neki put mirne a opet neki put agresivne?
Htio sam da te pitam dragi prijatelju o nekim stvarima na primjer; zasto nekad pcele nastupaju agresivno,a nekad su posve mirne.Koji su to razlozi njigove agresije.Da li vrijeme,da li miris znoja,da li mozda rukovanje pcelara i koji djavo ih cini da su neki put mirne a opet neki put agresivne?
-
pčelar
#639 Re: Pčelarstvo
Pozdrav i Vama.Andrej4MRN7H wrote:Pozdrav svima dragi pcelari.Tebi Pcelar urucujem selam i zahvaljujem se na takvoj susretljivosti ka ostalima koji su poceli ili ce poceti da se bave pcelarstvom.Ti si profi nema se sta reci,obogacen svjetskim saznanjima iz ove oblasti.Ja sam od malih nogu odrastao sa pcelama i bavio se pcelarstvom jos od onog vremena kad su se pravile trnke(plele od pruca) pa govedjom balegom oblijepljivale,kad su se rojevi pcela lovili i stresali sa drveca u te trnke.Sad se ne bavim pcelarstvom jer zivim u milionskom gradu koji i sam znas ubija covjeka,dusu mu uzima.
Šteta što nemate uvjeta da se i dalje bavite pčelarstvom. Ja svaki vikend boravim na pčelinjaku koji je od mjesta gdje radim udaljen 90 kolometara (porodično imanje). Ja sam sebi naručio jednu trnku ili pletaru kako je ko zove malo moderniju od one nekadašnje koju ja jedva pamtim jer hoću da mi krasi moj pčelinjak.Ma koliko mi kazali da "poznajemo" pčele,ipak one imaju svoje zakone. Može biti više faktora agresivnosti pčela: miris, znoj, lupkanje pri radu, vjetar, manjak hrane jer je poznato da najmanje mora biti 8 kg hrane, a to one osjete. Također genetski postoji neka matica koja polaže jaja a iz njih se izlegu agresivnije pčele. Jer znamo da se matica pari sa 20-40 trutova i vjerovatno neki prenese malo agresivnije osobine pa neke pčele iz jedne košnice malo mogu biti agresivnije. Ali ima i za to lijeka nastojati mjenajati maticu ako je genetski, ako su drugi faktori otkriti koji su i eliminisati ih.
Ja sam obični mali pčelar al čini mi se što više učim o pčelama da sve manje znam, taman nešto saznam i naučim a ono me upućuje da to proširujem i nikad kraja.
-
vratnik
#640 Re: Pčelarstvo
I dalje najljepsa tema na forumu!
(citamo Vas, pratimo, uzivamo, samo da znate.. ).

-
kemmon
#641 Re: Pčelarstvo
Pozdravljam Vas i pitam Vas:
Na parceli kod vikendice na kojoj držim svoje košnice (ipak sam uzeo za poćetak 4) još prije nabavke svojih dao sam prijatelju da postavi svojih 15 košnica sa dva tijela onako baš "napucanih" pćelama odnosno baš jakim društvima. ( Moje nekako izgledaju jadno naspram njih i u potrazi za hranom rekao bih da idu u kontra smjeru od ovih njegovih ) Valjda se boje gužve
Pošto se moje košnice nalaze samo nekih 5 - 6 m od njegovih ( iza leđa ) bojim se grabeži pa sam mislio zamijeniti postojeću dašćicu na kojoj se nalazi leto sa onom dašćicom limom produženim letom koje prodire nekih 12 cm u košnicu ( nazvanoj tunel za sprećavanje grabeži ) pa ukoliko neko ima iskustva sa istim ili savjetom bio bih veoma zahvalan .
Hvala
Na parceli kod vikendice na kojoj držim svoje košnice (ipak sam uzeo za poćetak 4) još prije nabavke svojih dao sam prijatelju da postavi svojih 15 košnica sa dva tijela onako baš "napucanih" pćelama odnosno baš jakim društvima. ( Moje nekako izgledaju jadno naspram njih i u potrazi za hranom rekao bih da idu u kontra smjeru od ovih njegovih ) Valjda se boje gužve
Pošto se moje košnice nalaze samo nekih 5 - 6 m od njegovih ( iza leđa ) bojim se grabeži pa sam mislio zamijeniti postojeću dašćicu na kojoj se nalazi leto sa onom dašćicom limom produženim letom koje prodire nekih 12 cm u košnicu ( nazvanoj tunel za sprećavanje grabeži ) pa ukoliko neko ima iskustva sa istim ili savjetom bio bih veoma zahvalan .
Hvala
-
pčelar
#642 Re: Pčelarstvo
Hvala vratnik, ma ima još dosta lijepih temi al je barem čista i zdravavratnik wrote:I dalje najljepsa tema na forumu!
-
pčelar
#643 Re: Pčelarstvo
Kemmon ako su ti društva jaka nema šanse da bude grabež. Nisi trebao dozvoliti da tvog prijatelja pčele budu na tvom pčelinjaku, al ako si već dozvolio jer prijatelji ste trebao si ih pregledati da nemaju nedaj bože neku od bolesti, Nozemozu, Američku kugu i trebao si svoje pčele postaviti ispred njegovih jer jedan dio tvojih pčele sigurno sleti koji metar niže u njegove košnice. Ne znam ko ti je prodao rojeve i jesi li gledao kad je prebacivao okvire jesu li išle pčele na okvirima iz njegovih košnica il je on pretresao pčele sa drugih okvira. Ja nisam koristio te daščice protiv grabeža jer iskreno još nisam imao problem sa grabežom.kemmon wrote:Pozdravljam Vas i pitam Vas:
Na parceli kod vikendice na kojoj držim svoje košnice (ipak sam uzeo za poćetak 4) još prije nabavke svojih dao sam prijatelju da postavi svojih 15 košnica sa dva tijela onako baš "napucanih" pćelama odnosno baš jakim društvima. ( Moje nekako izgledaju jadno naspram njih i u potrazi za hranom rekao bih da idu u kontra smjeru od ovih njegovih ) Valjda se boje gužve![]()
Hvala
-
kemmon
#644 Re: Pčelarstvo
Hvala na javljanju
Pa da pojasnim malo.
Pčele sam nabavio u rojevima na naćin da mi je direktno iz nukleusa odnosno LR košnice pregrađene napola po vertikali prebacio u moje košnice skupa sa pćelama 5 ramova i to 2-3 sa uglavnom zatvorenim leglom a ostale kobajagi sa hranom mada sam vidio da su neki od tih bili potpuno prazni ćak šta više neizgrađeni u potpunosti. I nekako mi izgleda sa malo pčela pogotovo što je poprilićan broj pčela ostao u toj njegovoj košnici koje na moje opšte iznenađenje nije ni pokušao prebaciti.
Iz mojih novih košnica, iz sredine izvadio je po 5 okvirova sa satnom osnovom i postavio " pune "redoslijedom kako ih je i vadio pri tome pokazavši mi maticu .
Znaći izvađene ramove na ćije mjesto su došli "puni" sam zadržao . Tako da sada imam košnicu u kojoj se nalaze 5 "punih" ramova u sredini i okvire sa satnom osnovom sa strane, odnosno takvih 4 kom. i 20 ramova sa satnom osnovom za koje ću kupiti 2 prazna nastavka a može biti poznavajući sebe da kupim komplet košnice 4 kom bez ramova pa nabacim još 4 društva na isti naćin .
Sve se nešto bojim ovoga zadnjeg ali Bože moj " idemo dalje ", nadam se uz vašu nesebićnu pomoć.
A prijateljstva što se tiće: Ma neka sve je to u redu.
I još da se pohvalim da sam se isti dan prijavio u pčelarski savez, postao ćlan udruženja pčelara u Zenici " APIZE ", prisustvovao predavanju na temu radovi u pčelinjaku u 6. mjesecu i naravno kupio BH Pćelar broj 6 u kojem sam ćini mi se pronašao i Vaše tekstove koji su mi se svidjeli.
Eto neka vam je Medno a meni dragi Allah đ.š. na pomoći.
PS Oprostite mi na podužem postu ali takav sam. Hvala
Pa da pojasnim malo.
Pčele sam nabavio u rojevima na naćin da mi je direktno iz nukleusa odnosno LR košnice pregrađene napola po vertikali prebacio u moje košnice skupa sa pćelama 5 ramova i to 2-3 sa uglavnom zatvorenim leglom a ostale kobajagi sa hranom mada sam vidio da su neki od tih bili potpuno prazni ćak šta više neizgrađeni u potpunosti. I nekako mi izgleda sa malo pčela pogotovo što je poprilićan broj pčela ostao u toj njegovoj košnici koje na moje opšte iznenađenje nije ni pokušao prebaciti.
Iz mojih novih košnica, iz sredine izvadio je po 5 okvirova sa satnom osnovom i postavio " pune "redoslijedom kako ih je i vadio pri tome pokazavši mi maticu .
Znaći izvađene ramove na ćije mjesto su došli "puni" sam zadržao . Tako da sada imam košnicu u kojoj se nalaze 5 "punih" ramova u sredini i okvire sa satnom osnovom sa strane, odnosno takvih 4 kom. i 20 ramova sa satnom osnovom za koje ću kupiti 2 prazna nastavka a može biti poznavajući sebe da kupim komplet košnice 4 kom bez ramova pa nabacim još 4 društva na isti naćin .
Sve se nešto bojim ovoga zadnjeg ali Bože moj " idemo dalje ", nadam se uz vašu nesebićnu pomoć.
I još da se pohvalim da sam se isti dan prijavio u pčelarski savez, postao ćlan udruženja pčelara u Zenici " APIZE ", prisustvovao predavanju na temu radovi u pčelinjaku u 6. mjesecu i naravno kupio BH Pćelar broj 6 u kojem sam ćini mi se pronašao i Vaše tekstove koji su mi se svidjeli.
-
pčelar
#645 Re: Pčelarstvo
Kemmon iskreno nije mi jasno kako si dobio rojeve, al evo objasniću kako bi trebalo da bude kad ubuduće budeš kupovao. Moraju biti tri okvira/rama sa pripadajućim pčelama i svih stadija legla ali malo više poklopljenog legla, zatim desno i lijevo po mogućnosti mješavina polena i meda također sa pripadajućim pčelama, ukupno 5 okvira. Sa strane ako imaš izgrađene okvire a ko ne, barem satnu osnovu. Naravno sa oplođenom maticom. Ovo je malo duža priča da ne gnjavim ljude zašto sa pripadajućim pčelama iz matične košnice pa ako se kad sretnemo ako ne na pp ću ti pojasniti zašto je to važno. Eto učlanio si se u APIZE i imaš tamo vrijednih predavača i pčelara pa će ti oni svakakao pomoći u tvojim počecima. Ako nisi davao sirup svakako bar daj pogačice tim svojim rojevima i nemoj previše biti "radoznao" pa zavirivati u košnicu.kemmon wrote:Hvala na javljanju
Pa da pojasnim malo.
Imaš finih knjižica od dragog profesora Ferida Velagića za tebe kao početnika super su a kasnije ću ti preporučiti malo žešće od Kezića, Kulinčevića, Umeljića i drugih stručnjaka u pčelarstvu. Neka nam je medeno i hairli.
-
pčelar
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#647 Re: Pčelarstvo
trebo bi ti na kanal pod hitnonikola6252 wrote:moze li mi neko reci zasto su moji trutovi mutirali i sada imaju bele oci. unapred hvala
garant je neka pcela tebe ujela pa tako zarazena uletila u kosnicu
-
pocetnik
#648 Re: Pčelarstvo
pozz.
postavio bi par pitanja posto sam pocetnik sa tri kosnice pcela.
lokacija na kojoj planiram smjestiti pcelinjak je otprilike ovakva:
bagrem-20ha
lipa-7ha
vrijes-30ha
jela,bor-30ha
vocnjaci-25ha
i ogromne kolicine divlje maline
dvije plantaze po 1.5ha zasada pitome malinee.
Dali moguu u tim uslovima na tom mjestuu smjestiti pcelinjak??
I koliko drustava:
postavio bi par pitanja posto sam pocetnik sa tri kosnice pcela.
lokacija na kojoj planiram smjestiti pcelinjak je otprilike ovakva:
bagrem-20ha
lipa-7ha
vrijes-30ha
jela,bor-30ha
vocnjaci-25ha
i ogromne kolicine divlje maline
dvije plantaze po 1.5ha zasada pitome malinee.
Dali moguu u tim uslovima na tom mjestuu smjestiti pcelinjak??
I koliko drustava:
-
delightful
#649 Re: Pčelarstvo
ako postoji sluzbeni dokument ove institucije o ovim licima, molim te da ga skeniras i postavis ovdje. inace, obrisi ovaj post. hvala.pčelar wrote:FALSIFIKATORI MEDA NA USK-u
Prema podacima iz Poljoprivrednog zavoda USK ovo su stari i novootkriveni falsifikatori meda na Unsko-sanskom kantonu pa dragi forumaši i forumašice ako vas put nanese negdje u tržnim centrima kako na USK -u tako i širom BiH, da se ipak malo pripazite jer na etiketama mora postojati njihovo ime i prezime ili naziv firme:
U Sarajevu se dosta ovog meda može na žalost naći ispred džamije kralja Fahda kao i na pijacama pa oprez!
Patvoritelji meda:
1.Doo."Medonal" Cazin
2. Bašić Ahmet Cazin
3. Kazaz Fatima Bihać
4. Bašić Mirsad Cazin
5. Murtić Adem V. Kladuša
6. Doo."Kindl" Bihać
Mi obični pčelari moramo biti kooperativni i surađivati sa vama jer je to u našem zajedničkom interesu i da napokon u našoj državi akobogda jednom krene po zakonu.
Također se nadam da će i u ostalim kantonima pčelari imati hrabrosti kao što to imamo mi i Poljoprivredni zavod USK-a na čijem čelu se nalazi Mr. Smail Toromanović
Neka nam je medeno svima
-
pčelar