Haj` da malo sutimo, ...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bosniandizdar

#626 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Nisam shutnjom dan..jesam sutnjom izdan i prodan.Ne hrlim poplaviti rijechima...sretan sam rijechima koje plave.Prokleto da je licemjerstvo kroz shutnju..uzvisen ..neka bude spjev dushe i odagna varku i pomutnju...po trajnom grijehu...pohranjen u seharu za shutnju.

...
anais_nin

#627 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by anais_nin »

samo za neshu...

Image

bosniandizdar

#628 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Hvala sjetnoj dushi na izrazaju kroz sljedeche:
potočanka

#629 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by potočanka »

Rado bih povikala.....
Pustite me na miru, pustite me da barem jednu noć spavam bez jastuka natopljena suzama, vrelih očiju i glave koja puca. Pustite me da odem iz svega toga, najbolje iz ovog svijeta. Ali ne mogu to učiniti. Niko ne smije znati za moj očaj, ne bih mogla podnijeti njihovu prijaznost i dobročudne šale, zbog toga bih još više plakala.
Ako govorim, misle da se pretvaram, kad šutim, misle da sam čudna, ako odgovaram, gruba sam, ako mi padne nešto na um, podmukla sam, ako sam umorna, lijena sam, sebična, glupa, kukavica, nepodnošljiva........
Rado bih zamolila Boga da mi podari drugačiju narav, kako ne bih svakog uzrujavala. Ali to je nemoguće. Imam narav kakva mi je data i sigurna sam da ne može biti loša. Dajem sve od sebe da bih svima ugodila, kudikamo više nego što bi oni ikad naslutili. Pokušavam se svemu smijati jer ne želim da se vide moje nevolje a niko i ne sluti koliko me smijeh boli.
Da mi je otići negdje daleko, gdje nema ljudi, da vrisnem svu svoju tugu...............

Image
kako bi bilo divno isplakati svu bol na očevim grudima :sad:
PalaSa Marsa

#630 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

..Ja nisam kao ti, da bi prihvatio kraj..
Iz rijeci utjehe, bez i jednog pitanja..

I moram biti jak, da podnio bi to..
...Kad vrata otvorim, za neka nova svitanja..

K'o brod u boci putujem, a necu stici nikamo..
..Jer suvise ti dugujem, da tebe bi se odrek'o..

K'o brod u boci putujem, a necu stici nikamo,
..jer predoro se poznajem, da bez tebe bi mogao..

K'o brod u boci putujem, jer previse ti dugujem, a dao sam ti premalo...

http://www.youtube.com/watch?v=H8T7TdAu ... re=related

...
anais_nin

#631 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by anais_nin »

Nema pomoći

Postoji mjesto
u srcu koje nikad
neće biti ispunjeno

prostor

čak i u najboljim
trenucima

znaćemo to
više nego
ikad

postoji mjesto u
srcu koje nikad
neće biti ispunjeno

i
mi čekamo
u tom
prostoru

- C. Bukowski

http://www.youtube.com/watch?v=wZk-LJ_KCMg
Image
terra_incognita

#632 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by terra_incognita »

anais_nin

#633 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by anais_nin »

Zahvala

Mnogo zahvaljujem
onima koje ne volim.
Olakšanje, na koje pristajem,
da su bliži nekome drugom.
Radost što nisam
vuk njihovih ovčica.
Mir mi je s njima
i sloboda mi je s njima,
a to ljubav ne može ni dati,
ni uzeti ne uspijeva.
Ne čekam na njih
od prozora do vrata.
Strpljiva
gotovo kao sunčani sat,
shvaćam
što ljubav ne shvaća,
opraštam
što ljubav nikad oprostila ne bi.
Od susreta do pisma
ne prolazi vječnost,
nego naprosto nekoliko dana ili tjedana.
Putovanja su s njima uvijek uspjela,
koncerti odslušani,
katedrale posjećene,
krajobrazi izraziti.
A kad nas dijeli
sedam gora i rijeka,
te su gore i rijeke
dobro znane iz atlasa.
Njihova je zasluga,
ako živim u tri dimenzije,
u prostoru nepriličnom i neretoričnom,
s istinskim jer pokretnim obzorom.
Sami ne znaju
koliko nose u praznim rukama.
«Ništa im ne dugujem» -
rekla bi ljubav
na tu otvorenu temu.

- W.S.

Image
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#634 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

PalaSa Marsa

#635 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

anais_nin

#636 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by anais_nin »

...nekad davno...jedan septembar...

Koliko dinamita
u mojim venama
vrele krvi balkanske
i casti mangupa

Milion stihova
u mojim genima
a Bog me vec poziva
na vrata nebeska

Koliko leptira
u mojim ocima
konja, s crnim grivama
i zutih nevena

Milion uzdaha
u mojim grudima
A Bog me vec poziva
na vrata nebeska

A ja bi jos samo malo pjevao
ja bi jos samo malo ljubio
Ja jos ne bih praznih kofera
do crnih zvijezda sjevera

Gore, iznad oblaka

Image
bosniandizdar

#637 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Naletih...sluchajem ili predodredzenim sluchajem na ovu numeru(koju chu priloziti) i zanijemih.To proshlost je mnome...doli proshlost reinkarnirana u sadshnjosti...iliti nijem nad istovjetnoshchu vremena koje curi.Dakle:
PalaSa Marsa

#638 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

Ko sam ja i koliko dana
dalek mi je put.
Cekas me sa zelenim limunom
na dlanu i ceznjom u grudima.
deset godina propustamo
da nas vecnost trenutka
spali u jedan tren.

Dalek mi je put.
ko sam ja i koliko dana
cekas - da li poznajes lunu
ledeno nagnutu iznad nebnog
mraka. Kako su ti purpurne
usne i oci sjajne. Gledaju nas
ispod masline mladi vrapci

..nisu ocekivali kolebanje.
More kvasi kamenje -
svet se radja iz pene,
koje je moje sazvezdje.
Kakav je ukus mlecne staze,
ali su smokve slatke
i loza se javlja u noci
treceg mraka..
Na putu srecem zmiju.
pokazuje mi dvojni jezik -
volim njenu gorku sifru.
..Ja, ko sam i koliko dana
dalek mi je put..

By A.M
bosniandizdar

#639 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Nije suvisnho da utefterim sljedeche koje iznjedrih po nekom tko upisa sebe po istom.Dakle:
"Budalo ,rekoh im,pojma nemate.OVA TISHINA GALOPIRA,RASTE.
Kako sam dat sazvjezdzem to nema potrebe da sumnjam u isto .Chemu hendek kroz izlazak iz datog mi sazvijezdza !!??? Da se tragedijom opredmetim!!???
Vjekovima je Bosni i njenoj biti kroz narod nudzeno drugo sazvijezdze.Dakako,i tragedija po istom pisana majstorskom rukom Arhandzela.
Taj isti majstor zmiju poima kroz dvojni jezik a ne korijenom jezika.Lucidni um zapostavlja korijen a rachvasti jezik kojeg podvodi pod dvojnost ...svodi na svoj primat anulirajuchi korijen dvojnosti.Pri tome se pita koliko mi je zivotnog puta ,njegovom radoznaloschu ostalo ...iliti predodredzeno.
Ma....tebi neznani lucidni ume sljedeche:Onoliko koliko si ti nishtavan po svojoj lucidnosti.Ovo memoriraj jer je dato kroz ljubav a ista je zazvana i stasala ISTINOM ...tim glavnim parametrom u sveukupnosti zivota.Zivota koji se opredmechuje u sljedechem:sam smisao zivota je... ostati u zivotu.Transcedentalne i uzvishene pojmove nechu uvoditi u ovaj post.Toliko.
tech10

#640 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by tech10 »

Image
PalaSa Marsa

#641 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

Ponekad miris'o joj trag, na lipe i med, a oci cakljive samo mene pratile.
Da Boga da crk'o Mjesec zut, sto joj pokaza put, koji vodi do mene.

....
bosniandizdar

#642 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Zar..Bogom sam uklet ...Mjesecom proklet i Marsovkom sudzen????????
Zar Nepredvidzeni...Mjesecharki puteve predvidzash steruchi me pod kip kameni??
Zar zadah Sarkofaga hotish pchelom oplemeniti???
Zar Jablane povijash u pohodu utvara???
Ne chini mi to Nepredvidzeni...skrusheno te molim i "utichem' ti se.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#643 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

I zaista, ... nista vise nije vazno.
Sve sto je zlobno i lazno se raspline za cas.
PalaSa Marsa

#644 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

bosniandizdar wrote:Zar..Bogom sam uklet ...Mjesecom proklet i Marsovkom sudzen????????
Trebao bi biti Kameni Spavac :D da ne osjetis nicije rijeci ni da te se nista ne dotakne kako bi nespokoju bdio.

Ps: Ne kontam sto bas Mars uze u kontekst. :-) :zoka:
bosniandizdar

#645 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

PalaSa Marsa wrote:
bosniandizdar wrote:Zar..Bogom sam uklet ...Mjesecom proklet i Marsovkom sudzen????????
Trebao bi biti Kameni Spavac :D da ne osjetis nicije rijeci ni da te se nista ne dotakne kako bi nespokoju bdio.

Trebao bi biti!!! Ali eto...nisam...i tako je kako je.Nego...prilazem jedan moj komentar shto ga uputih dragoj blogr-ki.Moze posluziti kao teza za opchenito po smoru razuma u Bosni a sam smor dat...eeeh...to zbog ...je shira elaboracija.Ali,veeeliki postotak mase i individue masom date... mogu pronachi sebe kroz moje natuknice.
Dakle:
Haj!!
Rekoh da se pokusham "dzerdanu"(niski autora po komentarima)pribliziti u svrhu dodira tajnovitosti Dzerdanske gradze.Samo nemoj ono...ma bjez' ne pametuj!!Ha ja...dok hodih godinama djeteta upitima i radoznaloshchu nervirah druge i govorishe mi:Ne seri bolan Dizdaru.Kratko i jasno i pricha bi zavrshena.Kad tijelom i snagom ojachah vrijeme donese drugi sikter.Ono...ne glupiraj!!.Godinama zrelosti bih panoom za obljepljivanje i sa neizbjeznom porukom:Ne pametuj Dizdar.I bi da ni iskorakom ne postah a glavom u nevidljivu bandjeru iii...paf!!
A samo sam htio da me ne obuzme dojam sloga "THE END" na filmskom platnu ekranizirane priche.Dojam po slogu "THE END" nosim iz vremena 'sikter" i doslovno sam izbjegavao da to vizuelno dozivim(ili to drugom nametnuti kroz arogantnu apsolutnost) napushtajuchi pozornicu uz rijechi:pokushachu sa daljnim nacrtom i projektom u protoku vremena.Zashto bih podlijegao trenutku po KRAJU???Ono...realnost prozvodi misaoni pojam po koraku koji je sadasnji da proshloschu se tefterishe i vremenom mjeren biva "THE END".Ali,za Boga miloga,zar taj korak nije ostavio trag i sam trag zazivio neprolaznost po otisku i velichanstvenost istinskog kroz relativnost nasheg vremena u apsolutnom!!??? Dakako da jeste!! Chemu odricanje od istog i kroz sam otklon opravdavati borbu svijesti i savjesti sa rezolutnim stavom o izlasku sa puta ljubavi...puta koji je dat tragom svjetlosti kroz odshkrinuta vrata i njime izvoru hotim.To je to...otprilike.Pozdrav bloger-ki dragoj.

Pozdrav
PalaSa Marsa

#646 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

Dok god volimo nekog zbog njegovih vrlina,
to nije nista ozbiljno...

Ali kada ga pocnemo ljubiti zbog njegovih mana,
onda je to ljubav...
bosniandizdar

#647 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Pa dobro...ima smisla po liniji oprashtanja i onog shto ISA(ISUS)zagovara a isto je:Kada te udari po obrazu(licu) a ti njemu pruzi i drugu stranu lica.Slobodna interpretacija sa smislom ...jel???
Medzutim...ovdje treba uvesti i drugi parametar a to je:samim Prapochelom je dato dobro i njegova suprotnost ZLO.Eh sada ...ako je tako a biche tako...to se covjechanstvo nikad neche rijeshiti Arhandzela koji se ne pokloni Prapochelu a bi njegov produkt te shodno tome ZLO galopira kroz vrijeme proshlo i sadashnje.Nikako se ZLO ne rjeshava tako shto chesh mu dozvoliti da se rasmahne uz arhandzelovu podrshku i rjeshavati se zla poslije njegovog akta.Tim chesh putem i sam stvoriti zlo i potpasti pod shejtana ...Allahovog nepokornika.Rjeshenje nije niti ISA-ina Nirvana jer zlo nije sobom ogranicheno a ni Stvoriteljem.Tom linijom bi zavladao chisti dzehenem medzu ljudima.Rjeshenje je u naraslom razumu opredmechenim ljubavlju... dat prirodnim i iskostvom.Suzbijati neman po zlu u zachetku(a nije ga teshko prepoznati)...iskustvo prenositi na narashtaje kojima sadashnjost ostavljamo za buduchnost i univerzalne vrijednosti stopiti sa zivuchim kao prirodno i nepromjenljivo.
Dobro...ovdje se nadodaju ovosvjetski zakoni itd...u cilju harmonije.
Nego...imam ti jedno iskustvo iz vremena mi po "sikter".Radi se o jednom prijatelju i sam "ochijukah" sa njegovom sestrom.On ti je imao dragu i ljubav se odvijala po uraganima zazvanim i njim i njom.ne sjecham se da je bilo hevte a da ona nije bila plava od njegovih udaraca aaa...bogme...i on podobro obiljezen od nje.Pitam ih:Zashto ne prekinete tu tiradu od ljubavi?? Vele:Sikter...ti ne razumijesh to neshto koje nas drzi zajedno.Paaa...zar ne vidite da se unishtavate a predpostavljam dushu vasheg djeteta dato iz vashe tirade i hodu po onom..."ima neshto shto me neches i shto ja tebe nechu"
Ja sam 'odsikterisao" dok su oni tragediju zazivljavali.Nechu dalje!!Moze se predpostaviti po onome tvom...volim te zbog mana.Lijepa orjentacija i hvala ti!!!
PalaSa Marsa

#648 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by PalaSa Marsa »

bosniandizdar wrote:Pa dobro...ima smisla po liniji oprashtanja i onog shto ISA(ISUS)zagovara a isto je:Kada te udari po obrazu(licu) a ti njemu pruzi i drugu stranu lica.Slobodna interpretacija sa smislom ...jel???
Medzutim...ovdje treba uvesti i drugi parametar a to je:samim Prapochelom je dato dobro i njegova suprotnost ZLO.Eh sada ...ako je tako a biche tako...to se covjechanstvo nikad neche rijeshiti Arhandzela koji se ne pokloni Prapochelu a bi njegov produkt te shodno tome ZLO galopira kroz vrijeme proshlo i sadashnje.Nikako se ZLO ne rjeshava tako shto chesh mu dozvoliti da se rasmahne uz arhandzelovu podrshku i rjeshavati se zla poslije njegovog akta.Tim chesh putem i sam stvoriti zlo i potpasti pod shejtana ...Allahovog nepokornika.Rjeshenje nije niti ISA-ina Nirvana jer zlo nije sobom ogranicheno a ni Stvoriteljem.Tom linijom bi zavladao chisti dzehenem medzu ljudima.Rjeshenje je u naraslom razumu opredmechenim ljubavlju... dat prirodnim i iskostvom.Suzbijati neman po zlu u zachetku(a nije ga teshko prepoznati)...iskustvo prenositi na narashtaje kojima sadashnjost ostavljamo za buduchnost i univerzalne vrijednosti stopiti sa zivuchim kao prirodno i nepromjenljivo.
Dobro...ovdje se nadodaju ovosvjetski zakoni itd...u cilju harmonije.
Nego...imam ti jedno iskustvo iz vremena mi po "sikter".Radi se o jednom prijatelju i sam "ochijukah" sa njegovom sestrom.On ti je imao dragu i ljubav se odvijala po uraganima zazvanim i njim i njom.ne sjecham se da je bilo hevte a da ona nije bila plava od njegovih udaraca aaa...bogme...i on podobro obiljezen od nje.Pitam ih:Zashto ne prekinete tu tiradu od ljubavi?? Vele:Sikter...ti ne razumijesh to neshto koje nas drzi zajedno.Paaa...zar ne vidite da se unishtavate a predpostavljam dushu vasheg djeteta dato iz vashe tirade i hodu po onom..."ima neshto shto me neches i shto ja tebe nechu"
Ja sam 'odsikterisao" dok su oni tragediju zazivljavali.Nechu dalje!!Moze se predpostaviti po onome tvom...volim te zbog mana.Lijepa orjentacija i hvala ti!!!
Eh pa sad..Morali bi napravit razliku ovdje izmedju mane, (kao karakternu crtu kod zivih bica, koje imamo svi naravno), od samog necijeg djela koje je postupak i sam po sebi daje odredjen rezultat, bio dobar ili los (u ovom Tvom primjeru los), nekako se pika k'o djelo i to bi trebalo da se zove djelo. Mana sama po sebi moze bit' takva da cesto puta bude i simpaticna, ako bi za primjer uzeli recenice koje sam ja eto "mozda" slucajno napisala. Hvala i Tebi!
bosniandizdar

#649 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by bosniandizdar »

Eh pa sad..Morali bi napravit razliku ovdje izmedju mane, (kao karakternu crtu kod zivih bica, koje imamo svi naravno), od samog necijeg djela koje je postupak i sam po sebi daje odredjen rezultat, bio dobar ili los (u ovom Tvom primjeru los), nekako se pika k'o djelo i to bi trebalo da se zove djelo. Mana sama po sebi moze bit' takva da cesto puta bude i simpaticna, ako bi za primjer uzeli recenice koje sam ja eto "mozda" slucajno napisala. Hvala i Tebi![/quote]

Pisana rijech... zna chesto biti oblik nesporazuma medzu ljudima.U individualnom domenu...ha ja...svatko percipira po svom iskustvu i razumom po iskustvu.
I ne haterim shto si "mozda" sluchajno napisala.Naprotiv... pishi i neka bude bez sluchajnosti nama za piramidalni razgovor.Neka bude tako!!! :roll: :roll:
Last edited by bosniandizdar on 29/09/2009 22:56, edited 1 time in total.
sa2101

#650 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by sa2101 »

SNOW IN MADRID

Softly, so casual,
Lovely, so light, so light,
The cruel sky lets fall
Something one does not fight.
How tenderly to crown
The brutal year
The clouds send something down
That one need not fear.