Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

-mala mu-

#626 Re: Ginekologija i vagine....

Post by -mala mu- »

*mima* wrote:Nemoj pisat to trebala.....spremi se i idi ginekologu.
Nemoj me prepadati...
ichliebedichtung

#627 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ichliebedichtung »

-mala mu- wrote:Trebam pomoc... prije otprilike mjesec dana sam na usnicama napipala cvorugicu, kad pogledam, vidim velicinu zrna graska, bjela, isto kao da je masno tkivo. Zna li neko sta je? Jel opasno? Jel se nekom desilo slicno? Hvala.
ja sam prije otprilike dvije godine imala sličnu situaciju, samo kvržica nije bila veličine zrna graška, već kao glava šibice. išla sam ginekologu, oduzeta od straha, ali mi je on rekao da je došlo do začepljena lojne žlijezde. nestala je za nekih 3 do 4 sedmice. svakako idi ginekologu i javi šta ti je rekao.sretno
alma5

#628 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alma5 »

Cure molim jedno pojasnjenje...zaboravila (da i to se desava smusenim) sam upitati svoju doktoricu da li se kod nas pod mikrobioloskom obradom bruseve (dakle vaginalni i cervikalni) podrazumjeva i hpv test...pitam iz razloga sto sam cula da pod tom obradom se izmedju ostalog u vecini slucajeva i zemalja to i radi, a onda se ukoliko nalaz pokaze prisutnost hpv ide na genotipizaciju tj. hpv DNK test da bi je ustanovilo radi li se o visoko rizicnom ili nisko rizicnom..i da jos ovo - nisam isla preko privatnika, pa tako da nesam birala sama na koje cu se bakterije i sve to testirati (po principu cjenovnika) nego mi je naglasena kompletna mikrobioloska obrada (radjeno na Ilidzi)...nalazi pape stari 2 mjeseca pokauju abnormalne skvamozne stanice dakle ASCUS, bilo je i nekih bakterija ali sam to rijesila...ja bih da uradim taj hpv test da sam sigurna..nemam kondilome mada znam da nisu obavezni..i da znate li koliko i da li se to placa za hpv testiranje, jer mikrobiolosku obradu nisam ni dinara platila, a u privatnika bi izaslo blizu 400km... :shock:
i cisto informativno gdje to u sarajevu rade najbolje..?
Pozdrav svima! :bih:
alma5

#629 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alma5 »

A sto se tice ovih sa kvrzicama..evo moje iskustvo : bila sam nevina ali mi se pojavio cir na usmini (malo bocno), depilirala sam se i onda mi je ginek. zabranio da to radim, zbog urastanja dlacica, isto tako postoji i postojala je mogucnost neke unutarnje upale, pa je to bila samo povrsinska reakcija...dakle cure obavezno na preglede jer ovo nije sala..eh sada to je moje bilo velicine klikere.. :-) tako da ne bih smjela reci ovo je ili ono je..posebno imajuci u vidu posast zvanu hpv.. :-? jos nesto ako si koristila neke vaginalete ili kremu moguce je da je reakcija na to..tj. ako slici oteklini lojne zlijezde..mada i te lojne zljezde znaju biti simptom pocetnoh hpv (ovo je za neke i priznati a za druge ne simptom hpv)...ipak kako god - samo i opet doktor...nista forum :) sretnooooo
mali savjet- probaj list kupusa staviti pred spavanje, ako ne izvuce za dva dana (a sam ti kupus nastetiti nece) obavezno ginekologu, jer nije u pitanju nikakva gnojna tvorevina definitivno!
-mala mu-

#630 Re: Ginekologija i vagine....

Post by -mala mu- »

alma5 wrote:A sto se tice ovih sa kvrzicama..evo moje iskustvo : bila sam nevina ali mi se pojavio cir na usmini (malo bocno), depilirala sam se i onda mi je ginek. zabranio da to radim, zbog urastanja dlacica, isto tako postoji i postojala je mogucnost neke unutarnje upale, pa je to bila samo povrsinska reakcija...dakle cure obavezno na preglede jer ovo nije sala..eh sada to je moje bilo velicine klikere.. :-) tako da ne bih smjela reci ovo je ili ono je..posebno imajuci u vidu posast zvanu hpv.. :-? jos nesto ako si koristila neke vaginalete ili kremu moguce je da je reakcija na to..tj. ako slici oteklini lojne zlijezde..mada i te lojne zljezde znaju biti simptom pocetnoh hpv (ovo je za neke i priznati a za druge ne simptom hpv)...ipak kako god - samo i opet doktor...nista forum :) sretnooooo
mali savjet- probaj list kupusa staviti pred spavanje, ako ne izvuce za dva dana (a sam ti kupus nastetiti nece) obavezno ginekologu, jer nije u pitanju nikakva gnojna tvorevina definitivno!
hvala na savjetu.., bila sam kod ginekologa i kaze da je to masno tkivo, ustvari isto ono sto se nekome zna pojaviti na obrazima ili ispod oka, da nije uopste opasno i da mogu ga istisnuti iglicom, et :D
zelenashica

#631 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

alma5 wrote:Cure molim jedno pojasnjenje...zaboravila (da i to se desava smusenim) sam upitati svoju doktoricu da li se kod nas pod mikrobioloskom obradom bruseve (dakle vaginalni i cervikalni) podrazumjeva i hpv test...pitam iz razloga sto sam cula da pod tom obradom se izmedju ostalog u vecini slucajeva i zemalja to i radi, a onda se ukoliko nalaz pokaze prisutnost hpv ide na genotipizaciju tj. hpv DNK test da bi je ustanovilo radi li se o visoko rizicnom ili nisko rizicnom..i da jos ovo - nisam isla preko privatnika, pa tako da nesam birala sama na koje cu se bakterije i sve to testirati (po principu cjenovnika) nego mi je naglasena kompletna mikrobioloska obrada (radjeno na Ilidzi)...nalazi pape stari 2 mjeseca pokauju abnormalne skvamozne stanice dakle ASCUS, bilo je i nekih bakterija ali sam to rijesila...ja bih da uradim taj hpv test da sam sigurna..nemam kondilome mada znam da nisu obavezni..i da znate li koliko i da li se to placa za hpv testiranje, jer mikrobiolosku obradu nisam ni dinara platila, a u privatnika bi izaslo blizu 400km... :shock:
i cisto informativno gdje to u sarajevu rade najbolje..?
Pozdrav svima! :bih:
Ja baš nisam sigurna ali mislim da se test HPV zove TORCH :?
alma5

#632 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alma5 »

Moram priznati da sam prvi put cula za pojam TORCH.. :cry: evo googlala sam i vidim da se ugl. (mozda i jedino?) odnosi na razvoj, moguce promjene i bolesti ploda..dakle kod trudnica...ne znam stvarno.. :shock:

"Poštovana doktorice, da li mi možete reći nešto više o TORCH testu i da li se može obaviti kod vas? Imala sam spontani pobačaj pa mi je moja ginekoligica rekla da napravim TORCH test. Kakve su šanse da slijedeća trudnoća ne završi spontanim pobačajem ako imam koje od antitijela? Kako se liječiti? pozdrav!

ODGOVOR
Poštovana, analiza pomoću tzv. TORCH panela zapravo je testiranje krvnog uzorka trudnica koje su imale npr. jedan ili više sponatnih prekida trudnoće, kojom se dokazuje prisustvo antitijela u serumu na grupu zaraznih bolesti bolesti posebno opasnih za trudnice jer mogu izazvati oštećenje i bolest ploda, prekide trudnoće, te bolesti i trajna oštećenja zdravlja kod novorođenčeta. Torch panel uključuje slijedeće testove na antitijela Ig M i IgG klase: toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus i herpes simplex virus. Ukoliko se kod trudnice dokaže neka od ovih zaraznih bolesti, daljnji postupci u smislu liječenja, dijagnostike i preventivnih mjera zaštite za slijedeću trudnoću zavise rezultatima ispitivanja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić..."
alma5

#633 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alma5 »

hvala na savjetu.., bila sam kod ginekologa i kaze da je to masno tkivo, ustvari isto ono sto se nekome zna pojaviti na obrazima ili ispod oka, da nije uopste opasno i da mogu ga istisnuti iglicom, et :D[/quote]

:thumbup:
caes

#634 Re: Ginekologija i vagine....

Post by caes »

@alma5

ne podrazumijeva se hpv test kad radis bakterioloski bris, to moras posebno da obavis.
papa test bi trebao da bude neka vrsta orijentira u smislu da li trebas da radis hpv test (mada je to danas svima preporucljivo) jer odredjene vrste anomalija u papi moze da alarmira ginekologa da imas taj virus.

inace, jel postoji kod nas ta neka vakcina protiv hpv.a, znam da je u hrvatskoj svojevremeno bila akcija besplatne vakcinacije, al za to nikad ne cuh ovdje?
zelenashica

#635 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zelenashica »

alma5 wrote:Moram priznati da sam prvi put cula za pojam TORCH.. :cry: evo googlala sam i vidim da se ugl. (mozda i jedino?) odnosi na razvoj, moguce promjene i bolesti ploda..dakle kod trudnica...ne znam stvarno.. :shock:

"Poštovana doktorice, da li mi možete reći nešto više o TORCH testu i da li se može obaviti kod vas? Imala sam spontani pobačaj pa mi je moja ginekoligica rekla da napravim TORCH test. Kakve su šanse da slijedeća trudnoća ne završi spontanim pobačajem ako imam koje od antitijela? Kako se liječiti? pozdrav!

ODGOVOR
Poštovana, analiza pomoću tzv. TORCH panela zapravo je testiranje krvnog uzorka trudnica koje su imale npr. jedan ili više sponatnih prekida trudnoće, kojom se dokazuje prisustvo antitijela u serumu na grupu zaraznih bolesti bolesti posebno opasnih za trudnice jer mogu izazvati oštećenje i bolest ploda, prekide trudnoće, te bolesti i trajna oštećenja zdravlja kod novorođenčeta. Torch panel uključuje slijedeće testove na antitijela Ig M i IgG klase: toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus i herpes simplex virus. Ukoliko se kod trudnice dokaže neka od ovih zaraznih bolesti, daljnji postupci u smislu liječenja, dijagnostike i preventivnih mjera zaštite za slijedeću trudnoću zavise rezultatima ispitivanja. Srdačan pozdrav, dr. Dorić..."
onda nije TORCH..........ja samo pripupita da nije to to :D
Sara1605

#636 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sara1605 »

caes wrote:@alma5

ne podrazumijeva se hpv test kad radis bakterioloski bris, to moras posebno da obavis.
papa test bi trebao da bude neka vrsta orijentira u smislu da li trebas da radis hpv test (mada je to danas svima preporucljivo) jer odredjene vrste anomalija u papi moze da alarmira ginekologa da imas taj virus.

inace, jel postoji kod nas ta neka vakcina protiv hpv.a, znam da je u hrvatskoj svojevremeno bila akcija besplatne vakcinacije, al za to nikad ne cuh ovdje?
Postoji i kod nas vakcina ya HPV, ali nije jos krenula masovna vakcinacija. Mislim da se moyes, naravno u dogovoru s ginekologom, vakcinisati. Mislim da je proiyvodjac Glaxo Smith Kline.
Sto se tice teta na HPV, tzv HPV tipizacija , radi se ako imas indikaciju za to. Ja sam imala kondilome pa mi je preporučeno da radim HPV tipizaciju. Privatno košta oko 200 KM (bar je tada bilo), a na KCUS uz uputnicu se ne plaća...
Mis mekinjas

#637 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

Vakcina protiv HPV-a djeluje samo ako nemate 27 godina.Do 26. vakcinišu, iznad toga, ne.
Ne znam koliko je provjereno, ali kad seu se curice počele vakcinisati, neke su i umrle, tako da....
HPV se otkriva brisevima, virusnim....
Inače ako je PAPA I, preporučljivo je ići na briseve, to inače, svaki normalan ginekolog preporučuje.
Ako je HPV poz, radi se tipizacija, rijetki je rade.
Ali se i ona treba napraviti, jer ako je HPV visokog rizika, u mogućnosti ste, ako ne radite na imunitetu, da obolite od raka grlića maternice.... :-)
Tragično je, da mnogo mladih cura ima HPV a da ne znaju, pa dolazi do širenja ove nezgone stvari.
Dakle obavezno bar dva puta godišnje raditi PAPA test...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#638 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Koliko se cekaju nalazi za HPV na Kosevu?
Šeherzada

#639 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Da li je bolji Spahovic ili Divancic?Ja sam isla kod Spahovica,nije mni dao onaj original papa test vec otkucan na masinu.A uvjek sam dobijala originalni.I ne pise na njemu koja je grupa
Bubicka

#640 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bubicka »

Nalaz HPV-a na klinici je gotov za 10-15 dana
Privatno kosta 140 KM u poliklinici Clarus kod dr. Amre Hadzismajlovic koju od srca preporucujem svima!!
Svaka markica koju tamo platite se isplati
Ta zena jednostavno voli svoj posao
Ulije toliko nade i samopouzdanja da je to cudo jedno
Takva je bila i dok je radila u drzavnoj i mislim da je jedna od rijetkih koja nije radila uporedo i u drzavnoj i privatno
Postena zena, svaka joj cast!
semmy

#641 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

Šeherzada wrote:Da li je bolji Spahovic ili Divancic?Ja sam isla kod Spahovica,nije mni dao onaj original papa test vec otkucan na masinu.A uvjek sam dobijala originalni.I ne pise na njemu koja je grupa
otkucan je zato jer je on radio za svoju ordinaciju i odmah unio podatke u racunar...vecina privatnika ( pa i mehmedbasic salje njemu ) u sarajevu papa brisove salje njemu jer je jedini citolog u gradu koji radi za vise privatnika pa cak i pojedine slucajeve za vojnu bolnicu..

strucnjak je za papa brisove i kolposkopiju, nema potrebe da mu nevjerujes..govorim iz iskustva
Šeherzada

#642 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Šeherzada »

Vjerujem mu.Zaista se vidi da covjek zna svoj posao.Mislim da dugo necu mjenjati ginekologa.I uopste nije skup.Meni je naplatio kolposkopiju,papa test,pregled u UZ 50km.Ne znam kako i pod kojim okolnostima ali eto,dosla sam da radim papa test koji je 50 a on mi je uradio SVE.Svaka mu cast!
caes

#643 Re: Ginekologija i vagine....

Post by caes »

najbolji citolog u gradu je doktorka anja tomic :)
sweet.balerina7

#644 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sweet.balerina7 »

predlazem dr.Godinjak, malo je peglativan ali je dobar.
Bellica

#645 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bellica »

sweet.balerina7 wrote:predlazem dr.Godinjak, malo je peglativan ali je dobar.
Doc. Godinjak je strucnjak za bracni sterilitet, inace najbolji u Sarajevu, a mislim i u BiH.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#646 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Pera Trta »

Bellica wrote:
sweet.balerina7 wrote:predlazem dr.Godinjak, malo je peglativan ali je dobar.
Doc. Godinjak je strucnjak za bracni sterilitet, inace najbolji u Sarajevu, a mislim i u BiH.
I avanzovao je...sad je prof. ;-)
Loulou

#647 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

@Semmy, @Šeherzada, gdje Dr. Spahović ima ordinaciju? Ako imate adresu i br. tel. Hvala.
sigicalo

#648 Re: Ginekologija i vagine....

Post by sigicalo »

640655...a ordinacija je kod hotela bristol, ispred hotela, ona zgradica uz glavnu cestu
Loulou

#649 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

Hvala :)
nera18

#650 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

s obzirom da je doktorica rakic iz skerliceve na bolovanju, da ne bih isla svojoj staroj doktorici frljak ponovo,
gdje najpovoljnije mogu uraditi sam ultrazvuk? :)
Post Reply