Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Irm@

#626 Re: Recepti

Post by Irm@ »

vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
u starinske hurmasice ne ide maslac i . moze ici maslo ali ukus je tezak i maslo se osjeti.. i mjere trebaju biti fildzanske :-D :D i u hurmasice ne ide sirce evo nanu bas pitam kaze ona tako su se pravile u Krajini ali kod nas nikad :)
helem..
2 jaja, 2 soljice (fildzana) ulja, 2 fildzana secera, brasna po potrebi i malo praska za pecivo.. tijesto ni tvrdo ni mehko nego izmedju.. eh savrsena agda ide tipa 4 fildzana secera 6 fildzana vode i malo soka od limuna...
ovo je tzv jeftini kolac :D ali ja volim staviti pri serviranju kokosa jer obozavam kokos :-D i to je to ;-)
P.S. ako su hurmasice vrele onda agda mlaka.. ako su mlake hurmasice vrela agda ;-)
_22222_d

#627 Re: Recepti

Post by _22222_d »

ja en volim ove findzan vode findzan ulja...
na mom kraju, u Visokom, uvijek su ih zene pravile sa malo sirceta..
za nas danas je setko maslo pa s estavlja maslac, a peceno maslo je nesto sasvim drugo...
ima drugaciju pripremu i ono je bijelo...
ja volim jako puno ove hurmasice,... sa sircetom, maslacem, pecenim maslom ....
Irm@

#628 Re: Recepti

Post by Irm@ »

e ne znam moja nana kaze da prije maslaca nije ni bio a poslije kad se pojavio bio je jako skup.. jedino maslo.. pa kome se maslo nije svidjalo stavljali su ulje..
LeeLooSA

#629 Re: Recepti

Post by LeeLooSA »

Pitanje: sta mogu koristiti umjesto pergament papira? Moze li alu folija? Ili onaj masni papir za pecenje?
LeeLooSA

#630 Re: Recepti

Post by LeeLooSA »

Treba mi za hadzijski cevap. Ali ja sam mislila da pakujem u pojedinacne porcije, a ne sve onako djuture u tepsiju. One kese za pecenje jesu fakat super, ali mi nisu za ovu priliku. Moze li dakle za hadzijski cevap onaj masni papir? I sta je nomadski cevap? Hvala!
immuno

#631 Re: Recepti

Post by immuno »

hadzinica wrote:
Irm@ wrote:vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
u starinske hurmasice ne ide maslac i . moze ici maslo ali ukus je tezak i maslo se osjeti.. i mjere trebaju biti fildzanske :-D :D i u hurmasice ne ide sirce evo nanu bas pitam kaze ona tako su se pravile u Krajini ali kod nas nikad :)
helem..
2 jaja, 2 soljice (fildzana) ulja, 2 fildzana secera, brasna po potrebi i malo praska za pecivo.. tijesto ni tvrdo ni mehko nego izmedju.. eh savrsena agda ide tipa 4 fildzana secera 6 fildzana vode i malo soka od limuna...
ovo je tzv jeftini kolac :D ali ja volim staviti pri serviranju kokosa jer obozavam kokos :-D i to je to ;-)
P.S. ako su hurmasice vrele onda agda mlaka.. ako su mlake hurmasice vrela agda ;-)
moracu ti odgovoriti..nema sanse da u dobre stare hurmasice ide ulje u bilo kkavoj funkciji..ne ne i ne

i bas kako rece,korisnice ispred...u starinske hurmasice ide maslac tj pretopljen maslac ,"ociscen" od svih primjesa mlijeka
Moja mama (nana,pranana..itd itd)je rodjena sarajka i sve sto je naucila o kuhanju je tipicno za taj grad drage moje u prave starinske hurmasice nikakav prasak za pecivo neide nikakvo ulje a jos manje kokos.Znaci maslo ili puter ( tacno je da prije nije bio puter u masovnoj upotrebi kao danas)jaje,ostro brasno i mehko brasno,i u ljusku od jajeta ( ha ha toga se sjecam dobro) "mrven" sirceta,eh sad znam da se masnoca mutila iskljucivo rukom do besvijesti i polako se dodavali sastojci dok se nedobije ono sto se zove smjesa za hurmasice al tu nekog recepta nije bilo tacno koliko brasna "to ono osjetis POD rukom" uh sto sam to mrzilaaaa..........ali to su bile hurmasice ko sat meda!!!!!!!
wewa

#632 Re: Recepti

Post by wewa »

immuno wrote:
hadzinica wrote:
Irm@ wrote:vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
helem..
moracu ti odgovoriti..nema sanse da u dobre stare hurmasice ide ulje u bilo kkavoj funkciji..ne ne i ne

i bas kako rece,korisnice ispred...u starinske hurmasice ide maslac tj pretopljen maslac ,"ociscen" od svih primjesa mlijeka
Moja mama (nana,pranana..itd itd)je rodjena sarajka i sve sto je naucila o kuhanju je tipicno za taj grad drage moje u prave starinske hurmasice nikakav prasak za pecivo neide nikakvo ulje a jos manje kokos.Znaci maslo ili puter ( tacno je da prije nije bio puter u masovnoj upotrebi kao danas)jaje,ostro brasno i mehko brasno,i u ljusku od jajeta ( ha ha toga se sjecam dobro) "mrven" sirceta,eh sad znam da se masnoca mutila iskljucivo rukom do besvijesti i polako se dodavali sastojci dok se nedobije ono sto se zove smjesa za hurmasice al tu nekog recepta nije bilo tacno koliko brasna "to ono osjetis POD rukom" uh sto sam to mrzilaaaa..........ali to su bile hurmasice ko sat meda!!!!!!!
eto, potpisujem ovaj "recept" :thumbup:
pocoyo

#633 Re: Recepti

Post by pocoyo »

pretpostavljam da i sirce u tom "receptu" mora biti domace, od starinskih sorti jabuka (po mogucnosti "divljih") :D

nego kakvo je "peceno maslo"?
wewa

#634 Re: Recepti

Post by wewa »

pocoyo wrote:pretpostavljam da i sirce u tom "receptu" mora biti domace, od starinskih sorti jabuka (po mogucnosti "divljih") :D

podrazumijeva se da je domace sirce :lol:

a mislim da se to odnosi na precisceno maslo, ista stvar i s puterom, koji se u ayurvedi naziva ghee - na laganoj vatri se kuha masnoca dok se ne odvoji pjena na vrhu (tu su sve necistoce i bjelancevine), a kad se slegne, na dnu ostane mlijeko (u slucaju putera) ili opet cestice koje nisu cista masnoca...
pocoyo

#635 Re: Recepti

Post by pocoyo »

pa tako mi reci to su hercegovacke nene :D zvale "topno maslo" :lol: cuj "peceno" , skroz drugi proces :lol: :razz:

vala pravim ih cim napravim/nabavim domace sirce :lol:
wewa

#636 Re: Recepti

Post by wewa »

pocoyo wrote:pa tako mi reci to su hercegovacke nene :D zvale "topno maslo" :lol: cuj "peceno" , skroz drugi proces :lol: :razz:

vala pravim ih cim napravim/nabavim domace sirce :lol:
ma bitno je samo da nije vinsko, zbog mirisa... nemoj da te to sprjecava - a onda obavezno zovi na degustaciju 8-)
_22222_d

#637 Re: Recepti

Post by _22222_d »

pocoyo wrote:pretpostavljam da i sirce u tom "receptu" mora biti domace, od starinskih sorti jabuka (po mogucnosti "divljih") :D

Peceno maslo: ne znam 100% proces al ide nesto ovako: kad se skuhaju kosti za pirijan (kaurmu), posuda sa sadrzajem se skine sa vatra/ili vec na cemu se kuha, i sa povrsine se jako pazljivo skida maslo, ali s mora paziti da ne ode nimalo vode..
onda se nesto hladi... uglavnom na kraju bude bijelo to maslo.
ja ga koristim samo za hurmasice...
jabučica

#638 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by jabučica »

zeleno volim te wrote: Nisam mislila u hurmasice ni keks ni margarin, nego me zanima recept za hurmasice i za plastice ako ko zna...kolac :-) da ga tako nazovemo PLASTICI ...ide keks ,margarin i......i onda se stavlja u onaj hepek sto cijedimo limun i na kraju se prelije malo rastopljenom cokoladom pa izgleda kao plast sijena ili stog (kako ko voli)..... :bih:
imam recept
za plastiće, slučajno sam ga maloprije vidjela na jednom sajtu i kada sam pročitala tvoj post, mahsuz sam otišla da ga ponovo nađem.
Ako si i dalje zainteresovana reci, pa ti pošaljem u PP :D
Irm@

#639 Re: Recepti

Post by Irm@ »

moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli :D i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo :( :( :(
nova_korisnica

#640 Re: Recepti

Post by nova_korisnica »

Irm@ wrote:moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli :D i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo :( :( :(
na prasku za pecivo od dolcele imas super recept za mramorni kolac!! bude ekstra!! ja samo jos narezem komadice cokolade u onaj tamni dio :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#641 Re: Recepti

Post by Toto »

hadzinica wrote:
LeeLooSA wrote:Pitanje: sta mogu koristiti umjesto pergament papira? Moze li alu folija? Ili onaj masni papir za pecenje?
zavisi za sta ti treba..moze onaj masni ppair za pecenje,recimo ako ces praviti "nomadski" cevap :-) ..a mogu i one prozirne vrecice namjenjen za pecenje (super se zadrze svi sokovi)
cuj to?
nomadi nosali papir da peku u njemu :D

de mi taj nomadski :-) pritefteri
minjonja

#642 Re: Recepti

Post by minjonja »

Irm@ wrote:moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli :D i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo :( :( :(
ja mramorni pravim po receptu sa praska za pecivo i dobro ispadne, samo sto me svaki put glazura zezne. nikad nije kako treba. ja uvijek prosijem brasno i odvojim bjelance od zumanceta i tek naknadno ubacim pjenu od bjelanceta uz lagano mijesanje. tijesto za kolac ne treba da bude tečno.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#643 Re: Recepti

Post by Toto »

hadzinica wrote:
Toto wrote:
hadzinica wrote: cuj to?
nomadi nosali papir da peku u njemu :D

de mi taj nomadski :-) pritefteri
pa nisu bas pekli u papiru,al vjerovatno jesu u pergamentu :-) ...

u sustini je rijec o hadzijskom cevapu,al nije naninzan na "raznjic" vec pripremljen na sitno,pa pecen i serviran u papiru..samo otvoris i jedes...nema bosce,nema mrva,nema escajga..u toj formi zamotuljka je vrlo prakticno jelo za ponijeti tj za "putnike namjernike" :-D ...odatle vjerovatno i naziv i forma ovog specijaliteta
Hvala
ja se trudi da ovaki napravim

Image
LeeLooSA

#644 Re: Recepti

Post by LeeLooSA »

Ja napravila u masnom papiru za pecenje i "ispalo" mi k'o na ovoj slici :mrgreen: Doduse, bilo je malo manje safta, ali je zato ukus... mmmmm fenomenalan!
immuno

#645 Re: Recepti

Post by immuno »

LeeLooSA wrote:Ja napravila u masnom papiru za pecenje i "ispalo" mi k'o na ovoj slici :mrgreen: Doduse, bilo je malo manje safta, ali je zato ukus... mmmmm fenomenalan!
a gdje je recept???????????????????????????????? :roll:
LeeLooSA

#646 Re: Recepti

Post by LeeLooSA »

Ja sam ga pravila po ovom receptu: http://www.bosanskikuhar.ba/recept/hadzijski-cevap/ i mislim da je idealan.
immuno

#647 Re: Recepti

Post by immuno »

HVALA pumo pumo .. :)
ira.m

#648 Re: Recepti

Post by ira.m »

...
Last edited by ira.m on 23/09/2011 04:14, edited 1 time in total.
pustopoljina

#649 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

da ti nije prerijedak?
Cyber-harambashica

#650 Re: Recepti

Post by Cyber-harambashica »

cokoladni deo je redji, kad ga prelijes preko prvog dela, vljuskom isharaj. mora da uspe
Post Reply