Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
u starinske hurmasice ne ide maslac i . moze ici maslo ali ukus je tezak i maslo se osjeti.. i mjere trebaju biti fildzanske i u hurmasice ne ide sirce evo nanu bas pitam kaze ona tako su se pravile u Krajini ali kod nas nikad
helem..
2 jaja, 2 soljice (fildzana) ulja, 2 fildzana secera, brasna po potrebi i malo praska za pecivo.. tijesto ni tvrdo ni mehko nego izmedju.. eh savrsena agda ide tipa 4 fildzana secera 6 fildzana vode i malo soka od limuna...
ovo je tzv jeftini kolac ali ja volim staviti pri serviranju kokosa jer obozavam kokos i to je to
P.S. ako su hurmasice vrele onda agda mlaka.. ako su mlake hurmasice vrela agda
ja en volim ove findzan vode findzan ulja...
na mom kraju, u Visokom, uvijek su ih zene pravile sa malo sirceta..
za nas danas je setko maslo pa s estavlja maslac, a peceno maslo je nesto sasvim drugo...
ima drugaciju pripremu i ono je bijelo...
ja volim jako puno ove hurmasice,... sa sircetom, maslacem, pecenim maslom ....
e ne znam moja nana kaze da prije maslaca nije ni bio a poslije kad se pojavio bio je jako skup.. jedino maslo.. pa kome se maslo nije svidjalo stavljali su ulje..
Treba mi za hadzijski cevap. Ali ja sam mislila da pakujem u pojedinacne porcije, a ne sve onako djuture u tepsiju. One kese za pecenje jesu fakat super, ali mi nisu za ovu priliku. Moze li dakle za hadzijski cevap onaj masni papir? I sta je nomadski cevap? Hvala!
Irm@ wrote:vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
u starinske hurmasice ne ide maslac i . moze ici maslo ali ukus je tezak i maslo se osjeti.. i mjere trebaju biti fildzanske i u hurmasice ne ide sirce evo nanu bas pitam kaze ona tako su se pravile u Krajini ali kod nas nikad
helem..
2 jaja, 2 soljice (fildzana) ulja, 2 fildzana secera, brasna po potrebi i malo praska za pecivo.. tijesto ni tvrdo ni mehko nego izmedju.. eh savrsena agda ide tipa 4 fildzana secera 6 fildzana vode i malo soka od limuna...
ovo je tzv jeftini kolac ali ja volim staviti pri serviranju kokosa jer obozavam kokos i to je to
moracu ti odgovoriti..nema sanse da u dobre stare hurmasice ide ulje u bilo kkavoj funkciji..ne ne i ne
i bas kako rece,korisnice ispred...u starinske hurmasice ide maslac tj pretopljen maslac ,"ociscen" od svih primjesa mlijeka
Moja mama (nana,pranana..itd itd)je rodjena sarajka i sve sto je naucila o kuhanju je tipicno za taj grad drage moje u prave starinske hurmasice nikakav prasak za pecivo neide nikakvo ulje a jos manje kokos.Znaci maslo ili puter ( tacno je da prije nije bio puter u masovnoj upotrebi kao danas)jaje,ostro brasno i mehko brasno,i u ljusku od jajeta ( ha ha toga se sjecam dobro) "mrven" sirceta,eh sad znam da se masnoca mutila iskljucivo rukom do besvijesti i polako se dodavali sastojci dok se nedobije ono sto se zove smjesa za hurmasice al tu nekog recepta nije bilo tacno koliko brasna "to ono osjetis POD rukom" uh sto sam to mrzilaaaa..........ali to su bile hurmasice ko sat meda!!!!!!!
Irm@ wrote:vec smo jednom imali raspravu o hurmasicama..
helem..
moracu ti odgovoriti..nema sanse da u dobre stare hurmasice ide ulje u bilo kkavoj funkciji..ne ne i ne
i bas kako rece,korisnice ispred...u starinske hurmasice ide maslac tj pretopljen maslac ,"ociscen" od svih primjesa mlijeka
Moja mama (nana,pranana..itd itd)je rodjena sarajka i sve sto je naucila o kuhanju je tipicno za taj grad drage moje u prave starinske hurmasice nikakav prasak za pecivo neide nikakvo ulje a jos manje kokos.Znaci maslo ili puter ( tacno je da prije nije bio puter u masovnoj upotrebi kao danas)jaje,ostro brasno i mehko brasno,i u ljusku od jajeta ( ha ha toga se sjecam dobro) "mrven" sirceta,eh sad znam da se masnoca mutila iskljucivo rukom do besvijesti i polako se dodavali sastojci dok se nedobije ono sto se zove smjesa za hurmasice al tu nekog recepta nije bilo tacno koliko brasna "to ono osjetis POD rukom" uh sto sam to mrzilaaaa..........ali to su bile hurmasice ko sat meda!!!!!!!
pocoyo wrote:pretpostavljam da i sirce u tom "receptu" mora biti domace, od starinskih sorti jabuka (po mogucnosti "divljih")
nego kakvo je "peceno maslo"?
podrazumijeva se da je domace sirce
a mislim da se to odnosi na precisceno maslo, ista stvar i s puterom, koji se u ayurvedi naziva ghee - na laganoj vatri se kuha masnoca dok se ne odvoji pjena na vrhu (tu su sve necistoce i bjelancevine), a kad se slegne, na dnu ostane mlijeko (u slucaju putera) ili opet cestice koje nisu cista masnoca...
pocoyo wrote:pretpostavljam da i sirce u tom "receptu" mora biti domace, od starinskih sorti jabuka (po mogucnosti "divljih")
nego kakvo je "peceno maslo"?
Peceno maslo: ne znam 100% proces al ide nesto ovako: kad se skuhaju kosti za pirijan (kaurmu), posuda sa sadrzajem se skine sa vatra/ili vec na cemu se kuha, i sa povrsine se jako pazljivo skida maslo, ali s mora paziti da ne ode nimalo vode..
onda se nesto hladi... uglavnom na kraju bude bijelo to maslo.
ja ga koristim samo za hurmasice...
zeleno volim te wrote:
Nisam mislila u hurmasice ni keks ni margarin, nego me zanima recept za hurmasice i za plastice ako ko zna...kolac da ga tako nazovemo PLASTICI ...ide keks ,margarin i......i onda se stavlja u onaj hepek sto cijedimo limun i na kraju se prelije malo rastopljenom cokoladom pa izgleda kao plast sijena ili stog (kako ko voli).....
imam recept
za plastiće, slučajno sam ga maloprije vidjela na jednom sajtu i kada sam pročitala tvoj post, mahsuz sam otišla da ga ponovo nađem.
Ako si i dalje zainteresovana reci, pa ti pošaljem u PP
moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo
Irm@ wrote:moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo
na prasku za pecivo od dolcele imas super recept za mramorni kolac!! bude ekstra!! ja samo jos narezem komadice cokolade u onaj tamni dio
LeeLooSA wrote:Pitanje: sta mogu koristiti umjesto pergament papira? Moze li alu folija? Ili onaj masni papir za pecenje?
zavisi za sta ti treba..moze onaj masni ppair za pecenje,recimo ako ces praviti "nomadski" cevap ..a mogu i one prozirne vrecice namjenjen za pecenje (super se zadrze svi sokovi)
Irm@ wrote:moram nesto da vas pitam.. naime ja sam dosad 2 puta pravila mramorni kolac medjutim nikad mi ne ispadne kako treba.. na receptu super a kod mene se stubli i ne bude saren kad se ispece.. zastooooo
ja mramorni pravim po receptu sa praska za pecivo i dobro ispadne, samo sto me svaki put glazura zezne. nikad nije kako treba. ja uvijek prosijem brasno i odvojim bjelance od zumanceta i tek naknadno ubacim pjenu od bjelanceta uz lagano mijesanje. tijesto za kolac ne treba da bude tečno.
hadzinica wrote:
cuj to?
nomadi nosali papir da peku u njemu
de mi taj nomadski pritefteri
pa nisu bas pekli u papiru,al vjerovatno jesu u pergamentu ...
u sustini je rijec o hadzijskom cevapu,al nije naninzan na "raznjic" vec pripremljen na sitno,pa pecen i serviran u papiru..samo otvoris i jedes...nema bosce,nema mrva,nema escajga..u toj formi zamotuljka je vrlo prakticno jelo za ponijeti tj za "putnike namjernike" ...odatle vjerovatno i naziv i forma ovog specijaliteta
LeeLooSA wrote:Ja napravila u masnom papiru za pecenje i "ispalo" mi k'o na ovoj slici Doduse, bilo je malo manje safta, ali je zato ukus... mmmmm fenomenalan!