Hm, isparivac ne moze da pusta zraka previse, tj. ne moze nikako...Jer isparivac pusta plin... Venturi, sekvent ? Gdje je ugradjen ? Koja oprema...? Naci majstrora koji ce to svakako pregledati od A-Z... Koliko ti sada ljeti trosi, nije valjda da isti rezervoar trosis od zimus ?Sodom1 wrote:Nisam ugradjivao ja , takav je kupljen.
Ovaj majstor kaze da bi trebala potrosnja biti oko 15 litara.Kaze samo isparivac mozda pusta zraka previse
Ne znam koliko trosi benzina nisam probao
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#626 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- Sodom1
#627 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Auto je od roditelja. Ja ga vozim tu i tamo,da svoje ne tarem po makadamu.
Plin je sekvent.
Mene je samo interesovalo da li je ta potrosnja u redu
Plin je sekvent.
Mene je samo interesovalo da li je ta potrosnja u redu
-
NediM17
#628 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Kada je meni Fiesta 1.25 pocuclala jedne zime 14 litara gradske voznje, apsolutno ne vidim problem da Terano 2.4 u zimskim uslovima pocucla 25 litara plina po gradu.
Opet kazem, normalne otvorene voznje ne bi trebalo ici preko 15, po gradu 20, ako znacajno prelazi ove brojke, onda mislim da nesto nije kako treba sa autom, odnosno plinskim sistemom.
Opet kazem, normalne otvorene voznje ne bi trebalo ici preko 15, po gradu 20, ako znacajno prelazi ove brojke, onda mislim da nesto nije kako treba sa autom, odnosno plinskim sistemom.
- drug_profi
#629 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A ovaj atiker u strojoradu? Vidim nude nekakva osiguranja, garancije, na rate...NediM17 wrote:Po meni za taj auto je po gradu 20l ok, otvorena oko 15.
@zateznistub
Moja preporuka je ti je Darkom.
- drndalo
#630 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moje misljenje je da je kod plina majstor=70%, a kako ne znam ko radi tu, i kakvo iskustvo s plinom ima, ne znam sta da ti kazem...
-
NediM17
#631 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Atiker sve u svemu nije los sistem, medjutim, zbog tromosti dizni tesko ce raditi u kombinaciji sa Euro5 motorom bez check engine lampice, jer ne moze da prati rad benzinskih injektora.
Druga stvar, znam da su imali velikih problema sa isparivacima, tj. popuste membrane na istom, pa onda nabija prevelik pritisak plina na rail dizni, i dolazi do velike potrosnje, stucanja itd., meni je isparivac riknuo vec nakon 10.000km. Jos tada, prije vise od pola godine je bila prica da ce izaci neki modifikovani isparivac, a mislim da je to SR05, pitaj u servisu, valjda ce biti posteni i iskreni.
Takodjer, bilo je govora i o nekom Gold sistemu iz Atikera, koji je imao ozbiljne dizne, i od njega ne bih bjezao da je u pitanju ne znam kakav motor i auto, ali problem sa njim je sto bi morao biti vjerovatno pokusni kunic, jer se tek nedavno pojavio na trzistu, ako se uopce pojavio kod nas.
Nazovi pa ih ispitaj, uglavnom dao sam ti neke ulazne informacije cisto da te ne mogu levatiti.
Druga stvar, znam da su imali velikih problema sa isparivacima, tj. popuste membrane na istom, pa onda nabija prevelik pritisak plina na rail dizni, i dolazi do velike potrosnje, stucanja itd., meni je isparivac riknuo vec nakon 10.000km. Jos tada, prije vise od pola godine je bila prica da ce izaci neki modifikovani isparivac, a mislim da je to SR05, pitaj u servisu, valjda ce biti posteni i iskreni.
Takodjer, bilo je govora i o nekom Gold sistemu iz Atikera, koji je imao ozbiljne dizne, i od njega ne bih bjezao da je u pitanju ne znam kakav motor i auto, ali problem sa njim je sto bi morao biti vjerovatno pokusni kunic, jer se tek nedavno pojavio na trzistu, ako se uopce pojavio kod nas.
Nazovi pa ih ispitaj, uglavnom dao sam ti neke ulazne informacije cisto da te ne mogu levatiti.
-
BISCANIN2
#632 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin ugradjen 2008 tartini sistem. Juce se vratio sa servisa, redovni na 10 k km. Kad picim autoputem 130 moram klimu iskljuciti ili voziti na benzinu nema snage. Ali to i nije problem problem mi je sto auto nema velike razlke niti kad ga prebacim na benzin . Jeli moguce da su se injektori zamastili nakon 7 godina i imali nacina ako su zamasceni da se ociste.
3,7 jeep liberty 154 kw.
3,7 jeep liberty 154 kw.
- Sodom1
#633 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jesi kod Nunija radio servis ? Ili imas nekog drugof
-
NediM17
#634 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ako ne ide ni na benzin tu problem lezi negdje drugo. Gori li ti check lampica? Koliko si odvozio na plin? Jesi li ga grubo vozio? Moze biti vise stvari, od, svjecica, preko kablova, do bobine, moze biti neki senzor, lambda sonda... Ili najgora opcija, da ti je neki od ispusnih ventila izgorio pa neki od cilindara vise nema kompresiju.BISCANIN2 wrote:Plin ugradjen 2008 tartini sistem. Juce se vratio sa servisa, redovni na 10 k km. Kad picim autoputem 130 moram klimu iskljuciti ili voziti na benzinu nema snage. Ali to i nije problem problem mi je sto auto nema velike razlke niti kad ga prebacim na benzin . Jeli moguce da su se injektori zamastili nakon 7 godina i imali nacina ako su zamasceni da se ociste.
3,7 jeep liberty 154 kw.
-
BISCANIN2
#635 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Obe lambda sonde mi ne valjaju tako mi pokazuje njegova diagnostika. Da je koji ventil izgorio mislim da mi nebi mirno i fino radio, barem mislim.
Zar toliki utjecaj imaju lamda sonde?
-
BISCANIN2
#636 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A servis sam radio zeppelin Zg.
-
530i
#637 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Naravno da imaju, zamijeni ih i vidjet ćeš. Svojevremeno sam mijenjao na golfu benzincu i stavio univerzalnu NGK l.sondu, originalna je bila negdje 300-400 maraka, ova oko stotke, radila je normalno.BISCANIN2 wrote:Obe lambda sonde mi ne valjaju tako mi pokazuje njegova diagnostika. Da je koji ventil izgorio mislim da mi nebi mirno i fino radio, barem mislim.
- edin_r1
#638 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Zna li neko kolika je putarina za auta na lpg 1.6 i 2.0?
Neki dan sam registrovao Punto 1.2, izaslo me oko 460km sve. Nekih 40km vise nego do sada.
Neki dan sam registrovao Punto 1.2, izaslo me oko 460km sve. Nekih 40km vise nego do sada.
-
530i
#639 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Putarina je otprilike 2,5 puta skuplja u odnosu na auto bez plina.
-
SHTEVELEC
#640 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Gdje si ugradio BRC i koliko je bio para? Toroidna ili obicna boca?drndalo wrote:Pa jeste, ali su imajstori krivi za to, ali kako ljudi mogu znati sta je bolje od majstora. Da ne bi isao onome ko je 50 KM jeftiniji, i oni nude jeftinije da bi oni radili ugradnju...
Ja sam se dugo interesovao za to dojadio i bogu i ljudima sa pitanjima, citao iskustva... I poceo traziti majstora koji mi nece reci "sve moze (samo mi ostavi pare)", nego nekoga koji ce mi reci "ja bih ovako sebi uradio, jer je zbog XY to bolje nego YX"... Kada sam sabrao te 2 razlicite mogucnosti, skontam da mi je najskuplja full BRC varijanta 150 KM skuplja od frankenstajna, i da mi je to ni 2 mjeseca duzi povrat investicije za ugradnju, odlucim biti hadzija, i "turiti" najskuplju varijantu... Evo je nakon 120.000 km i 9 godina jos radi u 80% originalnom sastavu... Tj. radjen je veliki servis isparivaca pa su zamijenjene membrane, zamijenjen je el.ventil, i crijevo za dovod plina od rezervoara do ventila. Ostalo je sve od ugradnje. Naravno, bilo je vise ciscenja filtera plina (posto nema zamjenjivi filter), cca. svakih 20.000 km...
- drndalo
#641 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U Banjaluci... Karburator, 1.3, toroidna Stako boca 35 lit., 800 KM, 2006 god...
- the_hooligan_ec
#642 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
moze li mi neko poblize objasnit kako ide to sad taj porez na plin za auto. imam neku opciju zamjene za renault megane 1.4 16v 72kw i konto sam plin stavit koliko je sad porez taj na registraciju ....
- drndalo
#643 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni je cini mi se reg. bila cca. 70 KM skuplja nego lani....
- drug_profi
#644 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
60-70 maraka vise nego da nije na plin. Uglavnom vrati se na jednom rzervoaru.the_hooligan_ec wrote:moze li mi neko poblize objasnit kako ide to sad taj porez na plin za auto. imam neku opciju zamjene za renault megane 1.4 16v 72kw i konto sam plin stavit koliko je sad porez taj na registraciju ....
-
preludezalude
#645 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jest da je davno ovaj post bio, ali moram reci...NediM17 wrote:Kada je meni Fiesta 1.25 pocuclala jedne zime 14 litara gradske voznje, apsolutno ne vidim problem da Terano 2.4 u zimskim uslovima pocucla 25 litara plina po gradu.
Ako taj terano trosi 25 litara po gradu normalne voznje onda tu nesto debelo nije u redu. Ta potrosnja bi trebala da bude daaaaleko ispod toga. Moja procjena je da bi trebao trositi plina na otvorenom 12, a po gradu 18 litara.
-
NediM17
#646 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
De mi reci koliko bi moj SX4 trebao trositi kombinovano, posto si ti strucnjak za potrosnju? Ne silazi ispod 11-12, je li tu sta pokvareno?preludezalude wrote: Jest da je davno ovaj post bio, ali moram reci...
Ako taj terano trosi 25 litara po gradu normalne voznje onda tu nesto debelo nije u redu. Ta potrosnja bi trebala da bude daaaaleko ispod toga. Moja procjena je da bi trebao trositi plina na otvorenom 12, a po gradu 18 litara.
Motor 1.6 VVT, 120ks.
-
strucnjak_kofol
#647 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Uuuu trosi ti ko ludo,sigurno ti je nesto razbataljeno,trebao si dizel kupit haha salim se malo,cestitam na realnom postu i napisanoj potrosnji,ovaj forum kad se cita,ima pojedinaca ciji auti ne da trose,vec proizvode gorivo 
- Sodom1
#648 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sta predlazes? U cem je onda mogao biti problem?preludezalude wrote:Jest da je davno ovaj post bio, ali moram reci...NediM17 wrote:Kada je meni Fiesta 1.25 pocuclala jedne zime 14 litara gradske voznje, apsolutno ne vidim problem da Terano 2.4 u zimskim uslovima pocucla 25 litara plina po gradu.
-
NediM17
#649 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma nema kakve benzinjare nisam vozao, i nema nijedan da trosi malo. Samo sto je tezi, veci i jaci trosi jos vise, a ni oni najmanji nisu skromni.strucnjak_kofol wrote:Uuuu trosi ti ko ludo,sigurno ti je nesto razbataljeno,trebao si dizel kupit haha salim se malo,cestitam na realnom postu i napisanoj potrosnji,ovaj forum kad se cita,ima pojedinaca ciji auti ne da trose,vec proizvode gorivo
- O'zone
- Globalni moderator
#650 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Evo čisto da se prijavim sad sa 1.8 mašinom plina ide u čistoj gradskoj 13 litara a magistralna cesta 8.