ne kontam sto nece dapokaze str. osjecam se ko da sam prvi na forumuMichun wrote:*** SPAM ***/
nadam se da ce raditi...
nisam koristila ali kako mozete vidjeti, nema sta nema.
Paypal u Bosni i Hercegovini
Moderator: anex
- Michun
#626 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
-
whiplasher
#627 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ne znam sta da ti kazem. Kupovao sam sa svih strana sve i svasta i nikada nisu carinili nista. U vecini slucajeva paket nije bio ni otvaran.Akibh wrote:Ok, posto mi se ovo prvi put desava nisam bas najupuceniji u zakone i odredbe...Potrazicu ove akte.whiplasher wrote:Ne mogu ti cariniti nista ispod, mislim, 200KM. Skini s neta carinsku deklaraciju, tu sve lijepo pise sta se carini, a sta ne. Uglavnom sva roba za licnu upotrebu koja ne prelazi 200KM se ne carini. Fotoaparat ce cariniti, normalno, uostalom kao i svu skuplju tehnicku robu (telefone, kojekakve gadzete). Ja sam u zadnja 2 mjeseca imao preko 10-tak kupovina i nista nije carinjeno. To sto ti oni navedu manju cijenu nema nikakve veze, jer se uglavnom gleda cijena tih proizvoda kod nas.Akibh wrote:Evo i ja da dam doprinos temi Paypal - ebay:
Sluzbenici u nasoj posti su poceli uredno da carine i oporezuju sve posiljke kupljene na ebay-u a izvan EU. Od pocetka godine sam primio 20 posiljki iz Hong Konga, Kine Amerike i nije bilo carine ni poreza samo 3,5 KM nekakve postanske usluge. Zadnje vije posiljke su uredno obradjene pa je tako kompletna dadzbina za fotoaparat iz USA iznosila oko 55KM a za mobitel iz Hong Konga (C902) 57KM (srecom na posiljkama su bile navedene manje vrijednosti od stvarnih).
Takodje za jednu posiljku koju sam preplatio, covjek je vratio 5$ preko paypal-a (uplaceno mu je 100$ takodje preko paypala) juce i sve je leglo uredno na karticu a kad neko zeli da uplati novac iz drugog razloga preko paypala onda nema sanse...Sega.
Uglavnom , nadam se da ce kupovina preko Britanskog ebaya biti i dalje moguca bez placanja carine i poreza.
Paypal funkcionise savrseno, kartica je Intesa mastercard kreditna.
Na racunima koje sam dobio od carine jasno pise da je npr. fotoaparat procijenjen¸(od nasih) na 120 KM, carina je 10% + tax 10KM, usluge 3,5KM i PDV na ukupnu sumu = sve skupa oko 50KM, ne sjecam se tacno. Fotoaparat je definitivno za licnu upotrebu pa bi ukoliko nadjem neko zakonsko uporiste mogla i zalbica da legne...
Hvala na infu i pomoci...
- CK5
#628 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Prije par dana poslao sam ponudu za nesto preko e-baya. Nisam odmah vidio da pise da prodavac ne salje u BIH, i nakon sto se zavrsila aukcija dobio sam
obavjest da sam ja dao najbolju ponudu ali u cijeni koja mi je dosla postarina do Bosne je izasla skuplja pet-sest puta od same stvari. Pokusao sam otkazati narudzbu ali prodavac je odbio
i ne zeli otkazati cak ni po cijenu toga da meni smanji postarinu a da on plati razliku cime je on sam 100% u gubitku. Napisao mi je da ce me prijaviti ako u roku od 7 dana ne uplatim. Jel ima neko
iskustva sa ovim, sta mogu uraditi?
obavjest da sam ja dao najbolju ponudu ali u cijeni koja mi je dosla postarina do Bosne je izasla skuplja pet-sest puta od same stvari. Pokusao sam otkazati narudzbu ali prodavac je odbio
i ne zeli otkazati cak ni po cijenu toga da meni smanji postarinu a da on plati razliku cime je on sam 100% u gubitku. Napisao mi je da ce me prijaviti ako u roku od 7 dana ne uplatim. Jel ima neko
- The Nightwatchman
#629 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ne mozes nista. on je jedva docekao tu situaciju. probaj ga fino zamolitiCK5 wrote:Prije par dana poslao sam ponudu za nesto preko e-baya. Nisam odmah vidio da pise da prodavac ne salje u BIH, i nakon sto se zavrsila aukcija dobio sam
-
Chayna
#630 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ništa, trebao si gledati - dobro, znam da je glupo sada o tome pričati, ali takva su pravila. I on te kasnije može prijaviti i onda možeš/ćeš dobiti zabranu na e-bay i više nećeš moći kupovati... tako to ide otprilike. Moj prijedlog je da uradiš sljedeće - ukoliko nije neka velika cifra, zamoli ga da platiš to što si kupio (smao cijenu predmeta, ne i poštarinu) i da on to lijepo ne šalje nego zadrži, odnosno ti u tom slučaju gubiš ali samo cijenu tog predmeta, naravno, ako nije skup i ako si spreman na to. nažalost, nemam bolju ideju:(
-
prog123
#631 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Prijatelji, da li nakon dobijenog koverta sa pin kodom od debitne Visa Electron stize u postansko sanduce i obavijest o dospijecu kartice. Samo sam dobio pinprog123 wrote:Pozdrav raja
U svrhu kupovine preko interneta otvorio sam u Raifessen banci tekuci racun za Visa Electron debitnu karticu. Sluzbenica mi je odmah i dala 16 brojeva kartice, koju bi trebao dobiti za nekih 14 dana. Htio sam i staviti stogod novca na racun ali mi rece da mogu tek sutra, valjda im takva procedura pa nisam mogao odmah, a posto sam zaposlen i imam tekuci racun u drugoj banci na koji ide plata ipak radi neke sigurnosti rekao sam da mi stave da nemam limita, tj. da mi ne moze ici racun u minus.
Zanima me sljedece pa bih zamolio one koji se bolje razumiju u Paypal, konkretno oko registracije Paypal accounta, a vidim da takvih ne manjka na ovom zanimljivom forumu,
1) nisam zainteresovan za prodaju vec samo nabavku kojecega od tehnike preko pouzdanih njemackih firmi gdje sam dosad i kupovao ali na nezgodniji nacin tj. uplatom preko banke, i razumljivo ogorcen velikim privizijama odustajem jednom za svagda od toga, a cuo sam neke nejasne preporuke da je povoljnije ici na "premier" nego "personal account". da li je to tacno?
2) u registracijskom formularu, iznad "I aggree, create my account" stoji polje
"Link my credit card so I can start shopping right away (recommended)" (oznaciti ili ipak ne, negdje se spominje moguca provjera kartice i potrebno slanje skeniranog racuna..?)
3) ispod je polje za unos broja kreditne kartice, vrijeme kada istice i CSC kod (ja sam dobio samo 16 brojeva i CSC broj mi nije poznat, jel trebam ipak cekati da mi stigne kartica pa se tek onda registrovati te unijeti tih 16 brojeva u polje credit card i te neke dodatne brojeve, 3 ili 4 kojih budu stajali na poledjini kartice? malo me buni to sto sam dobio 4 x 4 broja na ceduljici, i zadnja 4 mi je sluzbenica podvukla, pretpostavljam da to nije CSC kod ali da ipak provjerim jer mi nije jasno gdje se upisuju 4 zadnja broja koja sam dobio? i da li se kako u polje credit card unosi broj debitne kartice ili taj dio preskacem u registraciji pa mozda na nekoj narednoj stranici ima da se unese za debitnu? (inace su mi rekli u banci da debitne VISA ELECTRON vrijede kod Paypal). hehe ne bih da kod registracije upadnem u skripac pa negdje ne znam sta staviti a nemam koga brzo pitati (ipak forumi nisu chat pa je bolje ovako unaprijed svasta upitati![]()
)
4) nisam uspio naci detaljan i isuvise jasan tutorial za registraciju na paypal, a na jednom sam vidio da u toku registracije ima da se pretpostavljam odmah nakon klika na "I agree, create my account" pojavi upitnik gdje stoji:
"How would you like to pay your purschase, pay with my bank account or credit card?
Buni me to jer nemam kreditnu vec debitnu karticu, koju opciju trebam odabrati?
5) za kraj super jednostavno pitanje, u kom obliku se unosi broj telefona kod registracije, dao sam inace od mobilnog, da li ide sa nulama ili ++? recimo 0038761xxxxxx ili ++38761xxxxxx ?
Hvala unaprijed na odgovorima, za Vas stare lisce ovo je extra jednostavno stivo ali za one koji sa ipak velikim oprezom ulaze u ovakav nacin kupovine preko interneta svaki savjet je dobrodosao kod uhodavanja u sve to. Ovi detalji me zanimaju samo zato posto ne zelim da zbog neke banalne greske u formularu iskomplikuje se stogod i kartica moradne ici na dodatne provjere a neda mi se slati kojekakve dokaze da racun u banci postoji, tj. zasto komplicirati proceduru i odugovlaciti ali moze super jednostavno i brzo da se bez ikakvih problema account verifikuje i dovede u funkciju.
Pozdrav i jos jednom hvala!
prije 20-ak dana, da li trebam ici u banku po karticu ili ih zvati, ili procedura jos traje?
- travar
#632 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Meni čini mi se nije došla obavijest, pa sam put pod noge i u banku, složio priču da trebam putovati, i djevojka nađe karticu. 
EDIT:
Pročitah do 20. stranice, oči mi iskapaše
Evo pođoh da prijavim Visa Electron na PayPal, iiiiiii ne može.
Hem mi navodno nije tačan broj kartice (13 cifara
) hem mi nije uredu CVV (4 cifre).
EDIT:
Hem mi navodno nije tačan broj kartice (13 cifara
- burekodsira
#633 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
cvv tj cvv2 ima samo3 cifre osim kod american xpress-a gdje ima4travar wrote:Meni čini mi se nije došla obavijest, pa sam put pod noge i u banku, složio priču da trebam putovati, i djevojka nađe karticu.
EDIT:
Hem mi navodno nije tačan broj kartice (13 cifara) hem mi nije uredu CVV (4 cifre).
-
whiplasher
#634 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Meni se slicno desilo, objasnio sam liku najljepse sto sam mogao, medjutim poslao mi je nekakav "strike against...bla bla". Posle mi je stigao jos neki mail i u njemu sam ebay-u objasnio o cemu se radilo i nisam dobio nikakav ukor niti negativan feedback.CK5 wrote:Prije par dana poslao sam ponudu za nesto preko e-baya. Nisam odmah vidio da pise da prodavac ne salje u BIH, i nakon sto se zavrsila aukcija dobio sam
-
Akibh
#635 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
burekodsira wrote:cvv tj cvv2 ima samo3 cifre osim kod american xpress-a gdje ima4travar wrote:Meni čini mi se nije došla obavijest, pa sam put pod noge i u banku, složio priču da trebam putovati, i djevojka nađe karticu.
EDIT:
Hem mi navodno nije tačan broj kartice (13 cifara) hem mi nije uredu CVV (4 cifre).
A i kartica bi trebala imati 16
-
Akibh
#636 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Da, na ebay-u postoji sistem zastite i prodavaca i kupaca pa te po potrebi prisiljavaju da nesto kupis ako si se zaje.bo. I kazne znaju biti razne: od oprosta, negativnih feedbacka do iskljucenja naloga. U ovom slucaju je najbolje da se pokusas (ljubazno) dogovoriti sa prodavcem oko najbolje solucije kupovine. Cim je postarina 4-5 puta veca mora da je u pitanju neka glomazna stvar (tehnicka roba ili sl)...whiplasher wrote:Meni se slicno desilo, objasnio sam liku najljepse sto sam mogao, medjutim poslao mi je nekakav "strike against...bla bla". Posle mi je stigao jos neki mail i u njemu sam ebay-u objasnio o cemu se radilo i nisam dobio nikakav ukor niti negativan feedback.CK5 wrote:Prije par dana poslao sam ponudu za nesto preko e-baya. Nisam odmah vidio da pise da prodavac ne salje u BIH, i nakon sto se zavrsila aukcija dobio sam
- travar
#637 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Skontah, samo ne kontam što mi dadoše ovu birvaktile karticu, koliko znam viza je prešla na 16-cifrene brojeve davnih dana.burekodsira wrote:cvv tj cvv2 ima samo3 cifre osim kod american xpress-a gdje ima4travar wrote:Meni čini mi se nije došla obavijest, pa sam put pod noge i u banku, složio priču da trebam putovati, i djevojka nađe karticu.
EDIT:
Ništa, rekli mi treba mi nova kartica Visa Classic ili Business (zbog internet servisa), pa da pitam, jel moguće imati dvije kartice (bilo jedne ili dvije različite banke) vezane na isti tekući račun?
-
elmirson
#638 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Vezano za Paypal prije par mjeseci sam imao problem jer sam trebao primiti neke pare ali nije moglo jer to za BH account nije moguce. Moja sreca da sam te novce namjeravao svakako potrositi online. Onda sam se dosjetio sljedeceg:
- odregistrujem postojeci PayPal account jer mi je kreditna (Raiffeisen) bila vezana za njega
- prijavim novi PayPal racun ali sa mjestom boravka USA i iskoristim Hotmail mail adresu (iako mislim da bi mogla i svaka druga pa i Bihnet)
- bez problema povezem BH (Raiffeisen) kreditnu karticu za takvim racunom
Nakon 2-3 dana su novci stigli na racun i uredno sam ih potrosio. Dakle rjesenje ako ne trebate pretvarati Paypal novac u kes.
Ako vam treba kes onda je moguce sljedece:
Ukoliko imate nekog u USA moze se izganjati debitna PayPal MasterCard kartica vezana za account. Samo taj neko treba da uveze neki od svojih racuna u banci sa accountom (moze formalno otvoriti taj racun namjenski). Nakon uvezivanja oni posalju karticu toj osobi u USA, a ona vama postom i onda nema problema da se u kesu, na bankomatima, digne lova ovdje. Ovo naravno ne mora biti USA, moze biti Njemacka, Austrija itd. Jest skuplje ali bolje i to nego nikako. Ovo jos uvijek nisam prakticno isprobao ali ne vidim zasto bi bio problem.
- odregistrujem postojeci PayPal account jer mi je kreditna (Raiffeisen) bila vezana za njega
- prijavim novi PayPal racun ali sa mjestom boravka USA i iskoristim Hotmail mail adresu (iako mislim da bi mogla i svaka druga pa i Bihnet)
Nakon 2-3 dana su novci stigli na racun i uredno sam ih potrosio. Dakle rjesenje ako ne trebate pretvarati Paypal novac u kes.
Ukoliko imate nekog u USA moze se izganjati debitna PayPal MasterCard kartica vezana za account. Samo taj neko treba da uveze neki od svojih racuna u banci sa accountom (moze formalno otvoriti taj racun namjenski). Nakon uvezivanja oni posalju karticu toj osobi u USA, a ona vama postom i onda nema problema da se u kesu, na bankomatima, digne lova ovdje. Ovo naravno ne mora biti USA, moze biti Njemacka, Austrija itd. Jest skuplje ali bolje i to nego nikako. Ovo jos uvijek nisam prakticno isprobao ali ne vidim zasto bi bio problem.
-
latinalover
#639 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
ja sam nesto razmisljao o rjesenju tog problema:
mogu li ja npr. otvoriti preko interneta racun u njemackoj, u nekoj banci ,pa da mi posalju karticu , pa da na tu karticu registrujem paypal , i da uplate kad budem robu prodavao, idu preko paypala na taj racun...pa bi ja kasnije transfer napravio..
pitanje je samo mogu li otvoriti racun u njemackoj u nekoj njihovoj banci ,preko interneta ??
mogu li ja npr. otvoriti preko interneta racun u njemackoj, u nekoj banci ,pa da mi posalju karticu , pa da na tu karticu registrujem paypal , i da uplate kad budem robu prodavao, idu preko paypala na taj racun...pa bi ja kasnije transfer napravio..
pitanje je samo mogu li otvoriti racun u njemackoj u nekoj njihovoj banci ,preko interneta ??
-
musac
#640 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
To je ilegalno. Moguce, ali ilegalno. Ako te otkriju, popusis...elmirson wrote:Vezano za Paypal prije par mjeseci sam imao problem jer sam trebao primiti neke pare ali nije moglo jer to za BH account nije moguce. Moja sreca da sam te novce namjeravao svakako potrositi online. Onda sam se dosjetio sljedeceg:
-
musac
#641 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ne moze. Moras biti drzavljanin zemlje u kojoj otvaras racun.latinalover wrote:ja sam nesto razmisljao o rjesenju tog problema:
-
latinalover
#642 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
poslao sam upit nekoj banci u engleskoj..sta znas ,mozda i moze ..ima i onaj nerezidencijalni racun....musac wrote:Ne moze. Moras biti drzavljanin zemlje u kojoj otvaras racun.latinalover wrote:ja sam nesto razmisljao o rjesenju tog problema:
a gledao sa mna apply...pise sve drzave kad upisujes lokaciju...vidjet cemo..ali bi dobro bilo d moze..pa sa tim racunom evezati paypal..i onda kad primis novac na taj racun..samo transfer napravis u BiH
- pringless
#643 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Htio bih da narucim neku robu iz Njemacke. Vrijednost je oko 200e, dostava dhl-om. Imali sta na to jos carina da se plati dodatno, i koliko %?
-
eeeeeee
#644 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
pringless wrote:Htio bih da narucim neku robu iz Njemacke. Vrijednost je oko 200e, dostava dhl-om. Imali sta na to jos carina da se plati dodatno, i koliko %?
cini mi se da ti je carina oko 20-30% od ukupne sume, ali gledaj da se dogovoris s tim ko ti salje da ti stavi na paketu sto manju cijenu ako ikako moze... (i mogu ti jos naplatiti i pdv 17% nasa je to bagra)
-
kone
#645 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Da li neko uspio platiti na nike.com preko paypal-a???
Na stranici nike.com pise da se moze platiti i preko paypal-a,ali kad nesto pokusas naruciti,odnosno platiti,ne daju mogucnost paypal,nego samo kartice i bankovni transferi
Hajde ako neko zna,neka javi
Na stranici nike.com pise da se moze platiti i preko paypal-a,ali kad nesto pokusas naruciti,odnosno platiti,ne daju mogucnost paypal,nego samo kartice i bankovni transferi
-
mr`mirza
#646 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Naucio ja iz njemacke vrijednosti 250 eur sa postarinom. Platio na to 10% carine i 17% pdv-a = 27% + neke sitne troskove carinjenja 10-15 KM.pringless wrote:Htio bih da narucim neku robu iz Njemacke. Vrijednost je oko 200e, dostava dhl-om. Imali sta na to jos carina da se plati dodatno, i koliko %?
- Sir Charles
#647 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Placa se carinski pregled koji je 9.50 KM i carina na robu koja podlijeze placanju carine. Eh sad, carina se ne placa na robu u vrijednosti do 100 KM. Za robu koja je vrijednosti preko 100 KM, placa se carina u iznosu 10% i PDV 17%, na iznos koji prelazi ovu cifru od 100 KM. Bez obzira sta se naznaci na posiljci, bilo to "licne stvari", "poklon" ili da se naznaci vrijednost robe, carinici ce ti robu pregledati, procijeniti i naplatiti carinu i PDV, osim ako nemas srece pa propuste posiljku. Ja sam do sada samo jednom platio carinu i PDV, a kupujem dosta cesto preko eBay-a, uglavnom iz SAD-a i Hong Kong-apringless wrote:Htio bih da narucim neku robu iz Njemacke. Vrijednost je oko 200e, dostava dhl-om. Imali sta na to jos carina da se plati dodatno, i koliko %?
-
Akibh
#648 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Ocito ovo jos nije profunkcionisalo kako treba pa da se zna sta podlijeze carini a sta ne i u kojoj vrijednosti.Sir Charles wrote:Placa se carinski pregled koji je 9.50 KM i carina na robu koja podlijeze placanju carine. Eh sad, carina se ne placa na robu u vrijednosti do 100 KM. Za robu koja je vrijednosti preko 100 KM, placa se carina u iznosu 10% i PDV 17%, na iznos koji prelazi ovu cifru od 100 KM. Bez obzira sta se naznaci na posiljci, bilo to "licne stvari", "poklon" ili da se naznaci vrijednost robe, carinici ce ti robu pregledati, procijeniti i naplatiti carinu i PDV, osim ako nemas srece pa propuste posiljku. Ja sam do sada samo jednom platio carinu i PDV, a kupujem dosta cesto preko eBay-a, uglavnom iz SAD-a i Hong Kong-apringless wrote:Htio bih da narucim neku robu iz Njemacke. Vrijednost je oko 200e, dostava dhl-om. Imali sta na to jos carina da se plati dodatno, i koliko %?
Npr. ja svaki put platim carinu i PDV na vece posiljke iz USA, Kine i Hong Konga a nikad od sada (30 posiljki) iz Njemacke i UK.
Zar nije ukinuta carina na svu robu iz EU-a od pocetka ove godine pa bi i pringless trebao dobiti sve bez ikakvih dazbina (osim carinskog pregleda)?
Kakva zemlja, takvi propisi...
- Sir Charles
#649 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Mislim da su placanja carine na robu porijeklom iz EU oslobodjena samo pravna lica, ali nisam siguran. Cini mi se da sam tako procitao, a sad mi mrsko traziti. A u potpunosti se slazem s tobom, kakva nam drzava, takvi i propisi. Jednom sam kupio stvar vrijednu 180 USD i nisam nista platio, a drugi put 50 USD i procijene mi je na vise i morao sam platiti carinu i PDV
Nidje veze
-
kone
#650 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini
Nije valjda da niko nista ne znakone wrote:Da li neko uspio platiti na nike.com preko paypal-a???
Na stranici nike.com pise da se moze platiti i preko paypal-a,ali kad nesto pokusas naruciti,odnosno platiti,ne daju mogucnost paypal,nego samo kartice i bankovni transferi![]()