PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#626 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Slo Burner »

Je li neko kupovao od Sjedic KOmerca iz Odzaka, dobio sam neku ponudu za drvenu ?
madesa

#627 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by madesa »

daje li neki popust ako u toku zime se odlucim praviti prozore
quarterback

#628 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by quarterback »

madesa wrote:daje li neki popust ako u toku zime se odlucim praviti prozore
vidjao sam to
madesa

#629 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by madesa »

quarterback wrote:
madesa wrote:daje li neki popust ako u toku zime se odlucim praviti prozore
vidjao sam to
odlucio sam se za elox pa zna li neko daje li ta firma preko zime jos neki popust
holowey

#630 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

krkalf wrote:U srbiji se kamata za pvc prozore smanjila i to znatno, Banke su krenule u kreditiranje gradjanstva, rade preko firmi koji daju popuste koji idu i do 15 %, na vise rata, na cekove, nagradne igre, bonusi i nagrade, svakakve kombinacije. KOnkurencija je velika trziste se smanjuje pa su prinudjeni da se snalaze.
http://www.pvcstolarijamond.rs/uslovi-placanja.php
http://www.mrpvcsistem.rs/kreditiranje-stolarije.php
http://www.suncemarinkovic.com/akcija
eh, ko nam je kriv sto smo se branili, mogle su sad ove akcije i kod nas da vaze :evil:
rovac13

#631 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Kad uzimate pvc prozore samo vodite racuna da ne bacate dzaba pare.

Kao sto rece kolega razlike su male.......danas su 5 komora standard i nisu ni skupi posebno.........dok su 6 ili 7 komora osjetno skuplji.......zbog vise komora imaju malo bolji izolaciju.....ali zato malo slabiju statiku......znaci manje komora su za malo jaci vjerovatno.

Razlike u izolaciji su male.......koeficijent prolaska toplote kroz 5 komora je npr 1,3......dok je za osjetno skuplje 1,0...ili 1,1

Kod stakla je malo veca razlika......obicno dvoslojno staklo ima koef skoro 3........dok dvoslojno low e staklo sa argonom ima koef 1,1 (bez argona 1,4).......a troslojno low e sa argonom ima koef mozda 0,6.

Znaci samo treba povezati jedno s drugim ....da se prate.......ako uzimate obicno dvostruko staklo sa koef 3.......nema nikakve logike da razbijate glavu sa koliko komora su profili......stakla ima puno na prozoru.......svaki profil cak i tri komore bice puno bolje nego to staklo......znaci bacanje para na komore.

Ako ste izabrali dvostrko low e sa argonom (1,1)......onda bi trebalo ganjat slican pvc profil (1,1) da bi imalo smisla.

Ako izaberete trostruko low e sa argonom (0,6).......onda nema logike gledati obicne pvc profile.......nego idete na najbolju mogucu varijantu......najnaprednije i najskuplje pvc profile.....koji idu na pasivne kuce.

To je sva mudrolija.

Cesto sam vidio......ljudi ugradjuju extra skupe profile sa 6 komora......i stavili obicno staklo......koje haman pravi gubitke i po 3 puta vece nego profil......nigdje veze.
holowey

#632 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

holowey wrote:
__Phoenix__ wrote:Odeš u Saplast i rahat si, samo su poskupi za prosječnog Bosanca...
tnx, otici cu da mi naprave kalkulaciju, da vidim da li se uklapam u prosjek :lol:
na kraju sam se odlucio za saplast...bili su izuzetno profesionalni prilikom nudjenja proizvoda...dosta skuplji od konkurencije ali djelovali su pouzdano...

platio sam cijeli avans, ali nakon sto je placeno, izuzetno neprofesionalni...morao sam ja zivkati da pitam kada ce doci na montazu, nazvacemo pa nista od poziva...nazovem ponovo a odnos prema meni kao kupcu odron, izvinite sto sam zvao, necu nikad vise majke mi...

sto se tice samog proizvoda, uglavnom sam zadovoljan...toplotna izolacija mnogo bolja nego sa starom stolarijom, zvucna da ne spominjem...jedini los detalj je razlika u visini rucki za otvaranje...5-8mm razlike...to se mozda ne bi primjetilo da rucke nisu 5cm jedna od druge...zbog iskustva sa pozivom, ne smijem da ih nazovem, ali sam siguran da sa saplastom ne zelim vise ikada imati ikakvog posla
dudoposljednji

#633 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by dudoposljednji »

Prošao cijelu Skandinaviju - nigdje nisam vidio plastike!
rovac13

#634 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Prosao cijelu evropu skupa sa skandinaviom......svuda vidio i drvo i pvc i alu :thumbup:
Danguba

#635 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

rovac, nije sve samo u profilu i njegovim komorama koje zauzimaju malu povrsinu u odnosu na cjelokupan otvor, nego i sama konstrukcija profila.
profil mora biti ojacan metalnim profilom da bi mogao da nosi svo to staklo. u tome je caka kvalitetnog profila.
rovac13

#636 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Danguba wrote:rovac, nije sve samo u profilu i njegovim komorama koje zauzimaju malu povrsinu u odnosu na cjelokupan otvor, nego i sama konstrukcija profila.
profil mora biti ojacan metalnim profilom da bi mogao da nosi svo to staklo. u tome je caka kvalitetnog profila.
100 % .

Ne znam kojim postom sam dao naslutit da mislim da je sve do profila.

Gore sam samo pisao koliko je glupo toliko birat profil ako ces stavit obicna stakla,nigdje veze.Priblizno 2/3 prozora otpada na staklo,a 1/3 na profile.Pa bi trebalo jedno drugo pratit.

A upravo njemacke proizvodjace profila biramo......zato sto oni rade u kombinaciji sa provjerenim proizvodjacima okova.......umjesto da uzmemo yavuz turske profila sumnjivog kvaliteta i no name okova.

Osim svega toga....na profilu treba gledat koliko je debela vanjska stijenka......mislim da profili prve klase moraju imati vanjski sloj profila debljine oko 3mm.

Tako se danas pojavljuju novi profili.....velika reklama.....dobra izolacija......ali presute da je druga klasa odnosno tanja vanjska stijenka.......reklame su cudo.
ranger

#637 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by ranger »

treba mi savjet oko vrata unutrasnjih, za stan, sa onim svjetlarnicima iznad, nema vlage...
dakle koji materijali, proizvodjac i slicno, imate li koga preporucit?
Danguba

#638 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

ranger wrote:treba mi savjet oko vrata unutrasnjih, za stan, sa onim svjetlarnicima iznad, nema vlage...
Tebi trebaju sobna drvena vrata sa nadsvjetlom

Image

Moras ih izmjeriti i po dimenzijama potraziti po skladistima ili OBI ili najskuplja solucija da ti to neka stolarska radionica pravi.

Ni slucajno nemoj ici na plastiku.
ranger

#639 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by ranger »

ma nista plastika, samo drvo...
vise me interesuje vrsta, ne razumijem bas prednosti -razlike furnir, puno drvo i td itd..
ranger

#640 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by ranger »

krkalf wrote:unutrasnja vrata je bolje da bude iverica presvucena sa nekim furnirom, koji furnir zavisi od ukusa kupca, puno drvo puno kosta - a nema neke velike potrebe, PVC nije najbolja pocija
pa to, vec sam rokno na vanjsku stolariju lovu za drvo, kontam ne mora valjda sad i unutarnja bit puno drvo, zato planiram ic na alternativu jer je stan izuzetno topal i suh.
Danguba

#641 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

krkalf wrote:
P.S. Jednom ulazim u jedan od naših tržnih centara kad čujem portira kako govori nekom kolegi:" Majku mu, evo baš pratim cijelo vrijeme dok radim ovde, što li na ovoj PVC stolariji nijedna muha ne može opstati, evo vidi sve ijedna je mrtva." :-)

Fakat ljudi (i ja sam primjetio), zna li neko sto li muhe crkavaju ne PVC prozorima. :?
Da li je PVC siguran?

Ne verujem da bas muhe umiru na PVC, ali svaki materijal koji koristi ljudska vrsta ima nesto nezdravo
:D

ma cova se provalio totalno. :-)
mi se zdrobismo cisteci one tackice na bijelim prozorima a ne vidjeh ni jedne muhe mrtve. kamo srece da im to dohaka.
dzevadk

#642 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by dzevadk »

www.senam-trocal.ba

:thumbup: Imam njihove prozore na kuci... a i kao ljudi su ok ...
Rosso

#643 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Rosso »

Vjerujem da je i bilo price o tome, ali nemam mnogo vremena za prelistavanje teme. Planiram mijenjati ulazna vrata, pvc kontam, kontam proci sa nekih 300-tinjak maraka, moze li preporuka neka?
rovac13

#644 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by rovac13 »

Rosso wrote:Vjerujem da je i bilo price o tome, ali nemam mnogo vremena za prelistavanje teme. Planiram mijenjati ulazna vrata, pvc kontam, kontam proci sa nekih 300-tinjak maraka, moze li preporuka neka?
Od pvc....za 300KM.......mozes samo kupit nesto tursko.......tipa yavuz..........naravno da nije kvalitet........vrata su lagana ko pero......sklona uvijanju pogotovo ako sunce dopire do njih.......kvaka se brzo kvari........kakva cijena takva vrata.
sve na kvadrat

#645 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sve na kvadrat »

Rosso wrote:Vjerujem da je i bilo price o tome, ali nemam mnogo vremena za prelistavanje teme. Planiram mijenjati ulazna vrata, pvc kontam, kontam proci sa nekih 300-tinjak maraka, moze li preporuka neka?
Imam vrata na garaži, plaćena oko 300 KM, i rekao sam sebi nikad više, brava pokvarena, iskrivila se, ˝pala˝. Nit se mogu ispraviti, nit' se brava može popraviti. Znači, smeče od vrata. Kvalitetna vrata su od 500-600 KM pa naviše..
problemnatravunu

#646 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by problemnatravunu »

Danguba wrote:
ranger wrote:treba mi savjet oko vrata unutrasnjih, za stan, sa onim svjetlarnicima iznad, nema vlage...
Tebi trebaju sobna drvena vrata sa nadsvjetlom

Image

Moras ih izmjeriti i po dimenzijama potraziti po skladistima ili OBI ili najskuplja solucija da ti to neka stolarska radionica pravi.

Ni slucajno nemoj ici na plastiku.
Niposto se ne uvaljuj u skupu investiciju vrata od punog drveta, nepotrebno, skupo i rizično, ako drvo nije prije izrade perfektno "ustabiljeno"!
Ima perfektnih sobnih vrata od iverice-mediapana, pa presvucenih furnirom u željenom "drvetu", nema krivljenja, svaka izgledaju isto, nema odrzavanja...
Ako ti sta znači, po Njemačkoj i Austriji sam (poslom) vidio nebrojenu količinu kuća i stanova, od manjih jeftinijih, preko nekih prosječnih, pa do prilično luksuznih od "parajli" vlasnika ,niko nije imao sobna vrata od punog drveta , a ja ne sretoh niti jedna ružna, niti iskrivljena...
kurty

#649 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by kurty »

Kontinental :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

evo vec cetri mjeseca, mislim :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sto se montara tice, vrh su... svaka cast

jos su i njihove klupice, bas se sve fino uklopilo.. klupice sa podklupicama
kazo

#650 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by kazo »

Ima li neko kakvog iskustva sa ad-logistic iz Mostara ? rade sa vekinim profilima i dobio sam jeftiniju ponudu za 350 od saplasta.
Post Reply