vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

radeljas

Post by radeljas »

InfraRedRidinghood wrote:[img]Slušam prije neki dan na Federalnom radiju razgovor sa šeficom Gender centra Vlade Federacije BiH Samrom Filipović-Hadžiabdić.
bravo ferida. konacno neko da dotakne debelu samru, kojoj je ganic izmislio poziciju na kojoj ce primati hiljade maraka za ublehu. a kako namjerava raditi bilboarde, jinglove, to znaci da ce za nju i njoj bliske biti jos para i talova. pa dokle vise? :x
ima li iko da ukine ove besmislene agencije, izmisljene da se sklone podobni (djeca "zaslusnih" roditelja), a nesposobni.
titami

Post by titami »

prestajem citat oslobodjenje.

pa kakav je ovo danas katasrofalan ful, je..o vas most!
titami

Post by titami »

Vlastimir Mijović wrote:Stvarno sam ja. Šifre za raspoznavanje: Bjelave, Fis, Prva gimnazija, FPN, košarka, Željo, Naši dani, Mladost, Svijet, Strogo pov, masne sudžukice, pače od nogu itd.
Vidim da ovdje ima i profija koji su odmah uočili koji prilozi u listu treba da prežive, jer smo na istom i u redakciji. Vrlo skoro, biće u koloru, na malom formatu i "masnom" papiru, sa par novih dnevnih priloga koji će, nadam se, vrlo prijatno iznenaditi čitaoce.
Grafiku sada sitno korigujemo, jer nam za par mjeseci slijedi veliko spremanje: novina će ići na novoj štamparskoj mašini, sve u koloru, kao Jutarnji list. Do tada dižemo energiju u redakciji, budimo potencijale kojih ima, sistematizujemo rad, revnosnije zarađujemo platu, dovodimo se u stanje u kojem ćemo full color izdanje dočekati spremni za pravi skok.
Molim malo strpljenja i razumijevanja, pogotovo onih koji godinama kupuju naš list i stoički podnose sve "izdaje" dosad počinjene prema vjernim čitaocima. Satisfakciju će dobiti kad shvate da su bili prvoborci u privrženosti novini koja će i po tiražu i po uticaju i po kvalitetu postati br. 1 u BiH.
Mene mi!
prvo, niste ni blizu jutarnjeg. mozda veoma veoma veoma slaba kopija.
drugo, ovo sto se sada desava je najveca izdaja oslobodjenja - ikad.
mene mi!
Mahalac

Post by Mahalac »

Oslobodjenje sve bolje. To je sada cinjenica, fakat i realnost. Mislim da su sada stvarno pokrenuli list s mjesta i s novim poboljsanjima prognoziram bolju buducnost. Iskreno cestitam.

Napominjem da bi trebalo iskoristiti u posljednje vrijeme veoma i izrazito losu koncepciju Avaza koji se sada ali bas definitvno pretvorio u bezveznu licemjernu i lobisticku novinu, cudi me da ovako lose kalkulisu i da ovako lose prate situaciju i tendencije te se igraju sa tesko stecenim povjerenjem. Ipak malo vise postovanja prema intelegenciji citaca ne bi skodilo.
Mahalac

Post by Mahalac »

danas jos jedna potvrda
Jara

Post by Jara »

:thumbup: U današnjem broju "Glupača i Vozač", Snježana Mulić
vedderedi

Post by vedderedi »

Mahalac wrote: Napominjem da bi trebalo iskoristiti u posljednje vrijeme veoma i izrazito losu koncepciju Avaza koji se sada ali bas definitvno pretvorio u bezveznu licemjernu i lobisticku novinu, cudi me da ovako lose kalkulisu i da ovako lose prate situaciju i tendencije te se igraju sa tesko stecenim povjerenjem. Ipak malo vise postovanja prema intelegenciji citaca ne bi skodilo.
U posljednje vrijeme? Mislis od samog osnivanja?
Mahalac

Post by Mahalac »

ne mislim :roll:
nausnica

Post by nausnica »

Ma Oslobodjenje je TITO!
illuminated

Post by illuminated »

danas poslastica,

dvije kolumne,
Vlasta i A.Buric

http://www.oslobodjenje.ba
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

...sad ću biti zloban.Ti sajtovi su kao i većina drugih,vlasništvo privatnijeh osoba,koje po svojem nahođenju objavljuju,prepravljaju i brišu sadržaj.Ne financirate ih novcima od svojih oporezovanih plata.Raditi u poziciji da imate ovlasti formirati mišljenje onog ko čita vaš site je silna kušnja,a vjerujte da je napast ništa manja od one u pisanom mediju,da o tv ne pričam.I sad dolazimo na imenovanog novinara :x ,gdje ja izvlačim crnu udbašku knjižicu Broja Jedan iz Njujorške cvjećarnice....ima tu i njega i Darke Došle,Smiljka Šagolja,Blažice Krišto, sdesna i slijeva Senki,Vlastimira,Senada P.,Senada A.,Asima Metiljevića Ultrasive SPD eminencije,do shizoidnog Fatmira Alispahića i Vikićevog Don Kihota -Ivelić Kristijana.Ničim izazvan se tu nađe i Igor Gajić,možda na autentičnu Teheransku pitu skupa sa Željkom Kopanjom i drugim osvještenijem demokratskim žurnalistima.Ljudi moji,nemate pojma kako je lijepo raditi taj i sličan posao,a da vam plaća i ugled ne zavise od redakcija u kojima oni vode glavnu riječ.Kažem vam,što se novina tiče,naši kiosci su male papirne bare s puno bezubih krokodila.Čitate novine čiji radni šefovi imaju tako minoran utjecaj na društvo ,i čije naizgled bombastične kolumne i analize "iz pouzdanih izvora" ne donose zapravo ništa u smislu utjecaja da se nešto na bolje pomakne.Od ovog SE MORA debelo odjeliti ona velika grupa tihih i vrijednih ljudi koji nam daju servisne informacije uz jutarnju kafu,i nabavljaju zaista prijeko potrebne informacije o svakodnevnici.
Oni oko kojih se gložimo,na čijem trendovskom vrhu stoje sada,neprikosnoveno,F.Radončić i nasuprot njemu svi ostali uključujući i srpske novinare,bore se zapravo oko dijela novca i prodaje svojih žvrljotina i iizgovorenih ložiona svojih novinara.
Činjenica je da Oslobođenje predstavlja artefakt socijalizma,da ima mali tiraž i minoran utjecaj,te male plaće zaposlenih.Činjenica je i da je ,tehnički i kvalitativno ,znatno napredovalo u zadnje vrijeme.Sve ostalo,koju politiku koji novinar zagovara i intzimno podupire,je pažnje nevrijedna priča jer,zaboga ,od nje fajde nema.Na vama je da odvojite od 1 do 3 KM za novine,ako i kad hoćete,a na kritiku i utjecaj iste ZABORAVITE bar za sada odn.narednih koju godinu.ISTA stvar važi i za Internet portale :D ,jer na svim važe ista,sirova ,i veoma jednostavna pravila iznesena na,blago rečeno,veoma neuvijen način.Novinarstvo--pisanje--spikerisanje--forumarenje--administriranje,jeste jedan biznis, a učesnici nisu niti mogu biti ravnopravni,osim ako nemaju izvjesnu hakersku(internet) odn.političku moć(novine).Pošto znam da od vas niko nije sposoban da sruši neki site iz protesta :lol: ,a i nema para da napravi drugi,kao i novine također,dragi moji budite lukavi i mudrog jezika.Prava riječ i činjenica će uvijek ostvariti neki efekat,samo budite jako,jako oprezni i dobro znanjem potkovani :) .Dr.Gog.
crvenkapica777

Post by crvenkapica777 »

A ona im velika urednica nista ne pise kolko ja vidim?
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:11, edited 1 time in total.
sulesavic

Post by sulesavic »

Nancy Drew wrote:
crvenkapica777 wrote:A ona im velika urednica nista ne pise kolko ja vidim?
:? Ko?
Smradanje...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 11:10, edited 1 time in total.
crvenkapica777

Post by crvenkapica777 »

sulesavic wrote:
Nancy Drew wrote:
crvenkapica777 wrote:A ona im velika urednica nista ne pise kolko ja vidim?
:? Ko?
Smradanje...

Pa sta, citala sam ovdje i pratim koliko mogu i stignem, pa ne vidim NJENE tekstove nigdje, jel to normalno? Znas li sta ovdje smrdi - to sto je to tebi odmah "smradanje" :-D. Prozirno do bola.
Jara

Post by Jara »

FOKUS
Piše: Faruk Borić
14/12/07

Povratak Ikara

E, da znaš šta se u ratu jelo – rečenica je koju izgovaraju očevi svojoj nakon granata i humanitarne pomoći izrasloj djeci koja se mršte nad tanjurom rijetkog bezmesnog graha ili nekog drugog ne baš raskošnog obroka.

Povratak Ikara

E, da znaš šta se u ratu jelo – rečenica je koju izgovaraju očevi svojoj nakon granata i humanitarne pomoći izrasloj djeci koja se mršte nad tanjurom rijetkog bezmesnog graha ili nekog drugog ne baš raskošnog obroka. S ponosom noseći iskustvo preživljavanja, i dan-danas ćemo dijaspori pričati o konzervama Makrela i Ikara, koji se najbolje konzumiraju uz zvižduk i prasak granata. Tako rezonuje ljudski mozak, sklon da se hvali proživljenim i preživljenim iskustvom, što nikako nije žal za vremenima u kojim je smrt hodala po zemlji noseći u ruci konzervu humanitarne pomoći.

Prva pomisao nakon što je iz robnih rezervi stiglo dugo najavljivano ulje, koje je, ispostavit će se, napravljeno u 14 godina nepostojećoj Čehoslovačkoj, odnosno, po datumu proizvodnje, tek će biti napravljeno prvog dana 2008. godine, potpisniku ovih redova bila je – Ikar se vratio!

Za povratak u budućnost ovaj put najveću krivicu ne snose međunarodni perači savjesti, koji su nam slali vlastito smeće kako bismo umirali siti ili otrovani. Nema ni obruča oko Sarajeva, Goražda, Bihaća, Srebrenice, pa da okrivimo “one s brda“ da nam ne daju da živimo kao ljudi. Ne, ulje upitne jestivosti, a najvjerovatnije i pljesnivu i pokvarenu pšenicu iz robnih rezervi, spakovali su nam i na trpezu servirali domaćini iz federalne Vlade i njima podređeni čimbenici koji plivaju između tragikomične nesposobnosti i bestidnog lopovluka.

Ministar trgovine FBiH Desnica Radivojević najavljuje kako će, ukoliko se utvrdi da čehoslovačko ulje nije ispravno (obratite pažnju na jezičku konstrukciju: „nije ispravno” – kao da je riječ o neispravnom autodijelu koji se za sitne pare može popraviti, a ne o osnovnoj prehrambenoj namirnici kojoj jednom i zauvijek istekne rok trajanja) najavljuje promjenu kompletnog menadžmenta Direkcije za robne rezerve.

Njegov šef Nedžad Branković na konferenciji za štampu, ni lud ni zbunjen, snebiva se što ga novinarka Oslobođenja pita kako je moguće dopremiti ulje iz budućnosti ili daleke prošlosti. Između dva smiješka a la Paris Hilton u posjeti Kini, Branković razmaženo negoduje zašto ga se tako nešto pita i lakonski upućuje na distributere. Koje je, onako usput, njegova Vlada odabrala da distribuiraju ulje koje je ta ista Vlada u još neutvrđenom vremensko-prostornom kontinuumu kupila.

Šef parade, pardon, Vlade FBiH, pravi se Paris, nema on ništa sa svim ovim klizavim pri­čama, to su novinarska podmetanja, distributeri lažiraju, štamparska greška je u pitanju, a i građanima nije maslo za Ramazana: ko još gleda u datum proizvodnje, Čehoslovačka je kriva što se raspala, nelegalni bar-kod na bocama ulja podvala je onih snaga koje ne daju da borci jedu zlatnim kašikama, premijer ni tavu nije pouljio, a kamoli kokice ispekao, on preferira maslinovo ulje extravergine, ni kao dijete nije volio slikati uljanim bojama, draži mu je bio i ostao monopol... Smiješno!

A priča je smrtno ozbiljna.

Još se nije pouzdano utvrdio, a najvjerovatnije nikad i neće, broj ljudi koji su u miru umrli od posljedica rata, što zbog stresa, što zbog konzumiranja proizvoda iz ratnih rezervi bjelosvjetskih država. I sada, nakon svega što smo preživjeli, treba da progutamo i ovu glupost? Neće ići.

Koliko danas, ako već nisu, potrebno je da se angažiraju ljudi u tužilaštvu da ispitaju okolnosti i vinovnike. Iako nisu zaslužili, neka izvršnoj vlasti džentlmenski ostave 48 sati da sami preispitaju sve dosad povučene poteze.

U tom vremenu, Branković ili neko od njegovih podređenih, pod hitno bi trebao u federalnom dnevniku izaći sa rezultatima ispitivanja kvalitete ulja, koje će uraditi svjetski renomirana institucija. Također, građanima detaljno treba reći gdje je ulje kupljeno, od koga i po kojoj cijeni. Pa nije u pitanju trgovina nuklearnim oružjem, nego zdravlje ljudi!

Tek javnim polaganjem računa vlastitim biračima, građanima i poreskim obveznicima moći će se jasno utvrditi koliko u uljanoj aferi ima javašluka, a koliko lopovluka. Trećeg ovdje, jednostavno, nema.
:thumbup:
sekspir

Post by sekspir »

Ne znam cita li ko od forumasa evropsko izdanje "Oslobodjenja"?Ja ne mogu suditi o izdanju u BiH(rijetko sam u domovini),ali ovo je prevrsilo svaku mjeru.Evo,danas je izasao dvobroj za subotu i nedjelju,kupim novine,porucim kafu i onako na tenane listam,vidim odnekud mi poznati tekstovi,da nisam mozda gledao na netu,ali...Dodjem kuci,uzmem izdanje od petka i vidim - skoro trecina tekstova od petka prenesena u novi broj,i clanak o palacinkama Nedzada Brasnkovica,i reportaza Edine Kamenice,i tekst o Ismetu Mujezinovicu i,da ne nabrajam.Primjecicvao sam i ranije niz "tehnickih" propusta,kao najavi se clanak na naslovici,a nigdje ga u novinama,ili se objavi treci nastavak feljtona,a sutradan drugi.No,nisam reagovao,velim, citam te novine vise od trideset godina,vidim nova se redakcija trudi da novini vrati stari ugled,pa,ko velim,da im ne dosipam u prepunu casu.Ali ovo danas mi se ucini previse,i ne to,velim ako ne reagujem mislice neko da smo blesavi...Potrazim u impresumu urednika evropskog izdanja,ali ga nema,pa posto glavni ucestvuje na ovom forumu neka se potrudi i nama(u dijaspori)da da objasnjenje,ili da nam vrati pare.
volvoxII

Post by volvoxII »

da ti vrati pare?

ti to ozbiljno :?
amarpitar

Post by amarpitar »

sekspir wrote:Ne znam cita li ko od forumasa evropsko izdanje "Oslobodjenja"?Ja ne mogu suditi o izdanju u BiH(rijetko sam u domovini),ali ovo je prevrsilo svaku mjeru.Evo,danas je izasao dvobroj za subotu i nedjelju,kupim novine,porucim kafu i onako na tenane listam,vidim odnekud mi poznati tekstovi,da nisam mozda gledao na netu,ali...Dodjem kuci,uzmem izdanje od petka i vidim - skoro trecina tekstova od petka prenesena u novi broj,i clanak o palacinkama Nedzada Brasnkovica,i reportaza Edine Kamenice,i tekst o Ismetu Mujezinovicu i,da ne nabrajam.Primjecicvao sam i ranije niz "tehnickih" propusta,kao najavi se clanak na naslovici,a nigdje ga u novinama,ili se objavi treci nastavak feljtona,a sutradan drugi.No,nisam reagovao,velim, citam te novine vise od trideset godina,vidim nova se redakcija trudi da novini vrati stari ugled,pa,ko velim,da im ne dosipam u prepunu casu.Ali ovo danas mi se ucini previse,i ne to,velim ako ne reagujem mislice neko da smo blesavi...Potrazim u impresumu urednika evropskog izdanja,ali ga nema,pa posto glavni ucestvuje na ovom forumu neka se potrudi i nama(u dijaspori)da da objasnjenje,ili da nam vrati pare.
Evropsko izdanje je vazda kasnilo jedan dan tj. ono sto je u BiH danas bilo u Oslobodjenju, u dijaspori je tek sutra. To nije tek od jucer. Al' bolje i to nego evropsko izdanje Avaza, koje kasni po nekoliko dana, i saom pisu izvjestaje sa Avazovih festi sirom dijaspore.
sekspir

Post by sekspir »

Volvo,ako ti neko istu robu proda dva puta,s namjerom da ti podvali,zar nije red da ti vrati pare...Znam ja da evropsko izdanje kasni dan-dva ,sto i jesta i nije opravdano,ali opet kazem,pet-sest istih tekstova u broju od petka i odmah sutradan(u dvobroju od subote/nedjelje) znaci da te neko pravi budalom,ko veli:mozda je jecer bio na dzumi i nije kupio novine,pa da mu ponovimo (isti prelom,slike i sl.)Opet ponavljam zao mi je zbog "Oslobodjenja",ali ovo isticem kao dobronamjernu kritiku.
volvoxII

Post by volvoxII »

sekspir wrote:Volvo,ako ti neko istu robu proda dva puta,s namjerom da ti podvali,zar nije red da ti vrati pare...Znam ja da evropsko izdanje kasni dan-dva ,sto i jesta i nije opravdano,ali opet kazem,pet-sest istih tekstova u broju od petka i odmah sutradan(u dvobroju od subote/nedjelje) znaci da te neko pravi budalom,ko veli:mozda je jecer bio na dzumi i nije kupio novine,pa da mu ponovimo (isti prelom,slike i sl.)Opet ponavljam zao mi je zbog "Oslobodjenja",ali ovo isticem kao dobronamjernu kritiku.
razumijem ja tebe vrlo dobro

ali eto vidi sta su dosada uradili

dobronamjernih sugestija hiljadu

ali nema to smisla

mislim i sam Mijovic

ovo vise ne cita

moj rezime

previse nesposobnih u tom drustvu

sam izgled novina je uzasan

pokoji dobar komentar ne cini politicki dnevnik

evo na sta sam ja trosio vrijeme

Zasto novo izdanje Oslobodjnja nije dobro :

• Izgled ovog lista je rezultat borbe za tržište u kojoj je osrednjost i priklanjanje ‘provjerenom stilu’ prevagnulo nad tradicijom, profesionalizmu i viziji.

• Naslovna strana je „yellow press“-tipa: ogromana slova, naglasavanje nekvalitetnih fotografija kao nosioca informacije, pisani teskt se svodi na minimalizirane naslove.

• zaglavlje, logotip i fontovi su amaterski satavljeni i izabrani. Pisma treba da ukazuju na karekteristiku novina i tekstova. Odlucite se za jednu tipografsku familiju sa variacijama ili za jednu harmonicnu kombinaciju vise fontova (pisama).

• Format najbolje berliner (najpopularniji format evropskih novina)

• Manji i vizuelno mirniji naslovi privlace uz kvaltitene i povecane fotografije vecu paznju citaoca.

• Ustvari ja ovdje gubim vrijeme, pogledajte Le monde, Liberation, FAZ, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, NZZ itd. Itd. , a ne Jutarnji i Vecernji ili Avaz!?
kamen

Post by kamen »

dosta stvari ima za koje si u pravu volvoII.
vlaste nema na ovom forumu vec dugo, vjerovatno se i on umorio. dosta je pogresnih rjesenja, od dizajna do samog novinarskog kadra (vec je o tome bilo govora ko sve (ne) radi za oslobodjenje).
najnoviji biser iz prosle sedmice: "specijalac mile iz njemacke" pise o izborima u svajcarskoj i provaljuje se koliko je tezak (slicno onoj nekoj "novinarki" koja se jesenas isprovaljivala u par tekstova o ch). vjerovatno ni vlasta ni njegov zamjenik buric ne mogu nikog naci ko bi bio podoban da prati zbivanja iz te zemlje (cini mi se da evropsko izdanje te novine ima svog covjeka u ch i pitanje je zasto ga ne angazuju i za bih izdanje).
sve je postalo suhoparno, a oslobodjenje uostalom sve vise lici na polu-tabloid.
steta novine i njene 60 i kusur -godisnje tradicije.
Jara

Post by Jara »

:thumbup: Ovo je moglo i na druge podforume (politika, priroda i ekologija, zdravlje, Sarajevo, umjetnost življenja :D ...

FOKUS
Piše: Faruk Borić
24/12/07

Crvenilo i zelenilo

Opet je izgradnja jedne ambasade u Sarajevu, a riječ je o turskoj, dospjela u epicentar čaršijskog kalkulisanja i političkog prepucavanja na liniji ljevica - desnica, s tim da stavove ovih drugih zastupaju pojedini mediji, tobože se zabrinuto pitajući kome to smetaju strani investitori u Sarajevu. A smetaju, hoće se reći, političkoj ljevici, odnosno SDP-u.

Koncepcija i argumentacija “desnice” je dubinski neistinita, ako i uzmemo da se gradnja nečije ambasade, u diplomatskom svijetu sasvim uobičajeno poklanjanje komada zemlje, može nazvati investicijom. Ali, da ne idemo u detalje u razotkrivanju nebuloza, storiju oko gradnje ambasade inače prijateljske nam države valja razmotriti iz nekoliko najbitnijih uglova gledanja.

Prvo, što je jučer i demantirao sarajevski ogranak SDP-a, nije riječ ni o kakvom protivljenju izgradnji ambasade, koja se uveliko i gradi, nego o poštivanju temeljnih načela društvenog bitisanja, dakle zakona. Braća Turci su se malo zanijeli, pa izgradili nekoliko spratova više nego što je bilo predviđeno postojećim regulacionim planom, a mig da će svakako biti u redu i takva divlja gradnja, morao je doći sa neke strateške pozicije.

Prisjetimo se, tako je sa strateškog mjesta ministra za prostorno ure­đenje Zlatko Petrović, na vlastitu inicijativu, Amerikancima ponudio dio bivše kasarne „Maršal Tito“, prethodno predviđen za studentski kampus. Ponuda je bila takva da se jednostavno nije mogla odbiti. No, prema svim raspoloživim podacima, Univerzitet još nije dobio ni feninga od ove maestralne transakcije.

Usporedbe radi, naši zapadni susjedi, inače nadaleko poznati po umješnom dodvoravanju velesilnicima, Ambasadu SAD-a su smjestili dvadeset i kusur kilometara od gradskog središta, a kod nas američki ambasador ili naši uhljupi u njegovo ime postave rampu i zagrade ulicu gdje ambasador izvoli živjeti.

Što se tiče turske ambasade, SDP je odgovorio da je istinski razlog za pritisak na njihove gradske vijećnike legalizacija bespravne izgradnje drugih objekata poslovno-stambene prirode, kojima bi se dozvolilo da povećavaju spratnost, gabarite i namjenu izmjenama regulacionog plana, čime bi se zakinulo na Vilsonovom šetalištu, toj zelenoj oazi Sarajeva koja je već dobrano napadnuta sa svih strana. Crveni, dakle, brane zelenilo, i naše neotuđivo pravo da u njemu uživamo.

Kada se maknu proceduralni propusti, a ima ih, zaista je frapantna činjenica da ekološku argumentaciju i svijest koja iz nje proizilazi niko ne uzima kao bitnu, a desit će se već sutra da nećemo imati kamo na pola sata pobjeći od zagađenja svakodnevnice. Naši tranzicijsko-piljarski mozgovi, ukiseljeni u prvobitnu akumulaciju kapitala, još nisu dorasli tom stadiju da to mogu shvatiti i uvažiti kao najrelevantniji argument!

Da se razumijemo, sada kad smo prebiberili čorbu, red je i da je pokusamo, odnosno da Turcima, zarad izbjegavanja diplomatskog skandala, treba omogućiti da izgrade zgradu kakvu su zamislili, jer principijelnost o tom pitanju u ovom trenutku ne bi nam donijela nikakav politički zgoditak. No, uz to je potrebno uvjetovati da izmjena regulacionog plana bude isključivo vezana za gradnju ambasade, a svim ostalim stambeno-poslovnim investitorima u njihovom komšiluku odlučno reći - ne može.

Još jedna stvar ovdje je bitna za spomenuti, a tiče se budućnosti ove države. Pored Turske, izgradnju su u godini koja predstoji najavili i Malezija, Saudijska Arabija, Egipat, a od zapadnih sila, osim Amerike, tu nakanu ima i Velika Britanija.

O čemu to govori?

O činjenici da, i pored svega, svjetske sile ne dižu ruke od Sarajeva i Bosne i Hercegovine. One ovdje definitivno ne bi investirale u ogromne ambasade da misle kako će sutra sve otići u majčinu.

Gradnju veleambasade najavili su i Rusi, no u međuvremenu su se nešto ućutali, možda i predomislili. I to govori mnogo.

Dakle, investitori u bolju političku budućnost države - naprijed, investitori u svoj džep - stoj! I dalje ruke od Vilsonovog šetališta.
ins

Post by ins »

volvoxII wrote:
sekspir wrote:Volvo,ako ti neko istu robu proda dva puta,s namjerom da ti podvali,zar nije red da ti vrati pare...Znam ja da evropsko izdanje kasni dan-dva ,sto i jesta i nije opravdano,ali opet kazem,pet-sest istih tekstova u broju od petka i odmah sutradan(u dvobroju od subote/nedjelje) znaci da te neko pravi budalom,ko veli:mozda je jecer bio na dzumi i nije kupio novine,pa da mu ponovimo (isti prelom,slike i sl.)Opet ponavljam zao mi je zbog "Oslobodjenja",ali ovo isticem kao dobronamjernu kritiku.
razumijem ja tebe vrlo dobro

ali eto vidi sta su dosada uradili

dobronamjernih sugestija hiljadu

ali nema to smisla

mislim i sam Mijovic

ovo vise ne cita

moj rezime

previse nesposobnih u tom drustvu

sam izgled novina je uzasan

pokoji dobar komentar ne cini politicki dnevnik

evo na sta sam ja trosio vrijeme

Zasto novo izdanje Oslobodjnja nije dobro :

• Izgled ovog lista je rezultat borbe za tržište u kojoj je osrednjost i priklanjanje ‘provjerenom stilu’ prevagnulo nad tradicijom, profesionalizmu i viziji.

• Naslovna strana je „yellow press“-tipa: ogromana slova, naglasavanje nekvalitetnih fotografija kao nosioca informacije, pisani teskt se svodi na minimalizirane naslove.

• zaglavlje, logotip i fontovi su amaterski satavljeni i izabrani. Pisma treba da ukazuju na karekteristiku novina i tekstova. Odlucite se za jednu tipografsku familiju sa variacijama ili za jednu harmonicnu kombinaciju vise fontova (pisama).

• Format najbolje berliner (najpopularniji format evropskih novina)

• Manji i vizuelno mirniji naslovi privlace uz kvaltitene i povecane fotografije vecu paznju citaoca.

• Ustvari ja ovdje gubim vrijeme, pogledajte Le monde, Liberation, FAZ, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, NZZ itd. Itd. , a ne Jutarnji i Vecernji ili Avaz!?
Oslobodjenje nije dobro iz jednostavnog razloga: ljudi koji rade tamo nisu dovoljno dobri!

Mene cudi da u tom projektu u kojem pare nisu problem, zasto nisu angazirali Fabriku koja ima dvadesetgodisnje iskustvo sa printanim medijima da im uradi design, prijelom i fakticki osigura kvalitetan DTP putem ugovora o vanjskoj saradnji?! :?

I zasto ne promjene format, iz ovog tabloidnog u onaj primjeren ozbiljnim dnevnim novinama?
Post Reply