I ja sam prestajala po dva,tri mjeseca u vise navrata,i opet pocnem.Ne znam sta me spopadne,ali pocnem opet.kinu wrote:ari2009 wrote:ja sa odlučila da prestanem pušiti od 01. septembra hajde i ti pa cemo vidjeti kako ide a dotada ću pusiti kontrolisano znaci svaki 2 sata jedna cigara pa eto , takav je plankaostvorena wrote:Ista sam.Prepoznah sebe u tvom postu.Hajde da probamo i mi da se prikljucimo ovim sretnim ljudima koji ne puse.![]()
i ja sam u toj fazi treba se riješiti ovog zla , teško je za nas koji pušimo duži period i u većim količinama ( ja 18 godina , preko dvije kutije ), jednom sam prestao 3 mjeseca i jednu zapalio i ponovo , sad ako prestanem nikad više nijedna .
Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
kaostvorena
#626 Re: Cigarete, odvikavanje
- cico x
#627 Re: Cigarete, odvikavanje
prestao pusiti ima 3 mjeseca,neki dan svadba,cuga....napijem se ko mljaze i zapalim je.....pisaj ga,prestajacemo opet 
- statix
#628 Re: Cigarete, odvikavanje
d2 wrote:lamija_SA wrote:Ma ja bih ko voljela prestati (voljela bih da nikad nisam ni počela), ali da vam iskreno kažem; mislim da ja to ne mogu!
Pušim kutiju na dan i imam osjećaj da mi ne bi bilo mrsko odreći se onih 17 iz kutije, ali one tri me ubiše...jedna jutarnja uz kafu, jedna poslije jela i jedna onako...
A bih voljela da nikada nisam ni počela, u poslednje vrijeme, sama sebi smrdim na cigare... Malo sam kao nešto smanjivala, ali teško! Povuče me kad vidim da neko za susjednim stolom puši ili kada vidim u filmu kako je ćeifi...
Čestitke svima vama koji ste uspjeli!
Da, ja imam isti problem, u suštini 3 do 4 cigare mi baš legnu, ali ostalo je sve ružna navika, ma preživit ću i bez te 3-4, ko ih .....
- Pooll
#629 Re: Cigarete, odvikavanje
Koliko kosta Zyban? Koliko dugo se pije'?Michun wrote:Mnogima koje znam je pomogla knjiga Alana Kar-a vec spominjana, ima je na siranu za 12ak KM.
Ako ni to ne pomogne, Zyban sam vidjela u apoteci kod pozorista.
Ja ne pusim vec 3 god. i po godine. Ne nedostaje mmi cigareta, smeta mi dim, u kuci nema pusenja...Jedna od boljih stvari sto sam mogla uraditi za sebe i okolinu.
- statix
#630 Re: Cigarete, odvikavanje
Pooll wrote:Koliko kosta Zyban? Koliko dugo se pije'?Michun wrote:Mnogima koje znam je pomogla knjiga Alana Kar-a vec spominjana, ima je na siranu za 12ak KM.
Ako ni to ne pomogne, Zyban sam vidjela u apoteci kod pozorista.
Ja ne pusim vec 3 god. i po godine. Ne nedostaje mmi cigareta, smeta mi dim, u kuci nema pusenja...Jedna od boljih stvari sto sam mogla uraditi za sebe i okolinu.![]()
![]()
Imas jacu i slabiju dozu, mislim da su od 80-100KM. Kada popijes sve izlijecen si.
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#631 Re: Cigarete, odvikavanje
ja kad sam prestao pusit niko ama bas niko nije bio sretniji i ponosniji od mene na svijetu. ispod oka posmatram pusace i kontam u sebi: hej ja sam mrak, ja sam vrh, ja sam plafon..
...ja sam prestao, rijesio sam se najveceg zla na svijetu. prvih 3 dana imao nesanice , poslije nista , kao da nikad u zivotu pusio nisam. pokusavajte dok neuspijete jer stvarno vrijedi...ima milion prednosti u prestanku pusenja...zdravstveno, financijelno, itd....puno srece svima koji pokusavaju... 
-
ari2009
#632 Re: Cigarete, odvikavanje
Sutra je dan D:) nemoj da zaboravimo, samo da izguram prvu jutarnju kafu na poslu sa pušačima, jako se nadam da ću uspjeti. Nekako me je stid da to ne ispoštujem jer sam pred vama svima obećala da ću prestati.Hoću , moram ........kaostvorena wrote:Vazi,od 01 septembra prestajemo,ali stvarno.I ja cu poceti tvojom metodom,svaka 2 sata jedna,a od 01 septembra nijedna,Ovaj put moram.Stidim se vise cigareta,pa niko normalan vise ne pusi.ari2009 wrote:ja sa odlučila da prestanem pušiti od 01. septembra hajde i ti pa cemo vidjeti kako ide a dotada ću pusiti kontrolisano znaci svaki 2 sata jedna cigara pa eto , takav je plankaostvorena wrote:Ista sam.Prepoznah sebe u tvom postu.Hajde da probamo i mi da se prikljucimo ovim sretnim ljudima koji ne puse.
-
cikavelja
#633 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo se i ja pribiljezavam za 01.09, nemoze 'vako vise brate, ama nikako .
Bolovi u prsima, smrad duhana, gusenja i pumpice, majku im i indijancima, jel ista valja da je iz Amerike
Od sutra idem pametnije.
Ker bio ko slag'o!
Bolovi u prsima, smrad duhana, gusenja i pumpice, majku im i indijancima, jel ista valja da je iz Amerike
Od sutra idem pametnije.
Ker bio ko slag'o!
- nineinchnails
#634 Re: Cigarete, odvikavanje
Pusio sam 20 godina, u prosjeku kutiju cigareta dnevno.jedno vrijeme se to povecalo na kutiju i po, pa sam opet malo smanjio.
Cigarete mi nisu skodile i prijalo mi je da dimim. Medjutim, zadnjih godinu dana mi je bilo bas iritantno da izlazim na balkon i dimim, jer je to mojoj zeni smetalo. Pa odlucih da prestanem dimiti..a i meni vise nije tako godilo kada ti neko svaki dan zvoca sto dimis.
Pomislih, bicu zdraviji u svakom slucaju, nece mi vise zubi tamniti, koza ce mi se proljepsati, smanjicu uzrok raka, necu vise smrditi na duhan, ustedjecu i sta love tako, bicu "evropljanin"
........i odlucim da prestanem prvom pogodnom prilikom.
I prestanem dimiti 25-Maja-2008.
"Dabogda crk'o isti dan kad sam prest'o pusit', pa da mi bude lakse"
20 godina sam pusio i nikad nisam bio bolestan. Najveca boljka je bila "gripa".......
Sad sam na lijekovima non-stop. Svaki dan umjesto da u ustima imam ukus cigara, ja imam ukus lijekova.
Umjesto da imam zgaravicu od cigara, ja imam od lijekova.........ubi ne kiselina.........
Krvna slika mi je kao da sam "pred smrt".......koza me redovno svrbi, pa imam perutanja i krvne podlive od cesanja, zubi su jos vise potamnili, a rak?..........mozda i to fasujem kad sam sve ostalo dobio........
Kako?
Logicno, organizam se borio protiv nikotina 20 godina i kada je nikotina nestalo, poceo je da se bori protiv samog sebe.
Zato, ako vidite da vam ostavljanje cigara ne ide dobro, nemojte prestajati...........meni je sada bezveze da opet pocnem pusiti jer se bolest ne moze "deaktivirati"..........
'CUVAJTE CIGARE KAO ZJENICU OKA SVOGA"..."ako vam se pusi, pusite" i zdravo..............svedska nemiri, zdravo
kome smeta.zdravoooo
Cigarete mi nisu skodile i prijalo mi je da dimim. Medjutim, zadnjih godinu dana mi je bilo bas iritantno da izlazim na balkon i dimim, jer je to mojoj zeni smetalo. Pa odlucih da prestanem dimiti..a i meni vise nije tako godilo kada ti neko svaki dan zvoca sto dimis.
Pomislih, bicu zdraviji u svakom slucaju, nece mi vise zubi tamniti, koza ce mi se proljepsati, smanjicu uzrok raka, necu vise smrditi na duhan, ustedjecu i sta love tako, bicu "evropljanin"
I prestanem dimiti 25-Maja-2008.
"Dabogda crk'o isti dan kad sam prest'o pusit', pa da mi bude lakse"
20 godina sam pusio i nikad nisam bio bolestan. Najveca boljka je bila "gripa".......
Sad sam na lijekovima non-stop. Svaki dan umjesto da u ustima imam ukus cigara, ja imam ukus lijekova.
Umjesto da imam zgaravicu od cigara, ja imam od lijekova.........ubi ne kiselina.........
Krvna slika mi je kao da sam "pred smrt".......koza me redovno svrbi, pa imam perutanja i krvne podlive od cesanja, zubi su jos vise potamnili, a rak?..........mozda i to fasujem kad sam sve ostalo dobio........
Kako?
Logicno, organizam se borio protiv nikotina 20 godina i kada je nikotina nestalo, poceo je da se bori protiv samog sebe.
Zato, ako vidite da vam ostavljanje cigara ne ide dobro, nemojte prestajati...........meni je sada bezveze da opet pocnem pusiti jer se bolest ne moze "deaktivirati"..........
'CUVAJTE CIGARE KAO ZJENICU OKA SVOGA"..."ako vam se pusi, pusite" i zdravo..............svedska nemiri, zdravo
kome smeta.zdravoooo
-
F C S
#635 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam pusio skoro cetiri godine, i prestajao hiljadu puta. Onda sam nadmudrio sam sebe, posto sam vjernik zakleo sam se Bogom Velikim da necu vise, i evo imam vise od cetiri godine ne pusim.
-
enya
#636 Re: Cigarete, odvikavanje
F C S wrote:Ja sam pusio skoro cetiri godine, i prestajao hiljadu puta. Onda sam nadmudrio sam sebe, posto sam vjernik zakleo sam se Bogom Velikim da necu vise, i evo imam vise od cetiri godine ne pusim.
Ja bih takodjer voljela prestati, ali ne vjerujem da bi ova metoda pomogla
Evo sad me ova tema vratila na to razmisljanje i mahinalno sam sklonila cigare u ladicu. Ne uzivam vise u tome, kad imam cigaru u ustima, osjetim da mi se gadi, da je ruzna, fuj...ali uvlacim dim kao da mi je zadnji.
- sffovac
#637 Re: Cigarete, odvikavanje
ustao ujutro zapalio cigaru, otiso na otoku, uplatio zemba i bacio cigare, to je bilo 13. maja
nisu mi se trazile, evo vise od 3 mejseca, ma ni ne mislim na njih, al' iskreno, cak sta vise, kako plivam sinusi su mi procepljeni i mnogo mi smrde, pusaca nanjusim na 5 metara u otovorenom prostoru i smrdi mi pravo
al' ne idem na bazen, evo ima malo vise od mjeseca, jos sad i ramazan, pa valjda kako se covjeku sve trazi tako i cigare, odjednom su mi postale tako slatkog mirisa, sad belaj, ne znam kako cu izdrazat jos ovih 20 dana dok ne otvore bazen
probao s trcanjem navecer, ali sam previse izmoren tokom dana, da bi jos i trcao, bice cupavo ovih narednih 20 dana, bas sto sam redukovo sve fizicke aktivnosti, a onda opet zemba
nisu mi se trazile, evo vise od 3 mejseca, ma ni ne mislim na njih, al' iskreno, cak sta vise, kako plivam sinusi su mi procepljeni i mnogo mi smrde, pusaca nanjusim na 5 metara u otovorenom prostoru i smrdi mi pravo
al' ne idem na bazen, evo ima malo vise od mjeseca, jos sad i ramazan, pa valjda kako se covjeku sve trazi tako i cigare, odjednom su mi postale tako slatkog mirisa, sad belaj, ne znam kako cu izdrazat jos ovih 20 dana dok ne otvore bazen
probao s trcanjem navecer, ali sam previse izmoren tokom dana, da bi jos i trcao, bice cupavo ovih narednih 20 dana, bas sto sam redukovo sve fizicke aktivnosti, a onda opet zemba
-
ari2009
#638 Re: Cigarete, odvikavanje
VAŽI ,sutra pijem čaj umjesto kafecikavelja wrote:Evo se i ja pribiljezavam za 01.09, nemoze 'vako vise brate, ama nikako .
Bolovi u prsima, smrad duhana, gusenja i pumpice, majku im i indijancima, jel ista valja da je iz Amerike![]()
Od sutra idem pametnije.
Ker bio ko slag'o!
-
ari2009
#639 Re: Cigarete, odvikavanje
nadam se i mislim da ću uspjeti ovaj putari2009 wrote:VAŽI ,sutra pijem čaj umjesto kafecikavelja wrote:Evo se i ja pribiljezavam za 01.09, nemoze 'vako vise brate, ama nikako .
Bolovi u prsima, smrad duhana, gusenja i pumpice, majku im i indijancima, jel ista valja da je iz Amerike![]()
Od sutra idem pametnije.
Ker bio ko slag'o!
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#640 Re: Cigarete, odvikavanje
Pusio 16-17 godina...ono bas strastveno. Recimo merak mi je bilo da se probudim u 3 ujutro samo da zapalim jednu pa da nastavim da spavam.
Procitam knjigu od Alena Kara i prestanem pusiti ali bez ikakvih problema. Znaci, nije mi pala na pamet cigareta godinu ipo dana i nikakve probleme nisam imao. Nevjerovatno. A kada su me ubjedjivali da procitam knjigu, ja kao , ma kakva knjiga kao da meni moze knjiga pomoci, sve ja to znam , ovo ono. Knjiga je fenomenalna i radi.
Medjutim, nakon godinu ipo dana uzivanja, vidim jarana sa kojim sam prestao negdje u isto vrijeme koji kao ponekad zapali. Ne pusi ali kao ponekad. I tako ja zapalim jednu. Za 10 dana sam pusio isto kao i prije nego sto sam bacio. I skontam ok prestat cu ponovo nije bilo tesko prvi put. Nema sanse. Pokusavao sam do sada jedno 50 puta i rekord mi je bio 7-8 dana. Padao sam u ocajanje ali srecom bila mi je u glavi ta knjiga i dalje pa nisam bas potpuno izgubio samopostovanje jer za to nema potrebe.
Evo danas sam 11-ti dan nepusac i ide bez problema
sad za sad. Naravno prva dva dana je najgore. I uvijek postoje te situacije "okidaci" koje je bitno izkulirati. To je obicno uz kafu, iza rucka, poslije sexa
itd...
Ja svaki put kada prestanem pusiti odmah prestanem piti i kafu sto je takodjer super. Mene konkretno kada prestanem piti kafu jedno dan-dva malo boli glava i to je to. Nakon 10 dana, budim se puno lakse....otvorim oci i istog treba sam budan. Nema ono da bauljam po kuci 30 minuta pa ne znam sta radim itd...
Sto se tice kilaze, prvi put sam se udebljao malo a ovaj put sad za sad, drzim istu kilazu cak i nesto padam sto nije lose. U svakom slucaju, sada vec znam da sam opet uspjesno prestao pusiti samo sto mi sada ne pada na pamet da napravim gresku i zapalim jos tu jednu. U mom slucaju, jedna ne postoji. Ili pusim ili ne pusim.
Procitam knjigu od Alena Kara i prestanem pusiti ali bez ikakvih problema. Znaci, nije mi pala na pamet cigareta godinu ipo dana i nikakve probleme nisam imao. Nevjerovatno. A kada su me ubjedjivali da procitam knjigu, ja kao , ma kakva knjiga kao da meni moze knjiga pomoci, sve ja to znam , ovo ono. Knjiga je fenomenalna i radi.
Medjutim, nakon godinu ipo dana uzivanja, vidim jarana sa kojim sam prestao negdje u isto vrijeme koji kao ponekad zapali. Ne pusi ali kao ponekad. I tako ja zapalim jednu. Za 10 dana sam pusio isto kao i prije nego sto sam bacio. I skontam ok prestat cu ponovo nije bilo tesko prvi put. Nema sanse. Pokusavao sam do sada jedno 50 puta i rekord mi je bio 7-8 dana. Padao sam u ocajanje ali srecom bila mi je u glavi ta knjiga i dalje pa nisam bas potpuno izgubio samopostovanje jer za to nema potrebe.
Evo danas sam 11-ti dan nepusac i ide bez problema
Ja svaki put kada prestanem pusiti odmah prestanem piti i kafu sto je takodjer super. Mene konkretno kada prestanem piti kafu jedno dan-dva malo boli glava i to je to. Nakon 10 dana, budim se puno lakse....otvorim oci i istog treba sam budan. Nema ono da bauljam po kuci 30 minuta pa ne znam sta radim itd...
Sto se tice kilaze, prvi put sam se udebljao malo a ovaj put sad za sad, drzim istu kilazu cak i nesto padam sto nije lose. U svakom slucaju, sada vec znam da sam opet uspjesno prestao pusiti samo sto mi sada ne pada na pamet da napravim gresku i zapalim jos tu jednu. U mom slucaju, jedna ne postoji. Ili pusim ili ne pusim.
- nineinchnails
#641 Re: Cigarete, odvikavanje
Kad sam prestao pusiti, najgore mi je bilo prva 3 mjeseca, a prvi mjesec je bio horror.
Prvih 7 dana nisam rijeci progovarao.........A najljepse mi je bilo kad se sjetim "kako sam nekada lijepo dimio po citav dan".....
Prvih 7 dana nisam rijeci progovarao.........A najljepse mi je bilo kad se sjetim "kako sam nekada lijepo dimio po citav dan".....
-
ari2009
#642 Re: Cigarete, odvikavanje
Svaka čast, vrlo ohrabrujućeUnscarD wrote:Pusio 16-17 godina...ono bas strastveno. Recimo merak mi je bilo da se probudim u 3 ujutro samo da zapalim jednu pa da nastavim da spavam.
Evo danas sam 11-ti dan nepusac i ide bez problemasad za sad. Naravno prva dva dana je najgore. I uvijek postoje te situacije "okidaci" koje je bitno izkulirati. To je obicno uz kafu, iza rucka, poslije sexa
itd...
-
Gospoda Ministarka
#643 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:48, edited 1 time in total.
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#644 Re: Cigarete, odvikavanje
izgleda da su prestali...
da se muce, nastavili su pusiti....
da se muce, nastavili su pusiti....
-
Gospoda Ministarka
#645 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:47, edited 1 time in total.
- shrink
#646 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam okorjeli pusac (nazalost) pokusavo sam da prestanem trilion puta al nikako.... ali stavar koju sam skonto za ovo godina pusenja i pokusaja da prestanem je: Covjek treba u glavi da odluci da prestaje, al ono cvrsto da kaze sebi necu vise... ja znam ljude koji su godinama bili strastveni pusaci i prestali za jedan dan.... znaci bitno je cvrsto odlucit tj imat snaznu volju....nije fazon rec sebi necu vise pusit kad vam se smuci od cigara nakon hektolitra kafe i pola ispusene kutije... onda dodjete kuci dobro jedete i skontate da ste mogli zapalit jos jednu.... znaci treba napravit blokadu u mozgu... svi znamo kolko cigare stete, al ja se recimo bavim sportom redovno pa mi i ne smeta toliko, ali imam pasivnije prijatelje koji puse i imaju pravo ozbiljne zdravstvene probleme....mada nije losa opcija probat smanjit cigarete... cak pocet pusit i neke od light cigara.... recimo ja sam pusio 2do3 kutije aure extra, i pored aktivnog bavljenja sportom imo sam problema kasalj, tesko disanje, nesanica itd... sad sam preso na auru ligt i konacno mi kutija moze bit dan... i moram vam priznat da je stvarno lakse....ostavit se cigara nije lako, ali je izrazito korisno i bilo bi najpametnije da to svi pokusamo dok smo jos zdravi.... jer kako kaze stara narodna "zdrav covjek ima milion zelja bolestan samo jednu"
-
Arni75
#647 Re: Cigarete, odvikavanje
Godinama sam pusila sa uvjerenjem da mogu prestati kad god zelim, ali se nikada nisam potrudila da prestanem pustit. I jedan dan, samo tek tako, kazem samoj sebi - Hajde da probam. I evo vec 6-7 mjeseci ja bez cigarete.
Meni odvikavanje i nije palo tesko, nije da mi nije naumpadala, ali to je bilo preispitivanje same sebe i kontrola karaktera, bar sam tada ja to tako gledala, nekako sam bila ponosna na samu sebe.
Naumpadne mi i sada, samo sto tu zelju sada gasim na drugaciji nacin.
Gledam ljude oko sebe kako puse, kako drze cigaretu, i nekako mi to ruzno izgleda. Cinjenica je da ljudi koji konzumiraju duhan imaju i neugodan miris po duhanu, mada ni ja to prije nikada (dok sam pusila) nisam osjetila, nije mi smrdila ni puna pepeljara, a kamoli sta drugo. Nakon prestanka pusenja culo mirisa postane nekako osjetljivije nego ranije i bas reagujes na razne mirise, pa ono sto ti nije smrdilo, sad postaje uzasno. Tako da me to drzi podalje od zelje za cigaretom. Mada nisam rekla da nikada necu, ali cu svakako nastojati da je vise ne konzumiram.
Meni odvikavanje i nije palo tesko, nije da mi nije naumpadala, ali to je bilo preispitivanje same sebe i kontrola karaktera, bar sam tada ja to tako gledala, nekako sam bila ponosna na samu sebe.
Naumpadne mi i sada, samo sto tu zelju sada gasim na drugaciji nacin.
Gledam ljude oko sebe kako puse, kako drze cigaretu, i nekako mi to ruzno izgleda. Cinjenica je da ljudi koji konzumiraju duhan imaju i neugodan miris po duhanu, mada ni ja to prije nikada (dok sam pusila) nisam osjetila, nije mi smrdila ni puna pepeljara, a kamoli sta drugo. Nakon prestanka pusenja culo mirisa postane nekako osjetljivije nego ranije i bas reagujes na razne mirise, pa ono sto ti nije smrdilo, sad postaje uzasno. Tako da me to drzi podalje od zelje za cigaretom. Mada nisam rekla da nikada necu, ali cu svakako nastojati da je vise ne konzumiram.
-
ari2009
#648 Re: Cigarete, odvikavanje
stid me je priznati ali vrlo slabo, možda sam slučaj za neku kliniku za odvikavanje, možda one komune za drogere. jako sam razočarana u sebe, evo ovo jedva pišemGospoda Ministarka wrote:Ari2009 i ostali koji prestajete s pusenjem, samo da vidim kako napredujete???
-
Gospoda Ministarka
#649 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 12:46, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#650 Re: Cigarete, odvikavanje
20 I kusur dana cist.Ne brojim vise
Ranije nisam pokusavao prestati.Pusac 14 godina,prosjek 2 kutije dnevno.
Nisam koristio nikakve preparate,flastere i sl.Naoruzao se Bronhi bombonama i to je sve.Neko je spomenuo mlaku vodu,ja isprobao i stvarno pomaze.
Nisam imao nekih bas teskih kriza, ono povuce al akbg. nikad vise.
Vrijedi bogami...
Ranije nisam pokusavao prestati.Pusac 14 godina,prosjek 2 kutije dnevno.
Nisam koristio nikakve preparate,flastere i sl.Naoruzao se Bronhi bombonama i to je sve.Neko je spomenuo mlaku vodu,ja isprobao i stvarno pomaze.
Nisam imao nekih bas teskih kriza, ono povuce al akbg. nikad vise.
Vrijedi bogami...