Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mfeed drago mi je da si se bavio kosarkom i da si mi otkrio slabosti Cosica, Petrovica i Kukoca. Da li su ti kosarkasi imali ista dobro ili se ti samnom zajebavas? Izvini ali moram ti postaviti banalno pitanje (karikiram malo ali moram da bi ti ipak malo razmisljao o nebulozama koje si napisao): znas li ti ko su bili prof, Nikolic, Zeravica i Novosel. Znam da znas. E vidis jarane moj ti ljudi su izmislili kosarkasko znanje (posebno prof. Nikolic) za 99% ljudi na ovoj planeti sto ukljucuje i mene i tebe. Kod sve trojice ovih prema tebi "levata" isti je Cosic bio stalna petorka i mislim da ti ne trebam crtati.
Objasnjenja da Drazen nije igrao odbranu a Kukoc bio ljen i zbog toga nisu za petorke su izvini na izrazu smijesna. Zamisli kad bi u fudbalu neki trener kao ti rekao da Mesi nije za prvih 11 jer se ne vraca pred svoj gol i ne pretrci kao drugi igraci 12 km po tekmi. Znas li ti sta su ti igraci osvojili u svojoj karijeri (Kukoc najtrofejniji balkanski igrac svih vremena). Znas li ti (znam da znas) da je Drazen bio prvotimac sa 16 godina ili pogledaj onu cuvenu tekmu izmedju Sibenke i nase Bosne koja je u to vrijeme zarila Yu kosarkom i imala extra ekipu.
Mislim da je dosta i mislim da se ti malo zajebavas sa nama da ne kazem trolas ili si ustao na krivu nogu pa onako iz prve. Ako mi napises da su Djordjevic, Danilovic, Bodiroga ili Divac bolji od navedenih i da trebaju biti u prvoj petorci bit ce mi lakse jer cu znati pravi razlog tvoje zajebancije. Ziv bio umij se i pogledaj kakvu staru snimku i dodji sebi tj. tobe kako kaze nas narod. Znam da sam malo ostar sada prema tebi ali izvini zasluzio si zbog ovih nebuloza. Kao olaksavajucu okolnost ti uzimam da si mlad i da imas vremena za ucenje i napredak.
Ziv i zdrav bio
svi u napad wrote:Mfeed drago mi je da si se bavio kosarkom i da si mi otkrio slabosti Cosica, Petrovica i Kukoca. Da li su ti kosarkasi imali ista dobro ili se ti samnom zajebavas? Izvini ali moram ti postaviti banalno pitanje (karikiram malo ali moram da bi ti ipak malo razmisljao o nebulozama koje si napisao): znas li ti ko su bili prof, Nikolic, Zeravica i Novosel. Znam da znas. E vidis jarane moj ti ljudi su izmislili kosarkasko znanje (posebno prof. Nikolic) za 99% ljudi na ovoj planeti sto ukljucuje i mene i tebe. Kod sve trojice ovih prema tebi "levata" isti je Cosic bio stalna petorka i mislim da ti ne trebam crtati.
Objasnjenja da Drazen nije igrao odbranu a Kukoc bio ljen i zbog toga nisu za petorke su izvini na izrazu smijesna. Zamisli kad bi u fudbalu neki trener kao ti rekao da Mesi nije za prvih 11 jer se ne vraca pred svoj gol i ne pretrci kao drugi igraci 12 km po tekmi. Znas li ti sta su ti igraci osvojili u svojoj karijeri (Kukoc najtrofejniji balkanski igrac svih vremena). Znas li ti (znam da znas) da je Drazen bio prvotimac sa 16 godina ili pogledaj onu cuvenu tekmu izmedju Sibenke i nase Bosne koja je u to vrijeme zarila Yu kosarkom i imala extra ekipu.
Mislim da je dosta i mislim da se ti malo zajebavas sa nama da ne kazem trolas ili si ustao na krivu nogu pa onako iz prve. Ako mi napises da su Djordjevic, Danilovic, Bodiroga ili Divac bolji od navedenih i da trebaju biti u prvoj petorci bit ce mi lakse jer cu znati pravi razlog tvoje zajebancije. Ziv bio umij se i pogledaj kakvu staru snimku i dodji sebi tj. tobe kako kaze nas narod. Znam da sam malo ostar sada prema tebi ali izvini zasluzio si zbog ovih nebuloza. Kao olaksavajucu okolnost ti uzimam da si mlad i da imas vremena za ucenje i napredak.
Ziv i zdrav bio
citajuci ga ispade da je npr. drazen preko stele bio među 2-3 najbolja evropljanina svake godine krajem 80-tih godina,da je kukoc izgubio mjesto u petorci bullsa od nekog levata a ne od jednog od najboljih defanzivaca i jednog od najboljih skakaca svih vremena
nista osobno, ne znam sto se lozis ko hepo. ako ti je cosic najbolji na svijetu, ok, tvoj stav I ti to tako vidis. meni nije ni za treci tim I to zato sto sam ga gledao te na osnovu toga iznosim svoje misljenje a ne na osnovu toga sta je prof. nikolic ili prof. arslanagic rekao. popio si te price o njemu kao legendi je on bio lider te generacije van terena a na terenu je protiv rusa vise radovanovic davao nego on. da, radja I divac su bolji za klasu od njega iako je on veca legenda u pricama. definitivno, po meni, za razliku od tebe, ni blizu prve petorke svih vremena. drazen I kukuc su bili odlicni igraci, blizu prve petorke I ja bih mjesto drazena prije stavio danilovica, meni licno bolji igrac od drazena, mojne se samo sekirati, ja to tako vidim. kad se pozivas na profesore I predavanja, malo info da je u casopisu tempo jednom davno bila anketa svih profesora I asistenata ukljucujuci I te koje spominjes I najvise glasova za najveci talenat kod nas ikad je ubjedljivo (ubjedljivo znaci skoro duplo glasova vise od cosica I kukoca) osvojio zarko paspalj, evo da se I ja malo pozivam na akademike. ako ovdje vidis nekih nebuloza samo zaobidji post I dopisuje sa sa ovim ispod I komentarisite profesora acu, nemam sa tim problem niti ikoga zajebavam, iznosim svoj stav a to za ucenje I napredak, svega ti, ostavi nekom drugom.
volim kad dobra diskusija se rasplamsa
drhtim kad djevičansko maslinovo na vatru se lijeva
ukusi kad znalci zbore ne postoje
zatucano demokratska raspra tada sijeva...
u startu da kažem da kolega mfeed ima poantu...
a ta je da su sva ta igračka, čuvena od košarice mesa, ponekad precenjena
neki manje neki više...
slažem se da Dražen ne spada u yu vrh (Jovan Kosijer mi veli da si tolko puta vidio staru dronfulju od Daneva u medijima, mislio bi da je Daneu 3x toliki ko Dražen, Plećaš je za nj bio bog, a bojim se i Radmilo Mišović...)
ne slažem se sa čovekom glede Ćosića i još ponekih sitnica
prosto zato jer znadoh te obične od baluna narančastog ljude
stoji to kakvu je košarku Ćosić igrao - mlaku, sporu, napamet...
ali karakteristika genija je prilagodba - igraj ti meni brže, jače, obranu - i ja ću ti igrat drugačije radio bi Krešo...
NE STOJI da protiv SSSR-a nije moga sjebat njihove centre - ponekad mu je to uspijevalo, ponekad ne (oni su imali 4 igrača koji su svi bili viši i dobrih 30-40 kila teži od njega) stoji da je precenjen (najboljim igračima repke u periodu 1974-82 su bili Kićanović i Dalipagić, a ogromnu ulogu su igrali Slavnić, Delibašić, Jerkov, Radovanović...), isto precenjen ko Kukoč, ali u svakom slučaju manje no Draž u svakom slučaju
ipak - najveći je yu centar - bolji od Divca jer je jednostavno bio tihi vođa (jednako nepismen ko Divac, don't believe the hype) eto Divac - i pored Kukijevih trijumfa, Rađinih brojki - Vlade je bolje zna igrat od Dine, a njegova NBA karijera je najveća od svih ex-yu igrača (da bolja od Draženove, Stojakovićeve, Kukočeve) zašto... Divac je (iako lijena, inertna mrcina) toliko zna igrat (za razliku od Rađe) i statističkim je kraljem NBA (što se pročitali u mojoj knjizi naravno)... kad neki drugi balkan boy premaši (a danas je to puno lakše) njegovih 8 triple-doublova, postotak uspješnosti u NBA (14 x playoff, uvijek među 2-3 glavna igrača, u 16 NBA sezona, probudite me)...
NBA ipak nije meritornim orijentirom vrijednosti jer prošle sezone je tamo igra moj zemo Rudež i odigro je solidno. jedan Sale Đorđević, eto, nije moga igrat u NBA ili barem nije igrao... ne možemo tu dvojicu igrača uspoređivat uopšte... prije mjesec dana gledao sam Rudeža na EP (grupa u Zagrebu) i ta se volina ne zna sastat s loptom... u moje vreme sam (prvo takmičenje kojeg se sjećam je EP u Beogradu 75) igra protiv desetina boljih krila, ne toliko snažih, ali puno boljeg šuta, košarkaških osnova, životnog mota itd... da zapišam svoj teritorij, reći ću da će u NBA igrat Hezonja i Šarić. možda će igrat dobro, možda će osvajat nagrade, treće petorke, imat sjajne brojke... to ništa ne mijenja na stvari - oni su nepismene voline koje ne znaju igrat (vječni talenti) i prethodne stavke ništa neće promijenit na tome... isto ka šta je volina Nikola peković ili Mirza Teletović (imate na YouTube kad u tri uzastopna NBA napada ima airball - to da si odigra treneru u yugi ne bi više nikad izašo na parket)...
pošto je ipak nekritičko idolopoklonstvo vladajućim elementom balkanskih ruševina koje zovemo državama, ja bih prozborio još koju kritičku o svakome od onih koje smatrate ponajboljim yu košarkašima...
evo postam, samo da znate da ću im svima jebat kevu, pa imate me cajta bannat...
souly wrote:to da si odigra treneru u yugi ne bi više nikad izašo na parket)...
ja nekad nesto k'o fol trenir'o u kk zelji I u maloj sali skenderije imali trening, nesto pokusao da prodjem, nije islo, stanem, ne znam sta cu I odigram nekakav idiotski poluhorog...jeb'o te, ne da se trener izderao na mene vec mi nije bilo jasno kako se ona sala nije srusila na nas od tolike dernjave.
ti se evidentno ne razumijes jer vise vjerujes svojim ocima nego profesoru ali svejedno da upitam, uvijek me cudilo kad svojevremeno radja nadigra divca u direktnom duelu, jel mislis da je ovaj divac bio polijen da trci I skace ili radja u nekim stvarima ipak bolji od njega?
Slučaj Tonija Kukoča, najtrofejnijeg košarkaša Jugoslavije na klupskom nivou, jest posebnim zbog nevjerojatno kontroverznog spleta okolnosti koji se sastojao od čestih doza čiste genijalnosti, nebrojenih trofeja i osobnih priznanja, rijetkih ispada teške fjake i enormnih kritika na vlastiti račun, kako na domaćim, tako i na američkim prostorima. Kukoč je u neku ruku klupski najtrofejniji igrač plavog planeta jer tri uzastopne titule u Kupu Šampiona, a onda i tri u NBA, i to u ekipama koje se smatraju najboljim u istoriji, NIKAD NIKO NEĆE PONOVITI.
U Evropi i Jugi bio je neman na oba kraja terena... Bio je čarobnjak, a za razliku od Petrovića, igrao je fenomenalnu obranu i nije silovao košarku. Još kao klinac, na SP juniora u Bormiu, ostavio je u nevjerici košarkašku javnost onim nezaboravnim 11-12 za tricu protiv Amera. Vrhunac karijere imao je vrlo rano, možda prerano, u sezonama '90 i '91. Sjećam se iz tih godina nevjerojatnih predstava protiv NBA momčadi Denvera i New Yorka na McDonalds turniru, sjećam se quadruple-double učinka u prvenstvu protiv Cibone, neviđeno dominantnog rasturanja Partizana u finalu '91 (Toni je u svim glavnim statističkim kategorijama imao barem 5), MVP naslova u Kupu Šampiona i na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. To je bila magija u nekoncentriranom obliku. Naravno, imao je sjajne momčadi, još bolje trenere, ali izgledao je lako i nonšalantno kao niko prije njega.
2 godine u Italiji bile su sjajne, ali nisu mu trebale, isto kao ni brzi dobitak 10 (kasnije još 10) kilograma u NBA, koji su mu reducirali brzinu i skočnost u potencijalno najboljim godinama i donijeli probleme sa ozljedama. Takva je tad bila filozofija - Evropljanin nije dovoljno jak - danas mnogi NBA igrači idu suprotnim putem, tešu se kilogrami nadolje, broj ozljeda je zadnjih godina nevjerojatan. To što je bio 6. čovjek Bullsa ne uzimam mu za zlo, dokazao se dovoljno i u najtežim momentima najvažnijih tekmi. Za zlo mu uzimam renome mlakonje koji su mu prišili tadašnji saigrači i trener Bullsa Phil Jackson, koji ga je definirao kao lijenog i nedovoljno motiviranog za napredak svoje igre. Mrzili su ga i Jordan (zbog talenta) i Pippen (zbog toga što je Kuki bio daleko plaćeniji), isto kao ranije Dražen...
Statistički najbolju sezonu je imao '99 kad se čuvena generacija Chicaga raspala, a on već prevalio vrhunac u tridesetoj. Ostvario je 19 koševa 7 skokova i više od 5 asista, vodeći Bullse u svim tim statističkim kategorijama (jedini te sezone uz Granta Hilla u Detroitu). U Bullsima je odigra još jednu solidnu sezonu i onda slijedi dio za zaborav. Mislio sam da su zadnje 2 sezone bile nepotrebne, ali svih tih posljednjih 6 srozalo mu je i renome i brojke karijere... Naišao je na neskrivene izljeve mržnje (Philadelphia) kao preplaćeno meso, u Atlanti je djelovao nezainteresirano, a onda je u Bucksima očigledno samo punio konto zadnje 4 sezone... Magija je nestala gotovo u potpunosti... Ameri ga vide otprilike ovako - solidan dodavač, rijetko raspoložen šuter, nedovoljan trudbenik u obrani i uopšte u košarkaškom radu, hype produkt posljednje velike generacije yu košarkaša...
Najžešće kritike doživljava u Hrvatskoj koja ga još nije nominirala za Kuće slavnih iako je već par godina na raspolaganju. Klero-naci-fašisti (pretežit oblik razmišljanja na prostorima bivše Juge) mu zamjeraju to što je blijedo izgledao u dresu Hrvatske, za razliku od Juge - vidi se ko mu je bija u srcu... '99 je igrao EP nakon što su mu pretili služenjem vojske i onda je bio sotoniziran nakon debakla repke... Zamjera mu se nedostatak takmičarske iskre koju je imao Dražen, te nije bio vođa kao Divac, te mu se zamjera škrtost i gramzivost (kao hrčak je nakupio preko 60 milja dolara u NBA)... Ima tu možda pomalo od svega, ali Kuki je ostao cool i iz prikrajka se smije svim tim budalama koje o njemu govore i pišu jer oni ipak žive od kikirikija...
Razgovarajući s mnogim eminentnim imenima od košarke o Kukoču, naišao sam na mnoga oprečna mišljenja... Neki ga smatraju najvećim ili jednim od, neki ga marginaliziraju, isto kao prije 30 godina, a možda mi se najviše dopala misao Dražena Dalipagića koji veli - "Toni se najviše približio Ćosiću, da se država nije raspala, možda bi ga i pretekao..."
Moja je teorija da hrvatski košarkaši najbolje (jedino onda jer sami nikad i nisu igrali košarku nit osvajali medalje - ono od 92-95 su jugoslavenski igrači) igraju u sprezi sa srpskima, odnosno svima onima iz bivše države... Kukoč je potvda iste.
Last edited by souly on 29/09/2015 10:51, edited 2 times in total.
Kolega mfid il kakoliga tek moga bi dobit neke odgovore kako Musa dere jarca u svezi glede interesantno mirisnih prstiju ranojutarnjeg čila usporedbi Dina i Vlada. Jarani su to moj dilberu još od sredine osamdesetih i tih berbi golobradih zlata. Maljković Rađi davne '87 reče - momak ako misliš bit dobar ko Vlade, jer debeo si i lin, čitaš previše stripova za tvoje zdravlje, moraš trčat 30% više no on... Dino ga je brzo shvatio jer Vlade je partizanu donija naslov već u svojoj prvoj sezoni, a onda je bija i najbolji igrač repke na EP u Grčka, tako da se moralo manje Zagora, a više Kena Parkera i Dino je već dogodine s Jugoplastikom osvojia domaći naslov ubivši Vladu (koji nije donija ni Kup Šampiona te godine) u finalu. Na Olimpijadi u Seoulu te godine, Divac je ipak prvi centar repke. Tek srebro...
TALENT: prednost Divac
Dino je bio razorniji u napadu (iako u yu prvenstvu i ne, manji mu je prosjek koševa, a osobito skokova ), Divac je bolje čitao igru, jedan je od najboljih dodavača na mjestu centra u povijesti košarkaške igre, Rađa je osvojio više klupskih trofeja u Evropi (2 kupa šampiona), ima relativno bolju NBA statistiku (a to vara, vidjet ćemo), Divac je bolji u obrani i u svim ostalim košarkaškim segmentima o kojima brojke računa vode, uspješniji je u reprezentaciji. Vrlo interesantno - Divac je jednim od četvorice, uz Ćosića, Dalipagića i Kićanovića - i jedinim igračem zadnje yu generacije), sa 10 ili više medalja na velikim takmičenjima. I to uz 5 zlata. Vlade Divac je jedini ex-yu igrač koji je igrao 10 i više velikih repka natjecanja, a da se svaki put vratio s medaljom! Rađa je igrao 9 velikih takmičenja, ukupno 8 medalja, osvojio 3 zlata (sve sa SFRJ).
JEL POŠTENO NEREŠENO?
Konkretni podaci kako je Dino nadigra Vladu u sezoni 1988/1989. Partizan i Jugoplastka igrali su 5x te sezone. Partizan je dobio obje u prvenstvu i finale Kupa, Jugoplastika je dobila dvije u finalu playoffa. Statistika Divac - 23.6 ppg, 12.2rpg - Rađa - 19.2ppg, 7.6rpg. u tih 5 tekmi, što uopće ne isključuje da je Dino u svojoj najslabijoj predstavi zakucao dvaput preko Vlade i opalio mu bananu na zakucavanje. Divcu je lopta skliznula iz obruča u zadnjoj sekundi prve tekme finala, Rađa je MVP finala Eurolige sa 20 koševa 10 skokova, Divac je u 2 tekme finala Kupa Koraća što Partizan je zmagal imao 58 koševa i 28 skokova. Na EP u Zagrebu, obojica rulaju, Rađa nezadrživ u kucanju, posle EP Divac 26. pick prve runde drafa Lakersa, Rađa 40. pick (druga runda Celticsi). Divac je proglašen za Mr.Europa igrača godine 1989. nakon što prelazi u Lakerse i u prvoj sezoni igra kako triba, kao prvi (a ne Petrović) značajni yu loptalec u NBA (prvi All-Rookie tim).
NEREŠENO??? ne bi reka
sezona 1990-91, Dino ga potpisuje za Messagero pare radi i razvaljuje Evropu kolko to već ide, Vlade je na reklamama i sitcom serijalima, šmrče prvu lajnu koke, onda i žutog, nakon tog i speedball jer šta će, s Lakersima igra finale NBA lige di ovi gube i puštaju Jordana da zgrabi barabi iako mu Vlade opali 5 banana u 5 tekmi i ostvari garavo Srbijanče 18.2 poena, 8.8 skokova, 2.4 blokade uz 57% šuta u tih 5 tekmi finala. I da, još nešto će se nađe za neupućene primate - Divac je postavio rekord NBA finala koji će teško biti ikad srušen - gađao je 13-13 slobodna bacanja. Rekord vredi i danas, a jedini čovo koji još nije mašio sa slobodnjaka u NBA finale je Bill Laimbeer (10-10).
MARKETING: big edge Divac
NBA karijere i njihova usporedba je već najavljena. Rađa je odigra samo 4 sezone kad je bio na vrhuncu mogućnosti ili blizu, Divac je odigrao 16 sezona i time postavio rekord za evropske igrače dok ga nije srušio Novitzki. Rađa 16.7 poena i 8.4 skokova, Divac 11.8 poena i 8.2 skoka.
* NBA stats varaju - Divac je bio bolji skakač od Rađe - da je Rađa odigra 16 sezona u NBA ima bi lošije brojke od ovih koje ima. Divac je (kao prvi evropski igrač uopšte) ostvario double-double učinak kroz sezonu 1993/94, 1994/95 i još 1998/99. Rađa nikad nije bio dvocifren u skokovima.
* Divčeva sezona 1994/95 je jedna od najboljih statističkih u povijesti NBA lige. jedini je igrač koji je te godine bio top 40 (pa čak i u % slobodnih) u svim statističkim kategorijama. Ako u obzir uzmemo da je u to vrime u NBA igralo mnogo nenormalnih centara (Olajuwon, Robinson, Ewing, Shaq, Mourning, Mutombo - danas gotovo nijedan), nije čudno da nije bio All-Star. Ipak je prvim ex-yu igračem koji je zaigrao na All-Star tekmi (2001).
* Divac je bio trajniji od Dine - u NBA je odigrao 1134 tekme u regular sezona od 1280 mogućih (što je gotovo 90%), dok je Dino odigrao samo 68% mogućih tekmi (224 od 328). Divac je odigrao sve tekme u sezoni 5x (Radja nijednom), a neverovatnih 13x je igrao barem 79 i više tekmi. Vlade je odigrao 121 playoff susret, Dino 4. Rađa je 1996. izjavio onu poznatu, sebi svojstvenu iskrenu - jebeš ovaj Boston kad sam ja najbolji igrač
* Divac je bio najraznovrsniji ex-yu igrač, barem u NBA (inače bi i Duci bio u konkurenciji) - 8 triple double učinaka i jedan 5x5 učinak - poeni, skokovi, asistencije, blokade, osvojene lopte (samo 5 igrača je to ostvarilo u NBA povijesti). samo je još Kukoč ostvario triple-double (4x) - ostali to sanjaju i biće to dug, znojan i košmaran san...
*finale zapada 2002. godine protiv Shaqa koji je tad bio najbolji igrač lige. Vlade je uvik bija baxuz kao igrač, ali to mu je bog natovario kao kaznu za spavanje, needuciranost i lazy stylin'. NIKAD NIJEDAN ex-yu igrač nije bio toliko ravnopravan najboljem igraču sveta (daleko od Petrović - Jordan konfrontacije), ali splet čobanolikog baksuza, kupljenih sudija i nemaštovitosti NBA sprečio ga je da u svojoj 34. godini (15 koševa i 10 skokova prosečno Shaqu) postane globalno prepoznat kao najveći evropski igrač IKAD
*sa 36. na leđima u sezoni '04 ima 5.3 asista kroz celu sezonu. centri koji su imali preko 5 asista pre njega u NBA zovu se Bill Russell, Wilt Chamberlain i Kareem Abdul-Jabbar
* kada je 2005. godine Vlade završio karijeru, bio je jednim od trojice NBA košarkaša (Jabbar i Olajuwon) koji je kroz karijeru ostvario više od 13k koševa 9k skokova 3k asista i 1600blokada. mislim da su se zadnjih godina upisali i Garnett i Duncan
NBA KARIJERA: big edge Divac
Sad ću da sažmem - Vlade Divac je jednostavno car bez žezla, dok je Dino vazal na tronu. U mojim memoarima Vlade zauzima 8., a Dino 10. mjesto na ljestvici najboljih u igrača. Moga san to odma reć, al eto, ne biste iskapirali...
Pravo da vam velim, ovo možete komentirat, al nemojte jer nemate ća jer je ovo tako kako sam napisa. Komentare sam očekivao na onaj link na text Dežulovića o Varajiću, ali niko nije ima baš nikakvih muda, nit elokvencije, a bogami ni poštenja ako ćemo iskreno... Boli me taj nemušti vampirizam...Ko misli drugačije - il ne razume se u balune, il je premlad, il ga nešta jebe a on sam slabo, il je krivo srastao u periodu relativizacije otvorenog preloma duša koji pogodio je čak i Vladu Delibašića (danas Divca) i Dina Rađu.
Slučaj Tonija Kukoča, najtrofejnijeg košarkaša Jugoslavije na klupskom nivou, jest posebnim zbog nevjerojatno kontroverznog spleta okolnosti koji se sastojao od čestih doza čiste genijalnosti, nebrojenih trofeja i osobnih priznanja, rijetkih ispada teške fjake i enormnih kritika na vlastiti račun, kako na domaćim, tako i na američkim prostorima. Kukoč je u neku ruku klupski najtrofejniji igrač plavog planeta jer tri uzastopne titule u Kupu Šampiona, a onda i tri u NBA, i to u ekipama koje se smatraju najboljim u istoriji, NIKAD NIKO NEĆE PONOVITI.
U Evropi i Jugi bio je neman na oba kraja terena... Bio je čarobnjak, a za razliku od Petrovića, igrao je fenomenalnu obranu i nije silovao košarku. Još kao klinac, na SP juniora u Bormiu, ostavio je u nevjerici košarkašku javnost onim nezaboravnim 11-12 za tricu protiv Amera. Vrhunac karijere imao je vrlo rano, možda prerano, u sezonama '90 i '91. Sjećam se iz tih godina nevjerojatnih predstava protiv NBA momčadi Denvera i New Yorka na McDonalds turniru, sjećam se quadruple-double učinka u prvenstvu protiv Cibone, neviđeno dominantnog rasturanja Partizana u finalu '91 (Toni je u svim glavnim statističkim kategorijama imao barem 5), MVP naslova u Kupu Šampiona i na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. To je bila magija u nekoncentriranom obliku. Naravno, imao je sjajne momčadi, još bolje trenere, ali izgledao je lako i nonšalantno kao niko prije njega.
2 godine u Italiji bile su sjajne, ali nisu mu trebale, isto kao ni brzi dobitak 10 (kasnije još 10) kilograma u NBA, koji su mu reducirali brzinu i skočnost u potencijalno najboljim godinama i donijeli probleme sa ozljedama. Takva je tad bila filozofija - Evropljanin nije dovoljno jak - danas mnogi NBA igrači idu suprotnim putem, tešu se kilogrami nadolje, broj ozljeda je zadnjih godina nevjerojatan. To što je bio 6. čovjek Bullsa ne uzimam mu za zlo, dokazao se dovoljno i u najtežim momentima najvažnijih tekmi. Za zlo mu uzimam renome mlakonje koji su mu prišili tadašnji saigrači i trener Bullsa Phil Jackson, koji ga je definirao kao lijenog i nedovoljno motiviranog za napredak svoje igre. Mrzili su ga i Jordan (zbog talenta) i Pippen (zbog toga što je Kuki bio daleko plaćeniji), isto kao ranije Dražen...
Statistički najbolju sezonu je imao '99 kad se čuvena generacija Chicaga raspala, a on već prevalio vrhunac u tridesetoj. Ostvario je 19 koševa 7 skokova i više od 5 asista, vodeći Bullse u svim tim statističkim kategorijama (jedini te sezone uz Granta Hilla u Detroitu). U Bullsima je odigra još jednu solidnu sezonu i onda slijedi dio za zaborav. Mislio sam da su zadnje 2 sezone bile nepotrebne, ali svih tih posljednjih 6 srozalo mu je i renome i brojke karijere... Naišao je na neskrivene izljeve mržnje (Philadelphia) kao preplaćeno meso, u Atlanti je djelovao nezainteresirano, a onda je u Bucksima očigledno samo punio konto zadnje 4 sezone... Magija je nestala gotovo u potpunosti... Ameri ga vide otprilike ovako - solidan dodavač, rijetko raspoložen šuter, nedovoljan trudbenik u obrani i uopšte u košarkaškom radu, hype produkt posljednje velike generacije yu košarkaša...
Najžešće kritike doživljava u Hrvatskoj koja ga još nije nominirala za Kuće slavnih iako je već par godina na raspolaganju. Klero-naci-fašisti (pretežit oblik razmišljanja na prostorima bivše Juge) mu zamjeraju to što je blijedo izgledao u dresu Hrvatske, za razliku od Juge - vidi se ko mu je bija u srcu... '99 je igrao EP nakon što su mu pretili služenjem vojske i onda je bio sotoniziran nakon debakla repke... Zamjera mu se nedostatak takmičarske iskre koju je imao Dražen, te nije bio vođa kao Divac, te mu se zamjera škrtost i gramzivost (kao hrčak je nakupio preko 60 milja dolara u NBA)... Ima tu možda pomalo od svega, ali Kuki je ostao cool i iz prikrajka se smije svim tim budalama koje o njemu govore i pišu jer oni ipak žive od kikirikija...
Razgovarajući s mnogim eminentnim imenima od košarke o Kukoču, naišao sam na mnoga oprečna mišljenja... Neki ga smatraju najvećim ili jednim od, neki ga marginaliziraju, isto kao prije 30 godina, a možda mi se najviše dopala misao Dražena Dalipagića koji veli - "Toni se najviše približio Ćosiću, da se država nije raspala, možda bi ga i pretekao..."
Moja je teorija da hrvatski košarkaši najbolje (jedino onda jer sami nikad i nisu igrali košarku nit osvajali medalje - ono od 92-95 su jugoslavenski igrači) igraju u sprezi sa srpskima, odnosno svima onima iz bivše države... Kukoč je potvda iste.
Bilo je u tim godinama sigurno boljih pucača, dodavača i skakača ali džaba sve statistike i brojevi Toni je za mene čovjek koji je igrao najljepšu košarku ikada.
JoseMujica wrote:Bilo je u tim godinama sigurno boljih pucača, dodavača i skakača ali džaba sve statistike i brojevi Toni je za mene čovjek koji je igrao najljepšu košarku ikada.
+ 1
Toni nije bio fanatik ko Drazen. Nije u vec 6 ujutro bio u dvorani prije cistacica kao Drazen. Nije ostajao jedini da poslije treninga ubaci jos 100 trica kao Drazen. Ali dzaba, Pink Panther iz Splita je bio carobnjak koji je igrao najljepsu kosarku.
Btw, svaka cast Drazenu na njegovom radu, upornosti i predanosti kosarci.
Bilo je vise tih boema kosarke prije nego sada. No, ja ipak cijenim kad neko, uz talenat koji posjeduje, naporno radi da bude jos bolji.
Naravno, jednog Iversona niko ziv nije mogao natjerati da trenira, ali je opet radio nevjerovatne stvari - kakve bi tek da je malo vise zivio kosarku, a malo manje se glupirao?!
Za vecinu, kosarka mora biti jedan vid fanatizma, nenormalno mnogo treninga i zivot zvani kosarka. Jedini put da budes uspjesan. Ako ces ti malo trenirati, a malo shisha (ko nasi sportashi ), nema od tog nista.
Tako i za Kukoca, da je bio veci fanatik za kosarku, mozda ne bi ostao u tako ruznom sjecanju sto se tice NBA. No, to je dio negove licnosti i mozda je upravo zato bio tako dobar - jer je imao taj opusteni pristup kosarci.
hvala za sjajan tekst, skroz dobro leglo uz jutarnju kafu...vidim da je na djelu zabrana komentarisanja istog, samo da se usudim dodati divcevu zajebanciju kad je gostovao na nekoj tv, navodno je bjezao iz hotela za vrijeme tog plejofa kad ga je dino nadigrao I pri skoku sa balkona se povrijedio.
ovo zvuci ko neka domaca zadaca, ako sam glape jednostavno me ignorisi, dal' znas kako su pripreme repke proticale, jel tu bilo ista ozbiljno ili su se samo zajebavali, mislim na one situacije da kad cijela planeta gleda kad divac prevodi loptu preko centra I slicne gluposti, takve idiotizme mi ni u osnovnoj nismo radili, jesu li oni imali ikakav plan, razradjenu strategiju, analizu protivnika ili je to bilo samo konji, zene I alkohol I ogromna kolicina indivualnog talenta? thx!
hvala za sjajan tekst, skroz dobro leglo uz jutarnju kafu...vidim da je na djelu zabrana komentarisanja istog, samo da se usudim dodati divcevu zajebanciju kad je gostovao na nekoj tv, navodno je bjezao iz hotela za vrijeme tog plejofa kad ga je dino nadigrao I pri skoku sa balkona se povrijedio.
ovo zvuci ko neka domaca zadaca, ako sam glape jednostavno me ignorisi, dal' znas kako su pripreme repke proticale, jel tu bilo ista ozbiljno ili su se samo zajebavali, mislim na one situacije da kad cijela planeta gleda kad divac prevodi loptu preko centra I slicne gluposti, takve idiotizme mi ni u osnovnoj nismo radili, jesu li oni imali ikakav plan, razradjenu strategiju, analizu protivnika ili je to bilo samo konji, zene I alkohol I ogromna kolicina indivualnog talenta? thx!
u klubovima u Jugi su se znojili (Jugoplastika više, Partizan i Cibona manje - zato i jest bila najbolja), u repki su pripreme bile brutalne... za Seoul 4 mjeseca... Duda se vraća svake noći nakresan i pjevušio - op mala garava - dok je ključem pokušava da nabode ključanicu, momčići nešto manje, ali i oni uz buz i cigarete... bilo je i ozbiljnih iznimki kojima je draži bio rad od talenta... bilo je ludih likova koji nisu mogli igrat u repki (Grbović)... bilo je pametnih likova koji su rulali u istoj (Radović, Čutura. Zdovc, Cvjetičanin, Obradović)... ona starija generacija je imala još više šege na pripremama, nekako su mi bili opušteniji... kad su ovi Vlade, Kuki i Dino otkrili Ameriku, više nije bilo nekog treninga, a Divac ih je pola prespava, Kuki i Dino su sa svojim dugonogim ženturačama visjeli do kasno po zadimljenim barovima, raspravljajući o tom kolki ugovor sledeći da potpišu i što ih trener nije pustija 3 minute više na parket, dok se Diki pokuša solidno uklopit u Hollywood i zasad mu ne ide loše... kako je Shaq njega prejebo u košarkaškoj karijeri, tako će Vlade njega u biznismenskoj sferi...
nema se sta kukocu progovarati sto je bio 6. igrac bullsa,tako je trener odlucio,ne on,na kraju krajeva nije mogao ispred jednog od najboljih krila svih vremena pippena i jednog od najboljih defanzivaca i jednog od najboljih skakaca svih vremena rodmana
JoseMujica wrote:Bilo je u tim godinama sigurno boljih pucača, dodavača i skakača ali džaba sve statistike i brojevi Toni je za mene čovjek koji je igrao najljepšu košarku ikada.
+ 1
Toni nije bio fanatik ko Drazen. Nije u vec 6 ujutro bio u dvorani prije cistacica kao Drazen. Nije ostajao jedini da poslije treninga ubaci jos 100 trica kao Drazen. Ali dzaba, Pink Panther iz Splita je bio carobnjak koji je igrao najljepsu kosarku.
Btw, svaka cast Drazenu na njegovom radu, upornosti i predanosti kosarci.
sa tom visinom imati onakav pregled igre,poslije njega je odom donekle bio takav,samo donekle,vec dugio vremena niko
JoseMujica wrote:znam samo da mi nakon odlaska te generacije i raspada Juge košarka više nikad nije bila zanimljiva
I meni isto pa sam sa sinom poceo gledati vorijerse, ljudi iz driblinga kvalitetno sutiraju, takve stvari nisam prije vidjao, mnogo bolje od onih fejdavej dzampera. znam da se vise niko ne lozi na nba ali meni nakon dugo vremena zanimljiv tim za pogledat.