Ahmmed wrote:
eh, propagande, majko moja

Poligamija je kod Bošnjaka bila, vrlo vrlo rijetka....dalje, ( iako to u ovoj simpatičnoj pričici nije navedeno) Bošnjaci su u 17.stoljeću, zajedno sa Čerkezima, dobili fetvu, po kojoj su,recimo, bila dozvoljena mješovita muško-ženska sijela u mahalama i selima u kojima su živjeli srodnici i do petog-šestog koljena, jer su bosanski muslimani, kod ženidbeno-udadbenih veza, veoma vodili računa o krvnom srodstvu, bez obzira na činjenicu da islam neke od tih brakova dozvoljava ( ne preporučuje, ali i ne zabranjuje). Galabije se u Bosni nikad nisu nosile, čakšire jesu, meni se, doduše, ne sviđaju....Ali, kad se vehabijama toliko dopadaju, ne znam što ih ne nose.....Od dobrog su materijala, prilagođene bosanskoj klimi, ne vuku se po zemlji.....
Tačno je da su žene pokrivale lica....Uz dužno poštovanje prema svačijem izboru, za mene je riječ o anakronom načinu odijevanja. S moje tačke gledišta, hidžab je mjera ženskog odijevanja. No, daleko od toga da bih i hidžab bilo kome nametao.
U nekim dijelovima priče, lijepo je opisan islamski ahlak. No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Neznam jeli propaganda, ali to sto pises tj nacin na koji generalizujes odredjenu skupinu ljudi koje pogrdno i lazno nazivaju vehabijama bi ja prije nazvao propagandom. Pisem da generalizujes, ali eto navedi konkretan slucaj ko je to zaklao majku sto je zakasnila na sabah namaz?
Odmah u pocetku da nebi bilo predrasuda, napisat cu ti malo o sebi:
Ja ne nosim bradu ni kratke pantalone, nego lice mi je izbrijano, idem u teretanu - treniram vec dugo godina i moderator sam na najvecem fitnes forumu u Hrvatskoj, zivim u Danskoj, volim brze motore i tako. Prije sam izlazio u grad do u kasne sate, pio alkohol, gledao zene. Islam mi nije bio dio svakodnevnice, znaci tipicni sam bio bosnjo dijasporac. Medjutim stjecajem okolnosti Allah me uputio, tako da alkohol vise ne pijem, zene koje su mi zabranjene vise ne gledam, u diskoteke vise ne idem i trudim se da cuvam moj namaz. Mogu ti reci da sam sada potpuno drugi covjek, elhamdulillah. zivot mi je puno bolji a prije ovog preokreta bio sam na putu u propast(to je druga i duga prica)
Nakon upute preselio sam se u drugi grad i to je tako Allah odredio da dobijem dobar posao koji sam dugo trazio, u gradu u kojem je bilo brace muslimana kako ih ti pogrdno nazivas vehabijama. Upocetku sam se tih ljudi ustrucavao ali subhanAllah, takav bratski odnos nikad prije nisam dozivio, jedino mozda kad sam bio mali od nekolicine starih dobrih ljudi iz moje mahale koji su redovni bili u dzamiji. Podsjetili su me na moje djetinjstvo i na dobre ljude koji su vecinom vec preselili na Ahiret, a ovdje se radi o uglavnom mladim ljudima. Shvatio sam da ti ljudi su uglavnom ljudi na koje se mpogu oslonit kad je pomoc u pitanju, cesto me nazovu i uvijek lijepo porazgovarmo s puno medjusobnog postovanja. Dok oni moji "prijatelji" s kojima sam nekad dernecio su i bili uvijek tu kada treba dernecit i nista vise od toga, oni su me brzo zaboravili.
Reci cu ti i tu cinjenicu da sam prosle godine jedno kratko vrijeme i ja nosio bradu i potkracene brkove, i kada sam se ponovo obrijao nista to nije bilo promijenilo izmedju nas, niko me nije pitao zasto si se obrijao i prvi put kad smo se sreli opet smo se fino od srca selamili i zagrlili.
'Poenta moje price je to da sam umoran od te propagande o "vehabijama" kako su oni losi.
Ja i dalje ne nosim bradu ali to ne znaci da cu prozivati ljude zato sto onni nose bradu a ja ne, ili slicno...