Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Masooma

#626 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote: Da ali jednoumlje je upravo bilo u Evropi i zapadnjacka misao bastini takve oblike fasistickih ideja. Tako sta nema u islamu.
Da se ne vracam u daljnju proslost sa spaljivanjem vjestica, teroriziranjem Indijanaca (americki kolonijalni terorizam : ) )
Valjalo bi da su talibani ostali na vlasti, ne bi sada bilo nereda u Afganistanu nego red i harmonija.

Sta ih navodi na drogiranje nego nezadovoljstvo zivotom i besmisao zivota u njihovoj percepciji.
Od toga ne boluju zdrava muslimanska drustva a zdravi nosioci ideja islama s tim nemaju problema imali para ili ne, bilo da je jeftina droga ili ne : )
ti stvarno neki idealista.... ali zaista ne vrijedi pricati s nekim ko misli da bi pod talibanima vladala harmonija... mislim, jako mali broj ljudi se ovdje drogira, vecina ih izgleda uziva u zivotu. zamisli da su se u saudiji slobodno moze provoditi istrazivanje javnog mjenja, do kakvih bi zakljucaka dosli...
ne rece mi gdje zivis?
Ti procjeni vrijedi li pricati sa mnom ili ne. O harmoniji za vrijeme tog rezima ne treba puno ni govoriti jer je to cinjenica.
Drustvene bolesti dolaze sa Zapada. Oni koji se bore da uspostave Allahovu rijec na zemlji nikako ne mogu da nered prave nego naprotiv oni red uspostavljaju.
A gdje se to jako malo drogira ? U BiH ? Ne bih rekao da je tako.

Nebitno je gdje zivim, nisam tema ja.

P.S: Mogao si me pitati i za ime i prezime i adresu i tako dalje : )
madner

#627 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote:
Masooma wrote: Ako mislis vodit dijalog sa nekim korisnim informacijama a ne nekom jeftinom pljuvackom politikom onda ok u suprotnom
mani se covjece da se uplices u teme koje ne poznajes.
Kad predjes sa propagande na dijalog mozemo pricat, kad pustis EPP i ja saltam. :D
Prepustam te tvojim idejama o sektama pokupljenim sa Wikija. Moze se istina o islamu nauciti nesto na Wikiju
ali ne sve a mnogo toga nije tacno.
Daj definiciju sekte u islamu. Nalazimo se da te podsjetim na podforumu religija tema VEHABIZAM-SELEFIZAM
a ne na podforumu Filozofija.
NAstavak razgovra prihvatam ako se ostavis osude sa neku EPP i das vise tu definiciju ali kako kazu ucenjaci islama
a ne WIKI. : )
To sto se ne nalazimo na podforumu religiji ne znace da mozak ostavljamo na ulazu.
To je bila definicija iz nauke koja sa bavi drustvenim uredjenjem.
Ne pitas ni navijaca da li je bio faul nego sudiju.
callmethebreeeze

#628 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by callmethebreeeze »

bitno je gdje zivis, jer ti je prica suplja ako se ne javljas iz torabore ili bar pakistana. ( i mojne sad one price o tome kako se moze zivjeti bilo gdje nigdje ne postoji prava islamska drzava) a ime i prezime nije bitno. :D
zapadnjacke drustvene bolesti, kako ih ti nazivas, su nista u poredjenju s ludilom koji dolazi od talibana. a dosta tih bolesti imas i u tim zemljama, samo sto je to tamo prikriveno...
Masooma

#629 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:Molim te, udovolji mojoj radoznalosti i kaži mi: Kako bi ti očuvao BiH kao državu (sa ustavom ili bez njega, sa parlamentom ili bez njega, sa demokratijom ili bez nje?)
Da li je opstanak muslimana u BiH moguć na temeljima wehabijske "vjerske - ideologije"?
Osuđuješ li ovakvu poruku jedenog od zagovornika wehabizma:
Muslimani!
"Demokratija nije dozvoljena onome koji vjeruje u Allaha i Sudnji dan!"
Na ovo moram zaista postaviti kontrapitanje. A zar ti msilis da se Srbi i Hrvati puno brinu za ocuvanje BiH i ravnopravnost sva tri naroda.
Znam na sta ciljas. Ciljas na mesele taguta i kufr u taguta i stav islama o demokratiji. Da ti skratim...muslimanu treba da je najbitnije da zivi i umre kao muslian...da ocuva tewhid....da se odupre sirku koliko moze. Tvoje zagovaranje nekog ocuvanja BiH ne pije sutra vode
kad dignu oruzje i dodju da te kolju. Nece te pitati jesi li volio demokrate nego jesi li musliman (a nekad i odjecu svuku da vide).
Zato ovaj narod treba da se poduci vjeri jer veliko je neznanje o temeljima vjere.

A poruku ne osudjujem. Demokratja kako je zapadnjaci poimanju je ideja da ljudi donose zakone. Tako se ljudi stavljaju u poziciju koja pripada samo Bogu. Ono sto si sigurno citao tada postaju Taguti.
kamen spoticanja

#630 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

Masooma wrote:
Ahmmed wrote: No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Krupne rijeci Ahmmed,,,,Gdje si to cuo da vjernici koje zovu vehabije uce ljude da treba zaklati majku ? Izvalcis dogadjaj koji se desio u Sarajevu i onda lijepis etiketu cijeloj populaciji i ucenju.
Jesu li niski udarci to sto je tvoj pravac ? Jeli medijska indoktrinacija toliko jaka da joj se ne mozes oduprijeti ?
Bolje je onda ne gledaj TV jer svasta se emitira.
sejh ahmmed zaista krupne rijeci :shock: ne shvatih sta ti bi iskreno...ili sam ja nesto propustio,koja to tzv vehabisticka doktrina trazi klanje supruge zbog kasnjenja na namaz...
nemoj sejh,nejo dobro ovako...ti bar znas :roll:
Masooma

#631 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

madner wrote: To sto se ne nalazimo na podforumu religiji ne znace da mozak ostavljamo na ulazu.
Nema smisla dalje raspravljat s tobom.
Ne znas definiciju sekte u islamu i ubacujes neke neukusne doskocice.
Vidim da si neupucen ali zagrijan za svadju. Ostavljam te da se hladis ili bljujes vatru po meni
necu uzvacati, razgovarat cu sa pametnijim na forumu.
madner

#632 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Masooma wrote:
madner wrote: To sto se ne nalazimo na podforumu religiji ne znace da mozak ostavljamo na ulazu.
Nema smisla dalje raspravljat s tobom.
Ne znas definiciju sekte u islamu i ubacujes neke neukusne doskocice.
Vidim da si neupucen ali zagrijan za svadju. Ostavljam te da se hladis ili bljujes vatru po meni
necu uzvacati, razgovarat cu sa pametnijim na forumu.
Tora Bore mi i Kandahara strasno sam pogodjen :D
Masooma

#633 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:bitno je gdje zivis, jer ti je prica suplja ako se ne javljas iz torabore ili bar pakistana. ( i mojne sad one price o tome kako se moze zivjeti bilo gdje nigdje ne postoji prava islamska drzava) a ime i prezime nije bitno. :D
zapadnjacke drustvene bolesti, kako ih ti nazivas, su nista u poredjenju s ludilom koji dolazi od talibana. a dosta tih bolesti imas i u tim zemljama, samo sto je to tamo prikriveno...
Da se javljam sa Torabore ili Pakistana onda bih te obradovao i o odstrjeljenim kafirima da imas svjeze info : )

Pogledaj ludilo i ludjake na zapadu kad udju na faks pa raspale po studentima, ili u trgovacki da isprobaju AK-47.
Pogledaj ludila na zapdau gdje i jadnike koji su se borili za njiove uzitke i ideje sada istjeruju na ulice.
Pogledaj ludila na zapadu gdje monstrumi zatvaraju po desetke godina svoje obitelji u podrume.
Pogledaj ludila svakim danom sve vise samoubistava i beznadje na svakom koraku.
Fabridjijo

#634 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

Ahmmed wrote:
eh, propagande, majko moja :-) Poligamija je kod Bošnjaka bila, vrlo vrlo rijetka....dalje, ( iako to u ovoj simpatičnoj pričici nije navedeno) Bošnjaci su u 17.stoljeću, zajedno sa Čerkezima, dobili fetvu, po kojoj su,recimo, bila dozvoljena mješovita muško-ženska sijela u mahalama i selima u kojima su živjeli srodnici i do petog-šestog koljena, jer su bosanski muslimani, kod ženidbeno-udadbenih veza, veoma vodili računa o krvnom srodstvu, bez obzira na činjenicu da islam neke od tih brakova dozvoljava ( ne preporučuje, ali i ne zabranjuje). Galabije se u Bosni nikad nisu nosile, čakšire jesu, meni se, doduše, ne sviđaju....Ali, kad se vehabijama toliko dopadaju, ne znam što ih ne nose.....Od dobrog su materijala, prilagođene bosanskoj klimi, ne vuku se po zemlji.....
Tačno je da su žene pokrivale lica....Uz dužno poštovanje prema svačijem izboru, za mene je riječ o anakronom načinu odijevanja. S moje tačke gledišta, hidžab je mjera ženskog odijevanja. No, daleko od toga da bih i hidžab bilo kome nametao.
U nekim dijelovima priče, lijepo je opisan islamski ahlak. No, malo su se vehabije precijenile.....Njihovo ponašanje i ponašanje napčih predaka.....prilično se razlikuju. Naši preci nisu klali majke, ako bi kojim slučajem, isrpljene od teškog rada, zadocnile na sabah namaz....To vehabije u Bosni rade....
Neznam jeli propaganda, ali to sto pises tj nacin na koji generalizujes odredjenu skupinu ljudi koje pogrdno i lazno nazivaju vehabijama bi ja prije nazvao propagandom. Pisem da generalizujes, ali eto navedi konkretan slucaj ko je to zaklao majku sto je zakasnila na sabah namaz?

Odmah u pocetku da nebi bilo predrasuda, napisat cu ti malo o sebi:
Ja ne nosim bradu ni kratke pantalone, nego lice mi je izbrijano, idem u teretanu - treniram vec dugo godina i moderator sam na najvecem fitnes forumu u Hrvatskoj, zivim u Danskoj, volim brze motore i tako. Prije sam izlazio u grad do u kasne sate, pio alkohol, gledao zene. Islam mi nije bio dio svakodnevnice, znaci tipicni sam bio bosnjo dijasporac. Medjutim stjecajem okolnosti Allah me uputio, tako da alkohol vise ne pijem, zene koje su mi zabranjene vise ne gledam, u diskoteke vise ne idem i trudim se da cuvam moj namaz. Mogu ti reci da sam sada potpuno drugi covjek, elhamdulillah. zivot mi je puno bolji a prije ovog preokreta bio sam na putu u propast(to je druga i duga prica)
Nakon upute preselio sam se u drugi grad i to je tako Allah odredio da dobijem dobar posao koji sam dugo trazio, u gradu u kojem je bilo brace muslimana kako ih ti pogrdno nazivas vehabijama. Upocetku sam se tih ljudi ustrucavao ali subhanAllah, takav bratski odnos nikad prije nisam dozivio, jedino mozda kad sam bio mali od nekolicine starih dobrih ljudi iz moje mahale koji su redovni bili u dzamiji. Podsjetili su me na moje djetinjstvo i na dobre ljude koji su vecinom vec preselili na Ahiret, a ovdje se radi o uglavnom mladim ljudima. Shvatio sam da ti ljudi su uglavnom ljudi na koje se mpogu oslonit kad je pomoc u pitanju, cesto me nazovu i uvijek lijepo porazgovarmo s puno medjusobnog postovanja. Dok oni moji "prijatelji" s kojima sam nekad dernecio su i bili uvijek tu kada treba dernecit i nista vise od toga, oni su me brzo zaboravili.
Reci cu ti i tu cinjenicu da sam prosle godine jedno kratko vrijeme i ja nosio bradu i potkracene brkove, i kada sam se ponovo obrijao nista to nije bilo promijenilo izmedju nas, niko me nije pitao zasto si se obrijao i prvi put kad smo se sreli opet smo se fino od srca selamili i zagrlili.
'Poenta moje price je to da sam umoran od te propagande o "vehabijama" kako su oni losi.
Ja i dalje ne nosim bradu ali to ne znaci da cu prozivati ljude zato sto onni nose bradu a ja ne, ili slicno...
zlafa

#635 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Moram reci da ipak kada pitas navijaca za faul nie ga bilo, a ni sudije sve ne sude ;)
Poenta jeste da nie sve sto pise tako, jednom su italijanske novine objavile slucaj posipanja neke tekucine (tacno neznam cega) po licu zene sto ga je ova odbila i pripisale su slucaj vehabizmu i kako je to stvar islama. mislim daj covjece ko imalo zna za islam zna da to nema nikakvog opravdanja ni osnove u islamu, sto je pokazala nedavna presuda u Iranu vezana za slican slucaj. Ne moze se sve pripisati islamu, ima tu puno pridodanu i ucinjeno iz ko zna kakvih razloga, same ne vjerskih ;) nadam se da se slazes makar malo
callmethebreeeze

#636 Re: Vehabizam - Selefizam

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:bitno je gdje zivis, jer ti je prica suplja ako se ne javljas iz torabore ili bar pakistana. ( i mojne sad one price o tome kako se moze zivjeti bilo gdje nigdje ne postoji prava islamska drzava) a ime i prezime nije bitno. :D
Da se javljam sa Torabore ili Pakistana onda bih te obradovao i o odstrjeljenim kafirima da imas svjeze info : )

Pogledaj ludilo i ludjake na zapadu kad udju na faks pa raspale po studentima, ili u trgovacki da isprobaju AK-47.
Pogledaj ludila na zapdau gdje i jadnike koji su se borili za njiove uzitke i ideje sada istjeruju na ulice.
Pogledaj ludila na zapadu gdje monstrumi zatvaraju po desetke godina svoje obitelji.
to su sve izuzeci od pravila. u vehabijsko-talibanskom drustvu ludilo je norma. to je ono sto ti ne mozes da shvatis. i nije mi jasno sta radis na zapadu punom beznadja kad ima masa prijateljskih zemalja. pretpostavljam da nigdje nema rezima po tvojoj mjeri, ali valjda je lakse zivjeti u pakistanu, nego u bih ili norverskoj, ne?
:D
ljubav_aha

#637 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:
to su sve izuzeci od pravila. u vehabijsko-talibanskom drustvu ludilo je norma. to je ono sto ti ne mozes da shvatis. i nije mi jasno sta radis na zapadu punom beznadja kad ima masa prijateljskih zemalja. pretpostavljam da nigdje nema rezima po tvojoj mjeri, ali valjda je lakse zivjeti u pakistanu, nego u bih ili norverskoj, ne?
:thumbup:
Masooma

#638 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote: Da se javljam sa Torabore ili Pakistana onda bih te obradovao i o odstrjeljenim kafirima da imas svjeze info : )

Pogledaj ludila na zapadu gdje monstrumi zatvaraju po desetke godina svoje obitelji.
Tacno izuzeo sam neke sitnice a osnova je mnogo gora : )

U tom drustvu koje spominjes obozavanje jednog Boga je norma a ne molitva kipovima, slijedjenje strasti ili pak zatupljujuce zapadnjacke ideologije koja guli narod i baca ga u propast dok igraju golf i pijuckaju viski smijuci se sta su sve budale spremne da urade da bi se borili za njihove stomake i zelje.
Mislim da je ipak taj materijalni aspekat koji tebe odbija od tog rezima i tog drustva. Ipak BMW je BMW ali kad ga slupas kao alkoliziran onda ja i trijezan u fici sam mnogo sretniji od tebe dok pijuckam zadvoljno djus : )
zlafa

#639 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

01/05/2006 00:17 datum kada je otvorena ova tema i pazi sad jos uvjek je aktivna i nista se nije reklo niti rijesilo ( doduse od nas se i ne ocekuje da rijesimo:) mi smo samo forumasi). Uvjek ce biti ljudi za i protiv. I svi imamo najjace dokaze da smo upravu :) Al sto kaze @kamen_spoticanja sve je dobro dok smo ovdje i jos uvjek razmisljamo o tome sta valja sta ne valja. Makar nam se stavovi razlikovali. :) odoh sada spavat sutra je radni dan. valja se boriti za ovo malo nafake :)
ribaribigrizerep

#640 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ribaribigrizerep »

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote: Da ali jednoumlje je upravo bilo u Evropi i zapadnjacka misao bastini takve oblike fasistickih ideja. Tako sta nema u islamu.
Da se ne vracam u daljnju proslost sa spaljivanjem vjestica, teroriziranjem Indijanaca (americki kolonijalni terorizam : ) )
Valjalo bi da su talibani ostali na vlasti, ne bi sada bilo nereda u Afganistanu nego red i harmonija.

Sta ih navodi na drogiranje nego nezadovoljstvo zivotom i besmisao zivota u njihovoj percepciji.
Od toga ne boluju zdrava muslimanska drustva a zdravi nosioci ideja islama s tim nemaju problema imali para ili ne, bilo da je jeftina droga ili ne : )
ti stvarno neki idealista.... ali zaista ne vrijedi pricati s nekim ko misli da bi pod talibanima vladala harmonija... mislim, jako mali broj ljudi se ovdje drogira, vecina ih izgleda uziva u zivotu. zamisli da su se u saudiji slobodno moze provoditi istrazivanje javnog mjenja, do kakvih bi zakljucaka dosli...
ne rece mi gdje zivis?
Ti procjeni vrijedi li pricati sa mnom ili ne. O harmoniji za vrijeme tog rezima ne treba puno ni govoriti jer je to cinjenica.
Drustvene bolesti dolaze sa Zapada. Oni koji se bore da uspostave Allahovu rijec na zemlji nikako ne mogu da nered prave nego naprotiv oni red uspostavljaju.
A gdje se to jako malo drogira ? U BiH ? Ne bih rekao da je tako.

Nebitno je gdje zivim, nisam tema ja.

P.S: Mogao si me pitati i za ime i prezime i adresu i tako dalje : )
Ako je red i harmonija likvidirati nekoga ko ti se suporstavlja onda po tvojoj mutnoj logici tebe bi trebalo sutnuti sa foruma ne bi li ovdje bilo reda i harmonije jer se ovdje razmjenjuju misljenja a ti se tome suporstavljas.

Ako je harmonija cinjenica zasto nas ne prosvijetlis i naucis kako je sprovedena ta harmonija i koliko je civila sopstvenog naroda ubijeno i zena silovano od strane Talibana(a i ostalih rezima)? Zasto ne pricas o prostituciji i drogi u Iranu i Indoneziji a tako i ostalim "zdravim drustvima". Afganistan vec 20 godina snabdjeva 90% heroina u svijetu.

Bitno je gdje zivis jer da zivis u Teheranu sigurno ne bi govorio da drustvene bolesti, kao droga i prostitucija, dolaze sa Zapada. Vidio bi to i tamo kao i u Dubaiu, Indoneziji, i sl. Drustvena bolest nema veze sa geografijom.

Preporucujem ti knjigu "Taliban" od Ahmeda Rashida. Citaj i placi.
kamen spoticanja

#641 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
callmethebreeeze wrote:
#tihe ubice" cekam objasnjenje :)
ludilo je norma cega...ne zna koliko si svjestan kolicine serijata u svedskom drustvenom sistemu :) istina je mnogo ga fali...ali valjda tu i lezi taj dio koji svedi ne mogu da rijese i nikad nece...pricam o kolicini overdoza...depresiji...samoubistvima...
i nisam kazao ni jednu lijepu rijec za talibanski rezim...no nije tajna da je taj rezim projekat nekih drugih...sve svugdje prisutnih ;-)
Fabridjijo

#642 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

Masooma wrote:
callmethebreeeze wrote:
Masooma wrote: Da se javljam sa Torabore ili Pakistana onda bih te obradovao i o odstrjeljenim kafirima da imas svjeze info : )

Tacno izuzeo sam neke sitnice a osnova je mnogo gora : )

U tom drustvu koje spominjes obozavanje jednog Boga je norma a ne molitva kipovima, slijedjenje strasti ili pak zatupljujuce zapadnjacke ideologije koja guli narod i baca ga u propast dok igraju golf i pijuckaju viski smijuci se sta su sve budale spremne da urade da bi se borili za njihove stomake i zelje.
Mislim da je ipak taj materijalni aspekat koji tebe odbija od tog rezima i tog drustva. Ipak BMW je BMW ali kad ga slupas kao alkoliziran onda ja i trijezan u fici sam mnogo sretniji od tebe dok pijuckam zadvoljno djus : )
madner

#643 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

zlafa wrote:
Moram reci da ipak kada pitas navijaca za faul nie ga bilo, a ni sudije sve ne sude ;)
Poenta jeste da nie sve sto pise tako, jednom su italijanske novine objavile slucaj posipanja neke tekucine (tacno neznam cega) po licu zene sto ga je ova odbila i pripisale su slucaj vehabizmu i kako je to stvar islama. mislim daj covjece ko imalo zna za islam zna da to nema nikakvog opravdanja ni osnove u islamu, sto je pokazala nedavna presuda u Iranu vezana za slican slucaj. Ne moze se sve pripisati islamu, ima tu puno pridodanu i ucinjeno iz ko zna kakvih razloga, same ne vjerskih ;) nadam se da se slazes makar malo
Naravno, potpuna objetivnost ne postoji. Ljudi smo.

Nisam od ovih sto prepisiju svaki pizdariju religiji :wink:
bogumil-8

#644 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Masooma wrote: A zar ti msilis da se Srbi i Hrvati puno brinu za ocuvanje BiH i ravnopravnost sva tri naroda.
Znam kojim Srbima i Hrvatima nije stalo do očuvanja BiH i do ravnopravnosti sva tri naroda (ne misle svi tako). Također znam da bez pomoći Srba i Hrvata nema BiH niti ravnopravnosti u BiH.
Masooma wrote:muslimanu treba da je najbitnije da zivi i umre kao muslian...da ocuva tewhid....da se odupre sirku koliko moze.
Ja bih ponešto realizovao i prije smrti. Dakle, brinem se za život na ovom svijetu (na onom kako sam zaradio tako nek mi i bude).
Masooma wrote:Zato ovaj narod treba da se poduci vjeri jer veliko je neznanje o temeljima vjere.
Da, ali ne "whabizmu". Evo, na primjer, na ovom forumu imaš dva različita pristupa Kur'anu. Zašto misliš da je "wehabizam" onaj pravi?
Ne propagira wehabizam S. Bugari, E. Karić, ...., i ti se našao baš da cijeniš wehabizam (kao oni su ti na ispravnom putu?!). Pa svojim vlastitim razumijevanjem možeš dokučiti koliko postupci wehabija odudaraju od Kur'ana!
Masooma wrote:A poruku ne osudjujem. Demokratja kako je zapadnjaci poimanju je ideja da ljudi donose zakone. Tako se ljudi stavljaju u poziciju koja pripada samo Bogu. Ono sto si sigurno citao tada postaju Taguti.
Ovo što si iznio je "učenje wehabija", nema to oslonac u Kur'anu! Demokratija je naša nužnost u BiH, osuđivati je, osuđivati parlamentarizam, osuđivati demokratski izabrane predstavnike vlasti, osuđivato donošenje zakona (ustava i drugih propisa) je dobrovoljni pristanak na iseljenje iz BiH! Nema opstanka u BiH bez ograđivanja od stavova koje zagovaraju wehabije. Ima i gorih stvari koje oni zahtijevaju od "pravih vjernika"!
Sviđaju mi se opisi muslimana sa kravatom, muzički obrazovanim, sportski angažovanim, naučno potkovanim,...Svakom za ugled i uzor!
callmethebreeeze

#645 Re: Vehabizam - Selefizam

ja nemam ni vozacke, a kamoli bmw. sad cu s posla i to na biciklo, pa lagano. i ne radi se uopste o tome da sam ja impresioniran bogatstvom, ja sam impresioniran slobodom. rekao sam ti da sam bio u saudiji, a posjetio sam jos par zivopisnih mjesta, i glavna razlika je sto ti ovdje u svedskoj mozes sjediti u fici i piti djus, a i ja mogu sjediti u bmw-u i piti viski. (eh, sad, platio bih dobro kad bih se odlucio provozati, ali to je druga tema :D ) a u talibaniji nema pica, nema diskoverija :D , nema kafana, no fun sto bi iggy pop rek'o.
callmethebreeeze

#646 Re: Vehabizam - Selefizam

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:
callmethebreeeze wrote:
#tihe ubice" cekam objasnjenje :)
ludilo je norma cega...ne zna koliko si svjestan kolicine serijata u svedskom drustvenom sistemu :) istina je mnogo ga fali...ali valjda tu i lezi taj dio koji svedi ne mogu da rijese i nikad nece...pricam o kolicini overdoza...depresiji...samoubistvima...
i nisam kazao ni jednu lijepu rijec za talibanski rezim...no nije tajna da je taj rezim projekat nekih drugih...sve svugdje prisutnih ;-)
jes, fakat, kad ovu spomenu i ja sam cesto kontao da je svedska nekako najbliza islamskom uredjenju kad je u pitanju odnos prema sirotinji i nemocnim.
Masooma

#647 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ribaribigrizerep wrote: Ako je red i harmonija likvidirati nekoga ko ti se suporstavlja onda po tvojoj mutnoj logici tebe bi trebalo sutnuti sa foruma ne bi li ovdje bilo reda i harmonije jer se ovdje razmjenjuju misljenja a ti se tome suporstavljas.

Ako je harmonija cinjenica zasto nas ne prosvijetlis i naucis kako je sprovedena ta harmonija i koliko je civila sopstvenog naroda ubijeno i zena silovano od strane Talibana(a i ostalih rezima)? Zasto ne pricas o prostituciji i drogi u Iranu i Indoneziji a tako i ostalim "zdravim drustvima". Afganistan vec 20 godina snabdjeva 90% heroina u svijetu.

Bitno je gdje zivis jer da zivis u Teheranu sigurno ne bi govorio da drustvene bolesti, kao droga i prostitucija, dolaze sa Zapada. Vidio bi to i tamo kao i u Dubaiu, Indoneziji, i sl. Drustvena bolest nema veze sa geografijom.

Preporucujem ti knjigu "Taliban" od Ahmeda Rashida. Citaj i placi.
O kakvom likvidiranju ti pricas ? Gdje ja to spominjem da se neko likvidira ?
Tvoj poziv da me banuju u prvim recenicam govori da pocinjes da ulazis u raspravu o temi koju jako slabo poznajes
pa dozivas pomoc moderatora da me banuje.

A ko je to od Talibana silovao zene ? Covjece pa pogledaj zlocine Amerikanaca u Iraku, pogledaj da je porasla trgovina drogom nako okupacije Afganistana od strane Amerikanaca, pogledaj da se prostitucija rasirila u Afganistanu, pogledaj koliko civila strada u napadu letjelicama "Predator", pogledaj koliko je kuca i objekata sruseno, koliko je njiva unisteno od bombardovanja municijom sa uranijumom, pogledaj koliko je dzamja sruseno, koliko je djece sriocadi.
Pa odakle ti obraz da nakon ovih cinjenica ista vise kazes. Suti i citaj te lazi Ahmeda Rashida i placi sto podrtavas kolonizatore na ovom svijetu i sto ti istina nije jasna.

Usput nekulturno je prvim postom zapoceti diskusiju s nekim.
Fabridjijo

#648 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

callmethebreeeze wrote:ja nemam ni vozacke, a kamoli bmw. sad cu s posla i to na biciklo, pa lagano. i ne radi se uopste o tome da sam ja impresioniran bogatstvom, ja sam impresioniran slobodom. rekao sam ti da sam bio u saudiji, a posjetio sam jos par zivopisnih mjesta, i glavna razlika je sto ti ovdje u svedskoj mozes sjediti u fici i piti djus, a i ja mogu sjediti u bmw-u i piti viski. (eh, sad, platio bih dobro kad bih se odlucio provozati, ali to je druga tema :D ) a u talibaniji nema pica, nema diskoverija :D , nema kafana, no fun sto bi iggy pop rek'o.
Jeste, ali u Saudiji nema ni priblizno samoubistava kao u Svedskoj, nema nesretne djece zato sto im majka svako malo dovede novog frajera u kucu, nema silovanja kao na zapadu, nema narkomana, alkoholicara, provala u tudje stanove i kradja, nema ubistava, nema rasturenih porodica, nema dusevno oboljelih ni u pribliznom broju.
Last edited by Fabridjijo on 04/01/2010 23:10, edited 1 time in total.
Fabridjijo

#649 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Fabridjijo »

I nema side, tripera i pedera itd.
madner

#650 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by madner »

Pedera ima mozda i vise, samo sto vlasti tvrde da ih nema.

Nego brate Grim, odkud ti na zapadu? Stas tamo? Sto nisi otisao do brace, da licno uzivas u blagostanju Saudije.
Locked