Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:
koop wrote:evo cisto da vam ne ponestane materijala za diskusiju:
Piramide pronadjene do sada osim vanjskog izgleda bas i nemaju puno veze jedna s drugom. Naprimjer, piramide u Egiptu su velike grobnice. Znaci nisu suplje ali unutar komlpleksa se nalaze grobnice faraona.
Piramide u centralnoj americi su imale sasvim drugu ulogu. Pravljene na vec postojecim uzvisenjima (poplocane u nedostatku bolje rijeci), one su bile nesto poput teatra. Nemaju unutarnje hodnike i prostorije. Glavna funkcija ovih piramida je bila obavljanje ritualnih procesija, odnosno zrtvovanja zivotinja, i cesece ljudi, bogovima. znaci osim vanjskog oblika, nemaju nista zajednicko.

A sto se tice 12000 godina, evo odakle je Osmanagic mogao ( i najvjerovatnije jeste, kao zaljubljenik conspiracy theories) doci na tu cifru. Vec dugo godina se spori oko starosti sfinge u Egiptu. Erozija kamena (limestone bedrock) od koje je piramida napravljena ne odgovara procjenama starosti piramide koja vrijedi kao ustaljenja. To znaci, da ako je napravljena kada i piramide u Egiptu, erozija bi trebala prouzrokovati isti efekat na piramidama i na Sfinzi, sto nije slucaj. E sad', ljudi koji su analizirali eroziju vanjstine Sfinge tvrde da je Sfinga morala biti napravljena prije nekih 12000 godina. (The origins of this controversy go back to the late 1970s when John Anthony West, an independent American researcher, was studying the obscure and difficult writings of the brilliant French mathematician and symbolist R. A. Schwaller de Lubicz. Schwaller is best known for his works on the Luxor Temple, but in his more general text, Sacred Science (first published in 1961), he commented on the archaeological implications of certain climatic conditions and floods that last afflicted Egypt more than 12,000 years ago)

Drugo, zidovi u centralnoj americi na koje su naletili kokviskadori, za koji su "domorodci" rekli da su ih tu zatekli Image se procjenjuju na 12000 godina, pa kontam da je Osmanagic, ponukan tim, onako od oka provalio 12000 godina.

Kao sto sam ponovio u prethodnim postovima, ja ne vjerujem da je piramida u pitanju, ali isto tako odbijam se svrstati u ovu grupu koja kao inkvizicija misli da posjeduje "the ultimate knowledge". Svrha ovog' posta je bila samo da vam dam malo dodatnog materijala za diskusiju.[/img]

Citao sam o ovome i gledao par emisija na Discovery i takodjer na prosloj temi navodio primjer sfinge,odnosno erozije sfinge,na osnovu koje se pretpostavlja da Sfinga mora biti mnogo starija i pravljena u doba za koje "uvazeni strucnjaci" :oops: jos uvjek smatraju da je doba "pecinskog covjeka" a ne doba u kojem su postojale mocne civilizacije!
Smatram da Osmanagic nije ponukan samo time,vec treba uzeti u obzir fantastican razvoj drugih nauka,kao recimo genetike.Na osnovu toga moze se otici daleko u proslost i utvrditi porijeklo i starost naroda...

A svakako da stoji i ovo o Sfingi kao i druga otkrica,koja nasi "uvazeni strucnjaci" izgleda nisu stigli da uprate,jer su vjerovali i vjeruju da proces edukacije zavrsava sticanjem diplome i titule...
Najbolji strucnjaci su oni koji rade svoj posao iz ljubavi,dakle koji se bave naukom iz ljubavi a ne radi prestiza i titule.Od "titulasha" nema nista!
samo da te obavjestim da sam gledao i ja nedavno na Discovery, bila emisija o steccima iz brckog skoro 2 sata raspravljali o tome
Piramidos

Post by Piramidos »

ludost wrote:Ma imam sve jači osjećaj da je Semir samo frontman. Za prosvjetljenje se zahvaljujem Muratu Sabanovicu na linkovima, seljak_cojeku na pitanjima za razmišljanje, te terapiji na ohrabrenjima u smjeru moći zapažanja. (P.S. Jesul' ovo one studentice iz New Yorka!?)

The Man With The Plan ( http://www.visocko-oko.co.ba/mozaik.htm ):

Image
a gdje su rukice hodovicu a slabo se nesto vide na ovoj slici. to je sigruno isto ova nova metoda pipanja da se osjeti kakvoca i starost materije
Piramidos

Post by Piramidos »

cernica wrote:PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA

I
Ekipa potpisnika peticije, odnosno vecinom drzavno-budzetskih naucnih radnika Zemaljskog Muzeja BiH, namjeravaju zaustaviti istrazivanja na terenu Visocica. U tom smislu naum im je zloupotrijebiti Ministarstvo za kulturu I sport. Ukoliko im to podje za rukom, za nasih zivota tu se vise nista kopati nece! I tajna ce ostati I dalje zaogrnuta zemljom I velom misterije. Ovi idioti imaju moc da pokrenu ljude u ministarstvu I zakonski zabrane sve daljnje radove.

II
Mi , koji se ponosimo svojom zemljom, sto svijet napokon sa velikom paznjom I interesovanjem danas prica o BOSNI (zahvaljujuci Semiru I piramidama) za mnoge na ovom forumu smo nacionalisti.

Sjecam se kako je neko kritikovao Semira sto je piramidama dao nazive “bosanska” jer kako kaze: “uplice nacionalna osjecanja u sve ovo”. (A ne smeta im kad se koriste termini “egipatske” “meksicke” “kineske”…).
Kako bi talijani nazvali piramidu da su je otkrili u Italiji? Bili bi bili nacionalisti ako joj dadnu prefiks “talijanska”?
Eh, oni to mogu, ali zato smo MI nacionalisti sto zelimo da koristimo “bosanska”, jeli? Da nam se “komsijski” narodi ne uvrijede, a? Svaka drzava na zapadu koristi I najmanju svoju sitnicu da od toga naprave nacionalni praznik I dozivljaj (od parkovskih klupa do nekih “naj” jagoda), a Bosancima se prigovara sto od Piramida (I to kakvih ) spominju rijec Bosna “I uplicu nacionalno”. I imaju pravo jos reci da smo MI nacionalisti a ne ONI ?!

(ah, da sjecam se, to je bio onaj Vuk Bacanovic ili Legolas, a I ona “A” mu se pridruzila & Co.)

III
Stoga,
Upucujem JAVNI POZIV

…za sve bosanske patriote, sve ljude dobre volje, da…
…u ovu SUBOTU u tri (3) sata poslije podne, izadju ispred zgrade Zemaljskog Muzeja BiH na velike DEMONSTRACIJE protiv tzv. Istrazivaca - “foteljasa”, koji zele da nam zabrane daljnja iskopavanja u Visokom.

Ucinimo to vec sada jer sutra moze biti kasno! Ako na vrijeme pokazemo svoju odlucnost I snagu to ih moze zaustaviti. Ponesite Bosanske zastave, transparente I megafone. Svoju volju moramo pokazati!

Prenesite I postirajte ovaj POZIV sto vise mozete, na sto vise mjesta (radio programe, web magazine I internet stranice…) kako bi se u sto vecem broju okupili na DEMONSTRACIJI “PODRSKA ZA SEMIRA OSMANAGICA” I iskazali podrsku jedinom covjeku koji pokrenuo nesto tako veliko, sto je pronio glas o Bosni sirom svijeta! Sto niko do sada toliko uradio nije.

Vidimo sa ispred zgrade ZEMALJSKI MUZEJ - SUBOTA U 3 SATA POSLIJE PODNE
o pa semire osmanagicu vi ste opet ovde koja cast za forum i sve nas koji smo ovde. ja bi bi vam postavio par pitanja posto ovi vasi papagaji nisu u stanju da odgovore pa ako ste raspolozeni mozda nam vi date objasnjenja.

vas citat
Stećaka tamo nema kao ni grobnica.

odavde
http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... =&ucat=10&

I. pa mozeteli reci gdje su skeleti koje ste nasli, koja se metoda koristila u odredjivanju starosti, i zasto se ovoliko dugo ceka na taj odgovor.

II. ako ste vi nevladina udruga kako ljudi iz te iste vlade sjede u vasoj udrugi i ako sve je volonterski, nane kuhaju pite i peku se cevapi gdje ide 300000€ sredstava koje ste odredili za prvu godinu.

vidim pozivate narod na okupljanje to je legitimno i cak sta vise podrzavam i ja isto samo sto naglasavam prvo bi trebali ici ispred skupstine gdje sjede haveri od HODOVICA vaseg mentora da njih pitamo,
1.zasto nasi ocevi, majke, nane, djedovi, nemjau penziju na vrijeme
2. zasto vojni invalidi nemaju nikakve uslove za zivot
3. zasto djeca poginulih boraca moraju da prose po cesti
4.zasto izbjeglice jos uvjek su izbjeglice
5. itd ...itd....
hvala vam unaprijed na odgovoru.

p.s. prijateljski savjet promjenite ove papgaje na forumu vrlo su slabi pogotovo ludvig
novel

Post by novel »

6. Osmanagicu zasto se raspala SFRJ? :-)
7. ko je poceo rat?
8. itd....
9. http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=38130 ubleha.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

volio bih ove piramidase da mi kazu.jesu li oni uvjereni da je piramida ili je neka gradjevina.ja hocu piramidu i ostalo me nista ne zanima pa taman nasao atlantidu.znaci ili piramida ili nista.nemojte sada odstupnicu praviti.mi kazemo da je nema a vi da je ima i tacka.
i hoce li mi neko odgovoriti kakve su one ploce ukoso.ili je piramida ukoso,ili se visocaci zanijelipa napravili piramidu kao sto rezu pecenicu-UKOSO> :D
winetou

Post by winetou »

Prenj
Hadzipasic: Ja ovo arheološko nalazište mogu uporediti sa zaradom od mora, ali da bi došlo do zarade i dolaska velikog broja turista, tu moraju da se potrude svi nivoi vlasti BiH, počevši od Predsjedništva, entitetskih i kantonalnih vlada, da napravimo jednu kritičnu masu, prihvatljivost projekta, da uđemo u sigurnost finansiranja ovih istraživanja i dokažemo da u Visokom i BiH postoje piramide. Ta istraživanja moraju da budu definisana i budžetima. Mislim da ove godine uz pomoć Predsjedništva, te Vlada sarajevskog i Ze-Do kantona možemo oblikovati taj krtitični dio oblikovanja budućnosti ovih istraživanja. Ovdje se ima još dosta toga uraditi i bitno je da se odrede i dokažu one konture koje gospodin Osmanagić već dokazuje ovoga trenutka.

Treba mnogo vremena, mnogo argumenata i mnogo dokazivanja da stvarno shvatimo da imamo nešto što stvarno vrijedi , nešto što treba prezentirati svijetu i nešto što treba dovesti svijet u BiH. Ubijeđen sam da će ljudi iz Fondacije u tome uspjeti, jer to su mladi i stručni ljudi dokazani u insostranstvu."

:lol: :P
Nema Bosni spasa.

:-)
Prenj

Post by Prenj »

Jos nekako kad kosmicki tragac Semir O, koristi imaginarne kosmicke pojmove, ali kad to uradi i zvanicna drzavna institucija, i to jos bude dio vijesti zvanicne novinske agencije, e to je onda razlog za debelu brigu.
FENA wrote: http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=KT
Geodetski zavod BiH uradio je analizu dimenzija
sjeverne stranice Bosanske piramide Sunca. Zaključeno je da je dužina svih stranica po 365 metara i one obrazuju jednakostranični trougao s po 60º na svakom uglu.Također, u istoj instituciji potvrđeno je da je ova strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru – drugim riječima, postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21', čime se piramida poklapa s lokacijom zvijezde Sjevernjače.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja ko nam je premijer tito dragi.
nego niko mi ne odgovori ima li dole ringispila?pustite piramidu,ja hocu teferic kad dodjem :D :D :D :D :D :D
Mahalac

Post by Mahalac »

winetou wrote:

:lol: :P
Nema Bosni spasa.

:-)[/quote]

Nek si se ti ispalio pa sad nema nama spasa, e jadni bi mi bili kad bi nas takvi spasavali :oops:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

[quote="helo"]Tako sam i mislo da niko nikada nije od anti piramidaša bio na Visoćici i na vrhu iste. A donosite neka svoja pametne i mudre zaključke šta ima a šta nema gore, jako ste smješni i opasni :D

jeli ovo sve sto znate piramidasi?boze sacuvaj.ja samo ne kontam gdje su ovi ljudi rasli?kako se mogu necem ovakvom rugati.
Prenj

Post by Prenj »

Hadzipasic: Ja ovo arheološko nalazište mogu uporediti sa zaradom od mora, ...
Dragi Premijeru, ili svjesno lazes ili zaista ne znas o cemu pricas.
Last edited by Prenj on 26/04/2006 09:11, edited 1 time in total.
winetou

Post by winetou »

Nek si se ti ispalio pa sad nema nama spasa, e jadni bi mi bili kad bi nas takvi spasavali
Ja nikoga i ne spašavam, ali biće da se ti uzdaš u Semira :D
taxi_driver

Post by taxi_driver »

je li dosao ringispil na visocicu?
Fair Life

Post by Fair Life »

Jos je voda do ispod koljena... moze se, ali, izgleda nema trijeznjenja, dok voda ne dodje do grla...

Image
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ej da ja vas piramidase pitam nesto ne vezano za piramidu.
Guzi li sta taj osmanagich?
Mahalac

Post by Mahalac »

E moj Wihnetou da ti kazem, u mene jedan poznanik istovarao namjestaj ovdje te se u neka doba s jaranom iz Njemacke prebacio u gepeku sve do Svedske u bolji zivot.
Kad se nakon 2-3 godine vratio u posjetu kaze sta ovo kod "vas" nema jos brzog internata. :shock:
winetou

Post by winetou »

Eto piramide Mahalac, eto prosperiteta i nade u bolje sutra. :lol:
Last edited by winetou on 26/04/2006 09:24, edited 1 time in total.
Qler

Post by Qler »

citam malo ovo i vidim nisu vise u modi cetnici balije i ustase vec piramidasi i antipiramidasi :D cc c c c oko cega se vi krvite.... dajte malo spustite loptu hebem mu ljeljak
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ma qler ne krvimo se.ovo su samo sale i posalice.nego vidis li ti da ja vec par puta pitam ima li ringispila dole pored visocice,a niko mi ne odgovori.
novel

Post by novel »

Jos je voda do ispod koljena... moze se, ali, izgleda nema trijeznjenja, dok voda ne dodje do grla...

Nada je kruh siromaha. .....mi smo u *ovnima do guse kako god okrenes......zasto otimati kruh?
Piramidos

Post by Piramidos »

taxi_driver wrote:ma qler ne krvimo se.ovo su samo sale i posalice.nego vidis li ti da ja vec par puta pitam ima li ringispila dole pored visocice,a niko mi ne odgovori.
ma ima teferic prvo u doljnjoj mostri pa cim tamo zavrse eto ringispila u visoko :-D
Last edited by Piramidos on 26/04/2006 10:05, edited 1 time in total.
winetou

Post by winetou »

novel wrote:

Nada je kruh siromaha. .....mi smo u *ovnima do guse kako god okrenes......zasto otimati kruh?
Tako je. Zato se premijer i zainteresovao za piramidu.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

taxi_driver wrote:volio bih ove piramidase da mi kazu.jesu li oni uvjereni da je piramida ili je neka gradjevina.ja hocu piramidu i ostalo me nista ne zanima pa taman nasao atlantidu.znaci ili piramida ili nista.nemojte sada odstupnicu praviti.mi kazemo da je nema a vi da je ima i tacka.
i hoce li mi neko odgovoriti kakve su one ploce ukoso.ili je piramida ukoso,ili se visocaci zanijelipa napravili piramidu kao sto rezu pecenicu-UKOSO> :D
Evo ja kao zakleti piramidaš da ti odgovorim.
Samo prije toga da rezrješimo dileme oko nekih definicija.
seljak_cojek wrote: Za one koji tvrde da se ispod Visočice ne nalazi piramida jedno pitanje.
Kako biste nazvali popločano brdo ovakvog oblika?
Image
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Piramidos wrote:
taxi_driver wrote:ma qler ne krvimo se.ovo su samo sale i posalice.nego vidis li ti da ja vec par puta pitam ima li ringispila dole pored visocice,a niko mi ne odgovori.
ma ima teferic prvo u doljnjoj mosti pa cim tamo zavrse eto ringispila u visoko :-D
hvala na odgovoru.znaci dok ja dodjem i taj ce ringispil preseliti iz mosta u visoko.joj jesam pozelio nasih teferica.
kazu jedna krampa- dva kruga,lopata -tri kruga a metlica za kamene ploce-7 krugova.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

seljak_cojek wrote:
taxi_driver wrote:volio bih ove piramidase da mi kazu.jesu li oni uvjereni da je piramida ili je neka gradjevina.ja hocu piramidu i ostalo me nista ne zanima pa taman nasao atlantidu.znaci ili piramida ili nista.nemojte sada odstupnicu praviti.mi kazemo da je nema a vi da je ima i tacka.
Evo ja kao zakleti piramidaš da ti odgovorim.
Samo prije toga da rezrješimo dileme oko nekih definicija.
seljak_cojek wrote: Za one koji tvrde da se ispod Visočice ne nalazi piramida jedno pitanje.
Kako biste nazvali popločano brdo ovakvog oblika?
Image

seljak ostaje seljak.imas li ti oci?ili ni ti nista ne guzis pa ti pala mrena na oci.ja sam vidio ploce ali nisam bas vidio da su pod tim uglom .
Locked