Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

#626 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by uvjek dobar gost »

Pošto je na temu o spaljivanju iluzija bilo slabo reakcija.. ne znam zbog čega, vraćam stari naziv teme... i naravno ... ja ne bi bio ja da malo ne palamudim...

Sinoć sam se iznervirao pravo... po pehu vratih se kući od neke familije i upalih telku, kad na istoj palamuda oko ukidanja odnosno, rješavanja situacije u javnim servisima.... ... jednima je malo drugima je taman a trećih nema nikako... onda me jutros dočeka veliki naslov u novinama jednim mahalskim da rata neće biti... a tu mi rečenicu svi nekako mnogo ponavljaju ovih zadnjih dana, kao i onu famoznu da se Bosna i Hercegovina neće raspasti.. odnosno da se niti jedan entitet neće odvojiti od neke cjeline...
Sad se ja pitam koji je nama qurac, gledamo sve te političke igre, tolerišemo da nam kvazi parlamentarci palamude i da nas kojekakvi kvazi mediji obasipaju informacijama koje su produkt nekolicine koja ima direktnu korist od svega ovog oko nas..., gledamo mi sve to šutke i bez ikakve reakcije... zašto...? Jeli fakat jedni hoće svoj entitet, drugi bi da se otcijepe, a treći sanjaju o svojoj fildžan državici... šta je u tom slučaju sa nama ostalima, šta je sa mnom koji sam neustavan.. šta će biti sa Bosancima i Hercegovcima... gdje će oni u koji će oni entitet... šta je sa građanima i ima li ih još... gdje će oni..?

Nakon toga pitam se čemu šutnja kojekakvih međunarodnih institucija, što visoki predstavnik šuti kao murva.. zašto kvazi intelektualci šute kao zaliveni... zašto se ne oglašavaju kojekakvi krugovi il bolje rečeno kružoci kvazi intelektualne elite koja nikako da se spusti na ovu zemlju bosansko-hercegovačku....

Šta se u stvari oko nas zbiva.. jer sve ovo mene lično podsjeća na sami početak agresije i rata u BiH... jer i tada je krenulo od prebrojavanja krvnih zrnaca u medijima.. krenulo je od kvazi ugroženosti nekoga od nekoga... krenulo je napadom na medijski prostor....

Samo tada nekad se čuo glas javnosti, građani su tada ipak u zadnji čas i istina kasno dreknuli... dok danas ti isti građani ne postoje... tih istih građana nema... ilu su sebe dali za neku drugu zemlju ili su se ispalili.. ovo sve što nas je ostalo... pretvorilo se u narode ili u miševe... il u ljude bez cilja i ideala...

I onda ne mogu da se ne zapitam... pa šta smo mi naučili iz agresije, iz opsade... šta smo naučili iz gladi, agonije, beznađa... šta smo naučili iz onih noći bez struje.. bez stakala na prozorima... bez ičega.... jesmo li išta naučili dok smo gledali i proživljavali sve to... i zašto onoliki ljudi pogidoše, zašto dadoše svoje živote....????

Sram nas bilo.... sve skupa... dok mi tipkamo u mjestu... njihovi apetiti rastu... da je internet bio tu 92.godine... il 42 godine... nas sada palamudana ne bi ni bilo.. da ne elaboriram zašto jer mislim da to znamo.....

P.S

Ne mogu da odolim da ne postavim link od najelokventnijih glava u državi..... i to me brine.. jer ako znamo šta bi parlamentarac u stvari trebao biti... http://www.parlament.ba/index2.php?opci ... 13&jezik=b
kolega

#627 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

uvjek dobar gost wrote:Pošto je na temu o spaljivanju iluzija bilo slabo reakcija.. ne znam zbog čega, vraćam stari naziv teme... i naravno ... ja ne bi bio ja da malo ne palamudim...
nije lijepo curicama viriti pod minice
niti bacati bombe po školi zbog jedinice
do sljedećeg slušanja
vrijeme će nam brzo proć'
zato ostanite dobri
draga djeco, laku noć
uvjek dobar gost

#628 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

.... Hoću nešto da izjavim....
Pokakim se ja na državljanstvo entiteta.... i to prije toga pojedem nešto loše pravo, pa da bude kao da je lisica se pokakila..

Ovo ne govorim bezze.. primjetite da se u zadnje vrijeme na dokumentima svakakvim pojavljuje podatak o entitetskom državljanstvu... e ebalo ih ono...
Ja sam čovjek Bosansko-Hercegovačkog državljanstva....
simonese

#629 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

uvjek dobar gost wrote:.... Hoću nešto da izjavim....
Pokakim se ja na državljanstvo entiteta.... i to prije toga pojedem nešto loše pravo, pa da bude kao da je lisica se pokakila..

Ovo ne govorim bezze.. primjetite da se u zadnje vrijeme na dokumentima svakakvim pojavljuje podatak o entitetskom državljanstvu... e ebalo ih ono...
To Brko,neka bude kak kao na onoj fotki kad si bio mali. :D
ljubav_aha

#630 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:.... Hoću nešto da izjavim....

ko te pita udg :-?
uvjek dobar gost

#631 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

ko me pita.. vjerovatno ne peder....

vidite link...!!!!!

http://www.fmoh.gov.ba/Clanci.asp?ID=76&lang=bos
chinese_water

#632 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by chinese_water »

dobra zadnja rijec clanka hahahahaha
uvjek dobar gost

#633 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

U šta smo se pretvorili... kakvi smo to ljudi postali ili kakvi su ljudi iz nas nestali...

Za smrt beba u domu Ljubica Ivezić... direktor doma je osuđen na godinu dana... gdje to ima... pa ljudi za slostavljanje životinja na zapadu dobiju veće kazne.... no niej me samo to natjeralo da se zapitam u šta smo se pretvorili...
Vidjeh neki dan dedu i nanu kako kopaju po kanti, u stvari po kantama... imaju njih dvoje gutu godina .. i onako baš sam se sjebao kao sam ih vidio.. stužio sam se nekako... onda na prvoj sljedećoj raskrsnici dva mala cigančića... nemaju oni skupa petnaest godina... cigare im u ustima.. peru ljudima stakla na autima... naravno musavi su i zapušteni.. na moje pitanje idete li u školu.. odgovoriše mi u glas neiidemooo... ja naravno ko ja i pitam i što... kažu oni nemaju roditelja pa rade ovako... za druge ljude... nastavim dalje prema poslu onako zaduman jer jutro je krenulo sjajno... stanemna sljedeći semafor.. i onako zamišljen nisam ni skontao da mi se zeleno upalilo.. kad su počeli da mi sviraju i psuju familiju... ja ko ja naravno stanem i izađem iz auta... da vidim ko to psuje meni majku... sad svi galame jer iznenadih ih ja svojom pojavom.....neki sviraju ali niko ne psuje više....

Dođoh na posao .. promijenih auto i krenuh za Foču ,Miljevinu.. Popov Most i Jeleč.... na svim tim mjestima sam vidio svega par lijepih stvari sve ostalo su crnjaci.. da Vas sad ne crnjačim... povratnicima, kokuzlukom, uslovima života, odnosom vlasti, policijom (čitaj drumskim razbojnicima)... rećiću Vam samo da je škola na Popovom Mostu u funkciji da su je malo obnovili ali da bi im mi kao ljudi mogli još malo pomoći.. želim reći da smo 0 kao ljudi.. da smo postali hodajući kamenovi, da smo toliko sebični i tupi da to nije više normalno... a opet moram reći recimo da u školu u Jeleču ne ide niko... ili u Godijenu... a nekad je u njih išlu po 900. djece....

Mene je stid jer za smrt šest malih beba... koje su mogle postati pijanisti, sportaši, nobelovci.... čovjek dobio samo godinu dana.. a mi već danima palamudimo o izborima u SAD-u... ebo nas Obama u stau sviju.. dok se mi ne promijenimo niko nas promijeniti neće.... a i ko ljudi smo nula.
Stid me je mnogih stvari koje nisu do mene... ovo je moje saopštenje... o svemu tome... a Vama vjerskim službenicima neka je bog na pomoći i ne znam stvarno ne znam šta ste mu planirali reći kad dođete mu na istinu... on će Vas pitati šta ste uradili i šta niste....
karambeza

#634 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by karambeza »

vidi goste i ostali koji tako lijepo analizirate ovu nasu situaciju (stvarno mislim to! - nije nikakav sarkazam) i postavljate odlicna pitanja (opet posebno gost) kako sebi tako i drugima. maloprije mi stize ovo na moju mejl adresu pa kontam da postavim. ono, jeste da kod nas sve nesto izgleda bezizlazno i ja se tako ponekad osjecam pa mi danima bude mrsko izaci iz kuce, ali sto se mi ne bi mogli nekako ovako organizovati i jedan po jedan, dva po dva, mozda bi se nesto i promijenilo... ako mogu amerikanci zasto ne bi mogli i mi?!? stvarno. onako, lagano krenuti od vrata do vrata, od sela do sela pa malo popricati sa ljudima pa bi mozda i vise ljudi izaslo na izbore. doduse nemamo mi neke vele politicke alternative, ali bolje je manjeg lopova izabrati (valjda)...a ne ovako, samo pasiva i crnjak, a nikud s mjesta...nije da pozivam na neke radikalne korake, ali...

uglavno evo teksta (na engleskom doduse ali vjerujem da to nije problem):

“I Didn’t Know I Could Vote”

By Paul Rogat Loeb

I just came back from eight hours canvassing swing exurban neighborhoods 20 miles south of Seattle. Walking two precincts, I left materials on about a hundred doors, spoke to a dozen or so people who’d already voted, and told a handful how to turn in their absentee ballots. It was easy to feel that my efforts were nice but redundant.

Then I knocked on a nondescript house and a man in his late forties answered the door. He had chains tattooed on his wrists, and looked liked he'd been through hard times, maybe jail. "I’d vote for Obama and the Democrats," he said. "But I haven’t been voting. I didn’t know I could vote."

"You’re on the list," I said, double-checking. Your wife is registered as well." I checked again, and he was definitely registered and eligible. I'm not certain how he forgot, but he was definitely on the list and said he’d go to the polls first thing and vote for the Democratic ticket. I’d canvassed for four hours by then, and my feet were tired, but suddenly I had a spring in my step. Maybe he and his wife would be the only new votes I turned out, but four years ago our excellent Democratic governor won by 129 votes, and her rematch this round looks just as tight. So I thought of all the volunteers working in my state and across the country, and all the other elections decided by one vote or less per precinct. I thought of those and felt more than fine.

It would be great to get dozens of additional Democratic voters at a shot, and maybe sometime that will happen. But ground games win when enough people knock on enough doors or make enough phone calls so the numbers add up. And even if it was just that one man and his wife, their votes would be multiplied by those secured by all the other volunteers until the ones and twos add up to a wave that really is capable of tipping an election. I’ll be phoning more voters and knocking on more doors until the polls close, and the memory of that conversation will sustain me.
ljubav_aha

#635 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:ko me pita.. vjerovatno ne peder....

vidite link...!!!!!

nisam razumjela odgovor,kakve veze peder ima sa tvojim komentarom,i uopce,zasto je uopce spomenut,nema logike :!:
uvjek dobar gost

#636 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

ljubav_aha wrote:
uvjek dobar gost wrote:ko me pita.. vjerovatno ne peder....

vidite link...!!!!!

nisam razumjela odgovor,kakve veze peder ima sa tvojim komentarom,i uopce,zasto je uopce spomenut,nema logike :!:
Naravno da nema... ja samo sarkastično-šaljivo sam pokušao odgovoriti na tvoje pitanje ko me pita... možda je suvišan bio post ali onako na prvu ja sam postirao ga...

Sad samo da odgovorim karambezi koja je napisala odnosno posirala pravu stvar...

Ja sam na terenu od 97. godine, radio sam za fakultet neka istraživanja, onda radio honorarno za kojekakve varalice, poslije toga radio kod varalica i sad radaim u jednom polu-humanitarnoj organizaciji... u glavnom pomažem u zadnje dvije godine ljudima u najnerazvijenijim opštinama u BiH...
To o čemu govori tvoj post kod nas niko, ponavljam niko ne radi. Kod nas to odrađuju vjerski službenici koji ljudima na terenu govore, vaze za koga da glasaju.... dok političke stranke u opoziciji po tom pitanju ne rade gotovo ništa, nešto je počela novoosnovana "naša stranka" ali i oni to čine stidljivo i ne u intenzitetu u kojem bi morali. Dalje druga stvar bitna za ovu temu je naša generalna neobrazovanost i zatucanost gdje se naravno ubrajaju predrasude, strahovi i neosnovana sumnjičavost i skepsa...

Sve u svemu ja sam mišljenja da bi se situacija kod nas na bolje mogla promijeniti za 3-5 godina samo kada bi mladi ljudi iz vana koji su završili prestižne škole na neki način pomogli.. kada bi ih neko motivisao da malo povuku i svojim primjerom udahnu nadu populaciji... znači ja sam mišljenja da i mi Obamu za trku imamo samo mediji i taldžije guše svaki pa i najmanji plam...

Sve u svemu mi se boriti moramo jer mišljenja sam da se bliži momenat kada će ljudi shvatiti da je pitanje ili mi ili oni...
karambeza

#637 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by karambeza »

e moj goste. ja bih voljela kada bih se mogla sloziti sa tobom da bi stvari mogle krenuti na bolje za 3-5 godina kada bi se vratili mladi ljudi koji su obrazovani vani. no, i tu postoji neka vrsta klopke. s jedne strane, ljudi koji se zele vratiti nailaze na veliki otpor od onih koji nigdje nisu isli i susrecu se sa komentarima ala: "nije ti ovo amerika" i sl. s druge strane, spomenuo si 'nasu stranku' kao neki vid alternative (kao nesto su pokusali napraviti). upravo sam o njima razmisljala nesto i kontam ima tu nekoliko mladih ljudi koji su se obrazovali vani i puni demokratskih ideja htjedose nesto pokrenuti 'kod kuce'. ali pazi kardinalne greske (barem ja njihov potez vidim kao kardinalnu gresku). zasto? kao prvo mislim da su mozda vise stete ucinili sto su ovako navrat nanos (ono na horuk) formirali N-tu politicku partiju u moru nekih sitnih (i krupnijih) politickih partija nego da su sacekali nekih godinu-dvije da fino razviju plan i program rada na tanane i onda krenuli u akciju mobilisuci ljude, obilazeci zajednice (imajuci jasnu viziju). ovo sto su oni uradili (nesto multi-ovo, multi-ono bez ikakvog jasnog plana) je veoma lose ako ne i katastrofalno jer su stvorili nepovjerenje tj. jer su ucvrstili nepovjerenje ljudi prema politicarima (ono ala - svi su oni isti). a druga funkcija 'nase stranke' je mogla biti upravo ovo - mozda su se mogli angazovati (te novce sto su investirali u formiranje politicke stranke mogli su investirati u motivisanje ljudi da izadju na izbore pa kako god oni glasali). ovako izadju na izbore oni sto svakako glasaju za nacionalne stranke, a oni sto ne glasaju nastave kukati kako prije tako i nakon izbora.

a sto se tice neobrazovanosti, predrasuda, stavova prema drugom i (ne zaboravimo) prema samom sebi, to je jedna golema tema koja je upravo najbitnija za razumjevanje i prevazilazenje ovog naseg status quo-a. ali ako pogledas malo je tih koji se bave konkretno ovom temom. da, ima milion malih projekata u ruralnim siromasnim dijelovima drzave, ali sve je to nesto ad hoc. niko ne pokusava da razumije procese na relaciji individua-grupa-drustvo-globalno i obratno koji su po mom misljenu vrlo bitni ako zelimo ista razumjeti, a o promjeni i da ne pricam. izvini. ja sam se malo zanijela. evo, samo jos ovo da dodam. dovoljno je da uzmemo primjer ove segregacije u skolama pa da nam jasno bude gdje cemo se naci kao drustvo za nekih 20 godina ako nastavimo odgajati djecu u izolaciji i time ih pretvarali u ksenofobicna bica. a neki klasicni eksperimenti su nas naucili da u stanju medjugrupnih tenzija, individue imaju tendenciju da postave interese grupe iznad njihovih licnih interesa. ovdje cu stati. prekajdasih ja...

a tebi goste svaka cast. zdravo razmisljas i dovodis u pitanje kako ovo sto te okruzuje tako i sebe.
uvjek dobar gost

#638 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Kada kažem 3-5 godina.. nema nas mnogo u ovoj državi.. mislim na broj stanovnika, gustinu naseljenosti, disperziju stanovništva i demografsku strukturu.. sa pravim pristupom i jasnom vizijom dugoročnog razvoja... mibi se sa pjesmom mogli razviti u normalnu državu u tom periodu... ali političko-vjersko-mafijaškim elitama to ne odgovara... jer oni su upravo ti koji su stvorili ovaj začarani krug u kojem živimo, krug beznađa i straha, apatije i dezorjentacije...
Oni su ti koji su otežali nostrifikaciju diploma i stvorili razdor između nas i dijaspore.. oni su ti koji su stvorili razdor između sredina u BiH... oni su ti čija djeca se školuju vani i pretenduju na rukovodeća mjesta... i tako produžavaju začarani krug...

Da sad pitamo bilo kojeg političara u BiH iz neke od vladajućih stranaka o budućnosti i pravcu razvoja ove zemlje u narednih pet godina... on bi samo slegao ramenima i ... nabacio onu glupu facu...

Dalje slažem se sa stavom o Našoj Stranci.. imali smo svi priliku koju nismo iskoristili, ali pošto su uzeli jednu opštnu... od nje moraju napraviti u kratkom roku čudo da bi sebi dali legitimitet..

Dalje... o tome kako će nam biti za deset godina ako ubrzo ne reagujemo... najbolje recimo govori uzrast djece koji danas ima nekih 12 -17 godina.. to je generacija nad kojom niko nema kontrole, generacija koja se kune bogom il alahom.. generacija koja ne preza od nasilja, koja ne poštuje nikoga, koja nema nikakvih principa u životu, generacija koja je navikla na nacionalne podijele i segregaciju i ne doživljava je kao nešto neobično.. to je generacija koja je mahom agresivna i bahata... to je generacija koja ni kriva ni dužna sve to naučila je u post ratnom okruženju od svojih roditelja koji su pogazili sve civilizacijske norme i univerzalne norme na kojima bi trebala počivati civilizacija...

Sve u svemu korijenit zaokret nam je potreban.. da ne kažem perestrojka u našim glavama ... jer ukoliko i dalje se prepustimo stihiji... posljedice će biti nesagledive...

Za kraj u analogiji sa tim... generacije koje su se borile protiv fašizma... upamćene su ostale.. kao heroji.. poslije njih su došli akcijaši i oni koji su vukli i gradili ne žaleći sebe.. nekad i u zablludi ali oni su pravili ceste i pruge, fabrike i silose.. onda su došli oni kojji su sve to zbog svoje gluposti sjebali nesvjesni posljedica ali zaluženi nacionalizmom.... iza njih heroji koji su nas odbranili sa jedne strane i lopovi koji su kao skakavci sve opuhali..... potom smo došli mi koji sve to sa strane gledamo... istorija će nam suditi bili mi toga svjesni ili ne,...kao što će suditi svima
uvjek dobar gost

#639 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Ovaj post ispod sam napisao na drugom podforumu povodom linča na sarajevskim ulicama ,povodom pobjede sile i nasilja nad ljudima, nad ljudskim pravima... nad ljudima koji se ne uklapaju u zadate šablone....

Sarajevu je sinoć opaljen šamar da meni skoro pa zuji u ušima,no mislim da davno prestali smo ih i brojati li još uvijek imamo pamćenje i razuma makar mrvu.

Mislili smo da nikad neće doći u Sarajevo da smo mi specijalna sredina pa i opsadu smo pregurali, odbranili se agresiji, smijali se nazivima nekih gradova, imenima firmi koje se brinu o šumama a iz drugog su entiteta, bilo nam smiješno gledati neke zastave i slušati parole neke izlizane i nekad izrazito zlonamjerne, podrugivali smo se onima koji su bili radiklalni, hvalili se svojim multi-kulti faktorom, na kraju krajeva mislili smo da smo se okončanjem opsade odbranili od zla i jednog od oblika fašizma.

No nekako kad bolje pogledamo i bez emocija i onako objektivno sad je već preočigledno da došlo je i u Sarajevo, da stiglo sve oni je što smo nekad mislili da nikad neće, uvukla se ksenofobija, uvukla se mržnja prema drugom i drugačijem, uvuklo se jednoumlje, nasilje kao oblik komunikacije uvuklo se ono sve protiv čega smo mi ili naši očevi borili na prvim linijama odbrane grada i republike Bosne i Hercegovine.

SInoć se to manifestovalo u fizičkom napadu na pripanike q populacije, mada živa istina je da su fasovali novinari i naši sugrađani jedan gost festivala te jedan policajac. Dešavalo se skoro sve to pred očima ambasadora i gostiju te su naravno inostrani mediji uredno prenijeli priču a neki čak i video-zapise. Mogao sam fasovati ja, Vi, moji poznanici i prijatelji su fasovali, a ja nisam bio sa njima tamo. Nisam sinoć bio suborac ljudima koji su stali na put nečemu što nam svima nama nije na čast, to se nešto ne zove lijepo niti se lijepo odaziva.

Neki će reći da pretjerujem i da nema potrebe za dizanjem alarma, no ukoliko danas ovolike godine poslije agresije taj neko ne vidi da je sve ovo oko nas u Sarajevu posljedica podijele zemlje po nacionalnoj osnovi i da je u stvari posljedica bolesnih ideja i pogrešnih politika.. šta ja mogu, taj neko onda ima problema sa percepcijom.

Ja mislim da je poslije sinošnjeg fizičkog napada na naše sugrađane prva linija odbrane univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i ljudskih , samim tim i normalnog života u ovom gradu i državi ako hoćete pravo blizu svakom onom pojedincu koji misli svojom glavom. Opet je ta linija u Sarajevu no naravno i u svakom drugom gradu u BiH, svakom onome ko se ne uklapa u zadate okvire i norme lažnog ponašanja koje kroje lažni branitelji naroda i narodnosti u ovoj zemlji, gradu.. ill gdje ko već misli da živi može biti sljedeći na meti za fasovanje. Pored svog jada koji nas je zadesio nismo izgleda skontali u čemu i kako živimo, nismo ni primjetili opasnost onako omamljeni od opsade, agresije i svega što se u bliskoj nam prošlosti desilo.

Ukoliko još bilo ko ovdje ima zablude da recimo izostanak smijene mame i taje nemaju veze sa Brankovićevim po zakonu, Dodikovim cestama i zgradi vlade, a to sa podjelom prešutnom Stoca il napadima na povratnike vara se, sve to i još milion stvari ima veze sa sinošnjim napadom na naše sugrađane koji su sinoć fasovali. Dvije škole pod jednim krovom imaju veze sa pokvarenim namjernicama u robnim rezervama sve to ima veze sa rafinerijom, romingom tri operatera, vikendicama na Poljinama, lažnim diplomama na fakultetima i korupcijom u tužilaštvu.. sve je to povezano... Mi se pretvaramo u malu zatucanu zemlju, samim tim i grad na rubu galaksije, postajemo siromašniji i neobrazovaniji.. dok živimo u zabludi, živimo svi neke svoje lažne živote i tješimo se i lažemo stalno, nekad čak i u isto vrijeme.. kako je moguće da smo pristali na sve to, građani Sarajeva su pristali na vjeronauku u obdaništima, prije njih na to su pristali građani Mostara i Banja Luke navodno, onda su roditelji pristali slati djecu u dvije škole po tri krova u stvari to je bilo prije , studenti su pristali plaćati ispite i davati sexualne usluge asistentima i profesorima... radnici su pristali ne primati platu i štrajkati glađu.. dok se lažemo staklenim monolitnim objektima prodajmo olako budućnost svoje djece pod parolom gospodara i u ime naciona.. naravno samo pod jednom našom zastavom.. kako je to moguće.. i onda nas odjednom zapanje posljedice u vidu tabanja naših sugrađana od strane određenih elemenata društva koji se u Sarajevu drugačije zovu nego u Trebinju il Mostaru il Čapljini, Bijeljini.. no svi oni imaju svoje skoro identične argumente koji su isti dok su samo parole malo drugačije... a sve sa ciljom do njihovi navodni zaštitnici ostanu na vlasti a mi ostali da budemo taoci njihovih pogrešnih politika... do kada ?

Kako se boriti protiv ovoga svega što postajemo i čemu teže vladari ove zemlje i njihovi barjaktari i junoše, zar mi fakat ne kontamo da je budućnost nas i naše djece ugrožena , našeg grada ma kako se on zvao u pitanju je, kako se boriti protiv jednoumlja koje nam se nameće, ili to je to što želimo sebi, svojoj djeci i svima nama..

U stvari ako je to to, žao mi je svih onih momaka, svih onih nedužnih civila koji su ubijeni ili koji su poginuli za nešto drugo, oni su tada davali sebe za univerzalne civilizacijske vrijednosti i ljudska prava, borili su se protiv podjela, nacionalnih ili ilo kojih drugih, borili su se za sve ono što mi danas nismo., bili su na strani dobra a protiv zla na koje smo mi izgleda šutke i bez mnogo borbe pristali.... kako se to desilo ne znam u stvari može se naslutiti, sklanjali smo se i sklanjali, uzmicali dok se naš životi prostor nije skroz smanjio, prvo nismo išli u neke gradove, krajeve, na neka mjesta, na određene manifestacije događaje.. sad sve manje pričamo sa nekim nepoznatim ljudima ako baš i ne moramo, onda su nam neki prijatelji otišli vani il gdje već.. na kraju i sami vagamo otići il ostati dok ni na ulicama sopstvenog grada nismo više sigurni i dok nas svakodnevno pokušavaju uvjeriti da sve je ok, samo još auto put i ko zmaj smo..

Znači boriti se i kako protiv svega il put pod noge pa ko preživi pisaće.

Treba zadati duboko oranje i to prilično brzo ili ne činiti ništa te brabonjati o posljedicama !

Sve gore napisano mislim i dan danas, samo danas sam još luđi jer od tada sam žou za 10000001 crnjak, vidio sam ih isto toliko... i ni sam ne znam kako da reaujem, na koji ventil da ispustim negativnosti jer u suprotnom ni sam ne znam šta i kako, volio bih da sam kao pretis lonac pa da mi iz glave uz fijuk... sune para koja će osloboditi pritisak iz mozga...

Jučer hodajući gradom vidjeh malo ciganče kako plače nad uginulim vrapcem, onako musav i prljav... jecao je držeči vrapca u rukama.. iako ni sam nema da jede.. niti ima WC da se okupa... mali cigančič je pokazao da je iskren i neiskvaren i plakao je... to mi je nekako ostalo urezano u mozgu kao informacija koju mi mozak od jučer šalje....
Danas na forumu me dočekala informacija o osnovnoj školi Fatima G. koja navodno treba da se preimenuje jer sam naziv škole kao nije u skladu sa nečim što ja ne znam šta je i ko je...

Ovako.... pitanje za kraj je kratko i jasno... trebaju li to opet da počnu odvoditi iz kuća i stanova, trebaju li opet šutati ljude po ulicama, igrati se sa glavama ljudskim, trebaju li opet osnivati logore ... trebali se nama desiti opet sve isto da bi znali i spozanli istinu, da bi spoznali sve ono što nismo.. da bi spoznali da nas vode ratni profiteri i ljudi koji su počeli rat, da bi spoznali da su nam najbolje godine života prošle, da su najbolji sinovi i kćeri ove zemlje dali svoje živote i sami sebe... da bi mi danas posrali se na sve to... šta se u stvari treba desiti pa da bi skontali.. mi bukovi ljudi.. mi hodajući klocevi i panjevi.. kameni plutajući... kad ćemo skontati da nas vodi lažni komitet da nas predstavlja lažni Valter...

Na kraju kako sam sebe ne zapitati... pa što osta konju jedan, što se ne ispali i ne napisa pismo iz afričke zemlje safari.... zbogom... ratni profiteri.......
kolega

#640 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

čitam ovo i vidim da ti nije lahko, ima li ikakve šanse da sad ideš negdje vani, vjerovatno bi se snašo, probaj ono za green card i ispali se u Ameriku!?
uvjek dobar gost

#641 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Tema je malo zamrla, kao i moje posjete ovom forumu, na prvom mjestu zbog nekih njegovih korisnika, odnosno posjetioca koji sebi daju mnogo za pravo, no opet nisu oni tema niti će igdje ikad to biti.

Ibadet dani su skoro iza nas, a vijesti kao da su iz rata... četnici zapalili džamiju... 68. teško ili lakše ranjenih u Sarajevu, troje mrtvih u Mostaru.. momak nađen mrtav u Zenici.....šta se ovo zbiva ljudi... gdje sve ovo vodi nas i u kolikoj mjeri ugrožava našu budućnost...?

Uzrok svega je vlast koja se odrodila od naroda, uzrok svega su vjerksi lideri koji su se odrodili od onih kojima su danas možda potrebniji nego ikada... uzrok svega je naš pasivizam, naša malodušnost, naš provincijalizam, naša nezainteresovanost... kada se matematički izvede formula može se zaklučiti da mi smo uzrok..ludilu koje se oko nas zbiva..!!!

Praznik mira je za neke ljude završio kobno, a nas ostale je natjerao da nabacimo ješ jednu bravu na vrata, natjerao nas je na još veće predrasude prema određenim ljudima koje vidimo nisu bez osnove, natjerao nas je sve da se još jednom zapitamo ostati ili otići, natjerao nas sve je da se još više bojimo za sebe i djecu koju imamo ili nemamo a htjeli bi je imati... i šta...??? Opet ćemo zaboraviti naučiti lekcije jer mislimo da sve već znamo.. mi ćemo opet po svome, opet će naša glupost trijumfovati jer mi ko mi mislimo da smo najpametniji i najbistriji , a da pri tome nismo ni svjesni svoje velike i duboke nesvjesti.. jer treba biti hrabar pa priznati glupost... treba biti dgovoran pa je pokušati se promijeniti... (sad će neka mudrica spomenitu Grčku il Zimbabve... ali pri tome pametnice zaboravljaju da smo mi ostali živi jer su neku časni ljudi položili svoje živote tokom opsade i agresije...)

Ukoliko već niste pogledajte godišta ranjenih, ubijenih sinoć... to su mahom djeca pred kojom je bila budućnost, odrasli su im je ukrali (odrasli su im ponudili ovaj sisem vrijednosti i ova pravila ponašanja).. oteli su nama još možda nekog naučnika, sportaša... režisera.. roditeljima njihovim koji su žmirili pred problemima su oteli djecu... ,a mi njemi posmatraći, kameni spavači i hodajuće kamenice možemo se samo radovati da nismo mi neka od sinošnjih žrtava ili može nam biti drago da nismo bili u džamijidok su je zločinci palili.., a sad kad sve je prošlo opet ćemo raspalamuditi sve i svja... jer to jeste najlakše. Lakše je učiniti to nego izdvajati svoje vrijeme za rad rješenja problema, lakše je palamuditi o posljedicama nego raspravljati i rješavati uzrok..., a noć jeste ušla u nas i naša srca su prazna... ali ne sve je ružan san i jutro će promijeniti sve.... stihovi su to jedne stare sad već pjesme koja je htjela odagnati pomisao da ovo je polje bez nade...

Ti i ja možda želimo kraj... jer mračne misli nas dijele.... kad će svanuti jutro koje će promijeniti sve, zar ne vidimo gdje ide ovaj voz u kojem se mladi na Bajram režu noževima a vjerske i moralne vertikale šute kao zalivene....???? Zar ovo jutrošnje lijepo jutro nije trebalo i moralo biti bolje i optimističnije....??? Hrabrost, odgovornost i mudrost nama trebaju da se promijenimo na mikro planu... prestanite kakiti o Obami i zapitajte se bi li mi glasali za Afro-Amerikanca ovakvi kakvi smo postali....???? Vrijeme je da se svako od nas suoči sa ogledalom, da svako od nas pogleda u lice ono nešto u šta su nas bez otpora pretvorili oni koju hajruju na našoj muci, a to nisu nikad ni prestali činiti... pogledajmo se u oči dok još nije skroz kasno...

Šta mi u stvari hoćemo i čemu težimo.... ????

Ja ko ja jel tako...?
Mikado

#642 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Mikado »

Jucerasnja desavanja nisu nikakvo iznenadjenje i bit ce i gore, jer narod je 5.oktobra pokazao da ne zeli nista mijenjati jer mu je predobro ovako kako jest.
ljubav_aha

#643 Re: Danas spalimo iluzije !!!!

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:
kolega wrote:
uvjek dobar gost wrote:... mada kad skontam koliko tih iluzija ima nemam dovoljno drveta.... ni hepo kocke...
znaš da uvijek u nedostatku tečnog ili čvrstog goriva ima varijanta koju je uradio Jan Palach
Jan Palach... ime je jednog velikog čovjeka-studenta-građanina-pojedinca koji je sam sebe zapalio.. i na taj način htio je izraziti protivljenje i svoj lični stav naspram svega onoga što se dešavalo svima nama ili svima njima (nije ni važno)... ko recimo danas zna za tog čovjeka.. ima li on recimo ulicu u kvazi glavnom gradu kvazi države... ima li u svakome od nas barem malo Jan-a ili smo svi totalne vuvije.../
samoubisvto je akt koji ne podrzavam,jer absolutno nema nikakav efekat

zapaliti sebe ne moze svako,ipak,zamilsite kakav je mentalni sklop osobe i njene spremnosti uraditi tako nesto,zar nije bolje ostati zivi i boriti se dalje,ako vec imas neke ideje,umjesto samoustva :!: :?:
uvjek dobar gost

#644 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Mikado je u pravu, biće još i gore... bolnije, surovije, očitije, bezobzirnije, svirepije, svakodnevnije, biće svuda oko nas prisutno i na svakom koraku... pitanje je šta onda kad se otme kontroli, kada nam ubistva budu svakodnevnivca, kada samoubistava bude još i više... pitanje je kako se onda postaviti kada na našim ulicama bude masa maloljetnika naoružanih vatrenim oružijem... ko će tada i kako zaustaviti ludilo...??

Nije se lako ubiti i ne može to svako, ni ja ne odobravam taj čin, nit pozivam na njega, niti ga namjeravam učiniti... post je bio u kontekstu pojedinca koji nije znao kako drugačije da reaguje, kako da ukaže na problematiku... tako je jedan Britanac tokom agresije na BiH učinio isto kako bi skrenuo pažnju na sraman odnos svoje države prema agresiji na BiH, sraman odnos naspram opsade Sarajeva...

Ideje su najmanji problem... zar Grci nemaju dobrih ideja... zar mnogi ljudi ovog svijeta nemaju prijedloge... ali ne mi smo najpametniji i najbanalniji.. jer u situaciji kada stanje nije bilo gore od kraja agresije na našu zemlju... šta mi činimo.. izuzev par grupa koje rade Sizifiv posao ostali uživaju u svojoj banalnosti, površnosti i u beznađu.. furajući se na "zlatnu" omladinu koja je sama po sebi pošast i zlo...

Nikad više "vijernika" ,a više kijameta... gdje ste građani.. jel Vas ima i koliko...? (ovdje želim da se izvinem svim istinskim vijernicima bilo kojoj konfesiji da pripadaju).

Želim samo još reći da nema više izgovora, nema više opravdanja... ili jesi ili nisi.. ili si na strani dobra ili na strani zla..

Ukoliko ne reagujemo i konkretno ne učinimo nešto već danas... posljedice će biti nesagledive !! (ili su to već i sada) ukoliko neko želi mogu ih elaborirati jednu po jednu !!!!

Siđimo sa akademskih visina i vratimo se u realu jer ukoliko to ne učinimo bojim se kao pojedinac da biti će kasno učiniti nešto "već sutra"....
ljubav_aha

#645 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote: ...Nije se lako ubiti i ne može to svako, ni ja ne odobravam taj čin, nit pozivam na njega, niti ga namjeravam učiniti... post je bio u kontekstu pojedinca koji nije znao kako drugačije da reaguje, kako da ukaže na problematiku... tako je jedan Britanac tokom agresije na BiH učinio isto kako bi skrenuo pažnju na sraman odnos svoje države prema agresiji na BiH, sraman odnos naspram opsade Sarajeva...
UDG,nesto nije u redu sa takvim osobama,tako da njihov nacin pokazivanja prkosa,otpora pogresno usmjeren,tacnije usmjeren nicemu
Mikado

#646 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Mikado »

Izgubili smo kolektivnu svijest o svemu, sebicnost je postala najveca nasa odlika i zbog toga se ovo desava.

Sve mi se vise cini da je uvodjenje obavezne vjeronauke u osnovnim i srednjim skolama jedina opcija koja bi mogla situaciju okrenuti nabolje, al i to je upitno jer su i skole izgleda izgubile pedagosku funkciju.
ljubav_aha

#647 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

Mikado :shock: R U OuKej :?: kako ce vjeronauka pomoci u sokli,ako su ostali faktori zdrave sredine zapostavljeni :!:
Mikado

#648 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Mikado »

Skole s ministarstvom obrazovanja snose dobar dio odgovornost za porast maloljetnicke delikvencije.
uvjek dobar gost

#649 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

ljubav AHA... lako se uhvatiti za jednu rečenicu, konstataciju i putem nje razvodniti sam koncept, sam kontekst kao i samu poruku.. ukoliko recimo znamo da se od kraja agresije u BiH ubilo više od 5000 ljudi... šta nam to recimo govori o našem društvu, njegovim autoritetima, njegovim postulatima, vrijednostima, normama ponašanja, pojedincima koji ga čine.. šta nam to na kraju krajeva govori o nama samima.. koliko ljudi među nama nema vjere u bolje sutra, koliko ljudi je na drogama zbog bezperspektivnosti, kako sebi objašnjavamo apatiju koja svuda oko nas, kako objašnjavamo nasilje među djecom i mladima.. kako objašnjavamo silovanja maloljetnika od strane drugih maloljetnika...?

Ovo je na neki način pitanje i Mikadu... zar u našem društvu vjera u svim svojim oblicima nije (pre)zastupljena, zar mi sa svih strana nismo bombardovani njenim devijantnim ispoljavanjem.. zar vjernici nisu skrenuli malo u desno..?
Zar recimo do sada rezultati vjeronauke ne bi trebali biti vidljivi, zar ne bi trebali živjeti u društvu bez ovoliko lopovluka, korupcije, duplih standarda i licemjerstva....? Ja lično mislim da će nam vjeronauka u obdaništima za recimo pet godina pokazati svu veličinu zablude u koju smo gurnuti bez da smo se pobunii...!

Problem je što je vjera danas profesija kao što je to nekad bio Savez komunista... zar nisu malo pretjerali i ne nije u pitanju samo obrazovni sistem u pitanju su čak i vjerski poglavari koji žive u suprotnosti sa onim što propovjedaju, ne žive onako kako pozivaju svoje sljedbenike da žive... u njima nema trunke sabura, skromnosti, skrušenosti.... (naravno uz čane izuzetke) !!!

Za kraj šta reći nego čestitati onome ko je polupao par prozora na parlamentu federacije i pozvati 5478 Grka i 9853 Francuza da nam pomognu tako što će izaći na naše ulice i pokazati nam kako se to radi..... jer upitajte se svi pojedinačno kakvim oblicima nasilja, malverzacija, obmane i propagande se služi vlast da bi opstala i ostala na izvorima kajmaka...???

Pored toga nema snijega i fali mi isti da prekrije svu prljavštinu, mem i skjamu lažnog glavog grada koji će u narednih dvije do pet godina ostati i bez Bačeva i tako mi obični smrtnici u Sarajevu ostati ćemo bez pitke vode na česmama... upitajmo se barem jednom zbog čeka i zog koga je to tako...!!!???!!!
Kjajević Majko

#650 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Kjajević Majko »

Mater mu, gdje nam ode ono malo duše? :(
Post Reply