Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#626 mod-comment

Post by arzuhal »

Tema je hidžab, ne pretvarajte svaku temu u temu-svaštaru sukoba vjernika i nevjernika.

:sax:
fatamorgana

#627 Re: mod-comment

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Tema je hidžab, ne pretvarajte svaku temu u temu-svaštaru sukoba vjernika i nevjernika.

I ja se zalažem za specifičnost!
Free Spirit

#628 Re: mod-comment

Post by Free Spirit »

arzuhal wrote:Tema je hidžab, ne pretvarajte svaku temu u temu-svaštaru sukoba vjernika i nevjernika.

U pravu si, izvinjavam se. Problem je ako ne odgovoriš ispada da se izvlačiš od pitanja, al eto treba napomenuti da ove druge rasprave treba nastaviti na adekvatnim temama...

Da se vratimo na hidžab, meni nije jasno odakle ovolike dezinformacije da je to neki vid "prisile". Sve moje tetke (5 ih), i dobar dio rodica su pokrivene, nikad ih niko nije natjerao. Baš suprotno, to su ove generacije što preživiše i komunizam kod nas. Neke rodice se pokrile od 14-15. godine, čisto svojom voljom iako npr ni njihove majke nisu pokrivene. S druge strane znam i dosta pokrivenih djevojaka, pa i sa fakulteta (mašinstvo) koje su pokrivene, žive svoj život, i od njih (i o njima) nikad nijednu ružnu riječ nisam čuo. "Ljudine" što bi se reklo. :thumbup:
ABH017

#629 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
Free Spirit wrote:"Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla - vidjet će ga."
Po meni je svaki pozitivan pomak dobra stvar, a naš dobro poznati mentalitet su upravo ovakvi komentari. Mi ne možemo znati ko je vjernik a ko ne, bez obzira na to kako se nama njegovo ponašanje činilo. Taman da čovjek klanja jednom mjesečno, ma jednom godišnje, i to je bolje nego nikako. Treba podržati svaki korak naprijed, pa se čovjek možda i za stalno popravi.
Komentarima i ismijavanjem se može postići samo suprotan efekat, da čovjek izgubi i ono malo volje za dobrim :thumbup:
A šta će oni vjernici kojima vjera ne nalaže da klanjaju?!

Nego, kako to da je jednom mjesečno bolje nego ništa. Pa čemu onda 5X dnevni poziv na molitvu? Nije li to po onoj da su sve životinje na farmi jednake, ali su neke 'jednakije' od drugih?

Svašta...
Laički gledano, to i jeste tako. Kad neko ne poznaje tematuku i laički se upušta u diskusiju oko onoga što ne poznaje, dolazi do sličnog zaključka. Karakteristika dijela forumaša, na ovom pdf-u i jeste upravo petljanje u ono što ih, po njihovom opredjeljenju, ne dotiče i ne interesuje, ali bi, ipak da malo pametuju i da daju komentare. Čak šta više, žele (slično kao i ti) da određuju šta je pravilo i kako treba da se vjernici ophode spram određenog pitanja. Pa čak i da im govore jesu li ili nisu pravi vjernici.
U Islamu je, prema Kur'anu i hadisu, jedan namaz u cijelom životu nekog vjernika, možda bolji i vrijedniji od cjeloživotnih svih 5 dnevnih namaza drugog čovjeka. Što će reći, da samo puko obavljanje namaza ne znači ništa, ako nije popraćeno čistoćom duše i srca vjernika, njegovnim moralnim uzdizanjem.
Ali ništa zato, nastavite ti i ostali i dalje da nas obasipate svojim laičkim komentarima. Svakako, na ovom forumu, već odavno, niko ne pokušava da shvati onog drugog ili da sazna nešto o njemu, već na osnovu par odgledanih klipova i pročitanih tekstova, uglavnom svojih istomišljenika, stvara (uglavnom pogrešnu) sliku o onom drugom, o njegovom vjerovanju, njegovim nadama, životnim stremljenjima itd, pa ga "trpa" i "gura" ondje gdje mu ga je lakše smjestiti, jer na taj način hrani svoj ego i samoljublje, ostajući u svom umu na "pravoj strani".
Usput da odgovorim i on topic.
Sekularno društvo bi trebalo da obezbijedi ista prava za sve pripadnike tog društva, bez obzira na sve njihove intimne razlike.
Kako god je licemjerno pozivati se na ljudska prava, kad je u pitanju oblačenje i nošenje hidžaba, a ta ista prava zaboravljati kad je u pitanju pride i gay populacija, na isti način je licemjerno (institucionalno) odobravanje pride-a, pa i odobravanje istospolnih brakova, a s druge strane, zabranjivanje oblačenja hidžaba u školama, sudovima ili bilo kojim drugim institucijama, širom Evrope. Bez obzira na to što će jedna strana reći, kako je ovo prvo nešto u čemu nema izbora, znamo vrlo dobro da je to ipak samo stvar izbora i odluke, kao i uvjerenja pojedinca.
aurora313

#630 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:
Free Spirit wrote:"Onaj ko bude uradio koliko trun dobra - vidjet će ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla - vidjet će ga."
Po meni je svaki pozitivan pomak dobra stvar, a naš dobro poznati mentalitet su upravo ovakvi komentari. Mi ne možemo znati ko je vjernik a ko ne, bez obzira na to kako se nama njegovo ponašanje činilo. Taman da čovjek klanja jednom mjesečno, ma jednom godišnje, i to je bolje nego nikako. Treba podržati svaki korak naprijed, pa se čovjek možda i za stalno popravi.
Komentarima i ismijavanjem se može postići samo suprotan efekat, da čovjek izgubi i ono malo volje za dobrim :thumbup:

Nego, kako to da je jednom mjesečno bolje nego ništa. Pa čemu onda 5X dnevni poziv na molitvu? Nije li to po onoj da su sve životinje na farmi jednake, ali su neke 'jednakije' od drugih?
Laički gledano, to i jeste tako. Kad neko ne poznaje tematuku i laički se upušta u diskusiju oko onoga što ne poznaje, dolazi do sličnog zaključka.. .
Moje shvatanje vjerskih postulata je jednostavno. Postoji pravilo ali ima i izuzetaka ako je čovjek bolestan ili daleko od uslova koji su potrebni za normalno izvršavanje religioznih obreda. Sve ja to mogu da shvatim. Ali ako je hidžab obavezan, ako konzumacija svinjskog mesa nije prihvatljiva, ako zdrava osoba treba da posti za ramazan, ako je abdest vodom ili pijeskom propis... itd, onda je to to. Sve ostalo su nedozvoljene devijacije i pojedinačna tumačenja tj. ljudske isprike u vidu objašnjenja, koje su rezultat nečijeg prava da prilagođava propisane obaveze date od boga/bogova.

Imamo i primjer kod adventista negdje u Vojvodini. Tu je crkva dozvolila da se jede svinjetina jer je valjda 99 procenata mesa svinjskog porijekla a najmanje juneće ili ovčije.

Kako je to bog propustio da predvidi u kobajagi svojoj originalnoj postavci datoj direktno ili preko poslanika? Ovo se nameće kao jednostavan dokaz da religija evoulira jer je ljudska postavka, i da nikada to nije bila nekakava poruka 'odozgo.'
mirza_15

#631 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

ABH017 wrote: Laički gledano, to i jeste tako. Kad neko ne poznaje tematuku i laički se upušta u diskusiju oko onoga što ne poznaje, dolazi do sličnog zaključka. Karakteristika dijela forumaša, na ovom pdf-u i jeste upravo petljanje u ono što ih, po njihovom opredjeljenju, ne dotiče i ne interesuje, ali bi, ipak da malo pametuju i da daju komentare. Čak šta više, žele (slično kao i ti) da određuju šta je pravilo i kako treba da se vjernici ophode spram određenog pitanja. Pa čak i da im govore jesu li ili nisu pravi vjernici.
U Islamu je, prema Kur'anu i hadisu, jedan namaz u cijelom životu nekog vjernika, možda bolji i vrijedniji od cjeloživotnih svih 5 dnevnih namaza drugog čovjeka. Što će reći, da samo puko obavljanje namaza ne znači ništa, ako nije popraćeno čistoćom duše i srca vjernika, njegovnim moralnim uzdizanjem.
Ali ništa zato, nastavite ti i ostali i dalje da nas obasipate svojim laičkim komentarima. Svakako, na ovom forumu, već odavno, niko ne pokušava da shvati onog drugog ili da sazna nešto o njemu, već na osnovu par odgledanih klipova i pročitanih tekstova, uglavnom svojih istomišljenika, stvara (uglavnom pogrešnu) sliku o onom drugom, o njegovom vjerovanju, njegovim nadama, životnim stremljenjima itd, pa ga "trpa" i "gura" ondje gdje mu ga je lakše smjestiti, jer na taj način hrani svoj ego i samoljublje, ostajući u svom umu na "pravoj strani".
Sekularno društvo bi trebalo da obezbijedi ista prava za sve pripadnike tog društva, bez obzira na sve njihove intimne razlike.
Kako god je licemjerno pozivati se na ljudska prava, kad je u pitanju oblačenje i nošenje hidžaba, a ta ista prava zaboravljati kad je u pitanju pride i gay populacija, na isti način je licemjerno (institucionalno) odobravanje pride-a, pa i odobravanje istospolnih brakova, a s druge strane, zabranjivanje oblačenja hidžaba u školama, sudovima ili bilo kojim drugim institucijama, širom Evrope. Bez obzira na to što će jedna strana reći, kako je ovo prvo nešto u čemu nema izbora, znamo vrlo dobro da je to ipak samo stvar izbora i odluke, kao i uvjerenja pojedinca.
:thumbup:
fatamorgana

#632 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
aurora313 wrote:

Svašta...
Laički gledano, to i jeste tako. Kad neko ne poznaje tematuku i laički se upušta u diskusiju oko onoga što ne poznaje, dolazi do sličnog zaključka. Karakteristika dijela forumaša, na ovom pdf-u i jeste upravo petljanje u ono što ih, po njihovom opredjeljenju, ne dotiče i ne interesuje, ali bi, ipak da malo pametuju i da daju komentare. Čak šta više, žele (slično kao i ti) da određuju šta je pravilo i kako treba da se vjernici ophode spram određenog pitanja. Pa čak i da im govore jesu li ili nisu pravi vjernici.
Kako god je licemjerno pozivati se na ljudska prava, kad je u pitanju oblačenje i nošenje hidžaba, a ta ista prava zaboravljati kad je u pitanju pride i gay populacija, na isti način je licemjerno (institucionalno) odobravanje pride-a, pa i odobravanje istospolnih brakova, a s druge strane, zabranjivanje oblačenja hidžaba u školama, sudovimovatno ni nebi ovako nešto napisao a ili bilo kojim drugim institucijama, širom Evrope. Bez obzira na to što će jedna strana reći, kako je ovo prvo nešto u čemuom slučaju nebi ni bio to što jedi nema izbora, znamo vrlo dobro da je to ipak samo stvar izbora i odluke, kao i uvjerenja pojedinca.
Kad bi bar na tren uspio da vidiš vlastitu pristrasnost uvjetovanu u tvom slučaju konkretnim vjerskim opredjeljenjem ili njegovom suženom interpretacijom onda nebi ovako nešto jednodimenzionalno ni napisao, tako da zapravo ni ne ostavljaš prostor za eventualnu repliku.
Samo da te podsjetim, tebe i tebi slične kojima smeta prisustvo neistomišljenika na ovom podforumu da zasad još nismo u Jemenu ili nekoj sličnoj blagodeti iz kojih muslimani bježe gdje? ...na omraženi Zapad, vjerovatmo greškom, te da su za bilo kakav eventualni dijalog potrebni koliko toliko inteligentni sagovornici a ne replicirani vjerski Borg androidi.

Na jedno ću samo replicirati, na spominjanje licemjerja.
E pa ja koji sam relativno duže na ovom foruma nisam vidio više licemjerja pa kad već nabrajam i nespremnosti za bilo kakav dijalog, zlobe i zluradosti kad se radi o tuđem, opšeg neznanja i nepismenosti, arogantnosti i nerijetko verbalne agresivnosti, kod drastičnih slučajeva manjak osnovnoškolskog opšteg obrazovanja kod jednog dobrog dijela navodnih vjernika, navodnih ili nominalnih, svejedno je ....šta nam je tu nam je ....

Bukvalno antireklama za vjeru po principu ne, ja ne želim da budem ovakav, I don't wanna be just another "One book man".
ABH017

#633 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote: Kad bi bar na tren uspio da vidiš vlastitu pristrasnost uvjetovanu u tvom slučaju konkretnim vjerskim opredjeljenjem ili njegovom suženom interpretacijom onda nebi ovako nešto jednodimenzionalno ni napisao, tako da zapravo ni ne ostavljaš prostor za eventualnu repliku.
Samo da te podsjetim, tebe i tebi slične kojima smeta prisustvo neistomišljenika na ovom podforumu da zasad još nismo u Jemenu ili nekoj sličnoj blagodeti iz kojih muslimani bježe gdje? ...na omraženi Zapad, vjerovatmo greškom, te da su za bilo kakav eventualni dijalog potrebni koliko toliko inteligentni sagovornici a ne replicirani vjerski Borg androidi.

E pa ja koji sam relativno duže na ovom foruma nisam vidio više licemjerja pa kad već nabrajam i nespremnosti za bilo kakav dijalog, zlobe i zluradosti kad se radi o tuđem, opšeg neznanja i nepismenosti, arogantnosti i nerijetko verbalne agresivnosti, kod drastičnih slučajeva manjak osnovnoškolskog opšteg obrazovanja kod jednog dobrog dijela navodnih vjernika, navodnih ili nominalnih, svejedno je ....šta nam je tu nam je ....

Bukvalno antireklama za vjeru po principu ne, ja ne želim da budem ovakav, I don't wanna be just another "One book man".
U čemu se ogleda moja pristrasnost?
U tome što objašnjavam koliko namaz bez pratećih dijela (ne)znači? Šta je tu jednodimenzionalno? I po čemu je to što sam napisao sužena interpretacija konkretnog vjerskog opredjeljenja?
Ja tvoj post nikako ne mogu povezati sa onim što sam ja napisao.
Ili te možda zabolilo to što sam na istu ravan stavio odnos prema gay populaciji i djevojkama koje oblače hidžab?
Ako je ovo drugo u pitanju, onda upravo ti pokazuješ jednodimenzionalnolst. Ja savršeno znam i vidim gdje živim, što za tebe nisam siguran.
Uz to, upravo ti si pokazao, koliko tebi i sličnima tebi smeta prisustvo i postovi neistomišljenika. Da ne spominjem većinu tvojih postova, koji, karakteristično za tebe, jedino pokušavaju da ismijavaju tvoje neistomišljenike. A to je upravo ono, što sam prije dva dana pisao na nekoj temi, replicirajući @nasi, komentarišući takve kao ti, koji hrane svoj ego i samoljublje, pokušavajući da "provale" sagovornika kratkim doskočicama, bez ikakvog iznošenja stava ili omalovažavajući drugačije, pokušavaju izdići svoj stav, ne dozvoljavajući nakakvu kritiku svog stava.

P.S. Jel' to "relativno duže na ovom forumu" nešto znači u argumentovanoj diskusiji? Sad vidim da si cijela tri mjeseca registrovan prije mene, a to je na period od punih 6 godina, baš "relativno" duže. :D
Last edited by ABH017 on 19/06/2016 01:01, edited 2 times in total.
ABH017

#634 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

aurora313 wrote: Moje shvatanje vjerskih postulata je jednostavno. Postoji pravilo ali ima i izuzetaka ako je čovjek bolestan ili daleko od uslova koji su potrebni za normalno izvršavanje religioznih obreda. Sve ja to mogu da shvatim. Ali ako je hidžab obavezan, ako konzumacija svinjskog mesa nije prihvatljiva, ako zdrava osoba treba da posti za ramazan, ako je abdest vodom ili pijeskom propis... itd, onda je to to. Sve ostalo su nedozvoljene devijacije i pojedinačna tumačenja tj. ljudske isprike u vidu objašnjenja, koje su rezultat nečijeg prava da prilagođava propisane obaveze date od boga/bogova...'
Da poznaješ Islam, znao bi da to, uopšte, nisu devijacije i pojedinačna tumačenja, već pravila donešena na osnovu Kur'ana, sunneta, idžmaa i kijasa, što su jedini izvori za tumačenje Islamskih propisa.
Sad da ti navodim tumačenje za svaki propis posebno, ne da mi se. Navest ću ti samo hadis koji objašnjava na koje načine se treba suprotstaviti nepravdi, gdje Muhammed a.s. kaže da je najbolji onaj koji se fizički suprotstavi nepravdi, pa onda onaj koji je verbalno osudi, a najslabiji je onaj koji je osudi samo u svojim mislima i srcu. Tako imaš tumačenja za gotovo sve propise. Naravno da se neki propisi ne mogu mijenjati, ali se ne mogu ni gledati tako tvrdo, što je vidljivo iz velikog broja ajeta i hadisa.
Musliman je onaj koji vjeruje u 6 Imanskih šarta. Sve poslije toga, jeste propisano, ali je veliki prostor između toga i djela koja izvode iz Islama.
fatamorgana

#635 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
fatamorgana wrote: Kad bi bar na tren uspio da vidiš vlastitu pristrasnost uvjetovanu u tvom slučaju konkretnim vjerskim opredjeljenjem ili njegovom suženom interpretacijom onda nebi ovako nešto jednodimenzionalno ni napisao, tako da zapravo ni ne ostavljaš prostor za eventualnu repliku.

U tome što objašnjavam koliko namaz bez pratećih dijela (ne)znači? Šta je tu jednodimenzionalno? I po čemu je to što sam napisao sužena interpretacija konkretnog vjerskog opredjeljenja?
Ili te možda zabolilo to što sam na istu ravan stavio odnos prema gay populaciji i djevojkama koje oblače hidžab?
Ako je ovo drugo u pitanju, onda upravo ti pokazuješ jednodimenzionalnolst. Ja savršeno znam i vidim gdje živim, što za tebe nisam siguran.
Uz to, upravo ti si pokazao, koliko tebi i sličnima tebi smeta prisustvo i postovi neistomišljenika. Da ne spominjem većinu tvojih postova, koji, karakteristično za tebe, jedino pokušavaju da ismijavaju tvoje neistomišljenike. A to je upravo ono, što sam prije dva dana pisao na nekoj temi, replicirajući @nasi, komentarišući takve kao ti, koji hrane svoj ego i samoljublje, pokušavajući da "provale" sagovornika kratkim doskočicama, bez ikakvog iznošenja stava ili omalovažavajući drugačije, pokušavaju izdići svoj stav, ne dozvoljavajući nakakvu kritiku svog stava.

P.S. Jel' to "relativno duže na ovom forumu" nešto znači u argumentovanoj diskusiji? Sad vidim da si cijela tri mjeseca registrovan prije mene, a to je na period od punih 6 godina, baš "relativno" duže. :D
Tvoja pristrasnost se ogleda u tvom vjerskom jednoumlju, koje je usput budi rečeno ispodprosječno u odnosu na podforumske uglavnom niske standarde ....

Nemam ništa ni sa gejevima a ni sa hidžabima, obadvije pojave su za mene "per se" irelevantne.

Ipak sam duže od tebe na forumu, duže od 3 mjeseca, :wink:
ABH017

#636 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
ABH017 wrote:

Tvoja pristrasnost se ogleda u tvom vjerskom jednoumlju, koje je usput budi rečeno ispodprosječno u odnosu na podforumske uglavnom niske standarde ....

Nemam ništa ni sa gejevima a ni sa hidžabima, obadvije pojave su za mene "per se" irelevantne.

Ipak sam duže od tebe na forumu, duže od 3 mjeseca, :wink:
A ti si jako objektivan jer se stavljaš na drugu stranu?
Tako se mogu posmatrati i tvoje ocjene podforumskog prosjeka i standarda forumaša iz onog "suprotstavljenog jednoumlja", kao i tvoje ocjene obrazovanosti i edukovanosti, dijela forumaša iz, tvom mišljenju, suprotstavljenog tabora, iz tvog prethodnog posta.
Baš čudno da si tako "visoko" ocijenio one sa kojima se ne slažeš. Baš si "objektivan", a iz svih tvojih postova "isijavaju" empatija, širokogrudnost i relevantnost. :lol:

Tih 3 mjeseca te čine mnogo kompetentnijim u forumskim raspravama. Uživaj u svom samoljublju, kao i do sad. ;-)
Last edited by ABH017 on 21/06/2016 01:46, edited 2 times in total.
fatamorgana

#637 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

Samoljublje je mnogo zabavnije od jednoumlja!
Duže od 3 mjeseca! :wink:
ABH017

#638 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Da se primjetiti da uživaš u samoljublju, 3 mjeseca i dva dana. :D
fatamorgana

#639 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:Da se primjetiti da uživaš u samoljublju, 3 mjeseca i dva dana. :D
Ne kontaš .... :wink:
ABH017

#640 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
Nebitno. Šta sad, kao, ja, kao vjernik, ne kontam tvoju lucidnu inteligenciju. :lol:
Nismo tema ni ti, ni ja, ni ograničeni i neobrazovani vjernici. Samim tim ni naše mišljenje o tome. Nema potrebe da se na svim temama, na pdf religija, diskusija pretvori u "disertacije" o vjernicima (pojedinačno ili grupno), njihovim psihološkim profilima ili njihovom stepenu obrazovanja, kulture dijaloga, "zatucanosti" i šta sve ne proističe iz distanciranosti od, i nepoznavanja, istih. Kao i iz samoljublja. Toliko od mene off topic.
Vratimo se temi, ako imamo šta reći o istoj. ;-)
patriot_1

#641 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
fatamorgana wrote:
Nebitno. Šta sad, kao, ja, kao vjernik, ne kontam tvoju lucidnu inteligenciju. :lol:
Nismo tema ni ti, ni ja, ni ograničeni i neobrazovani vjernici. Samim tim ni naše mišljenje o tome. Nema potrebe da se na svim temama, na pdf religija, diskusija pretvori u "disertacije" o vjernicima (pojedinačno ili grupno), njihovim psihološkim profilima ili njihovom stepenu obrazovanja, kulture dijaloga, "zatucanosti" i šta sve ne proističe iz distanciranosti od, i nepoznavanja, istih. Kao i iz samoljublja. Toliko od mene off topic.
Meni nikako nije jasno zašto su NEKI ateisti toliko glupi jer usprkos svim argumentima koje vjernici imaju ZA vjeru u Boga oni I dalje misle da su oni "pametni" a vjernici glupi ili zatucani ili indoktrinirani?Rijetko nailazimo na fer ateiste koji kažu:"Ja nisam vjernik ali poštivam vase uvjerenje!"
patriot_1

#642 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/vjera- ... ijeta.html
arzuhal

#643 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by arzuhal »

patriot_1 wrote: Meni nikako nije jasno zašto su NEKI ateisti toliko glupi jer usprkos svim argumentima koje vjernici imaju ZA vjeru u Boga oni I dalje misle da su oni "pametni" a vjernici glupi ili zatucani ili indoktrinirani?Rijetko nailazimo na fer ateiste koji kažu:"Ja nisam vjernik ali poštivam vase uvjerenje!"
Jednako tako su i NEKI vjernici toliko glupi da ne daju doći do daha ljudima nego zatrpaše svijet svojom pametnom pričom o vjeri, o dokazima, o argumentima, da to za ateiste labilnijeg karaktera, suženijih intelektualnih kapaciteta i osrednjeg garažnog odgoja znači kontaminaciju životnog prostora i sasvim očit poziv u rat. I tako dobiješ tuk na nutuk. Odloži čovjek pivu pred granapom i kaže: "E saću ti se navalit na kosti, dragi vjerniče...".

Možda ljudi istančanijih duhovnih kvaliteta u tome prepoznaju čin božanske mudrosti: svakom nadobudnom pojedincu - bio vjernik ili nevjernik - pošalje jednog sličnog njemu ali iz suprotnog tabora da se meljaju i hrvaju povazdan u ljepljivoj močvari uzaludnih, jalovih rasprava...
mirzaaa33

#644 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Da niste pretjerali sa tim "glupi ovi, glupi oni". Nešto mi nema veze sa temom.
patriot_1

#645 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:Da niste pretjerali sa tim "glupi ovi, glupi oni". Nešto mi nema veze sa temom.
Ima glupih ovih I glupih onih!
fatamorgana

#646 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
fatamorgana wrote:
Ne mislim da sam posebno inteligentniji od bilo koga ovdje osim kad je u pitanju par eklatantnih izuzetaka, da im sad ne kačim zvono kad su ga već sami sebi okačili.
Nisam došao samo 3 mjeseca prije tebe na forum već par godina prije tebe, to je značilo ono više od 3 mjeseca, znači ne 2 dana plus 3 mjeseca već par godina.

Što se tiče teme ovdje se već prije i na drugim temama dosta raspravljalo o pokrivanju i o porijeklu tog običaja ili vjerske obaveze u kojoj su učestvovali i vjernici i ne-vjernici.
Uglavnom neko od vjernika je objašnjavao da je smisao pokrivanja glave kod žene (izgleda da se u vrijeme Muhameda radilo zapravo o preporuci pokrivanja golih grudi kod žena velom a ne glave radi zaštite žena od pohotnih ili nasilnih muškaraca tog vremena, bilo je tu vjerovatno i robinja) da se pokrije kosa kao ženski atribut ljepote a opet u namjeri ne izazivanja želje kod muškarca.

Moja primjedba na to je bila (uz opasku da nemam ništa protiv pokrivanja ukoliko se radi o ličnom i svjesnom izboru a ne nametnutom pod uticajem očekivanja npr.članova porodice ili pod uticajem društvenog ili bilo kakvog drugog soft ili hard pritiska na ženu) da je onda ako je svrha pokrivanja da se žena učini manje privlačnom sakrivajući njenu kosu onda je kontradiktorno (iako meni lično sasvim razumljivo) isticanje istovremeno bilo kakvih drugih ženskih atributa ljepote, naprimjer šminkanjem ili lijepom odjećom, mirisom i sl. jer se time zaobilazi cilj obaveze ili preporuke da žena bude manje privlačna, time pokrivanje postaje samo formalni čin jer ako je propraćeno bilo kakvim drugim činom uljepšavanja
kao kompenzacija za pokrivanje kose onda je to u suštini nepoštovanje ili zaobilaženje suštine svrhe pokrivanja.
fatamorgana

#647 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
mirzaaa33 wrote:Da niste pretjerali sa tim "glupi ovi, glupi oni". Nešto mi nema veze sa temom.
Vrlo oštroumno! :wink:
fatamorgana

#648 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote: Meni nikako nije jasno zašto su NEKI ateisti toliko glupi jer usprkos svim argumentima koje vjernici imaju ZA vjeru u Boga oni I dalje misle da su oni "pametni" a vjernici glupi ili zatucani ili indoktrinirani?Rijetko nailazimo na fer ateiste koji kažu:"Ja nisam vjernik ali poštivam vase uvjerenje!"
Pa baš zato što su glupi, kontaš?. :wink:
mirzaaa33

#649 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Nema se šta poštovati nečije uvjerenje. Poštujem to ako si odlučio da vjeruješ al nemoj mene tjerati da ja poštujem Allaha, Muhameda, Isusa, crkvu, hodžu, IZZ samo zato što ti poštuješ.
Meni moja nevjera a vaša vjera u džamiju.
patriot_1

#650 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote:
Vrlo oštroumno! :wink:
Naravno!
Ako misliš da su vjernici glupi onda si ti glup onaj!
Post Reply