Bogami moja još uvijek Bosanska, i to nije ni ova nova biometriska, a opet svake godine (u zadnje 4) negdje otputujem na heftu.therrarrius wrote: Ma to je on zbog putovnice ba
Biblija i Kuran
- PRO testant
#626 Re: Biblija i Kuran
-
iceman2010
#627 Re: Biblija i Kuran
Samo ti dalje trazi odgovore na pitanja koja sam ti vec postavio a ticu se Ahazija i Jojakina. Necu da te opterecujem otvaranjem novih tema ali ova koju je pokrenuo kolega oko bozanskog porjekla Isusa je jako zanimljiva. Sve sto je on napisao stoji. Prica o smrti prijatelja mu Lazara data je u Ivan 11.
Ivan 11:32-35
32 A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govoreći: "Gospodine, da si bio ovjde, brat moj ne bi umro."
33 Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen
34 upita: "Kamo ste ga položili?" Odgovoriše mu: "Gospodine, dođi i pogledaj!"
35 I zaplaka Isus.
Zasto Isus place? Zasto je potresen u duhu i uzbudjen? Zasto pita? Zasto uopste pita? Zar nije znao da je umro? Zar mu on nije trebao oduzeti zivot? Pa zar on ne moze sve?
Kome se obraca isus kada govori:
"Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio". Kojem bogu se obraca tvoj bog?
Ivan 11:32-35
32 A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govoreći: "Gospodine, da si bio ovjde, brat moj ne bi umro."
33 Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen
34 upita: "Kamo ste ga položili?" Odgovoriše mu: "Gospodine, dođi i pogledaj!"
35 I zaplaka Isus.
Zasto Isus place? Zasto je potresen u duhu i uzbudjen? Zasto pita? Zasto uopste pita? Zar nije znao da je umro? Zar mu on nije trebao oduzeti zivot? Pa zar on ne moze sve?
Kome se obraca isus kada govori:
"Boze moj, Boze moj zasto si me ostavio". Kojem bogu se obraca tvoj bog?
- therrarrius
#628 Re: Biblija i Kuran
Izvuko si sePRO testant wrote:Bogami moja još uvijek Bosanska, i to nije ni ova nova biometriska, a opet svake godine (u zadnje 4) negdje otputujem na heftu.therrarrius wrote: Ma to je on zbog putovnice ba
-
iceman2010
#629 Re: Biblija i Kuran
Naravno. Ovo je otvoreni forum i svako ima pravo da komentarise. Ibn Kesir je jedan od najpoznatijih tefsira Kur'an-a i svakako da ga treba uzeti kao relevantnog. Sama cinjenica da je Korkut preveo O ti koja u cednosti licis Harunu puno govori.pastirck wrote:Nesto bih dodao u vezi ajeta o sestro Harunova. Svojom opaskom zelim samo dati jos
jedno misljenje ali i napomenu da je ovo otvoreni forum, a ova tema se nekako pretvorila
u razgovor u dvoje. Nadam se da ne krsim niciji exluzivitet![]()
U tefsiru od najpoznatijeg mufesira Kur'ana Ibn Kesira moze se naci sljedece;
O sestro Harunova ili kako je tacniji prevod O ti koja u cednosti licis Harunu
misleci na njenu poboznost. U to vrijeme nije bio obicaj da se neko naziva o sestro tog i tog.
Harun se pojavljuje u kontekstu primjera poboznosti. Ajeti ispred i iza ovog O sestro Harunova
kazuju o Merjemi koja nosi Isusa i pokazuje ga narodu svom. Zato je najprikladnije objasnjenje
da se Harun u ovom ajetu uzeo kao primjer poboznosti. Mada ni hadis koji govori da se radi o
njenom rodjenom bratu ne treba iskljuciti
za protestant
Ali mislim da bi sada i mi trebali dobiti neke odgovore umjesto sto nam se stalno postavljaju pitanja. Ima puno postavljenih pitanja koja cekaju odgovor. Ja bih volio da pocnemo od Ahazija i Jojakina. Dakle molim te prvo nam ponudi neke odgovore prije nego postavis nova pitanja.
-
iceman2010
#630 Re: Biblija i Kuran
*"Moj Otac je veći od mene." (Jovan 14:28)
*Otac moj Koji mi ih dade je veći od svih. (Jovan 10:29)
*Moja nauka nije moja, nego Onog koji me je poslao. (Jovan 7:16)
*Ja ne mogu učinit ništa sam od sebe, kako čujem onako sudim,i sud je moj pravedan, jer ja ne tražim volje svoje, nego volju Oca Koji me je poslao. (Jovan 5:30)
*A o danu tom ili času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac. (Marko 13:32)
*I ako ko reče riječ na Sina čovječijeg, oprostiće mu se; a koji reče riječ na Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovoms vijetu ni na onom. (Mateja 12:32)
*Otac moj Koji mi ih dade je veći od svih. (Jovan 10:29)
*Moja nauka nije moja, nego Onog koji me je poslao. (Jovan 7:16)
*Ja ne mogu učinit ništa sam od sebe, kako čujem onako sudim,i sud je moj pravedan, jer ja ne tražim volje svoje, nego volju Oca Koji me je poslao. (Jovan 5:30)
*A o danu tom ili času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac. (Marko 13:32)
*I ako ko reče riječ na Sina čovječijeg, oprostiće mu se; a koji reče riječ na Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovoms vijetu ni na onom. (Mateja 12:32)
-
iceman2010
#631 Re: Biblija i Kuran
# O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*
# kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.
# Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. Al - Ma'ide (Trpeza) 15-17
Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici - a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću. Al - Ma'ide (Trpeza) 75
# kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.
# Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. Al - Ma'ide (Trpeza) 15-17
Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik - i prije njega su dolazili i odlazili poslanici - a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću. Al - Ma'ide (Trpeza) 75
- KotromanichII
#632 Re: Biblija i Kuran
protestante, nije to korektno od tebe, dobijes odgovor od samog poslanika muhammeda na svoje pitanje i opet nesto se izvlacis, daj svega ti urazumi se malo,mislim da je vise suvisno pricati o tom ajetu o merjemi i harunu kad je poslanika dao odgovorI vidjeti ćeš da nije to baš tako čist rez, kako bi pojedine islamske apologete da se prikaže.
-
jarancuga
#633 Re: Biblija i Kuran
selam alejkum.
nek gosp.protestant ( ako zeli i ako je u mogucnosti ) pronadje Barnabino Evandjelje 72 Poglavlje i nek procita sta Isa a.s kaze krscanima o Muhammedu s.a.w.s i ko ce ga poslati.
ako zeli moze procitati na temi Muhammed s.a.w.s spomenut u Bibliji....
nek gosp.protestant ( ako zeli i ako je u mogucnosti ) pronadje Barnabino Evandjelje 72 Poglavlje i nek procita sta Isa a.s kaze krscanima o Muhammedu s.a.w.s i ko ce ga poslati.
ako zeli moze procitati na temi Muhammed s.a.w.s spomenut u Bibliji....
- KotromanichII
#634 Re: Biblija i Kuran
Kakav je ovo nemocni BOg kome se ti molis PRO testante
Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.!(Biblija)
samo ovaj stih iz biblije ti je dovoljan da se nevjeruje da je isus Bog, daj covjece, ukljuci klikere promuckaj malo glavo. Kakav je Bog koji kaze "da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.!"
ovo je tako jednostavno da i dijete moze razumijeti ako je isus Bog koji ima oca, znaci vjerujes u 2 boga. a u bibliji se govori i isus govori da ima samo jedan Bog, cudno da cudnije nemoze biti, i neznam uopste sta si ti studirao tolike godine??
Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.!(Biblija)
samo ovaj stih iz biblije ti je dovoljan da se nevjeruje da je isus Bog, daj covjece, ukljuci klikere promuckaj malo glavo. Kakav je Bog koji kaze "da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo.!"
ovo je tako jednostavno da i dijete moze razumijeti ako je isus Bog koji ima oca, znaci vjerujes u 2 boga. a u bibliji se govori i isus govori da ima samo jedan Bog, cudno da cudnije nemoze biti, i neznam uopste sta si ti studirao tolike godine??
-
rumit
#635 Re: Biblija i Kuran
Ako ti je izvor bila ova stranica sto je postas kad hoces kakvu "nelogicnost" iz Kur'anu da izvuces - ne znam, drug, sta da ti kazem.PRO testant wrote:Istim putem sam došao do zaključka da je jako puno stvari u Quranu kopija drugih djela i/ili pisaca, te da nije prepis ploča iz đeneta.
Ovaj tekst je dno dna. Namjenjen onima koji su neuki ili onima koje islam ne interesuje. Ljudima koji ne mogu ili nece da provjeravaju ove navode. Samo je dovoljno je da tamo nesta ne valja. To, izgleda, daje autoru svu sirinu da petlja, izvrce, laze, izvlaci iz konteksta, uporedjuje stvari koje se ni u putu nisu srele ...Sve u svemu nigdje veze. Bruka je ovo navoditi kao argumente za nesta, ili protiv necega.
I sam mozes, kad bi htio, na vecinu ovih nebuloza lako naci odgovor.
- PRO testant
#636 Re: Biblija i Kuran
Prijatelju,rumit wrote:Ako ti je izvor bila ova stranica sto je postas kad hoces kakvu "nelogicnost" iz Kur'anu da izvuces - ne znam, drug, sta da ti kazem.PRO testant wrote:Istim putem sam došao do zaključka da je jako puno stvari u Quranu kopija drugih djela i/ili pisaca, te da nije prepis ploča iz đeneta.
Ovaj tekst je dno dna. Namjenjen onima koji su neuki ili onima koje islam ne interesuje. Ljudima koji ne mogu ili nece da provjeravaju ove navode. Samo je dovoljno je da tamo nesta ne valja. To, izgleda, daje autoru svu sirinu da petlja, izvrce, laze, izvlaci iz konteksta, uporedjuje stvari koje se ni u putu nisu srele ...Sve u svemu nigdje veze. Bruka je ovo navoditi kao argumente za nesta, ili protiv necega.
I sam mozes, kad bi htio, na vecinu ovih nebuloza lako naci odgovor.
pročitaj ČITAV post. Nije bila samo jedna "stranica" tokom "većeg niza godina".
A i "SAM SAM BIO MUSLIMAN" .......
legendo.... de se malo ......
Živ ti meni bio.....
- PRO testant
#637 Re: Biblija i Kuran
E drug mislim da sam našao odgovor. Ali možda da ovo prenesemo na PP?iceman2010 wrote: Naravno. Ovo je otvoreni forum i svako ima pravo da komentarise. Ibn Kesir je jedan od najpoznatijih tefsira Kur'an-a i svakako da ga treba uzeti kao relevantnog. Sama cinjenica da je Korkut preveo O ti koja u cednosti licis Harunu puno govori.
za protestant
Ali mislim da bi sada i mi trebali dobiti neke odgovore umjesto sto nam se stalno postavljaju pitanja. Ima puno postavljenih pitanja koja cekaju odgovor. Ja bih volio da pocnemo od Ahazija i Jojakina. Dakle molim te prvo nam ponudi neke odgovore prije nego postavis nova pitanja.
Jer ispade kao što sam rekao na jednoj temi :
Počinjenavala piatanja koja i imaju i nemaju vezu sa određenom diskusijom. A da stvar bude još gora .... ma vidiš i sam.
Ne moram ti ja sve objašnjavati.
Usput, odgov je i mene malo zatekao, ali je ipak dobar.
- KotromanichII
#638 Re: Biblija i Kuran
Protestantu hocu odgovor na ovo
-
iceman2010
#639 Re: Biblija i Kuran
Hajde posalji. Zivo me interesuje. Do sada koga god sam pitao nije mi znao dati odgovor. Ali bas niko. Zavrsavalo se na prici da to nije bitno i da je bitno da je poruka prenesena. Da je biblija ispunila svoju svrhu, a da poneka kontradikcija nije nastetila njenoj cjelokupnoj poruci. Sve se zavrsavalo pitanjem zasto je to bitno kliko je Ahazije ili Jojakin imao godina? Kada bih objasnio da jedna potvrdjena greska dovodi u sumnju i ostata teksta kao i tezu da je biblija Bozija rijec i da nije mijenjana ostajali bi gluhi i njemi. Jedva cekam da procitam tvoj odgovor pa makar i na pp.PRO testant wrote:E drug mislim da sam našao odgovor. Ali možda da ovo prenesemo na PP?iceman2010 wrote: Naravno. Ovo je otvoreni forum i svako ima pravo da komentarise. Ibn Kesir je jedan od najpoznatijih tefsira Kur'an-a i svakako da ga treba uzeti kao relevantnog. Sama cinjenica da je Korkut preveo O ti koja u cednosti licis Harunu puno govori.
za protestant
Jer ispade kao što sam rekao na jednoj temi :
Počinjenavala piatanja koja i imaju i nemaju vezu sa određenom diskusijom. A da stvar bude još gora .... ma vidiš i sam.
Ne moram ti ja sve objašnjavati.
Usput, odgov je i mene malo zatekao, ali je ipak dobar.
- PRO testant
#640 Re: Biblija i Kuran
Dont hold your breathKotromanichII wrote:Protestantu hocu odgovor na ovo
Ili ti po naški
- KotromanichII
#641 Re: Biblija i Kuran
ovo je dokaz koliko je tvoja vjera jaka i istinita , vjerujes u nesto za sta nema potkrepljenja, gdje tvoja knjiga biblija pobija tvoje vjerovanje.Dont hold your breath
Ili ti po naški - Jednom u decembru
Ziv bio nisi ti nikad musliman bio zato si to sto jesi. ja ti fino kazem, vrati se nazad Allahu, i pokaj mu se za te mnogobozacke rijeci, reci da je isus Bog , to je bogami krupno, za takve rijeci se zaglavi u samom dnu dzehennema.
Ne samo to nego ce se sam isus odreci na sudnjem danu takvih, i reci da on nema nista sa takvim.
Evo ovdje se goori o pronadjenoj najstarijoj bibliji, jedan krscanski svestenik, gdje je isus boziji poslanik a ne bog niti sin boziji
video
http://www.youtube.com/watch?v=ogXWwKcH ... 1&index=10
- PRO testant
#642 Re: Biblija i Kuran
Klasičan primjer tipičnog odgovora jednog muslimana koji ....KotromanichII wrote:ovo je dokaz koliko je tvoja vjera jaka i istinita , vjerujes u nesto za sta nema potkrepljenja, gdje tvoja knjiga biblija pobija tvoje vjerovanje.Dont hold your breath
Ziv bio nisi ti nikad musliman bio zato si to sto jesi. ja ti fino kazem, vrati se nazad Allahu, i pokaj mu se za te mnogobozacke rijeci, reci da je isus Bog , to je bogami krupno, za takve rijeci se zaglavi u samom dnu dzehennema.
Ne samo to nego ce se sam isus odreci na sudnjem danu takvih, i reci da on nema nista sa takvim.
Evo ovdje se goori o pronadjenoj najstarijoj bibliji, jedan krscanski svestenik, gdje je isus boziji poslanik a ne bog niti sin boziji
video
Ne to ipak ne bi bilo u redu, za ne?
Ne želim više začatavi temu. Molim te dozvoli mi da nastavim svoj jednostavni život bez provokacija.
Hvala unaprijed.
Pozdrav.
PS.
Izvinjavam se moderatorima i forumašima zbog začatavanja.
-
rumit
#643 Re: Biblija i Kuran
Drug, nisam imao namjeru kritikovati tvoju odluku, niti me ona interesuje. Budi sta hoces, to je tvoje pravo.PRO testant wrote: Prijatelju,
pročitaj ČITAV post. Nije bila samo jedna "stranica" tokom "većeg niza godina".
A i "SAM SAM BIO MUSLIMAN" .......
legendo.... de se malo ......
Živ ti meni bio.....
Vec sam kritikovao ove tvoje izvode o Kura'nu, g. Smitha i njegove nebuloze.
Ziv i ti meni bio.
-
iceman2010
#644 Re: Biblija i Kuran
Ljudi polako. Covjek je sam ovde. Nije lako voditi dijalog sa vise ljudi u isto vrijeme. Dajte covjeku vremena da odgovori na postavljena pitanja. Ovako dok ga bombardujemo vjerovatno ce vecinu preskociti. I molim vas da budete korektni kod postavljanja pitanja. Znaci bez uvreda i napada na licnost. Hvala.
Dobio sam odgovor na PP i jako sam zadovoljan sa njim. Ako protestant ne bude imao nista protiv stavicu ga ovde. Ako bude protiv postovacu njegovu zelju. U svakom slucaju odgovorom sam jako zadovoljan.
Dobio sam odgovor na PP i jako sam zadovoljan sa njim. Ako protestant ne bude imao nista protiv stavicu ga ovde. Ako bude protiv postovacu njegovu zelju. U svakom slucaju odgovorom sam jako zadovoljan.
- PRO testant
#645 Re: Biblija i Kuran
Stvarno hvala za fer i korektan odnos.
Ne vidi se baš često na velikom broju foruma.

Ne vidi se baš često na velikom broju foruma.
-
fia
#646 Re: Biblija i Kuran
iceman2010 wrote:Ljudi polako. Covjek je sam ovde. Nije lako voditi dijalog sa vise ljudi u isto vrijeme. Dajte covjeku vremena da odgovori na postavljena pitanja. Ovako dok ga bombardujemo vjerovatno ce vecinu preskociti. I molim vas da budete korektni kod postavljanja pitanja. Znaci bez uvreda i napada na licnost. Hvala.
wow ... ovo ne mogu prešutjeti
svaka čast iceman2010, svaka ti čast
- PRO testant
#647 Re: Biblija i Kuran
KotromanichII wrote:ovo je dokaz koliko je tvoja vjera jaka i istinita , vjerujes u nesto za sta nema potkrepljenja, gdje tvoja knjiga biblija pobija tvoje vjerovanje.Dont hold your breath
video
Kao odgovor na neke od tvojih navoda iz nekoliko postova evo malo priča iz stvarnog života.
http://www.faithfreedom.org/testimonials.htm
Ako misliš da samo "slabi u vjeri" prave isti korak, pročitaj neke od ovih članaka.
A može se naći još njih na intenetu, i to sve više i sve javnije. Pa čak i iz Irana.
Pozdrav
- KotromanichII
#648 Re: Biblija i Kuran
ma kakvog crnog Irana, e nasao si ko ce ti preci na krscanstvo.Kao odgovor na neke od tvojih navoda iz nekoliko postova evo malo priča iz stvarnog života.
Ako misliš da samo "slabi u vjeri" prave isti korak, pročitaj neke od ovih članaka.
A može se naći još njih na intenetu, i to sve više i sve javnije. Pa čak i iz Irana.
Iran slabo ima veze sa izvornim islamom, niti poznaju islam kako treba
- PRO testant
#649 Re: Biblija i Kuran
Nisam mislio da ti odgovaram na ovaj post, ali sam opet nabasao na jedan sajt.KotromanichII wrote:ma kakvog crnog Irana, e nasao si ko ce ti preci na krscanstvo.Kao odgovor na neke od tvojih navoda iz nekoliko postova evo malo priča iz stvarnog života.
Iran slabo ima veze sa izvornim islamom, niti poznaju islam kako treba
Žao mi je što si, kako mi se čini mada nisam siguran, samo odgovorio na dio moje izjave vezan za Iran, a sve ostalo pa i sam sajt i informacije na njemu zanemario.
Ne bih da se prepucavamo i da ponovo začatavamo temu, ali evo ti pa molim te pogledaj ovaj sajt.
Ljude koji su pisali ove izjave možeš i kontaktirati ako želiš.
Pročitaj barem neke izjave, pa ako te bude volja, istraži dalje.
http://www.apostatesofislam.com/apostates.htm
pozdrav
-
iceman2010
#650 Re: Biblija i Kuran
Prije svega mislim da nije bilo potrebe da se postavljaju linkovi o tome gdje je ko i kako promjeni vjeru. Najbrze rastuca religija je islam i najvise ljudi prelazi na islam.
Voli bih da nam ponudis odgovore na pitanja porijekla Isusa. Ja otprilike znam kakav ce odgovor biti ali mislim da bi bilo uredu da ga postavis radi ostalih. Ja sam taj odgovor vec cuo iz usta drugih krscana i mene nije zadovoljio. Po meni je, bez uvrede, cisto teolosko zaobilazenje istine. Ponudjen je neki cudna simbioza tipa on jeste sin boziji, ali je u isto vrijeme sin covjeciji, pa je u ovim slucajevima bio sin covjeciji, pa je zato rekao sve sto je rekao i uradio sve sto je uradio itd. Za mene cak i po bibliji nema sumlje da je Isus Boziji poslanik. Mislim da je trojstvo i bozanska priroda Isusa nauk ljudi, a ne Boga. Sve je zakuhao Pavle, a zavrsio Konstantin koji je 325 godine i pored vecine koja je bila protiv donosenja ovakvih zakljucaka stao na stranu onih koji su to zagovarali i tako napravio ovo krscanstvo koje danas poznajemo. Bez ljutnje, ali ovo je moje cvrsto ubjedjenje.
P.S. Ovde ne pisem sa zeljom da se ubjedjujem sa tobom. Ti imas svoje stavove i ja ih postujem. Isto tako nemam iluziju da cu promjeniti nesto u tvom razmisljanju jer vecinu ovih stvari vjerovatno vec znas i sebi si to nekako opravdao i slozio neki mozaik u svojoj glavi koji je tebi prihvatljiv. Samo zelim da razmjenim stavove po ovim pitanjima kako bi znao vise nego sto sada znam. Na kraju na to me i poziva Milostivi u svojoj prvoj objavi "Uci u Ime Gospodara tvoga koji stvara", kao i Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"(Kur´an 3:64)
Dalje, kao sto rekoh, necemo se ubjedjivati po pitanju nekih stvari. Postavljeno pitanje, postavljen odgovor, kratak komentar u vezi svega toga i to je to. Znam da cemo 99% ostati na istim startnim pozicijama, ali to nije razlog da ne razmjenjujemo misljenja i ne upoznajemo jedni druge. Zelim svima nama iskrenost u trazenju istine, sto manje predrasuda, otvoren um i da nas Allah uputi na pravi put. Pozdrav.
Voli bih da nam ponudis odgovore na pitanja porijekla Isusa. Ja otprilike znam kakav ce odgovor biti ali mislim da bi bilo uredu da ga postavis radi ostalih. Ja sam taj odgovor vec cuo iz usta drugih krscana i mene nije zadovoljio. Po meni je, bez uvrede, cisto teolosko zaobilazenje istine. Ponudjen je neki cudna simbioza tipa on jeste sin boziji, ali je u isto vrijeme sin covjeciji, pa je u ovim slucajevima bio sin covjeciji, pa je zato rekao sve sto je rekao i uradio sve sto je uradio itd. Za mene cak i po bibliji nema sumlje da je Isus Boziji poslanik. Mislim da je trojstvo i bozanska priroda Isusa nauk ljudi, a ne Boga. Sve je zakuhao Pavle, a zavrsio Konstantin koji je 325 godine i pored vecine koja je bila protiv donosenja ovakvih zakljucaka stao na stranu onih koji su to zagovarali i tako napravio ovo krscanstvo koje danas poznajemo. Bez ljutnje, ali ovo je moje cvrsto ubjedjenje.
P.S. Ovde ne pisem sa zeljom da se ubjedjujem sa tobom. Ti imas svoje stavove i ja ih postujem. Isto tako nemam iluziju da cu promjeniti nesto u tvom razmisljanju jer vecinu ovih stvari vjerovatno vec znas i sebi si to nekako opravdao i slozio neki mozaik u svojoj glavi koji je tebi prihvatljiv. Samo zelim da razmjenim stavove po ovim pitanjima kako bi znao vise nego sto sada znam. Na kraju na to me i poziva Milostivi u svojoj prvoj objavi "Uci u Ime Gospodara tvoga koji stvara", kao i Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"(Kur´an 3:64)
Dalje, kao sto rekoh, necemo se ubjedjivati po pitanju nekih stvari. Postavljeno pitanje, postavljen odgovor, kratak komentar u vezi svega toga i to je to. Znam da cemo 99% ostati na istim startnim pozicijama, ali to nije razlog da ne razmjenjujemo misljenja i ne upoznajemo jedni druge. Zelim svima nama iskrenost u trazenju istine, sto manje predrasuda, otvoren um i da nas Allah uputi na pravi put. Pozdrav.