teodati wrote: ↑09/06/2025 20:06
Voddaa wrote: ↑09/06/2025 14:26
teodati wrote: ↑16/05/2025 19:33
https://www.enciklopedija.hr/clanak/bog
Eto definicija o Bogu kako su se razvijale kroz povijest, ali sve su jednake u tome da je Bog uzrok svega što postoji, o tome je i ova tema, što je onda zbilja taj uzrok, je li to tko ili što, na koju stranu će se argumenti prikloniti, jer ne mogu biti obje tvrdnje točne, dakako.
Definicija se s vremenom mijenjala, ali shvatanje Boga kao uzroka prilično se razlikuje čak i među tri monoteističke religije.
Na primjer, u islamu (Kur’an) o prirodi Boga se govori vrlo malo, za razliku od drugih monoteističkih tradicija. Čak je i šehadet zasnovan na negaciji - “nema boga osim Boga”.
Ljudi su se već davno dogovorili oko nekih pojmova, tako je Bog prvenstveno uzrok svega, i naravno da se taj uzrok svega razlikuje od religije do religije, inače bi sve bila samo jedna religija.
Međutim, istina o Bogu samo je jedna, koja, ima li neka religija potpunu istinu, ili je nema nijedna?
Svaka religija tvrdi da je istina upravo ono što ona tumači, ne može to biti jer se suprotno tumači, ne može recimo biti istina da je Bog vječno osobno svjesno biće, i da nije osobno svjesno vječno biće, samo je jedno istina o tome, a drugo je laž, e, ali što je istina a što laž?
Ovo je tema o tome, svatko može dati svoje mišljenje, zašto je ovo ili zašto je upravo ono drugo istina,
eto, čekam da oni hrabri iznesu zašto vjeruju upravo u to što vjeruju a ne u nešto drugo, u što drugi vjeruju.
Nikada nećemo doći do istine ako o tome ozbiljno javno ne razgovaramo, ako se svaki skupi u svoj kut i tjera svoje, a ne sasluša i drugu stranu, to je moje mišljenje, da jedino otvoreni ozbiljni razgovori mogu dati pravu istinu o svima nama, a koja je samo jedna.
Postanak 2:2
„I počinu Bog u dan sedmi od svega djela svojega koje učini.“
Komentar: Ovaj stih prikazuje Boga kao biće koje treba odmor, što daje ljudske osobine.
Kur’an (Kaf, 38):
„Mi smo, doista, stvorili nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja, i nije Nas dotakao nikakav umor.“
Komentar: Allah je savršen i svemoćan, Njemu nije potreban odmor niti umor.
Postanak 6:6
„I pokaja se Gospod što je načinio čovjeka na Zemlji, i bi mu žao u srcu njegovu.“
Komentar: Ovdje se Bog prikazuje kao da može žaliti i mijenjati svoje odluke.
Kur’an (Taha, 52):
„Gospodar moj ne griješi i ne zaboravlja.“
Komentar: Allahova volja i odluke su savršene, bez greške i promjene.
Postanak 32:24–28
„I osta Jakov sam; i neko se poče boriti s njim dok zora ne svanu... Tada mu reče: Od sada se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si se borio s Bogom i s ljudima, i pobijedio si.“
Komentar: Ovaj stih prikazuje Boga kao biće koje može biti nadjačano u borbi, što nije svojstveno Bogu.
Kur’an (Eš-Šura, 11):
„Stvoritelj nebesa i Zemlje! Njemu nije ništa slično, a On sve čuje i vidi.“
Komentar: Allah je Jedan, jedinstven i neuporediv.
Postanak 3:9
„I viknu Gospod Bog Adamu, i reče mu: Gdje si ti?“
Komentar: Bog u ovom stihu postavlja pitanje, kao da ne zna gdje je čovjek.
Kur’an (Alu Imran, 5):
„Od Allaha nije ništa skriveno, ni na Zemlji ni na nebu.“
Komentar: Allah je Svevidi i Sveobuhvatni, ništa Mu ne može promaknuti.
Isaija 1:14
„Umoran sam, ne mogu više podnositi...“
Komentar: Prikazuje Boga kao biće koje može biti umorno i iznervirano.
Kur’an (El-Bekare, 255):
„Allaha ne obuzima ni drijemež ni san. Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji...“
Komentar: Allah je vječno budan i Svemoćan, bez slabosti.