Bošnjaci, islam i Evropa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#626 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 04/01/2024 12:40
sehohari wrote: 03/01/2024 14:39 Ono što je evropu dalje odmaklo je Prosvjetiteljstvo, ne to što vi pričate.
A i to je samo bila baza za industrijalizaciju.
Prosvjetiteljstvo (engleski: The Age of Enlightenment; francuski: Siècle des Lumières;[1] njemački: Aufklärung; španski: Ilustración; italijanski: Illuminismo; portugalski: Iluminismo) je bio intelektualni pokret koji je dominirao svijetom ideja u Evropi tokom 18. stoljeća. Prosvjetiteljstvo uključuje niz ideja koje su koncepirane na razumu kao primarnom izvoru autoriteta i legitimiteta, stvorivši time ideale kao što su sloboda, napredak, tolerancija, bratstvo, ustav i odvojenost crkve od države
U prosvjetiteljske filozofe spadaju Francis Bacon, René Descartes, John Locke, Baruch Spinoza, Cesare Beccaria, Voltaire, Denis Diderot, Jean-Jacques Rousseau, David Hume, Adam Smith i Immanuel Kant. Mnogi evropski vladari, među kojima su Katarina II, Josip II i Fridrik II, su pokušali primijeniti prosvjetiteljske ideje koje su postale poznate kao prosvijećeni apsolutizam. Nakon posjete Evropi, Benjamin Franklin i Thomas Jefferson su doprinijeli aktivnijoj naučnoj i političkoj raspravi što je dovelo do inkorporiranja prosvjetiteljskih ideala u Deklaraciju o nezavisnosti i Ustav SAD-a.
dakle reformirani judeo krscanski zapad po imenima...
i reforme u istom... :
veze vi s vezom nemate smo nabrajate branec neobranjivo.
Kakve to ima veze, ponavljam?
Komunisti su bili ateisti, jeli to znači da je ateizam jedni pravi put?

Tvoji pokušaji pravdanja islamofobije su smiješni.
Bloo
Globalna šefica

#627 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

Sta je avlasting?
dr_Evil

#628 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 04/01/2024 14:19 Sta je avlasting?
Ma kolega je "gorika" pa njemu i napisah. Pardoniram globalna sefica :)

To je pomoc koju familije dobiju, kucna njega, da mu neko dijete izvede u parkic, igraonu, na kafu ili slicno. Da mama i tata mogu radit one stvari. Ili da mogu spavat preko noci, neko drugi uspavljuje dijete i pazi preko noci.
Bloo
Globalna šefica

#629 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 14:23
Ma kolega je "gorika" pa njemu i napisah. Pardoniram globalna sefica :)

To je pomoc koju familije dobiju, kucna njega, da mu neko dijete izvede u parkic, igraonu, na kafu ili slicno. Da mama i tata mogu radit one stvari. Ili da mogu spavat preko noci, neko drugi uspavljuje dijete i pazi preko noci.
Dijete sa posebnim potrebama.ili?
JohnnyS

#630 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

Čitajući ovih zadnjih par stranica, Evil nam se pričom pretvorio u pravog dijasporaša, za očekivati je sve manje Tita, sve više Alije i na kraju pljuvanje po hambasadama i agitiranje za SDA :D
dr_Evil

#631 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 04/01/2024 14:35
Ma da. Nije samo ni kod djece, nego imaju oni pravo to i za odrasle. Kod djece imaju zaista ogromne mogucnosti kad imaju neke posebne potrebe, evo npr.

1. Asistent u vrticu i nastavi, neskolovana osoba koja ce samo stititi i paziti dijete te slusati specijalnog pedagoga, moze se dati do 100% radnog vremena vrtica ili skole.
2. Specijalni pedagog i muzicki pedagog.
3. Pomoc za aktivitete, to ce reci da izvodi dijete vani
4. Pomoc preko noci
5. Ako roditelj zeli sam da pazi na dijete koje ne moze u skolu ili vrtic, recimo zbog mobinga, onda moze imati pravo na placeno odsustvo sa posla
6. Novcana pomoc za sate koje roditelj provede uz dijete, ekstra u odnosu da dijete nema neku dijagnozu
7 novcana pomoc za odjecu i slicno ako dijete ima ADHD
8 Karta za brzi prolazak preko reda i besplatna karta ko prati dijete
9 Invalidska karta za auto i oslobadjanje putarina
10 Taxi prevoz do skole ako samo ne moze da ide

I mnogo toga sta ne znam napamet. Ja bi im dao i 100 puta vise da se ista pitam.

Zanemari, otisla je tema skroz u pogresnom smjeru bila. Bilo bi najbolje pobrisati sve sta napisasmo ja i sumir 1&2.

Mozda napisah malo i naopako misljenje o tome iz revolta.
dr_Evil

#632 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 14:41 Čitajući ovih zadnjih par stranica, Evil nam se pričom pretvorio u pravog dijasporaša, za očekivati je sve manje Tita, sve više Alije i na kraju pljuvanje po hambasadama i agitiranje za SDA :D
Nemoj tite ti. Na zivce mi ide, mozemo da posteno pricamo religija je .. pa nastavi niz.

Ima jedan projekt koji gura par forumasa da je krscansko govno zlatno, a muslimansko smrdi. Pri tome nisu u stanju da razdvoje napredak drustva koji se desio na zapadu, a koji je zaobisao neke dijelove istoka. I sad cemo reci to je zato jer su ovi krscani, a ovi muslimani, ko da i u Eritreji i Rusiji nisu krscani, nego su samo Njemci i Ameri krscani.

Svi cemo da zaboravimo sta je bilo prije 50, 100 ili 200 godina. Religija je izum covjeka ciji je cilj vladanje masama.

Eto, ako sam istao pogrijesi ispravi me molim te. I reci iskreno jel tebe zivcira ovakav pristup?

To mi je u rangu kad se jave da seru kako je Jugoslavija prozvodila Jugu koji je bio smece, a ne razumiju da 45-e smo proizvodili samo krompir. Odricu se napretka koji su pravili nasi djedovi i kazu to je bila Srboslavija. Jednostavno moras da reagujes.
JohnnyS

#633 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 14:49
JohnnyS wrote: 04/01/2024 14:41 Čitajući ovih zadnjih par stranica, Evil nam se pričom pretvorio u pravog dijasporaša, za očekivati je sve manje Tita, sve više Alije i na kraju pljuvanje po hambasadama i agitiranje za SDA :D
Nemoj tite ti. Na zivce mi ide, mozemo da posteno pricamo religija je .. pa nastavi niz.

Ima jedan projekt koji gura par forumasa da je krscansko govno zlatno, a muslimansko smrdi. Pri tome nisu u stanju da razdvoje napredak drustva koji se desio na zapadu, a koji je zaobisao neke dijelove istoka. I sad cemo reci to je zato jer su ovi krscani, a ovi muslimani, ko da i u Eritreji i Rusiji nisu krscani, nego su samo Njemci i Ameri krscani.

Svi cemo da zaboravimo sta je bilo prije 50, 100 ili 200 godina. Religija je izum covjeka ciji je cilj vladanje masama.

Eto, ako sam istao pogrijesi ispravi me molim te. I reci iskreno jel tebe zivcira ovakav pristup?

To mi je u rangu kad se jave da seru kako je Jugoslavija prozvodila Jugu koji je bio smece, a ne razumiju da 45-e smo proizvodili samo krompir. Odricu se napretka koji su pravili nasi djedovi i kazu to je bila Srboslavija. Jednostavno moras da reagujes.

Što si se upalio, podjebavam. Slažem se za pogubnost religije, ona je imala svoju funkciju u začetcima civilizacije, kad je ljudima još bilo nejasno hoće li nakon noći doći dan, ali zadnjih tisuću godina religija je kontraproduktivna i teret čovječanstvu. Svaka religija.
broj dva

#634 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by broj dva »

Relief.
Ilitiga drzavne (cesce komunalne) mjere usmjerene na pomoc familijama sa potrebama. Dolazi u raznim formama, od taksija koji vozi djete u skolu do medicinskih sestara koje obilaze penzionere po stanovima do invalidskih kolica, terapeuta, stipendija i dodataka...drugim rjecima na zalost fantazija za drzavu gdje narod preko Kliksa skuplja za ljecenje u Turskoj...
dr_Evil

#635 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 14:53
Što si se upalio, podjebavam. Slažem se za pogubnost religije, ona je imala svoju funkciju u začetcima civilizacije, kad je ljudima još bilo nejasno hoće li nakon noći doći dan, ali zadnjih tisuću godina religija je kontraproduktivna i teret čovječanstvu.
Stepen razvijenosti drustva mozes direktno povezati sa snagom religije u istom. Mozes primjetiti kako razvijenost BiH je u padu, a jeste, jer prelazimo iz industrijske u ugostitetljsku zemlju tako se poveca broj vidljivih vjernika. Nerazvijenost odmah pogoduje i nepotizmu.

Ma mislim da trebam poceti sa foe listom, bolje za moje zivce
dr_Evil

#636 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 04/01/2024 14:54
Relief.
Ilitiga drzavne (cesce komunalne) mjere usmjerene na pomoc familijama sa potrebama. Dolazi u raznim formama, od taksija koji vozi djete u skolu do medicinskih sestara koje obilaze penzionere po stanovima do invalidskih kolica, terapeuta, stipendija i dodataka...drugim rjecima na zalost fantazija za drzavu gdje narod preko Kliksa skuplja za ljecenje u Turskoj...
Braca dragi koliko u BiH ima laznih invalidnina, pogotovo za ludjake, mogu zlatnim taksijima tu djecu vozit u skolu. Pa u Blagaju skoro svaka kuca ima invladisku penziju, negdje su i po dvije. Zato kad dodje dan izbora ko nije za SDA toljaga je po glavi.

Sjednu u pizzeriju i telefon u ruke po birackom spisku svaku kucu zovu da se dodje na izbore.
JohnnyS

#637 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 15:06
Što si se upalio, podjebavam. Slažem se za pogubnost religije, ona je imala svoju funkciju u začetcima civilizacije, kad je ljudima još bilo nejasno hoće li nakon noći doći dan, ali zadnjih tisuću godina religija je kontraproduktivna i teret čovječanstvu.
Stepen razvijenosti drustva mozes direktno povezati sa snagom religije u istom. Mozes primjetiti kako razvijenost BiH je u padu, a jeste, jer prelazimo iz industrijske u ugostitetljsku zemlju tako se poveca broj vidljivih vjernika. Nerazvijenost odmah pogoduje i nepotizmu.

Misliš obrnuto proporcionalno?
dr_Evil

#638 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 15:22
Misliš obrnuto proporcionalno?
Da.
Cherry-Cherry

#639 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Cherry-Cherry »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 15:06

Kakva industrija, samo daj kafiće i po mogućnosti da se kupuju i rentaju nekretnine, sjedi i pije kafa. Ništa stvaranje nove vrijednosti. Postat ćemo kao Arapi, ljenčuge i vjernici.
Bloo
Globalna šefica

#640 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Bloo »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 14:44
Bloo wrote: 04/01/2024 14:35
Ma da. Nije samo ni kod djece, nego imaju oni pravo to i za odrasle. Kod djece imaju zaista ogromne mogucnosti kad imaju neke posebne potrebe, evo npr.

1. Asistent u vrticu i nastavi, neskolovana osoba koja ce samo stititi i paziti dijete te slusati specijalnog pedagoga, moze se dati do 100% radnog vremena vrtica ili skole.
2. Specijalni pedagog i muzicki pedagog.
3. Pomoc za aktivitete, to ce reci da izvodi dijete vani
4. Pomoc preko noci
5. Ako roditelj zeli sam da pazi na dijete koje ne moze u skolu ili vrtic, recimo zbog mobinga, onda moze imati pravo na placeno odsustvo sa posla
6. Novcana pomoc za sate koje roditelj provede uz dijete, ekstra u odnosu da dijete nema neku dijagnozu
7 novcana pomoc za odjecu i slicno ako dijete ima ADHD
8 Karta za brzi prolazak preko reda i besplatna karta ko prati dijete
9 Invalidska karta za auto i oslobadjanje putarina
10 Taxi prevoz do skole ako samo ne moze da ide

I mnogo toga sta ne znam napamet. Ja bi im dao i 100 puta vise da se ista pitam.

Zanemari, otisla je tema skroz u pogresnom smjeru bila. Bilo bi najbolje pobrisati sve sta napisasmo ja i sumir 1&2.

Mozda napisah malo i naopako misljenje o tome iz revolta.
It takes a village to raise a child. :)
Ovo gore nabrojano je divno i bajkovito.
Pravljenje mucenika od sebe (svojevoljno ili prisilno zbog prilika) jer tako treba je najgluplja stvar na svijetu. Znas na sta mislim
Ono sto si ti napisao je standardno odvratno ali ignorisat cemo.
dr_Evil

#641 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by dr_Evil »

Bloo wrote: 04/01/2024 16:17

It takes a village to raise a child. :)
Ovo gore nabrojano je divno i bajkovito.
Pravljenje mucenika od sebe (svojevoljno ili prisilno zbog prilika) jer tako treba je najgluplja stvar na svijetu. Znas na sta mislim
Ono sto si ti napisao je standardno odvratno ali ignorisat cemo.
Stvarno ne znam na sta mislis, osim ako referiras na to da neko pravi od sebe mucenika jer se brine o nekoj drugoj osobi kao npr djeci, a ne prepusta to drzavi. To je svacija privatna stvar mislim, nismo svi istog kova, neko zivi za djecu neko zivi za sebe, i svako od to dvoje je upravu.

Da odvratno je bilo, ali za razliku od nekih makar ponekad i priznam, nekih, ne tebe naravno.
hamos

#642 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by hamos »

dr_Evil wrote: 04/01/2024 13:40
hamos wrote: 04/01/2024 13:33
pezzar wrote: 04/01/2024 13:28 Po ovome napisanom:

Smije se oženiti amidžina kćerka, samo je uslov da niste sa iste dojke jeli?
Apsolutno da, i ovo je cak Kuran dakle ne mozemo opravday islam reci hadisi ba samo

radi toga sam ja bivsi musliman
Nije meni mrsko sto si ti bivsi musliman, ako si, a ja jesam svakako bivsi ima 20 godina. Mrsko mi je sto mislis da je neka druga monoteisticka religija bolja, a ne vidis da je isto a mozda i gore.

Svemoguci bog, koji sve moze i umije je zabranio recimo:

Image

Ali ti si pukao naravno po islamu. Ko da se arapi nisu vjencavali u tradiciji po rodbini i prije islama.

Nece naravno reci da je to bilo dopusteno po krscanstvu i uobicajno za rane krscane, da biblija ne zabranjuje isto nego da je to doslo sa vremenom kako je covjek sazrijevao. Preko toga se prelazi, kako na zemlji tako i na nebu, valjda papa moze da mjenja religiju kako mu se cefne, kao sto i radi.
Ali sam kazes Evropa je krscanstvo modernizirala i opcenito i ostatak svijeta.Islam se radikalno ne da jos uvijek, pa cak i u jednoj Bosni islamska zajednica ne odstupa od ortodoksnog tumacenja.Radi toga mi islam vise smeta
PreWiBa

#643 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

hamos wrote: 04/01/2024 19:37
dr_Evil wrote: 04/01/2024 13:40
hamos wrote: 04/01/2024 13:33

Apsolutno da, i ovo je cak Kuran dakle ne mozemo opravday islam reci hadisi ba samo

radi toga sam ja bivsi musliman
Nije meni mrsko sto si ti bivsi musliman, ako si, a ja jesam svakako bivsi ima 20 godina. Mrsko mi je sto mislis da je neka druga monoteisticka religija bolja, a ne vidis da je isto a mozda i gore.

Svemoguci bog, koji sve moze i umije je zabranio recimo:

Image

Ali ti si pukao naravno po islamu. Ko da se arapi nisu vjencavali u tradiciji po rodbini i prije islama.

Nece naravno reci da je to bilo dopusteno po krscanstvu i uobicajno za rane krscane, da biblija ne zabranjuje isto nego da je to doslo sa vremenom kako je covjek sazrijevao. Preko toga se prelazi, kako na zemlji tako i na nebu, valjda papa moze da mjenja religiju kako mu se cefne, kao sto i radi.
Ali sam kazes Evropa je krscanstvo modernizirala i opcenito i ostatak svijeta.Islam se radikalno ne da jos uvijek, pa cak i u jednoj Bosni islamska zajednica ne odstupa od ortodoksnog tumacenja.Radi toga mi islam vise smeta
Konstantno zastupaš falš tezu da je kršćanstvo u drugim krajevima isto kao i u evropi/zapadu

Stvar je u stanovništvu i društvu, ne religiji.

Kršćanstvo u Africi se isto još ne da, ili općenito pravoslavlje na ovim prostorima.
Ali to nije problem tih vjera, već stanovništva koje ne želi da se modernizuje.
moimoi

#644 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

U religiji je problem, a ne u vjeri.
Ako se drzis tumacenja kao pijan plota i ako nalazis opravdanja za svoja neDjela.
Istinski vjernik nikada nece pljuvati po drugima niti ce pozivati na klanje… niti ce nametati svoje kao jedino ispravno. A takvih gotovo vise ni nema.
HelaS

#645 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by HelaS »

moimoi wrote: 04/01/2024 20:10 U religiji je problem, a ne u vjeri.
Ako se drzis tumacenja kao pijan plota i ako nalazis opravdanja za svoja neDjela.
Istinski vjernik nikada nece pljuvati po drugima niti ce pozivati na klanje… niti ce nametati svoje kao jedino ispravno. A takvih gotovo vise ni nema.
Uvijek je problem u ljudima koji religiju tumače na svoj način, sebi u korist, i tako je vjeruju
JohnnyS

#646 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

A tko čini religiju nego religiozni ljudi, odnosno oni koji se takvim predstavljaju, dakle religija problem
HelaS

#647 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by HelaS »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 22:29 A tko čini religiju nego religiozni ljudi, odnosno oni koji se takvim predstavljaju, dakle religija problem
Kad imaš zakon o saobraćaju, pa redovno činiš saobraćajne prekršaje, nije kriv zakon. Ili jeste :? :(
tramvajtrojka

#648 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by tramvajtrojka »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 22:29 A tko čini religiju nego religiozni ljudi, odnosno oni koji se takvim predstavljaju, dakle religija problem
znas kad ce se ovdje stvarno zaratiti kad porezna uleti u sve tri vjerske zajednice i krene retroaktivno da naplati porez za sve isporucene usluge, koliko tu miliona obrnu i sve bez racuna :mrgreen:
JohnnyS

#649 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

HelaS wrote: 04/01/2024 22:31
Kad imaš zakon o saobraćaju, pa redovno činiš saobraćajne prekršaje, nije kriv zakon. Ili jeste :? :(
Nemoj me tih logičkih igrica. Velika količina zla na svijetu je počinjena u ime religije, da nema religije bilo bi puno manje mrtvih ljudi. Dakle, religija je problem, zajedno s religioznim ljudima
PreWiBa

#650 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by PreWiBa »

JohnnyS wrote: 04/01/2024 22:50
HelaS wrote: 04/01/2024 22:31
Nemoj me tih logičkih igrica. Velika količina zla na svijetu je počinjena u ime religije, da nema religije bilo bi puno manje mrtvih ljudi. Dakle, religija je problem, zajedno s religioznim ljudima
Velika količina zla na svijetu je počinjena u ime međusobnih RAZLIKA

Da nije religije, ljudi bi našli neku drugu razliku na osnovu koje bi formirali grupe koje između sebe ratuju.
Post Reply