Sara03 wrote:
Ama, kakve uopće veze ima tvoj svjetonazor, a pozivao si se isključivo na naučnike? Malo je reći da si kontradiktoran.
Elem, rekli smo i objasnili da ne koriste naučnici, nego mediji i nema ikakve veze sa bogom. I te primjere što si slikao, sve je iz članaka u medijima. Ako si baš želio staviti naglasak na naučnike, mogao si izvući citat jednog ili više njih. Što se tiče tvog uvjerenja, niko ti ne može zabraniti niti to želim, da u okviru istog stvari nazivaš onako kako ti želiš. Može i Allahov bozon, što se mene tiče, nikakav problem.
Samo, još jednom ponavljam što sam već navela gore, da neće tek tako proći perfidno vezivanje Higgsovog bozona i bilo koje religije, božanstva i nečeg nadnaravnog, što je i bila namjera. Uvaži i ti činjenicu da to nije područje naučnog istraživanja i mirna Bosna. To je sve.
Sama si navela autora knjige i naučnika koji je čak u naslovu te svoje knjige upotrijebio izraz 'božja čestica'. Istina je da većina njih agresivno želi da se ne zamijeni sa izrazom Higgsov bozon mada će se često čuti ili jedno ili drugo ili čak zajedno i u medijima kako ti reče, ali mediji neće da se odreknu izraza 'božja čestica' i da će se ta sintagma pojavljivati još dugo.
Ima jedna zanimljivost u priči koju smo započeli, a tek poslije se sjetio, a iz vremena je kada sam tražio autoritete u svijetu nauke a koji su kritikovali Dawkinsove deluzije i među njima nekoliko je i Peter Higgs i sada da ne širim priču u drugom smjeru napao ga je između ostalog što priča o nespojivosti nauke i religije. Po nobelovcu Higgsu to uopšte jedno drugom ne smeta osim u ekstremnim slučajevima kada neko tumači da je Zemlja stara 4000 godina ili i dalje tvrdi da je ravna. On tu svoju tvrdnju u intervjuu za El Mundo argumentuje time što sa njim na njegovom projektu radilo dosta vjernika pa ima to iz prve ruke. E sada, šta je sa tim naučnicima vjernicima i da li su oni ipak doživljavali tu česticu kao Božiju iako su je službeno svali Higgsovim bozonom ako je za vjernika sve oko nas došlo Božijom intervencijom pa i ta čestica što je u suštini daleko više od samog izraza? Higgs kaže da je njega porodica drugačije odgojila i da mu to ne može biti razlog kao Dawkinsu da razdvaja vjeru od nauke. Nego šta ti misliš da li su stvarno otkrili Higgsov bozon kako tvrde jer žao mi nešto Hawkinga koji izgubi opkladu i umrije sa uvjerenjem da je pogriješio, a možda je bio u pravu.