Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post Reply
Sanjarko

#626 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Sanjarko »

Htjeo sam napisati da sto je ovo tesko skontati zasto itd. Pa zato sto niko ne zna sta se onom drugom mota po glavi. Mozda je lakse sa nama kojima je sto na umu to na drumu.
insomnia78

#627 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by insomnia78 »

Cojk bi reko
Sanjarko

#628 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Sanjarko »

Kad se ovaj uspi ovoliko radikalizirati, to je pitanje. Pretpostavljam putem interneta. Jer kako sam shvatio ovaj grad ima samo 1% Muslimana.
Lincoln-Burrows

#629 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Lincoln-Burrows »

Challenger_ wrote:
"Evolucija":
"Kada sam bio mlad bio sam komunist, zatim anarhist, a u konačnici libertarijanac prije no što sam postao eko-fašist"
Kako stvari stoje u manje od trideset godina prošao je sve devijacije koje postoje,
da je nastavio vjerojatno bi slijedeći na redu bili LGTB.
Kaligrafija

#630 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kaligrafija »

Lincoln-Burrows wrote:
Challenger_ wrote:
"Evolucija":
"Kada sam bio mlad bio sam komunist, zatim anarhist, a u konačnici libertarijanac prije no što sam postao eko-fašist"
Kako stvari stoje u manje od trideset godina prošao je sve devijacije koje postoje,
da je nastavio vjerojatno bi slijedeći na redu bili LGTB.
A mozda i ISIL, kod ovakvih budala nikad ne znas...!
SmokingMan

#631 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by SmokingMan »

A mogao je u Travniku hladno zavrsiti ekonomiju.Steta...
Kikibombona

#632 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kikibombona »

kamen spoticanja wrote:premisa je nazalost pogresna
srpsku ideologiju,razvoj nacije,nacionali program,dugorocne ciljeve determinirali su ,kako sami srbi kazu,nacionalni pjesnici njegos,branko radicevic i slicni...
jucer sam malo copy paste-ovao neke stihove istih...
po njima ovde nema nista lose u onome sto je radio radovan ili ratko...cak su vrlo cesto i zbunjeni reakcijama tzv zapadnog svijeta kad im se genocidne namjere osudjuju...
zato je uostalom cedo jovanovic statisticka greska
pocistiti smece iz svog dvorista znacilo bi praviti novi nacionalni program a to lipi priznat ces ne pada na pamet nikome...
Da bi shvatio razmisljanja jednog covjeka u odredjenom vremenskom periodu, ili jednog naroda, moras uciniti maksimalan napor da se poistovjetis sa njim, da kao Branko ili Njegos, kao srpski seljak, razmislis u datim okolnostima. Kada pokusavam nekoga shvatiti uvijek se trudim sagledati iz njegove perspektive. Veoma tezak zadatak.

Srpski narod ima 500-godisnju rupu u historiji. Ogroman period ponizenja i nacionalne stagnacije. Srbi su za vrijeme otomanske vladavine bili na marginama drustvenog i javnog zivota na vlastitoj zemlji. Niti su imali politicki utjecaj, niti su imali umjetnicki, niti naucni, niti graditeljski itd. Pokoren narod. I to, da stvar bude gora, pokoren od naroda druge kulture i vjere. Srbi su se povlacili na planine da bi odrzali vjeru i kulturu. Bili su gradjani drugog reda ako ne bi primili islam. Vecinu stanovnistva u gradovima, vecinu elite, su cinili muslimani.

Ogromna frustracija i ogromno ponizenje. Mene ne cudi da su Branko i Njegos bili puni gorcine prema visestoljetnom okupatoru. Oni su rodjeni i zivjeli u tom vremenu.

...

Dolaze Balkanski ratovi i Srbi kao slobodan narod pokusavaju oziviti nacionalni ponos. Isti slucaj sa Bugarima ili Grcima. Iskompleksirani narodi koji su pokusavali uzeti vise nego su objektivno mogli. Kao konvertit kada za jednu godinu pokusava namiriti sve sto je propustio u prethodnih trideset. I opet bolni porazi. Opet kult zrtve. Izdaje velikih sila.

...

1SR. Srbi opet u centru zbivanja. Podnose teske zrtve i nacionalnu tragediju. Opet kult vjekovne zrtve. Dezorjentisan narod koji ne zna sta hoce. Ne znaju jesu li Srbi ili Jugosloveni, ne znaju sa kim ce i kako ce.

...

2SR. U periodu izmedju dva rata Srbi dobise nove neprijatelje - Hrvate. Docekase rat podijeljeni na srpske nacionaliste i komuniste. Opet teske zrtve, bratoubilacki rat partizani vs cetnici. Opet kult zrtve. I opet zajednica koju veliki broj Srba nije podrzavao.

...

I ovaj zadnji rat, posljednji poraz crne i pogresne srpske politike. Koliko crna i teska historija, sa tako malo normalnosti, kada covjek pogleda.

U ovom ratu, po prvi put u historiji, Srbi pocinise sramne zlocine nad Bosnjacima. 50 godina se zivjelo u bratstvu i jedinstvu a onda noz u ledja. Napad na Turke = napad na okupatora. Za Njegosa i Branka se moze naci razumjevanje. Za Radovana, Biljanu, Ratka, Slobodana ne moze. Cisto osvajacki rat, otimacina zemlje.

...

I drugi narodi imaju pjesnike koji su u datom vremenu pisali nama trenutno neshvatljive stihove. Pogledaj krscanske i islamske izvore, kakvih tu strahota ima. Medjutim, to je bilo standard i sveprisutno u odredjenom vremenskom periodu. Tesko je nama sagledati perspektivu ljudi prije 200, 500, 1000 ili 2000 godina.

...

Problem Srba je sto su mentalno zaglavili u proslosti. Ne mogu prihvatiti trenutni raspored snaga. Time najvecu stetu cine sebi a onda narodima sa kojim zive. Nemoguce je Njegosa slijediti danas kada okolnosti nisu iste. Ne mogu Francuzi ili Nijemci danas slijediti razmisljanja Vatikana, slijediti primjer Templara, Cezara ili sta znam.

Srbi su zaglavili kao mnogi drugi africki ili azijski narodi. Siguran sam da tako nece biti dovijeka. Par generacija dok se obrne i sve ce se izmijeniti. Ljudi ce za 100 godina na nas gledati kao na gorstake i primitivce.
dječak sa šibicama

#633 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by dječak sa šibicama »

Sta znaci eko fasist, bori se za prava drveca i mlade koprive, ili sta
insomnia78

#634 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by insomnia78 »

Ma to su ovi sad moderni. Gori sto puta od ekstremne desnice po evropi.
dječak sa šibicama

#635 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by dječak sa šibicama »

Vizionar 1985 wrote:Kad se ovaj uspi ovoliko radikalizirati, to je pitanje. Pretpostavljam putem interneta. Jer kako sam shvatio ovaj grad ima samo 1% Muslimana.
Odrastao je u zloglasnom Kristčurču u teskim uvjetima geta i svakodnevnom strahu za zivot.

Ma budala dosao iz Australije koliko sam ja shvatio, kad mu procitas manifest vidis da je blentav, ovakvih ima na svakom koraku. Sto je prilicno opasno, samo mu daj oruzje u ruke.

Koliki je idiot pokazuje to sto je na pusku stavio ime Zigmunda Luksemburskog, kralja koji je na cuvom Nikopolju pokusao zaustaviti Bajazita i krenuti na Carigrad, pa popusio bitku, Osmanlije pobijedili zahvaljujuci Stefanu Lazarevicu i srpskim konjanicima koji su krscanskoj armiji uletili klizeci u nezgodnom trenutku... da uprostim, Srbi kao osmanski vazali omogucili pobjedu Osmanlijama u bitci koja je znacila prodor Osmanlija do Beca, a ovamo pustio neki cetnicki pjesmuljak.

Bizarno, paradoksalno, bolesno.
Sanjarko

#636 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Sanjarko »

Tacno sto ljudi, sto cudi. :shock:
Kejn

#637 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kejn »

Kikibombona wrote:
kamen spoticanja wrote:
U ovom ratu, po prvi put u historiji, Srbi pocinise sramne zlocine nad Bosnjacima.
Pa nije baš da je ovaj rat prvi u historiji gdje su Srbi počinili zločine nad Bošnjacima. Uzmi samo stradanje muslimana Istočne Bosne u drugom svjetskom ratu. Hercegovački ustanak, prvi i drugi srpski ustanak nastavi niz....
LBVIEW

#638 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
kamen spoticanja wrote:premisa je nazalost pogresna
srpsku ideologiju,razvoj nacije,nacionali program,dugorocne ciljeve determinirali su ,kako sami srbi kazu,nacionalni pjesnici njegos,branko radicevic i slicni...
jucer sam malo copy paste-ovao neke stihove istih...
po njima ovde nema nista lose u onome sto je radio radovan ili ratko...cak su vrlo cesto i zbunjeni reakcijama tzv zapadnog svijeta kad im se genocidne namjere osudjuju...
zato je uostalom cedo jovanovic statisticka greska
pocistiti smece iz svog dvorista znacilo bi praviti novi nacionalni program a to lipi priznat ces ne pada na pamet nikome...
Da bi shvatio razmisljanja jednog covjeka u odredjenom vremenskom periodu, ili jednog naroda, moras uciniti maksimalan napor da se poistovjetis sa njim, da kao Branko ili Njegos, kao srpski seljak, razmislis u datim okolnostima. Kada pokusavam nekoga shvatiti uvijek se trudim sagledati iz njegove perspektive. Veoma tezak zadatak.

Srpski narod ima 500-godisnju rupu u historiji. Ogroman period ponizenja i nacionalne stagnacije. Srbi su za vrijeme otomanske vladavine bili na marginama drustvenog i javnog zivota na vlastitoj zemlji. Niti su imali politicki utjecaj, niti su imali umjetnicki, niti naucni, niti graditeljski itd. Pokoren narod. I to, da stvar bude gora, pokoren od naroda druge kulture i vjere. Srbi su se povlacili na planine da bi odrzali vjeru i kulturu. Bili su gradjani drugog reda ako ne bi primili islam. Vecinu stanovnistva u gradovima, vecinu elite, su cinili muslimani.

Ogromna frustracija i ogromno ponizenje. Mene ne cudi da su Branko i Njegos bili puni gorcine prema visestoljetnom okupatoru. Oni su rodjeni i zivjeli u tom vremenu.

...

Dolaze Balkanski ratovi i Srbi kao slobodan narod pokusavaju oziviti nacionalni ponos. Isti slucaj sa Bugarima ili Grcima. Iskompleksirani narodi koji su pokusavali uzeti vise nego su objektivno mogli. Kao konvertit kada za jednu godinu pokusava namiriti sve sto je propustio u prethodnih trideset. I opet bolni porazi. Opet kult zrtve. Izdaje velikih sila.

...

1SR. Srbi opet u centru zbivanja. Podnose teske zrtve i nacionalnu tragediju. Opet kult vjekovne zrtve. Dezorjentisan narod koji ne zna sta hoce. Ne znaju jesu li Srbi ili Jugosloveni, ne znaju sa kim ce i kako ce.

...

2SR. U periodu izmedju dva rata Srbi dobise nove neprijatelje - Hrvate. Docekase rat podijeljeni na srpske nacionaliste i komuniste. Opet teske zrtve, bratoubilacki rat partizani vs cetnici. Opet kult zrtve. I opet zajednica koju veliki broj Srba nije podrzavao.

...

I ovaj zadnji rat, posljednji poraz crne i pogresne srpske politike. Koliko crna i teska historija, sa tako malo normalnosti, kada covjek pogleda.

U ovom ratu, po prvi put u historiji, Srbi pocinise sramne zlocine nad Bosnjacima. 50 godina se zivjelo u bratstvu i jedinstvu a onda noz u ledja. Napad na Turke = napad na okupatora. Za Njegosa i Branka se moze naci razumjevanje. Za Radovana, Biljanu, Ratka, Slobodana ne moze. Cisto osvajacki rat, otimacina zemlje.

...

I drugi narodi imaju pjesnike koji su u datom vremenu pisali nama trenutno neshvatljive stihove. Pogledaj krscanske i islamske izvore, kakvih tu strahota ima. Medjutim, to je bilo standard i sveprisutno u odredjenom vremenskom periodu. Tesko je nama sagledati perspektivu ljudi prije 200, 500, 1000 ili 2000 godina.

...

Problem Srba je sto su mentalno zaglavili u proslosti. Ne mogu prihvatiti trenutni raspored snaga. Time najvecu stetu cine sebi a onda narodima sa kojim zive. Nemoguce je Njegosa slijediti danas kada okolnosti nisu iste. Ne mogu Francuzi ili Nijemci danas slijediti razmisljanja Vatikana, slijediti primjer Templara, Cezara ili sta znam.

Srbi su zaglavili kao mnogi drugi africki ili azijski narodi. Siguran sam da tako nece biti dovijeka. Par generacija dok se obrne i sve ce se izmijeniti. Ljudi ce za 100 godina na nas gledati kao na gorstake i primitivce.
Cuj ovo, "90-tih prvi put u historiji Srbi pocinili zlocine nad Bosnjacima". :-) Sta cemo s II Svjetskim, periodu izmedju 2 rata, Balkanskim ratovima? Ustvari, sve krece jos od srpskih ustanaka, samo u Beogradu su srpski ustanici masakrirali par hiljada muslimana. :oops: Ova mrznja prema Bosnjacima nije od juce - kontinuitet jedne zlocinacke politike traje zadnjih 150-200 godina.
insomnia78

#639 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by insomnia78 »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:
kamen spoticanja wrote:
U ovom ratu, po prvi put u historiji, Srbi pocinise sramne zlocine nad Bosnjacima.
Pa nije baš da je ovaj rat prvi u historiji gdje su Srbi počinili zločine nad Bošnjacima. Uzmi samo stradanje muslimana Istočne Bosne u drugom svjetskom ratu. Hercegovački ustanak, prvi i drugi srpski ustanak nastavi niz....
Ma pusti kikca. Standardno neobavjestsn. Imo je haznadar mescini svojevremeno par dobrih upisa o tome kako nas komsije dozivljavaju
kamen spoticanja

#640 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by kamen spoticanja »

Kikibombona wrote:
e.
prvi put velis?
razumjevanje velis?
ejs
Fudo387

#641 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Fudo387 »

Challenger_ wrote:Evo kako Tarrant opisuje sam sebe u "Manifestu" koji je napisao prije terorističkog napada:
"...tako započinje s "Tko si ti?" te zatim daje odgovor: "Ja sam samo obični 28-godišnji bijelac, rođen u Australiji u radničkoj obitelji niskih primanja. Roditelji su mi škotskog, irskog i engleskog porijekla. Imao sam uobičajeno djetinjstvo, bez većih problema...".
Pa nastavlja:
Na (samom sebi postavljeno) pitanje podržava li Trumpa odgovora: "Kao simbol obnovljenog bijelačkog identiteta i zajedničkog cilja? Naravno. Kao kreatora politike i vođu? Dragi Bože ne". Nije mu drag ni francuski Nacionalni Front - "To su plašljivi nacionalosti koji nisu u stanju provesti stvarnu promjenu", ističe.
"Evolucija":
Šta tvrdi da nije:
Tvrdi da nije islamofob te kako mu smeta isključivo visoka stopa plodnosti muslimanskih imigranata zbog čega će "nestati bijela rasa" (jako puno govori o tom pitanju). Ne bi se reklo da nije islamofob jer u više navrata također poziva na "osvetu protiv Islama" referirajući se na ratove prije više stotina godina.

Za sebe ne tvrdi da je kršćanin ("To je komplicirano, kada budem znao, reći ću vam"). Tvrdi da nije nacist ("Njih kao političke snage nema već više od 60 godina"). Niti da je anti-semit ("Židov u Izraelu nije moj neprijatelj, sve dok ne nastoji podrediti ili nauditi mom narodu"). Također ne smatra sebe konzervativcem ("Ne, konzervatizam je umaskirani korporativizam - ne želim imati nikakve veze s time").
Šta tvrdi da jeste i koga podržava:
"Jesi li fašist?": "Da - napokon evo jedne osobe koju će se nazivati fašistom da stvarno jest fašist. Uvjeren sam da će novinari to obožavati. Većinom se slažem s Oswaldom Mosleyem i smatram sebe eko-fašistom. Nacija s najbližim političkim i društvenim vrijednostima za mene je Narodna Republika Kina".
"Eko-fašista".

advance.hr
Divno,
Sve ozbiljne agencije ne zele da prikazuju taj njegov qrcev manifest, znaju da se masa budala sa iq -2 moze naci u svemu, al’ ti i advance te odlucili da to kao analizirate, tj. reklamirate.
E moj Mufide... duboko si zabrazdio.
insomnia78

#642 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by insomnia78 »

Sta kaze “logicno.com” i italijanski mediji :D
Kikibombona

#643 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kikibombona »

Kejn wrote:
Kikibombona wrote:
kamen spoticanja wrote:
Citiranu recenicu sam nipsao ja a ne Kameni.

I opet je izvucena iz konteksta. A i ja sam se lose 'odrazio'. Srpska politika u 2SR je bila podijeljena na komunisticko-jugoslovensku i cetnicku. Ne treba smetnuti sa su se cetnici borili protiv Srba komunista. Istina je da se radi o fasisticki orjetnistanom dijelu srpskog naroda koji je pocinio strasne zlocine, mozda i genocid.

Ovaj rat je najveca bruka u historiji srpskog naroda. Pravi osvajacki ratovi vodjeni sa ciljem otimanja tudje zemlje - Bosnjaci, Hrvati i Albanci. Rat je dosao nakon zajednickog zivota i uspostavljenih dobrih odnosa izmedju naroda. Velika sramota i katastrofa. Velika vecina Srba, drzava Srbija, je po prvi put bez ikakvog racionalnog razloga povela rat.

Srpski ustanci su druga prica.
Mark Tven

#644 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Mark Tven »

Krenuli salafistički trogloditi po svom...

https://pbs.twimg.com/media/D1wwbBMXcAAARE_.jpgNeuspela prevencija.

A ovaj Tarrant je teški sajko novije, 'net' generacije. Visio je po 4chanu, i hranio se u nebuloznim paranoičnim pamfletima, pa i ne čudi takav mentalni sklop. Svakako nije laik za prangijom, jer se videla dobra utreniranost (način na koji je pucao) pri egzekuciji, a s ozirom da se spominju dve džamije i neka razdaljina od 10 minuta (hoda?), možda je bilo organizovano sa više aktera za koje ne znamo? Ili su i ti detalji otkriveni...

Ni hobitland nije više bezbedan.
Bodkin

#645 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Bodkin »

Samo teski glupan moze historijske dogadjaje tumaciti iz danasnje perspektive
hAZNADAR

#646 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by hAZNADAR »

Challenger_ wrote:

Bitan momenat.

Lik sam kaže da je "uglavnom" istomišljenik britanskog deklarisanog fašiste :arrow: Oswalda Mosleya...

Image
(na slici desno)

...plus sopstvena kakofonična promišljanja o svijetu danas i to je to.

Sir Mosley je postao fasista kada je posjetio Musolinija , napustio dotadasnje politicke svjetonazore i osnovao britanske fasiste.

A kazu da je ovaj Tarrant bio 2016 u BiH. Koga li je on posjetio?
Kikibombona

#647 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Cuj ovo, "90-tih prvi put u historiji Srbi pocinili zlocine nad Bosnjacima". :-) Sta cemo s II Svjetskim, periodu izmedju 2 rata, Balkanskim ratovima? Ustvari, sve krece jos od srpskih ustanaka, samo u Beogradu su srpski ustanici masakrirali par hiljada muslimana. :oops: Ova mrznja prema Bosnjacima nije od juce - kontinuitet jedne zlocinacke politike traje zadnjih 150-200 godina.
Lose sam se izrazio, ostao nedorecen. Mislio sam da je drzava Srbija, RS i RSK, vecina srpskog naroda, povela sramni rat nicim racionalnim izazvana, s ciljem otimacine zemlje drugih naroda. Nesto sto Evropa nije vidjela od 2SR. I za kraj se desio genocid.

2SR su Srbi bili podijeljeni na komuniste i cetnike. Ne mozes cjelokupnu srpsku politiku iz 2SR gledati kroz cetnike. Na kraju su Srbi dali ogroman doprinos da cetnici budu unisteni a njihov vodja pogubljen i bacen u kanalizaciju.

Srpski ustanci su ratovi za slobodu. Desili su se zlocini. Koliko veliki, stvarno ne mogu precizno govoriti, nisam se dugo tim bavio. Medjutim, ne mozes porediti Srpske ustanke, 2SR i ovaj zadnji. Ogromna je razlika u svakom pogledu. Zadnji rat je aspolutno najveca sramota srpskog naroda.
Bodkin

#648 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Bodkin »

p206 wrote: neka zatvore, ali i nek rade najprljavije poslove, jer gospoda ne želi to da radi.. ali onda nema dovoljno radnika na stručnim poslovima i ode Kina mahajući luzerima.. Njemačkoj sad fali bar milion radnika da ne upadnu u recesiju, jer rast od 0.5 posto nije ništa
vidimo kako umiru, Francuska puna crnaca i Arapa, Holandija Turaka, Marokanaca i Indonezana

u SAD-u već uveliko pišu analize sta ce biti ako im predsjednik postane latinoamerikanac, a to ce se desiti kad tad
Australija.. tamo na jednog iz Evrope dođe 20 iz Azije
Šteta samo sto cemo i ja i ti do tad krepati, al tako ce biti
Sve ce to roboti zamijeniti. Nece vise niko trebati da vrti hamburgere
kamen spoticanja

#649 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by kamen spoticanja »

hAZNADAR wrote:
Challenger_ wrote:

Bitan momenat.

Lik sam kaže da je "uglavnom" istomišljenik britanskog deklarisanog fašiste :arrow: Oswalda Mosleya...

Image
(na slici desno)

...plus sopstvena kakofonična promišljanja o svijetu danas i to je to.

Sir Mosley je postao fasista kada je posjetio Musolinija , napustio dotadasnje politicke svjetonazore i osnovao britanske fasiste.

A kazu da je ovaj Tarrant bio 2016 u BiH. Koga li je on posjetio?
Matu Dzakovica :mrgreen:
Bodkin

#650 Re: Teroristički napad na Novom Zelandu - Christchurch

Post by Bodkin »

ajax89 wrote:
Bodkin wrote:
SmokingMan wrote:3,2,1.... :D

Image
A jest odvratno kad ovako napisu strano ime kako se izgovara
Dakle bolje je pisati na tuđem jeziku, nego na sopstvenom? :roll:
Iskasape ime. Ne mozes prevesti neko ime. Mislim mozes ali uzasno izgleda kad se cita
Post Reply