Pa to i pricamo cijelo vrije majku muExNihilo wrote:Onda ćemo zaključiti da je iskustvo obavezno individualno, da ne vrijedi generalizirati ni u jednom pravcu, te da su ovakve teme i uvjeravanja besmisleni.insomnia78 wrote:To ne znaci da bi tebi godila moja situacija. Mozda ja u Bosni nisam imo za hljeba pa mi ovo ovdje premija. Mozda me stid da se vratim jer nisam uspio, mozda...ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#626 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Kikibombona
#627 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ucim, pomalo.SaraFina wrote:Učiš li njemački? Der, Die, Das? Svaki dan po desetak riječi i gledaj da naučeno odmah primijeniš u konverzacijiKikibombona wrote: Apsolutno ne. Prenosim iskustva bliskih drugara sa kojima se poznajem 20 i kusur godina. Informacije iz prve ruke, sa terena.
Ne moram nikad otici, od znanja glava ne boli.
-
elcaliente
#628 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
djkurt wrote:Kako ko jarane, kako ko. Meni je brat bratu potrebno jedno 3 godine max da naucim skoro perfektno strani jezik, čak i naglasak pokupim pa domicilno stanovništvo ne može da vjeruje da sam stranac. Dvaputa isprobao i uvjerio se, jedini uslov je da jezik učim u državi u kojoj se isti govori.elcaliente wrote:Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.
Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.
Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 3 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
- SaraFina
#629 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kikibombona wrote:Ucim, pomalo.SaraFina wrote:Učiš li njemački? Der, Die, Das? Svaki dan po desetak riječi i gledaj da naučeno odmah primijeniš u konverzacijiKikibombona wrote: Apsolutno ne. Prenosim iskustva bliskih drugara sa kojima se poznajem 20 i kusur godina. Informacije iz prve ruke, sa terena.![]()
- stakasa
#630 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kljuc je u ukidanju bezviznog rezima i low budget kompanijama. Otisli ljudi u posjete i vise se nije moglo nazadBanksy wrote:U zadnje vrijeme, sve koje znam, a odlaze odavde, su visokoobrazovani, mladi ili srednjih godina. Neki i s budžeta i sigurne plate narednih 20 godina. Rečenica koja najbolje opisuje to stanje uma, a ne izlazi mi iz glave u zadnje vrijeme, je: ''samo da nisu tu''.hadzinicasa wrote:a na ovoj i svim drugim ovakvim temama se na to dvoje-troje treba izurinirati, po mogucnosti coporativno uz to sarati malo, jerbo nismo novi ovdje, diskreditirati, ismijati, omalovaziti svaki pokusaj izrazavanja drugacijeg stava, obrazlozenja vlastitih pobuda i dijeljenja vlastitog iskustva koje odudara od percepcije foruma o motivima ljudi koji odlaze iz BiH.
edit, zaboravih: uz to zakljuciti da nisu oni otisli zbog motiva koje su naveli nego zbog para. jer forum zna bolje.
cestitam.
Znam čak dvije sss familije doseljenika iz sela IB-e u Sa, na budžetu, naravno, koji ipak odlaze.
Svako ko je jednom bio, vidio, a kamoli probao, ne vraća se više u ovu guduru.
- Kikibombona
#631 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko sam mogao vidjeti, na prilicno velikom uzorku, Svabija svakome nudi posao od kojeg moze pristojno zivjeti. Idealna drzava za djecu i njihovu perspektivu.ExNihilo wrote:Onda ćemo zaključiti da je iskustvo obavezno individualno, da ne vrijedi generalizirati ni u jednom pravcu, te da su ovakve teme i uvjeravanja besmisleni.insomnia78 wrote:To ne znaci da bi tebi godila moja situacija. Mozda ja u Bosni nisam imo za hljeba pa mi ovo ovdje premija. Mozda me stid da se vratim jer nisam uspio, mozda...ExNihilo wrote:
Zapravo je vrlo jednostavno. Kad povučeš crtu, ako tu gdje si nije bolje, vratit ćeš se. To što se nisi vratio, govori više od upisa na forumu, ne misliš li?
E sad, koliko ces daleko dogurati, to je naravno individualno.
-
elcaliente
#632 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kikibombona wrote:Zavisi od ambicija i kapaciteta covjeka. Nema tu nikakvog pravila.elcaliente wrote:Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Taj sto radi danas u magacinu i za 5 godina ce pricati isto takav Njemacki jer je okruzen Rumunima, Bugarima i Albancima. Madzar mu je sef a Svabu vidi samo na TV.
Mozda promjeni pisao da ode iz magacina u prodavnicu ili restoran ili ciscenje zgrada. To mu je domet za citav zivot, jer on mora raditi, racuni stizu. Eh onda hoce malo u Bosnu pa najveca pocetnicka greska kupi sebi polovan auto na kredit i sa tim je zavrsio za narednih 20 godina.
Za bilo kakav ozbiljan kanclarijski posao je konkurencija drugacija i puno jaca.
Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 2 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Dobar jaran je fizioterapeut. Dvije godine Nj i radi u struci. Njemacki govori normalno, nema problema kod sporazumjevanja. Daleko od idealnog, ali njemu dovoljno. Terminologijom vezanom za posao vlada dobro i to mu je bitno. On nema potrebu da radi ubrzano na njemackom. Sad ganja nekakve certifikate, polaze ispite itd.
Drugi jaran u BiH radio kancelarijski posao. Ovdje sastavlja plocasti namjestaj i odlicno zaradjuje. Vec tri godine ovdje i vidim da ima malih poteskoca kod sporazumjevanja. Njemu ide dobro i nema motiv da ubrzano radi na usavrsavanju njemackog. Ima bosancerosko drustvo i slabo komunicira sa Svabama.
Ovaj drug sto radi u magacinu, u BiH bio sef u banci. Ovdje manje od godinu. Vec parla njemacki bez zadrske, iako nije imao skoro nikakvo znanje kada je dosao. Pametan i ambiciozan momak. Ide na nekakve kurseve, aktivno usavrsava jezik.
Jaranica u BiH radila kancelarijski posao. Sada je u restoranu. Ovdje vec dvije godine. Normalno govori njemacki al' nedovoljno da radi u struci. Dvoje djece, zajebancija. I ona ide na kurs, polaze razliku predmeta, ganja nekakve certifikate. Ambiciozna zena, nema sumnje da ce uspjeti.
To su samo prijatelji iz minhenske regije. Sve je idnividualno i do covjeka. Nije njemacki jezik nuklearna fizika. Ja ucim i cini se veoma lagan. Naravno da je potrebno dosta vremena da se dovede na zavidan nivo. Koliko truda - toliko plodova.
Jedno je zajednicko za sve, svi su izrazito zadovoljni sto se posla tice. Radna atmosfera je velika pozitivna promjena u odnosu na BiH. To svi isticu kao najvazniji detalj. E sad, koliko si ambiciozan i inteligentan, toliko ces daleko stici. Nista ne pada sa neba.
To tvoje da ce neko citav zivot raditi u magacinu i da nema sanse za bolje je prava luzersko-fatalisticka 'bosanstina'.
- Kikibombona
#633 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ljudi sa malom djecom imaju skorz drugacije percepcije. I meni je trebalo vremena da shvatim. Buducnost djece je ispred vlastitog komfora.Tomahawk11 wrote:Svakako, bolje istovarati kamion za 1500 eura u Njemačkoj nego biti šef za 2000 KM u BiH.
Nadođe to u vožnji, za par godina će i tamo biti šef.
U BiH nema buducnosti u narednih 20-30 godina i preseliti sa djecom u prosperitetnu drzavu je odgovoran potez.
A sto se tice napretka u karijeri, sve je individualno. Ako si glup i lijen, istovarat ces kamion do groba. Inteligencija i ambicija u paru vazda nadju put do uspjeha.
-
Fudo387
#634 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U svakom slucaju, puno korisnije od borbe za Kurdistan.Kikibombona wrote:Ucim, pomalo.SaraFina wrote:Učiš li njemački? Der, Die, Das? Svaki dan po desetak riječi i gledaj da naučeno odmah primijeniš u konverzacijiKikibombona wrote: Apsolutno ne. Prenosim iskustva bliskih drugara sa kojima se poznajem 20 i kusur godina. Informacije iz prve ruke, sa terena.![]()
Sretno.
Ako ces kod tog jarana u magacin, radi ledja i ruke.
- Banksy
#635 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se... 
- stakasa
#636 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fudo387 wrote:U svakom slucaju, puno korisnije od borbe za Kurdistan.Kikibombona wrote:
Ucim, pomalo.![]()
Sretno.
Ako ces kod tog jarana u magacin, radi ledja i ruke.
- hadzinicasa
#637 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i sad cu biti provokativna: tu se nadovezujemo na tezu koju je iznio @merk030 prije par postova - da je odlazak oblik patriotizma. jer cutanje je odobravanje. jer stajanje po strani i ne cinjenje je saucesnistvo. jer je prisustvovanje - ucestvovanje.Banksy wrote:U zadnje vrijeme, sve koje znam, a odlaze odavde, su visokoobrazovani, mladi ili srednjih godina. Neki i s budžeta i sigurne plate narednih 20 godina. Rečenica koja najbolje opisuje to stanje uma, a ne izlazi mi iz glave u zadnje vrijeme, je: ''samo da nisu tu''.hadzinicasa wrote:a na ovoj i svim drugim ovakvim temama se na to dvoje-troje treba izurinirati, po mogucnosti coporativno uz to sarati malo, jerbo nismo novi ovdje, diskreditirati, ismijati, omalovaziti svaki pokusaj izrazavanja drugacijeg stava, obrazlozenja vlastitih pobuda i dijeljenja vlastitog iskustva koje odudara od percepcije foruma o motivima ljudi koji odlaze iz BiH.
edit, zaboravih: uz to zakljuciti da nisu oni otisli zbog motiva koje su naveli nego zbog para. jer forum zna bolje.
cestitam.
Znam čak dvije sss familije doseljenika iz sela IB-e u Sa, na budžetu, naravno, koji ipak odlaze.
Svako ko je jednom bio, vidio, a kamoli probao, ne vraća se više u ovu guduru.
pri tome ja se do poda klanjam onima koji su tu i pokusavaju nesto promijeniti, odnosno aktivno rade na tome, a nisu zacahureni u svoje mikro svjetove. iako postujem da ima ljudi kojima je to jedino vazno i stoga potpuno validno.
ima ljudi koji ze za dobrobit drustva i njegov napredak i ocuvanje brinu i tako sto ne bacaju papirice po ulicama, uce djecu lijepom ponasanju, ne parkiraju po trotoarima, lijepo se ophode prema usluzi, pomazu komsinici ponijeti ceker, nastavi niz. i takvima se divim. rade ono sto mogu s onim sto imaju.
kao sto rekosmo, sve je individualno, iako postoje i objektivni kriteriji ocjene stanja nekog drustva koje mozemo subjektivno zanemarivati radi licnih preferenci ili prioriteta sto ih ne cini manje objetivnim pokazateljima.
kao i u svemu - ako ti nesto ne valja, imas tri mogucnosti: ili da to promijenis, ili da promijenis sebe, odnosno da se prilagodis, ili da tome okrenes ledja. neki prodju sve faze. neki se zadovolje jednom.
- stakasa
#638 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tesko ga je izbjeci kao prvu stanicu. Ali ko ima i mrvu ambicije, mozga i energije nece ostati na tomeBanksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
-
elcaliente
#639 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kada razmislis svojom glavom malo jel stvarno mislis da je nekome bolje sklapati plocasti namjestaj sa dva Rumuna i raditi u restoranu nego u kancelariji??elcaliente wrote:Kikibombona wrote:Zavisi od ambicija i kapaciteta covjeka. Nema tu nikakvog pravila.elcaliente wrote:Za 5 godina nije moguce nauciti Njemacki jezik tako dobro da radis neki ozbiljan kancelarijski posao.
Ja radim u kancelariji, za 22 godine sam promjenio 2 poslodavca. Zadnji prije 3 godine, kada sam se prijavljivao na to mjesto, assement center je trajao 8 sedmica i bilo je preko 30 kandidata. Nas dvojica smo dobili posao.
Dobar jaran je fizioterapeut. Dvije godine Nj i radi u struci. Njemacki govori normalno, nema problema kod sporazumjevanja. Daleko od idealnog, ali njemu dovoljno. Terminologijom vezanom za posao vlada dobro i to mu je bitno. On nema potrebu da radi ubrzano na njemackom. Sad ganja nekakve certifikate, polaze ispite itd.
Drugi jaran u BiH radio kancelarijski posao. Ovdje sastavlja plocasti namjestaj i odlicno zaradjuje. Vec tri godine ovdje i vidim da ima malih poteskoca kod sporazumjevanja. Njemu ide dobro i nema motiv da ubrzano radi na usavrsavanju njemackog. Ima bosancerosko drustvo i slabo komunicira sa Svabama.
Ovaj drug sto radi u magacinu, u BiH bio sef u banci. Ovdje manje od godinu. Vec parla njemacki bez zadrske, iako nije imao skoro nikakvo znanje kada je dosao. Pametan i ambiciozan momak. Ide na nekakve kurseve, aktivno usavrsava jezik.
Jaranica u BiH radila kancelarijski posao. Sada je u restoranu. Ovdje vec dvije godine. Normalno govori njemacki al' nedovoljno da radi u struci. Dvoje djece, zajebancija. I ona ide na kurs, polaze razliku predmeta, ganja nekakve certifikate. Ambiciozna zena, nema sumnje da ce uspjeti.
To su samo prijatelji iz minhenske regije. Sve je idnividualno i do covjeka. Nije njemacki jezik nuklearna fizika. Ja ucim i cini se veoma lagan. Naravno da je potrebno dosta vremena da se dovede na zavidan nivo. Koliko truda - toliko plodova.
Jedno je zajednicko za sve, svi su izrazito zadovoljni sto se posla tice. Radna atmosfera je velika pozitivna promjena u odnosu na BiH. To svi isticu kao najvazniji detalj. E sad, koliko si ambiciozan i inteligentan, toliko ces daleko stici. Nista ne pada sa neba.
To tvoje da ce neko citav zivot raditi u magacinu i da nema sanse za bolje je prava luzersko-fatalisticka 'bosanstina'.
Ja ti kazem da ti ljudi sa tim platama ce vrlo tesko izaci iz te kolotecine.
Taj njemacki koji oni pricaju na poslu je njemacki iz audicije.
I kada mi neko kaze da mu je njemacki jezik lagan za nauciti rekao mi je koliko nepoznaje materiju.
Last edited by elcaliente on 01/11/2018 11:57, edited 1 time in total.
- insomnia78
- Banksy
#641 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
stakasa wrote:Tesko ga je izbjeci kao prvu stanicu. Ali ko ima i mrvu ambicije, mozga i energije nece ostati na tomeBanksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
- stakasa
#642 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kada razmislis svojom glavom malo jel stvarno mislis da je nekome bolje sklapati plocasti namjestaj sa dva Rumuna i raditi u restoranu nego u kancelariji??elcaliente wrote:
Ja ti kazem da ti ljudi sa tim platama ce vrlo tesko izaci iz te kolotecine.
Taj njemacki koji oni pricaju na poslu je njemacki iz audicije.
I kada mi neko kaze da mu je njemacki jezik lagan za nauciti rekao mi je koliki nepoznaje materiju.[/quote]
Na bosanskom ti se ovo pise odvojeno
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#643 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ni to pravilo, lijeni komšija otišao u Njemačku i dođe sa ML-om, kravata i odijeloKikibombona wrote:Ljudi sa malom djecom imaju skorz drugacije percepcije. I meni je trebalo vremena da shvatim. Buducnost djece je ispred vlastitog komfora.Tomahawk11 wrote:Svakako, bolje istovarati kamion za 1500 eura u Njemačkoj nego biti šef za 2000 KM u BiH.
Nadođe to u vožnji, za par godina će i tamo biti šef.
U BiH nema buducnosti u narednih 20-30 godina i preseliti sa djecom u prosperitetnu drzavu je odgovoran potez.
A sto se tice napretka u karijeri, sve je individualno. Ako si glup i lijen, istovarat ces kamion do groba. Inteligencija i ambicija u paru vazda nadju put do uspjeha.
Ne radi ni tamo ništa, sigurno. Takav tip.
Evo imaš i kontra primjer, našeg Havanu s foruma, on se vratio iz Belgije, s djecom.
Sve je stvar percepcije.
Ja krećem od tog da primarno svako za sebe i svoje gradi budućnost. Naravno, ima i eksternog faktora, države, uslova, standarda.
Idi ili ostani tamo gdje misliš da će ti biti bolje. Najispravnije i najpoštenije.
-
Fudo387
#644 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sto ne ides?Banksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
Obrazovana, radno iskustvo tu, navike, odgovorna, sve imas.
Ja uopste ne sumnjam da ce ti ponuditi neku poziciju u bundestagu, i opet ces moci na poslu pricati sa nama na klixu.
- stakasa
#645 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mimo IT-a. Njihov jezik je univerzalan. Ili mimo zanatlija i medicinskih sestara ali to je vec u rangu magacina. Mada ni taj magacin nije toliko los, nema tu lomljavine ni pucanja ledaBanksy wrote:stakasa wrote:Tesko ga je izbjeci kao prvu stanicu. Ali ko ima i mrvu ambicije, mozga i energije nece ostati na tomeBanksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
- insomnia78
#646 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kod njih kila laksa, sta li?
- Banksy
#647 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
De, ba, Fudo, ne ide iz Bosne samo nkv...Fudo387 wrote:Pa sto ne ides?Banksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
Ja uopste ne sumnjam da ce ti ponuditi neku poziciju u bundestagu, i opet ces moci na poslu pricati sa nama na klixu.
-
Fudo387
#648 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma da si xxl vk vss dr mr pr...u magacin ti je dok ne zavrsis skolu, upoznas ljude, steknes prijatelje, naucis zivjeti.Banksy wrote:De, ba, Fudo, ne ide iz Bosne samo nkv...Fudo387 wrote:Pa sto ne ides?Banksy wrote:Ne idu, Fudo, svi u magacin, ne boj se...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#649 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ide svijet iz Hrvatske (imaju EU pasoše, još lakše), ide iz Srbije, s Balkana komplet, a da ne ide iz BiH
Da će otići svi ili većina, nema šanse.
Da će otići svi ili većina, nema šanse.
- Banksy
#650 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fudo387 wrote:Ma da si xxl vk vss dr mr pr...u magacin ti je dok ne zavrsis skolu, upoznas ljude, steknes prijatelje, naucis zivjeti.Banksy wrote:De, ba, Fudo, ne ide iz Bosne samo nkv...Fudo387 wrote:
Pa sto ne ides?