(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tnnt

#626 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

PM72 wrote: Jest ali drugačije se ratuje kad braniš kućni prag i kad napadaš tuđi.
pa ako su iz budućeg HVO-a branili Dubrovnik, znači da su branili tuđi grad a ne svoj u BiH
tako da ti je to promašeno skroz, a lipanjske zore su prva uspješna ofenziva u BiH protiv
Srba, očito želiš reči bravo HVO :D
PM72

#627 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

tnnt wrote:
PM72 wrote: Jest ali drugačije se ratuje kad braniš kućni prag i kad napadaš tuđi.

pa ako su iz budućeg HVO-a branili Dubrovnik, znači da su branili tuđi grad a ne svoj u BiH
tako da ti je to promašeno skroz, a lipanjske zore su prva uspješna ofenziva u BiH protiv
ih,što ga nadrobi...

Kakav bolan "budući HVO"? Dubrovnik su branili mještani.Branila ga je i jedna četa HOS-a i dubrovačka policija.Jedini branioci sa strane su bili ti momci iz čete HOS-a među kojima je bilo dosta Bošnjaka čak i Albanaca.Uz hercegovačke Hrvate naravno.Dakle,tih 20 ili 30 ljudi od pomenutih 163 su "budući HVO" koji je naporavio akciju "lipanjske zore"? Koliko sam čitao,u toj akciji su učestvovale i jedinice Armije BiH I MUP-a RBiH ali to tvojim "kockastim" ne odgovara ili bi da pobrišu taj dio?

Ja mogu za HVO reći bravo jedino kad vidim HVO iz Orašja a ovo ostalo...ne bih komentarisao.
Drvosjeca iz Dejcica

#628 Re: Heroji Vukovara

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

PM72 wrote:
madner wrote:Mozes to tako gledat, no mozes pogledati i omjer snaga. JNA im je zauzela trecinu drzave. Tacno je da su im ostetili kod Vukovara bruku tehnike, ali JNA je tada imala bruku tehnike bez ljudstva za istu (najpoznatiji primjer 2. proleterska brigade koja je imala oko 100 tenkova i nikoga da vozi iste).

Sve nakon toga je ogroman plus u omjeru snaga za HVu. Sto je ispravno, tako se minimiziraju gubici i postizu uspjesi, no glavni razlog je sto su se oni borili protiv populacijski pasivnog kraja koji je jedva sastavio 25 000 vojnika a mi protiv 6x vece i puno mladje populacije.
Kad sve sabereš i oduzmeš,bolji su borci.Dubrovnik je branilo (i odbranilo) u jednom momentu 163 čovjeka sa kalašnjikovima,5-6 minobacača i jednim ZIS-om.Zato je dubrovačka brigada dobila naslov 163 HV.Oni iz rahmetli RSK su se hvalili knindžama,kapetanom Draganom i ostalim karinašima pa su dobili po guzici na svakom mjestu.Prilikom oslobađanja područja Maslenice,imali su podjednake snage pa su ih sjebali za sva vremena.To su činjenice!

U Vukovaru su im uništili tenkova koliko mi ukupno u Bosni.Mi nismo uništili niti jedan M84 a oni su im nekoliko komada.Tamo se nisu borili protiv "populacijski pasivnih" četnika nego protiv jedne profesionalne armije i napaljenih dobrovoljaca.

Sve u svemu,oslobodili su svoju državu i još stigli napraviti sranje u drugoj.Srbi su svaki rat izgubili (važno je učestvovati :mrgreen: ) dok smo mi igrali nerješeno.

I još nešto.Vukovarski heroj Blago Zadro nije bio bosančeros nego herkan.Njegov sin je poginuo oko Kupresa kao dobrovoljac.
Naravno da su branitelji Vukovara heroji ali nemoj omalovažavati branitelje u BiH. Recimo Sarajevo je za sebe vezalo gotovo isto onoliko srpske vojske koliko je bilo raspoređeno u ostalim dijelovima BiH. :shock: :wink: Drugo, Hrvatska je generalno imala opet načina da se naoruža dok je BiH to bilo vrlo, vrlo teško, nakon rata sa HVO nemoguća misija. Sjećam se da su se pojedine linije u SA u pojedinim trenucima držale sa po dva okvira u rumunskom kalašu... :roll: Isto tako kada je u SA ušla prva pakistanska "crvena strijela" nije se više ni sprski oklop smio šetati prvom linijom.
PM72

#629 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

Naravno da su branitelji Vukovara heroji ali nemoj omalovažavati branitelje u BiH. Recimo Sarajevo je za sebe vezalo gotovo isto onoliko srpske vojske koliko je bilo raspoređeno u ostalim dijelovima BiH. :shock: :wink: Drugo, Hrvatska je generalno imala opet načina da se naoruža dok je BiH to bilo vrlo, vrlo teško, nakon rata sa HVO nemoguća misija. Sjećam se da su se pojedine linije u SA u pojedinim trenucima držale sa po dva okvira u rumunskom kalašu... :roll: Isto tako kada je u SA ušla prva pakistanska "crvena strijela" nije se više ni sprski oklop smio šetati prvom linijom.
Trnovljak,

Nisam ja nigdje omalovažavao branitelje BiH.Nemoj tako.Fino sam napisao da su branitelji Vukovara uništili više oklopa nego svi mi u Bosni.Jedan jedini čovjek,vukovarac i heroj,je sam uništio 15 oklopnjaka.Sumnjam da ih je kompletan Prvi korpus toliko uništio - naravno ako ne brojimo lovačke priče.

A sve ostalo pobrojano u tvom postu - stoji.Znam to i sam -jebo ga ti -nisam bio u dijaspori.
tnnt

#630 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

PM72 wrote:
ih,što ga nadrobi...

Kakav bolan "budući HVO"? Dubrovnik su branili mještani.Branila ga je i jedna četa HOS-a i dubrovačka policija.Jedini branioci sa strane su bili ti momci iz čete HOS-a među kojima je bilo dosta Bošnjaka čak i Albanaca.Uz hercegovačke Hrvate naravno.Dakle,tih 20 ili 30 ljudi od pomenutih 163 su "budući HVO" koji je naporavio akciju "lipanjske zore"? Koliko sam čitao,u toj akciji su učestvovale i jedinice Armije BiH I MUP-a RBiH ali to tvojim "kockastim" ne odgovara ili bi da pobrišu taj dio?

Ja mogu za HVO reći bravo jedino kad vidim HVO iz Orašja a ovo ostalo...ne bih komentarisao.
to je bilo figurativno, jer si ih hvalio dok su branili Dubrovnik
a kad su kao vratili se u Bih napadali su kao tuđe
znam da ih nije bilo puno
kako možemo mi pobrisati?
možemo ali kod nas, zato bi bile pune knjige a i forumi o učešču armije u lipanjskim zorama
otvori temu ovdje o tome kako ste zakinuti a učesvovala je kao armija
i podkrijepi nekim činjenicama, do tada su samo nagađanja, jer o tome neznam ni ja a
vjerovatno ni ostali ništa
PM72

#631 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

U operaciji Lipanjske zore sudjelovalo je više od 6.000 hrvatskih vojnika.

Sudjelovali su pripadnici HV-a, HVO-a i HOS-a kao i postrojbe policije iz općina Mostar, Čapljina i Stolac te jedna bošnjačka dobrovoljačka jedinica.

zapovjednik južnog bojišta: general Janko Bobetko
Glavni stožer HVO-a u Posušju, načelnik: Slobodan Praljak
Stožer HVO-a općine Mostar, zapovjednici: Petar Zelenika i Jasmin Jaganjac
4. gardijska brigada HV-a, zapovjednik: general Damir Krstičević
156. brigada HV, zapovjednik Ante Urlić
Kažnjenička bojna HVO-a, zapovjednik: Mladen Naletilić "Tuta"
Poskok bojna HVO-a Široki Brijeg
diverzantski odred HVO-a iz Čitluka, zapovjednik: Miljenko Dugandžić "Midža"
brigada Knez Domagoj Čapljina
dobrovoljačka pukovnija Kralj Tomislav
bojne HVO-a: Stolac, Neum, Ljubuški i Čitluk
satnija HVO-a Ravno, bojna HV-a Imotski
bojna i dverzantski vod HVO-a Grude
1. bojna mostarskog HVO-a Bijelo Polje
2. bojna mostarskog HVO-a Rudnik
3. bojna mostarskog HVO-a Cim

Hrvatske zastave, koje su isticane nakon oslobođenja pojedinih naselja, kota i dijelova grada Mostara.

4. bojna mostarskog HVO-a Balinovac
5. bojna mostarskog HVO-a Ilići
6. bojna mostarskog HVO-a Kruševo
7. bojna mostarskog HVO-a Gnojnice
8. bojna mostarskog HVO-a Rodoč
9. bojna mostarskog HVO-a Jasenica

4 samostalne satnije, topništvo, inženjerija, logistika, veza, sanitet
Samostalni bataljun obrane Mostara HVO, zapovjednik: Arif Pašalić
bojna Vojne policije HVO-a
postrojbe MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne
dio IX. bojne HOS-a (u sastavu 4. gardijske brigade HV-a)
I. bojna HOS-a,zapovjednik: bojnik Stanko Primorac "Ćane"

satnija HOS-a "Lovac" (iz sastava 156. brigade HV-a)

Sve podvučene jedinice imale su u svom sastavu između 40 do 70% Bošnjaka...koji su poslije završili po raznim Dreteljima ili Heliodromima.
Gojeni H

#632 Re: Heroji Vukovara

Post by Gojeni H »

tnnt wrote:
Jedan od najvecih heroja Dubrovnika - rahmetli Hamdija Kovac,
Zamjenik ili komandir specijalne policije, isto heroj, opet Bosnjak.
Ne znam dokle cemo vas vise braniti?
Ali nema problema, kad se izvinete za HB, mozete nas opet zvati kad vas Srbija bude dirala.
tnnt

#633 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

PM72 wrote:U operaciji Lipanjske zore sudjelovalo je više od 6.000 hrvatskih vojnika.
ja ti kažem da mi navedeš dokaze o učešču armije a ti mi nabrojao HVO
zar sam ja tvrdio da u njemu nije bilo Bošnjaka pod Hrvatskim zapovjedništvom? :zzzz:
tnnt

#634 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

Gojeni H wrote: Jedan od najvecih heroja Dubrovnika - rahmetli Hamdija Kovac,
Ali nema problema, kad se izvinete za HB, mozete nas opet zvati kad vas Srbija bude dirala.
dali je on branio Hrvatsku kao njezin građanin ili ga je Bosna poslala da brani Hrvatsku? :-)
smiješan si sa izrekom doklen ćete nas braniti, tko to mi?
sve ste se satrali vi Bošnjaci iz BiH 1991 u obrani i pomoći Hrvatske
tu naravno ne računam ljude koje žive u Hrvatskoj
Gojeni H

#635 Re: Heroji Vukovara

Post by Gojeni H »

tnnt wrote:
dali je on branio Hrvatsku kao njezin građanin ili ga je Bosna poslala da brani Hrvatsku? :-)
Prema zvanicnim podacima onog udruzenja Bosnjaka ucesnika domovinskog rata, 7 tisuca Bosnjaka koji nikada prije nisu bili u HR je branilo Hrvatsku. Koliko je hrvatskih dragovoljaca bilo u vecinski bosnjackim krajevima za vrijem oBrane Bosne? Jel' moglo stat' u skolsku ucionicu?
CungaLunga

#636 Re: Heroji Vukovara

Post by CungaLunga »

tnnt wrote: sve ste se satrali vi Bošnjaci iz BiH 1991 u obrani i pomoći Hrvatske
Svakako zanemarljiv broj :zzzz:

Branili Hrvatsku od rusitelja Vukovara, dok su HB-bojovnici suradjivali sa istima, bruka i sramota :oops:

I sad se fino drzite teme.
tnnt

#637 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

CungaLunga wrote:
Svakako zanemarljiv broj :zzzz:

Branili Hrvatsku od rusitelja Vukovara, dok su HB-bojovnici suradjivali sa istima, bruka i sramota :oops:

I sad se fino drzite teme.
koje idiotarije, osim par prebjega iz JNA i Bošnjaka iz Hrvatske, dobrovoljce iz Bih si mogao na prste izbrojati
valjda računa na sve Bošnjake koji su bili na obuci u HV-u kao i mobilizirane izbjeglice koje su slane u BiH
pa poznato je da su muslimani najviše surađivali sa Srbima, poput Abdića
zato malo razmisli prije nego što nešto provališ
imaš pravo zastranili smo temu, sorry :D
trocadero

#638 Re: Heroji Vukovara

Post by trocadero »

Gojeni H wrote:
Prema zvanicnim podacima onog udruzenja Bosnjaka ucesnika domovinskog rata, 7 tisuca Bosnjaka koji nikada prije nisu bili u HR je branilo Hrvatsku. Koliko je hrvatskih dragovoljaca bilo u vecinski bosnjackim krajevima za vrijem oBrane Bosne? Jel' moglo stat' u skolsku ucionicu?
Ех што ти га је ЛУКАВ ЛАТИН :D , па није без везе онај назив "хрватско цвијеће"
Не заборавити споменути у Сиску, Екремову "Ханџар дивизију", познатију по јуначкој ликвидацији сисачких Срба!
PM72

#639 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

ja ti kažem da mi navedeš dokaze o učešču armije a ti mi nabrojao HVO
zar sam ja tvrdio da u njemu nije bilo Bošnjaka pod Hrvatskim zapovjedništvom?

kako ono ti kažeš " oni koji su branili Dubrovnik su bili budući HVO" :D E pa i ja sad kažem "oni koji su doprinjeli operaciji Lipanjske zore su ti buduća Armija BiH" :D

Fino ti ljudi navedoše cifre a ti opet po svom.Kakav trebaš dokaz? Ti kao Radovan,traži dokaz od osuđenog ratnog zločinca da nije bilo ubijanja u logoru Keraterm (a taj isti osuđen radi toga).
agent_zero

#640 Re: Heroji Vukovara

Post by agent_zero »

tnnt wrote:
Ne laprdaj gluposti.

Da Bog'do nije niti jedan učestvovao s vama, jer se vidjelo šta vam je krajnji cilj, podjela BiH sa slobom i kompanijom iz haga.

A i oni koji, nažalost, nisu imali pojma šta se krije iza kulisa pa su učestvovali, danas od te hrvatske imaju samo razočarenje i šikaniranja na svakom koraku. Građani 10tog reda. Znam ih par koji su prodali sve u HR i preselili u BiH jer nisu mogli trpiti nepravdu od vaše vrhuške. A sve invalidi, bez jedne ili obje noge.

Opet kažem, da Bog'do nije niti jedan učestovao, jer zabili ste nož u leđa BiH. Što reče @trocadero, pravo "hrvatsko cvijeće".
madner

#641 Re: Heroji Vukovara

Post by madner »

PM72 wrote:
madner wrote:Mozes to tako gledat, no mozes pogledati i omjer snaga. JNA im je zauzela trecinu drzave. Tacno je da su im ostetili kod Vukovara bruku tehnike, ali JNA je tada imala bruku tehnike bez ljudstva za istu (najpoznatiji primjer 2. proleterska brigade koja je imala oko 100 tenkova i nikoga da vozi iste).

Sve nakon toga je ogroman plus u omjeru snaga za HVu. Sto je ispravno, tako se minimiziraju gubici i postizu uspjesi, no glavni razlog je sto su se oni borili protiv populacijski pasivnog kraja koji je jedva sastavio 25 000 vojnika a mi protiv 6x vece i puno mladje populacije.
Kad sve sabereš i oduzmeš,bolji su borci.Dubrovnik je branilo (i odbranilo) u jednom momentu 163 čovjeka sa kalašnjikovima,5-6 minobacača i jednim ZIS-om.Zato je dubrovačka brigada dobila naslov 163 HV.Oni iz rahmetli RSK su se hvalili knindžama,kapetanom Draganom i ostalim karinašima pa su dobili po guzici na svakom mjestu.Prilikom oslobađanja područja Maslenice,imali su podjednake snage pa su ih sjebali za sva vremena.To su činjenice!

U Vukovaru su im uništili tenkova koliko mi ukupno u Bosni.Mi nismo uništili niti jedan M84 a oni su im nekoliko komada.Tamo se nisu borili protiv "populacijski pasivnih" četnika nego protiv jedne profesionalne armije i napaljenih dobrovoljaca.

Sve u svemu,oslobodili su svoju državu i još stigli napraviti sranje u drugoj.Srbi su svaki rat izgubili (važno je učestvovati :mrgreen: ) dok smo mi igrali nerješeno.

I još nešto.Vukovarski heroj Blago Zadro nije bio bosančeros nego herkan.Njegov sin je poginuo oko Kupresa kao dobrovoljac.
Brkas unistene i pokvarene tenkove. Bruka tenkova je u Vukovaru ostecena, pa izvucena pa vracena u pogon 3 dana kasnije.
Oluja je imala omjer snaga 4:1 za HV. Njihova krajina im 4 godine presjekla drzavu na pola.

Kod tog istog Vukovara su pokusaji proboja do Vukovara ispusili, zapadnije od Vukovara im je buduci 1 kk zamalo presjekao drzavu.

Oslobodili bi i mi drzavu tako da je ARBiH cetri godine mogla vjezbat, pa onda da 500 000 vojnika iste napadne 100 000 VRS-a. To je bio omjer snaga u Oluji.

To ko je bolji ili losiji se vidilo u Bosni, bilo je brigade HV koje se ba nisu proslavile. I to dosta ljudi iz Vukovara koji kod Vakufa ostavise kosti.
Gojeni H

#642 Re: Heroji Vukovara

Post by Gojeni H »

trocadero wrote:
Gojeni H wrote:
Ех што ти га је ЛУКАВ ЛАТИН :D , па није без везе онај назив "хрватско цвијеће"
Не заборавити споменути у Сиску, Екремову "Ханџар дивизију", познатију по јуначкој ликвидацији сисачких Срба!
Opet ti? :D

To on samo zamislja da je lukav. O "hrvatskom cvijecu" su i nekako mogli sanjati do Prozora 92-e. To vise nema da ima.

U Sisku su bili od zla oca od gore matere manja grupa Bosnjaka iz Istre.
Negdje sam spominjao ... vracao sam se iz Gradachca u septembru ili oktobru 92. Oni smjesteni u zgradi gdje je nama napravljena neka k'o fol festa. 50 ljudi top. Nemam pojma gdje su otisli dalje. Nisam ih vise nikad vidio tokom rata.
Bilo je tih 50-60 ljudi HOS-ova, MOS-ova, Handzar Diviziji ... na pocetku 92-e. Truba uglavnom. Brzo su nestali.
PM72

#643 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

Brkas unistene i pokvarene tenkove. Bruka tenkova je u Vukovaru ostecena, pa izvucena pa vracena u pogon 3 dana kasnije.
Oluja je imala omjer snaga 4:1 za HV. Njihova krajina im 4 godine presjekla drzavu na pola.

Kod tog istog Vukovara su pokusaji proboja do Vukovara ispusili, zapadnije od Vukovara im je buduci 1 kk zamalo presjekao drzavu.

Oslobodili bi i mi drzavu tako da je ARBiH cetri godine mogla vjezbat, pa onda da 500 000 vojnika iste napadne 100 000 VRS-a. To je bio omjer snaga u Oluji.

To ko je bolji ili losiji se vidilo u Bosni, bilo je brigade HV koje se ba nisu proslavile. I to dosta ljudi iz Vukovara koji kod Vakufa ostavise kosti.
Madner,

Ne može se uništeni tenk osposobiti i vratiti na bojište za tri dana.To ne mogu uraditi ni američki vojnici.Može ako mu je zolja sjebala gusjenicu pa da se to odradi na brzinu.Masu tenkova su branitelji Vukovara uništili do te mjere da su mogli otići samo u staro gvožđe.Već sam pomenuo vukovarskog heroja Marka Babića koji je sam uništio 14 tenkova.Branitelji Sarajeva su uništili 15-tak.To su činjenice.

Zatim,nije HV tražila rat nego pobunjeni Srbi,knindže,Šešelj i Milan Martić.Oni su postavljali barikade,čarapari su njihov izum,kurčili se i izazivali pa kad su dobili po guzici-traže se "odnosi snaga".HV je dobio svaku bitku tokom rata u Hrvatskoj,ja nisam čuo da su neku zijanili.Nemoj misliti da sam fan HV.U toku akcije deblokade Sarajeva (u kojoj sam dobrovoljno učestvovao -nažalost,bolje da sam bio u Malmeu) imali smo i mi omjere snaga koji su išli nama u prilog pa smo ga popušili.Nakon tri dana sve su uspjeli vratiti.Dakle,trebali smo se vježbati još četiri godine da bi probili četničke linije do Srednjeg?

HV je bila prisutna u Bosni i čak pravila neke ofanzive sa malim ili nikakvim rezultatom.Imam rođaka koji je bio oficir HV (rođen u Splitu,završio vojnu akademiju JNA i ostao u HV) i ratovao u splitskoj brigadi pa mi je iz prve ruke rekao da su išli u Bosnu "preko neke stvari".Sve mi je pričao,od skidanja oznaka na granici i stavljanja znakovlja HVO pa do otvorenog prezira vojnika HV prema "domaćinima" iz HVO-a koji su mislili da će im gosti probijati linije a oni glumiti saobraćajce i logističare.U takvim situacijama nema ratnika a da su sposobni,to su dokazali u Oluji kad su ih poderali kao cuko masnu krpu.
Bodkin

#644 Re: Heroji Vukovara

Post by Bodkin »

PM72 wrote:

Madner,

Ne može se uništeni tenk osposobiti i vratiti na bojište za tri dana.To ne mogu uraditi ni američki vojnici.Može ako mu je zolja sjebala gusjenicu pa da se to odradi na brzinu.Masu tenkova su branitelji Vukovara uništili do te mjere da su mogli otići samo u staro gvožđe.Već sam pomenuo vukovarskog heroja Marka Babića koji je sam uništio 14 tenkova.Branitelji Sarajeva su uništili 15-tak.To su činjenice.

Zatim,nije HV tražila rat nego pobunjeni Srbi,knindže,Šešelj i Milan Martić.Oni su postavljali barikade,čarapari su njihov izum,kurčili se i izazivali pa kad su dobili po guzici-traže se "odnosi snaga".HV je dobio svaku bitku tokom rata u Hrvatskoj,ja nisam čuo da su neku zijanili.Nemoj misliti da sam fan HV.U toku akcije deblokade Sarajeva (u kojoj sam dobrovoljno učestvovao -nažalost,bolje da sam bio u Malmeu) imali smo i mi omjere snaga koji su išli nama u prilog pa smo ga popušili.Nakon tri dana sve su uspjeli vratiti.Dakle,trebali smo se vježbati još četiri godine da bi probili četničke linije do Srednjeg?

HV je bila prisutna u Bosni i čak pravila neke ofanzive sa malim ili nikakvim rezultatom.Imam rođaka koji je bio oficir HV (rođen u Splitu,završio vojnu akademiju JNA i ostao u HV) i ratovao u splitskoj brigadi pa mi je iz prve ruke rekao da su išli u Bosnu "preko neke stvari".Sve mi je pričao,od skidanja oznaka na granici i stavljanja znakovlja HVO pa do otvorenog prezira vojnika HV prema "domaćinima" iz HVO-a koji su mislili da će im gosti probijati linije a oni glumiti saobraćajce i logističare.U takvim situacijama nema ratnika a da su sposobni,to su dokazali u Oluji kad su ih poderali kao cuko masnu krpu.
dobro je madner rekao. 4 godine pauze i obucavanja od strane svjetske sile broj jedan plus sto su mogli uvesti sta su htjeli i imali su omjer snaga 4:1 i to su uglavnom branile ne bas elitne jedinice i veterani. da nisu napravili sto su napravili bilo bi cudo
dječak sa šibicama

#645 Re: Heroji Vukovara

Post by dječak sa šibicama »

Madner po obicaju pise napamet, Vukovarci su u BiH ratovali samo na Kupresu, u proljece `92 kada su pregazeni od strane Slavka Lisice, Tada je poginuo sin Blage Zadre.

Nakon pada Kupresa, Srbi su se spustili do Malovana, skoro do Sujice, bio je ugrozen i Tomislavgrad, u Livanjskom polju su takodje napali grahovski cetnici, Duvno je prakticno spasio covjek koji je na Kupresu bio tesko ranjen, Zeljko Glasnovic, povratnik iz Kanade, bivsi pripadnik kanadske vojske i francuske Legije stranaca, jedan od hrvatskih legionara iz Zrinjskih i Frankopana (Ante Gotovina, Ilija Tot sa cinom kapetana Legije stranaca inace Zenicak, Bruno Zorica, Aldo Lucev, Milenko Filipovic, Ivan Kapular, Zvonimir Skender koji je u Legiji dogurao do cina pukovnika) suborci su ga na rukama izvukli do Duvna gdje se oporavio i vodio odbranu grada. Brata su mu Srbi zarobili, odrezali mu uho i zatvorili ga sa nesretnicima iz Krajine na Manjaci, njega su kamere inostranih tv kuca snimale na Manjaci kad su ono usli u logor, jer je znao francuski i engleski. Razmijenjen je nekada kasnije mislim nakon rata.

Milenko Filipovic je vodio Tigrove u Vukovaru, a Ivan Kapular je tamo bio jedan od zapovjednika odbrane Borova.

Na njihovu zalost, premalo ih je bilo, i sa premalo naoruzanja. Osim par Osa, poneke Zolje + trombloni, nisu imali nista vise za protuoklopnu borbu. Ali su imali srecu da tenkovi u ulicnim borbama izgledaju kao glineni golubovi.

Kad je HV zauzela Bjelovarske i Varazdinske kasarne, samo tenkova je zarobljeno oko 150, ostalo naoruzanje da ne nabrajam, vec je bilo kasno za Vukovar jer su Srbi vec napravili cvrst obruc oko grada. Da je Vukovar izdrzao jos mjesec dana, nebi pao, nakon sto je HV ocistila Podravinu od cetnika, i sprijecila ih da odsjeku slavoniju, namjera je bila poslati svjeze snage u Vukovar, ali prekasno. Par proboja su pokusali, svaki put bezuspjesno. Ipak je na Vukovaru JNA drzala svoje najelitnije jedinice.

Sto se tice ovih legionara, oni su kljuc uspjeha hrvatske vojske kasnije. Formirana je podoficirska skola u Sepurinama, sa vrhunskim instruktorima na celu sa Wernerom Ilicem (danas sef osiguranja americke ambasade u Kabulu) inace Capljinac, rodjen u Njemackoj, bivsi instrukotr US marinaca, pjesadijske jedinice. Kazu, vrhunski instruktor, najbolji u svom poslu, ali ne i dobar ratnik na terenu. Sa druge strane, Gotovina se pokazao kao vrhunski terenski zapovjednik.

U Sepurinama je stvoren taj "NATO" kostur hrvatske vojske, zasnovan na mobilnim jedinicama kao udarnom snagom (gardijske brigade) uz naravno veliku pomoc umirovljenih americkih generala iz komapnije MPRI. I zbog toga je HV sa velikim uspjehom porazio srpske snage `95.

Uglavnom, sto se tice Vukovara, moze uci u udzubenike pod lekciju "pirova pobjeda". Cak je i Milosevic, u stenogramima, izrazavao divljenje Vukovarcima i kritikovao svoje generale zbog tog neuspjeha. Lazanski tvrdi da se Vukovar trebao obici, ali oni nisu imali kuda obici Vukovar, prodor kroz Srijem je moguc samo ili preko Vukovara ili preko Vinkovaca. Izabrali su Vukovar, misleci da je laksa meta, nisu pogodili. Sumnjam da bi im Vinkovci bili laksa meta. Sve oko Vinkovaca i Vukovara, ili je mocvarno zemljiste, ili je suma (Spacva), tenkovi su tu neupotrebljivi.
dječak sa šibicama

#646 Re: Heroji Vukovara

frkenzi wrote:
PM72 wrote:

Uglavnom,smio bih se opkladiti da su branitelji Vukovara uništili više četničkih oklopa nego mi u čitavoj Bosni.
Dobro da se nisam kladio sa puskomitraljescem sad bih sve izgubio,a taman sam htio,kad naletih na ovaj video.

Puskomitraljezac jel ovaj matematicar sa snimka onaj tvoj heroj o kojem pricas stalno sto unisti bruku tenkova koliko ono 1258346?..... :lol:
Evo prebroj ih sam, jado. Samo u jednom danu.

tnnt

#647 Re: Heroji Vukovara

Post by tnnt »

frkenzi wrote: Deder ti to prebroj pa mi reci slab sam ti ja sa matematikom? Nisam ti ja kao ovaj eroj koji racuna sve u sesnaest.
Srbi su priznali mislim 104 oklopna vozila da su izgubili u Vukovaru, ah sad dali lažu i dali je bilo više neznam
ali činjenica je da su masovno upotrjebili tenkove u urbanoj sredini, zbog toga tako veliki gubici
to više nisu nikad nigdje napravili, zato i nema više takvih masovnih gubitaka oklopa niti u Hr niti u BiH
i neznam čemu tvoje čuđenje?
PM72

#648 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

Ko onda ispade u pravu?
Ja znam lokaciju svakog uništenog četničkog tenka tokom rata u Sarajevu i zato tvrdim da je vukovarski heroj sam samcat više komada slupao.

Tačno je da su srpski ili JNA gubici bili 104 oklopna vozila.Toliko gubitaka VRS nije imala čitav rat.

U čemu je onda problem?
PM72

#649 Re: Heroji Vukovara

Post by PM72 »

Slusaj ti mozes da tvrdis da znas gdje je u Sarajevu unisten svaki od tenkova VRS ne ulazim u to,ali,da "tvrdis" da je ona matora budaletina sto baljezga na snimku unistila 15 tenkova e to ne mozes nikako.
Drugo,ne postoji zvanican podatak o broju unistenog oklopa u vukovaru od strane vojske osim izjave jednog generala u Narodnoj armiji da su OMJ u istocnoj Slavoniji imali minimalne gubitke tako da ovih 104 na Vukovaru ma sta sve spadalo u taj broj nije cinjenica na osnovu koje se moze raspravljati.
Ta "matora budaletina što baljezga" nije Marko Babić ( umro je 2007 od srčanog udara-imaš i slike pa uporedi),ko je na snimku - pojma nemam a nešto se ne sjećam da sam negdje tvrdio to što mi imputiraš.

Uglavnom,ja skidam kapu vukovarskim herojima.Nigdje i nikad nećeš naći neki zvanični podatak o stradanjima srpske vojske.Oni to ili umanje ili napušu desetak puta,u ovisnosti o potrebi.Imaš slike i snimke desetina uništenih tenkova od kojih je dobar dio M84.

A što se tiče snimka i hvalospjeva,šta da ti kažem.Toga je bilo na svim stranama.U U Sarajevu je bio jedan komadant (K.L.),psihopata svoje vrste,koji je tvrdio da je njegova jedinica samo na Mojmilu uništila tenkova koiliko je ukupno imao sarajevsko-romanijski koprus VRS.A pouzdano znam da nisu niti jedan.
dječak sa šibicama

#650 Re: Heroji Vukovara

Slobodan Milosevic, sjednica Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije, ljeto 1995.

Pitanje je ko je zaista donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude doneta koja izazove egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su oni utekli kao zečevi?!

Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili - bežaniju! Sad mi treba da se uvlačimo u jednu situaciju, kako je, nama stalo više do te teritorije nego onima koji su na njoj imali sve uslove da se brane, a odlučili su da „hrabro“ svi pobegnu!

Vi ste najstručniji deo ove naše Vojske, kao što znate, tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem delu fronta. Da smo tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa, tamo ne bi moglo da se stigne do njihovih kolona kolima su zakrčili sve puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija!

Kad si vec kod mitomanije.
Post Reply