Srpska moralna katarza!?

Locked
hizo ramidovic

#626 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

Radule wrote: Zanimaju nas,zanimaju nas koliko i srpske manjine u drugim zemljama- Hrvatskoj,Mađarskoj,Makedoniji... no međutim ali Srbima u Federaciji BiH Federacija BiH je domovina a Sarajevo glavni grad.Za svoja prava ako su im ugrožena trebaju se boriti u institucijama Federacije,razumije se i kantona i na lokalnom nivou ali sve u skladu sa propisima Federacije BiH.
i tebi je bih domovina a sarajevo glavni grad.
na glavu da se okrenes, ne mere drugacije...jedino ti guslanje, kao zadnja utjeha, preostaje
BHCluster

#627 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by BHCluster »

Radule wrote: Ne,nama u Republici Srpskoj glavni grad tamo gdje je sjedište parlamenta i vlade Republike Srpske a to je Banja Luka a domovina nam je Republika Srpska.Bosna i Hercegovina je samo ortakluk FBiH i RS.
Procitaj ustav pa onda pricaj bajke.
mirsek

#628 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by mirsek »

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Pa sada,ako neko govori isti jezik,zivi na istom prostoru,ima iste tradicije,mentalitet i kulturu,onda je veoma,veoma blizu bratstvu. A ako neko uprkos tome insistira na vjestackim podjelama,onda je jasno da on propagira bratoubilacki rat.
Pa dobro, ako je tako, onda mozemo reci imamo brata Kaina i Abela.
Francusi i Njemci ne zive u jednoj drzavi :-) :-) :-) :lol:
EU ti je vise drzava nego nasa BIH.
Pomirenje samo po sebi jeste jedini i prvenstveni bosnjacki nacionalni interes. Jer bez pomirenja,bez deradikalizacije Srba,nema BiH . Bez Srba nema BiH,kao funkcionalne i normalne drzave. A bez funkcionalne i normalne BiH,bosnjacki opstanak visi o koncu.
Ma kakvi, pa da je zavisilo od Srba, davno bi BIH bila dio istorije. Za opstanak BIH su danas jedino zaslužno Bosnjaci. To naravno ne znaci da trebaju počiniti srpsku gresku, odnosno rastjerati sve ostale, naime, BIH jeste opstala zahvaljujući Bosnjacima ali se ne može graditi samo zahvaljujući Bosnjacima, ali je polazna tacka: raditi samo ono sto prvo pomaže Bosnjacima.
Bosnjacima ali prvenstveno svim dobronamjernim bosancima i hercegovcima.
Ne treba nikoga tjerati iz BiH ali ako neko koci jacanje drzave, njenih institucija i ravnopravnosti na cijeloj teritoriji a u isto vrijeme pokusava od entiteta napraviti drzavu onda protiv takvih treba igrati prljavo i svim mogucim sredstvima jer jednostavno sa ovakvim odnosom prema drzavi jedno ne moze opstati sa drugim. Kao sto je neko prije pisao, jedno drugo prirodno negira i koci i jedno mora biti skroz ukinuto ili maximalno oslabljeno da bi krenuli naprijed.
tandmand

#629 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by tandmand »

Objektivni navijac wrote:Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne :? :?
Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Recimo meni kao Bosnjaku Srbi nisu braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci.
Sugradjani - to bi trebali biti, u gradjanskoj drzavi u kojoj su svi jednaki pred zakonom i imaju ista prava. Mi se ne trebamo grliti i ljubiti, da bi zivjeli zajedno.
Objektivni navijac wrote:Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Za Bosnjaka biti nacionalista u okruzenju u kojem se nalazi nije nista lose (tkzv. pozitivna definicija nacionalizma). Bosnjacki nacionalizam cuva glavu i dom. To ne treba brkati sa sovinizmom.
Meni ne smeta ni jedna osoba druge nacionalnosti, na bilo kojoj funkciji sve dok radi u interesu BiH i njenih gradjana. U suprotnom slucaju ja bih bio sovinista.
Bio sam jako pozitivno iznenadjen radom Mirka Šarovića, bivseg Ministra vanjske trgovine. I drazi mi je on kao Srbin bio na toj funkciji od nekog korumpiranog Bosnjaka koji bi narod prodao za saku eura.
Iz nasih medjuetnickih odnosa treba iskljuciti emocije i manipulacije pomirenjem i katarzom. Oprosta i zaborava nema! Sta je ko radio ima dokumentirano u Hagu
Mi sada imamo neku vrstu poslovnog odnosa u koje je ugradjeno pitanje: " Da li si za BiH drzavu ravnopravnih gradjana?
Za nasu buducnost je jedino bitan taj odnos prema zajednickoj drzavi i svim njenim gradjanima. Bratstvo i jedinstvo nikad vise.
Hajvan

#630 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Hajvan »

bravo, care.
samo sto ovim trolerima i mrziteljima to nije bitno..
jedino bitno im je da ima sto manje takvih kao ti …
jebi ga
mirsek

#631 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by mirsek »

tandmand wrote:
Objektivni navijac wrote:Konkretno,jako konkretno sam te pitao a nisam dobio odgovor. Evo jos jednom da pitam : Jesu li tebi Bosancu i Bosnjaku,Bosanski Srbi braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci ,sugradjani pa da s njima zajedno pravis MZ,opstinu,regiju ,drzavu il ne :? :?
Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Recimo meni kao Bosnjaku Srbi nisu braca,rod rodjeni,sunarodnjaci,zemljaci.
Sugradjani - to bi trebali biti, u gradjanskoj drzavi u kojoj su svi jednaki pred zakonom i imaju ista prava. Mi se ne trebamo grliti i ljubiti, da bi zivjeli zajedno.
Objektivni navijac wrote:Budi covjek,ne stidi se onoga sto jesi ,reci : Ja sam kleronacionalista,Bog i Bosnjaci i cao. Nemoj nam prodavati muda pod bubrege. Samo ispadas smijesan.
Za Bosnjaka biti nacionalista u okruzenju u kojem se nalazi nije nista lose (tkzv. pozitivna definicija nacionalizma). Bosnjacki nacionalizam cuva glavu i dom. To ne treba brkati sa sovinizmom.
Meni ne smeta ni jedna osoba druge nacionalnosti, na bilo kojoj funkciji sve dok radi u interesu BiH i njenih gradjana. U suprotnom slucaju ja bih bio sovinista.
Bio sam jako pozitivno iznenadjen radom Mirka Šarovića, bivseg Ministra vanjske trgovine. I drazi mi je on kao Srbin bio na toj funkciji od nekog korumpiranog Bosnjaka koji bi narod prodao za saku eura.
Iz nasih medjuetnickih odnosa treba iskljuciti emocije i manipulacije pomirenjem i katarzom. Oprosta i zaborava nema! Sta je ko radio ima dokumentirano u Hagu
Mi sada imamo neku vrstu poslovnog odnosa u koje je ugradjeno pitanje: " Da li si za BiH drzavu ravnopravnih gradjana?
Za nasu buducnost je jedino bitan taj odnos prema zajednickoj drzavi i svim njenim gradjanima. Bratstvo i jedinstvo nikad vise.
Tacno tako.
Ja licno nisam obracao puno paznje na RS dok nisu poceli kociti napredak drzave kroz blokade usvajanja zakona zbog toboznjeg straha od zamisljenog pogroma.
Jednostavno, drzava postoji, ne moze se ukinuti bez volje vecine, hajmo da radimo da nam svima bude dobro u BIH.
Izgleda da se kod njih na to gleda kao, ajmo zivjeti mi srbi u RS, vi u FBIH radite sta hocete, BIH neka je kao zajednica entiteta, sto slabija, sa mogucnoscu jacanja entieta i sa nekom projekcijom nezavisnosti u buducnosti.
Drinski

#632 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Đeš tako reći: odmah nisi za pomirenje! :lol:

Nego, šalu na stranu, :thumbup: :thumbup: :thumbup:
hizo ramidovic

#633 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

Radule wrote: Ne,nama u Republici Srpskoj glavni grad je tamo gdje je sjedište parlamenta i vlade Republike Srpske a to je Banja Luka a domovina nam je Republika Srpska.Bosna i Hercegovina je samo ortakluk FBiH i RS.
tako je, majstore...
sad malo odmori pa opet gusle u ruke, potegni brlje i zamezi speka, pa opleti u desetercu...
LBVIEW

#634 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by LBVIEW »

Odgovor o tome da li je katarza uopce moguca u nekoj bliskoj buducnosti dali su sami forumasi srpske nacionalnosti govoreci o svemu drugom osim o temi.Pa se tako po dobro starom salonskom obrascu srpska krivica pokusava relativizirati pozivanjem na stradanja Srba u II Svjetskom ratu nakon kojeg su jel'te nasljednici NDH slobodno spartali pored masovnih grobnica obuceni u crne odore, slavili zlocine te pozivali na nove, a politicari u parlamentu SFRJ javno negirali zlocine u Jasenovcu, optuzivali Srbe za "samoubijanje", Luburica,Bobana i Antu taksirali o drzavnom trosku nakon povratka iz Nunberga k'o sto danas rade,toleriraju i podrzavaju sumski politicari. Dalje, za izostanak kajanja, otklona od zlocinacke politike te nepostivanja osnovnih civilizacijskih normi koji npr. nalazu da se pored masovnih grobnica u kojem su sunarodnjaci, koji su nerijetko bili rodaci ili komsije, potrpali "nepozeljne" 90-tih ne moze normalno zivjeti bolujuci od kolektivne manezije i amputirane empatije ili,recimo, da nije u redu slaviti genocid te pozivati na novi po kojekakvim "smotrama folklora", optuzuje se po ko zna koji put, koristeci zamjenu teza, "bosnjacka politika" koja je k'o biva stanovnistvu u manjem entitetu toliko ogadila Bosnu da je ono primorano ponasati se necivilizirano. :-)
Sto se tice katarze koja nikad doci nece, ona Bosnjacima danas nakon svega uopce nije potrebna niti se ista od Srba vise ocekuje, bilo je dovoljno vremena od rata, da se htjelo moglo se "katarzirati" . :oops:
Trebam te

#635 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Trebam te »

Radule wrote:
hizo ramidovic wrote:
Radule wrote: Ne,nama u Republici Srpskoj glavni grad je tamo gdje je sjedište parlamenta i vlade Republike Srpske a to je Banja Luka a domovina nam je Republika Srpska.Bosna i Hercegovina je samo ortakluk FBiH i RS.
tako je, majstore...
sad malo odmori pa opet gusle u ruke, potegni brlje i zamezi speka, pa opleti u desetercu...
Ponosan sam na gusle,taj drevni srpski muzički instrument a ljubitelj sam i dobre kapljice i špeka ili slanine kako mi kažemo.Sve je to evropsko a mi Srbi pripadamo evropskom kulturnom krugu.

Yes, yes sa blatom u opancima :lol: :lol: :lol: grdno se varas :run: :run:

:bih:
SkyLimit

#636 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by SkyLimit »

Radule wrote: Ponosan sam na gusle,taj drevni srpski muzički instrument a ljubitelj sam i dobre kapljice i špeka ili slanine kako mi kažemo.Sve je to evropsko a mi Srbi pripadamo evropskom kulturnom krugu.
Zašto se podcjenjuješ?Ta slavna srpska skromnost.U Bizantu,znaš onaj što vas je natjerao da se pokrstite,središte pravoslavlja,uvijek se na katolički zapadni svijeti gledalo kao na barbare,i ti sad se izjednači sa njima :oops:
hizo ramidovic

#637 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

Radule wrote:
hizo ramidovic wrote:
tako je, majstore...
Ponosan sam na gusle,taj drevni srpski muzički instrument a ljubitelj sam i dobre kapljice i špeka ili slanine kako mi kažemo.Sve je to evropsko a mi Srbi pripadamo evropskom kulturnom krugu.
pa naravno, guslarske veceri i niske bisera od kosovskog boja pa naovamo slusamo redovno u svim vecim evropskim metropolama. tako da je, ustvari, ispravno kazati da evropski kulturni krug gravitira oko srba.
profesor deretic to veoma lijepo i slikovito objasnjava, osobito porijeklo zivota na zemlji: kako su od srba nastale amebe.
zavrzlama

#638 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by zavrzlama »

Vjerovatno je neko odgovorio slično ovome što ću napisati.Nemam ja ništa sa zločinima pa nemam ni potrebu da prolazim kroz nekakvu katarzu.Nisam nikoga ubio,silovao,zlostavljao a ni podržavao druge da to čine :mrgreen: . Svako treba da suočava sa sopstvenom (individualnom) prošlošću.
Super po tebe...vjerovatno se ne prepoznas i ne uvrijedis kad se manji entitet nazove genocidnom tvorevinom,nastalim na najgorim zlocinima i etnickim ciscenjima,uz sve to nasilno nametnutim imenom po samo jednom narodu,slavljenje pravoslavnog kao institucijalnog i entitetom koji lezi na dosad preko 300 masovnih grobnica i masu jos neotkrivenih....

Ti si cist,samo nemoj slucajno da branis one koji su stvorili ovu sramotu od entiteta...a ako je branis onda si gori od onih koji su je stvarali na onako sraman i fasisticki nacin..posteno :wink:
animals

#639 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by animals »

Republika Srpska je neprirodna tvorevina, i kao takva ne smije opstati..Najvise sto se moze, imislim najpravednije za pocetak tri kantona u kojima ce svaki gradjanin BIH imati ista prava..ovakvo stanje kao sto je sada, Srpski politicari koriste u svakom trenutku, da pokazu kako za njih nema zivota u sklopu BIH..i zraze bilo kakvu mogucnost da se pripoje Srbiji, sto zapad nikad nece dozvoliti..pitanje je koliko ce trajati pat stanje, kao stoje sad..odgovornost lezi na Bosnjackim i Hrvatskim politicarima..
Bodkin

#640 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

animals wrote:Republika Srpska je neprirodna tvorevina, i kao takva ne smije opstati..Najvise sto se moze, imislim najpravednije za pocetak tri kantona u kojima ce svaki gradjanin BIH imati ista prava..ovakvo stanje kao sto je sada, Srpski politicari koriste u svakom trenutku, da pokazu kako za njih nema zivota u sklopu BIH..i zraze bilo kakvu mogucnost da se pripoje Srbiji, sto zapad nikad nece dozvoliti..pitanje je koliko ce trajati pat stanje, kao stoje sad..odgovornost lezi na Bosnjackim i Hrvatskim politicarima..
ovo kao da je napisalo dijete od 12 godina ili politicki analiticar iz dijaspore.

sta znaci neprirodna tvorevina? ne smije opstati od koga? zasto su pravedna tri kantona? koji bi bio treci kanton? srbi od 95 nisu trazili mogucnost da se pripoje srbiji nego samo pricaju o referendumu. odgovornost za sta lezi na hr i bo politicarima? da ukinu rs? onako kao haris?
hizo ramidovic

#641 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

animals wrote:Republika Srpska je neprirodna tvorevina, i kao takva ne smije opstati..Najvise sto se moze, imislim najpravednije za pocetak tri kantona u kojima ce svaki gradjanin BIH imati ista prava..ovakvo stanje kao sto je sada, Srpski politicari koriste u svakom trenutku, da pokazu kako za njih nema zivota u sklopu BIH..i zraze bilo kakvu mogucnost da se pripoje Srbiji, sto zapad nikad nece dozvoliti..pitanje je koliko ce trajati pat stanje, kao stoje sad..odgovornost lezi na Bosnjackim i Hrvatskim politicarima..
kako mislis:
1. da se samo rs podijeli na tri kantona
2. da se fbih podijeli na dva kantona+rs=3 kantona tj podjela bih na tri "kantona"?
Zeljocity

#642 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Zeljocity »

Radule wrote:
hizo ramidovic wrote:
tako je, majstore...
Pa nije srpski, http://en.wikipedia.org/wiki/Rebab arapski je ali eto.. Kad si se vec dotakao kulture reci mi koja je to evropska kultura a da nema veze sa hriscanstvom? A posto hriscanstvo nije evropskog porijekla nego blisko istocnog znaci ista ti je kultura kao onog arapa hriscanina ili mozda grijesim? Turbo folk, gusle, vjera nisu znaci evropskog porijekla, eh sad mi navedi tu evropsku ili srpsku kulturu.
Zeljocity

#643 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Zeljocity »

hizo ramidovic wrote:
kako mislis:
2. da se fbih podijeli na dva kantona+rs=3 kantona tj podjela bih na tri "kantona"?

Zasto uopce razmisljati o entitetima?? Treba ozbiljno razmisliti o povlacenu potpisa iz Dejtona, na to ima pravo svaka strana potpisnica.

Osim genocida i protjerivanja danas imamo i druge razloge za povlacenje potpisa iz Dejtona a to je ekonomija genocidne tvorevine koja je losa. Zaduzuje se na sve strane i sve ce to na kraju morati drzava da plati htjo to neko ili ne.

Znaci osim moralnog danas imamo i ekonomskih razloga za povlacenje potpisa iz Dejtona.
hAZNADAR

#644 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Radule wrote:
hizo ramidovic wrote:
tako je, majstore...

A Evropa vas dva puta u novije vrijeme bombardovala, uvodila sankcije i napunila Hag vasom elitom.
Sta covjek da zakljuci?

Sto se tice kulturnog kruga - nema naroda u Evropi koji je rob svoje mitomanije i koji sebe smatra praocem ostalih okolo sebe, nema naroda koji neprestano pravi poveznice srednjeg vijeka i danas i nema naroda u Evropi koji susjedni narod smatra svojim otpadnicima, genetskim otpadom i sl. U toj istoj Evropi stranci bez obzira na kulturu, vjeru, .. imaju veca prava nago starosjedioci u RS koji nisu Srbi.

Evropa i biti dio Evrope je puno vise od ostakljene zgrade vlade, sto papci nece nikada shvatiti.
cindrlimindrli

#645 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by cindrlimindrli »

Bodkin wrote:ovo kao da je napisalo dijete od 12 godina ili politicki analiticar iz dijaspore.sta znaci neprirodna tvorevina?
Da, neprirodna, neljudska, civilizacijsko ruglo, posljednje utociste nacizma u svijetu. To takvo nakaradno ne moze
opstati da se svi na glavu nasadite, prije ili kasnije neko ce joj doci glave.
homega

#646 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by homega »

A jeste više dosadni i sa Srbima, i sa njihovim moralom i katarzom i svime ostalim :-) Ima li iko ovdje pametnije poslove nego da brine o nekakvoj "srpskoj" moralnoj veličini :? Kao da među Srbima nema ljudi koji su moralne gromade naspram drugih, čemu generalizacija :?
animals

#647 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by animals »

hizo ramidovic wrote:
kako mislis:
da se cijela BIH podjeli na tri kantona sa time sto bi Srbi vratili teritoriju Bosnjacima koja im ne pripada..
hizo ramidovic

#648 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

hAZNADAR wrote: A Evropa vas dva puta u novije vrijeme bombardovala, uvodila sankcije i napunila Hag vasom elitom. Sta covjek da zakljuci?
Sto se tice kulturnog kruga - nema naroda u Evropi koji je rob svoje mitomanije i koji sebe smatra praocem ostalih okolo sebe, nema naroda koji neprestano pravi poveznice srednjeg vijeka i danas i nema naroda u Evropi koji susjedni narod smatra svojim otpadnicima, genetskim otpadom i sl. U toj istoj Evropi stranci bez obzira na kulturu, vjeru, .. imaju veca prava nago starosjedioci u RS koji nisu Srbi.

Evropa i biti dio Evrope je puno vise od ostakljene zgrade vlade, sto papci nece nikada shvatiti.
ima svasta i 'sa ove strane'...moze se naci masa ljudi koji smatraju da su srbi ustvari 'vlasi' ili kmetovi...
hizo ramidovic

#649 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

animals wrote:
hizo ramidovic wrote:
kako mislis:
da se cijela BIH podjeli na tri kantona sa time sto bi Srbi vratili teritoriju Bosnjacima koja im ne pripada..
iliti, u slobodnom prijevodu, podjela zemlje po etnickom principu i stvaranje treceg hrvatskog entiteta/kantona.
razmatarano i prezvakano n puta i uvijek na kraju odbijeno. prelistaj ovaj forum, naci ces o toj temi sve sto te zanima.
hajmo dalje...
animals

#650 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by animals »

hizo ramidovic wrote: iliti, u slobodnom prijevodu, podjela zemlje po etnickom principu i stvaranje treceg hrvatskog entiteta/kantona.
razmatarano i prezvakano n puta i uvijek na kraju odbijeno. prelistaj ovaj forum, naci ces o toj temi sve sto te zanima.
hajmo dalje...
Ne odlucuje forum o tome..mi se samo ovdje zabavljamo ..ja pisem samo moje vidjenje..ako jedna drzava Austrija ima
9 republika i sve funkcionise besprijekorno, sta je problem da BIH ima 3, ili 4 kantona , etniteta ili republike..to imas skoro u svim drzavama..
Locked